Merg la vot, dar nu ca să salvez țara. Vă recomand un Test Vot!

„De ce este România altfel?” se întreabă istoricul Lucian Boia în cea mai recentă carte a sa apărută la Humanitas. Eseul, așa cum singur îl definește autorul, asumîndu-și subiectivismul, s-a transformat în cel mai cumpărat titlu de la tîrgul de carte și l-a făcut pe Dan Tapalagă să exclame ”excelent volum, foarte nuanțat pînă spre final!”.

marți, 4 decembrie 2012, 11:26

„De ce este România altfel?” se întreabă istoricul Lucian Boia în cea mai recentă carte a sa apărută la Humanitas. Eseul, așa cum singur îl definește autorul, asumîndu-și subiectivismul, s-a transformat în cel mai cumpărat titlu de la tîrgul de carte și l-a făcut pe Dan Tapalagă să exclame ”excelent volum, foarte nuanțat pînă spre final!”.

Boia este, în concepția editorialistului Hotnews, ”inteligent și convingător”. Este o voce ”care strigă adevăruri simple”, capabilă să surprindă episoade de ”o uluitoare actualitate” despre matricea românească. Asta pînă în finalul cărții. Dar ce se întîmplă în ultimul capitol? Acolo, istoricul ajunge la descifrarea prezentului unde, citez din nou din Tapalagă, se transformă într-un autor ”neinspirat”, care a pierdut pe drum nuanțele și care, intelectual vorbind, merită întrebat vigilent: ”Cum rămîne cu onestitatea?”.

Am senzația că e la locul ei. Onestitatea. Și mai cred că fiecare zi românească îl confirmă pe istoric. În fond, Boia susține, și aici îl pierde de mușteriu pe Tapalagă, că atît președintele Traian Băsescu, cît și liderii USL au demonstrat în ultima vreme că sînt urmașii demni și perseverenți ai slăbiciunilor istorice românești.

Președintele a dovedit că se îngrijește doar de aparența ”arhitecturii formale a edificiului democratic”, timp în care, observă istoricul, a fost nepăsător la esența acestuia, adăugîndu-și putere după putere și rețea după rețea. Traian Băsescu a stricat regulile în ani, iar adversarii săi, în frunte cu Victor Ponta, au făcut-o în luni, de aici reacția europeană. Ambele tabere au cerut succesiv arbitraj străin, o altă meteahnă națională.

Sînt de acord cu Tapalagă în multe privințe, nu și aici. Mă bucur că e unul dintre puținii jurnaliști de presă scrisă care a izbutit să-și păstreze vigoarea semnăturii în momentul în care a pătruns aproape exclusiv în mediul digital, dar nu văd nimic eronat în perspectiva lui Lucian Boia și cred că ne sîntem datori să ieșim din permanenta chemare la arme pentru încă un moment istoric. De altminteri, observați că ambele armate electorale sună goarna fricii pentru 9 decembrie 2012.

Se mizează pe ură și pe teamă.
 USL îndeamnă la vot de frica ”perpetuării regimului Băsescu”, ARD, de frica ”venirii la putere a neo, cripto, mega comuniștilor”. Ambele blocuri politice promit că verdictul de duminică e vital și strecoară oamenilor sentimentul că participă la o miză dramatică. Cum ar veni, România se va elibera sau se va duce naibii. Va rămîne în Europa sau se va rostogoli în stepele istorice.

De cînd am început să votăm, la începutul anilor 90, mereu ni s-a spus că aceasta este runda decisivă și că dacă nu votăm într-un anume fel, praful se va alege de țărișoara noastră! Împotriva lui Iliescu, pentru Iliescu și împotriva lui Vadim, pentru Constantinescu, împotriva lui Năstase și pentru Băsescu și tot așa… la infinit tot așa… pentru ca să descoperim că, vorba lui Boia, lucrurile nu se schimbă în secole, darămite într-o ”crucială zi de vot”.

Voi merge la vot duminică, dar voi merge nu mînat de misiunea istorică ironizată de Lucian Boia de ”a-i rade pe ceilalți”. Prefer să văd cum arată potrivirea concepțiilor mele cu partidele, faceți și voi un Test Vot (e de aceiași autori pe care vi i-am recomandat și în 2008 și în 2009). E un test, nu înseamnă că vă va schimba preferințele sau convingerile. În ceea ce mă privește, remarc felul în care se sincronizează următoarele informații pe care, în mod ironic, România ni se pune la dispoziție azi, cu cinci zile înainte de vot:

1. Pe cînd era ministrul sporturilor în guvernul Boc, Sorina Plăcintă a semnat un contract prin care firma de avocatură ”Sfîrîială și Asociații” a încasat 1,66 milioane de euro pentru un proces între ANST și Loteria Română.

Colegii mei Mirela Neag și Marius Mărgărit au descoperit că firma a încasat imensa sumă, atenție, pentru un proces de la stat la stat!, și a păstrat-o deși Loteria a făcut recurs și sportul a retrimis banii înapoi, mai puțin comisionul de 30% al avocaților!

Fost sponsor și ministru al PD-L, Sorina Plăcintă este acum parlamentar PNL. Citiți aici investigația din Gazetă.

2. Siteul openpolitics.ro realizează cîteva analize care sînt utile de citit înainte de alegeri. Aflați cum PSD+PC promiseseră, înaintea alegerilor din 2008, 1.000 de km de autostradă, PDL promisese 1.500 de km, PNL, 1.350 și UDMR, 1310 de km.

S-au făcut 250  de km, cu tot cu liniile de centură! La prețuri duble sau triple față de țările învecinate. Am ratat 5,7 miliarde de euro, bani europeni, pentru modernizarea drumurilor. Avem o rată de absorbție de 6,46%, deși pe capitolul Transporturi beneficiarii nu sînt zeci, sute sau mii de aplicanți, ci doar 10 (zece), toți companii naționale mari sau autorități de stat.
Pe scurt: din 2007 și pînă acum n-am fost în stare să numim 10 directori ca lumea, responsabili și competenți, care să facă diferența!

Aceasta-i realitatea, iar finalul lui Lucian Boia nu e în ultimul capitol, ci în epilog, acolo unde scrie:

”Avem nevoie mai presus de toate de o privire critică și cît mai puțin îngăduitoare: să ajungem să separăm odată mediocritatea și impostura de valoare”.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Aleps  •  4 decembrie 2012, 11:46

Salut Catalin,

Epilogul lui Lucian Boia ne indeamna, din punctul meu de vedere, sa nu mergem la vot. Eu o sa il urmez. Giram mediocritatea si jaful din ’90 incoace, visez un scrutin la care sa nu mearga nimeni. Sa se voteze doar ei si familiile lor (plus profitorii). Ar fi o demascare perfecta.

Cu regret, nu exista valoare in politica romaneasca. General vorbind, in Romania impostura si lipsa de valoare sunt promovate fiindca purtatorii lor sunt santajabili, sacrificabili „ca un pion in deschidere”. Sau ca un premier plagiator, ca tot e la moda cazul „vostru”.

Tudor  •  4 decembrie 2012, 11:48

Finalul e f. straniu :avem nevoie de o privire critică ????!!!!!!
crezi că de criticism duc lipsă românii ????? uită-te la articolele tale şi ai să vezi că 90% te critică, de multe ori pt. atitudini opuse .
dintr-o discuţie cu cineva din vest, am înţeles că noi nu ştim de cine să ascultăm,spre deosebire de cei de acolo, mai exact nu ascultăm pe nimeni …fiecare face după cum îl duce capul, asta-i problema la noi, unde mai pui că nivelul e f. jos …

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2012, 11:52

aleps: e dreptul tau sa nu mergi la vot. Eu merg. Nu cred ca prin abtinere poti separa ceva, asa cum spune Boia.

Ionut  •  4 decembrie 2012, 12:10

Tudor ai perfecta dreptate.. nu aveam de cine sa ascultam … pentru ca nu vedem in nimeni acea valoare care face oamenii sa urmeze alti oameni.
Acasa ascultam de parinti, pentru ca ei pentru noi sunt valori de necontestat
La scoala, ascultam de doamna invatatoare, pentru ca o vedeam ca pe o 2 mama..
Acum de cine sa ascultam, pe cine urmam????!?!?!?!??!

montezuma  •  4 decembrie 2012, 12:12

Solutia nu e sa nu mearga nimeni la vot, e imposibil, cu siguranta se vor gasi rude, betivii satului etc care sa voteze ce „trebuie”.
solutia e sa mergem toti (si asta e imposibil) sau cat mai multi si mai ales cei care facem diferenta intre litrul si kilul de ulei…

MStan  •  4 decembrie 2012, 12:44

Am facut testul si mi-a iesit USL. Imi pare rau, dar eu nu pot sa-i votez pe oamenii astia. L-as fi votat pe MRU, ca e cu o clasa peste majoritatea politicienilor, dar as fi vrut sa nu se asocieze cu cine s-a asociat. L-as fi votat chiar daca eu sunt pentru o mai mare protectie sociala. Asa ca nu merg la vot.

GentleGiant  •  4 decembrie 2012, 13:00

Catalin, imi pare rau, dar rindurile de mai jos ale lui DT ramin definitive:

„Marele istoric ignora, din pacate, diferente fundamentale si detalii esentiale. O prima diferenta majora ar fi ca excesele regimului Basescu – si au fost destule – nu au agresat in mod brutal institutii cheie ale statului de drept, care asigura controlul unui sistem democratic dupa principiul „check&balances”. Basescu nu a incalcat liniile rosii. Oricat le-a anchetat DNA-ul ministri, primari sau parlamentari, cei pusi de Boia pe acelasi nivel cu USL nu au obstructionat flagrant justitia. Or, justitia este pilonul oricarei democratii, este despre respectarea regulilor, este capitolul la am ramas constant corijenti de-a lungul istoriei. Cum, nu sesizam chiar nici o diferenta?”

Daca o masina se rastoarna perfect pe o rână, de la 90 la 0 grade, nu sintem „obiectivi” daca o ridicăm pe jumătate, la doar 45 de grade, fiindca in mod esential tot intr-o rână va ramâne.

Andrei  •  4 decembrie 2012, 13:22

Cand se va introduce oare si votul electronic ca in Estonia? (intrebare retorica)
F interesant rezultatul de pe openpolitics – nu am crezut niciodata ca UDMR ma reprezinta.

radu  •  4 decembrie 2012, 13:32

am intrat si eu pe site-ul openpolitics.ro si am facut acel test-vot..
am vazut ca sunt parerea mea este compatibila cu cea a PPDD..
deci sa votez cu ei?
deci eu nu stiu..nu sunt sigur..

radu-ilarion munteanu  •  4 decembrie 2012, 13:57

mulumesc pentru articol, domn ule tolontan. apreciez originalitatea lui lucian boia, am si scris despre el pe liternet.ro, in anul jules verne. cu sau fara opinia domniei sale eu merg din principiu la orice vot sunt prezent in tara. daca nu merg pierd fata de mine, singura instanta semnificativa, dreptul de a-mi exprima ulterior protestul. dar subiectul comentariului e testul. ceea ce ma asteptam s-a intamplat. nu functioneaza. ar functiona daca programele afisate de partide ar fi sincere. c eea ce nu e cazul, dar in mod diferentiat. ppdd credibilitate zero barat, pentru mine, credibilitate ard zero, credibilitate usl mica, credibilitate udmr si mai mica. asa ca rezultatele nu ma reprezinta. insa m-am amuzat

xaba  •  4 decembrie 2012, 14:08

@ (com.2) Tudor: Unde este atitudinea critica, cand marea majoritate a romanilor este convinsa ca pentru toate problemele interne sunt vinovati altii: ungurii, evreii, institutii financiare si corporatii multinationale (banci, hypermarketuri, etc.), Uniunea Europeana (pentru care suntem doar o colonie, nu-i asa…), si strainii in general. Atitudinea critica inseamna sa cauti hiba in interior, inclusiv in actiunile tale.

xaba  •  4 decembrie 2012, 14:24

@ionut (com.4): Afirmi ca la conducerea tarii trebuie asezata o persoana „de care sa ascultam”, o figura mesianica fara cusur, care sa ne aduca mantuirea…
Total gresit. Noi nu trebuie sa ascultam de o persoana, noi trebuie sa ascultam de LEGI! In rest, trebuie doar sa alegem (in mod direct) componenta unei institutii care sa perfectioneze legile actuale (parlamentul), si in mod indirect „sefii” institutiilor care aplica legislatia in vigoare.
Principala problema este ca tara noastra nu se guverneaza conform legilor, ci dupa bunul plac al „sefului”, iar legile se ajusteaza sa se pastreze aparentele democratice.

gona  •  4 decembrie 2012, 14:42

E timpul sa nu mai fim niste LASI si sa lasam sistemul sa isi faca de cap si sa isi bata joc de voturile noastre!

Prefer sa votez cu niste independenti / partide mici decat sa imi las votul in mana PDL-USL-PPDD…

Alex  •  4 decembrie 2012, 14:56

Super articol. Ar trebui sa scrieti la scara mai mare… nu stiu cum sau prin ce metode… dar sunt sigur ca le stiti deja dumneavoastra.

liviusmaximus  •  4 decembrie 2012, 15:10

salut catalin,
EXCELENT.
privesc pe geam in craiova. un banner cu primarul olguta vasilescu sustinand-ul pe Gust. In iunie la locale, Gust o injura (era in echipa pdl si il ajuta pe dinica). la 50 m in dreapta, banner pdl – dinica si dascalu. dascalu era la pc acum 1 an. la stanga alt banner – gigi netoiu si solomon, ambii la ppdd acum. text – sustinem craiova :). solomon s-a trezit fara primarie din pricina afiselor olgutei in echipamentul stiintei si cu mingea de fotbal in brate. sic!
de cateva zile ma uit dupa un candidat independent. nimic…asadar o sa merg la vot. sa-l anulez.

un cetatean  •  4 decembrie 2012, 15:17

Pana la urma, partidele sunt alcatuite din oameni, si dincolo de programele(?!) partidelor, votezi niste persoane. De aici si dificultatea de a vota, pentru ca, de exemplu, as vrea sa dau un vot negativ, dar asta ar insemna un vot pozitiv ptr. altcineva.
Eu cred ca o schimbare profunda a sistemului de vot este necesara, desi sunt convins ca nu este posibila: de exemplu, introducerea votului negativ – nu sa votezi contracandidatul, ci pur si sumplu sa dai un vot negativ unui candidat, iar la numaratoare voturile negative sa se scada din cele pentru.
Sau sa se impuna un numar minim de voturi cu care un candidat poate accede in parlament, in functie de numarul alegatorilor din colegiul respectiv. Adica daca pe un candidat il voteaza nevasta, copilul, secretara si amanta, iar celalalt are doi copii si trei amante si ia trei voturi in plus, sa stea amandoi acasa si sa se reduca un loc in parlamet (n-ar fi nici o paguba, parlamentul ar functiona la fel si cu 30 si cu 300 de parlamentari).
Dar lucrurile astea nu depind catusi de putin de noi, parlamentarii sunt cei care legifereaza chestiile astea, iar parerile lor sunt total opuse parerilor mele…

mihaela ciobanu  •  4 decembrie 2012, 15:41

Diferenta dintre USL si ARD este diferenta dintre cazul Stan si cazul Trasculescu, de aceea ma duc la vot, de aceea cred ca Dl Boia, caruia ii astept si citesc cu pasiune cartile, greseste, de aceea cred ca Dl Tolontan, Dna Alina Mungiu si altii gresesc fata de oamenii onesti si mai putin informati atunci cind pun egalitate intre ARD si USL. Nu este egalitate pentru ca USD poate distruge intr-o iarna ce s-a construit atit de greu, in ani de zile, de catre Macovei, Morar, Kovesi si altii. Este singurul lucru pe care il astept de la politicieni, sa lase justitia sa „creasca” in continuare astfel incit din ce in ce mai putini oameni fie tentati sa fie corupti. Iar coruptia exista si la privat, nu numai la stat, despre ea nu se prea vorbeste. Este dovada de naivitate, d-le Tolontan, sa astepti ca un partid din Romania sa aiba in majoritate oameni onesti, interesati de binele public. De obicei o mina de oameni incapatinati si perseverenti (vezi interviul lui Tapalaga cu Daniel Morar) reusesc sa ”invirta roata” impotriva vointei majoritatii.

Mi-as dori foarte mult d-le Tolontan sa ma combateti daca aveti argumente, de obicei ii caut si citesc pe cei care nu au aceeasi opinie cu mine tocmai pentru a-mi limpezi ideile.

Multumesc,

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2012, 16:12

mihaela ciobanu: Este dovada de naivitate, d-le Tolontan, sa astepti ca un partid din Romania sa aiba in majoritate oameni onesti, interesati de binele public.

Eu nu cred ca e dovada de naivitate, ci de fatalism sa gindesti ca nu se poate ca o organizatie sa contina majoritar oameni bine intentionati.

Ginditi-va cum ar fi ca la firma unde lucrati majoritatea sa fie formata din oameni incompetenti sau lipsiti de integritate. Si daca pretindem ceva de la o companie, cum sa pretindem mai putin de la un partid.

Cum se realizeaza asta in cadrul unei companii? Cu un sistem de reguli respectate, cu vointa, cu buna credinta.

Eu asta cred, dar nu inseamna ca am neaparat dreptate. Dar de cind muncesc am facut ce a depins de mine sa lucrez intre oameni onesti si competenti. Altfel nu pot functiona.

Cristi R.  •  4 decembrie 2012, 16:16

Avem de ales intre Dracu (ARD) si Taică-său (USL). Unul mai hot ca celalat.
Plecand de la aceasta afirmatie :
”Avem nevoie mai presus de toate de o privire critică și cît mai puțin îngăduitoare: să ajungem să separăm odată mediocritatea și impostura de valoare”.
Ma intreb pe cine ati putea vota dumneavoastra domnule Tolontan.
In opinia mea votul de duminica va decide daca Justitia se va intoarce la conditia pe care o avea in comunism si in anii 90 sau se va lupta in continuare cu sistemul politic progresand incet , incet , an de an in lupta cu caracatita nascuta din fostul aparat de stat comunist.
Toti spunem ca vrem o Justitie si un Fisc ca in Germania si SUA , dar in acelasi timp inchidem ochii la implicarea politica a USL in functionarea acestor doua institutii. Am spus USL pentru ca niciodata cat timp a fost PSD la putere nu am vazut vreun pesedist anchetat fata de cati pedelisti am vazut anchetati in ultimi ani.
Voi merge la vot. Voi merge pentru a anula votul. Este singurul raspuns pe care il pot da actualei clase politice.
As fi foarte multumit daca peste 50% din voturi ar fi anulate. Macar pentru faptul ca privit din afara politicianul roman va fi unul de rasul curcilor.
Indiferent ce am face noi , au obrazul prea gros ca sa-i putem deranja cu ceva iar o revolutie nu si-ar avea sensul pentru simplul fapt ca nu avem la indemana oamenii cu care sa-i inlocuim.
Oamenii de valoare nu au loc in pozitiile de la varf. Ma gandeam cum de a ajuns Arafat ministrul sanatatii. Simplu. Pentru ca este o lovitura de imagine foarte buna a USL.

Voter  •  4 decembrie 2012, 16:22

Eu merg la vot …si credeti ca daca nu mergeti la vot cineva nu se v-a folosi de votul vostru?..asa ca mai bine mergeti si spuneti-va parerea..e mai simplu..indiferent de ce parte a baricadei sunteti…

hanmocar  •  4 decembrie 2012, 16:39

EU VOTEZ , TU VOTEZI , EL SE IMBOGATESTE !!!

mihaela ciobanu  •  4 decembrie 2012, 16:51

Sunteti un om norocos, Dle Tolontan, sau poate organizatia dv este o organizatie mica, sau „capul” organizatiei este suficient de capabil incit sa impuna aceste standarde tuturor anagajatilor. Din experienta mea, in organizatiile mari sunt centri de putere ca si in partide, unii oameni, desi incompetententi, sunt metinuti pentru ca stiu bine cui sa ridice osanale si in jurul cui sa graviteze sau pur si simplu nu ai cu cine sa ii inlocuiesti.
Afirmatia dv „Si daca pretindem ceva de la o companie, cum sa pretindem mai putin de la un partid” mi se pare surprinzatoare,in conditiile in care un partid este o organizatie atit de complexa si, asa cum spunea Tony Blair in memoriile lui, (citez aproximativ) oamenii care te sustin, din propriul partid, cer tot timpul cite ceva, trebuie sa te gindesti si sa pregatesti recompense daca vrei sa nu ii pierzi. Si asta se intimpla in UK…
Revenind la ideea de mai sus, eu cred ca acest tip de idealism este distructiv in Romania. Ce parere aveti, pastrind proportille, credeti ca Churcill si Roosevelt ar fi trebuit sa nu se alieze cu criminalul de Stalin pentru a-l invinge pe Hitler? Daca erati ziarist, in UK in anii celui de-al doilea razpoi mondial, l-ati fi criticat pe Churcill? Probabil ca da, in numele aceluiasi idealism, dar asa cum spunea Kissinger (citez tot aproximativ) ziaristii doar scriu si publica, miine se uita ce au scris astazi, insa politicienii trebuie sa ia o decizie acum, nu mai tirziu, dar care va avea urmari si miine.
Eu cred ca prin acest idealism al dv nu ii sustineti suficient pe acei oameni politici care reusesc sa iasa din rind si sa ia decizii curajoase si corecte.

PS. Recomand tuturor o carte aparuta de curind la Humanitas: Tarimul mortii – Europa intre Hitler si Stalin, de Thimothy Snyder. Este o carte cutremuratoare despre cei 14 milioane de morti, majoritatea civili, ucisi de Hitler si Stalin intre anii 1930 – 1945. Sentimentul cel mai pregnant la citirea acestei carti este ca noi toti nu ar trebui sa ne mai vaitam deloc ci sa fim recunoscatori ca ne-am nascut intr-una dintre cele mai mai bune perioade istorice. Si pentru asta, sa facem totul pentru a nu mai fi posibila aparitia unor oameni politici de tipul Stalin sau Hitler.

Mihai  •  4 decembrie 2012, 16:56

Pot sa judec si cu propriul cap, nu am nevoie de false argumente servite de-a gata de Boia, Tolontani si altii asemenea. VOI MERGE LA VOT, FIE CA SUNT NAMETZI CAT CASA, FURTUNI, NINSORI etc. ESTE DREPTUL MEU DE CETATEAN EUROPEAN SI IL VOI EXERCITA, NIMENI NU MA POATE IMPIEDICA! Nici macar o armata de procurori! Rusine celor care vor sta acasa, la caldurica.

Mihai  •  4 decembrie 2012, 17:03

INTRU TOTUL DE ACORD CU Mihaela Ciobanu, cu un amendament: este o dovada de rea credinta si de partinire sa crezi ca un partid politic nu poate avea oameni onesti. Asa cum o tara are uscaturi, la fel si un partid poate avea. Depinde cat de multe sunt uscaturile. Oricum, romanii trebuie sa devina un popor activ,implicat in viata cetatii. Daca ramane pasiv ori se manifesta doar prin vaicareli la o vorba cu vecinii, sa nu se mire ca ii merge rau si ca altii isi bat joc de el.

Dan Sima  •  4 decembrie 2012, 17:10

Toate discutiile sunt doar aparent pro și contra. De fapt, sunt perfect paralele. Pot da cate exemple doriti despre atacurile basiste la adresa democratiei și, în paralel – cam la fel cum verificăm un plagiat – pe cele usl-iste. Cata vreme fiecare tabără vine cu exemplele ei nu ajungem nicaieri, Nu exista arie de conflict comună. Justiția pentru români e buna numai dacă nu au de a face cu ea. Din aceleași motiv există și o încredere exagerata și complet neîntemeiată rațional în Biserică și Armată.
Eu voi merge la vot pentru că intre un tren care deja ma calcă și unul care e posibil să ma calce, il aleg pe al doilea. Nu exista nici un alt motiv rational pentru care ar trebui sa merg la vot și, mai ales, nu avem nici o zonă discursivă în care să argumentăm rațional votul altfel decât ca vot negativ.

GentleGiant  •  4 decembrie 2012, 17:16

Comparatia dintre o companie si un partid mi se pare ca n-are nici o baza. O companie e obligata sa se sustina singura prin ceea ce produce (nemaivorbind de profit), de aceea impostura nu poate fi ea cea dominanta. Fiind niste paraziti, impostorii trebuie sa aiba ce sa paraziteze, de aceea sunt fatalmente limitati sa fie putini.

Partidele, cel putin asa cum se prezinta ele in Romania, neavind preocupari doctrinare decit pentru fatada, sunt ele insele si in mod esential niste organisme parazitare pentru ca, simplu, se sustin nu din ceea ce produc ci din ceea ce sug, acapareaza, isi insusesc ilegal membrii lor. Nu trebuie decit o minima coeziune, de genul celeia care uneste bandele de hoti. Mai mult, partidele in RO ne demonstreaza si ca nici nu se concureaza prea tare, fiindca au vazut ca o atitudine transpartinica, bazata pe interes reciproc, e convenabila pentru toata lumea. „Dusmanul” comun efectiv, sau organismul parazitat, sau vaca de muls, e doar contribuabilul. Asa stau lucrurile.

Cred ca in general exista un fatalism al binelui si al unei majoritati bune care sustine lumea, fiindca altfel ne-am fi dus dracului de mult. Faptul ca mai existam inseamna ca o platforma a binelui inca mai e acolo. Dar lucrul asta nu este valabil in ceea ce priveste partidele, cel putin la noi.

CATALIN S  •  4 decembrie 2012, 17:24

Voi merge la vot și voi vota USL pentru că ma enervat GAULEITERUL băsescu

Luke  •  4 decembrie 2012, 18:17

Eu totusi nu inteleg de ce trebuie sa fiu fortat sa aleg intre 2-3 oameni.
Ca sa pastram paralela propusa intr-un comentariu de dl Tolontan – cu o firma: am o firma si am nevoie de un designer spre exemplu (deputatul sau senatorul din circumscriptia mea in analogie).
La interviu se prezinta 5 oameni si din pacate nici unul nu ma convinge. Ce fac? angajez raul cel mai mic? Nu, organizez un nou concurs, desi nu imi place.
Cum transferam aceasta idee la vot? Cu o rubrica – „nici unul din candidatii propusi”.
Astfel se va vedea ca va creste numarul de votanti doar ca sustina ideea de nici unul.
Daca la numaratoarea voturilor „nici unul” iese pe primul loc – atunci se va organiza un nou tur de scrutin in care obligatoriu nu vor avea voie sa participe cei respinsi in primul tur.
Ah, cat mi-as dori sa existe asa ceva! Va dati seama ca nu se va mai putea da vina pe alegatori ca sunt neinteresati de tara lor!

VIMER  •  4 decembrie 2012, 18:19

Ambele tabere sunt aproape la fel de lamentabile (am zis aproape), asa ca, in lipsa calitatii, votul trebuie sa fie negativ.
Am completat testul, foarte bun, insa am o singura observatie: testul nu are nici o relevanta, pentru ca nici un partid nu are o doctrina clara, sau, chiar daca declara ca are, nu o va aplica niciodata. Votam pentru populism, sau ultra populism, pentru stinga sau mai stinga. Oricum toata Europa (si restul lumii) are rotile blocate pentru viraj stinga de mult timp.
A doua chestie: locuiesc in America de ceva vreme, si am avut ocazia sa urmaresc alegerile de aici de citeva ori. Poate parea exagerat, dar nu e nici o diferenta majora intre alegerile de aici si cele din Romania – acelasi vot negativ, aceeasi idee inoculata populatiei ca daca-l votezi pe celalalt vine sfirsitul lumii, aceeasi spaga electorala de ambele parti. La fiecare alegeri lumea voteaza multumita ca incercat sa salveze America de un rau enorm, desi nu exista diferente majore intre candidati. Si daca, doamne fereste, apare cineva care chiar are idei diferite, toata lumea, inclusiv presa, care e la fel de controlata ca in Romania, se aliaza pentru ca nu cumva sa fie auzit. Asa ca nu noi am inventat chestiile astea – ele sunt produsul „democratiei” cu care ne laudam.
Diferenta intre America si Romania este ca aici, dupa ce se termina circul alegerilor, lumea se linisteste, si treaba merge mai departe. Si aici e promovata ura fata de adversar, dar, intre alegeri, e intretinuta la foc mic, nimeni nu are vreun interes ca ea sa exacerbeze fara sens.
Si inca un lucru – il apreciez pe Catalin pentru onestitatea lui, dar chiar cred ca USL-ul, sau cel putin o parte importanta din cei care conduc alianta, reprezinta un rau destul de serios pentru o Romanie care se vrea europeana (asta in cazul in care nu mint complet in declaratiile lor anti-europene si pro rusesti). Reactia dura a Europei fata de liderii lor ne arata ca ei reprezinta o amenintare destul de serioasa. E adevarat, arbitrii straini mai fura si ei, dar parca mai putin ca ai nostri.

Piratul Fericit  •  4 decembrie 2012, 18:33

Eu merg la vot ca sa ma simt fericit. Si pot face asta numai daca dau o semnificatie votului meu, iar asta nu se va intampla daca singura alegere este USL/ARD/UDMR/PPDD/PRM. Din fericire exista PER si PAS, doi purici pentru care voi vota fericit ca am sansa de a face necazuri politicienilor.
In plus,sunt pirat si nu am inca un partid al piratilor…inca. Dar am un guvern PDL care a semnat ACTA si un guvern USL care nu a vrut sa o denunte.

Electoru’ Maya  •  4 decembrie 2012, 19:25

Eu am o idee, schimbarea sistemului de vot, dintr-unul „secret si pentru promisiuni”, intr-unul ” la vedere si contractual”.
Ar rezulta VOTUL-UNINOMINAL-CONTRACTUAL-DESECRETIZAT( LA VEDERE).
Pe baza unui contract cadru la care fiecare candidat isi aduce clauzele originale suplimentare, se redacteaza contractul=formularul de vot, intr-un singur exemplar in original ( sistem S.U.A.), cu datele de identificare ale celor doua parti, in prima faza tiparite doar cele ale candidatului.In ziua votului, electorii, care au luat la cunostinta in campanie despre oferte, cer un contract preferat, il completeaza citetz, cu litere de tipar, cu nume, prenume, adresa, cnp si serie act identitate, apoi semneaza.
Iese candidatul „x”, care trebuie sa indeplineasca lunar clauzele. Se acorda lunar un rating in sistem electronic, si se depun plangeri lunar. Daca acestea depasesc un cuantum stabilit, de zece sau cincizeci in aceeasi luna, candidatul iese in decor si intra direct la o Scoala de Reeducare Electorala, pentru 10 ani si pierde ceva drepturi impreuna cu familia si rudele de diferite grade.
Cred ca propunerea reprezina un sistem electoral modern si responsabil.

fanulumocanu  •  4 decembrie 2012, 20:50

Are dreptate Lucian Boia pe care, recunosc , nu-l stiu. Nu criticam cu SINCERITATE si hotarare. Criticile noastre au scopul de a ne scoate pe noi insine in evidenta, de a ne da destepti. De-aia liderii nostri sindicali sfarsesc la guvernare, iar opozitia din viata politica ajunge la putere fara idei limpezi.
Ai enumerat in textul asta atatea absurditati ale guvernarilor trecute incat o critica sincera a oamenilor ar da nastere la o presiune care macar ar timora omul politic.
Poate ca asta ar trebui sa fie targetul nostru de votanti: sa ajungem ca guvernantii sa ne avanseze in grad de la nivelul „multi da’ prosti” la supremul „prosti da’ multi”.

Kris  •  4 decembrie 2012, 21:15

Voi merge la vot si voi pune stampila de mai multe ori pe buletin. Nu merita nici un partid votul meu!
In 2004 am votat impotriva PSD iar in 2012 vom vota impotriva PDL…cand am gresit? Ce s-a schimbat in PSD sau PDL sa-mi merite votul?

Daniel  •  4 decembrie 2012, 21:31

Oricum treaba cu votul e total inutila in Romania ca oricum nu se schimba nimic. Singurii ce ar trebui sa se schimbe (nu de la putere ci in mentalitate) sunt politicienii (dar nu prea putem sa-i numim politicieni, ci incapabili, sau manageri dezastruosi). Oricum, tare ar vrea sa citesc cartea lui Boia.

ciobanu’ mioritic  •  4 decembrie 2012, 22:16

——- VOTAM altceva decat escrocii FOSTI la putere pana acum care au lasat jumatate din popor FARA MUNCA.
——————
VOTEZ PARTIDUL POPORULUI
DAN DIACONESCU.
———

Teo  •  4 decembrie 2012, 22:26

Pana acum am votat PNL. Acum mi-e imposibil sa votez USL. Nu pot sa cred ca si in politica polii opusi se atrag din motive benefice pentru tara. Partidele politice din Romania au reusit sa produca cea mai de succes telenovela. Tot astept finaulul acestei telenovele. Din pacate interesul publicului nu a disparut pentru astfel de productii. Pana la urma as vrea un vot „haotic”. Sa se votezele partidele de genul: Partidul Ecologist, Partidul Verde, Partidul Albastru.. si tot asa. Probabil intr-un final ar intelege ca nu mai pot pacali poporul.
Da, dar eu cu cine votez pana la urma?

Vlad  •  4 decembrie 2012, 23:42

Putin le pasa imbuibatilor politicii de discutiile astea subtiri pe internet. Si asta e problema in esenta. Ca vom hrani bizonul din sufragerie inca 4 ani, vrem nu vrem.

testvot  •  4 decembrie 2012, 23:54

testele de genul ala nu inseamna nimic la noi

Noname  •  5 decembrie 2012, 0:55

Domnule Tolontan,

As vrea sa pot intelege pe ce va bazati.

Votam. Avem economie ? Avem cercetare ? Avem invatamant ? Avem ceva ?

As vrea sa stiu dupa cate decenii (de „reforme”) veti reconsidera ideea de „democratie” „as we know it”, cum zic „democratii” planetei.

Daca viata medie a omului ar putea fi BRUSC lungita la 200 de ani, din care 180 de maturitate, credeti ca „democratia” s-ar vedea mai bine, in toata maretia ei ?

Multumesc.

nealiniatul  •  5 decembrie 2012, 2:22

Toata stima domnule Tolontan, toata stima doamnelor si domnilor….Acest articol si comentariile citite ma duc la ideea ca natiunea romana nu moare…Exista multi oameni inteligenti cu respect pentru parerile celorlalti.Ma gindeam ca se poate crea un partid cu astfel de oameni unde sa fie vorba de unitate in diversitate….Problema este insa…(ca peste tot in lume) cum ii convingem pe prostii nostri…

ciupi  •  5 decembrie 2012, 7:46

privirile critice pot semnala dominatia imposturii asupra valorii – mediocritatea treaca-mearga – dar nu dispune de nimic concret pentru a actiona impotriva imposturii (politice, as adauga).

ciupi  •  5 decembrie 2012, 7:49

„…nu dispun…”, scuzati-mi graba!

gheus  •  5 decembrie 2012, 8:33

Invatati ROMANII sa puna consistenta si calitate in tot ceea ce fac.

Red  •  5 decembrie 2012, 8:44

Cataline, Tudor are dreptate. Cand scrii despre politica, desi 90 % te critica, tu continui sa scrii. La fel si cu Basescu, continua sa conduca cu incredere de 10 %. Si mai vrei sa facem teste. Dupa tine e cel mai bine asa, nu ?

Red  •  5 decembrie 2012, 8:59

Democratia este veche, nu trebuie sa mai inventam noi nimic.
Uite ce scria Mark Twain : ” Daca prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam”.
Q.E.D.

nealiniatul  •  5 decembrie 2012, 9:45

Privirile doar critice sigur ca doar semnaleaza….daca nu sunt si constructive…Murdarie si impostura este in toata lumea.Totusi la noi acolo am impresia ca societate este dominata de nonvalori (ma gindeam la ultimele aparitii :Ponta , Crin….) In alte parti este parca un pic mai bine…Inca se mai poate trai fara sa te intereseze prea mult politica…Se pare ca avem o problema data de lipsa unui sistem de valori.De aici si aparitia acestor deviatii: Basescu , cei doi mentionati mai sus ,Iliescu ,etc….pe care lumea ii voteaza din lipsa de alternativa…Daca se schimba numai numele lor se ajunge tot acolo…De asta cred ca implicarea mai activa a oamenilor de genul celor pe care i-am gasit be acest blog ar putea duce dupa mult efort si ceva timp la aparitia unor alt gen de lideri..

cristian007  •  5 decembrie 2012, 11:12

Merg la vot impotriva lui Basescu. Doar atunci cand marinerul e dus, ma pot gandi la altceva. El a fost dezastrul Romaniei in ultimi 9 ani. Din cauza ca oponenti lui trebuie sa fie de tzeapa lui, urmeaza sa pierdem si urmatorii 4 ani. Prin urmare despre bine in Romania putem vorobi dupa 2016, dupa ce oameni ca Basescu, Ponta, Antonescu se vor demonetiza. Pana atunci doar praf …. fiecare pe cont propiu ….cat de cat sa traiasca…

alien  •  5 decembrie 2012, 11:40

Pentru cei care se cred grozavi si destepti ca nu merg la vot: Nu va fie lene sa ganditi! Chiar daca unii va spun ca „toti oamenii politici sunt la fel” e foarte evident ca nu e asa. Mereu va fi un rau mai mic. Lasati deoparte autosuficienta si pasivitatea si implicativa in viitorul vostru. Am zis!

Gabi  •  5 decembrie 2012, 11:40

Daca nici dupa atatia ani nu reusiti sa constientizati cum stau lucrurile in democratie atunci va/ne meritati/m soarta… votul nu este altceva decat acceptul nostru, pentru cel caruia il dam, sa gestioneze banii si bunurile acestei tari dupa bunul plac… dovada este ceea ce se intampla de 2 decenii incoace… atata timp cat votantul nu are niciun instrument de tragere la raspundere al celui pe care l-a investit, acest tip de societate (democratie) nu este potrivit. Ce si cui foloseste dle Tolontan ca faceti analize dupa, sau ca nu stiu ce site readuce in atentie promisiunile pentru care au fost votati aceeasi, acum nu stiu cati ani? Ce mi se pare cu adevarat grav este ca lumea care constientizeaza ca ceva nu e bine continua sa se amageasca cu sperante ca poate acum va fi altfel… asta nu cumva tine de dorinta perversa de a ne provoca singuri durere? pentru ca altfel inseamna prostie in esenta cea mai pura…

Argus  •  5 decembrie 2012, 13:09

Cataline, Cataline…? Credeam ca poti sa fii mai subtil…”…Placinta…avocati…” uiti (?) sa-i amintesti pe „…Sova…Ponta…avocati…”! Pana la urma Cataline „draga”, obiectivitatea, ar fi o tema de studiu ce, nu ma-ndoiesc, iti este absolut necesara in a o dobandi, altminteri, iti doresc sa te poti bucura de „alesii” pe care-i sprijini, „intr-o veselie”! Am o mare nedumerire!Chiar poti sa treci peste „ghilimelele”uitate de Ponta si, mai nou, „omise”si de Andronescu? Esti mandru sa ai un prim minsitru si un minsitru al invatamantului plagiatori? Placinta este cel mai bun exemplu in contextul deiziei tale in optiunea de vot?

Comentează