Mesaj despre pîrtiile de schi pentru Maria Grapini

Ministrul turismului și IMM-urilor, Maria Grapini, este iritat pentru că presa anticipează FOTE, mica Olimpiadă de iarnă a României, reflectînd corect cîteva dintre contribuțiile Elenei Udrea.

marți, 22 ianuarie 2013, 12:59

Ministrul turismului și IMM-urilor, Maria Grapini, este iritat pentru că presa anticipează FOTE, mica Olimpiadă de iarnă a României, reflectînd corect cîteva dintre contribuțiile Elenei Udrea.

De pildă, în Poiana Brașov și la Rîșnov domeniile schiabile și bazele de competiții au crescut spectaculos, în termeni românești, desigur, sîntem încă departe chiar și de Bulgaria!, dar asta s-a întîmplat în mandatul lui Udrea și de aceea e nervos actualul ministru.

Grapini nu a avut curajul să ridice vocea în conferință de presă sau în declarații publice. E mai comod ca, folosindu-și apartenența la Partidul Conservator, să trimită un bîzîit nemulțumit de culise către jurnaliști. Nu la Gazetă. În altă parte.

Semnalele ei sînt

unu. Inutile în ceea ce o privește, pentru că nu va face decît să-și atragă ostilitatea ziariștilor.
doi. Lașe pentru că ministrul nu și le asumă în timp ce ele pot afecta slujba unor oameni care oricum sînt încercați în plină criză a presei. 

Așadar, doamnă ministru,

Respectați-vă reputația publică decentă pe care o aveți și renunțați la tipul acesta de reacție! FOTE nu e “a lui Scripcaru și a lui Udrea”, așa cum se recită cu invidie orbească pe coridoarele noii Puteri.

Și v-o spune un jurnalist care i-a criticat ani la rînd pe cei doi în materie de baze sportive și de atitudini publice pînă cînd primarul Brașovului a ajuns să plătească filme denigratoare la B1TV la adresa Gazetei, iar doamna de aur a PD-L s-a trezit avertizată în Raportul Departamentului de Stat al SUA pentru România pe motiv că a amenințat un ziarist.

Nu Scripcaru și nu Udrea au făcut FOTE, fiecare leu de acolo este al contribuabilului român. Așa cum ei au fost criticați pentru banii risipiți, poate își amintește DNA Brașov de dosarul patinoarului!, merită apreciați pentru fiecare leu bine investit în favoarea sportului.

În rest, sînteți la guvernare, faceți-vă treaba și, dacă puteți, scuturați-vă de ideea că vă va proteja cineva de presă! Aveți probabil impresia că unele trusturi media au cîștigat alegerile, iar altele le-au pierdut. E un mit fals care vă va costa.

Un alt demnitar al aceleiași Puteri noi instalate mărturisea în șoaptă zilele trecute, un pic derutat și incomodat de situație, că “ziariștii prieteni vor să fie parte în decizie”. Așa se întîmplă cînd meseriile sînt interpretate în folosul unei baricade politice, vine decontul.

În cazul dumneavoastră, doamnă ministru, nici măcar de asta nu e vorba. Relaxați-vă! Oamenii interpretează faptele și, dacă ați găsit prin sertarele ministerului ceva moștenire instituțională, ar fi, de fapt, o veste bună. Ideea nu e, așa cum ați declarat, de data asta public, că veți continua “proiectele lui Udrea dacă au fost realizate cel puțin 80% și ar costa mai mult să le închidem”, că nu sînteți la guvernare ca să faceți răul cel mai mic, ci ca să promovați soluțiile cele mai bune.

Toate pîrtiile de schi sau trambulinele, absolut toate, că au fost gîndite de Udrea sau vor fi de acum înainte încurajate de Grapini, sînt finanțate de noi!

Vă plătim salariul așa că nu noi trebuie să facem ce spuneți dumneavoastră, guvernanții, ci dumneavoastră faceți ceea ce vrem noi.

Tocmai pentru că este evident e nevoie să ne aducem aminte.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

arabu79  •  22 ianuarie 2013, 1:08

Incepeam sa am dubii despre Dvs. Mi-au trecut… Sper sa-o tineti tot asa si in timpul guvernarii USL.

Noname  •  22 ianuarie 2013, 3:50

Domnnule Tolontan,

Nu stiu daca v-am „auzit” spunand astfel de cuvinte despre doamna „de aur” de la PD-L. pe vremea cand era in functie. Ati spus ? (Ar fi fost gresit din punct de vedere politic ?)

Cred ca in articolul acesta dezacordul meu este pe elemente de detaliu fin. Oricum:

„Așa cum ei au fost criticați pentru banii risipiți, poate își amintește DNA Brașov de dosarul patinoarului!, merită apreciați pentru fiecare leu bine investit în favoarea sportului.”

As pune un „bemol” (mai exact, v-as scoate „diez”-ul) din formulare. Cand o anume performanta are o variatie enorma, media este un indicator de foarte mica importanta, foarte probabil. Mai austerul „recunoscuta” se potriveste mult mai bine, in loc de „apreciata”. (Pentru cineva „apreciat”, ma tem ca a fost prea rar „apreciata – de dvs. – cand era in functie.)

Si inca ceva:

„Vă plătim salariul așa că nu noi trebuie să facem ce spuneți dumneavoastră, guvernanții, ci dumneavoastră faceți ceea ce vrem noi.”

Nu reusesc sa cred ca „rostiti” fraza cu sentimentul ca reprezentati cetateanul (desi asa sugerati in alta parte, folosind termenul de „contribuabil”). Poate dvs. (ori altii) veti replica incriminand propriile mele vederi, pentru ceea ce va critic, dar sa stiti ca sunati ca un sef de consiliu de actionari, stergand pe jos cu „CEO”-ul pe care il platesc!

Domnule, eu insist ca mai impersonal e mai bine – ba chiar mai putin neclar: „contribuabilul” plateste (pentru cutare si cutare)! De asemenea, acel „va” (indiferent de intentiile dvs.) este folosit SI pentru umilirea unui angajat, indiferent cat de inalt ii este rangul. Formularea dvs. nu difera de aceea in care unui angajat i-ar fi adresate astfel de cuvinte din partea proprietarului – care, dupa cum se stie, nu e platit de nimeni: el doar isi ia „dreptul”!!

Va spun acestea fiindca asemenea detalii imi ridica semne de intrebare cu privire la profunzimea onestitatii dvs. ca om. Dvs. nefiind tot atat de interesat sa ma cunoasteti cum as fi eu, (probabil) nu ne vom intalni niciodata, asa ca v-o spun aici.

Si eu ma pot insela, desi nu imi place.

Poate cel mai important: acest al doilea citat imi sugereaza ca sunteti pe cale sa spuneti ceva adanc cu privire la democratie (participativa, reprezentativa etc.); cine stie, poate o faceti candva.

P.S.

S-au sesizat cei de la Departamentul „de Stat” (ce nume, dom’ne, pentru Ministerul Afacerilor Externe!) de blonda noastra fara sa ii traga nimeni de maneca ?!

big  •  22 ianuarie 2013, 5:32

Ca totul este pe banii nostrii trebuie reamintit guvernantilor in fiecarezi!

ciprian  •  22 ianuarie 2013, 5:41

Sunt departe de Romania! Traiesc aici de 5 ani si sincer se vede dif=v=ferenta de mentalitate de aici si ce se intampla acolo! Romania e cu mult timp in urma fata de tarile civilizate de rangul 1! Noi avem mandria de a spune peste tot ca suntem cei mai tari si ca nu se compara nimic cu ce e „acasa”! cei care zic aceste lucruri ori nu vor sa recunoasca nivelul de trai din strainatate ori sunt vai de mama lor pe acolo! Doamna ministra sa ne mai lase sau „sa va mai lase” (am zis asa datorita deciziilor pe care vroiau sa le ia noii guvernanti asupra romanilor din diaspora – sa nu mai fie inclusi pe listele de votare – care m-a fac sa renunt la cetatenia romana)! Pe langa partiile acestea vor aprea si altele (hoteluri, partii de distanta pensiuni,etc.) care pentru unii nu sunt binevenite! Sa nu uitam ce clasa politica conduce romania si cine sunt cei mai mari proprietari de hoteluri din Brasov si Sinaia! Cand au venit oameni sa construiasca partii la Lepsa – Vrancea, guvernul respectiv nu a fost deacord (PSD) pentru ca toti din zona respectiva nu ar mai fi mers in celebrele statiuni! Poate doamna ministra crede ca noi nu stim care sunt jocurile politice si ca multi din partidul ei si din celelalte partide care sunt acum la guvernare detin hoteluri Brasov si Sinaia!
Chiar sunt bucuros ca mai sunt oameni care scriu articole bune!

ion  •  22 ianuarie 2013, 7:52

Ei da , asa mai merge Dle Catalin Tolontan.Te risti sa ramai fara fonduri , dar o sa vinzi mai mult cu atitudinea , asa ca una peste alta iesi in castig.

Haotik  •  22 ianuarie 2013, 7:59

Desi de obicei merg la ski in Austria, e bine ca se face ceva, ca se dezvolta si se inbunatatesc conditile si pe partiile din Romania.

Nu vreau mii de km de partie, dar prefer sa vad oameni relaxati care se bucura de zapada decat tampitii care trec pe langa mine in viteza maxima, la limita controlului, pe partiile din Romania.

banks  •  22 ianuarie 2013, 8:35

Bravo, Catalin Tolontan.

mircea – galati  •  22 ianuarie 2013, 8:36

Frumos Cataline !
Acum un an si ceva ti-am spus pe blog, ca e mai bine ca s-a construit mai scump (patinoarul de la Brasov ) decat sa nu se fi construit deloc!
Probabil nu-ti mai amintesti dar exact ideea pe care ai expus-o in acest articol era tema mea de discutie din acea perioada !
OK articolul,frumos si obictiv scris ! Felicitari !
Cu respect Mircea- Galati !

ovidiu_3003  •  22 ianuarie 2013, 8:48

Un articol foarte bun …mi a placut .Guvernantii sunt alesii poporului …si ar trebui sa asculte poporul …nu invers .

Pelendava  •  22 ianuarie 2013, 8:51

Draga Catalin, din pacate nici macar unul dintre guvernanti nu are constiinta civica; este bine sa le amintesti ca ei sunt platiti din banii contribuabililor pentru ca ei ar trebui sa munceasca pentru respectivii contribuabili, de aceea banii nostri sunt ghidati catre buget, din care buget ei au o buna parte. Insa ignoranta lor este atat de mare incat nu-si dau seama ca va veni si ziua in care un ziarist ca tine va veni cu o intrebare cam periculoasa, o mica lamurire vis-a-vis de cresterea exponentiala a sumelor de bani luati de la contribuabili si ghidonati catre buget, crestere pusa in balanta cu scaderea exponentiala a calitatii si cantitatii „eforturilor” depuse de catre guvernanti pentru a merita acesti bani.
Dar ai dreptate, mai intai sa le reamintesti ca exista un alfabet; citirea si scrierea mai apoi.

bogdan  •  22 ianuarie 2013, 9:12

mare adevar ati pus aici, oare cand vor realiza si bugetarii chestia asta, cum ca ei sunt platiti de noi contribuabili si sunt in slujba noatra nu a putorii si a propriilor interese

Mihai  •  22 ianuarie 2013, 9:17

„Ministrul turismului și IMM-urilor, Maria Grapini, este iritat…” corect este asa: „Ministra Turismului și IMM-urilor, Maria Grapini, este iritată…” din câte știu eu portofoliul este ocupat de o femeie și nu există nicio rațiune gramaticală pentru care să nu fie genizate funcțiile publice, așa cum este corect din punct de vedere politic

Lica  •  22 ianuarie 2013, 9:20

Corect Tolo. Nastase a facut salile de sport (in Bucuresti cel putin sunt 100% ocupate). Udrea a facut partiile. Asteptam ceva si de la Granini. Deci domna Granini, lasati balacarelile politice cu Udrea si puneti osul la treaba. Vrem sa ne lasi ceva mostenire. Eu zic ca se poate cu putina bunavointa si responsabilitate. Mult succes !

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2013, 9:23

noname: critic sau apreciez faptele oamenilor, nu judec oamenii in sine. De aceea, nu ma refer la media faptelor. Acelasi om, la Elena Udrea va referiti, poate face fapte bune si rele. In calitate de guvernant ca nu ma refer la viata privata. Multumesc.

skior  •  22 ianuarie 2013, 9:31

Catalin, desi nu stiu ce s-a facut in Poiana, n-am ajuns sezonul asta sa skiez acolo, stiu ce s-a intamplat aici aproape de mine, in Arieseni, statiunea in care skiez an de an. Primaria unui satuc, Nucet din judetul Bihor a fost finantata de la buget de catre ministerul doamnei Udrea cu ~ 1 milion de euro pentru o partie de ski. Lasam la o parte faptul ca in statiune mai sunt 2 partii de ski care sunt particulare, una de ~900m si cealalta mai mica, de 300m. Aici era vorba de-o partie de 1,2 km dotata cu telescaun. Evident ca am fost entuziasmat ca si skior de stire. Urmaream in orice ziar orice articol legat de stadiul lucrarilor. Culmea, si aici e de apreciat, lucrarile la partie s-au finalizat inainte de termen, asa ca in sezonul de anul trecut s-a putut skia pe noua partie. Si cam aici se opresc lucrurile pozitive pe care le-as avea de spus legat de partie. Sa zicem ca n-ar fi un mare impediment faptul ca undeva in partea de sus a partiei, daca nu-ti iei indeajuns de mult avant, risti sa dai din bete. Asadar, partia nu e deloc sportiva, nu te face sa simti ca skiezi, nu te face sa simti ca depui efort, ceea ce poate fi ok pentru incepatori. Dar problema cu adevarat deranjanta a fost de la-nceput pretul. Tin minte ca prima si ultima oara in care am skiat pe partie am platit undeva la 150 de lei pentru 30 de ture, cam cat e in Austia pe valea zillertal un skipass pe zi, pentru un domeniu skiabil de, atentie!, 650km de partie. Am pornit cu ideea ca cele 30 de ture imi vor ajunge intreaga zi, dar din pacate m-am trezit in jurul ore 14 ca mai am vreo 5 ture. Asta in conditiile in care partia are si noctura ce sta aprinsa pana-n jurul ore 20. Asadar, o zi de ski pe 1,2 km de partie facuti din bani mei m-ar costa undeva la 300 de lei, adica cam cat ma costa in Austria un skipass pe 2 zile pe 650km de partie. Nici vorba de abonamente zici macar pe zi, ce sa mai vorbesc de abonamentele pe sezon. Facand o comparatie, un investitor privat a investit o gramada de bani intr-un domeniu skiabil undeva pe transalpina. Domeniul skiabil e dotat cu telecabina, telescaun si teleski. La toate ai acces c-un abonament de 60 de lei pe zi. Rezonabil si de bun simt, in conditiile in care ai la dispozitie 25 de km de partie. Te-as ruga s-o intrebi pe doamna Udrea, care e rostul unei investitii din bani publici intr-o partie de ski daca pretul transportului pe cablu e unul prohibitiv? N-ar fi logic si normal ca pretul sa fie unul modic, astfel incat statiunea sa fie plina de turisti atrasi de-o partie de ski c-un pret modic la transportul pe cablu, turisti care ar plati taxa de statiune, turisti care ar incuraja investitorii sa construiasca fie pensiuni fie hoteluri, astfel incat primaria sa stranga mai multi bani din taxele locale. Ah, inca un detaliu amuzant. Parcarea la baza partiei costa 30 de lei pentru autoturismele mici si 50 de lei pentru microbuze. Am skiat 4 ani la rand in Austria, am parcat de fiecare data exact din locul din care luam telecabina inspre partiile de ski, fie ca era parcare sub cerul liber, fie parcare supra etajata, n-am platit niciodata niciun euro. De ce? Pentru ca era gratis. Mai are sens sa aduc in discutie amanunte amuzante, cum ar fi acela ca in sezonul asta de ski, la partia Piatra Graitoare exact in perioada in care era zapada perfecta pentru skiat, undeva prin 18-19 decembrie, atunci se facea revizia telescaunului. Cum doamne iarta-ma sa faci revizia unui telescaun in 18-19 decembrie si nu in 01-02 decembrie? Pai raspunsul e simplu, ii cam doare la basca, nu e ca si cum ar fi privati, nu e ca si cum daca si-ar bate joc de clienti ar da faliment. Mereu pot sa bage mana-n buzunarul meu, in buzunarul tau si sa mai ia niste bani de acolo, acoperindu-si pierderile si-n acelasi timp si incompetenta.

gigi  •  22 ianuarie 2013, 9:34

Jos palaria!
Credeam ca te-ai dat la fund…..

edi  •  22 ianuarie 2013, 9:36

Bravo Tolo ! Bravo!

citizen cc  •  22 ianuarie 2013, 9:56

Bravo Catalin Tolontan – asta este esenta jurnalismului si anume de a sta de veghe la corectitudinea P

Pelendava  •  22 ianuarie 2013, 10:04

Cataline, „@noname” este al pacatelor de transparent; in ciuda picanteriilor de meloman „de familie” scapate intr-o cortina prea usoara pentru a putea ascunde convingerile politice tot „de familie”. A reusit sa nu observe absolut de loc tema tratata in inertia simpatiilor sau poate chiar a intereselor „de familie”!

PC (Partidul Comunist)  •  22 ianuarie 2013, 10:15

Ce partid „curajos” si PC-ul asta, n-are curaj sa participe de unul singur la alegeri. Cine i-ar baga in seama cu 2% ? Niste lasi si ligai patentati.

Lereter  •  22 ianuarie 2013, 10:28

Politica este…c—a,asta nu de ieri,sau de azi.Cum numirile se fac pe criterii neclare-cel putin- apar indivizi-ca dna Grapini-,care au orgolii inainte de a face ceva.Este o constatare fireasca a lui Tolontan,ca de fapt s-a miscat ceva ,cu banii publici,si oarecare vointa politica.Cred,cu tarie ca presa sportiva,trebuie sa sprijine investitiile in sport,sa urmareasca atent ce si cum se face.In urma unui ministru ramane ce a facut. Desigur madam Udrea a facut ceva,nu destul,dar nici nimic.

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2013, 10:31

skior: am recuperat mesajul din spam, multumesc pentru descriere!

Mircea  •  22 ianuarie 2013, 10:34

Trecand peste orice tenta politica, care ar putea avea acest articol, as vrea sa-mi exprim dispretul „cetatenesc” pentru orgoliile acestea politice, care nu fac altceva decat sa ne iroseasca contributiile bugetare, sa ne manance timpul si oportunitatea de a beneficia de anumite resurse pe care le are Romania. Cinismul cu care oameni care nu au legatura cu domeniul pe care trebuie sa-l pastoreasca sunt pusi in pozitii de ministrii este dezarmant. Nu vreau sa par inflexibil, dar pentru a te ocupa de un domeniu, n-ar trebui sa ai macar o afinitate cu acel domeniu? O tangenta de orice fel in experienta profesionala? Sau macar in viata privata?
Dna Grapini are pregatire in domeniul textilelor. Nu combat capacitatile domniei sale de manager, ci de know-how si afinitate. Sigur, ca exista o armata de consilieri in spatele postului, dar in the end, decizia ii apartine ministrului, iar aceasta decizie vine intrinsec, dintr-un (bun) simt creat de acea „afinitate” despre care vorbeam. Se poate si fara, dar pe promiscua scena a politicului din RO, rar am vazut valori geniale, care sa se poata mula pe un domeniu necunoscut lor.
Ma intreb ce se va intampla cu proiectul domeniului skiabil Vidra Transalpina, pe care l-am vizitat acum 5 zile si care ar putea fi singurul care sa concureze cu proiectul de megasucces de la Bansko…

Catalin  •  22 ianuarie 2013, 10:35

Tolo,
Intr-o societate normala ceea ce ai scris tu este normalitatea si nimeni nu ar fi surprins de un astfel de articol. probabil nici nu ar avea sens sa fie scris. La noi in Ro este din pacate o exceptie sa spui lucrurilor „pe nume”, sa iti exprimi atat de clar si corect opiniile.
Daca ar fi mai multi ca tine am incepe sa credem in ceva..
Respect!

gabi  •  22 ianuarie 2013, 10:41

Domnule Tolontan,
Cand ne permitem sa criticam o persoana sau o actiune, o facem corect doar cand ne bazam pe o analiza corecta si nu pe argumente subiective/superficiale/interpretabile.
Sunt de acord cu analiza critica a modului de cheltuire a banului public. Nu sunt de acord, insa, cand acesta analiza este superficiala.
Un bun politician este cel care ia hotarari in interesul public, dar bazate pe studii/documentatii/expertize/proiecte serioase, complete, profesioniste.
Imi permit sa va atrag atentia ca dezvoltarea unui domeniu, fie si turistic, fie si schiabil, se face pe o documentatie ampla, elaborata pe baza unor studii complete, care analizeaza mult mai multe aspecte decat s-a facut pana acum. Dovada: deficientele in exploatare.
Pe de alta parte, daca ai hotarat sa continui un proiect deja demarat, daca se constata unele deficienta, de asemenea se face o analiza/expertiza a stadiului/deficientelor/disfunctionalitatilor si apoi se continua/corecteaza.
Constat ca si domnia voastra faceti critica cu aceeasi graba ca si cei pe care ii criticati.
In concluzie: orice intentie de investitie este de apreciat, dar numai daca este fundamentata, corecta in cheltuirea resurselor, complexa si completa. Ceea ce nu se poate spune despre investitiile doamnei pe care atata o apreciati si nici despre intetiile doamnei pe care atat o criticati.
In interesul cititorului, este bine sa va pregatiti mai bine in domeniul pe care il abordati, asa cum si doamnele/politicienii ar trebui sa faca in actiunile lor legate de interesul public.
Succes tuturor!

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2013, 10:50

edi, gigi, catalin: multumesc!

homebet  •  22 ianuarie 2013, 11:06

Felictari pentru ca esti cerebral, e lucuru mare in trustul vostru!

kelemen levente  •  22 ianuarie 2013, 11:21

Bun articol dl Tolontan….
Atunci vom avea ceva in Romania asta cand Ministerele vor fi conduse de oameni care au lucrat in domeniiile pe care le conduc si au experienta necesara de a stii si a conduce un portofoliu.Cat timp tu esti un Ministru de Turism si nu ai lucrat in domeniul aceta tu nu ai cum sa fii competent….IMPOSIBIL!!!….Chiar daca ai lingusitorii tai cu Diplome langa tine si tot iti vin cu idei investitiile vor fi de proasta calitate si fara sens….Un om de afaceri in domeniul turismului(investitii pana in prezent de 40Mill. de EU)mi-a spus acum cateva zile ca „m-am saturat de oamenii cu diplome, facute la Xerox,si incompetenti!as vrea sa readuc in tara cativa din afara cu experienta”.
O idee…..
In loc sa investeasca peste tot cate 1-2-3 Millioane de euro ar fii mai interesant sa faca tragere la sorti in fata a toti Primarii statiunilor pentru sa zicem 5 statiuni si sa faca o investitie de 30-40 de MILLIOANE DE EURO,in scurt timp ar fi de nivel Mondial si am putea aduce fara jena turisti straini,nu ar mai pleca nici turisti romani in alte tari…In urmatorul an alte statiuni si am iesii din rahatul acesta de investitii ce se fac aici.
Se construieste peste tot dar nu se vede nimic!!!
Astia investesc peste tot ca investitiile sa devina incontrolabile si sa se piarda banii pe drum.
Licitatiile,supralicitaiile si smd nu sunt deloc sanatoase pentru constructii se vad pe investitiile pe care s-au facut,cand vine vb de luat la raspundere pe constructori unul arunca vina pe celalalt…pana se pierd lucrurile
As putea sa critic pana la nesfarsit dar ma opresc aici…
Cu respect

Gabriel  •  22 ianuarie 2013, 11:28

As usual, nu te dezminti Tolo….

Analiza subiectiva, doar pe masura intereselor tale.

Stau si ma intreb daca nu cumva faci acest lucru doar din naivitate, adica nu stiu ce poate fi mai grav : interesul ascuns sau prostia…. hmm.

Bineinteles ca mai toate proiectele, atat de mult criticate de tine, din perioada portocalie, au fost bine intentionate si mai ales gandite pe termen lung. Vei vedea proiecte de-ale lor care se vor incheia si in 2014. Culmea, chiar si tu esti nevoit, dincolo de alte interese, sa le vezi importanta structurala si nu doar cea imediata.

nic  •  22 ianuarie 2013, 11:29

Draga Tolo, problema nu este ca au facut domeniul schiabil de la Poiana Brasov, ci ca l-au facut prost si scump. Ca urmare ii inteleg si reticenta in laude dar si cea pentru critici. Domeniul schiabil este o necesitate nu trebuie criticata ideea. Punerea in practica a fost jalnica si aici este, crede-ma, foarte mult de discutat. Asa ca nu te repezi la Grapini, ea incearca sa arunce apa murdara din copaie dar sa nu arunce si copilul odata cu ea, asa ca trimite semnale mai discrete.

gogu123  •  22 ianuarie 2013, 11:33

Eu cred ca nimeni nu a sesizat aici ce a vrut sa spuna domnul Tolontan, si anume ca doamna ministru a urecheat presa ca in loc sa o apere pe ea , cum este obisnuita ca invitat permanent la A3 , are tupeul sa spuna ca si in timpul ministrului Udrea s-au facut lucruri bune. Domnul Tolontan, ca parte a grupului Intact, dar care nu se comporta ca restul colegilor, probabil a primit vreo „informare” referitor la cam ce si cum trebuie sa spuna in acest caz. Daca nu am inteles bine, imi cer scuze.

Daniel  •  22 ianuarie 2013, 11:46

Apreciez tonul direct (fara mesaje subliminale),care nu ofera posibilitatea interpretarii. Bravo, Domnule Tolontan!

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2013, 11:47

Gabriel: desigur, ceea ce iti convine din articol e o ratacire, iar ceea ce nu-ti convine, e interes al autorului 🙂 Imi pare sincer rau ca traiesti intr-o lume in care ai senzatia ca totul de interes, joc, complot. Trebuie sa fie stresant.

Cit despre proiectele pe care le-am criticat, nu importanta structurala e problema, ci natura penala.

Revenind la discutia legata de interese, prefer sa fiu, cum spui tu, prost decit sa imbratisez tipul asta combinator de gindire.

Ati fost atit de inteligenti cu stilul asta, te includ!, ca ati facut praf o tara intreaga. Si nu ma refer doar la voi la pedelisti, ci si la celelalte partide care au guvernat 23 de ani.

dan  •  22 ianuarie 2013, 12:00

Din pacate se promoveaza acelasi sistem supercentralist. Acest sistem este foarte daunator pentru economie. Ce rost are minesterul Dezvolatarii? Sa prmoveze de la centru proiecte mai mult sau mai putin utile, mai scumpe sau exorbitant de scumpe?
Statul roman trebuie sa faca REPEDE infrasctructura pentru ca publicul sa aiba acces la respectivele proiecte. Iar de proiectele punctuale trebuie sa se ocupe mediul privat si comunitatile locale. Dar pentru asta este nevoie in primul rand de o descentralizare serioasa

Pasma  •  22 ianuarie 2013, 12:12

a innebunit si doamna ministru …n-are ce face (a se citii ”propune”) si-si face griji de Udrea! Istorie. Pe vremea cand isi manageria, corect de altfel, mica afacere cu tesaturi, ite si goblenuri, avea o atitudine anteprenoriala. Asta trebuie sa faca si acum, indiferent ce-i spune Felix! Succes doamna, inca aveti capital …inca nu inseamna 4 ani!!

ribelalu  •  22 ianuarie 2013, 12:23

„Rabdare si tutun” – vorba romanului.

In curand investitiile in sporturile de iarna din zona „Transalpina” vor face uitate statiunile exorbitante de pe Valea Prahovei.
P.S. Investitii incepute tot pe vremea Elenei Udrea.

vlad  •  22 ianuarie 2013, 12:34

Pe mine m-a deranjat profund doamna Grapini, cand in primul ei discurs a zis ca o sa renunte definitiv la logoul cu frunza, desi s-au aruncat milioane bune in el. Poate nu este cel mai inspirat, poate a fost copiat, dar s-a inceput ceva…. Doamna ministru declara ca o sa se faca un „studiu” in care sa se vada cati bani a adus logoul asta tarii… Ce nebunie e asta?? :)) Oricum, din toate declaratiile ei se vedea ura inimaginabila fata de Elena Udrea si dorinta de a radia tot!!!

PS Jos palaria pentru skior si comentariul lui (nr. 15)

varanga53  •  22 ianuarie 2013, 12:34

Domnule , ai mare dreptate ! Actualii guvernanti nu realizeaza ca voturile , la alegeri , NU au fost pentru ei ci IMPOTRIVA lui Basescu !De aceea, ei cred ca sunt pe post de SALVATORII Romaniei !

Gabriel  •  22 ianuarie 2013, 13:16

Uau, un comentariu nesters. Felicitari ! Pe bune.

1. Nu sunt pedelist. Sunt foarte fericit cu asta.
2. Sunt apolitic. Este o sursa de nefericire caci nu exista un partid in Ro care sa reprezinte valorile dorite de mine.
3. Tocmai tu ai subliniat atat de bine : „ceea ce iti convine din articol e o ratacire, iar ceea ce nu-ti convine, e interes al autorului”. Exact in felul acesta pui tu lucrurile. Diferenta MAJORA este ca eu sunt constant in gandire si afirmatii, eu nu-mi schimb parerile in functie de alte dictonuri.
4. Natura penala de care vorbesti ar trebui sa fie, dupa cum afirmi, de natura penala. Nu de natura cum ar trebui sa fie penala. Oamenii portocalii care au fost demonstrati ca se incadreaza d.p.d.v. penal la acest capitol, cam pe la acele institutii isi desfasoara, doar, activitatea. Pe cand noi avem acum si la putere oameni cu si de natura penala. O diferenta uriasa. Ca sa ma intelegi mai bine : ultima categorie, foarte groasa de altfel, au fost demonstrati d.p.d.v. penal si totusi au fraiele tarii in mana. In plus, o alta parte din actualii guvernanti care, dupa cum spuneai tu, s-ar incadra d.p.d.v. penal(ma refer la sistemul penal gandit de tine in care se incadrau si foarte multi fosti guvernanti dar care totusi nu au nimic cu adevarat penal la CV reconoscut de vreun organ abilitat) conduc bine merci si zambesc frumos si ne spun ca de fapt nimic nu este ceea ce pare si inclusiv afirmatia curenta va fi interpretata gresit de presa rauvoitoare…….
5. Lumea in care traiesc eu, recunosc, nu este legata atat de strans de raporturile politice ca a ta, insa este in legatura efectiva cu repercusiunile activitatilor politice. Logica gandirii mele nu este legata de manevre si interese poltice ci de planuri realiste de viitor, un foarte important concept este ca tot ceea iese trebuie sa fie mai mic sau egal cu ce intra. Realitatea tarii noastre a fost foarte bine evidentiata de ambasadorul SUA, care a spus ca Ro si statele ex-pactului de la Varsovia functioneaza ca o piramida inversata. Adica foarte putini muncesc pentru foarte multi care nu o fac.. Asta este realitatea trista, pana cand nu vom schimba aceasta situatie nu avem voie sa facem politica sociala. Punct. Restul sunt manevre si interese.
5. Si da, astfel, cam tot in Ro se reduce la manevre si interese, fie ca iti place sau nu sa recunosti, de la cel sarac care nu vrea sa isi piarda ajutorul social, la pensionari, bugetari si politicieni. Cei ramasi, cei care contribuie, s-au saturat efectiv si vor, prin lipsa de la vot, sa le demostreze celorlalti ca ceea isi doresc ei este de fapt o viziune nerealista si irationala. Problema este ca o astfel de demostratie dureaza mult si ajung si ei sa sufere de pe urma acesteia.
6. Nu am afirmat niciodata ca nu iti apreciez capacitatile jurnalistice ci doar modul de folosire ale acestora. Eu stiu ca din una in alta ajungi sa faci lucruri de neconceput initial, este o realitate umana, tuturor ni se intampla, insa trebuie sa avem sau sa obtinem o tarie de caracter suficient de puternica sa ne ajute sa revenim la origini, la valorile care ne-au impins spre lucrurile bune. D.p.d.v. financiar si social, o astfel de atitudine ar duce la suicid, de aceea cei care o fac sunt putini si in general ostracizati. Normalitatea actuala si-a pierdut valorile initiale de bun simt si omenie. Numai prin masuri dureroase putem sa ne resetam.

Florin  •  22 ianuarie 2013, 13:26

Daca unii au votat numai impotriva lui Basescu si le este dor de Boc si Udrea, sa facem noi alegeri pentru reinstalarea Guvernului Boc-Udrea-Ialomiteanu- Berceanu-Videanu-Branconaj-Blejnar-etc, ca a fost un guvern ff competent, nu a furat,nu a taiat salarii, nu a marit tva-ul,nu la-au avut pe nasul in suflet,etc-etc.
Nenea Tolontan nu intelege ca politicienii sunt platiti din banii nostri ca sa faca cat mai multe partii si trambuline, la preturi normale, nu umflate cu comisioane si spaga, pentru-ca ce sa vezi si aia sunt tot banii nostri.
Iar tanti Cocos cu banii platiti pentru o partie putea sa faca doua, este exact reteta patinuarului din Brasov,care cu banii alocati,se mai putea face un patinuar, stii foarte bine asta nenea Tolontan nu?

uselica  •  22 ianuarie 2013, 13:46

domnu jurnalist sintem la putere si nu vom pierde timpul cu fleacuri si flecari de alde d-ta!!! grapini e de la partidul conservelor, ii tot caram in spate de ani buni, ca avem nevoie de televiziunile lui nasosu voiculescu, ca altfel…dar mai avem timp sa gasim pe altcineva la turism..grapini e trecatoare!!!in ceea ce priveste ,,presa independenta”, frumoasa gluma!! avem antenele si reteveul, deci, nu ne pasa!!! plus tevreurile!!! restul = desene animate!!!

ion  •  22 ianuarie 2013, 13:54

sa vezi cum arata planul initial de investitii pentru fote… ar fi transformat valea prahovei, cu adevarat. e ok insa si asa.

turismul nu va avea nici o sansa sa creasca daca nu incepem sa investim si in programe, pe toate palierele posibile (minister – cj – primarie).

momentan, toate investiile imobiliare si in campanii de promovare nu au avut aproape nici un ecou (romania are cei mai putini turisti straini din ue -> doar turismul de afaceri ce se mai misca cat de cat).

programe si evenimente, cu alte cuvinte, trebuie ca Romania sa exploateze investitiile facute.

alex  •  22 ianuarie 2013, 14:09

La ,,vorbe goale,, suntem lideri mondiali! Nu pot sa fac o evaluare a costului de proiect de la ,,Vidra,, ptr ca nu am toate datele la dispozitie, dar din pct de vedere al SCHIORULUI, cei(cel, cea…) care au gandit amenajarea, trebuie apreciati. Este o locatie ce ofera pe langa un peisaj(asta-i de la D-zeu, care baga-n traista, dar…)superb si posibilitatea practicarii schiului de toate felurile (de partie, freeride,de tura, etc)! Presa trebuie sa vegheze ptr ca acest proiect sa fie finalizat!

pragmatic  •  22 ianuarie 2013, 16:51

@tolo @ skior. Daca nu ai un buget baban (evident privat) nu poti face o statiune „all-inclusive”din prima (ochii chiar si pe Dubai). Daca incepi cu partia vei mai avea o perioada drumuri proaste spre partie, dar cel putin partia functioneaza si incepe sa-si amortizeze cheltuielile. Daca incepi cu drumul, vei fi injurat ca ai facut un drum care nu duce nicaieri. Daca le faci pe amandoua, lipsesc benzinariile, cofetariile etc. Cand esti din bani publici, inafara de faptul ca te vor injura si pt. ce-ai facut [evident, trebuia sa faci altceva] si pt. ce n-ai facut [evident, ar fi trebuit sa faci „aia”]. Iar banii publici acopera INVESTITIA nu si cheltuielile curente. Vezi bazinul de la Otopeni inchis/nedeschis , pt. ca primarul n-a considerat necesar sa-si bata capul cu cheltuielile curente si nici nu i-a dat voie altuia sa se ocupe. Cu alte cuvinte: nicio fapta buna nu scapa nepedepsita.

Da si nu!  •  22 ianuarie 2013, 17:34

Articolul este ok, grosso modo. Mai putin afirmatia din final: „Vă plătim salariul așa că nu noi trebuie să facem ce spuneți dumneavoastră, guvernanții, ci dumneavoastră faceți ceea ce vrem noi.” Cei asta? Asta e o replica de gaga. Cum adica „le platitm salariile”? Ori de cate ori aud porcaria asta cu „le platim salariile, in genere, functionarilor, asa ca sa faca ce vrem noi”, imi dau seama cat de ingusti in judecata si plini de stereotipii sunt emitentii. In primul rand ca functionarii, in genere (guvernanti: functionari si demnitari), sunt salariatii statului. Ei sunt salariati pentru activitatile desfasurate in interes public (deci pt. o prestatie proprie efectiva si concreta). Salariul respectiv reprezinta retribuitia circumscrisa strict si exclusiv activitatilor corespunzatoare postului public detinut, ci nu deservirii directe a unui interes subiectiv corelativ unei impresii (iar uneori moft) personale. Este cel putin neprofesionist sa-i ceri unui functionar (lato sensu) sa-ti execute o activitate, nu in virtutea dreptului legal al carui titular esti, ci intrucat tu, chipurile, l-ai remunera (cu atat mai putin justificat este sa-i impui sa-ti accepte parerile, in definitiv, proprii si subiective). Pai sub ce forma il remunerezi? Prin metoda taxelor si impozitelor pe propriul salariu? Pai, in logica asta, si el la randu-i plateste pe cineva (sub gandirea asta stramba chiar pe sine) din aceleasi taxe si impozite pe salariul sau. Este vadit gresita o astfel de abordare. Functionarul public (demnitarul, etc.) nu este un salariat al cetateanului (altfel ar fi indoielnica obiectivitatea activitatilor acestuia), ci este angajatul statului care trebuie sa presteze o activitate nu in virtutea unei inchipuite remuneratii a cetateanului, ci strict in raport cu atributiile din fisa postului si in conditiile legii, in scopul final al deservirii interesului public (concept total diferit de cel simplist, consunant caruia functionarul este „salariatul cetateanului”, ca uramre trebuie sa faca „ce si cum vrea acesta”). Functionarul public trebuie sa aiba „anvergura postului public detinut”. Si sa se supuna interesului public, in conditiile legii, ci nu a unei „atentii” private, subiective. Intr-o atare cugetare, cetateanul este indreptatit sa-i solcite functionarului (si guvernantului) sa-i satisfaca pretentia corelativ statutului de titular al dreptului care ar face obiectul pretentiei sale, ci nu in legatura cu falsul statut de „angajator al salariatului bugetar”. Altminteri, dupa aceeasi logica, in acord cu care cel care este generatorul indirect ori mijlocitorul bugetarii, partiale sau integrale, retributiei personale a unui salariat care ofera un serviciu destinat publicului larg, serviciu de drept privat sau public (retributie care, conceptual, ar trebui sa se circumscrie strict functiei si activitatilor sale profesionale), ar putea avea pretentii generaliste fata de respectivul si, in final, sa comande, precum in speta, ca munca acestuia sa fie exclusiv pe placul (falsului) „angajator” (imprejurare care ar implica, evident, subiectivitatea pretentiei, excluzand caracterul obiectiv, echidistant si, in final, public al serviciului). Prin urmare, dupa judecata asta, eu ca cititor si cumparator al ziarului d-voastră, ma pot afisa ca cel care va plateste salariul, d-le jurnalist (id est, prestator de serviciu privat cu destinatie publica de larg consum), şi ma pot considera indreptatit sa va cer sa prestati dupa cum consider eu de cuviinta. Desigur, pretentia ar fi una ridicola, dar ridicolul ar fi generat de o asemenea gandire, care evoca nu doar prejudecati vadit gresite cu privire la statutul salariatului bugetar (lato sensu), dar si o perceptie eronata a platitorului de taxe pe salariu în raport cu propriul rol – „datornic social” (ca parte a unui raport juridic obligational intre stat si salariat: privat sau bugetar).

Cheetah  •  22 ianuarie 2013, 18:06

In acest excelent articol nu e vorba nici de politica, nici de guvernare sau buget, nici macar de critici la cheltuirea banului public.
E vorba de bun simt,de normalitate europeana si de adevaratul profesionalism de care trebuie sa dea dovada cel putin inaltii functionari publici.
Respectabila Doamna Ministru, daca va reusi in timp util sa ignore total rivalitatile politice si profesionale, in avantajul Sportului, Turismului civilizat si Sanatatii prin Sport, ei bine, atunci va fi apreciata ca un adevarat binefacator in acest fantastic domeniu mult iubit de toti romanii.
Eu sper sincer ca va reusi, ceea ce-i doresc in mandatul Domniei Sale.
Iar lui TOLO, multumiri sincere pentru marea inspiratie de a scrie articole minunate precum cel de fata!
Respect!

 •  22 ianuarie 2013, 19:11

IN ACEST ARTICOL ESTE VORBA IN PRINCIPAL DE POLITICA, GUVERNARE SI MAI ALES BUGET. INSA, ACEST FAPT NU CONTRAZICE CORECTITUDINEA SI UTILITATEA ARTICOLULUI. UN ARTICOL BUN, IN GENERAL, PRIN PRISMA SUBIECTULUI DE FOND. IN SCHIMB, REPLICA DE TIP MORALA POARTA VALOAREA „APOSTILEI ARTICOLULUI”. MAI ALES DECONTEXTUALIZAT, EA REFLECTA O OARECARE PRECONCEPTIE (ERONATA) A CETATEANULUI (IMPOZITAT PE SALARIU) CU PRIVIRE LA STATUTUL GUVERNANTULUI DE „SALARIAT AL SAU”.

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2013, 19:53

Da si nu!: in articol nu e vorba despre un simplu functionar, despre un pompier, politist, medic sau alt bugetar, ci despre un demnitar, despre un ministru. Si vorbesc despre raportul intre cei care guverneaza si cei guvernati. Inteleg ce spuneti, aveti dreptate, dar ma refer strict la principiul guvernarii.

Dragos C.  •  22 ianuarie 2013, 22:56

„Pistele de ski sunt gandite de Udrea sau le termina Grapini”????
Domnule Tolontan, pentru ce sunt oamenii astia platiti, nu pentru a face asta? Adica Udrea, in patru ani de Ministru al Dezvoltarii a reusit sa faca trei trambuline si cateva partii de ski si pentru asta trebuie sa o laudam in ziare??? In ce tara traim, domnule Tolontan??? Si pentru aceste lucruri, ministrul a luat 48 de salarii, a facut nenumarate deplasari in strainatate cu diurne dintre cele mai grase, toate pe banii nostri??? Pai, scuzati-ma, daca dumneavoastra ati scrie 15 articole in patru ani si pentru asta ati face si vreo 30 de deplasari in strainatate, „in interes de serviciu”, nu cred ca v-ati mai gasi vreun loc de munca in presa romaneasca… Udrea, la fel ca si alti ministri, ca sa nu zic toti, a facut extrem de putin pentru cat a fost platita! In orice firma privata pentru munca aceasta esti dat afara instant! Numai noi o laudam prin presa! La cati bani a cheltuit Madamme Udrea in cei patru ani ar fi trebuit sa avem macar partiile din Slovenia! Noi nu le avem nici pe cele din Albania…

„Vă plătim salariul așa că nu noi trebuie să facem ce spuneți dumneavoastră, guvernanții, ci dumneavoastră faceți ceea ce vrem noi”
Referitor la aceste afirmatii, va rog, dar va rog mult si insistent, sa-mi spuneti in ce tara din lume guvernantii fac ce vor cei ce i-au votat? Doresc sa ma mut imediat in acea tara!!!! Eu am tot cautat-o dar am aflat ca peste tot oamenii fac politica pentru avantaje personale: putere si/sau bani si/sau influenta si/sau vanitate. Astept raspunsul pentru a stii la ce ambasada sa ma adresez pentru viza!!!

radu  •  22 ianuarie 2013, 23:58

Felicitari pentru articol, cat depre doamna ministru o asteptam sa faca ceva si apoi sa vorbeasca. E jenant sa apari la TV si sa te balbai cand esti intrebata de moderator ce proiecte ai cand ne asteptam ca acestea sa si demareze. Udrea le are pe ale ei negre dar a facut cate ceva pe la acest minister si nu va fi usor de egalat. Scopul nu e o intrecere ci sa vedem ca se misca lucrurile intr-un sens pozitiv. Sincer la acest minster nu prea avem mari sperante, cred ca trebuia un om cu mai multa initiativa chiar imaginatie. Genul castigam daca nu producem si nu consumam dar nici nu platim…adica jucam la zero…l-am vazut la Boc.

Comentează