Renunțarea lui Belu și Bitang. Unele decizii au motive, dar nu vinovați!

Iubitorii sportului s-au trezit astăzi cu pagina 1 a Gazetei Sporturilor și cu o rană mai veche a sportului românesc, cu o adîncă spaimă a pasionaților de gimnastică. Colega mea Mirela Neag a obținut aseară tîrziu, la Londra, informația că Octavian Belu și Mariana Bitang vor să renunțe la lotul de gimnastică al României.

miercuri, 8 august 2012, 11:02

Iubitorii sportului s-au trezit astăzi cu pagina 1 a Gazetei Sporturilor și cu o rană mai veche a sportului românesc, cu o adîncă spaimă a pasionaților de gimnastică. Colega mea Mirela Neag a obținut aseară tîrziu, la Londra, informația că Octavian Belu și Mariana Bitang vor să renunțe la lotul de gimnastică al României.

”Nu mai dau declarații, contractul meu s-a terminat, sînt freelancer” e tot ce a spus Belu aseară și i-a spus-o ziaristei de la Gazetă.

”Ceea ce s-a întîmplat este peste nivelul meu de suportabilitate” îi zicea în aceleași momente Bitang lui Alexandru Epuran, șeful de misiune olimpică a României la Londra.

Astăzi, peste puțin timp, ora 12 la Londra și 14 la București, la Casa României este programată o conferință de presă. Într-o bună tradiție, COSR îi invită în fața media pe medaliați și pe antrenori după ce termină concursul olimpic. Nu știm dacă Belu și Bitang vor veni. ”Noi i-am invitat”, a spus un oficial olimpic.

Cîteva notițe, în derularea rapidă a evenimentelor:

1. E puțin probabil să fim martorii unui capriciu. Belu și Bitang trebuie luați în serios. Nu doar pentru că sînt doi profesioniști rasați, o spun performanțele, sau pentru că au ajuns la o vîrstă cînd nu se mai joacă cu vorbele, ci și pentru că ultima oară cînd au spus că renunță, chiar au renunțat!

Sigur că, înainte de plecarea din 2005, ei afirmaseră de multe ori că demisionează de la lot. Dar asta era acum un deceniu, între timp ei înșiși sînt mai sătui de stres și mai avizați de efectele vorbelor lor.

2. Detonatorul n-a fost Marea Hoție de Bîrnă și Sol produsă de Complotul American. De fapt, marea hoție nici n-a existat. Toate informațiile și marea majoritate a opiniilor culese aici, la Londra, susțin că n-am fost victimele unei oculte a arbitrilor împotriva gimnastelor noastre!

Știu că sînt în răspăr cu opinia populară, dar contestația lui Mircea Breștean, antrenorul american de origine română, a fost regulamentară, iar decizia arbitrilor a fost, potrivit tehnicianului, ”aceea de a revedea că încadraseră inițial greșit nota de plecare și au revenit asupra ei”.

Cît despre sol, specialiștii afirmă că, deși formidabilă la revenirea sa după 8 ani, Cătălina Ponor a meritat argintul, și nu aurul, exercițiul Alexandrei Raisman fiind mai bun. Raisman însăși pierduse bronzul la individual compus în fața rusoaicei Mustafina, deși erau la egalitate de puncte! Scurt: Belu&Bitang nu vor să plece din cauza unei hoții.

3. Cei doi sînt nemulțumiți de palmaresul de la Londra. E dreptul lor. Ceea ce pentru unii este bine, pentru Belu și Bitang este frustrant. Menținerea unui standard ridicat și transparent este una dintre condițiile, științific validate, ale unei profesii.

Au luat 3 medalii față de 2 la Beijing, au adunat 30% dintre medaliile delegației României, au pus laolaltă gimnaste din trei generații, au făcut-o pe Sandra Izbașa să declare ”Am progresat!”, au evoluat cu Larisa Iordache în condițiile în care ea ar fi trebuit să stea în pat cu piciorul în sus, dar Belu și Bitang au propriul sistem de apreciere și de exigență.

4. De fapt, ceea ce-i apasă, sînt condițiile generale ale gimnasticii și ale sportului. Dar nimeni nu le poate schimba peste noapte și nici ei n-au putut s-o facă, deși Belu a fost trei ani șeful sportului românesc, iar Bitang a avut cea mai înaltă poziție pe latură sportivă pe care o permite aparatul președintelui României.

Guvernul și Cotroceniul sportului în aceeași strîngere de mînă, dar fără un efect spectaculos. Acesta e adevărul! Ei au făcut ce-au putut, pentru mai mult e nevoie de mai mulți.

Că avem doar 200 de gimnaste în țară e un lucru care se schimbă în cel puțin cinci ani. Deocamdată, nu facem mare lucru.

5. Motivul principal al deciziei pare a fi propriul stres. Sîntem în fața unui moment care are explicații dar nu vinovați imediați. Poate că e timpul să spunem și așa: după cum Belu și Bitang au făcut minuni în lumea lor și alții au făcut minuni în zona lor sportivă. Antrenori ca Bercean de la judo.

Sau alt exemplu. Acum 6 ani, COSR era compus dintr-o mînă de oameni grupați într-o vilă naționalizată, grup care, din lipsa resurselor și a unei viziuni, mergea din Olimpiadă în Olimpiadă. În spatele vitraliilor se adăpostea o sărăcie cruntă.

Astăzi, COSR este o instituție solidă, cu zeci de angajați și șefi de proiecte, cu mari sportivi cooptați în conducerea sa și cu o perspectivă complet schimbată.

Am criticat, cînd a fost cazul, conducerea olimpică, dar ar fi profund incorect să nu spunem că munca lui Octavian Morariu, Ioan Dobrescu, Alexandru Epuran, Laura Badea, Violeta Beclea și a colegilor lor neștiuți publicului au adus la un alt nivel olimpismul românesc.

Nu contează doar numărul de medalii aici, ci și civilitatea, relațiile dintre loturi și COSR, atitudinea generală și ceea ce înțelege lumea olimpică din prezența României aici, la Londra.

6. Din acest punct de vedere, din păcate, gimnastica a adus medalii, dar a făcut notă discordantă cu delegația României și cu nota generală a Olimpiadei. Aproape după fiecare concurs, echipa României a creat probleme organizatorilor.

Triumfătoare sau triste, rusoaicele, chinezoaicele, americancele, formidabilul olandez de la bară fixă, toată lumea și-a îndeplinit obligațiile de comunicare.

În schimb, Belu, Bitang și, urmîndu-le exemplul, gimnastele au făcut ce au vrut și cum au vrut.

7. Cine crede că ochii mari și iritarea crescîndă a zecilor de oficiali din sală și a sutelor de jurnaliști români și străini care intrau în contact cu acest comportament trece ca apa, face o evaluare greșită a ceea ce contează în sportul modern.

Este straniu ca într-o competiție unde oameni în cărucioare sau nevăzători se mobilizează drept voluntari ca lucrurile să meargă așa cum trebuie, delegația gimnasticii noastre să încalce regulile în mod repetat, bulversînd pe toată lumea.

8. Cine i-a văzut pe zecii de angajați olimpici britanici și ai CIO trăgînd, fără succes, de gimnastele noastre ca să nu o ia la fugă prin zona mixtă nu poate uita aceste scene.

Și e treaba noastră să le povestim, așa cum povestim și aprecierea presei străine pentru faptul că România este singura echipă care n-a coborît de decenii de pe podiumul olimpic.

9. Stilul de muncă brevetat de Belu&Bitang aduce rezultate, dar provoacă și nemulțumiri interne. ”Sînt tristă că antrenorii nu m-au felicitat după medalie”, a spus aseară Cătălina Ponor într-o criză de lacrimi care a culminat cu faptul că ea n-a ajuns în Satul Olimpic împreună cu antrenorii și colegele.

Uneori vorbele sau tăcerile antrenorilor rănesc sportivele mai mult decît orice altceva. Podiumul e o răsplată, publicul un alint, banii contează, dar antrenorii rămîn autoritatea supremă.

Mai ales aici, la Londra, a fost vizibilă atitudinea lor rece, în sală, față de gimnaste. E un stil, el trebuie privit ca un tot, cu efecte în performanță, dar și în relații.

10. Ultimul punct. Ne întrebăm, îngrijorați pe bună dreptate, cum ne va fi nouă și gimnasticii românești fără Belu și Bitang. Cu siguranță, mai rău!

Dar să ne întrebăm și cum le va fi lor fără gimnastică. Poate că, pur și simplu, atîta stres și presiune le ajunge. În nici un domeniu din elita răspunderii, în nici un domeniu în care îți soliciți propriul creier pînă la extenuare nu poți performa la vîrf la nesfîrșit. E valabil pentru fizicieni, de ce n-ar fi adevărat și pentru antrenorii de top mondial?!

Oricare ar fi decizia finală a întreprinderii Belu&Bitang, ea merită respectată și nedramatizată. Poate că lor, ca oameni, le va fi mai bine.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

jack  •  8 august 2012, 19:41

Umbla vorba-n targ ca B&B favorizeaza anumite gimnaste la lot!
De aceea:
1. Bulimar a fost inlocuita cu Iordache.
2. a rabufnit Ponor.

Poate ca mai sunt si alte puncte dar inca nu au rasuflat!

juanyto  •  8 august 2012, 23:02

„Unele decizii au motive, dar nu vinovați!” ..cat adevar graiesti !! Poate domnii Belu si Bitang ar trebui sa schimbe ceva in tiparul lor de antrenament , NU MAI FUNCTIONEAZA ca inainte , iar daca fetelor nu le iese UN PIC , nu inseamna ca nu merita aprecieri .Daca o gimnasta ar fi trebuit sa sa stea la pat inainte de un concurs acum inseamna ca prea ai fortat sistemul tau de exigenta si de antrenament .Priviti fetzele gimnastelor noastre :NU STIU SA ZAMBEASCA ! Priviti fetzele americancelor ,parca au venit la spectacol , pentru mine asta spune totul .Oricum , felicitari tuturor pentru ce au obtinut, inca mai impunem RESPECT !

Vasy  •  9 august 2012, 0:51

O binevenita analiza structurata! 2 remarci:
1. „În schimb, Belu, Bitang și, urmîndu-le exemplul, gimnastele au făcut ce au vrut și cum au vrut.”
-> de fapt, poate doar Catalina a facut-o, intr-un moment de frustrare; pe de alta parte, declaratiile Sandrei, dupa o ratare absolut dureroasa, au fost remarcabile si distinse; sincer, n-am mai citit de mult niste raspunsuri atat de inspirate
2. Coperta Gazetei de azi (09-august) a fost cel putin nedreapta. Oameni buni, mofturoasa sau nu, placuta sau nu, Catalina a castigat argintul olimpic dupa 8 ani! Oare nu era normal ca aceasta sa fie marea stire – pentru comparatie, vedeti exemplul colegilor de la ProSport (si ei au scris despre controverse, dar coperta a surprins esentialul – si acesta e fara indoiala performanta Catalinei!)

cititoru”  •  9 august 2012, 1:09

Cataline, ai citit articolul inainte sa l publici? La punctul 10 faci afirmatia ca Gimnasticii romanesti ii va fi mai greu fara B&B. In paragraful urmator spui ( nu stiu din ce surse, oare ai facut tu research?)ca in nici un domeniu performanta maxima nu se poate sustine la nesfirsit. Deci in concluzie B&B sint expirati pentru ca au avut deja performante rasunatoare. Te as inteba de unde sti tu CE si CIT mai au ei de oferit??? Faptu ca au avut performante in trecut nu I opreste sa faca si altele. Pe linga profesionalismul desavirsit B&B au aratat ca au si abilitatea sa improvizeze, incropind o echipa cum Romania nu a avut pina acum( sper ca sti la ce ma refer). Cariera de antrenor poate fi sinusuoasa iar pt. B&B minimul a fost bronzul sper sa I vad in 2014 cu aurul.

Diana  •  10 august 2012, 4:19

Asta a fost o radiografie mai reusita.

Sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit. Oameni talentati la gimnastica mai sunt in Romania, mai vin din urma. Porblema e una de mentalitate, ca in Romania au niste pretentii la medalii de ramai traznit. Nu conteaza ca n-ar putea sa se urce pe barna, romanii cred ca li se cuvin toate alea.

Daca ati vedea cat de fericiti sunt canadienii pentru orice amarata de participare, cat de modesti si de plini de bun simt sunt, cat de serios isi iau munca si cat de respectuosi sunt!!!! Cum au fost in stare sa faca reportaje cu doctori care explica tot felul de chestii interesante despre sportul asta, cum au fost acasa la sportivi si fiecare avea visul, familia lui, vai cat de rau mi-a parut ca romanii nu pot fi asa!

De abia astept sa ajunge cuplul roman de antrenori pe afara ca sa vada ce e respectul fatza de o gimnasta! Sa-si mai permita atunci sa spuna ca x s y n-au viitor dupa ce s-au folosit de ele la luat medalia pe echipe, ca jar mananca.
Ce au romanii: talent + figuri in cap
Ce nu au romanii: respect de fatza sine si de celalalt. Las’ ca nici Karoly nu le-a mai batut pe fete, si cand a comentat ca sunt grase l-au schimbat de la nationala! Acum e nevasta lui care probabil ca stie mai bine sa comunice.

I-a trăznit canicula pe presari | Marieta  •  10 august 2012, 9:00

[…] plecarea cuplului Bellu-Bitang, informaţie primită de la cea dintâi voce a GSP-ului, Cătălin Tolontan, gazeta o comite din nou. Tipul care a fost ieri de serviciu la postat pe facebook a găsit că e […]

ion  •  11 august 2012, 8:56

Nu neaga nimeni ca Belu si Biang nu-s antrenori excelenti. Nu mai putin adevarat e ca multi parinti si copii romani subscriu unui efort inimaginabil (fizic, psihic si financiar) pentru a atinge performanta. In toate acestea STATUL spune ca nu se poate implica pentru ca „n-are bani” desi ca si invatamantul, sportul este prioritate nationala ce face natiunea sanatoasa. O MINCIUNA SFRUNTATA.
Este usor sa renunti la Belu si Bitang in pur stil romanesc (nu vor asa n-au decat sa renunte) sperand ca vor veni altii poate mai buni asa cum ei au venit dupa altii buni. FALS. Experienta lor trebuie folosita iar ei la randul lor trebuie sa-si creasca nu numai sportivi de performanta ci si antrenori care sa le urmeze exemplul si sa le preia experienta, altfel degeaba au fost mari daca dupa ei „vine potopul”. Lucrurile sunt complicate si se pot face cu bani si bunavointa. Cu orgolii, amneintari , fite si indiferenta nu facem nimic. E cazul sa-si faca si ei o analiza, sa vada ce le-a lipsit, sa-si vada si lipsurile ce au contat in aprecierile arbitrelor si cred ca vor gasi o solutie buna.
Dupa ce Karoly a plecat din Romania ati mai auzit de el?
Vreau sa spun ca gloria se construieste greu. Belu si Bitang o au si trebuie sa si-o foloseasca pentru a continua invatand din ce li se intampla.

Comentează