Aveți cifrele. Luați o decizie cu privire la TVR și la RRA!

TVR și RRA consumă împreună 1 milion de dolari pe zi, scriam pe 30 martie 2012.

joi, 14 iunie 2012, 2:01

TVR și RRA consumă împreună 1 milion de dolari pe zi, scriam pe 30 martie 2012.

Cele două instituții au pornit împotriva mea un război al comunicatelor în care au încercat să acopere cifrele, despre care știau că sînt autentice, cu vorbe. Proastă idee! De atunci și pînă azi mi-am dorit, ca jurnalist, să expun aceste costuri pînă cînd ele vor fi percepute, în dimensiunile reale, de către oameni.

După izbucnirile publicului, specialiștilor și politicienilor din ultimele zile, stîrnite de lăcomia înstrăinării meciurilor de la Campionatul European de către TVR, am senzația că oamenii au reprezentarea corectă a cît se risipește în cele două instituții media publice din România. 

În fața celor 200 de milioane de euro cheltuite anual de  TVR și a celor 100 de milioane consumate pe an de RRA, chiar și președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta par a avea senzația comună a risipei și a dezastrului economic. Că fiecare dintre ei le atribuie taberei adverse, asta îi privește.

Încă mai ezită în privința RRA, dar vor realiza rapid că e un nonsens ca radioul public să aibă costuri de 100 de milioane de euro.

E nevoie de o soluție bipartizană. Pînă la urmă, doar nebunia de a ne bate joc de banii oamenilor și de banii de la buget ar fi partizană. Rațiunea economică este bipartizană.

Pe 30 martie aci, pe blog, propuneam (in comentariul nr 5):

”As desfiinta, prin Parlament, TVR si RRA pentru ca legislativ si operational mi se pare imposibil sa asumi rezonabil ca le reformezi in acest cadru legal si in situatia concreta. Apoi Parlamentul le-ar refonda intr-o singura organizatie, pentru ca oricum media e tot mai mult transmedia, dar la costuri mult mai mici.

M-as uita la ceea ce au cerut ONG-urile in ultimul deceniu ca sa fie scoasa noua institutie de sub influenta politica”.

Dar nu-și revendică nimeni paternitatea. Vorba lui Cristian Tudor Popescu, el scria acum 10 ani ca TVR merită desființată.

Un singur lucru e important acum. Sa mai realizăm o dată că 300 de milioane de euro înseamnă:

1. Atît cît a încasat statul în medie pe lună din impozitul pe profitul firmelor în primul trimestru al lui 2012. Imaginați-vă! Toate, toateeee!, firmele din România care fac profit plătesc la buget un impozit care e topit în cheltuielile, e adevărat anuale, ale TVR și RRA.

2. Pierderile cumulate de 120 de milioane de euro ale TVR (care se adună la cele 300 de milioane de euro de care e vorba mai sus) înseamnă mai mult decît dublu față de pierderea anuală a companiei Tarom pe 2011!

3. Cu 300 de milioane de euro pot fi plătiți pe un an întreg 100.000 de angajați în sănătate, conform unui calcul al ZF. Sănătatea e unul dintre principalele domenii subfinanțate. Detalii la Raed Arafat și la oamenii din Piața Universității.

4. Costurile TVR și RRA înseamnă cam 70% din pierderile cumulate ale celor mai mari 123 de companii de stat care merg în pagubă în România. Ditamai disproporția! Două instituții media cu un impact public redus sînt o povară pentru abonați și buget cît 123 de companii de stat în pierdere. E uluitor!

5. 300 de milioane de euro pe an, atît cît consumă TVR și RRA, este totalul publicității din care trăiește tot restul presei din România. Asta ca să vedem că se poate! Zeci de televiziuni, zeci de radiouri, sute de ziare și reviste și mii de siteuri există în mediul privat, mai bine sau mai rău, dintr-o sumă egală cu cea păpată de TVR și RRA.

Ca ziarist, mi-am făcut treaba. Acum e treaba societății, pentru că TVR și RRA nu sînt nici ale Guvernului și nici ale statului (cum greșit a spus președintele Băsescu – interesantă eroare!), ci ale societății pe care sînt chemate să o servească.

Parlamentul, Guvernul și societatea, cu toate componentele ei, cunosc cifrele, nu mai pot întoarce capul.

E nevoie să ia o decizie. Dacă nu, piața liberă va lua una în loc, dar nu e întotdeauna cea mai bună.

 

 

Comentarii (67)Adaugă comentariu

caius  •  14 iunie 2012, 20:31

Revin. uite, chiar acum ma uit pe stream-ul recomandat chiar de TVR, la Italia-Croatia.E de o calitate infioratoare. se tot intrerupe. Este o crima ce se intampla.

mega2005  •  14 iunie 2012, 21:01

E prima oara cand nu simt ca e CE de fotbal….din cauza TVR.
In curand n-o sa vedem nici Olimpiada decat asa, pe sarite,…CM etc.

larkins  •  14 iunie 2012, 21:52

daca majoritatea jurnalistilor,indiferent de ziar si gen,ar fi ca tine atunci am avea si presa dar din pacate avem prea putini „adevarati” jurnalisti in Romania…iar tu cred ca esti in top 3

Paraipan  •  14 iunie 2012, 21:55

TVR si RRA nu trebuiesc desfiintate ci reformate din radacini. Asa costuri si pierderi nu pot fi intretinute mai ales in conditiile economice actuale. Nu cred ca ar trebui privatizate, fiindca toate companiile mass-media private isi urmaresc interesele lor si cauta profitul (inclusiv GSP-ul). Dar ar trebui redefinita relatia dintre politic si TVR si RRA. Algoritmul politic nu trebuie sa aiba loc in consiliul de admin. al acestor institutii.

adrian  •  15 iunie 2012, 0:06

oare de ce ne mai miram ?
Solutii sunt destule pentru acest jaf `pe fata` , oare se va pune in practica ceva?
Se va incerca oare sa se limiteze acest jaf?
intrebari sunt multe dar in romania ne prostesc in fata….

harry porker  •  15 iunie 2012, 0:56

Demisia nu e suficienta, este foarte comod sa furi zeci de milioane de euro si apoi cand esti prins sa-ti dai demisia. Astia tre’ sa infunde puscaria.

andrei  •  15 iunie 2012, 1:20

Domnule Tolontan,

Lucrez din 2001 in SRR si va dau dreptate in foarte multe privinte. M-am asteptat daca tot cei care au noua majoritate in Parlament sa demita conducerea SRR dar din pacate pentru niste voturi de orgoliu venite de la udmr au lasat in continuare acest management defectuos.
Am tot sperat pe parcursul anilor ca ceva se va schimba, ca vom prelua modele viabile de la celelalte radiouri publice europene, dar se pare ca nu s-a dorit acest lucru niciodata. Este foarte greu sa lupti cu sistemul de pile, este foarte greu sa lucrezi intr-o institutie in care achizitiile se fac la preturi de 2-3 ori mai mari decat pretul pietei, in care notiunea de marketing este de multe ori SF. Radioul este plin de conisilieri remunerati mai mult decat generos si care la randul lor intorc serviciile daca sta in puterea lor, pe principiul ”eu iti dau tu imi dai”.
managerul actual, total neinspirat, a ravasit si mai mult situatia si asa precara incat credeam ca se va judeca obiectiv prestatia sa. se pare ca se va continua pe aceeasi linie, sistemul va ramane, doar cu alte piese de sah.
pe de alta parte sa nu uitam rolul cultural al Radioului public, folosit din pacate de atatea ori pentru a masca comisioane si interese comune.

sorin  •  15 iunie 2012, 1:59

Romania ar avea bani pentru toate problemele, dar nu se doreste acest lucru! Dupa cum vedeti, sunt institutii patronate de stat si alimentate din bani de la buget, din banii nostri, din bani europeni, iar acestea nu produc NIMIC, absolut nimic!

Bine ca marim taxele si impozitele, ca determinam sute de mii de IMM_uri sa-si inchida portile, ca inchidem sau privatizam prost anumite institutii, dar de cele care consuma degeaba (sunt unii care fura cu 7 maini) nu se ocupa nimeni!

TVR: Moise Guran vs. Catalin Tolontan | Webcultura  •  15 iunie 2012, 10:59

[…] eroare!), ci ale societății pe care sînt chemate să o servească.” (Cătălin Tolontan pe blogul său, 14 iunie […]

dan  •  15 iunie 2012, 11:07

Enachescu dezminte,http://www.enachescu.ro/scrisoare-dezmintire-vlad-enachescu/ dar nu lamureste nimic mentinand secretul asupra pretului parteneriatul Dolce-Romtelecom!Da-i inainte Tolontane, nu-i slabi!

one-driver  •  15 iunie 2012, 12:14

reformate sau nu…desfiintate si apoi reinfiintate sau nu asta ramane de vazut,dar se omite din discutii lucrul cel mai important: cine sunt raspunzatori pentru acest dezastru? cine plateste acest dezastru financiar? am lucrat in televiziune,una nu chiar atat de mare precum tvr,dar acele costuri de 200-300 milioane sunt exorbitante fata de cat ar consuma in mod normal o astfel de televiziune. o asemenea televiziune nu are cum sa consume mai mult de 8-10 mil euro lunar indiferent cate evenimente majore au de transmis si indiferent cate emisiuni ar produce. un mic exemplu de cheltuiala,poate cea mai mare dintr-o televiziune,ar fi inchirierea satelitului pentru transmisii live unde preturile se invart undeva intre 8 mii si 30 mii euro pe zi,ar fi un maxim de 900 mii ,un milon euro pe luna…..hai 3 milioane. in concluzie,se fura enorm de mult in tvr,probabil cam jumatate din acea suma. o alata problema,poate cea mai mare in tvr sunt salariile exorbitante ale angajatilor de la primul pana la ultimu….adica televizunea pe care o conduc este zilnic in pierdere iar ei tot aceleasi salarii nesimtite incaseaza…..si ii doare in cot…ii da afara si cu asta basta,dar paguba creata de ei cine o plateste!?

laurentiu  •  15 iunie 2012, 13:05

votez si eu la un referendum pentru desfiintarea RTV SI RRA si infiintarea unei noi entitati cu buget fix si limitat, comparabil cu al marilor posturi comerciale.
daca nu reusesc sa se incadreze in buget, sa dea faliment si GATA!

oarecare  •  15 iunie 2012, 13:07

Nu este corect ce se intampla cu drepturile cedate de TVR catre Dolce, este adevarat, insa nu pot sa ascund ca-mi tresalta inima ca simt si altii ce simt eu cand nu pot urmari la tv meciurile din Liga 1 pentru ca in orasul meu nu exista providerul care detine drepturile!Imi doresc cat mai multe situatii anormale de acest gen, poate cineva (CNA, Parlament, etc) se sesizeaza si reglementeaza/legifereaza intr-un fel aceste situatii astfel incat, CONTRACOST (optiune separata, pay-per-view, etc) aceste evenimente sportive de anvergura sa fie disponibile in toate retelele de cablu si satelit!

Dragos B  •  15 iunie 2012, 13:25

Stimate Domnule Tolontan,
Draga Catalin,

Daca SRR e pe profit, fie el si mic, atunci e OK.
RR Actualitati nu prea ascult.
In schimb ascult tot timpul RR Cultural. Care nu, nu e elitist, ci dimpotriva, povesteste captivant si pe intelesul tuturor. RR Cultural strict financiar si pentru moment sigur e „pe pierdere” dar sper sa nu se atinga nimeni de el.

Ca sa glumesc, as desfiinta TVR dar as pastra TVR Cultural si… „Teleenciclopedia”. 🙂 🙁

Chiar sint curios care-s cheltuielile cu TVR Cultural si RR Cultural.

sevilla86  •  15 iunie 2012, 17:56

Domnule Tolontan „afacerea Tvr-DolceTv” si „Gigi Becali-MAPN” nu seamna ca doua picaturi de apa?

Adrian Petrescu  •  15 iunie 2012, 18:37

Atenție la prescurtări, dacă tot vorbim de un demers jurnalistic: nu despre RRA e vorba aici, ci despre SRR – Societatea Română de Radiosifuziune. RRA este doar o prescurtare neoficială a numelui postului Radio România Actualități. Și atunci avem o problemă de logică dacă spunem că TVR și RRA consumă enorm din banii publici.

Dan Popovici  •  15 iunie 2012, 21:55

Aces colos, TVR face parte din masina de propaganda a puterii si din acest motiv tot ce se intampla acolo este cu obladuirea celor ce conduc statul. Culmea, tot noi populatia trebuie sa le platim si aceasta propaganda, prin taxele si impozitele ce le platim. Am putea noi sa desfintam aceasta institutie, sa nu mai comutam pe programele TVR, sa le scadem ratingul si in felul acesta nu vor mai primi nicio finantare din publicitate, sau ar obliga guvernul sa limiteze fondurile distribuite catre ei.

Comentează