55.000 de pinguini. Sau mai mulți?

Sorin Oprescu a dat Național Arena în grija celor de la spații verzi, după criteriul cromatic, probabil, de vreme ce și Herăstrăul și stadionul de 190 de milioane de euro au în comun smaraldul ierbii.

miercuri, 8 februarie 2012, 4:16

Sorin Oprescu a dat Național Arena în grija celor de la spații verzi, după criteriul cromatic, probabil, de vreme ce și Herăstrăul și stadionul de 190 de milioane de euro au în comun smaraldul ierbii.

Urmarea? Băieții veseli n-au închis acoperișul care ne-a costat 25 de milioane de euro și în arenă s-au revărsat tone de zăpadă, cînd mai e o săptămînă înaintea meciului de Europa League dintre Steaua și Twente. „N-am avut ce face. Nu erau condiții ca să se închidă acoperișul”, au explicat cei din Primărie.

Niciodată nu sînt condiții, cu asta ne-am lămurit! Tichia stadionului e inutilă, exact cum a comunicat în scris Primăriei consultantul Cătălin Crețu de la Louis Berger, adresă datată 9 aprilie 2008 și descoperită de Gazetă. Dar de ce să asculți sfatul unei firme plătite, la rîndul ei, cu 1,5 milioane de euro cînd poți să crești factura cu 25 de milioane?!

Apropo, cînd toate aceste supracheltuieli se puneau la cale, între noiembrie 2007 și iunie 2008, știți cine era directorul economic al Primăriei conduse de Videanu? Tînărul și eminentul ministrul de finanțe din noul guvern al României, Bogdan Drăgoi, pus să gestioneze azi un buget de criză al întregii țări! „Profesioniști excepționali”, după cum i-a caracterizat premierul. Sigur. Profesioniști excepționali fără realizări profesionale excepționale nici în privat, nici în serviciul public. În privința risipei de la stadion, administrația Videanu a luat decizia, cea a lui Oprescu a semnat contractele, trăiască nașul mare!

Revenind la zilele noastre, pe mușuroiul de zăpadă înghețată din burta Național Arena Spitsbergen s-au înălțat două declarații monumentale. Prima aparține acelorași subordonați ai lui Oprescu care au dat iama în iarbă cu lopețile.

Ei au spus că să nu-i mai batem la cap cu închiderea acoperișului „pentru că dacă nu era deschis, ar fi intrat mai multă zăpadă pe porți și printre inelele stadionului, din cauza curentului”. De fapt, în incompetența lor senină ca noaptea polară, oamenii au dezvăluit adevărul. Românii au plătit cu 190 de milioane de euro singura construcție de pe glob în care plouă, ninge și bate vîntul mai mult cu acoperiș decît fără acoperiș!

Cînd am sesizat, încă înainte de inaugurare, că stadionul de cinci stele, hai, lăsați-ne!, este neînchis și lipsit de izolația care aduce spectatorilor confortul normal al unei arene moderne, ni s-a spus că avem ceva cu Oprescu. Între timp, a început să plouă pe scaunele unor sectoare întregi, iar oamenii suportă, meci de meci, curentul, frigul și vîntul. Pînă la urmă, se va face desigur și izolarea stadionului, asta dacă arena nu va primi numele „Antibiotice Iași”. Dar vor fi cheltuiți alți bani!

A doua declarație a oferit-o Dumitru Dragomir, care a zis că să mai terminăm cu tevatura asta caraghioasă. Șeful Ligii zice că pe 16 februarie, la Steaua – Twente, va fi bine în tribune, pentru că oamenii se vor încălzi unii în alții. Unde mai pui că respirația a 55.000 de români va înmuia aerul de deasupra stadionului.

Președintele Ligii rostește și el un mare adevăr. De la Videanu la Oprescu și de la Dragomir la Dragomir, l-am numit de două ori pentru că are dublul mandatelor oricărui om politic, ei tocmai pe asta se bazează. Ca în multpremiatul film documentar Calea Împăratului, în care migrația pinguinilor regali devine obiectul unei epopei emoționante și dureroase, asta sîntem și noi: niște pinguini disciplinați, mărșăluind eroic, generație după generație, generații crescute greșit, în subcultura sacrificiului, îndreptîndu-ne spre o Antarctică pe care o finanțăm cu firea noastră temperat continentală.

Un rapidist a venit cu un exemplu din Olanda » „Stadionul nostru e amărît, afară sînt condiţii superioare la stadioane din ’95”

 

Un cititor GSP se revoltă în faţa eşecului numit Naţional Arena: „Consideraţi că încă mai putem fi aburiţi cu lucrări «de mîntuială»”

Comentarii (72)Adaugă comentariu

darkdark  •  8 februarie 2012, 16:35

Interesant articol. Felicitari. Astept insa de la tine, Catalin, o implicare mult mai mare in curatarea FRF si LPF de parazitii care le populeaza.

John Locke  •  8 februarie 2012, 16:37

felicitari pt articol!

andrei74  •  8 februarie 2012, 16:38

Daca tot au vrut sa copieze un stadion din Germania,de ce nu s-au gandit la Veltins-Arena ?Costa poate un pic mai mult dar avea un acoperis functional.

alex  •  8 februarie 2012, 16:45

bun articolul trebuie sa recunosc doar ca nu stiu ce-s aia pinguni poate ar fi bine sa orectezi un pic inceputul articolului ;);)

Mac  •  8 februarie 2012, 16:49

Foarte bine scris!!! Bravo Dom’le!!!

malasu  •  8 februarie 2012, 16:51

„generații crescute greșit, în subcultura sacrificiului”- super caracterizare din pacate adevarata.

bilu  •  8 februarie 2012, 16:55

felicitari pentru articol!

traian  •  8 februarie 2012, 16:55

Si a raspuns cineva la adresa aceea din aprilie 2008 ? Fiindca acum stii cine era primarul care a semnat contractele aiurea, sper. Cat depsre Oprescu, e de neinteles de ce nu-i scutura pe impotentii aia de la Spatii verzi.

laurentiu  •  8 februarie 2012, 16:56

felicitari pentru articol!

sven  •  8 februarie 2012, 16:57

te-ai saturat si dumneata dle Tolontan de mamaliga asta care nu face explozie?

Cătălin Tolontan  •  8 februarie 2012, 16:57

traian: primarul care a propus acoperisul in fata consiliului general a fost videanu, iar primarul sub care s-a semnat actul aditional pentru acoperis a fost oprescu

anonim  •  8 februarie 2012, 16:58

frumos articol

tinta ochita, niciodata nimerita!!!
oare cate zile trebuie sa protestam pt a inlatura si analfabetii din fruntea fotbalului romanesc?!!!

adriani  •  8 februarie 2012, 16:58

Indarjirea ta, Cataline, este direct proportionala cu nesimtirea lor. Pentru ca oricum nu le pasa. Vezi cazul Brasov.

Ghta Iulian Marcel  •  8 februarie 2012, 17:02

Pina nu va functioneaza Justitia cum trebuie, nu se va intimpla nimc bun in tara asta .Baietii astia ar trebui sa faca puscarie la greu.

Emil  •  8 februarie 2012, 17:04

Care pinguini, Cataline?!? Pinguinul ramane inzapezit pe autostrazi, drumuri nationale si cai ferate? Pinguinul ramane in localitati fara curent, apa, mancare si complet izolat, uneori chiar si la doar 20 km de Bucuresti?!? Pinguinul devalizeaza magazine intr-o isterie frenetica pentru ca un om (i)responsabil a declarat ca vine apocalipsa?!? Mai lipseste sa iasa si sa ne zica cineva (un personaj fictiv, bineinteles): „V-am facut stadion, ba! N-ati vrut stadion?!? Ce tot puneti intrebari!?!”

coco  •  8 februarie 2012, 17:18

Cu parere de rau s a construit stadionul la care se putea fura cel mai mult. Asta e Romania de azi cu ministrii corupti si hoti care inlocuiesc alti ministri corupti si hoti, se schimba o haita de lupi cu o haita de lupisori care vor deveni aceasi lupi feroce in furaciuni. Si autostrazile ce se construiesc costa mai mult cu 20-40% decat costul real. E mana ceresca pentru hoti sa se construiasaca ceva in Romania. Normalul e anormal in Romania. Saraca tara bogata si de hoti administrata……nu sunt sperante pentru ca asa a fost si pe vremea lui Cuza si al lui Carol si a lui Ferdinand, si a lui Carol 2 si a lui Mihai si a lui Dej si a lui Ceausescu , Iliescu Constantinescu, Basescu, xulescu etc.

john  •  8 februarie 2012, 17:19

Oare cand vei scrie cu atata ardoare un articol si in privinta Universitatii Craiova.Sau poate consideri ca ce s a intamplat a fost un lucru corect.

john  •  8 februarie 2012, 17:22

La un moment credeam ca esti singurul care prin articolele scrise ne poate scapa de parazitii din lpf si frf.dar poate m am inselat.sau poate timpul ti a mai domolit din acuratetea verbului

ASD  •  8 februarie 2012, 17:27

articol-minunat, photoshop work-slabut

Radu  •  8 februarie 2012, 17:28

cu 19.000.000 mai multi, o tara de pinguini…

oricat de pasnic ai fi parca tot iti vine sa pui mana pe o piatra sau pe un molotov cand citesti lucrurile astea, de fapt noi nici macar o revolutie nu sntem in stare sa facem singuri…

nici macar una a bunului simt intr-o tara care construieste sali de sport si parcuri de agrement in sate cu 3 mosi si 2 babe, unde kilometrul de autostrada costa mai mult ca oriunde altundeva in lumea asta, unde deszapezirea costa mai mult ca in Norvegia sau Finlanda, unde toate corectiile la buget se fac pe spinarea celor multi si saraci…

in curand daca mai trec si ACTA, SOPA si PIPA o sa devenim robotii perfecti…sclavi moderni le dai sa manance cat sa nu moare de foame si distractie cu masura de la CNA…

vlad  •  8 februarie 2012, 17:52

CORECT CORECT CORECT …. un pinguin

Radu Negoi  •  8 februarie 2012, 18:14

Din cate se stie,in data de 9 aprilie 2008,municipalitatea bucuresteana era condusa de Videanu!Asa ca mai usor cu reprosurile la adresa lui Sorin Oprescu!Cat despre Videanu,sa nu sperati ca va da vreodata socoteala!

Emil Marcu  •  8 februarie 2012, 18:24

Baietii veseli ai lui Oprescu nu au inchis acoperisul dintr-un motiv bine intemeiat:ar fi putut ceda,a nins mult,zapada e grea!

Cătălin Tolontan  •  8 februarie 2012, 18:40

radu negoi: asta am si scris, dar tu nu citesti pentru ca esti prea preocupat ca sa-l aperi pe Oprescu de acuze care nu i se aduc. Videanu a propus aprobarea acoperisului impotriva opiniei consultantului, dar Oprescu e cel sub mandatul caruia s-a intocmit actul aditional al acoperisului. Acestea sint fapte.

emil marcu: desigur, exista mereu motive. Cind ploua, ploua, cind e zapada, e zapada, cind bate vintul, bate vintul.

@ Radu Negoi  •  8 februarie 2012, 18:40

Tu ai citit articolul??
Videanu a propus, Oprescu a SEMNAT. Sa nu vina sa faca pe „fata mare” acum. Daca nu era de acord, nu-si punea semnatura si nu se facea. Simplu.

akkiller  •  8 februarie 2012, 18:40

azi mi-am luat bilet si sunt foarte bucuros despre acoperis ati mai scris si sper din toata inima ca la meci galeria adica noi aia de acolo din frig sa le aducem aminte lor celor de la cald ca la vip nu ninge ca nu vrem alt guvern cu alte papusi si aceiasi papusari dupa meci toti in piata sa vedem daca o sa mai aiba jandarmii forta sa ne bata pe 50 de mii cum a facut cu 2000 acu 3 saptamini

Costi Nastase  •  8 februarie 2012, 19:00

Sunt un suporter rapidist – asta are mai putina importanta, insa din acest motiv am ajuns in 15 Decembrie la Eindhoven pt meciul giulestenilor cu PSV.
In clipa in care am intrat in tribune m-a frapat temperatura din stadion. Ei bine, cu toate ca afara nu erau mai mult de 2-3 grade, in tribune era cald. De ce? Exista incalzire pt tribune!!!
Eu, roman fiind, neobisnuit cu asemenea conditii, am ramas surprins. Este un stadion renovat in 1995 (din cate am vazut pe Wikipedia).
Ok, un stadion renovat in 95, ofera conditii superioare celor de pe National Arena?!? Exista o izolare exterioara si mai ales caldura!!!
De ce stadionul nostru de aproape 200 mil euro si 5 stele nu ofera nici macar o parte din aceste facilitati? De ce arata pe exterior ca un bloc neterminat?
Cred ca ar fi interesant un articol cu o comparatie a catorva arene care ofera niste conditii decente spre deosebire de al nostru amarat National Arena.

Daniel  •  8 februarie 2012, 19:05

Articolul este bun, dar nu rezolva nimic. Nu am inteles de ce trebuie sa avem un stadion de 200 de milioane de euro. Chiar merita fotbalul asa ceva? Este acest sport un creator de modele de urmat? Cum de au creat acest stadion fara pista de atletism? Tot modelele negative din fotbal vor castiga bani si putere cu acest stadion.
Cu acesti bani se puteau face 1000 de parcuri sportive de cartier, care sa aiba o mini-pista de alergare, teren de handbal, basket etc. Aceste parcuri ar fi creat un mediu pentru practicarea sporturilor in cartier. In Suedia cred ca asta ar fi facut.

livulik  •  8 februarie 2012, 19:06

Excelent articol!
este foarte clar faptul ca risipa banilor nostri este o activitate in forma continuata!
a inceput in ”90 si continua pina in ziua de azi! din pacate va mai continua! 🙁
e bine totusi ca se prezinta incet-incet bucati de adevat pt. ca in felul asta POATE mai multi oameni il vor vedea!

Catalin, keep working!

sorin  •  8 februarie 2012, 19:16

De ce nu va constituiti in parte civila si sa-l chemati in instanta pe Oprescu pt „neglijenta in serviciu, abuz „ etc.etc. si s-ar mai gasi cateva?
a-ti castiga fara probleme?
Oprescu este cel mai mare incompetent din istoria primariei!! Si are in vocabular doar trei cuvinte:„fugi domne d’aici„!!

ROMANUL  •  8 februarie 2012, 19:26

NU SUNT UN MARE EXPERT AL FOTBALULUI ROMANESC, DAR NU SUNT NICI ASA DE PROST INCAT SA NU OBSERV PROSTIA SI PROSTEALA FENOMENULUI. LASATI PRIMARI, GALERIILE, SUPORTERII-PUNETI MANA PE DEMOLATORII FOTBALULUI ROMANESC-PENTRU CA SA II POT DEMASCA IN SECRET CAUTATIMA PE miticasanducoruptii@yahoo.com

andrei  •  8 februarie 2012, 19:34

bravo.foarte bun articol.e bine ca unii mai si spunem lucrurilor pe nume chiar daca masurile luate sunt nesesizabile dar loa un moment dat buba va exploda si vai de capul unora…

vicentiu  •  8 februarie 2012, 19:50

bine ca sa construit si asta dar era prea frumos sa fie adevarat o arena facuta ptr a proteja spectatorii sigur daca se inchide acoperisul se va rupe

un trecator  •  8 februarie 2012, 20:33

Multam domnule Tolontan.L-as invita pe Dragomir sa stea in tribune cu pinguinii,sa-l ploua si sa-l bata vantul ,apoi sa ne povesteasca cat de bine a fost.

Tudor  •  8 februarie 2012, 20:38

Domnule Tolontan, eu ma intreb ce vor face in zilele urmatoare, caci pe duminica/luni asa, sunt sanse sa vina alte ninsori abundente in jumatatea sudica a tarii.

Sever  •  8 februarie 2012, 21:16

Sa asteptam ora meciului. Atunci se va vedea ce si cum. Sunt convins ca Oprescu va lua masurile normale. Si va castiga si Steaua! 3-0.

alo. man.  •  8 februarie 2012, 21:49

pestele de la cap se frf si lpf

catalin  •  8 februarie 2012, 21:50

Eu cred ca oamenii s-au gandit la acoperis doar pentru ploaie. Le-a fost frica de ploaie la finala Europa League sau la orice alta finala din timpul verii. Sunt foarte putine meciuri iarna si nu au luat in calcul. Oricum, incompetenti.

La firma unde lucrez ma enervez daca se achizioneaza calculator cu ceva in plus degeaba (tastatura, dvd), iar baietii astia cheltuie fara mila.

Marian  •  8 februarie 2012, 21:52

Felicitari pt acest articol. Parca imi cititi gandurile! E o placere sa va citesc!

fanulumocanu  •  8 februarie 2012, 22:30

Ati avut dreptate inca o data.Prima data cand ati acuzat umflarea facturilor de la stadion, am zis ca sunt exagerari jurnalistice.Mi se parea ireal ca sa se fure dintr-o investitie aflata in atentia media inca de la inceput. Unde mai pui ca de ea s-au ocupat tabere aflate in opozitie. Teoretic se puteau da in fapt unii pe altii. Au ales sa se alieze.IREAL!

Pancone  •  8 februarie 2012, 22:54

Superb articol !!! Astia au devenit talhari pe fatza ! Nu vedeti??? Ne fura ca-n codru si apoi apar la tv zambind si promitand alte si alte vrajeli 😐 Acum au venit altii.Pana isi vor umple si astia buzunarele avem din nou de suferit. Si apare intrebarea: Unde mergem???Spre ce ne indreptam???

serginho  •  9 februarie 2012, 0:15

ce sa zic..am fost la Steaua – CFR Cluj si m’am ales cu o raceala..ieftin,30 lei..atat m’a costat

Supporter  •  9 februarie 2012, 0:32

Stadionul celor de la PSV arata bine, dar se si intretine. Un tur costa prin 2009 aprox 20 euro, cu cafeaua si prajitura incluse. Ati auzit de vreo initiativa de genul asta pe la noi? A avut Steaua un muzeu(din care patronul incasa bani pe spinarea trecutului glorios – pe care il injura). Dar ca in orice fabula, a taiat gasca care facea oua de aur – cam 1 mil de euro pe an.
Sa ne fie de bine 🙂

Suporter  •  9 februarie 2012, 1:11

Draga Catalin

apropo de stadioane din anii 90: am fost, in 2000, in Belgia si Olanda, pentru a urmari Romania la euro. Am fost pe GelreDome din Arnhem, construit in 1998, cu sistem de climatizare + acoperis retractabil FUNCTIONAL.
Daca aia, in 1998, au construit un stadion cu acoperis retractabil FUNCTIONAL, noi de ce am construit unul, in 2011, cu acoperis care nu functioneaza? Aaa, in plus, acel gazon poate fi „tras pe dreapta” (se poate scoate toata suprafata gazonata din stadion) si totul transformat intr-o hala, iar la toaletele din stadion era mai curate ca in vestiarele fotbalistilor.

emg  •  9 februarie 2012, 3:08

aaaaahhhhh

Alex  •  9 februarie 2012, 4:49

Pinguinii aia din documentar erau cat se poate de imperiali, de unde si numele de Calea Imparatului si nu Calea Regelui.

harry porker  •  9 februarie 2012, 5:30

@coco

excelent punctat amice, suntem o tara de hoti, asta e realitatea din pacate iar cei care fac exceptie, foarte putini de altfel, pleaca unde vad cu ochii

Cătălin Tolontan  •  9 februarie 2012, 9:51

fanulumocanu: stim ca uneori par exagerari jurnalistice. Ne asumam acest risc. Numai ca realitatea arata ca, atunci cind presa reuseste sa scoata o informatie, de fapt in spate sint cinci fapte grave, nu una. V-o spun din experienta.

suporter: si mai e ceva grav. Dupa cum au scris colegii mei dupa documentarea din Germania, in momentul in care noi am decis sa punem acoperisul se stia ca acoperisul stadionului din Frankfurt (al nostru e o clona) nu functioneaza decit de citeva ori pe an.

http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/scandalos-risipa-de-bani-publici-primaria-a-cumparat-acoperisul-national-arena-desi-stia-ca-nemtii-nu-il-folosesc-298940.html

Ion Escu  •  9 februarie 2012, 9:54

Comisare Catani,daca tot esti „gigicontra”[vorbind de stadioane,patinuare etc]de ce nu-ti pui verva si talentul in slujba „Curateniei” din fotbal!!!Asta ca sa fii „credibil”,altfel ne faci sa credem altceva.Prea iti „pute” doar ce-ti[le] convine.
Cu stima!

andreas  •  9 februarie 2012, 10:50

ar fi interesant de facut o comparatie intre Commerzbank-Arena si National, chiar e copie fidela? Costuri? In Frankfurt au costat cel mai mult orele platite muncitorilor, de 5-10 ori mai scump ca in Bucuresti.
Costuri de constructie total, Garaj subteran 1800 locuri, 83 loje, 2800 m²Club cu 600 m2 terase,… numai 126 milioane !, plus 45 milioane pt circulatie, infrastructura pt trafic. Cabrio acoperisul a costat tot 20 milioane, constructia a durat 1,5 ani, din 2005 pina azi au fost atitea probleme rezolvate de constructori,incit cel de la National ar trebui sa functioneze perfect.Se stia de la inceput ca nu este facut pentru ninsori, furtuni, vreme extrem de rea. Pt conditiile din Bucuresti si la cum lucreaza Dorel, este un model neinspirat ales, probabil a fost vinul prea tare la protocol.

Comentează