Renunțarea lui Belu și Bitang. Unele decizii au motive, dar nu vinovați!

Iubitorii sportului s-au trezit astăzi cu pagina 1 a Gazetei Sporturilor și cu o rană mai veche a sportului românesc, cu o adîncă spaimă a pasionaților de gimnastică. Colega mea Mirela Neag a obținut aseară tîrziu, la Londra, informația că Octavian Belu și Mariana Bitang vor să renunțe la lotul de gimnastică al României.

miercuri, 8 august 2012, 11:02

Iubitorii sportului s-au trezit astăzi cu pagina 1 a Gazetei Sporturilor și cu o rană mai veche a sportului românesc, cu o adîncă spaimă a pasionaților de gimnastică. Colega mea Mirela Neag a obținut aseară tîrziu, la Londra, informația că Octavian Belu și Mariana Bitang vor să renunțe la lotul de gimnastică al României.

”Nu mai dau declarații, contractul meu s-a terminat, sînt freelancer” e tot ce a spus Belu aseară și i-a spus-o ziaristei de la Gazetă.

”Ceea ce s-a întîmplat este peste nivelul meu de suportabilitate” îi zicea în aceleași momente Bitang lui Alexandru Epuran, șeful de misiune olimpică a României la Londra.

Astăzi, peste puțin timp, ora 12 la Londra și 14 la București, la Casa României este programată o conferință de presă. Într-o bună tradiție, COSR îi invită în fața media pe medaliați și pe antrenori după ce termină concursul olimpic. Nu știm dacă Belu și Bitang vor veni. ”Noi i-am invitat”, a spus un oficial olimpic.

Cîteva notițe, în derularea rapidă a evenimentelor:

1. E puțin probabil să fim martorii unui capriciu. Belu și Bitang trebuie luați în serios. Nu doar pentru că sînt doi profesioniști rasați, o spun performanțele, sau pentru că au ajuns la o vîrstă cînd nu se mai joacă cu vorbele, ci și pentru că ultima oară cînd au spus că renunță, chiar au renunțat!

Sigur că, înainte de plecarea din 2005, ei afirmaseră de multe ori că demisionează de la lot. Dar asta era acum un deceniu, între timp ei înșiși sînt mai sătui de stres și mai avizați de efectele vorbelor lor.

2. Detonatorul n-a fost Marea Hoție de Bîrnă și Sol produsă de Complotul American. De fapt, marea hoție nici n-a existat. Toate informațiile și marea majoritate a opiniilor culese aici, la Londra, susțin că n-am fost victimele unei oculte a arbitrilor împotriva gimnastelor noastre!

Știu că sînt în răspăr cu opinia populară, dar contestația lui Mircea Breștean, antrenorul american de origine română, a fost regulamentară, iar decizia arbitrilor a fost, potrivit tehnicianului, ”aceea de a revedea că încadraseră inițial greșit nota de plecare și au revenit asupra ei”.

Cît despre sol, specialiștii afirmă că, deși formidabilă la revenirea sa după 8 ani, Cătălina Ponor a meritat argintul, și nu aurul, exercițiul Alexandrei Raisman fiind mai bun. Raisman însăși pierduse bronzul la individual compus în fața rusoaicei Mustafina, deși erau la egalitate de puncte! Scurt: Belu&Bitang nu vor să plece din cauza unei hoții.

3. Cei doi sînt nemulțumiți de palmaresul de la Londra. E dreptul lor. Ceea ce pentru unii este bine, pentru Belu și Bitang este frustrant. Menținerea unui standard ridicat și transparent este una dintre condițiile, științific validate, ale unei profesii.

Au luat 3 medalii față de 2 la Beijing, au adunat 30% dintre medaliile delegației României, au pus laolaltă gimnaste din trei generații, au făcut-o pe Sandra Izbașa să declare ”Am progresat!”, au evoluat cu Larisa Iordache în condițiile în care ea ar fi trebuit să stea în pat cu piciorul în sus, dar Belu și Bitang au propriul sistem de apreciere și de exigență.

4. De fapt, ceea ce-i apasă, sînt condițiile generale ale gimnasticii și ale sportului. Dar nimeni nu le poate schimba peste noapte și nici ei n-au putut s-o facă, deși Belu a fost trei ani șeful sportului românesc, iar Bitang a avut cea mai înaltă poziție pe latură sportivă pe care o permite aparatul președintelui României.

Guvernul și Cotroceniul sportului în aceeași strîngere de mînă, dar fără un efect spectaculos. Acesta e adevărul! Ei au făcut ce-au putut, pentru mai mult e nevoie de mai mulți.

Că avem doar 200 de gimnaste în țară e un lucru care se schimbă în cel puțin cinci ani. Deocamdată, nu facem mare lucru.

5. Motivul principal al deciziei pare a fi propriul stres. Sîntem în fața unui moment care are explicații dar nu vinovați imediați. Poate că e timpul să spunem și așa: după cum Belu și Bitang au făcut minuni în lumea lor și alții au făcut minuni în zona lor sportivă. Antrenori ca Bercean de la judo.

Sau alt exemplu. Acum 6 ani, COSR era compus dintr-o mînă de oameni grupați într-o vilă naționalizată, grup care, din lipsa resurselor și a unei viziuni, mergea din Olimpiadă în Olimpiadă. În spatele vitraliilor se adăpostea o sărăcie cruntă.

Astăzi, COSR este o instituție solidă, cu zeci de angajați și șefi de proiecte, cu mari sportivi cooptați în conducerea sa și cu o perspectivă complet schimbată.

Am criticat, cînd a fost cazul, conducerea olimpică, dar ar fi profund incorect să nu spunem că munca lui Octavian Morariu, Ioan Dobrescu, Alexandru Epuran, Laura Badea, Violeta Beclea și a colegilor lor neștiuți publicului au adus la un alt nivel olimpismul românesc.

Nu contează doar numărul de medalii aici, ci și civilitatea, relațiile dintre loturi și COSR, atitudinea generală și ceea ce înțelege lumea olimpică din prezența României aici, la Londra.

6. Din acest punct de vedere, din păcate, gimnastica a adus medalii, dar a făcut notă discordantă cu delegația României și cu nota generală a Olimpiadei. Aproape după fiecare concurs, echipa României a creat probleme organizatorilor.

Triumfătoare sau triste, rusoaicele, chinezoaicele, americancele, formidabilul olandez de la bară fixă, toată lumea și-a îndeplinit obligațiile de comunicare.

În schimb, Belu, Bitang și, urmîndu-le exemplul, gimnastele au făcut ce au vrut și cum au vrut.

7. Cine crede că ochii mari și iritarea crescîndă a zecilor de oficiali din sală și a sutelor de jurnaliști români și străini care intrau în contact cu acest comportament trece ca apa, face o evaluare greșită a ceea ce contează în sportul modern.

Este straniu ca într-o competiție unde oameni în cărucioare sau nevăzători se mobilizează drept voluntari ca lucrurile să meargă așa cum trebuie, delegația gimnasticii noastre să încalce regulile în mod repetat, bulversînd pe toată lumea.

8. Cine i-a văzut pe zecii de angajați olimpici britanici și ai CIO trăgînd, fără succes, de gimnastele noastre ca să nu o ia la fugă prin zona mixtă nu poate uita aceste scene.

Și e treaba noastră să le povestim, așa cum povestim și aprecierea presei străine pentru faptul că România este singura echipă care n-a coborît de decenii de pe podiumul olimpic.

9. Stilul de muncă brevetat de Belu&Bitang aduce rezultate, dar provoacă și nemulțumiri interne. ”Sînt tristă că antrenorii nu m-au felicitat după medalie”, a spus aseară Cătălina Ponor într-o criză de lacrimi care a culminat cu faptul că ea n-a ajuns în Satul Olimpic împreună cu antrenorii și colegele.

Uneori vorbele sau tăcerile antrenorilor rănesc sportivele mai mult decît orice altceva. Podiumul e o răsplată, publicul un alint, banii contează, dar antrenorii rămîn autoritatea supremă.

Mai ales aici, la Londra, a fost vizibilă atitudinea lor rece, în sală, față de gimnaste. E un stil, el trebuie privit ca un tot, cu efecte în performanță, dar și în relații.

10. Ultimul punct. Ne întrebăm, îngrijorați pe bună dreptate, cum ne va fi nouă și gimnasticii românești fără Belu și Bitang. Cu siguranță, mai rău!

Dar să ne întrebăm și cum le va fi lor fără gimnastică. Poate că, pur și simplu, atîta stres și presiune le ajunge. În nici un domeniu din elita răspunderii, în nici un domeniu în care îți soliciți propriul creier pînă la extenuare nu poți performa la vîrf la nesfîrșit. E valabil pentru fizicieni, de ce n-ar fi adevărat și pentru antrenorii de top mondial?!

Oricare ar fi decizia finală a întreprinderii Belu&Bitang, ea merită respectată și nedramatizată. Poate că lor, ca oameni, le va fi mai bine.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

TV  •  8 august 2012, 11:18

Raceala? Dar imbratisarea cu Izbasa ce era? Poate sunt doar sensibili la culorile medaliilor.

dang  •  8 august 2012, 11:19

Tolo, nu te antepronunta. Nu au zis ca renunta, e doar interpretarea ta. Contractul oricum expira. Asta nu e jurnalism!!!

lăzăroiu  •  8 august 2012, 11:29

E a 1798-a oara cand zic astia doi ca demisioneaza. Parca in fiecare an ii auzi ca pleaca si apoi ca revin. Daca nu le-ar mai da atata atentie probabil ca ar fi si ei mai „cuminti”.

Maria Toia  •  8 august 2012, 11:29

„Mai ales aici, la Londra, a fost vizibilă atitudinea lor rece, în sală, față de gimnaste.”- ma bucur ca mai puncteaza cineva acest aspect…credeam ca e doar o impresie de-a mea. as indrazni chiar sa spun ca in anuminte momente atitudinea lor a fost una respingatoare…pacat..daca asta se vede si se simte dincolo de ecranele televizoarelor, nu vreau sa ma gandesc ce o fi in sufletul gimanastelor…

nu de mirare reactia Catalinei: amintiti-va care a fost atitudinea fata de ea a antrenorilor atunci cand a luat aurul la europene (barna) si cand a facut un exercitiu aproape perfect la acelasi aparat in finala pe echipe.

Sorin Dumitru  •  8 august 2012, 11:31

Nu spune nimeni ca a fost un complot american impotriva unei tarisoare din estul Europei( apropo, cred ca la gimnastica ei nu ne vad doar ca pe o mica tarisoara), dar sa-i dai americancei nota la executie mai mare ca a Catalinei, sau rusoaicei aceeasi nota la executie la sol deja intrece orice limite. Gimnastele americance au fost pupate-n fund la aceasta Olimpiada. MaRooney a luat un argint cu 2 sarituri ratate, Douglas a luat aurul la individual compus cu o nota exagerata la barna. Si nu-mi zi ca n-am fost furati nici la scrima, la haltere( unde indonezianul statea oblic si tremura din toate-ncheieturile, dar incercarea i-a fost validata), sau la judo( in finala lui Caprioriu, unde am avut parte de cel mai penibil arbitraj ).

alex  •  8 august 2012, 11:33

Cataline sunt perfect de acord cu punctele 6 si 7, nici macar domniile lor nu aveau voie sa faca asta. Vrem promovarea sportului, mass media este singurul mod prin care o putem face. Plus ca aproape mereu delegatia noastra la gimnastica a fost privita cu simpatie de toata lumea. Am fost mereu ratusca „cea urata”, care se lua la tranta cu marile puteri si le invingea. Au gresit ca nu ne-au lasat si pe noi, telespectatorii, sa ne bucuram de ele, de ei.
Dar la punctul 9 nu prea sunt de acord..Catalina Ponor,CAMPIOANA Catalina Ponor, stia la ce se inhama cand a revenit. Antrenorii erau arhicunoscuti pentru „tiranismul” de care dau dovada? Dar stii ceva? Cu tirania asta au ajuns cei mai medaliati antrenori din istoria sportului !! Fara durere, tipete si da, chiar si fara o palma, nu castigi medalii. Sunt niste fetite, niste papusi care prind viata, de acord. Si am auzit mereu de la fostele gimnaste cat de duri erau cei doi, DAR niciuna nu s-a plans vreodata fatis, cum a facut-o Ponor. De ce? Pentru ca exista RESPECT !! Pentru ca Milosevici, Amanar, Raducanu, visau doar aurul si considerau argintul un esec. Pentru ca ele aveau mentalitate de invingatoare, vroiau absolutul. Catalina nu l-a vrut si un jurnalist ca tine ar putea sa scormoneasca in arhive sa arate lumii si cealalta latura a doamnei Ponor, ce declaratii acide dadea si ea si mama ei. Dar se pare ca memoria unora nu este asa buna si vad in Catalina doar o victima a celor doi tirani (m-am ingrozit ce cuvinte am citit la adresa unor legende vii ale sportului). Nu este deloc asa, nu este vina lor ca vor doar ce este mai bun.

dan  •  8 august 2012, 11:35

Din pacate daca acesti doi mari antrenori, cei mai mari pe care ii avem pleaca, va fi foarte urat pentru gimnastica.

Belu si Bitang campionii Romaniei !

Camelian Propinatiu  •  8 august 2012, 11:39

După JO cu mult aur Sydney 2000 si Atena 2004, antrenorii Belu si Bitang au suferit in ianuarie 2005 o atât de murdara campanie de presa incât au de ce regreta ca n-au plecat inca de atunci!

Zakiro  •  8 august 2012, 11:42

Ar vfi o mare pierdere pentru sportul romanesc plecarea cuplului Belu – Bitang, sunt cei mai buni antrenori din istorie, iar rezultatele obtinute la Londra sunt foarte bune avand in vedere ca lotul de gimnastica a fost compus din sportive din 3 generatii.

Mmm  •  8 august 2012, 11:43

Intr-adevar, decizia antrenorilor de a pleca trebuie respectata si tratata ca atare, cu mentiunea ca nu sunt ultimii cei mai buni antrenori din tara asta si nu suntem pierduti fara ei Cu siguranta, se vor gasi antrenori buni din randul fostelor medaliate. E nevoie de o schimbare de generatii in antrenorat si nu ar fi rau sa inceapa dupa olimpiada de la Londra. Evident, va dura pana vom fi iarasi pe primele locuri. In plus, e nevoie de o atitudine adecvata, nu una de aroganta si raceala fata de sportiv. Nu le-a explicat niciun psiholog de la lot ca nimeni nu face performanta in conditii de presiune si tensiune, cu atat mai mult cu cat sunt alimentate de antrenori?
Si o curiozitate: va aparea un SRl unde vor antrena pe bani dupa modelul antrenorului USA, acuma ca sunt freelanceri?Toata stima pentru intiativele private, dar ma tem ca si aici ii va trage in jos atitudinea..
Si ca o concluzie, multumiri si recunostinta echipei de antrenori pentru toate medaliile aduse pentru Romania, dar ceva incepe sa nu mai mearga la lot.. poate nu sunt de vina generatiile de sportivi, ci stilul personal al antrenorilor!

Barna, linia dintre dreptate si nedreptate | Curaj, Romania!  •  8 august 2012, 11:48

[…] nostru lansand sa se-nteleaga ca recentele intamplari de la Olimpiada o vor impinge spre retragere. Catalin Tolontan de la Gazeta Sporturilor confirma spusele Marianei Bitang: “”Ceea ce s-a întîmplat este peste nivelul meu de suportabilitate”, cuvinte indreptate […]

Oancea Mihail Iulian  •  8 august 2012, 11:51

Poate ca pur si simplu au obosit sa tot traga de oamenii de pe aici: de guvern, de patroni, de gimnaste, de parintii gimnastelor etc.
Fiecare om are limitele lui, frustrarile lui. Eu zic sa lasam sa treaca ceva vreme, sa le multumim asa cum ne pricepem noi mai bine pentru ce au facut pentru gimnastica romaneasca, sa le uram succese in viitoarele lor proiecte si poate candva, ni se vor mai intersecta drumurile… dumnealor, ca antrenori, copiii romani ca gimnasti de performanta. Este foarte posibil sa doreasca doar o vacanta, ori poate sa inceapa un proiect intr-o tara cu bani multi. Sa nu uitam ca familia Karoly a muncit cat? 20 de ani? pentru ca rezultatele lor sa fie multumitoare pentru dumnealor. Ori poate antrenorii nostri au sesizat ca nu mai merg copiii la sport?! Asta e cel mai grav aspect in care ar trebui ca guvernul sa se implice: sectii de copii pentru sporturi (macar pentru cele cu traditie si cele ieftine), niste centre de excelenta… De 20 de ani toata cheltuiala e pe parintii copiilor care au resurse limitate, statul s-a dat la o parte, ca deh, n-are saracul stat bani.

Murmurel  •  8 august 2012, 11:52

Sentimentul general e ca s-a incheiat un capitol, daca vreti, din istoria gimnasticii feminine romanesti. Sa nu uitam ca ea nu a inceput cu Belu-Bitan si nici nu se va sfirsi cu ei. Poate o noua generatie de antrenori, fara experienta spartachiadelor si a dinamoviadelor, fara sa mai cintareasca fiecare gram de ciocolata si fara vergi la palma daca lumina ramine o clipa mai mult aprinsa decit e permis, va readuce bucuria performantei, bucuria de a se chinui, de a muri pt. a invia ca invingator. Totul nu se poate schimba decit in bine. Haideti fetelor! Catalina, la cei 24 de ani ai ei, a fost incintatoare. Poate va fi o antrenoare pe masura si nu e singura!

Mircea  •  8 august 2012, 11:56

Excelenta analiza! As mai adauga ca sportul in general este o activitate individuala, cred ca noi romanii inca nu am reusit sa depasim mentalitatea de a concentra totul intr-un singur punct ( asta fiind statul in acest caz), creeind astfel asteptari mult peste realitatea prezentului. Cred ca trebuie sa acceptam ca – daca Romania a fost odata o tara a sportului, un sport centralizat si folosit numai si numai pt propaganda comunista, acum lucrurile s-au schimbat, suntem liberi sa decidem ceea ce este bine pt noi fara a mai avea un „tatic” national…:)
Secretul succesului in tarile Europene si al SUA sta in mai ales in motivarea individului de a face performanta. Nu toate tarile au o baza de selectie imponanta ca cea a SUA, uitati-va la tari mici cum este Olanda…Olandezii au avut in finalist la 100 m care a iesit pe 6 intr-o cursa infernala, au avut o gimnasta la individual compus care a iesit pe 12..Performantele lor au fost aproape la fel de bine apreciate ca si cele incununate cu medalii.. Uitati-va numai pe fata finalistului olandeze de la 100 m si veti vedea bucuria de a iesi pe 6 !! Uitati-va pe fata inotatoarlor olandeze indiferent de pozitia ocupata la final…este bucuria de a face parte din sportul de performanta mondial !
Noi avem o problema de mentalitate la nivel national !

Demolarii  •  8 august 2012, 12:08

Desi in articol nu e vorba de Mouriniho vs Guardiola, se pare ca cei doi antrenori nasc la fel de multe controverse. Articolul se vreu unul responsabil, si ca urmare contine un mare adevar. Societatea romaneasca postdecembrista este o societate a intrebarii ce ai facut in ultimii 5 ani? O competitionalitate dusa peste limite, si nesustinuta de institutiile statale. Cat timp sa rezisti e intrebarea?

Florin STANESCU  •  8 august 2012, 12:10

Gresesti !
Gresesti !
Gresesti !
Nimeni nu este de neinlocuit este adevarat !
Sper din toata inima sa nu renunte pentru la ora asta sunt printre putinii antrenori profesionisti din Romania !

Cristian  •  8 august 2012, 12:15

raceala?? eu l-am vazut pe Belu cu lacrimi in ochi cand Sandra i-a pus medalia de gat…l-am vazut sarind in sus de bucurie in 2004 cand mai avea un pic si le lua in brate pe americance, cele ce au terminat pe 2, dupa solul absolut fantastic al Catalinei Ponor….Gresesti enorm in ceea ce ii priveste pe cei doi.

Nimeni nu e de neinlocuit…mai putin BELU si BITANG!

NeKo  •  8 august 2012, 12:17

Daca nu erau ei, nu eram unde am ajuns. Uitati-va cat de respectat e Belu in America, daca nu era el nu aveam aur la Sydney 2000 sau Atena 2004. In Romania, cei mai buni sunt jigniti pentru ca asta ne e mentalitatea. Nu poti sa iei aur cu 8 gimnaste din care sa alegi 5, in timp ce America are cel putin 20 de nivel inalt, multe gimnaste importante fiind lasate pe afara in urma unui trial. Toti antrenorii nostrii buni de gimnastica sunt in America pentru ca acest job e platit penibil in Romania. Multe foste gimnaste/fosti gimnasti antreneaza prin alte tari tocmai din cauza acestui lucru. Nicolae Forminte, fostul coordonator al lotului feminin e antrenor la un amarat club din Italia pentru ca e platit mai bine decat oriunde in Romania. Belu vrea sa castige aurul, a si spus, nu se multumeste cu putin ca si altii. Desi nu a spus-o direct, asta dorea. Nu are conditii in Romania.

Flory UK  •  8 august 2012, 12:20

Da ,Belu si Bitang sunt antrenori exceptoonali ,dar nu pot sa nu observ atitudinea „rece”fata de gimnaste .am urmarit evolutia fetelor la Olimpiada si m-a surprins „palmele” date pe spate la gimnaste dupa ce isi incheiau exercitiile ….iar intrebarea pusa de Belu ,dupa ce Sandra a ratat solul „ce dracu …n-ai avut inertie ?…” a produs o mare dezamagire …respect profesionalismul celor doi ,sunt TITANICI,dar dezaprob atitudinea si comportamentul rece fata de fete si la fel comportamentul copilaresc al fetelor fata de organizatori ,fata de presa …
atat timp cat ei vor fi la carma gimnasticii,Romania se va bate pt medalii….dupa ei ,nu cred ca va mai exista spiritul de lupta ,de invingator …am vazut experimentul Forminte ,unde bronzul era „bucuria suprema „…

vasilevb  •  8 august 2012, 12:36

Totul va fi normal pana va intra pe fir TERMINATORUL de Cristian Tudor Popescu. De acolo in colo ramanem iarasi fara lot de gimnastica , cum am ramas fara lot de fotbal prin exterminarea lui Hagi, cum am ramas cativa ani fara lot de gimnastica prin anihilarea completa a lui Belu si Bitang

Dani  •  8 august 2012, 12:40

Stimati jurnalisti, nu mai faceti atatea interpretari personale care pun presiune atat pe antrenori cat si pe gimnaste. Sa ne aducem aminte ca si in 2005, Belu si Bitang au renuntat in primul rand tot din cauza unor jurnalisti neprofesionisti care au dat tot felul de poze „compromitatoare”, in opinia lor josnica, si generatoare de scandal, cu gimnastele. In goana dupa audienta, au generat un mare scandal care s-a terminat cu demisia celor doi antrenori si cu desfiintarea lotului olimpic de gimnastica. Acum, incep sa am acelasi sentiment de frustrare avut atunci. Mai lasati-ne cu stfel de comentarii care produc doar presiune cu efecte ireversibile asupra singurului nostru sport care a rezistat cat de cat ca performante!

ioana  •  8 august 2012, 12:42

Performantele obtinute de gimnastele noastre la ultimile Olimpiade se datoreaza intr-o proportie covarsitoare celor 2 antrenori. Ar fi o mare pierdere pentu Romania plecarea celor doi, dar daca au decis sa renunte…asta e …pana la urma e alegerea lor. Eu sper sa nu se duca sa antreneze prin strainatate, sa nu ne mai infinga inca o data cutitul in rana. Felicitari Catalinei Ponor, Sandrei Izbasa si antrenorior pentru performantele de la Londra.V-ati descurcat admirabil tinand cont de conditiile in care se face gimnastica in Romania.Suntem mandrii de voi. FELICITARI!

Madi  •  8 august 2012, 12:43

Eu cred ca macar pe Catalina puteau sa o felicite la final. Pentru ea a fost ultimul exercitiu din cariera. A fost superba si eu cred ca a fost mai buna decat americanca la barna. Nu inteleg de ce castiga cine are nota mai mare la executie, nu e mai greu sa faci un exercitiu mai dificil? A fost o seara proasta, puteam obtine 3 medalii, am obtinut doar una. E normal ca antrenorii sa fie nemultumiti. Si ei au muncit enorm si toata lumea se astepta la minuni. Felicitari Catalinei si antrenorilor!

simplu_suporter  •  8 august 2012, 12:46

un comentariu printre altele mii. poate totusi ajunge undeva.
marii lideri creaza alti lideri si sisteme de sustinere pe termen lung. de aceea belu si bitang nu sunt lideri, ei nu lasa nimic in urma. mai mult pare ca se retrag in momentul in care isi dau seama ca nu mai au un sistem de sustinere si ca nu mai vine nimic din urma. in plus pare ca maraie a razbunare, „lasa ca o sa vedeti voi cine suntem noi, cand nu vom mai fi”. let’s see. zice un intelept indian, let’s see. poate ca totusi vor mai aparea unul doi antrenori priceputi si pasionati, care sa mearga prin scoli si gradinite si sa stranga o suta de fetite. si poate ca in 4-5 ani vom reveni altfel, si poate atunci belu si bitang vor intelege unde au gresit. sa te retragi nelasand nimic in urma este cel mai mare semn de incompetenta si lasitate. razbunarea de pe urma a vanitosului. duca-se, daca asta inseamna sa nu mai avem gimnastica, duca-se. nu avem nevoie de doi batrani orgoliosi, capriciosi si incapabili sa construiasca un sistem. si stati linistiti ca nu de bani duc ei lipsa, ci de adulatie. acum nu o mai pot avea, pentru ca apun si nu au un sistem de sprijin. despre asta ar trebui sa scrieti voi, tolo, si adi georgescu si ceilalti, despre aceasta vanitate goala a celor doi B celebri din gimnastica mondiala. celebri, dar pentru mine, pitici vanitosi

mona  •  8 august 2012, 12:46

Lasati-i sa mearga si pe alte meleeaguri..Sunt antrenori tineri care stau in umbra lor de multi ani..Poate merita si ei putina incredere!

Adria.  •  8 august 2012, 12:47

E adevarat ca ne-am obisnuit ca gimnastica sa ne aduca o plasa cu medalii, dar faptul ca am ramas in elita, de atatea zeci de ani e o mare performanta. E meritul antrenorilor, dar si al sportivilor. Totusi
mi se pare urat ca nu a fost felicitata Catalina Ponor. Poate ea a fost doar o victima colaterala. Poate nu exista vreun conflict Ponor-Belu-Bitang. Ea insasi a declarat ca n-ar fi revenit daca nu antrenau ei. Si-a aratat recunostinta, ei trebuia sa se bucure alaturi de ea. Am vazut cum atrenorii isi sustineau elevele. E drept ca majoritatea sunt minore, cu un psihic sa zicem mai fragil, poate Belu si Bitang, s-au dat la o parte, pentru ca au considerat ca este deja o femeie in toata firea, poate ca au fost colpesiti de caderea Sandrei…

Daca ar pleca de la lot, ar fi alegerea lor. Mi-ar placea insa sa-o vad pe Catalina antrenoare la lot. Daca la fotbal se poate ca un jucator bun sa devina antrenor, fara experienta in acest domeniu, la gimnastica de ce nu s-ar putea?! Poate n-ar fi chiar o tragedie sa se dea si altcuiva o sansa.

Rechinu  •  8 august 2012, 12:47

Ceea ce se vrea o radiografie corecta se transforma intr-o minimalizare a rezultatelor si scoaterea in evidenta a laturii negative. Nu cunosc situatia cu „evitarea dialogului” de catre delegatia romana, dar cunosc medaliile aduse de cei 2 oameni de-a lungul timpului si generatii intregi create de ei. Si in opinia mea asta conteaza cel mai mult. Sper sa nu asistam la o campanei „comandata” de denigrare a celor 2 colosi, bazata pe afinitatea politica. Pentru ca ar fi foarte trist ca intr-o tara in care doar sportul ne mai face sa ridicam capul cu mandrie in lume, noi sa ne autostrivim valorile pentru niste teluri meschine….Gimnastica a ramas singurul sport care a furnizat neintrerupt succese, nu-ti uita vocatia de ziarist sportiv. Altfel o sa scrii doar despre anchete ale DNA-ului in sport.

raulkingofmadrid  •  8 august 2012, 12:50

Raceala s-a vazut clar de la televizor.
Chiar ma uitam la ceilalti antrenori cum isi asteptau mereu gimnastele pe cand ai nostrii nimic. Pana si antrenorul rus era mai uman si isi ducea elevele de gat, ca sa nu mai zic de americani cum le luau in brate si le sustineau, le pupau. Factorul uman, zic eu, joaca un rol important in orice competitie, trebuie sa fie armonie, nu crispare, nu frica, cel putin nu la concursuri.
Am ramas total dezamagit dupa ce l-am auzit pe Belu adresandui-se Sandrei dupa ce a cazut ceva in genul <>.
In fine, poate ca este mai bine sa plece si sa vina, cum spunea cineva mai sus, altcineva cu o mentalitate actualizata vremurilor in care traim, in care nu mai merge cu frica ci cu incurajarea si convingerea.

Scurte de la JO Londra 2012  •  8 august 2012, 12:54

[…] o dâră de fum în urma lor, cel puţin până la ora asta nu se ştiu prea multe, citiţi aici o analiză la cald marca Cătălin Tolontan, care continuă seria materialelor excelente transmise […]

Cristian Rusu  •  8 august 2012, 12:55

NU VA INTELEG, ATATA PASIUNE PENTRU GIMNASTICA FEMININA: un sport care deformeaza fetitzele, UN SPORT IN CARE SUNT DOAR COPII SI JUNIORI, sunteti normali oare? catalina Ponor la cei 25 de ani este o exceptie superba, DAR… ne bucuram pe moment ca romani pentru medalii si mandrie nationala, dar le ce se intampla dupa 20-25 de ani cu fetitzele acestea FACE CINEVA VREUN REPORTAJ????????? INVESTIGHEAZA TOLONTAN SAU ALTII ???????? Stiu ca fac nota discordanta aici insa repet acesta este un sport distrugator pentru fetitzele acestea, mai mult decat fortate ca metabolism!

GTX  •  8 august 2012, 13:09

Fetele sunt „lenese”. Atunci cum iti explici ca cele din China pot mai mult?
Fetele trebuie sa munceasca mult mai mult. Au prea putine medalii.

Che Guevara  •  8 august 2012, 13:09

Eu nu am inteles de ce Romania a concurat cu Asics la aceasta olimpiada dupa ce zeci de ani de zile am avut mereu Adidas. A fost aceasta alegerea lui Belu si Bitang ?

manu  •  8 august 2012, 13:32

Bellu si Bitang sunt cei mai buni antrenori din Romania avand in palmares sute de medalii ,mondiale,europene,olimpice.etc.Ei sunt daca vreti,si aici nu folosesc cuvinte mari.”zeii sportului romanesc”gimanstica fiind singurul sport la care am avut tot timpul medalii.De ce sa stricam si singurul lucru care se mai face la cel mai inalt nivel in tara asta?Ar trebui,pe modelul altor tari sa ne axam strict pe una doua sporturi la care aam avut tot timpul performante ,si spre acestea sa canalizam toate resursele financiare iar gimnastica ar trebui sa fie pe primul loc.Daca de zeci de editii este singurul sport care aduce medalii atunic este clar ca e si in gena acestui popor acest sport.Eu zic ca autoritatile romane,guvernul ar trebui sa faca toate eforturile spre a nu ii lasa sa plece,pe acesti doi titani ai gimansticii pentru ca altfel Romania isi va pierde locul meritat printre marile forte ale lumii.Nu vreau sa aud de acuze,de nemultumiri ale unor gimnaste.La urma urmei e normal sa fie dezamagiti antrenorii.Nu se asteptau ca unele gimnaste,mai tinere sa clacheze atat de urat si asta le-a produs nemultumire.Insa atunci cand castigi 3 medalii la Jocurile Olimpice este mai mult decat extraordinar.

marius  •  8 august 2012, 13:33

Ce am observat eu la tv: Dupa ce Larisa Iordache a terminat concursul la barna, ABSOLUT NIMENI nu a incurajat-o dupa acea ratare. Toti se uitau in directii diferite cand s-a intors de la aparat. Chiar daca a fost dezamagirea lotului (nu neaparat din vina ei!), puteau sa o imbratiseze si sa o incurajeze. Inclusiv Ponor! Cred ca era mai importanta o incurajare a Larisei decat o felicitare a Catalinei.

val74  •  8 august 2012, 13:38

tot respectul pentru antrenorii lotului national. Daca si-au dat demisia asta este, mergem mai departe cu gimnastica. Altceva vreau sa spun; ma uitam la antrenorii de la S.U.A, RUSIA, etc, care indiferent de evolutia elevelor lor, le imbratisau, le imbarbatau. La noi 2 stane de piatra- doar secunzii ce mai vorbeau cu fetele. Aroganta nu are ce cauta la echipa de gimnastica; sunt fete, sunt tinere si vor atentie din partea tuturor, cand aceasta atentie lipseste din partea celor mai importanti din lotul romaniei …atunci sa nu mai iasa cu declaratii ca unele gimnaste nu au lucrat bine…
Asta este…de acum …om vedea daca gimnastica romaneasca va mai prinde medalii.

dumitru lecca  •  8 august 2012, 13:40

Fara indoiala decizia de a renunta sau de a continua e un drept privat al celor 2 mari antrenori care nu poate decat sa fie respectat.Imdiscutabil meritul celor 2 mari antrenori in rezultatele internationale ale gimnasticii romanesti, inclusiv in rezultatele si prestatia de la prezenta olimpiada, nu poate fi decat elogiat. La fel de indiscutabil insa, dupa parerea mea, raceala evidenta a comportamentului lor de la actuala Olimpiada nu a ajutat sportivele nici pentru crearea unei stari optime de concurs nici ca imagine pentru arbitrii si public.

Mircea  •  8 august 2012, 13:40

pt cei ce cred ca plecarea lui Belu si Bitang este o pierdere: NU ! nu este o pierdere ci un castig ! Sigur ca pt cele realizate pana acum, ei trebuiesc admirati si respectati dar exista un moment cand trebuie sa intervina schimbarea, altfel nu se poate evolua. dar desigur, pt a schimba iti trebuie curaj iar oamenii se tem in general de schimbari.

alex  •  8 august 2012, 13:41

Bravo Romania!

Dati-mi voie sa fac un pronostic: a fost ultima oara cand mai luam un aur la o Olimpiada la gimnastica! Belu si Bitang stiu acest lucru si probabil declaratia „dispare sistemul centralizat, dispare gimnastica romaneasca” are dincolo de afirmatie un substrat de nemultumire la atitudinea lipsita de profesionalism a gimnastelor (unele dintre ele).
Oricum, ce s-a intamplat acolo nu scuza un comportament rece. Oamenii simt cand altii sunt priviti mai ingaduitor sau apreciati mai mult (fiecare dintre noia a trecut prin asa ceva) si ii doare! Am disparut de mult din sportul de performanta la echipe ( e un fapt cunoscut, romani nu stiu sa lucreze in echipa). O reorientare a strategiei bazata pe individualitati ne-ar aduce mai mult castig in viitor.

Cand televiziunile vor investi in transmisii din alte sporturi, cand federatiile vor intelege ca marketingul face si desface la ora actuala si nu conteaza doar tehnicul ci si impachetat intr-un show (campionatul mondial de gimnastica aerobica poate va spune ceva), atunci vor avea o sansa, copii nu se atrag cu castiguri ci cu emotia ca vor face parte din ceva majestuos, un show, e vorba de termen scurt nu pe termen lung ….

O zi frumoasa tuturor!

Catalin  •  8 august 2012, 13:48

In primul rand, as vrea sa imi exprim si eu frustrarea fata de ce s-a intamplat in finala de la sol. Simt o frustrare si o durere in suflet chiar si acum, la o zi dupa finala. Am vazut clar un exercitiu dificil si aproape perfect la Catalina Ponor. Cel putin 3 aterizari (daca nu chiar toate patru) au fost fara nici un pas, parca era lipita de podea, plus suruburile acelea super complicate, plus salturile dublu intins, plus pirueta dubla si toate celelalte elemente extrem de grele ! Exercitiul a fost in complet alta liga comparat cu exercitiul mediocru al americancei. Si totusi…s-a intamplat ce s-a intamplat ! Meritam aurul cu prisosinta, si imi pare rau ca nu se striga mai tare lucrul asta 🙁

La barna nu pot spune nimic, Catalina Ponor a avut niste ezitari. Asta e, si gata. Dar la sol, am fost clar furati ! Nu neaparat prin depunctarea Catalinei, ci prin umflarea notei americancei, deoarece a evoluat printre primele si s-a dorit o nota care sa „reziste” la notele romancelor care evoluau dupa ea, rezultatul fiind o umflare artificiala si fara precendent. Ati observat cum notele americancelor se acordau dupa cca. 3-4 minute de parlamentari in juriu, in schimb ce notele celorlalte concurente se acordau dupa 30s-1 minut ? E strigator la cer !

In legatura cu Bellu si Bitang: mie mi-e clar ca fara ei, gimnastica feminina va traversa o perioada neagra. Nu aprob metodele lor, si raceala lor care se vedea clar la TV, dar ce sa facem daca asta aduce rezultate ? Uitati-va la Tadici in handbal, e foarte rau, dur, dar fara el suntem varza.

Totusi, sper ca fostele gimnastele titrate vor avea un pic de patriotism si vor ramane in Romania (poate si motivate financiar mai consistent de statul Roman) sa continue munca celor doi antrenori de care oricum despartirea e inevitabila, acum sau peste 5 ani…

Piciu’  •  8 august 2012, 13:56

Nu sunt de acord cu punctul 10!!! E o mare greseala sa spui ca ne va fi mai rau fara ei, in primul rand se creaza un mare handicap pentru cine le va lua locul!

Ca sa-i intelegem pe Belu si Bitang trebuie sa intelegem ca asa cum este un „razboi” Ponor – Raisman, la fel este un „razboi”, poate muuuult mai orgolios: Belu – Brestean. De la razboiul antrenorilor se trag multe reactii.

Barbu Catargiu  •  8 august 2012, 14:59

@dang

Asta face tolontan. E campion la „soparle” si la speculatii.

@Che Guavara

Comitetul Olimpic are contract cu Asics de multi ani. Uitat-te si la ultimele jocuri.

@GTX

Tu in calitate vorbesti despre cat de mult munceste sau nu cineva pe care nu l-ai vazut vreodata? Cum ar fi sa vina cineva sa te faca in fel si chip desi nu te-a vazut niciodata muncind?

Nu compara Romania cu China, care are o baza de selectie uriasa.

Toppy  •  8 august 2012, 15:10

Sunt cei mai buni antrenori (ca perfomrante, rezultate) ce i-a avut gimnastica romaneasca! Pacat ca renunta, daca renunta…
Dar nu mai trebuie atacati permanent de presa de scandal ca sportivele sunt terorizate, priviti china si usa primele la medalii, fara transpiratie nu se poate obtin medalii…

victor L  •  8 august 2012, 15:20

dle Tolontan,
poate ati aflat, dar va redau doar o declaratie:
„”Nu stiu ce a declarat Bellu, dar eu nu am spus nimanui si nicaieri ca plec. Nu ne dam demisia, nu abandonam nimic. Singura evidenta este ca am avut contract pana la Olimpiada. Nu am declarat niciun moment, nici unui membru al presei, ca plecam in strainatate. Nu am discutat cu nimeni despre demisia noastra. Nici cu cei de la federatie nu am vorbit”, a declarat Mariana Bitang.”

„Declaratiile celor doi antrenori vin la putin timp dupa ce Gazeta Sporturilor a anuntat ca Bellu si Bitang vor renunta la lotul de gimnastica feminina.”
De unde le scoateti si, mai ales, fara suparare, cu ce intentie?

speedy  •  8 august 2012, 15:28

in concluzie: ca in toate domeniile, si in sport traim cu cel putin 20 de ani in urma celorlalti; ca mijloace de pregatire, ca tehnica, tactica, atitudine fata de spectatori, adversari, mass-media si…tot.
nici nu mai au prea mare importanta medaliile…dupa parerea mea

vasim  •  8 august 2012, 15:39

Tolo eu te respect mult dar acest articol e unpic cam speculant!
In sensul ca antrenorii nu ai declarat nimic de demisie sau ca vor sa renuntze, s-a spus doar ca contractul lor expira si atat!
Deci aici fiecare poate interpreta mult dar tu nu trebuie sa fi asa!
Si asa avem destule probleme la lotul de gimnastica daca mai si speculam apoi e greu …
Apropo de rezultate: parerea mea e ca gimnastica din Romania a fost la inaltime!
Sa nu uitam cati bani baga celelalte tari China, SUA, Rusia in gimnastica in comparatzie cu Romania!
Sa numai vorbim ce populatzie au cele 3 tari si catzi gimnasti de unde antrenorii pot alege!!!
Daca cumva antrenorii nostrii pleaca in China sau Rusia o sa ia toate medaliile de la jocurile olimpice!
In SUA o sa le fie greu, pentru ca e alta mentalitate!
Hai Romania!

Andreea  •  8 august 2012, 16:43

Din nou ati scos din context declaratiile… faptul ca nu mai au contract nu inseamna ca nu-l vor prelungi, la fel cum nici niste vorbe spuse la cald si nervi dupa concurs nu inseamna acest lucru. Dar asta e, e un subiect care face un tiraj mai mare decat medaliile la alte discipline, deci sa curga speculatiile…

gilos  •  8 august 2012, 16:44

Cataline,

Cred ca te grabesti cu concluziile, te stiam un jurnalist echilibrat, nu unul care alearga dupa senzational. Deocamdata, Belu si Bitang n-au spus clar ce vor sa faca pe viitor. Evident, le-au expirat contractele, dar asta nu inseamna ca nu-si vor negocia altele. Asa cum, la inceput ati lansat isteria cu accidentarea Larisei Iordache, la fel si acum cautati senzationalul cu orice pret.

LIVIUS  •  8 august 2012, 16:53

Karoly face selectii lunar, cu cate 500 de gimnaste. Romania are 200 cu totul si e pe podium mereu. belu si bitang pot fi frustrati din motive personale (poate valoarea contractelor?), dar profesional chiar sunt meseriasi ! iar fetele alea muncesc din greu, dar fara ei, niciuna nu mai era acum apta de competitii. asa ca, pot sa fie reci ca frigiderul, finalitatea conteaza…nici karoly si nadia nu erau tocmai „calzi”, dar istoria acestui sport e scrisa de ei.

danutzbv  •  8 august 2012, 17:25

1. Daca Belu si Bitang doreau cu adevarat sa plece din tara, ar fi facut-o cu multi ani in urma, sunt convins ca au curs ofertele. Eu cred ca le este teama ca metodele lor nu vor fi acceptate in tari unde nu exita conceptul de palma data unui copil.
De aceea, eu spun ca totul este o strategie de negociere a unor salarii mai bune (pe care cei doi le merita de altfel pe deplin).
2. In cazul in care cei doi raman la lot, am un sfat pentru sefii gimnasticii romanesti: ADUCETI DIN STRAINATATE UN ANTRENOR SPECIALIZAT PE PARALELE! Din Rusia, din Ucraina, din China, nu conteaza! Belu si Bitang, oricat de buni ar fi, nu stiu sa pregateasca acest aparat. S-a vazut la Londra cat de mult am pierdut, atat in finala pe echipe, cat si la individual.
3. Toata stima pentru Catalina Ponor, revenirea ei a fost una extraordinara daca ne gandim ca in urma cu cativa ani o gimnasta la 20 de ani era considerata terminata.

ramona  •  8 august 2012, 17:29

Populatia Chinei 1.3 miliarde
Populatia SUA : 314,117,508
Populatia Rusiei: 143,100,000
Populatia Romaniei: 19,042,936
Mai ramane ceva de comentat de performantele si metodele lui Belu si Bitang?

Comentează