Merg la vot, dar nu ca să salvez țara. Vă recomand un Test Vot!

„De ce este România altfel?” se întreabă istoricul Lucian Boia în cea mai recentă carte a sa apărută la Humanitas. Eseul, așa cum singur îl definește autorul, asumîndu-și subiectivismul, s-a transformat în cel mai cumpărat titlu de la tîrgul de carte și l-a făcut pe Dan Tapalagă să exclame ”excelent volum, foarte nuanțat pînă spre final!”.

marți, 4 decembrie 2012, 11:26

„De ce este România altfel?” se întreabă istoricul Lucian Boia în cea mai recentă carte a sa apărută la Humanitas. Eseul, așa cum singur îl definește autorul, asumîndu-și subiectivismul, s-a transformat în cel mai cumpărat titlu de la tîrgul de carte și l-a făcut pe Dan Tapalagă să exclame ”excelent volum, foarte nuanțat pînă spre final!”.

Boia este, în concepția editorialistului Hotnews, ”inteligent și convingător”. Este o voce ”care strigă adevăruri simple”, capabilă să surprindă episoade de ”o uluitoare actualitate” despre matricea românească. Asta pînă în finalul cărții. Dar ce se întîmplă în ultimul capitol? Acolo, istoricul ajunge la descifrarea prezentului unde, citez din nou din Tapalagă, se transformă într-un autor ”neinspirat”, care a pierdut pe drum nuanțele și care, intelectual vorbind, merită întrebat vigilent: ”Cum rămîne cu onestitatea?”.

Am senzația că e la locul ei. Onestitatea. Și mai cred că fiecare zi românească îl confirmă pe istoric. În fond, Boia susține, și aici îl pierde de mușteriu pe Tapalagă, că atît președintele Traian Băsescu, cît și liderii USL au demonstrat în ultima vreme că sînt urmașii demni și perseverenți ai slăbiciunilor istorice românești.

Președintele a dovedit că se îngrijește doar de aparența ”arhitecturii formale a edificiului democratic”, timp în care, observă istoricul, a fost nepăsător la esența acestuia, adăugîndu-și putere după putere și rețea după rețea. Traian Băsescu a stricat regulile în ani, iar adversarii săi, în frunte cu Victor Ponta, au făcut-o în luni, de aici reacția europeană. Ambele tabere au cerut succesiv arbitraj străin, o altă meteahnă națională.

Sînt de acord cu Tapalagă în multe privințe, nu și aici. Mă bucur că e unul dintre puținii jurnaliști de presă scrisă care a izbutit să-și păstreze vigoarea semnăturii în momentul în care a pătruns aproape exclusiv în mediul digital, dar nu văd nimic eronat în perspectiva lui Lucian Boia și cred că ne sîntem datori să ieșim din permanenta chemare la arme pentru încă un moment istoric. De altminteri, observați că ambele armate electorale sună goarna fricii pentru 9 decembrie 2012.

Se mizează pe ură și pe teamă.
 USL îndeamnă la vot de frica ”perpetuării regimului Băsescu”, ARD, de frica ”venirii la putere a neo, cripto, mega comuniștilor”. Ambele blocuri politice promit că verdictul de duminică e vital și strecoară oamenilor sentimentul că participă la o miză dramatică. Cum ar veni, România se va elibera sau se va duce naibii. Va rămîne în Europa sau se va rostogoli în stepele istorice.

De cînd am început să votăm, la începutul anilor 90, mereu ni s-a spus că aceasta este runda decisivă și că dacă nu votăm într-un anume fel, praful se va alege de țărișoara noastră! Împotriva lui Iliescu, pentru Iliescu și împotriva lui Vadim, pentru Constantinescu, împotriva lui Năstase și pentru Băsescu și tot așa… la infinit tot așa… pentru ca să descoperim că, vorba lui Boia, lucrurile nu se schimbă în secole, darămite într-o ”crucială zi de vot”.

Voi merge la vot duminică, dar voi merge nu mînat de misiunea istorică ironizată de Lucian Boia de ”a-i rade pe ceilalți”. Prefer să văd cum arată potrivirea concepțiilor mele cu partidele, faceți și voi un Test Vot (e de aceiași autori pe care vi i-am recomandat și în 2008 și în 2009). E un test, nu înseamnă că vă va schimba preferințele sau convingerile. În ceea ce mă privește, remarc felul în care se sincronizează următoarele informații pe care, în mod ironic, România ni se pune la dispoziție azi, cu cinci zile înainte de vot:

1. Pe cînd era ministrul sporturilor în guvernul Boc, Sorina Plăcintă a semnat un contract prin care firma de avocatură ”Sfîrîială și Asociații” a încasat 1,66 milioane de euro pentru un proces între ANST și Loteria Română.

Colegii mei Mirela Neag și Marius Mărgărit au descoperit că firma a încasat imensa sumă, atenție, pentru un proces de la stat la stat!, și a păstrat-o deși Loteria a făcut recurs și sportul a retrimis banii înapoi, mai puțin comisionul de 30% al avocaților!

Fost sponsor și ministru al PD-L, Sorina Plăcintă este acum parlamentar PNL. Citiți aici investigația din Gazetă.

2. Siteul openpolitics.ro realizează cîteva analize care sînt utile de citit înainte de alegeri. Aflați cum PSD+PC promiseseră, înaintea alegerilor din 2008, 1.000 de km de autostradă, PDL promisese 1.500 de km, PNL, 1.350 și UDMR, 1310 de km.

S-au făcut 250  de km, cu tot cu liniile de centură! La prețuri duble sau triple față de țările învecinate. Am ratat 5,7 miliarde de euro, bani europeni, pentru modernizarea drumurilor. Avem o rată de absorbție de 6,46%, deși pe capitolul Transporturi beneficiarii nu sînt zeci, sute sau mii de aplicanți, ci doar 10 (zece), toți companii naționale mari sau autorități de stat.
Pe scurt: din 2007 și pînă acum n-am fost în stare să numim 10 directori ca lumea, responsabili și competenți, care să facă diferența!

Aceasta-i realitatea, iar finalul lui Lucian Boia nu e în ultimul capitol, ci în epilog, acolo unde scrie:

”Avem nevoie mai presus de toate de o privire critică și cît mai puțin îngăduitoare: să ajungem să separăm odată mediocritatea și impostura de valoare”.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2012, 13:35

argus: ironiile tale nu ma misca nici un centimetru 🙂 citeste cum il critic pe ponta un post mai jos

darius  •  5 decembrie 2012, 15:36

Poate eu sunt cel mai naiv !! dar cum de Nu a aparut un partid nou ( gen partidul Piratiilor in Germania)?! Acum o zi il auzeam pe Mircea Badea( pe care personal nu il inghit ) dar spunand o vorba mare, macar sa incerci pe alticineva ? DAR acel altceva din pacate nu este la noi, cum oare pot romani sa fie atat de prosti !! asta o sa fie pt mine cel mai greu de inteles !! adica sti ca ala e murdar , ca e bagat in tot felul de mizerii , dar tot il votezi pt simplu fapt ca ala care o sa vina o sa fure mai mult !! Oare e Mafia poltica atat de puternica incat nimeni sa nu poata sa faca nimic ?!

shony  •  5 decembrie 2012, 15:37

D-le Tolontan,

Excelenta ideea dezbaterii. Din comentarii rezulta clar nemultumirea tuturor fata de clasa politica.
dar, pana una alta, sistemul democratic asa cum este el la ora actuala in tarile democratice e singurul pe care il avem. Altul nu exista.
Daca acceptam asta atunci, parerea mea este ca ar trebui, noi toti, sa ne documentam un pic mai bine ce este democratia si cum functioneaza ea la cei cu experienta. Si apoi sa vedem cum poate fi ADAPTATA la specificul nostru. Pentru ca avem specificul nostru. Tot asa cum au si altii. A copia prosteste institutii si practici e mai mult decat ridicol.

Eu cred ca lipsa educatiei democratice face cel mai mare rau la noi. Cum poti sa spui ca „nu merg la vot” „sa boicotam votul”? Inseamna ca negi insasi democratia. Mai inseamna ca cei care fac asta NU stiu de fapt ce este democratia. si nu inteleg ca. in democratie, exista pareri diferite si tocmai asta este esenta: acceptarea ideei ca si altii au dreptul la parerea lor, chiar daca difera de a mea, ca majoritatea decide. Cei care sustin astfel de atitudini se descalifica ca promotori ai democratiei, pt ca nu pot accepta parerea altora.
In alta ordine de idei ma intreb daca s-a schimbat ceva in principiul democratic al votului. Oare in democratie nu ne intereseaza votul majoritatii? Cand a fost buna aceasta majoritate? cand ne-a votat si am avut majoritatea sau acum cand se pare ca nu ne mai voteaza si devine brusc „proasta, cripto-comunista, retardata” sau cum zicea un inteligent pe aici „de Cromagnon”? Cata minte trebuie sa ai sa faci majoritatea „timpita”? Si peste un an sau doi cand se va intoarce roata iar o sa devina „buna si desteapta”? Patetic
Apararea statului de drept nu o poti face cu astfel de atitudini inchistate in dogme. Apararea statului de drept se face in primul rand prin nivelul de trei. Cand acesta scade si omul nu are ce pune pe masa statul de drept devine o idee frumoasa dar … departe, departe. Daca omul de rand nu vede perspectiva pentru ca nu i-ai dat-o in trei ani de guvernare nu ai de ce sa te astepti la intelegere. N-am auzit nimic despre ce s-a gresit in ultimii trei ani. N-am vazut nimic deosebit si culmea, de dreapta, in programul ARD. Doctrinar alianta de dreapta nu e nici de centru nici de dreapta. E orice numai asta nu. Si atunci, dupa ce i_am votat odata de ce as face-o a doua oara?

Cheetah  •  5 decembrie 2012, 17:13

Il citez din memorie pe Cristian Tudor Popescu ce afirma, azi, la un post de radio, ca „Merg la vot ca sa am constiinta impacata ca nu vom ajunge la o dictatura sau haos”. Nimic mai adevarat, sustin.
Indraznesc sa sper ca asta ne va motiva pe toti sa actionam, spun asta fara a fi politician.
Felicitari lui Tolo pentru analiza.

adriani  •  5 decembrie 2012, 17:30

Nu voi merge la vot, asa cum nu am fost nici acum patru ani, fiindca este sigura forma de protest care mi-a mai ramas. M-am saturat sa dau voturi negative, sa aleg raul cel mai bun, sa-i votez pe astia pentru ca sunt mai putin incompetenti sau hoti decat ceilalti. Si oricum, sunt convins ca regia a fost scrisa de mult, iar noi ne amagim doar ca mai putem schimba ceva. Lucrurile merg intr-o directie pe care nu o putem controla nici noi nici cei pe care ii votam sau nu.

GENU  •  5 decembrie 2012, 17:38

A-l cita si a-l lua in serios pe Dan Tapalaga vorbind despre cartea Domnului Boia e o blasfemie. Ca si cum ai da credit lui Cristoiu daca ar scrie despre Nabokov.
Dusul, totusi, la vot, dupa atatea meciuri ale secolului ratate,are ca rezultat numai cautionarea acestei conspiratii a imbecililor la care asistam neputinciosi de aproape 70 de ani. Daca cei prezenti la vot ar ajunge la pragul de 20 de procente, sa spunem, toata mascarada asta ieftina ar aparea in toata splendoarea ei de tip Andersen, cu regele sau gol. Asa, o groaza de insi, obicei stupid, se duc la urne ca sa-i mascareasca pa toti, iar ceilalti se prezinta ca orbetii turmateci. Alegi intre prosti si prosti, de fapt. Iar daca veniti si Dvs cu argumentul acela jalnic al datoriei civice, cetatenesti, va rog a ma slabi. Morala-NU MERGETI LA VOT, DRAGILOR! VA PACALITI SINGURI! Prosit!

papillon  •  5 decembrie 2012, 17:39

Nu am nimic impotriva domnului profesor Boia,dar imi perrmit aici citeva observatii.Am citit mai tot ce a aparut sub „pana” domniei sale.Ceea ce m-a surprins la modul neplacut este faptul ca nu trimite
mai deloc la subsol.Asta ma face sa trag simpla concluzie ca tot ceea ce scrie domnia sa sunt parerile sale ,lipsite de izvoare .Concluziile domniei sale ii apartin si le respect,dar atit.
„Adevarurile” domniei sale nu au acoperire stiintifica .Pe scurt ,ce a scris domnul profesor Boia este adevarul absolut ,iar „Istoria Romnilor” a lui N.Iorga poveste de adormit copiii?

Genu  •  5 decembrie 2012, 17:41

PS Mai sus, in locul stelutelor acelea, nu stiu de ce aparute, scria „imbecililor”. A nu se intelege cumva ca as fi adeptul vreunei teorii a conspiratiei.

Genu  •  5 decembrie 2012, 17:43

Titlul cartii lui Kennedy Toole e chiar asa de spaimos? E ilar

de_pe_tarnave  •  5 decembrie 2012, 19:12

In completarea testului tau Tolo as propune sa votam pe acei care n-au mai fost in Parlament! Chiar din orice partid, asta ca sa nu fiu acuzat de partidism!

teodor  •  6 decembrie 2012, 0:33

‘Avem nevoie(…)să ajungem să(…)’, nu stiu daca a fost scrisa in mod ironic de domnul Boia sau, probabil chiar a gandit fraza ca un set de solutii la problema endemica a Romaniei. Insa ma lasa totalemente rece, fraza asta o poate zice si Iliescu, si Basescu, si Constantinescu, samd, insa vedeti si voi rezultatele activitatii celor enumerati. Minus ZERO barat!

Dan  •  6 decembrie 2012, 2:16

Tema e exceptionala. Pacat ca a intarziat cu 200-300 de ani. Astazi exista corporatii mai mari decat natiuni. Ce ne face „speciali”? Suntem un elev in clasa a 2-a, a 3-a, a 5-a, a 10-a simultan. Avem corigente in toti acest ani, pe care nu le-am trecut, dar ne-am inscris de fiecare data in anul urmator. Putem face ceva? Nu prea si din fericire nici nu mai conteaza. In tot ce se va întâmpla de acum înainte, termenul „natiune” (in sens istoric, sociologic) e auxiliar.

nealiniatul  •  6 decembrie 2012, 4:06

Vrem sau nu suntem parte a acestei natiuni. Ca traim in tara, in nori, pe alte continente ,suntem romani ,deci avem si bune si rele ca toti romanii…Pe mine ma intristeaza ca observ o anumita moda in detasarea de problemele curente si refugiul in doar observarea lor cu superioritatea tipica intelectualului roman…Asa lipitorii de afise ,doctorii de mai tirziu, finantatorii de partide din banii nostri , au ajuns sa ne rida in fata…si sa ne deranjeze…CE ESTE DE FACUT ? Daca avem creier si nu este folosit este ca si cum nu am avea….Stam toti acasa si „filozofam” in timp ce impostorii isi beau cafeaua la Paris pe banii furati noua…Concluzia? Poate nu suntem asa destepti pe cit vrem sa aratam…(Problema nationala de altfel…)

doctorm  •  6 decembrie 2012, 9:24

TOTI politicienii sunt la fel de buni. Competenta lor este evidenta dupa 23 de ani de LIBERTATE. Asa ca n-am nici o indoiala…..Pe 9 decembrie ii votez pe TOTI. (daca nu se termina tusul din stampila dupa primii 3-4)

marian  •  6 decembrie 2012, 12:52

o confirmare,daca mai era necesara,a basismului d-lui totlontan.cand il citezi pe tapalaga,cand nu zici nimic de ultimii trei ani de guvernare pe care i-ai girat prin atitudine (am mai vorbit ca una e sa spui de ridzi,ca toata lumea stie ca a furat,si alta e sa-i iei apararea lui obreja de n-spe ori).despre tapalaga ce sa spun,e suficient sa-i citesc cateva „opere” ca sa ma lamuresc ca omul asta are o singura directie vehementa de critica.dar hai sa ne uitam ce critica intre 2008 si 2011!atunci nu era ponta si totusi lucrurile mergea la fel de rau.asa ca daca politicienii nu ne vor binele,si asta mi-e foarte clar,nici jurnalistii nu incearca sa ne destupe capul,si asta mi-e la fel de clar.ce e mai „shift+8” ca sa zic asa,e ca sunt jurnalisti din trusturi de presa „concurente” care criticca in aceeasi directie,desi sunt platiti de „moguli” din tabere adverse.asta da model de democratie,ar trebui sa ne bucuram,d-le tolo,ca in sfarsit „adevarul absolut” se cunoaste pesste tot,si nu maie nevoie sa ne contram?

marian  •  6 decembrie 2012, 12:56

„lucrurile mergeau la fel”,scuze!am postat fara sa revizuiesc si sa corectez!

WWII  •  6 decembrie 2012, 13:48

Sistemul a fost construit de asa natura incat suntem intotdeauna nevoiti sa alegem intre TICALOSI.
Merg la vot doar pentru a-l anula.
Acesta este singurul semnal pe care-l putem da ca ne-am saturat de impostori si cumetrii si ca este nevoie de o schimbare TOTALA a clasei politice.

Cătălin Tolontan  •  6 decembrie 2012, 15:45

marian: udrea, scripcaru, oamenii lui blaga din ardeal (turda)… va aduc aminte doar citeva dintre investigatii. Ce am girat eu??? Sinteti amuzant 🙂 in nervozitatea dumneavoastra

YON_RIJKSADELAAR  •  7 decembrie 2012, 4:48

s-ar putea sa nu va placa ce spun dar eu as vrea sa bag in discutie conceptul de IDENTITATE ISTORICA PIERDUTA A POPORULUI ROMAN, care a fost clonat republican mai mult ca oricand in ultima perioada, desi startul l-a dat STALIN si M.Roller a pus la dispozitie manualul de falsuri istorice care sunt si azi baza asa zisei culturi istorice a majoritatii romanilor.
Personal nu ma pot simti mandru ca un francez ca’s republican, deoarece francezului nu i poate fi rusine de Bastilia lui care e la originea acelei optiuni, Bastilie care nu ar mai fi existat,daca MARIE-ANTOINETTE, ar fi acceptat forma statala de monarhie constitutionala propusa de inteleptii ei sfetnici.
_Azi pe la PTV un nene basist, spunea ca, chiar daca Basescu nu investeste PM si stam fara guvern nu e nici un rau caci si BELGIA a stat un timp, record mondial, fara guvern si economia dududia.Am ramas uimit sa vad ca nici moderatoarea si nimeni altul nu i-a spus ca acel lucru a fost posibil cu un Rege constitutional, arbitru neutru si echidistant al jocului politic, regele fiind stiut ca in toate cele 10 monarhii constitutionale nu isi permite sa fie si arbitru si jucator ca un Basescu,regele fiind de fapt in acele regalitati, as zice axiomatic, garantul stabilitatii politice,ori un presedinte in general sau un Basescu in particular numai asa ceva nu e;presedintele in general, deoarece vrea nu vrea e tributar emotional si de facto indatorat partidului ce l-a propulsat pe scaunul prezidential,iar Basescu in particular, e cu adevaarat un caz patologic, incapabil sa fie arbitru al jocului politic ci arbitru-jucator fatis, o culme a absurdului politic in lume, el fluera 11 m si tot el executa lovitura pana marca unde pohteste el.Cata cultura politica au romanii nostrii, s-a vazut din exemplul de mai sus cand nici macar moderatoarea nu a facut distinctia intre un Basescu si un tip diplomat si foarte echilibrat ca ALBERT II, ca sa nu mai vorbesc de ce fu fratele sau mort cam de timpuriu…
_daca as fi sa vad lucrurile din o perspectiva mistica, as zice ca stupid people e blestemat sa sufere deoarece in inconstienta sa s-a comportat fata de Seniorul Coposu, exact ca in „parabola”biblica din Isaia cu cel sosit printre ai sai, si acestia nu l-au recunoscut ci l-au persecutat,l-au scuipat….
_dar problema e ca stupid people e victima clonarii si sindromului Stockholm, iar declonarea nu s-a realizat ci, gratie puhoiului de tv-securiste, cristoilor, antiregalismul s-a cristalizat, clonarea noua e si ea prezenta la generatia aparuta de dupa 90;stelismul, dinamovismul, ca sa vorbesc doar de simbolurile bolsevice ale clonarii prin fotbal[copii se dau in vant, se identifica emotional cu campioanele nu-i asa?…]e supralicitat cu disperare;cluburile astea nu renunta macar la numele date de bolsevism sau comunismo-ceausism;Steaua nu si-ar zice,pentru a se disocia de bolsevismo-ceausism,macar STEAUA REGALA, sub nici o forma, caci ea trebuie sa ramana simbol bolsevic in amintirea tarii,iar de Dinamo ce sa mai spun, numai nume romanesc nu o fi. IDENTITATEA REGALA A GENERATIEI DE AUR, A EVERSTILOR SPIRITUALITATII NOASTRE [ELIADE-CIORAN-IONESCO….] e o amintire;azi Plesu si Liceanu, filozofii hedonisti ai tarii, s-au vandut cu o ususrinta si nerusinare uluitoare, securismului triumfator.

Textieru’  •  7 decembrie 2012, 5:20

E unul nu am sa merg la vot. Asa va indemn si pe voi. Daca ar vota maxim 15, hai 20 % cu mare, mare ingaduinta, atunci poate JIGODIILE astea ar face ceva, dar atat timp cat, lumea ii voteaza ei ajung din nou la ” CIOLAN „, vor uita tot ce au promis si isi vor vedea doar de interesele lor, indiferent din ce partit sunt. Spun da pt un VOT de BLAM !!! JOS CLASA POLITICA !!!

Adrian  •  7 decembrie 2012, 6:53

Merg la vot sa votez PDLul (asocoatia lor de dreapta) asa cum am mers la vot si l-am votat pe Iliescu cand a ajuns in finala cu Vadim. Sa aleg raul mai mic. Ma gandesc cu groaza ca USLul ar putea castiga mai mult de 50% … Toata puterea in mana unor dementi e prea grav.

Antonescu  •  7 decembrie 2012, 11:45

Cea mai inutila recomandere de la Tolo. Timpul e pretios nu vi-l pierdeti cu acest test absolut nefolositor.

Viorel  •  7 decembrie 2012, 19:06

Catalin, mi se pare ca in sistemul actual de vot, asa perfectibil cum este el, alegatorul informat are la indemana foarte multe informatii. El trebuie doar sa verifice ce are de ales si care este track recordul sau. Un astfel de exerciutiu, in etapa in care este Romania, ar fi, in opinia mea, mult mai util decat sa testam fata de care partid suntem ideologic mai apropiati. Iar aici cred ca suntem deficitari, habar nu avem cine candideaza, astfel incat oamenii ajung sa voteze senin un om care in mandatul trecut nu a mers la „servici”. A fost platit sa reprezinte oamenii prin vot si el a fost campion la a nu si onora indatoririle de servici. Iar acum cere un mandat noi. Sau nu verificam cum au votat cei care ne cer azi din nou un mandat, in chestiuni care ne intereseaza, ca este vb de coruptie, de economie, etc.

Am completat chestionarul insa am o problema, poate e bias ul meu catre ARD de vina, insa sa testezi afirmatia cum ca „Exploatarea gazelor de sist tb facuta indiferent de riscurile de mediu” si sa afirmi ca ARD este complet de acord cu ea mi se pare absolut tendentios. Probleme mai sunt si la alte afirmatii precum cea despre scaderea graduala a contributiilor sociale cu care ARD ar mai degraba in dezacord.

Alegeri parlamentare 2012.Iarna neputinţei noastre « Blog de Valcău  •  7 decembrie 2012, 21:40

[…] nu-i aşa? Restul articolului aici. Cu mici excepţii, dar mici, mici de tot, o să avem un Parlament de toată jena. Până la urmă […]

Valentin  •  8 decembrie 2012, 13:50

As vrea sa remarc doua aspecte:
1. Este pentru prima data cand, inainte de alegeri, cineva de talia lui Hillary Clinton ne mentioneaza intre tarile cu o democratie in regres.
2. Test Vot este un instrument util insa trebuie tinut cont de faptul ca toate subiectele celor 30 de intrebari sunt conditionate de o Justitie functionala. Fara Justitie, romanii vor continua sa fure in fiecare zi. Iar ultimele luni ne-au demonstrat clar ca PSD si pseudo-liberalul Crin Antonescu au in capul agendei subordonarea Justitiei. Iata deci de ce pozitionarea USL in raport cu subiectele Test Vot-ului este irelevanta, facand deci rezultatele Test Vot-ului irelevante.

Anca Ionescu  •  8 decembrie 2012, 18:58

Felicitari pentru analiza! Din pacate Test vot se bazeaza foarte mult pe ce promit partidele ca vor face si nu mare mi-a fost mirararea cand in detalierea de la Test Vot unele partide apareau cu alte opinii decat au fost initial exprimate (exemplu cazul Rosia Montana).

Ramane totusi sa mergem la vot pentru ca democratia sa nu se bazeze numai pe voturile cumparate sau obtinute cu pomeni electorale.

Daniel  •  9 decembrie 2012, 6:31

Treaba asta cu costul dublu si triplu al autostrazilor e gogoasa pe care toata presa si toti o arunca de fiecare data cand vine vorba de autostrazi. Poate inainte de a ne victimiza atat ar fi bine sa ne si documentam putin. Autostrazile A1 si A2, cam singurele unde s-a lucrat serios in ultimii ani s-au facut la preturi ce se inscriu in media europeana (poate si pentru faptul ca sunt facute din bani europeni si sunt supravegheata din afara). Chiar si lotul 1 din Arad Nadlac, contract reziliat acum, a fost un pret mai mic decat autostrada Szeged – Nadlac din Ungaria (7mil vs 5 mil / km). La A3, unde totul s-a facut cu bani de la buget, e alta poveste, dar ar fi mai bine sa nu generalizam.

dexter  •  9 decembrie 2012, 13:38

Deci votezi pro sau contra lui basescu? Nu am inteles. Nu ma lua cu vrajeli din astea expirate, de genul programe, idei, etc

Comentează