Aveți cifrele. Luați o decizie cu privire la TVR și la RRA!

TVR și RRA consumă împreună 1 milion de dolari pe zi, scriam pe 30 martie 2012.

joi, 14 iunie 2012, 2:01

TVR și RRA consumă împreună 1 milion de dolari pe zi, scriam pe 30 martie 2012.

Cele două instituții au pornit împotriva mea un război al comunicatelor în care au încercat să acopere cifrele, despre care știau că sînt autentice, cu vorbe. Proastă idee! De atunci și pînă azi mi-am dorit, ca jurnalist, să expun aceste costuri pînă cînd ele vor fi percepute, în dimensiunile reale, de către oameni.

După izbucnirile publicului, specialiștilor și politicienilor din ultimele zile, stîrnite de lăcomia înstrăinării meciurilor de la Campionatul European de către TVR, am senzația că oamenii au reprezentarea corectă a cît se risipește în cele două instituții media publice din România. 

În fața celor 200 de milioane de euro cheltuite anual de  TVR și a celor 100 de milioane consumate pe an de RRA, chiar și președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta par a avea senzația comună a risipei și a dezastrului economic. Că fiecare dintre ei le atribuie taberei adverse, asta îi privește.

Încă mai ezită în privința RRA, dar vor realiza rapid că e un nonsens ca radioul public să aibă costuri de 100 de milioane de euro.

E nevoie de o soluție bipartizană. Pînă la urmă, doar nebunia de a ne bate joc de banii oamenilor și de banii de la buget ar fi partizană. Rațiunea economică este bipartizană.

Pe 30 martie aci, pe blog, propuneam (in comentariul nr 5):

”As desfiinta, prin Parlament, TVR si RRA pentru ca legislativ si operational mi se pare imposibil sa asumi rezonabil ca le reformezi in acest cadru legal si in situatia concreta. Apoi Parlamentul le-ar refonda intr-o singura organizatie, pentru ca oricum media e tot mai mult transmedia, dar la costuri mult mai mici.

M-as uita la ceea ce au cerut ONG-urile in ultimul deceniu ca sa fie scoasa noua institutie de sub influenta politica”.

Dar nu-și revendică nimeni paternitatea. Vorba lui Cristian Tudor Popescu, el scria acum 10 ani ca TVR merită desființată.

Un singur lucru e important acum. Sa mai realizăm o dată că 300 de milioane de euro înseamnă:

1. Atît cît a încasat statul în medie pe lună din impozitul pe profitul firmelor în primul trimestru al lui 2012. Imaginați-vă! Toate, toateeee!, firmele din România care fac profit plătesc la buget un impozit care e topit în cheltuielile, e adevărat anuale, ale TVR și RRA.

2. Pierderile cumulate de 120 de milioane de euro ale TVR (care se adună la cele 300 de milioane de euro de care e vorba mai sus) înseamnă mai mult decît dublu față de pierderea anuală a companiei Tarom pe 2011!

3. Cu 300 de milioane de euro pot fi plătiți pe un an întreg 100.000 de angajați în sănătate, conform unui calcul al ZF. Sănătatea e unul dintre principalele domenii subfinanțate. Detalii la Raed Arafat și la oamenii din Piața Universității.

4. Costurile TVR și RRA înseamnă cam 70% din pierderile cumulate ale celor mai mari 123 de companii de stat care merg în pagubă în România. Ditamai disproporția! Două instituții media cu un impact public redus sînt o povară pentru abonați și buget cît 123 de companii de stat în pierdere. E uluitor!

5. 300 de milioane de euro pe an, atît cît consumă TVR și RRA, este totalul publicității din care trăiește tot restul presei din România. Asta ca să vedem că se poate! Zeci de televiziuni, zeci de radiouri, sute de ziare și reviste și mii de siteuri există în mediul privat, mai bine sau mai rău, dintr-o sumă egală cu cea păpată de TVR și RRA.

Ca ziarist, mi-am făcut treaba. Acum e treaba societății, pentru că TVR și RRA nu sînt nici ale Guvernului și nici ale statului (cum greșit a spus președintele Băsescu – interesantă eroare!), ci ale societății pe care sînt chemate să o servească.

Parlamentul, Guvernul și societatea, cu toate componentele ei, cunosc cifrele, nu mai pot întoarce capul.

E nevoie să ia o decizie. Dacă nu, piața liberă va lua una în loc, dar nu e întotdeauna cea mai bună.

 

 

Comentarii (67)Adaugă comentariu

GOLOMBIOSCHI ILIE  •  14 iunie 2012, 8:30

TVR-ul si RADIOUL PUBLIC trebuie privatizate.

GEOX  •  14 iunie 2012, 9:20

Domnule Tolontan, nu bagati in aceeasi oala TVR si RRA. Mie imi place foarte mult RRA si merge radioul nonstop pe acest program la mine acasa!

pawn  •  14 iunie 2012, 9:52

Pai, Lazescu, presedintele pus de bashescu la TVR, a fost demis. Primul pas a fost facut. TVR de asta a fost tinut in brate de bashescu (si ceilalti presedinti i-au lasat in pace, dar nu se compara cu ce-a facut asta), ca sa fie folosita ca arma politica.

Login  •  14 iunie 2012, 9:57

Nu prea vad cum ar putea Basescu sa-i atribuie pierderilelui Ponta. Doar TVR a fost jucaria PDL de multi ani incoace. Si inteleg ca inainte s-ar fi descurcat onorabil. Oricum ar sta lucrurile este inadmisibil ca in timp ce guvernul opera taieri de pensii, TVR-ul batea asemenea recorduri. Ancheta Ridzi, apropo – ce se mai aude onorabila?, a fost o gluma pe langa ce o sa iasa de aici.

domozina  •  14 iunie 2012, 10:25

Geox, RRA trebuie bagat in aceeasi oala pe motiv ca papa o gramada de bani. Iti poate merge radioul non stop in casa si pe o suma de cel putin patru ori mai mica. Sunt tinuti enorm de multi angajati fara nici un sens. S-a ajuns sa se transmita posturile din cadrul rra si tvr precum slujbele de barman la Monaco, adica din tata-n fiu. Si nu numai din tata in fiu. Din mama in fiu, din var in nepot, din sotie in amanta etc. Eu am sa merg saptamana viitoare sa declara pe proprie raspundere ca nu am tv functional si nici radio in casa. N-au cum sa-mi intre in casa si sa verifice. Oricum, felicitari tolo pentru faptul ca ai preluat subiectul. Presupun ca e foarte frustrant sa te zbati ca sef cu atributiuni de manager ca sa tii o afacere privata pe linia de plutire, sa ai salariati exceptionali fata de tvr si, cu toate astea, sa fie mult mai prost platiti si mult mai putini. cernat ala trebuia demis in secunda doi si pus dna-ul pe el. De fapt nu dna-ul, ca ala nu condamna pe nimeni. mi-aduc aminte si eu de faza cu kanal d. raspunsul lui cernat cand i-a fost cerut contractul cu dolce – „n-avem toner la imprimanta” – ma duce cu gandul la nesimtirea pe care o mai vezi doar la partidele care au peste 6 ani la guvernare. atat de siguri pe ei si de stat in stat sunt nesimtitii astia.

Sor  •  14 iunie 2012, 10:33

Faptul ca va place RRA nu-l face mai putin risipitor..

a  •  14 iunie 2012, 10:33

@GEOX…daca vrei sa murim de foame in casa pentru ca tu sa asculti acest post de radio infect…poti sa te pui de pe acum sa-ti faci inregistrari ca sa nu-i duci dorul…de ce trebuie noi sa platim atatia bani ca tu si inca vreo cativa idioti sa ascultati muzica si informatii de doi lei?

soson  •  14 iunie 2012, 10:40

Nu cifrele singure trebuie sa decida soarta televiziunii publice din Romania !

eugen76  •  14 iunie 2012, 10:42

Domnule CĂTĂLIN TOLONTAN,nu se poate face nimic.televiziunea publica este si va ramane o masina de propaganda pentru toate guvernelor politice-ieri pdl,azi usl!

c&ctips  •  14 iunie 2012, 10:51

@geox
Daca ascultati RRA acasa, asta nu il face sa fie neaparat bun, e o chestie de gusturi. Ideea articolului se refera la costuri (eu asa inteleg), care sunt mult prea mari. Totusi cu 100.000.000 euro cred ca ar trai toate radiourile din Romania, atat cele locale cat si cele nationale.
Institutiile statului ar trebui sa se trezeasca si sa ia masuri pana nu e prea tarziu. Din pacate, eu nu am nici o speranta de la aceste institutii, puse doar pe furat si stat degeaba

GARDA VECHE STIINTAe  •  14 iunie 2012, 10:54

Asta se numeste cu adevarat gazetarie,mai bine zis, jurnalism adevarat, pt ca jurnalistu mai asteapta un ‘cuc’ sa confirme cele scrise…pt cine intelege.
Bravo Tolo!

vlad  •  14 iunie 2012, 10:57

@geox
hahaaa, si asta ce inseamna? ca daca iti place tie si familiei tale, nu mai consuma aiurea 100 de milioane? e vorba de faptul ca institutiile astea consuma o suma uriasa de bani, care sigur poate fi mai mica. nu cred ca toate radiourile din fm-ul nostru se finanteaza cu 100 de milioane pe an…

caca  •  14 iunie 2012, 10:59

O fi mergand, da merge pe 100 de milioane .

Anonymous  •  14 iunie 2012, 11:03

@GEOX, prietene tu ai inteles ceva din articolul de mai sus? nu mai fi marioneta, si daca nu intelegi stai in banca ta.
Felicitari pentru articol !

plot  •  14 iunie 2012, 11:06

cu 8 ani si 3 presedinti in urma.

„Spectaculoase audienţele primelor meciuri de la Campionatul European! Să strîngi 40% dintre telespectatori pentru jocurile din grupe, la un turneu final de la care ţara ta lipseşte, ţine şi de ataşamentul românului pentru fotbal, dar şi de promovarea pe care TV România a făcut-o.

În media nimic nu pică din cer! Transmisiile directe, studiourile de comentariu, emisiunile de analiză şi ştirile, toate au fost gîndite de postul public pentru a creşte interesul oamenilor.

Un eveniment de calitate şi o atitudine matură. Iată două condiţii pentru ca, în condiţiile scăderii audienţei totale în ultimul an, fotbalul să intervină reconfortant în casele românilor şi să dea o mînă de ajutor industriei media. E gestul de recunoştinţă al sportului care, la rîndul său, a fost promovat şi adus la rang de fenomen planetar tot de televiziune.”
CATALIN TOLONTAN
GAZETA SPORTURILOR 14 iunie 2004

larkins  •  14 iunie 2012, 11:10

imi este greu sa cred ca consuma 1 mil $ pe zi amandoua,dar adevarul este ca isi bat joc de noi pe fata.acolo este o increngatura mare de tot.sunt toti neamuri intre ei,fiecare are pe cineva intr-un departament…oare cati au devenit milionari pe spatele nostru,al tuturor care platim taxa aia tampita si ilegala radio/tv?de ce o platim?pt ca suntem cu totii „prosti,de aia.
nimeni nu o sa faca nimic,nici ponta si nici basescu,asa cum nimeni nu face nimic in tara asta cand este vorba de inselaciuni mari,de ordinul zecilor de milioane…coruptia este mult prea puternica in romania,aici toti la un momnetat dat au dat sau au luat mita de la cineva ,candva,undeva.punct.

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2012, 11:15

GOLOMBIOSCHI ILIE: privatizate TVR si RRA? Cine sa le cumpere? Consuma cit consuma impreuna toata media privata din Romania.

soson: corect, asta spun si eu, nu doar cifrele trebuie sa decida soarta televiziunii si radioului publice din Romania. Daca ar decide cifrele, ar fi inchise si nu s-ar redeschide

domozina: da, e frustrant, ai dreptate

c&ctips: 100 de milioane de euro inseamna de 5 ori costurile tuturor radiourilor private din romania!

plot: da, asta era acum 8 ani, cind tvr nu cheltuia atit, cind nu aduna 120 de milioane de euro datorie, cind isi platea datoriile la stat si cind transmitea integral competitiile

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2012, 11:15

larkins: exact atit consuma, 280 de milioane de euro pe an (300 de milioane de euro daca socotesti si datoriile), adica mai mult de 1 milion de dolari pe zi!!! Datele sint oficiale, din rapoartele lor publice pe 2011

Smart O  •  14 iunie 2012, 11:25

Cind vom primi inapoi banii pe birul radio/tvr cu dobinda pentru toti acesti ani cind cacatii de conducatori au acceptat aceasta nedreptate ca pe o normalitate si de aceea se intimpla totul in tara asta unde nu se ia nici o masura legala ci toate masurile sint impotriva cetateanului si in favoarea unor gangsteri care sint pusi sa apere legea dar ei nici macar nu o cunosc si nici nu le pasa , de aceea avem doar „legea „lor . Banii inapoi ar fi primul mic pas spre normalitate . FARA BIRURI .

Mircea Berinde  •  14 iunie 2012, 11:27

E vorba doar de Radio Romania Actualitati sau de toata Societatea Romana de Radiodifuziune ?

TVR si RRA nu-s din aceeasi categorie.

Prima, TVR, e o societate in ansamblu iar al doilea, RRA, doar un canal al SRR.

Dan Ionascu  •  14 iunie 2012, 11:30

Dle Tolontan, aceasta investigatie trebuie dusa mai departe. Trebuie sa stie oamenii ca in TVR se fura cu ambele maini. Este celebra practica studiourilor locale cu 3 redactori si 6 soferi. Puteti scrie despre modul in care, cu complicitatea contabilitatii se deconteaza de catre o echipa de reportaj cate 3-4 hoteluri la aceeasi deplasare, pentru a umfla de 5-6 valoarea deconturilor. Se fura intr-un hal de nedescris sub paza mafiei care este sindicatul angajatilor. Exista cazuri de angajati care au venit beti morti la serviciu si au vomat pe masa de montaj si nu au putut fi dati afara din cauza sindicatelor. E putred rau, nu va opriti aici, stricaciunea nu are legatura doar cu interesele politice, exista o cultura a nesimtirii si indisiciplinei care merge pana la ultimul angajat.
Numai bine!

Cristian  •  14 iunie 2012, 11:34

Am citit ca TVR-ul plateste (din taxele noastre, bineinteles) peste 3000 de angajati!!! Sunt curios cati angajati au alte televiziuni precum Antenele, ProTV-ul, Prima, etc. Sunt convins ca mult mai putini …

andrei  •  14 iunie 2012, 12:07

catalin ai fost prea elegant ieri la raspunsul socant al presedintelui legat de faptul ca la TVR se fura si ca acolo sunt cumetrii, zici ca vorbea cineva din Islanda , un turist care citeste din pasiune despre Romania, nu liderul total al ultimilor 8 ani din tara asta …

Dragos  •  14 iunie 2012, 12:33

IDEEA E SIMPLA:

Te-au dezamăgit toți? Candidează!
Te-ai săturat să votezi răul cel mai mic? Fii tu binele care merită votat!
Nu mai vrei să urmezi pe nimeni? Vino in față și convinge-i pe alții că meriți urmat!
Ești convins că avem un candidat mai bun decât tine? Implică-te și susține-l!

http://www.fortanoua.ro/

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2012, 13:04

andrei: inteleg exact ce spui, dar, pentru mine, conferintele de presa nu sint ocaziile unor polemici, ci cadrul de a adresea intrebari ca sa lamuresti curiozitatea publicului. Altfel se transforma in talk show, ceea ce nu se intimpla nicaieri in lumea civilizata.

Ion  •  14 iunie 2012, 13:21

Ok. In discutiile pe acelasi subiect care au mai avut loc de-a lungul timpului am fost tot timpul de partea televiziunii publice ptr transmisiunile sportive si programele de cultura de calitate (ele exista). Dar au depasit masura cu vanzarea meciurilor de la campionatul european, meciuri care au fost cumparate cu banii nostri. Mie mi-e clar ca nu e „bad management” ci coruptie, chiar daca asta nu a avut loc in urma unei mite financiare.

fanulumocanu  •  14 iunie 2012, 13:22

Tot respectul pentru articolele astea… E practic subminarea economiei nationale. Puscarie face cineva? Stiu, e nasol sa trimiti pe cineva la puscarie dar altfel vom avea vreodata manageri responsabili la Stat?
Sau e ca-n viata: romanii sunt hoti ca fura 50 de euro din buzunare la Paris dar daca petreci greceste 300 de miliarde de euro si nu vrei sa-i mai dai inapoi te numesti popor independent si suveran care lupta cu imperialismul capitalist?
.
Cate dintre cele 123 de companii de Stat in pierdere , ar face profit manageriate regulamentar? Oricum 123 e o cifra mincinoasa, sunt mult mai multe companii de Stat in pierdere dar au contabili magicieni care vopsesc bilantul la sfarsitul anului…

Media Fact Book 2012: si bugetele tot scad | Pagina personala Marius Matache  •  14 iunie 2012, 13:23

[…] si in 2012 (estimarile pentru anul in curs fiind de 303 milioane). Prin comparatie, conform lui Catalin Tolontan, 300 de milioane de euro sunt cheltuielile anuale ale […]

gogu  •  14 iunie 2012, 13:39

d-le tolontan, numai amestecati lucrurile facand paralele intre televiziuni si radiouri private si cele de stat. cine ar tine si finanata si ar face mecenat pt arta si cultura? credeti ca totul se rezuma la can can, pitzipoance si cocalari care fac rating si aduc bani? nu iau in calcul nr de salariati, iau in calcul numai calitatea, unde si tvr si srr sunt pe de parte cei mai buni privind calitatea realizatorilor. in afra de can can, bendeac, capatos, cruduta si bianca si alti circari, este nevoie si de cultura si chiar arta. si acestea costand, da, sunt justoficate cheltuielile. dar nu sunt justificate cheltuielile facute cu slujitori vremelnici ai regimurilor, pupincursitii, aia sa-i ia posturile private ca-s pline doar! fara educatie, cultura si sanatate disparem!!! ajungem toti bendeci !!

speedy  •  14 iunie 2012, 13:47

cristian> e neimportant cati salariati are…poate sa aibe si 100.000 daca prezenta lor acolo se justifica :). Pana la urma, nu mi se pare foarte importanta nici pierderea pe care o face TVR…anumite organsime bugetare pur si simplu nu sunt create cu scopul de a face profit (fac vreun profit scolile?)
Important este ca toate aceste cheltuieli sa se regaseasca undeva, in ceva (evident, ma refer la serviciii oferite populatiei, servicii care sa compenseze prin calitate toata aceasta pierdere). Ori tocmai asta nu se intampla in cazul TVR…cheltuind asemenea sume exorbitante ar trebui sa fie lider detasat de piata pe toate segmentele. Si nu este. Nu isi mai justifica existenta nici macar ca „masina de propaganda” pt guvern – fie el PDL, PSd, USD sau UDMR…pt cine sa faci propaganda? pt cei 5% din populatie care urmaresc TVR? ce beneficiu ar aduce in alegeri? parerea mea e ca TVR este pur si simplu o gaura neagra prin care se scurge banul public inspre buzunarele anumitor „baieti destepti”. nimic nou, de fapt 🙂

dan ionescu  •  14 iunie 2012, 13:56

Domnule Tolontan,

Posibil să aveti oarece dreptate…mă intreb totusi cum de Dvs nu reusiti să administrati eficient un canal de sport care gâfăie ..a moarte? In fine, toti stim să dăm sfaturi despre activităti ce ne exced competenta, ca tot românul dealtfel. Dar cel mai grav este că „puneti botul” la campaniile unor ONG-uri care au păpat bani publici si acum, hămesite, vor să se infrupte din altceva; asta e inacceptabil! In ceea ce priveste radioul, jumătate din bani se duc pe relee la o companie de stat falimentată de „asfaltangii” din comunicatii; altfel, radioul public e pe locul 2 in piata de profil. Desigur, cu mult prea multi angajati. TVR e un caz aparte si numai administrarea judiciară o mai redresează. Cu stimă.

Stefan  •  14 iunie 2012, 14:37

Domnule Tolontan,daca esti atit de grijuliu cu banul public(in cazul de fata sa presupunem ca ai dreptate)ce ar fi sa calculezi cit praduiesc mii de patroni care au contracte cu institutii ale statului,tot pe bani publici.Si altceva:ce-ar fi sa se accepte macar dupa 23 de ani de la evenimente,ca fiscul sa faca precum in S.U.A.Si anume:tot ce a acumulat un”afacerist”peste un milion de euro sa fie obligat sa justifice cu acte,iar ce nu poate fi justificat sa se impoziteze 90%.Daca nu se face asta,suntem justitiari din interes.Sper ca nu ai cum sa fi influentat, de faptul ca lucrezi la un patron cel putin controversat?La urma urmei coloana trebuie sa fie dreapta in orice situatie.Altfel sunt vorbe in vint,care distrag atentia de la probleme extrem de serioase.

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2012, 14:51

dan ionescu: vehementa dumneavoastra este direct proportionala cu neadevarurile pe care le vehiculati 🙂 Ce canal de sport gestionez eu? niciunul. gsptv are alt management, nu pe cel al gazetei sporturilor.
o zi buna

marius  •  14 iunie 2012, 14:57

Sunt de acord cu faptul ca TVR si RRA sunt ca niste gauri negre.Sunt de acord si ca trebuie reformate dar- si e un dar mare- in sensul ca trebuie sa fie niste institutii independente politic . Insa nu sunt de acord cu desfiintarea lor CHIAR DACA PRODUC PIERDERI .Daca ar fi sa ne luam numai dupa principiul asta, atunci hai sa desfiintam si sistemul de sanatate ca si asta produce pierderi uriase,sau sistemul de pensii…Deci , dupa umila mea parere, si TVR si RRA ar trebui sa existe in continuare , insa trebuie gasite solutii ca ele sa nu mai fie conduse politic.Altfel, vom auzi de acum incolo numai punctul de vedere al lui Voiculescu…

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2012, 15:28

marius: exact asta spun si eu. Ca nu trebuie sa lasam piata sa decida pentru ca ea le va desfiinta, dar nu le va infiinta. Nici educatia, nici sanatatea nu sint profitabile in sens direct

isidore  •  14 iunie 2012, 15:28

e cineva indeajuns de naiv sa creada ca dumnealor clicile din radio si tv publice isi fac de cap de capul lor, sub radar? de zeci de ani? ca nu contribuie catre rechinii politici? sa fim seriosi, vorbim de animale aici, vorba lui ctp, intai animale feroce si apoi politice, care stiu tot si exploateaza tot. cei din tvr si radio papa sumele alea oficial, dar au de decontat catre politic. acelasi lucru e valabil pt toate companiile cu capital de stat din romania. de aceea majoritatea merg in pierderi uriase anual. aceeasi clasa politica si aceleasi practici indiferent de partid. asta se intampla cand oamenii decenti nu se implica. si cand se implica intervin anticorpii sistemului. la razbel, la rivolutie, oameni buni! :d

guthi  •  14 iunie 2012, 15:28

pawn: Ce vorbesti domnule, dar pe vremea cand era presedinte Sassu cum a fost?

florin  •  14 iunie 2012, 15:52

am stat mult pe ganduri daca sa-ti raspund la ceea ce vehiculezi si daca merita sa-mi pierd timpul cu unul care e direct interesat sa desfiinteze cele doua institutii care sunt in concurenta directa cu trustul pe care il slujesti.dincolo de asta, ai avut grija sa amesteci minciuni si jumatati de adevar cu realitati pe care toti le cunoastem. te faci ca nu cunosti situatia din majoritatea tarilor europene, unde populatia are obligatia sa sustina printr-o taxa posturile publice da radio si tv. buna, rea, asta e legea pe care tu te faci ca n-o cunosti sau pe care o omiti cu rea vointa. in tarile europene taxa respectiva este in jur de 15 euro pe luna in medie, in timp ce la noi pt radio se plateste fabuloasa suma de 40 de eurocenti lunar. prin ceea ce vehiculezi lovesti inclusiv in profesionistii care se straduiesc sa-si faca treaba cu salarii care in radio sunt la nivelul de 500-600 de euro, cel putin in redactia din care fac parte si in care lucrez ca redactor sef de tura, deci responsabilitatea mea e destul de mare. la fel de adevarat este ca in radio functioneaza foarte bine cumetriile pe salarii grase, dar sunt multi profesionisti onesti care isi fac treaba si incearca sa mentina un echilibru inclusiv in ceea ce priveste difuzarea materialelor despre alianta din care face parte si partidul sefului tau voiculescu. ti-as mai spune si altele dar am pierdut destul timp cu tine si nu merita.

TVR Ceo  •  14 iunie 2012, 15:52

Vorba aia: mai taie din ele da-le dreacu.
http://www.youtube.com/watch?v=afxLGJ54ycQ
🙂

Lao Tse  •  14 iunie 2012, 16:00

Domnule Tolontan, cei buni(si drepti) isi urmeaza drumul indiferent de ce-i in jurul lor sau de ce li se intampla. Sper sa continuati in acest demers. Sa stiti ca furnicile truditoare din regiunea asta temperat continentala sunt saturate de atata parazitism, fatarnicie, minciuna, criminalitate, hotie. Presiunea trebuie eliberata prin cateva supape. Si una dintre ele ar fi sa spargem buboiul de nepotisme, spagi, trafic de interese, depravare, buboi numit Televiziunea PUBLICA. Sfidarea sarlatanilor de acolo a atins cote inimaginabile, patologice. Fara o pedeapsa exemplara, presiunea bizonilor va creste periculos de mult. Daca ii iei si circul de zi cu zi – fotbalul – atunci talpa tarii nu mai are aproape nimic de pierdut.

dragosblue  •  14 iunie 2012, 16:03

@marius: comentariul tau este extrem de pertinent, in toata lumea exista televiziuni PUBLICE.

D-le Tolontan, de ce nu scrieti(anchetati) nimic despre frf, lpf, sandu, dragomir, piturca sau samsarii albanezi? Sint suporter al Stiintei de peste 40 de ani.

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2012, 16:04

florin: „unul care e direct interesat”. Nu e adevarat. Si-ti explic de ce. Ziaristii lucreaza in redactii, nu in trusturi. Lucrezi in radio, deci stii cum merg lucrurile real, nu din prejudecati.

Deci nu am nici un interes direct in chestiune. Apropo, nici macar celelalte televiziuni sau radiouri nu au pentru ca TVR si SRR iau citeva milioane de euro din piata de publicitate, ceea ce e insignifiant.

Am aparat mereu ideea de tv si radio publice asa ca trec peste nervozitatea ta nepoliticoasa, de genul „am pierdut destul timp cu tine si nu merita”.

Nu eu si nu altii care scriu despre asta lovim in tr sau rra, ci cei care si-au batut joc de aceste institutii, in primul rind din interior.

Cumetriile si spagile si contractele preferentiale… Aici s-au pierdut banii, pe astia trageti-i de mina si cu asta nu vei pierde timpul, daca il pierzi cu mine.

O zi buna!

PS: vezi, exact acest gen de superioritate este ceea ce-i enerveaza pe oameni. Dupa ce RRA cheltuieste 100 de milioane de euro pe an ni se spune ca nu ne pricepem, ca nu stim noi care-i treaba, ca platim putin si sa dam mai mult 🙂

blackman  •  14 iunie 2012, 16:14

@ Catalin Tolontan, pentru ca se politizeaza discutia despre TVR, va rog sa publicati numele si aprteneta politica a conducerii institutiei in ultimii 10-15 ani (atat PDG, cat si CA). Multumesc

florin  •  14 iunie 2012, 16:36

domnule tolontan, recunosc ca m-a cam luat valul si am folosit un ton nepoliticos pentru care imi cer scuze. vreau sa va pun cateva intrebari:

– de ce bagati tvr si srr in aceeasi oala? in timp ce tvr are pierderi imense, srr are un mic profit
– de ce cand se vorbeste la antene despre situatia din tvr se transmit invariabil imagini cu sediul srr si cu sala de concerte?

acum cateva constatari din interiorul institutiei:
in timp ce la tvr am asistat la un spectacol gretos de slugarnicie fata de putere, la srr exista, va garantez, multi profesionisti care dincolo de optiunile politice incearca si chiar reusesc sa mentina un echilibru intre fortele politice, pentru ca asa e normal, democratic si asa spun normele meseriei pe care o facem. imi permit sa afirm ( si va rog sa ma contraziceti) ca radioul public a transmis emisiuni informative mai echilibrate decat antena 3, care face parte din trustul in care lucrati si dv, ca doar nu puteti separa gsp de trustul intact. trebuie sa recunosc insa ca ma uit cu placere la emisiunile politice ale antenei 3, chiar daca nu sunt intotdeauna echilibrate, pentru ca eu sunt pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste fosta putere. eu nu spun ca nu va pricepeti ci doar ca nu cunoasteti situatia din interior. cat priveste taxa, va las sa apreciati daca e mult sau putin si sa spuneti daca ati fi de acord sa lucrati pe banii pe care ii castiga majoritatea salariatilor srr si sa aveti responsabilitatea de a alege subiectele emisiunilor informative si de a fi eventual tras la raspundere pentru asta. O zi buna si dvs si va rog sa nu mai vorbiti de srr in general ci de cei care au condus si conduc aceasta institutie si care intr-adevar au, ei si preferatii lor, salarii imense la care noi nici nu visam.

Miki Maus  •  14 iunie 2012, 16:41

De acord cu desfiinţarea. Dar nu văd la ce ar fi bună a doua propunere a lui Băsescu. Vrea reînfiinţarea pentru ”delfinul” MRU?
Nu, mulţumim. Culcer, Lupea şi restul să mestece pe banii lui Cocoş şi Videanu, nu pe ai noştri.

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2012, 16:57

florin: e usor si e obligatoriu sa ai profit dc cheltuiesti 100 de milioane de euro pe an ca societate publica de radio. Le pun in aceeasi discutie din doua motive:

1. Pentru ca si TVR si RRA cheltuiesc disproportionat fata de piata media din Romania.
2. Pt k solutia buna, dupa opinia mea, nu am pretentia s-o impartaseasca nimeni, e sa se unifice cele doua, dupa ce ar fi desfiintate in actuala forma

Tot o dati cu trustul, n-ati citit de cite ori am criticat Antena 3, e clar.

donald  •  14 iunie 2012, 17:05

Toata treaba asta miroase rau a penal. S-au folosit bani publici in interes personal. Macar Lazescu, Cernat si sotii Enachescu ar trebui sa infunde puscaria.

La vremea respectiva s-a scris cum a castigat Cernat concursul de sef la Sport. Mai concret,avand notari mai proaste la toate probele decat contracandidatul sau, Andi Vilara. Au spus-o oameni din interior, care au facut parte din comisie. Si aici ar cam fi ce penal.

Ar trebui sa raspunda si proaspat pensionara Rodica Culcer, cea care l-a propulsat pe Cernat si cea care a inchis ochii la toate matrapazlacurile acestuia.

codi  •  14 iunie 2012, 17:52

Am si eu o intrebare: Oare acordarea unui contract direct, fara licitatie, de catre o companie de stat uneia private, de catre sotie( a aprobat), sotului(a primit), nu este un abuz in serviciu? Cazul Enachescu + Cernat.

Nu cumva trebuie sa se autosesizeze cineva?

caius  •  14 iunie 2012, 17:56

Din pacate, deabea acum se constata ca un fenomen absurd incepe sa ia amploare. Ma refer la faptul ca firmele de cablu pot monopoliza transmisiuni de interes larg, in special sportive. Ma refer aici atat la ultimul fenomen – Dolce, cat si la mai vechiul RDS, cu ale lui Digi.Este absurd ca pentru a vedea unele competitii sa fii nevoit sa te abonezi la o firma de cablu, iar pentru a vedea altele, la alta firma. Si tot asa. In mod normal, asa cum este si in alte tari, trebuie ca aceste transmisiuni sa fie obligatoriu pe toate firmele de cablu, iar daca se doreste achizitionarea unui pachet suplimentar, sa se poata plati, in sistem pay-per-view. Deci, daca esti abonat UPC si doresti sa vezi intr-o anumita perioada transmisiuni Dolce sau Digi, sa ai posibilitatea sa achiti o anumita suma si sa poti urmari la televizor ceea ce doresti si nu pe diverse stream-uri.Asa cum sunt pachete cu HBO, Filmbox, sau altele. La fel si cu restul. Dar la noi, ca si in alte domenii, ca la nimeni.

cabrea  •  14 iunie 2012, 18:54

dan sova & antena 3 / horia roman patapievici & i.c.r. : greu sa sa va decideti dle tolontan !

Comentează