De ce au început acum protestele?

UPDATE IMPORTANT: O prietenă din Londra mi-a scris că toți așteaptăm reacția lui Traian Băsescu, fără să observăm că președintele a oferit-o. Ieri, în timp ce țara fierbea, șeful statului făcea un interviu colectiv de angajare cu tinerii absolvenți în străinătate, folosind aceleași criterii, asta e observația vocii de la Londra, care au scos oamenii în stradă. Intrați în articolul Mediafax și veți vedea: angajări fără concurs, fără să conteze specialitatea, fără program, fără competențe specifice, dar și fără drepturi, pentru că oricum ideea președintelui despre cei care-l înconjoară, pe care le-a spus în clar concurenților!,  este ”Voi spuneți ce vreți despre orice problemă din țară și din lume și după aia e treaba mea ce fac cu ce ziceți voi”. Senzațională observație!

luni, 16 ianuarie 2012, 11:59

UPDATE IMPORTANT: O prietenă din Londra mi-a scris că toți așteaptăm reacția lui Traian Băsescu, fără să observăm că președintele a oferit-o. Ieri, în timp ce țara fierbea, șeful statului făcea un interviu colectiv de angajare cu tinerii absolvenți în străinătate, folosind aceleași criterii, asta e observația vocii de la Londra, care au scos oamenii în stradă. Intrați în articolul Mediafax și veți vedea: angajări fără concurs, fără să conteze specialitatea, fără program, fără competențe specifice, dar și fără drepturi, pentru că oricum ideea președintelui despre cei care-l înconjoară, pe care le-a spus în clar concurenților!,  este ”Voi spuneți ce vreți despre orice problemă din țară și din lume și după aia e treaba mea ce fac cu ce ziceți voi”. Senzațională observație!

E întrebarea naturală. De ce acum și nu atunci cînd s-au redus salariile cu 25%? De ce acum și nu atunci cînd ministerul Elenei Udrea, simbol al aroganței dezinvolte a acestei guvernări, își bătea joc de bani, oferindu-i clienților politici pe orice, de pildă pe bazine de natație fantasmagorice? Și nimeni nu are un răspuns exact de ce acum. Chiar, unde este Elena Udrea și unde e siguranța ei că se pricepe la orice?

De ce nu a început totul atunci cînd am privatizat petrolul național și am primit una dintre cele mai scumpe benzine din Europa? De ce nu în fiecare zi cînd ni s-a spus că sîntem leneși, deși știm, comparîndu-ne cu multinaționalele din alte țări, le cunoaștem programul de lucru!, că sîntem probabil generația europeană 35+ care a muncit cel mai mult în ultimii 20 de ani?!

De ce nu a izbucnit lumea la alegerile din 2009, cînd nimeni n-a avut bunul simț să prezinte benzile filmate la intrarea ambasadei României din Paris, ca să vedem dacă au intrat atîți oameni cît se pretinde că au votat?! De ce nu atunci cînd ni s-a tot aruncat în față FMI la tăierile inumane de costuri, deși nimeni nu a ales FMI să guverneze România? De ce nu recent, cînd Puterea a comasat alegerile din 2012, în disprețul șanselor democratice egale numai ca să se favorizeze pe sine?

Nu cunosc răspunsul. Dar am regăsit o carte tulburătoare prin coincidența sa, coincidență care  traversează 35 de ani și jumătate de planetă.

Reporterul polonez Ryszard Kapuscinski, un mit în lumea corespondenților internaționali, explică în cartea sa ”Șahinșahul” resortul unei mișcări de protest, plecînd de la experiența sa iraniană. Volumul a apărut la Humanitas, am selectat citatele, sînt relativ lungi, dar vă vor ului prin similitudinile etern valabile! Sublinierile îmi aparțin.

1.  “De ce se revolta oamenii? Si cum de o fac intr-un moment, parca din senin? Asta se intimpla atunci cind sint batjocoriti la infinit si, desi par ca suporta, depoziteaza undeva toate aceste siluiri”.

2. ”Sfîrșitul domniei șahului l-a adus revoluția. Ea a spulberat palatul și a înmormîntat monarhia. Evenimentul a fost provocat de o greșeală, măruntă în aparență, pe care a comis-o puterea imperială. Puterea a făcut un pas greșit și în felul acesta și-a grăbit pieirea”

3. ”Fiecare revoluție e precedată de o stare de epuizare generală și, pe acest fond, de o agresiune exaltată. Autoritatea nu suportă poporul, care o irită, poporul nu suportă autoritatea, pe care o urăște. Autoritatea și-a risipit întreaga încredere, are mîinile goale, iar poporul și-a pierdut ultimele resturi de răbdare și strînge pumnii. Domnește o atmosferă de tensiune, sufocarea ne apasă tot mai mult. Începem să fim surprinși de psihoza spaimei și, odată cu ea, nevoia de descărcare, de eliberare. O simțim cu toți”.

4. ”Pentru ca oamenii să izbucnească nu e nevoie doar de sărăcia generală sau de abuzuri scandaloase, ci e nevoie și de o conștiință a asupririi și e nevoie de convingerea că sărăcia și asuprirea nu sînt un dat firesc”.

5. ”Izbucnirea mulțimii nu e niciodată planificată. Momentul acestei izbucniri îi surprinde pe toți, chiar și spre cei care năzuiau spre ea. Rămîn mirați față de noul element care a apărut pe neașteptate și răstoarnă totul în calea lui. Și răstoarnă așa de absolut, că la sfîrșit poate distruge chiar și lozincile care i-au dat viață”.

6. ”E greșit că popoarele nedreptățite de istorie trăiesc în permanență cu gîndul la revoluție, că văd în ea cea mai simplă rezolvare. Orice revoluție de o dramă, iar omul evită instinctiv siuațiile dramatice. Chiar dacă se găsește într-o asemenea situație, caută febril o ieșire din ea, năzuiește spre cotidian. Ele sînt arma extremă și, dacă poporul hotărăște s-o folosească, face asta numai pentru că experiența îndelungată l-a învățat că nu mai are o altă ieșire. Toate celelalte încercări s-au încheiat printr-o înfrîngere, toate celelalte mijloace l-au dezamăgit”.

7. „În apărarea conducătorului, lăudătorii acestuia pun accent pe numărul mic al rebelilor. Se spune: Protestatarii sînt atît de puțini că pot fi numărați pe degete”.

8. ”Puterea e aceea care provoacă revoluția. Desigur, nu voit. Dar stilul de viață, modul de guvernare devin pînă la urmă o provocare. Acesta apare cînd printre oamenii de elită se consolidează sentimentul impunității, credința că nu vor fi pedepsiți. Totul ne este permis, putem face orice. Este o iluzie, dar nu lipsită de baze raționale. Într-adevăr, o vreme, scandal după scandal, abuz după abuz, rămîn fără urmări. Poporul tace, este răbdător și prudent. Se teme, nu-și simte încă puterile. Dar totodată face un calcul amănunțit al nedreptăților și, la un moment dat, ajunge la bilanț. Alegerea acestui moment este cea mai mare enigmă a istoriei. De ce s-a întîmplat asta atunci, și nu altcîndva? De ce momentul a fost grăbit de această întîmplare și nu de alta? Doar încă mai ieri puterea își îngăduise excese mai mari și totuși nimeni nu reacționase”.

9. ”Ce oare am făcut, se întreabă surprins conducătorul, că așa, parcă dintr-o dată, parcă au înnebunit? A abuzat de răbdarea oamenilor, asta a făcut”.

10. ”Lucrul cel mai greu: trăind la palat, să-ți imaginezi altă viață. De pildă – propria viață, dar fără palat, în afara acestuia. Singura soluție e să tratezi palatul ca un loc de ședere provizorie, așa cum tratăm tramvaiul sau autobuzul. Problema onoarei în politică. De Gaulle a fost un om de onoare. A pierdut referendumul, gata: și-a pus în ordine biroul, a părăsit palatul și nu s-a mai întors niciodată. A vrut să guverneze numai cu condiția să fie acceptat de majoritate. În momentul în care majoritatea nu l-a mai vrut, a plecat de bunăvoie. Dar cîți sînt ca el? Alții se vor pune pe plîns, dar nu se vor mișca din loc, vor chinui poporul fără să clipească”.

Desigur, în România nu e revoluție și nici o minte rațională nu-și dorește venirea lui Khomeini la putere după ce Șahinșahul începuse totul într-un alt 8 ianuarie, brrrrrrrr, 8 ianuarie 1978, cînd oficiosul său l-a atacat arogant pe opozantul respectat de popor, neluînd în calcul că ”încercînd să distrugă mitul lui Khomeini însemna să distrugi un lucr sacru, să spulberi speranțele celor nedreptățiți și umiliți”. Și, atacînd și insultînd un singur om, ”conducătorul și-a pornit drumul spre pieire”.

În România nu e revoluție. În România sînt doar oameni și răbdarea lor.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Oliv  •  17 ianuarie 2012, 1:55

E simplu. Pentru cine se informeaza si mai stie niste lucruri.

Eu vad asa:

1. Proiect lege publicat in 28 decembrie (cerinta FMI de mutare a fondurilor in administrare privata cu termen 31 dec)
2. 10 Ian – Diversiune Raed Arafat si apoi raspuns Traian Basescu (pana in 10 au fost concedii)
3. 11 Ian – Declansare campanii Antene PRO SMURD si ANTI Proiect Lege a Sanatatii
4. 12 Ian – Demisie Raed Arafat = asasinarea ducelui de Habsburg la Sarajevo
5. 13 – Ian – Declansare proteste SIMULTANE de sustinere a Raed Arafat si SMURD
6. 14 – 15 Ian – Proteste SIMULTANE in diverse orase din tara pentru inlaturarea lui Traian Basescu (atentie, nu e prim ministru, nici presedinte for legislativ).
La proteste participa si extremistii din galeriile Steaua si Dinamo (ce coincidenta cu ziua meciului…)

7. 15 ian – Oprescu anunta ca aproba proteste LA ORICE ORA
8. 15 ian – Ponta cica pleaca la Bruxelles luni sa rezolve (in calitate de ce? reprezentat al lui Hrebe??)
9. 15 ian – Antonescu anunta ca o sa iasa si el, insa de luni incolo (de, era duminica)
10. 15 ian – Protestele se finalizeaza undeva la miezul noptii, la fel de ORGANIZAT, desi s-a dat alarma generala.
11. 16 ian – declaratii ale PNL, PSD cu privire la „violentele” jandarmilor
12. 16 ian – Ponta e la Strasbourg…
13. 16 ian – proteste din nou in Piata Universitatii, de pe la aceeasi ora, si tot pana pe la 12 – 1am.
14. 16 ian – vreo 100 de arestati (din care unii dusi la Sectia 3, de unde arestasera in 10 vreo 30 politisti). Coincidenta?
14. 17 ian – continuarea maine seara, ca sa nu stric surprizele din cursul zilei.

Concluzii:

DIVIDE et IMPERA

***** regie
**** efecte speciale
* predictabilitate
********** actor principal

Pariem cine va fi prim ministru dupa finalizarea tuturor alegerilor, fie ele anticipate sau nu?

Mihai  •  17 ianuarie 2012, 6:03

Felicitari! Poate unul dintre putinele comentarii pertinente legate de evenimentele din ultimele zile, si care poate va reusi sa ii convinga si pe multi din jurul meu care cred ca nu mai e nici o sansa, celor resemnati, celor care nu mai vor sa incerce nimic.

Chipuc  •  17 ianuarie 2012, 9:03

Consideram de cele mai multe ori ca suntem unici si diferiti, numai ca sentimentele si trairile emotionale sunt identice, indiferent de culoarea pielii, a ochilor sau nationalitate.

dandy  •  17 ianuarie 2012, 9:46

Cred ca raspunsul e mult mai simplu si nu trebuie sa te duca mintea la cine stie ce scenarii. De altfel, din comentariul lui Oliv se omite (in adins ?) exact declansatorul: AROGANTA cu care Base a iesit in conferinta de presa pe 12.01 2012 spunand ca daca voi nu vreti legea sanatatii o retrag si nu v-o mai dau. Cine este el ? Parlament ? Executiv ? Cu ce drept isi asuma dupa bunul plac ce vor sau nu oamenii ?
Asta a deranjat ! batjocura.

Zwoelfer Razvan  •  17 ianuarie 2012, 10:24

Domnule Tolontan trecind peste toata agitatia ultimelor zile cu evenimentele reprobabile care au culminat Duminica 15 Ianiarie tin sa precizez a va citesc de multi multi ani si sunt un fan declarat al presei scrise. In ultima vreme in Gazeta la sectiunea fotbal international am fost de-a dreptul dezamagit de dl. Theodor Jumatate de a caror afinitati in domeniul fotbalistic mi-am dat seama imediat (fan Barcelona ) dar ma asteptam la un pic de oviectivitate din partea dumnealui cum de altfel am intilnit opini echilibrate mereu la dv in redactie (Andrei Niculescu) . Imi pare nespus de rau dar sa fi cu declaratii cum ca Barca e cea mai mare echipa din istorie etc. Eu am invatat ca cel care are mai multe titluri mai multe cupe ale campionilor mai multe titluri mondiale aia sunt cei mai buni. Nu putem face comparati intre Dobrin si Hagi ibtre Pele si Maradona intre Realul anilor 60 si actuala Barca

REAlista  •  17 ianuarie 2012, 10:56

Foarte interesanta postarea dvs., dar adevarul crud este ca in Romania oamenii protesteaza fiecare pe limba lui…habar nu au de ce protesteaza. Protestam, protestam, protestam…dar avem oare si solutii? Eu personal nu mai vad luminita de la capatul tunelului.

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2012, 11:11

mihai: felicitari reporterului si scriitorului Ryszard Kapuscinski

chipuc: da, lucian, e ceea ce m-a surprins si pe mine in carte. Pentru cine nu stie, lucian chipuc este autorul fotografiei mele de pe acest blog.
Pasionat de fotogtafie, http://badorgood.com/membri/chipuc/fotografii, el si-a deschis recent si un blog de dezvoltare personala http://www.chipuc.ro/

qq  •  17 ianuarie 2012, 11:14

„bun exemplu”…si sa ne uitam si ce departe a ajuns Iranul dupa caderea sahinsahului: un model de democratie iar Khomeini un lider apreciat worldwide. Comparam mere cu pere de dragul analogiilor care suna bine. Ce avem in Ro acum este un strigat de foame dar si de trezire la realitate: dispar pomenile (dur zis) si ne pare rau, problema e ca dispar peste tot deci tipatul nostru se pierde in tipatul altora. Avem totusi niste milioane de ha nelucrate iar 90 % din locuinte sunt proprietate deci mai e loc pana la murit de foame ca irlandezii/polonezii acum 100 de ani …preponderent „quality of life” e foarte scazuta , de acord, dar nici „productivity” nu e mai sus ca sa nu mai zic de educatie (cred ca generatia 35+ e cea mai deprofesionalizata din istorie, nu e vina ei ci consecinta tranzitiei dar cine a spus ca postrevolutiile sunt echitabile?!). Modelul ce se va impune, volens/nolens, este cel saxon (cu implicarea civica inclusa) si, ce este mai neplacut, va fi augmentat de ceva gene asiatice in viziunea muncii/vietii. In rest totul e ca in sport: fie ca cel mai bun sa castige chiar daca unii merita victoria mai mult 🙂

un alt mihai  •  17 ianuarie 2012, 11:45

Ca si Mihaiul de mai sus, te felicit si eu! Am inteles ca ai dat multe citate care nu sunt ale tale, dar meritul tau este ca ai iesit din tiparul isteroid din media si din politica. Suporteri, galerie, huligani, violenta … Am fost in toate zilele in piata, chiar si aproape de „huligani”, am studii superioare si postuniveristare, nu sunt suporter, nu ma uit la fotbal (stiu doar chestiuni marginale despre fotbalul romanesc), dar parca mi-a venit si mie sa ridic piatra. Nu am facut-o, resorturile interioare nu mi-au permis, poate civilizatia impusa prin scoala, ori firea non-violenta m-a oprit. Nu stiu exact ce. Dar nu le poti cere toti oamenilor sa citeasca Critica ratiunii pure sau Critica violentei pure. Poate ca tinerii aceia au nevoie de mai multa carte, educatie, sanse, valori de urmat, parinti mai instariti, dar nu tocati (cum am auzit din pacate; am auzit si opinii cum ca jandarmeria trebuia sa-i inconjure si sa-i toace). Adica violenta tinerilor trebuie stopata cu violenta? Pai atunci sa-i luma pe toti mai jos de Victorie si sa le rupem picioarele, iar cand ajungem prin Pantelimon, Berceni, Ghencea sa-i gazam, arestam, batem cu pulanele pana or sa emigreze! Atunci va fi liniste in Romania.

koll  •  17 ianuarie 2012, 11:46

Se poate sintetiza toata cartea intr-un proverb:

Nu-i da Doamne omului cât poate-să ducă.

Antonescu  •  17 ianuarie 2012, 11:57

Oamenii nu au protestat pana acum fiindca intelectualii lui Basescu au avut grija sa critice non-stop opozitia, in acest fel oamenii nu aveau speranta intr-o alternativa. Multi nu ieseau in strada la mitingurile organizate de opozitie fiindca nu aveau incredere in respectivii lideri politic. Nu isi doreau sa fie asociati cu Ponta, Antonescu, Nastase etc. Dar Basescu a facut greseala sa umileasca un om respectat de intreaga societate. Prin urmare a devenit o chestiune de onoare/demnitate sa iesi in apararea lui. Iar pe fondul multelor nemultumiri era firesc ca un protest de sustinere a cuiva sa se transforme intr-un protest impotriva agresorului. Basescu a crezut ca daca isi umileste adversarii ii creste popularitatea, numai ca de data adversarul nu a fost o figura antipatica ca pana acum (Iliescu, Nastase, Hrebenciuc, Vantu, Voiculescu, Patriciu, etc.) ci una simpatizata. Este „efectul Hagi”, fiindca acelasi lucru s-a intamplat si cu politicianul g. becali. A umilit prin discurs multe persoane antipatice si a tot crescut in sondaje, pana l-a umilit si pe Hagi.

toto  •  17 ianuarie 2012, 12:04

Imi pare rau ca nimeni nu scrie despre adevartul conducator al tarii,Mugur Isarescu.Basescu este doar un arogant care tine biciul.

Godspeed  •  17 ianuarie 2012, 12:08

interesant articolul

no name  •  17 ianuarie 2012, 12:46

Ne-au atacat modelele în care avem încredere. Regele, Arafat, democratia. Au pierdut controlul statului în favoarea „baietilor destepti”. Depolitizare!!! Publicarea transparenta a listei tuturor functiilor atribuite politic. Arafaţii sã ne conducã! Desecretizarea dosarelor securistilor.
PS. Aş mai dori şi o fotografie cu Apostu în catuse cã inca nu am vazut niciuna.

Ovi  •  17 ianuarie 2012, 12:52

Din nefericire, roadele muncii liderilor nostrii le culegem, tot noi, populatia de rand. Presedintele ar trebui sa-si recunoasca greselile si sa infrunte multimea ca un adevarat lider ce se pretinde! Imi doresc doar ce este mai bine pentru Romania si sper ca se va schimba ceva in bine si la noi!

Dragos  •  17 ianuarie 2012, 13:19

asa se scrie.

vlad  •  17 ianuarie 2012, 13:35

Daca nu au paine sa manance cozonac…. greselile minore, nu? 🙂

liviu  •  17 ianuarie 2012, 14:06

felicitari catalin pt decizia legata de noul job a lui Nesu. Megagest:)

Ref la evenimente, uite si o alta perspectiva, interesanta si documentata:
http://www.hotnews.ro/stiri-11248998-usl-protestele-strada-alta-perspectiva.htm

mai adaugati zvonul ca: dr-lui arafat i s-a propus sa candideze la primaria bucuresti. a refuzat si a fost reclamat la palat. basescu s-a simtit dator sa-l amendeze. prea repede. a picat fix pe planul usl.

Vox  •  17 ianuarie 2012, 14:14

Slabut articol, de aceea avem doar presa la nivel tabloid, gsp si altii. Un pont, vei descoperi in partea citata din articol:
reporterii lor sunt mai destepti decat ai nostri.

ionut  •  17 ianuarie 2012, 14:28

Domnule Tolontan am o intrebare la care v-as ruga sa-mi raspundeti
De ce un angajat in romania primeste un salariu de 200 euro si in vest minim 800 de euro pt aceeasi munca? de ex muncesti in romania la avicola – pretul unui pui sau un ou e la fel ca in vest, acelasi lucru e valabil in orice domeniu de activitate.
Atunci cand vom sti raspunsul si toti il vom asuma tara noastra va progresa
In rest , totul e un circ si cu clasa politica actuala nu progresam
NU conteaza cine e la putere sau cine va veni.

mircea  •  17 ianuarie 2012, 14:59

Din cele 10 pct. niciunul nu are o baza solida.
Al 11-lea se potriveste Romaniei: 2012 este un an electoral!
Unii se grabesc sa mai dea cate un tun daca se mai poate,opozitia,de frica dosarelor care vor aparea,latra si cer demisia a ceea ce-i incomodeaza.
Presedintele tace pentru ca nu a primit raportul de la SRI,sau te pomeni ca SRI-ul i-a tras-o cum i-a tras-o lui Constantinescu cu „Tigareta”.
Si inca ceva:Ce se-ntapla in Bucuresti seamana foarte mult cu ce sa intamplat in Ghencea,3-4 ani de zile.Aceiasi protestatari,aceeasi forma de manifestare, acelasi mod de manipulare a presei.

Ursaru  •  17 ianuarie 2012, 15:14

Domnule Tolontan te rog sa imi explici si mie , de ce in Coreia de Nord nu se revolta poporul ?.

Revoluţia la care nu-mi permit să visez. Două revoluţii, două articole bune de citit « Delia Filip  •  17 ianuarie 2012, 15:15

[…] https://www.tolo.ro/2012/01/16/de-ce-au-inceput-acum-protestele/ […]

don quijote  •  17 ianuarie 2012, 15:51

D-le Tolontan,

Adanci si profunde extrasele din cartea polonezului, dar din pacate, nu prea au legatura cu ce se intampla acum in Romania.
Asta nu-i revolutie ci o apa de ploaie umflata si agitata de televiziunile mogulului.
Pe cat sa pariem ca n-o sa cada nici Basescu, nici Boc, iar la alegeri o sa castige PDL-ul cu 2-3 procente peste alianta USL ?

Vom trai si vom vedea…

nickdan  •  17 ianuarie 2012, 16:04

Lasand la o parte modul in care presedintele isi „face” treaba, mai interesant mi se pare urmatorul lucru: unii dintre cei mai capabili tineri (pe care chipurile ii are Romania la ora actuala, sic!) ies de la intalnirea cu un semianalfabet, laudandu-i meritele si apreciindu-i calitatile extraordinare.
Sa-mi explice si mie cineva, cum mai avem vreo sansa, in conditiile in care viitorul arata astfel?

nec  •  17 ianuarie 2012, 16:11

Apropos de madam UDREA …..veniti la Sl.Moldova sa vedeti unde se construieste bazinul de natatie si anume la 10 km de Sl.Moldova,intr/un spatiu restrans obtinut de fapt in urma indiguirii raului Slanic.De ani de zile brendul de SL.MOLDOVA nu/i spune nimic acestei doamne din fruntea Turismului Romanesc si nu a investit 1 ron dat fiind faptul ca primarul este psd/ist.Dar ce ne intereseaza pe noi culoarea lor politica? Noi vroiam o partie de schi,….macar una ,nu ca la Gura Humorului unde d/ul Fluturash e mare sef.Nimeni nu se sesizeaza si ma gandesc ca, nimeni dintre cei care conduc tara nu le pasa de aceasta statiune unde inainte de 1989 era o aglomeratie de nedescris.Avem aici o bogatie imensa …..”apele minerale medicinale ” , dar…..poate in alta viata

victor L  •  17 ianuarie 2012, 17:34

Apocaliptic: tara fierbea cu 10000-20000 de manifestanti de toate felurile. Majoritatea scandalagii. Unii s-au dus sa-l apere pe domnul Calafat 😛
Nu stiu daca va un presedinte al Romaniei care isi va face agenda dupa dorintele cutaruia si cutaruia; chiar un ziarist.

darvvin  •  17 ianuarie 2012, 19:26

ai scris cu rosu ce ti-a placut ,si ai citit ,iar cu negru ce nu ti-a placut si nu ai citit ))

Valentin  •  17 ianuarie 2012, 22:47

Poate ca acum pentru ca nu atunci.
De fapt din 45 incoace s-a intamplat o singura data, in 89 (apropo, merci Ilici), deci e complet inoportuna asocierea cu observatiile lui Kapuscinski despre fenomenul revolutiei.

xyz  •  17 ianuarie 2012, 23:14

excelent domnule tolontan!

Oliv  •  18 ianuarie 2012, 0:36

@dandy

Nu mi-a scapat, insa nu am detaliat – vezi punctul 2. Ceea ce am uitat e ca in 10 ian a fost diversiunea + 🙂 arestarilor de la Sectia 3 (situata in centru pe Bertholot): 30 de oameni de la ordine publica, probabil gainari ca la orice alta sectie, insa s-a ales ziua aia si un scandal monstru de a ridica niste oameni de acasa, ce luasera spagi marunte in intelegerea economiei curente de piata.
Insa facusera oarescum greseala de a da cateva palme unei DGA-iste infiltrate care ii instiga la violenta asupra ei (cf inregistrarilor difuzate). Eu sincer o pocneam la ce a zis, iar daca as fi fost in locul ei, pe langa faptul ca mi se pare o doza masiva de inconstienta sa faci asta, chiar daca aveai aparatura, aia erau cel mult in apropierea sectiei, nici macar in curte.. Si as fi inceput sa plang instant sa implor mila, corelat cu explicatiile ei ca e prima data in strada 🙂 si ca nu are de ce sa ia amenda. No shit!
Dar asta e divagatia, sa incerc sa revin la ce s-a intamplat azi. Doar ca trebuie sa citesc ce s-a transmis, caci doar am trecut razant prin Pta Universitatii (pentru prima data de pe la Craciun cred)…

Oliv  •  18 ianuarie 2012, 2:34

Asadar

17 ian: Se simte o curent de linistire a protestelor (RA se intoarce la MS – no comment), liniste aproximativa in Pta Universitatii,angajari declansate de Basescu, circari prezenti – Orban, Badea, Caragea. Prin zona am vazut multi tipi gen parte din vreo galerie care pareau sa astepte vreun indemn, care nu s-a mai intamplat.
Asa ca acum vad 2 scenarii posibile:
1. miting cu participare mai semnificativa si tortionari, urmat de innabusire violenta = conflict civil 🙁
2. linisterea spiritelor prin remaniere guvernamentala (Am auzit ceva la stiri seara)! si reangajarea lui RA in MS.

Ce nu inteleg eu vis-a-vis de inteligenta unora din TV pe subiect si lasand deoparte afilierea la un partid:

1. De ce nu zic niciunii de introducerea aprobata a coplatei prin ordonanta, incepand cu 1 ian 2012 – fransiza de 400 RON?

2. De ce nu se intreaba nimeni de ce nu zic nimic sindicatele, cu liderii lor de frunte, avand in vedere revoltele anterioare pe reducerea salariilor in sistemul de stat…

3. De ce nu zice nimeni ca SMURD sunt preponderent pompieri?

4. De ce nu se uita nimeni pe site-ului fundatiei SMURD sa vada ca in 2010 s-au cheltuit sub 1 mil RON din 8 mil RON venituri din donatii pentru asistenta efectiva de urgenta? Mai mult de atat, 5 milioane din 8 repr excedent, adica bani necheltuiti – pentru cunoscatori= indicator de frauda ca la manual.. Si cam cine e in consiliul de administratie al SMURD – unii PSD-isti + una bucata vedeta autohtona plina de ea, si spre jena mea, „consateanca” de-a mea. Asa ca stiu cum a avansat in cariera pentru a ajunge in CA la fundatia pentru SMURD.
http://www.fundatiapentrusmurd.ro/multimedia/pdf/raport_activitate_2011.pdf;

Ar mai fi si altele, dar nu mai rezista retina. Si sa nu uit..

„Every single Jedi is an enemy of the republic”

Pe maine seara (Eventual la Godot:))

Mircea Popescu  •  18 ianuarie 2012, 3:32

Pentru ca acum au avut astia din USL niste bani la dispozitie sa plateasca niste urlatori. Asa se fac bugetele si asa se elibereaza banii in orice corporatie.

Stupida „uimirea” apropo de functionarea normala a consultantei.

Oliv  •  18 ianuarie 2012, 7:20

De ce nu imi pare rau ca m-am intors in Romania si de ce mi-au dat lacrimile azi dimineata cand am vazut ca au iesit ieri in strada oameni in 60 de orase din tara

Ajunsesem sa cred ca nimic nu se mai poate face pentru a contracara atacul nemilos al celor care conduc lumea prin intermediul unor institutii financiare internationale si care imping tarile intr-o criza a datoriilor suverane prin cheltuielile excedentare in comparatie cu PIB-ul lor (datorie publica mondiala = aprox 13* PIB mondial !!!).
Si ca romanii s-au resemnat.
Indiferent de pentru ce motive si impotriva cui, ei au iesit in strada in 60 de orase.
Inseamna ca chiar nu se mai accepta sa platim pentru greselile Greciei, Italiei, Spaniei, Ungariei care sunt intr-o situatie mult mai grava ca Romania insa li s-au impus masuri mai putn restrictive.
Si stiu mai bine decat cei mai multi din Ro ce inseamna presiune politica si contributii, cu atat mai mult in zona privata. Nu degeba m-au zburat dintr-o banca dupa 3 luni, iar din alta am ales eu sa plec. Si putini stiu ce inseamna sa fii impotriva curentului, cu sau fara sustinere. Sau ce inseamna sa stii ca ai telefoanele ascultate si microfoane in birou.
Asa ca nu pot decat sa ma bucur, intrucat se pare ca n-am luptat degeaba. Pierdusem doar bataliile. Ambii presedinti de banca au cazut intre timp in mijloc de mandat. Asa ca am invins.

HAI ROMANIA!

Tiberiu Lovin  •  18 ianuarie 2012, 14:26

Catalin Tolontan, buna recomandarea cu cartea, dar am dat putin inapoi cand am citit propozitia asta: „Puterea e aceea care provoacă revoluția”. Si am ras. As vrea sa vad o revolutie impotriva Opozitiei.

Oliv, interesante observatiile tale. Le-am gustat. Cred ca premier va fi Blaga, iar viitorul presedinte e Oprescu. Asa zic sursele. Nu bag mana-n foc.

oarecare  •  18 ianuarie 2012, 14:49

la UPDATE IMPORTANT:
chiar asa, nu shaful decide ce face cu sfatul consilierilor? e responsabilitatea lui, el intra la apa in caz de necaz, aia sunt niste functionari, oricat de inalti. doar nu sunt o echipa sau o familie.
si mie mi se pare senzationala explicatia – pentru ca exprima sec realitatea in cazul de fata.
cat despre criteriile de selectie, hai sa facem o deosebire intre ce spune omul intr’un mod plastic si corectitudinea politica.

dar, in rest, perfect de acord. nimeni nu’i perfect, dar parca’i prea multa mitocanie.

oliv  •  18 ianuarie 2012, 19:57

@ Tiberiu Lovin

de acord cu Blaga. De presu’, nu m-am gandit f mult. Oprescu e o varianta, insa m-as gandi la Mihai Razvan Ungureanu, daca ar fi de la pdl, iar de la psd ar fi diaconescu, parca de el am auzit.
insa mai degraba as zice alianta pdl cu pnl. Iar Antonescu mi se pare prea demagog.

..live from back of Godot..

Olivia  •  19 ianuarie 2012, 1:59

Apropo de discutia de azi si de „un articol pronind de la o scrisoare de la un protestatar”

http://www.zf.ro/opinii/stim-exact-ce-ne-dorim-vrem-evaluare-lunara-trimestriala-si-anuala-a-performantei-individuale-a-fiecarei-persoane-platite-de-stat-9155751

nu garantez insa autenticitatea, nu am facut niciun check 🙂

Comentează