Mircea Sandu a căzut în capcana activiștilor de mediu

Directorul de marketing al FRF a comis gafa anului!

joi, 16 februarie 2012, 12:35

Directorul de marketing al FRF a comis gafa anului!

de Cătălin Tolontan și Viorel Tudorache

Mircea Sandu va ține minte această întîlnire din biroul său.Acum două luni , dintr-o eroare care va deveni memorabilă, Gabriel Nițescu, numit de 6 luni director de marketing al Federației Române de Fotbal (FRF), a trimis un fax nu către Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), companie care dorește să exploateze zăcămîntul aurifer din zona Roșia Montană, ci către una dintre organizațiile ecologiste din Roșia Montană care e adversara declarată a proiectului: Asociaţia Alburnus Maior!

Jurnalistul Mihai Goțiu, cunoscut militant împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, a aflat de fax, l-a luat și ”împreună cu niște amici am conceput farsa”. El a tratat pe mail cu FRF.  Acum cîteva zile, tuns, ras, frezat și îmbrăcat în costum, s-a văzut chiar cu șeful FRF, Mircea Sandu, în biroul acestuia. A fost însoțit inclusiv de o servietă „diplomat”, standard pentru întîlnirile de business ale mileniului trecut, purtat de un alt tînăr recomandat drept „director de marketing”. Goțiu spune că pe parcursul întregii discuții, pe care a și înregistrat-o în secret, ei s-au recomandat ca fiind de la „Roșia Montană”, nu de la RMGC, lucru care nu a stîrnit însă suspiciuni din partea celor din FRF.

Sandu a crezut că-i are în față pe investitori și, de fapt, erau opozanții. Conform activiștilor, FRF a cerut o sumă mare, de ordinul milioanelor de euro, pentru sponsorizarea echipei naționale de fotbal și a acceptat în schimb o mulțime de condiții.

Sesizați ieri de Gazeta Sporturilor, după ce Goțiu a postat de net hîrtia inițială trimisă de marketingul FRF, cei din Federație au realizat că, de fapt, ei au negociat cu altcineva. ”N-a fost propriu zis o negociere” a spus, inițial derutat, Nițescu, șeful marketingului FRF.

„Ne asumăm eroarea. Direcția de marketing nu a luat legătura cu destinatarul corect. E tendențios însă să spui că am vrut să vindem naționala, cum susțin acum cei cu care am vorbit! Mircea Sandu a vrut doar să atragă sponsori”, a comunicat oficial Federația mai tîrziu, încheind astfel: „Glumind amar, dar vorbind serios, așteptăm originalii de la RMGC”.

Mai puțin glumeți decît FRF, cei de la RMGC au refuzat să comenteze întîmplarea.

Comentarii (65)Adaugă comentariu

dave  •  17 februarie 2012, 0:51

“RMGC”: Inca o problema am mai vrea sa clarificam: am mai avut la parteneriatele astea din sport, niste mici surprize cu niste asa-zisi suporteri – imi permit sa zic, chiar daca se supara unii – ciumpalaci care tin ei neaparat sa iasa in evidenta…

Mircea Sandu: Asta…depinde de cine sunt, sunt platiti, mai fac parte din cite un grup…Dracu’ sa-i ia!

“RMGC”: Ideea e ca am vrea sa ne asiguram ca la meciurile nationalei nu se striga lucruri care ne-ar putea denatura noua imaginea, ca nu sunt afisate insemne care iarasi nu ne avantajeaza pe noi…

Mircea Sandu: Da’ la ce va referiti, insemne?

“RMGC”: Bannere, vin cu bannere…vin ei cu niste bannere cu “Salvati Rosia Montana”. Deci asta, daca se pot controla la intrare sa…

Mircea Sandu: Aha! Aha! Se pot controla, se pot controla! Deci noi, in general, nu-i lasam cu bannere…

“RMGC”: Am inteles…

C. Lularu  •  17 februarie 2012, 2:01

Tolo, apreciez atitudinea ta echilibrata si principiala. E important ca o publicatie sa respecte principiul separatiei nete intre editorial si publicitate si apreciez ca GSP face eforturi in acest sens. Totusi, in cazul RMGC lucrurile sint un pic mai complicate. Din cite inteleg, pozitia ta este „nu conteaza de unde vin banii, atita timp cit nu-mi afecteaza independenta editoriala”. As putea sa accept lucrul asta, dar exista niste limite. Nu cred ca sint sanse sa vad pe blogul tau reclame la ku klux klan, sau la pastile de marire a penisului, nu? Problema cu publicitatea RMGC este ca dezinformeaza – si nu o spun eu, nici activistii ecologisti, ci Consiliul Roman al Publicitatii (intre timp, clipurile incriminate au fost inlocuite cu „povestile oamenilor”, la fel de inselatoare dupa parerea mea). Cind o companie cheltuie milioane pentru a schimba perceptia oamenilor prin orice mijloace (inclusiv raspindirea de informatii false si mituirea pe scara larga a colegilor tai jurnalisti), nu se poate sa nu-ti pui niste intrebari.

insieme  •  17 februarie 2012, 9:06

Pentru mine ceea ce am citit la comentarii este mai tare decat postul in sine. Cei care se opun exploatarii de la Rosia Montana s-au napustit, ca de obicei. Numai ca, supriza, in plin sprint spre gatul ziaristului, si-au dat seama ca astuia nu prea au ce sa-i reproseze. Nu e nici atasat politic, e critic al lui Base, nici nu incurajeaza exploatarea, ba, dimpotriva, e bine vazut in societatea civila si pe buna dreptate. Eu insumi sint impotriva RMGC, dar nu din cauza tehnologiei, ci din cauza secretizarii contractului si a felului nesimtit in care-i sustin rahatii de pedelistii si Basescu. Imi dau seama insa ca facind pe fanaticii si la adresa oamenilorobiectivi militantii nu cistiga nimic! Dimpotriva! Interesante schimbari, cred ca nu mai tine cu HUO!

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2012, 9:20

miki de la capital: tocmai asta inseamna independenta editoriala si comerciala. Ca un ziarist sa nu poata sa puna mina pe telefon si sa spuna „Scoate reclama!”. Daca s-ar intimpla asta s-ar putea intimpla si invers. Ca un om de la publicitate sa puna mina pe telefon si sa spuna „Scoate articolul!~”. E logic, nu?

Asa cum am mai spus, nu voi obosi niciodata sa explic regulile meseriei. Faptul ca ele n-au fost suficient explicate este, in multe studii si analize internationale, una dintre motivele scaderii increderii in media pe tot globul.

Cosmin C  •  17 februarie 2012, 9:30

exact insieme nici pe mine nu ma intereseaza extrem de mult aspectul legat de exploatare propriu zis sau ca acolo au fost niste galerii romane dar sunt impotriva acestui proiect cand vad disperarea cu care actualul regim incearca sa puna pumnul in gura celor care nu sunt de acord cu el…

si daca ar fi RMGC cel mai tare proiect din istoria Romaniei, si daca s-ar scoate niste bani care sa merite pedurile de acolo tot e DREPTUL UNOR OAMENI,SA NU FIE DE ACORD CU EL…e dreptul lor castigat acum 22 de ani sa spuna ce gandesc

incidentele care au avut loc la Cluj si la Bucuresti cand jandarmeria a intrat in forta in protestatarii anti-rmcg si a facut abuzuri grave ma fac in primul rand sa tin partea activistilor de mediu in aceasta situatie…peste orice se poate trece mai putin peste pumnul in gura pe care il pune statul roman celor care gandesc altfel decat vrea el…e primul pas spre dictatura spre un alt stat totalitar…e inaceptabil…

de fapt mai mult ca sigur RMGC reprezinta ultimul tun al portocaliilor, pensia lui base…

suporter71  •  17 februarie 2012, 10:11

TOLO eu in calitate de cititor al Gazetei SINT SOCAT de cit de greu inteleg unii cum arata niste reguli profesionale. Lucrez intr-un sistem de control bancar, cu o raspundere explicita si severa, si ma intreb ei unde or lucra????? nu mai e mult si le vei desena ORGANIGRAMA ca sa inteleaga.
Se spune ca microbistii sint redusi. N-am crezut asta niciodata, dar acu chiar ca m-am hotarit sa scriu aici si sa spun asta. Ori de cite ori bagi pe site un articol tangent cu altceva decit sportul apar oameni care au pareri si fata de care noi suporterii, oooooo!, sintem farul din ALexandria. Mindru ca sint suporter!

duplo  •  17 februarie 2012, 14:36

Catalin, sa stii ca pana nu demult te admiram foarte mult, pentru verticalitatea de care ai dat dovada in foarte multe cazuri, si in consecinta te respectam foarte mult. In acest caz, cel cu Rosia Montana, nu pot sa te mai admir in niciun fel. Ma asteptam sa condamni atitudinea obedienta a presei romanesti, care a abdicat cu mic cu mare (cu cateva mici exceptii totusi) de la cea mai mica deontologie profesionala. Totul in numele banului. Ma asteptam ca macar acum cand este implicata si FRF, cu o gafa de proportii uriase, presa sa reflecte cat de putin evenimentul. Dar nu, binenteles ca nu este asa. Ceea ce spui tu, ca se poate intampla si invers, exact asta se intampla („Ca un om de la publicitate sa puna mina pe telefon si sa spuna “Scoate articolul!~””). N-are niciun rost sa ne vinzi gogosi. Altfel nu se poate explica blocajul mediatic nemaiintalnit in presa romaneasca de 20 de ani incoace (poate doar in anii ’90 sa mai fi fost ceva similar). Exact acesta este unul dintre principalele motive pentru care a scazut drastic increderea in presa din toata lumea, nu faptul ca nu ati explicat regulile unui sistem putred.
Sa fiti sanatosi!

Cătălin Tolontan  •  17 februarie 2012, 15:56

duplo: nu raspund pentru presa romana, e o sarcina prea mare pentru oricine, cred. Vei gasi ca e rezonabil sa nu ma certi pe mine pentru ce face presa, in general, pentru ca e ca si cum eu ti-as reprosa tie ca, pe linga tine, in acelasi spatiu, posteaza si oameni platiti pentru asta. Gazeta nu doar ca nu a ocultat subiectul, dar a publicat si ieri si azi cite un material. Printre altele, ati aflat de aici cum a decurs farsa, pina sa publice Mihai Gotiu, si tot din ziar ati aflat ca tipul de la marketing facuse aceeasi eroare cu Coca Cola, pe care o sunase sa devina sponsor in momentul in care era deja sponsor 🙂 Ce fac televiziunile, siteurile si alte ziare e treaba lor.

Mihai Goţiu, bloggingul şi jurnalismul | Tiberiu Fărcaş  •  17 februarie 2012, 20:26

[…] citit ieri seara in Gazeta Sporturilor, in editia tiparita, articolul semnat de Catalin Tolontan si Viorel Tudorache.  În unul din […]

greuceanu  •  18 februarie 2012, 14:10

Tolo e ok, a scris in fond despre subiect. Ca nu condamna aceasta practica de manipulare e alta discutie, si sunt altii care ar trebui sa o faca inaintea lui.
Acuma sincer eu am o intrebare retorica: oare cum te simti, ca jurnalist, cand apare o bomba ca asta si ti se spune „stii, despre asta nu scriem”.
Pai nici pe vremea lui Adrian Nastase presa nu era intr-atat de cenzurata. Numai ca atunci era un vinovat, de data asta vinovatii sunt tot cei din presa pentru ca tac complice. Si se pare ca le convine atata timp cat banii vin. Hai sa fim seriosi, RMGC nu vinde inele de aur, publicitatea nu e facuta in scopul sau normal ci e menita sa cumpere tacere, si se pare ca reuseste.
Problema e ca tot voi, jurnalistii, pierdeti acum. Cum credeti voi ca se vor simti suporterii care nu afla de asta de la stiri, cand ditamai stirea de prima pagina se ingroapa. Pierdeti si ultima farama de credibilitate daca a mai ramas asa ceva.

„Evil prevails when good men fail to act”

miki de la capital  •  21 februarie 2012, 4:20

copy paste comentariul la articolul lui Mihai Gotiu: I-am spart capul lui Capatos. Cumpărături de presă. Și câteva întrebări pentru Tolontan

Parerea mea

1. pe blogul domnului Tolontan tolo.ro../ in header scrie mare CATALIN TOLONTAN si nu scrie GSP, numai un fel de subsub: jurnalist gsp

2. pe tolo.ro nu este specificat si marcat “Publicitate GSP” ceeace creaza o confuzie majora in randul cititorilor, MAI ALES CAND VINE VORBA DE FORMATORI DE OPINIE, in sensul ca o parte vor spune TOLO se vinde pe bani murdari de la RMGC, iar altii ca DACA SI TOLO E CU RMGC, EU DE CE NU AS FI LA FEL CU EL?

3. Independenta editoriala (ma rog, in cazul de fata este vorba de un blog personal, dar trecem peste asta) fata de departamentul de marketing, iar independenta marketingului fata de editorial suna asa ca un fel de “democratie pictata in cele mai frumoase culori”, dar pentru ca traim in Romania, fix aceasta “democratie” a dus la derapaje criminale daca ar fi sa vorbim de drepturile oamenilor, iar in cazul de fata a celor din Rosia Montana

3. Ca PRESA, “a patra putere in stat” cum ii place sa i se spuna, sa ajunga sa fie considerata intradevar o PUTERE, va trebui sa fie RECLADITA exact de catre actorii ei, si NU este corect ca jurnalistii sa se supere pe opiniile divergente numai si numai pe comentatorii articolelor, adica pe consumatorul final, adica pe cititori, si pe de alta parte in fata celor care le aduc banutii prin publicitate alaturata sa fie mielusei, si sa mai si argumenteze ca “asta e, nu am voie sa intervin, asta e regula”, la care unii dintre cititori au perfecta dreptate sa raspunda ca “probabil e mai comod asa pt ei”., mai ales dupa ce se face si apologia neamestecului in trebile interne.

Ca se va schimba situatia (ADICA SISTEMUL) prin plata unui abonament lunar (sau pe articol) de catre cititorii pe on-line catre redactie, mi se pare o aberatie, pentru ca pana la urma asta suna cam in felul acesta: “daca vrei sa primesti ADEVAR dar un pic mai CORECT, trebuie sa platesti”. Si pana la urma asa este aruncata raspunderea numai pe consumatorul final, de parca restul actorilor se vor schimba peste noapte.

Cătălin Tolontan  •  21 februarie 2012, 14:06

miki de la capital: spuneti ca o regula buna si unanim acceptata drept buna in presa internationala este „fix aceasta democratie a dus la derapaje criminale”. Si, inteleg, optati pentru ideea ca jurnalistii sa aiba dreptul de a accepta sau nu publicitatea in ziare si pe siteuri.
Ok, e opinia dumneavoastra, o respect, dar nu sint de acord cu ea. E ca si cum as vrea sa decid eu, ca pacient, cum decurge o operatie. Nu explic chirurgului cum sa-si faca meseria, doar pot sa aleg sa nu ma operez sau sa o fac la alt medic.

baubau  •  21 februarie 2012, 17:27

pt catalin tolontan.
am postat al doilea comment la acest articol si am primit un raspuns.
in primul rand recitind imi dau seama ca am folosit termeni prea duri la adresa articolelor tale. dar, in al doilea rand, nu m-am referit si nu am incercat sa ma situez de-o parte sau alta a baricadei in ce priveste Rosia Montana. o voi face acum totusi ca sa ma fac mai bine inteles. parerea mea este ca se face prea multa valva in jurul acestui subiect. daca sunt bine informat si cred ca sunt (spun asta cu o anumita rezerva totusi) metodele de extragere a aurului din acea zona sunt metodele care se folosesc peste tot in lumea civilizata la care incercam sa aderam si noi romanii si sunt metode care nu polueaza mediul mai mult decat in alte tari care au reusit sa-si construiasca adevarate industrii in jurul unor astfel de zacaminte.deci nu ma impotrivesc acestui proiect. sunt convins insa ca romanii si romania nu vor castiga aproape nimic din acest proiect, asa cum nu au castigat din vanzarea altor resurse naturale si ma refer in principiu la materiile prime din care se obtine combustilul.nu am obtinut nimic noi, ca tara, nici din vanzarea altor mateii finite, nici din vanzarea a nimic din tot ce a fost in tara.pt ca avem la conducere niste cetateni foarte insensibili la nevoile oamenilor, dar foarte sensibili la nevoile lor personale. (i-am caracterizat in cel mai frumos mod posibil, dar te rog sa citesti printre randuri si in alti termeni).

iar ceea ce am dorit sa spun in primul comment a fost ca acest mod de a face jurnalism mi se pare foarte deplasat.nu al tau, al colegului tau care a gandit aceasta farsa, denumind-o anterior pozna.nu am facut nicio scoala de jurnalism, dar ma indoiesc ca asta se invata la facultate sau ca se dau exemple ale altor mari jurnalisti care au facut asemenea fapte. daca da, atunci e vina mea. iar faptul ca tu publici pe blogul tau intamplarea, ma face sa cred ca esti de acord cu acest comportament.si am caracterizat intr-un mod mai neplacut articolele tale chiar pentru ca am alte asteptari de la anumiti jurnalisti, in cazul de fata de la tine.
as concluziona cu doua idei:
poate nu sunt in masura sa iti dau lectii de jurnalism, totusi.
si oricum, nu toti cititorii tai trebuie sa te aprobe 🙂

sa citim numai de bine 😉

suporter de o viata  •  21 februarie 2012, 19:42

astazi, la tribunal??!!celelalte transferuri sunt legale?acesti samsari, fratii becali=cancerul fotbalului rominesc au furat, au pacalit rominii, occidentul si acum mai transfera in azerbaigean, uzbekistan, cecenia, china, coreea.au tras tepe, de aceea ad ilie, ad mutu, chivu,= au cerut 3 mil euro, comision de la real madrid??! si-a ramass la inter??!! etc., au renuntat la regii ilegalitatilor, evaziunii fiscale, spalarii de bani negri, ierarhiilor, blaturilor, etc.sub ochii blajini ai frf si lpf, nasul si corleone,au distrus SI COMPROMIS fotbalul, competitia, valorile. PATRONII=NISTE BOLNAVI DE INAVUTIRE, FARA CARACTER, FARA DUMNEZEU.NI HIL SINE DEO!

suporter de o viata  •  21 februarie 2012, 19:43

fara frf si lpf, nasul si corleone, nu se ajungea aici. complici, tainuitori, favorizatori.

Comentează