Cruzimea oamenilor

Povestea handbalistei Alina Dobrin, căsătorită cu un bărbat, dar îndrăgostită de o femeie, nu este o istorie despre lesbianism, ci despre prejudecăți.

marți, 15 ianuarie 2013, 12:59

Povestea handbalistei Alina Dobrin, căsătorită cu un bărbat, dar îndrăgostită de o femeie, nu este o istorie despre lesbianism, ci despre prejudecăți.

Multă lume crede că Alina, fostă componentă a „naționalei” României, are un defect moral. Să nu ne ferim s-o spunem, ignoranța se vede cu ochiul liber și se măsoară puternic în aceste zile în reacțiile oamenilor. Echipele feminine au devenit, în ochii unei părți a publicului, un loc de pierzanie. Rapid, vestiarul a căpătat proporțiile unei peșteri a instinctelor, unde e periculos să-ți lași fetele să îmbrace un tricou. E ca în grota lui Hefner, omul care petrece cu iepurașii. Petreceri psihedelice în loc de sport!

Așa stau lucrurile într-o țară subdezvoltată în materie de cunoaștere, să nu ne ferim s-o spunem. 42% dintre români cred cu convingere că Soarele se rotește în jurul Pămîntului, de unde, pe cale de consecință, preferințele sexuale sînt treaba tuturor și merită penalizate.

Gazeta a ales să meargă împotriva curentului și a publicat ieri drama Marianei Cetiner, ultima româncă închisă pentru lesbianism, în 1995. A fost nevoie să vină Emil Constantinescu la Cotroceni ca s-o grațieze în 1998; asta ca să ne amintim ce vremuri am trăit și cine sîntem, de vreme ce Constantinescu a fost singurul președinte de după Revoluție care nu a prins decît un mandat din partea iubitorului popor care ne credem. Mult și acela, avînd în vedere cum se învîrte Soarele pe aici.

După ce a fost eliberată, Mariana Cetiner, sportivă la rîndu-i, a devenit un simbol internațional al luptei împotriva discriminării. Povestea a apărut în 2011, într-un film prezentat de evz.ro, ziarul a extins-o acum.

Mariana fusese bătută repetat în închisoare, iar amintirile ei vorbesc nu atît despre obtuzitatea autorităților, cît despre cruzimea omenească. E aceeași perspectivă, de dincolo de granițele sufletului, care o împresoară pe handbalista Alina Dobrin. Doar că pe ea n-o mai pot bate.

Comentarii (101)Adaugă comentariu

Snowman  •  1 februarie 2013, 18:10

idiots… adulterul nu este interzis prin lege. da, adulterul poate fi un motiv de divort dar nu este pedepsit prin lege. nici lesbianismul nici adulterul nu sunt pedepsite prin lege. ce s-a intamplat acolo este exclusiv problema cuplului, nu a societatii si nici a ziarelor.

Comentează