Cum a interogat directorul TVR propriii jurnaliști care au difuzat o știre importantă și reală

Vlad Mixich publică pe Hotnews un interviu bun cu Claudiu Săftoiu, omul care a fost și care va fi din nou șef suprem al TVR. Interviu bun înseamnă inclusiv că interlocutorul este deschis și logic. Și este.

joi, 4 octombrie 2012, 8:10

Vlad Mixich publică pe Hotnews un interviu bun cu Claudiu Săftoiu, omul care a fost și care va fi din nou șef suprem al TVR. Interviu bun înseamnă inclusiv că interlocutorul este deschis și logic. Și este.

Atît de deschis încît, la un moment dat, are loc următorul dialog.

Reporter: O exclusivitate atat de importanta cum a fost plagiatul lui Victor Ponta nu cred ca face parte din spectrul senzationalismului.

Claudiu Saftoiu: M-ar fi bucurat sa stiu un lucru referitor la acea exclusivitate: verificarea din trei surse a validitatii acelei informatii. Aceasta nu a venit niciodata din partea celor care au lansat aceasta stire. Ea a parut ca a venit intempestiv, neexplicata de nimeni, pur si simplu din alte considerente decat cele jurnalistice. La intrebarile pe care le-am pus in mod repetat celor care au avut acea fericita, miraculoasa sansa de a fi fost primii care sa afle lucrul acela, nu mi s-a raspuns concludent niciodata.

Genială situație! Cîțiva jurnaliști din TVR intră în posesia unei informații deranjante pentru Putere. O difuzează.

E o invenție? Nu, tocmai că nu e, de aceea și enervează, că e reală!

Știrea spune că presa internațională susține plagiatul lui Victor Ponta. Informația se confirmă. E preluată de toată media din România și face agenda publică săptămîni întregi. Plagiatul este incontestabil, dar nici nu contează pentru că nu asta era știrea, știrea era că o revistă presitgioasă susține plagiatul premierului României.

Și ce primesc jurnaliștii? Recunoașterea muncii lor? Oooo, nu. Ei primesc, o spune chiar Claudiu Săftoiu, interogații din partea propriului director. Chiar sîntem curioși cum a decurs discuția! Ce a vrut Săftoiu să afle? Care sînt sursele?!

De cînd președinții de televiziune fac asta? Ce diferență e între un mogul care oripilează pe toată lumea, pe bună dreptate, cînd intervine în editorial și un președinte al televiziunii publice care scotocește în informațiile propriilor jurnaliști? Și care îi face praf apoi în interviu, numindu-i explicit urechiști care au lansat o ”gulgută”, cuvînt din dicționarul ”Evenimentului Zilei”. Și, mai rău, îi acuză de rațiuni nejurnalistice pentru care au difuzat știrea.

Încă o dată: era o informație de interes public? Da. Au verificat-o? Da. S-a confirmat? Cu vîrf și îndesat. Asta e ceea ce contează!

Restul e doar starea îngrozitoare în care a ajuns meseria asta în care, pentru că se enervează premierul și USL, niște jurnaliști sînt interogați ”în mod repetat” de cel care ar fi trebuit să-i onoreze și să-i premieze. Și care nu vede nimic greșit în acest episod!

 

Comentarii (11)Adaugă comentariu

radu  •  4 octombrie 2012, 20:42

tolontane ai grija ca ai ajuns sclavul celor de la hotnews..
te manipuleaza cum vor ei..

desora  •  4 octombrie 2012, 20:53

Un subiect interesant, cam rasuflat e drept, dar care se inscrie in trendul anti USL al presei dirijate direct sau indirect de Basescu .
Ceea ce nu inteleg este legatura cu sportul romanesc, european, mondial sau universal, in afara de dorinta lui Tolontan de-a pupa in … pe cei care-l platesc .
Unde este acel Tolontan care ne incanta ? Nu stiu, vad doar ca s-a dus de mult si acum este si el un pion cu megafon !

Gabriel Bratu  •  4 octombrie 2012, 20:54

Articolul este destul de confuz. Cel putin pentru unul care nu a urmarit cu maxima atentie scandalul referitor la acel plagiatul. La inceput aflu, ca cititor, ca ar fi vorba de exclusivitatea asupra plagiatului lui Ponta. Apoi pare a fi vorba de faptul ca „presa internațională susține plagiatul lui Victor Ponta”. Mai apoi, ca „o revistă prestigioasă susține plagiatul premierului României” (mi-am permis sa rectific eroarea de scriere din citat).

Nu vreau sa par vreu Gica Contra, dar ce mare stire e asta ca o revista ar sustine plagiatul (pare-se ca din strainatate ar fi revista, punand lucrurile cap la cap) ? Nici macar nu mi-e clar ce e aia „a sustine un plagiat”. Se poate sa se refere la a fi de acord cu el sau, din contra, a afirma ca plagiatul s-a realizat (si asta ar fi un lucru negativ).

Poate altora li se pare articolul mai clar. Mie imi pare un talmes-balmes. Sigur, as putea sa dau click pe linkul din primul rand si m-as lamuri. Dar asta nu ar schimba mare lucru.

eugen  •  4 octombrie 2012, 21:03

Bravo Catalin! Rusine TVR!!!

marius  •  4 octombrie 2012, 21:19

USL nu are nicio strategie economica sau sociala, ei au doar o strategie politica ce se bazeaza pe IMAGINE. PNL si PSD controleaza cea mai mare parte din presa din Romania si o folosesc pt a-si face imagine. Dar uneori cade spoiala si se vede foarte clar cine sunt slugile din mass-media.

gresit  •  4 octombrie 2012, 21:33

Tolo… daca mai citesti o data ce ai pus in ghilimele ai sa vezi ca nu ai dreptate

„Încă o dată: era o informație de interes public? Da. Au verificat-o? Da”

nu au verificat-o…………

FV  •  4 octombrie 2012, 21:38

O parere personala: Saftoiu avea dreptate. Stirea nu era una de duzina, despre un necunoscut ci despre primul ministru. Faptul ca aceasta s-a confirmat ulterior nu are relevanta, dovezile detinute de cel ce difuzeaza stirea in momentul respectiv trebuie sa fie indubitabile. Presa romaneasca arunca deseori cu noroi in stanga sau in dreapta, dovezile nu sunt ci doar par a fi indubitabile. Se face rating o saptamana apoi apare (sau este creat) altceva. Ramane doar noroiul aruncat – de regula – cu ajutorul unor „surse anonime”. Catalin, iti amintesti cazul Ritzy? Cum mai merge ancheta? S-a mai descoperit ceva despre finantarea campaniei pentru EBA? A avut cineva curiozitatea sa extraga din procesele verbale numarul de voturi primite de ea in fiecare sectie? O fi reala povestea privind „planul” de 20 voturi/sectie care pute a frauda electorala? S-au aruncat stirile pe piata, ne-a fost prezentata poza tablei uitata nestearsa si pe urma gata, alte „stiri” mai de actualitate… Nu-l apar pe Saftoiu dar nu inteleg de ce il acuzi tu de vreme ce recunosti cinstit ca nu stii cum au fost „interogati” subordonatii lui… INTEROGATI nu INTREBATI !!! Si stim noi bine cum sunt perceputi cei doi termeni de catre marea majoritate a cititorilor GSP…

timis  •  4 octombrie 2012, 22:57

Nu ma uit la TVR, mint cum mint si cei de la A3 si la B1. Poate mai elegant, dar tot nu spun adevarul… Pana aici nu ar fi nimic extraordinar… Dar ca sa ma manipuleze pe mine, pe ceilalti romani pe bani nostrii mi se pare extraordinar chiar si la standarde romanesti. Nu am inteles niciodata de ce trebuie sa-mi dau banii la acesti propagandisti de partid? (Orice partid ar fi acela)

Radu  •  12 octombrie 2012, 23:03

Vai, ce-ai ajuns, mai Tolontane !! Nu stiu cat si cum esti platit pentru asemenea mizerii, dar pentru noi esti de 2 lei ! Nici la B1 TV n-ai fi bun ! Pacat ca faci asemenea compromisuri ! Promiteai….

Teo  •  16 octombrie 2012, 13:38

O stire importanta si reala , razbate greu intr-o media sufocata de falsuri comandate si difuzate pe bani sau interese politice . Demersul dv. in slujba adevarului este de apreciat .

Garret  •  21 octombrie 2012, 1:11

Bravo Tolo, i-ai enervat…

Am vazut cel putin 3 avioane usl-iste (din cele care vaneaza stirile „contra” din mediul virtual si le mitraliaza apoi cu sete) printre comentatorii de mai sus. Unii se fac ca mu mai stiu firul povestii, altii ar vrea sa zica (dar le e si lor rusine, probabil) ca plagiatul sefilor nu se pune, ma rog, o suma de ineptii…

Bine faci Tolo, ca nu se inconvoi in fata baietilor care-ti numara banii la casierie, in ziua de salariu…

Si nu pot sa-mi explic cum de rezisti.

Oricat ai fi de valoros, esti doar o rotita ce poate fi inlocuita in mecanismul acela odios de spalare a mintilor… Esti coleg cu Badea si Ciutacu, cu Gadea, insa nu ti-ai vandut constiinta. Si ma intreb de ce, ma intreb cat mai rezisti si cum va fi dupa…
🙂

Comentează