Cea mai scumpă achiziție în cel mai adînc secret: 6 milioane de euro pe o treime dintr-un teren de rugby și o margine de bază din Vitan

O treime a unui teren de rugby părăginit și o margine de bază sportivă în Vitan au fost achiziționate cu 6 milioane de euro de către statul român, un preț despre care raportul de  audit al ANST susține că a fost supraevaluat cu 70%.

joi, 24 ianuarie 2013, 11:56

O treime a unui teren de rugby părăginit și o margine de bază sportivă în Vitan au fost achiziționate cu 6 milioane de euro de către statul român, un preț despre care raportul de  audit al ANST susține că a fost supraevaluat cu 70%.

Se confirmă planul de jaf imobiliar de la clubul Olimpia, despre care ziarul scrie din august 2010! Achiziția terenului de 11.800 de metri a fost făcută în decembrie 2010, sub mandatul ministrului Daniel Funeriu, pe cînd sportul era condus de Doina Melinte și directoarea bazei Olimpia era Mihaela Neagu.

După doi ani și jumătate de anchetă a Gazetei la Olimpia, statul a făcut propriile cercetări  şi își acuză angajații, într-un raport de 200 de pagini al biroului de audit public intern al MTS, că l-au păgubit cu milioane de euro!

O investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

untitled
Dati click pe imagine pentru a vedea zona cumpărată şi pentru a observa cum nu era nevoie să achiziţioneze suprafaţa, de vreme ce exista soluţia prelungirii terenului de rugby tot pe terenul bazei Olimpia!

[tab: CAPITOLUL 1]

24 de milioane de lei plătiți fără ca publicul să afle

Cum s-au plătit 6.000.000 de euro pe o treime de teren de rugby din Vitan

Pe 27 august 2010, Gazeta Sporturilor scria că directoarea Clubului Sportiv Olimpia din București, Mihaela Neagu, pregătește o multiplă afacere imobiliară pe care o va începe prin închirierea cantinei. “A administrat restaurantul în mod falimentar și acum îl cedează”, a explicat pentru ziar un angajat al bazei. Era un debut modest al unei afaceri de mare amploare.

“Trăim în epoca lăcustelor”, descrie Gazeta situaţia de la Olimpia în vara lui 2010. Și explică.

Mihaela Neagu făcuse parte din desantul PD-L adus de Monica Ridzi în minister în anul 2009. Iniţial, Neagu fusese numită politic directoarea hotelului Sport din Complexul “Lia Manoliu”. Dar pentru că numirile politice au fost contestate în instanţă și MTS a pierdut, Neagu a fost mutată la Olimpia, în locul directorului mort. Contestaţie exclusă.

“În mandatul meu nu se vor face afaceri imobiliare!”

Din acel moment, Gazeta a scris zeci de articole despre abuzurile de la Olimpia. În esenţă, Neagu a modernizat baza sportivă cu bani de la stat și folosind firme apropiate politic, printre care și celebra MBS Group, vezi patinoarul de la Brașov!, iar apoi a concesionat baza unor privaţi pe sume minore.

Ziarul a furnizat și numele protectorului lui Neagu în minister: Corvin Nedelcu.

Întrebat direct în vara lui 2010, Daniel Funeriu, proaspătul deţinător al portofoliului la Educaţie și Sport, a promis: “În mandatul meu nu se va face nici o afacere imobiliară în sport!”. Venea după scandalul Ridzi și își dorea un mandat fără evenimente în sport. Funeriu afirmase că primul criteriu va fi integritatea oamenilor săi. E o declaraţie pe care fostul ministru și-o amintește și azi, după cum a reieșit dintr- o convorbire telefonică pe care Gazeta a avut-o ieri cu el.

Între timp, din secretar general la ANST, Corvin Nedelcu e promovat chiar de Funeriu secretar general al ministerului condus de acesta.

Afacerea Olimpia a continuat, s-a dezvoltat și nimeni dintre cei plătiţi de contribuabil nu a mișcat un deget.

Statul ajunge la aceleași concluzii ca ziarul, dar după doi ani și jumătate!

Cine e nimeni?

Nici conducerile succesive ale ANST sau ale Ministerului Educaţiei, care a patronat Sportul românesc.

Nici corpurile de control ale Sportului, Educaţiei și Guvernului.

Nici Poliţia sau Parchetul.

Nici omniscientele servicii secrete, cu bugete tot mai mari de la an la an. “Serviciile au sufocat în ultimii ani România. Nu știu decît ce nu vor să știe și sînt implicate în majoritatea afacerilor”, după expresia jurnalistului Liviu Mihaiu, unul dintre observatorii înfuriaţi a ceea ce tot mai multă lume numește “eșecul României ca ţară guvernată politic și economic de oamenii scăpaţi de sub control ai serviciilor secrete”.

În privinţa bazei sportive Olimpia, sîntem în ianuarie 2013 și, după doi ani și jumătate de la alerta Gazetei, statul român a ajuns la concluzia că acolo s-a derulat o afacere spectaculoasă și secretă, care i-a adus un prejudiciu de milioane de euro.

Există documente oficiale care afirmă asta, documente care sînt în posesia ziarului.

Teren pierdut și apoi răscumpărat

Cercetările statului la Olimpia au început abia în primăvara lui 2012. Trecuseră aproape doi ani de investigaţie repetată a Gazetei. Era tîrziu. Contractele erau semnate și banii plătiţi de un an în afacerea principală, silenţios derulată: cumpărarea unui teren.

Ministerul Educaţiei, ca ordonator principal de credite, ANST, ca ordonator secundar, și Clubul Olimpia, ca ordonator terţiar, cumpără un teren de 11.880 de metri în zona Dristor – Vitan și plătește 24 de milioane de lei, aproape 6 milioane de euro!

Reţeta? După ce pierde în instanţă în faţa proprietarilor, statul restituie în natură terenul și apoi îl răscumpără urgent. “Afacerea este finalizată în decembrie 2010 pe grabă”, cum va suna constatarea ulterioară a organelor de control, și reprezintă cea mai mare achiziţie imobiliară a sportului românesc din cauze de retrocedare. Cea mai mare cumpărare în cel mai adînc secret!

Motivul legal invocat. “Utilitatea publică”. Motivul sportiv. Reîntregirea unui teren de rugby al Clubului Olimpia, pe care însă proprietarii de drept oricum nu-l puteau folosi în alt scop decît ca bază sportivă, conform legii invocate de autorii raportului. 

Raport de 200 de pagini

Cifrele sînt clare, faptele sînt evidente în derularea lor și necontestate de nimeni, doar interpretarea este diferită. Concluziile raportului oficial sună ca o acuzaţie severă, în faţa căreia cei implicaţi se apără, prezentîndu-și propria versiune. Ei consideră că evaluările auditorilor ANST sînt greșite!

Povestea, așa cum reiese din cele 200 de pagini ale raportului aflat în posesia ziarului și din informaţiile jurnalistice, este interesantă și o vom detalia în perioada următoare. Conectăm informaţiile oficiale cu cele ale surselor ziarului, care și-au dovedit acurateţea și în acest caz. Luăm reacţiile celor vizaţi.

Actele care poartă semnătura ministrului

În decizii, contracte și plăţi apar nume importante, de la Doina Melinte și pînă la Daniel Funeriu.

De pildă, Funeriu, ministrul de atunci al Educaţiei și Sportului, emisese în 20 mai 2010 o adresă prin care acceptă posibilitatea achiziţionării terenului, însă cere negocierea preţului și specifică limpede ca achiziţia să fie făcută pe baza unei Hotărîri de Guvern.

Dar, deși adresa lui nu e respectată și nu există nici un HG, pe 2 decembrie 2010 tot Funeriu aprobă Referatul de oportunitate numărul 447 pentru achiziţionarea terenului, referat întocmit de Puiu Gîrbă, director în minister și care mai fusese semnat de Nedelcu și Melinte. Cu doar trei zile înainte, pe 30 noiembrie 2010, Funeriu fusese informat de către Corvin Nedelcu despre restituirea terenului în natură, primul pas al răscumpărării.

Nedelcu, profil de servicii secrete

“Nedelcu a fost axul central al acestei afaceri”, spune o sursă a Gazetei. Mai mulţi directori din minister, printre care șeful de juridic Alin Cârstoiu, sînt vizaţi în raport. Extrem de tînăr pentru postura de șef al juridicului la ANST, sub 30 de ani, Cârstoiu este un alt favorit al lui Nedelcu, “plus că s-a lăudat în Agenţie că e amic cu Alin Petrache”.

Nedelcu este descris ca om cu profil și acţiuni de servicii secrete îndrăgostite de business. Mai multe surse susţin că asta este și îngrijorarea actuală a serviciilor secrete ca instituţii: apetitul pentru afaceri al multor oameni de-ai lor le-a scăpat de sub control. Nu mai știe nimeni dacă se fac bani pentru ele, pentru partide sau bani personali.

Nedelcu l-a impresionat pe Funeriu, care l-a promovat, prin “stilul său focusat, de rezolvator de probleme”, potrivit unei relatări din minister.

Momentul care a șocat lumea sportului

Fost angajat al SPP, Nedelcu a lucrat, din calitate de angajat al ANST și apoi al ministerului Educaţiei, la un HG care a expus bazele sportive unor posibile schimbări de destinaţii, “moment care a șocat lumea sportului”.

În 2012, după schimbarea de Guvern, Nedelcu este concediat din ministerul Educaţiei și se ocupă, potrivit unei relatări din Ziua de Constanţa, de “logistica mișcării politice a lui Mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef al SIE”.

În ultima vreme a fost văzut de cîteva ori la Palatul Cotroceni, ca vizitator al lui Funeriu, în prezent consilier al președintelui României.

A asistat la negocieri fără să aibă dreptul

“Nedelcu a participat la negocierile de stabilire a preţului terenului de la Olimpia, deși nu avea nici o postură oficială în Comisia de negociere”, scrie în constatările oficiale ale controlului făcut de către oamenii din ANST.

“Pe parcursul negocierilor, Nedelcu a fost tăcut ca o lebădă”, completează o sursă a Gazetei. “Directoarea Neagu de la Olimpia și cei din minister știau exact cît trebuie să plătească, iar ochii lui Nedelcu se mișcau urmărind concretizarea dealului de 24 de milioane de lei”, descrie sursa.

Așa s-a semnat actul care a parafat cea mai mare achiziţie de teren pentru o bază sportivă românească, în urma restituirii proprietăţii. Cea mai scumpă achiziție despre care n-a știut nimeni dintre cei care au finanțat-o.

«Se observă o urgentare nejustificată în încheierea acestei tranzacții imobiliare de la Clubul Olimpia»
«Prețul zonei era de 250 de euro pe metru, dar achiziția s-a făcut la 385 de euro pe metru»
«Toate acestea conduc la suspiciunea unui interes în încheierea acestei tranzacții»
Citate din raportul oficial aflat în posesia Gazetei

[tab: CAPITOLUL 2]
Dincolo era mai scump 🙂

Funeriu: „Achiziția s-a făcut la un preț mai mic decît prețul evaluării”


funeriuINTERVIU
.  L-am sunat pe Daniel Funeriu și l-am rugat să comenteze. Nu-și amintea cazul. Acesta e adevărul. Nu-și  amintea. Ne-a întrebat ce documente semnase. Iniţial, a amînat răspunsurile pentru joi, dar apoi a sunat, febril, de cîteva  ori la rînd, după ce-i contactase pe cei cu care lucrase. L-au asigurat că totul a fost în regulă. Șeful juridicului din MTS, Alin Cârstoiu, i-a spus chiar că terenul a fost ieftin. Că în 2008 era o evaluare cu preţ mai mare. “Dar 2008 era an de vîrf imobiliar, iar în 2010 eram în plină criză, domnule ministru!”, i-am spus. A tăcut. Am convenit să nu consemnăm nimic din dialogul telefonic. Funeriu a preferat să primească întrebările și să dea răspunsurile pe mail. A rezultat următorul interviu. El a ales așa.

– În decembrie 2010, clubul Olimpia a achiziționat un teren cîștigat în instanță de proprietari, parte a bazei sportive, în valoare de 24 de milioane de lei. Ordonator principal era ministerul pe care-l conduceați. Vă amintiți tranzacția? Vi se pare importantă suma?

– În urma solicitării dumneavoastră m-am interesat despre această speță. Doamna Melinte, fosta președintă a ANST, m-a informat că terenul nu a fost cumpărat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ci de clubul Olimpia. Doamna Melinte mi-a spus acum că terenul, retrocedat în instanță proprietarilor, a reintrat în patrimoniul clubului Olimpia și în circuitul sportiv conform procedurilor și evaluărilor legale.

“Nu sînt specialist în imobiliare”

– Există un raport oficial care susține că utilitatea publică a achiziției este discutabilă pentru că, în conformitate cu legea, proprietarii nu puteau folosi terenul decît ca bază sportivă. Ați cunoscut legea și ați luat asta în calcul cînd ați aprobat referatul de oportunitate al achiziției?

– Nu cunosc nici un astfel de raport și nici cine l-a întocmit. Știam însă că există o lipsă enormă de terenuri de sport la nivelul Bucureștiului. Multe federații se plîngeau de acest lucru, au fost multe campanii de presă pe tema dotărilor sportive. Din momentul în care terenul nu mai aparținea clubului Olimpia proprietarii puteau oricînd să interzică accesul sportivilor la acest teren. Ceea ce am aprobat a fost strict în interesul sportivilor.

– Raportul mai susține că terenul a fost supraevaluat cu 70%. Ce susțin foștii dumneavoastră colaboratori?

– Repet, nu cunosc nici un astfel de raport și nici nu cunosc cine și-l asumă și în baza căror date. În urma solicitării dumneavoastră am discutat cu doamna Melinte și cu domnul Cîrstoiu, care m-au informat că au urmat procedurile legale. Am mai fost informat acum că achiziția s-a făcut la un preț mai mic decît prețul evaluării acreditate. Nu sînt specialist în imobiliare, dar mi s-a explicat că evaluările se fac de firme acreditate la Ministerul Justiției.

– Pe 20 mai 2010 comunicați printr-o adresă posibilitatea achiziționării terenului și solicitați negocierea precum și achiziția în urma unui HG. Pe 2 decembrie 2012 ați aprobat referatul de oportunitate și ați înființat comisia de negociere fără să existe un HG. Puteți explica schimbarea?

– Explicația juridică mi-a fost furnizată astfel: cînd un bun intră în patrimoniul statului, introducerea acelui bun în baza de date a Ministerului Finanțelor se face prin HG. Urma să se dea, așadar, HG pentru actualizarea valorii patrimoniului clubului Olimpia, deci implicit actualizarea valorii terenului la Ministerul de Finanțe. Astfel mi s-a explicat rațiunea Hotărîrii de Guvern. Cumpărarea se face prin act de vînzare-cumpărare între clubul Olimpia și proprietarii de drept. Prin HG se pot aloca banii dacă aceștia nu există în bugetul ministerului aprobat prin Legea bugetului. Mi s-a explicat că un bun nu poate fi cumpărat prin HG. Am fost informat că finalizarea cumpărării s-a realizat în decembrie 2011. Eu am părăsit funcția de ministru în 9 februarie 2012, bănuiesc că acea actualizare s-a făcut în anul 2012 prin HG, e o operațiune uzuală.

 ANST a cumpărat 22.500 mp în Poiana Brașov cu 3 milioane de euro
Autoritatea Națională pentru Sport a mai efectuat o tranzacție asemănătoare celei de la Clubul Olimpia. În decembrie 2011, CSN Poiana Brașov a cumpărat de la proprietarul care a revendicat și cîștigat în instanță o suprafață de teren de 22.500 mp aflată în baza sportivă. Mai exact, terenul pe care se află stadionul și o bucată din patinoar. Tranzacția a fost semnată pe 22 decembrie, în urma ei Ministerul Educației a plătit proprietarului 3 milioane de euro. “Metrul pătrat în Poiană se vindea atunci cu 140-200 de euro, iar comisia care a negociat a scos 120”, a spus directorul complexului, Vasile Ungureanu. Atunci, alocarea banilor a fost făcută prin Hotărîre de Guvern.

Continuarea în ediția de mîine a ziarului!

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Funeriu Daniel pe urmele Monicai Iacob-Ridzi ? | Politica ta  •  24 ianuarie 2013, 12:17

[…] asta am inteles de la Tolontan : ca Funeriu a semnat ca primarul un contract de cumparare supra-evaluat. Nu vad insa nici cea mai […]

alex  •  24 ianuarie 2013, 12:28

Cu Danilet , Haineala si Daniel Morar la fraiele justitiei, nicio sansa sa se sesizeze DNA, Basescu controleaza Justitia.

gabrielvaleriu  •  24 ianuarie 2013, 12:30

Nu, Tolo ! „Nimeni” aceia despre care scrii suntem noi, contribuabilii, cei ai caror bani se depersonalizeaza, convenabil, in sintagma „bani publici”, loc misterios de unde apar, apoi, in conturile unor oameni cu nume, prenume, afilieri si conexiuni vinovate la conducta politica spre misteriosul „ban public”.
Nimeni suntem noi si pentru ca acceptam sa platim pentru ca acesti oameni sa devina „cineva” cu conturi si proprietati provenite din sufocanta lor imbratisare cu sintagma „bani publici”.

giani  •  24 ianuarie 2013, 12:45

stiu bine istoria, felicitari autorilor… procesul era castigabil lejer, dar ministerul nici macar nu s-a aparat corect. Pe urma, suma corecta acceptata de mostenitori sau ce-or fi era sub un milion, restul sunt bani furati. Corvin Nedelcu e supersmecher si a coordonat afacerea inca de cand era Placinta. Normal ar trebui sa mearga la puscarie, impreuna cu funeriu, placinta (sub ea a inceput), mihaela neagu si doi directori din ants. Nastase a mers la puscarie pentru mai putin, si inca nedovedit ferm.

Tom  •  24 ianuarie 2013, 12:47

Escroci și escrocherii mai mari ca în România nu vezi nicăieri !

mokinio  •  24 ianuarie 2013, 12:52

Interesant ar fi sa fie facut public si numele celui caruia i-a fost retrocedat terenul!S-ar putea sa fie o surpriza mai mare decat suma de mai sus!

Sergiu  •  24 ianuarie 2013, 13:16

Bravo Tolo! Nu numai ce spui in primul capitol e adevarat! Mai exista tot la baza Olimpia un furt major care s-a pierdut in intanta si nu se intampla nimic. Poate ne spui in editiile urmatoare ce este cu sala aia din poza si balonul de tenis.

ovidiu_3003  •  24 ianuarie 2013, 13:32

Nedelcu a fost tacut ca o lebada …Imi place aceasta expresie …securitatea nu vorbeste …ea vede,asculta si actioneaza.

Razvan  •  24 ianuarie 2013, 13:34

Asta este guvernarea Basescu/PDL/UDMR. Nastase a fost copil pe langa ce prapad au facut jegosii astia. Si nu asta este paguba cea mai mare, ci contractele semnate in numele statului cu FMI, vanzarea gazelor si a altor resurse si multe altele pe care le vom afla in timp. Nici fanariotii nu au fost atat de nocivi poporului roman.

acer  •  24 ianuarie 2013, 14:53

Din pacate tara asta e leaganul celor mai mai hoti,escroci si corupti politic din lume…..depasim cu mult Burqina Faso,Congo sau Iemen,dar cel mai rau este ca peste o suta de ani vom fi in aceiasi situatie si fix in acelasi loc unde suntem acum,adica in cosul de gunoi al istoriei acestei lumii

bogdan  •  24 ianuarie 2013, 15:03

Si dai , si lupta, si iar dai, si iar lupta…

Acu serios, nu spun ca nu-i adevarat de zici tu acolo. Da’ daca tot suntem la capitolul afaceri imobiliare, nu bagi o investigatie si despre cine a cumparat institutul de cercetari agricole cu 30 de mil de eur desi doar terenul din proprietatea lui facea 180-200 mil? Daca vrei sa nu arati a sclav pe mosia lu’ Voiculescu, zi ceva si de tabara adversa. Da’ na, criza e mare, pericolul de somaj mare, asha ca nu se cade sa-l suparam pe sefu. Pacat.

iani  •  24 ianuarie 2013, 15:30

La prima citire am constatat cateva ????

1 – privind pe google map am constatat ca terenul de rugby nu poate fi prelungit aiurea pe o latura, deci era necesara achizitia.
2 – 11800mp x 385 = 4.543.000euro, nu 6000000
3 – personal am un teren de vanzare pe care il vrea neaparat cineva. Sunt singurul pe strada care are asaceva. Sper sa-l vand cel putin cu 50% mai scump decat pretul zonei.
4 – nu cred ca 4-500euro/mp este un pret exagerat in bucuresti

Manipulare : „Reţeta? După ce pierde în instanţă în faţa proprietarilor, statul restituie în natură terenul și apoi îl răscumpără urgent” . A pierde in instanta in fata proprietarilor nu este „reteta”, este normalitate.

etc, etc

fd77  •  24 ianuarie 2013, 16:16

Escroci și escrocherii mai mari ca în România nu vezi nicăieri !

hahahahahaha! mai curind poate fi vorba despre oameni mai rupti de realitate ca-n romania nu vezi nicaieri!
nici de asta nu sinteti in stare desi va place sa va vedeti in frunte mai ales cind vine vorba de chestii de genul asta! romanii au ajuns de tot risul si cu toata tehnologia tot n-au reusit sa afle pe ce lume traiesc.

de exemplu in germania la construirea aeroportului din berlin se dau tunuri de miliarde iar in plus au constatat c-a fost proiectat si gresit asa ca acum se presupune ca de la pretul initial de 2,4 miliarde se va ajunge poate la 10 si nu se stie cind va fi gata. acum sint la 4,2. mai exista stuttgart 21 unde normal ca au explodat costurile cu 1,1 milierde de euro in plus si inca nu s-a terminat.
filarmonica din hamburg trebuia sa fie gata in 2010 si sa coste 77 milioane. s-a ajuns la 575 milioane si urmeaza sa fie gata in 2017.probabil.
cum ajuta merkel spania:
da unei banci 500 mil cu dobinda 1% care ii da spaniei cu 6% si care ajung la iveco care inchide o fabrica in germania si deschide unde in spania. peste 700 de someri in germania!

ce spuneti voi? 6 milioane?! puteti sa va culcati daca este vorba de asta! si daca vreti coruptie mica faceti ca vesticii si desfintati legile ca sa aratati ca ei civilizati ca tot va plece voua……..

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2013, 16:19

bogdan: cu doar doua zile inainte am publicat asta

https://www.tolo.ro/2013/01/22/mesaj-despre-pirtiile-de-schi-pentru-maria-grapini/

si de ce nu spui nimic ca am publicat despre o firma a lui voiculescu in plin scandal ridzi?

colegii ma intreaba cind voi obosi sa raspund si cind voi intelege ca acestea sint mesaje ale partidelor

eu nu cred
eu cred ca tu pur si simplu nu ne citesti si ca acum te-ai lamurit
o zi buna!

iani: hai sa vedem ce spun si procurorii. Poate analizeaza si altfel decit cu google map. A pierde in fata proprietarilor cu documente furnizate din interior e altceva, nu normalitate. Citeste miine Gazeta!

bogdan  •  24 ianuarie 2013, 16:36

@tolo:
1. linkul ala e o dojeneala… La Funeriu deja e proces de intetie, la madam Gripini e o dojeneala parinteasca.
2. „de ce nu spui nimic ca am publicat despre o firma a lui voiculescu in plin scandal ridzi” –> pentru ca nu stiu. Chiar n-am timp sa urmaresc chiar tot ce scrii. O stiu pe aia cu patinoarul din brasov, si acu pe asta cu Funeriu. Si ma bazez pe faptul ca daca scriai despre ICA, macar tabara adversa (adica B1TV) facea suficienta vilva incit sa aflu
3. In ce ma priveste chiar n-am nici o treaba cu vrun partid politic. Nu ascund insa ca intre PDL si USL prefer PDL pe principiul hotului mai mic. si a oamenilor mai de calitate.
4. De citit ce-i drept nu citesc tot ca tre sa-mi cistig si piinea. Dar de lamurit nu m-ai lamurit. Te voi considera impartial cind vei face o vilva similar de mare cu aia cu patinoarul din Brasov impotriva unui aliat al lui Voiculescu. Pina atunci, da-mi voie sa am indoielile mele.

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2013, 16:53

bogdan: nu e nevoie sa ma consideri impartial, nu vreau sa te conving de nimic.

De afacerea „400 de sali de sport” ale lui Nastase din 2004 iti amintesti? Am scris enorm atunci si PSD plus PC erau impreuna in campanie.

Repet, e treaba ta daca ma consideri partial, rau intentionat sau oricum altcumva, nu scriu ca sa iau note, ci pentru ca asta e meseria mea. Fac asta de aproape 20 de ani, indiferent cine a fost la putere. Despre Funeriu am scris o zi, despre Nastase, de zeci de ori 🙂

adrian_hora  •  24 ianuarie 2013, 17:30

care era pretul zonei in perioada cand s-a facut tranzactia?
la 24 milioane lei 11880mp vin cam 480euro/mp
afirmatia ca pretul zonei era de 250 euro/mp chiar nu este suficienta
mai interesanta mi se pare retrocedarea unui teren care era/este de interes public, cine sunt judecatorii?
– si-a aparat corect sansele statul?
nu este normal sa retrocedezi o bucata dintr-un teren de sport, este absurd

bogdan  •  24 ianuarie 2013, 17:47

@tolo:
Daca e sa ne amintim de 2004, hai sa ne amintim pin la capat. In 2004 PC + PSD au fost in campanie doar la generale. La locale PC (sau cum s-o fi numit atunci) facea ochi galesi PNL. Ca sa-ti improspatez memoria, mai tii minte fuga lui Stavarache la PNL printre lacrimi de crocodil?
Asha ca mi-e greu sa trec actele de vitejie din 2004 la impartialitate 2012. In 2004 presa era mult mai libera, mai corecta, mai valoroasa, mai neinregimentata politic ca acum. Pe atunci Antena3 nu era haznaua de acum, realitatea TV era o televiziune mai degraba de opozitie. Puterea de atunci avea TVR-urile plus ceva ziare cumparate cu publicitate de la stat (asta ca sa ne amintim si de impartialul CTP).

Asha ca… pina voi vedea ceva similar cu pationoarul din Brasov din tabara lu’ shefu ‘al mare, da-mi voie sa am indoielile mele.

sony  •  24 ianuarie 2013, 17:56

Felicitari! Asteptam dezvaluiri si in cazul ICA.

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2013, 18:04

bogdan: ma faci responsabil de presa din romania? 🙂 de televiziuni? 🙂

tare, nu m-am gindit la argumentul acesta

hai sa oprim ca e blog nu chat 🙂

in rest e bine sa nu fim de acord, o seara buna!

bogdan  •  24 ianuarie 2013, 18:08

@tolo: Nu te fac responsabil de presa din Romania, ziceam doar ca pe vremea aia era mult mai usor sa fii impartial. Presiunea managementului asupra redactorilor era muuuult sub ce e acum. Deci actele de vitejie din 2004 nu prea mai valoreaza minic in 2012. In rest, ai dreptate, e blog, nu chat.
O seara buna si tie.

Filon Aurel  •  24 ianuarie 2013, 18:22

Felicitari Catalin,incep sa te citesc din ce in ce mai mult!!
Trebuie denuntata orice deriva indiferent de partid!!
Felicitari

Dialog între Funeriu şi Tolontan pe tema terenului cumpărat cu 24 de milioane de lei  •  24 ianuarie 2013, 18:38

[…] După dezvăluirile Gazetei, Realitatea TV i-a sunat pe Daniel Funeriu şi pe Cătălin Tolontan. […]

MeMadame  •  24 ianuarie 2013, 19:10

Domnule Tolontan,
Putina matematica: 385 euro x 11.880 = 4.573.800 euro
4.573.800 x 4,4 lei (aprox pt 1 euro)= 20.124.720 lei

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2013, 20:49

MeMadame: Stiu calculul dvs si-l inteleg. Dar costul e altul, mai mare, si vom publica documentele in zilele urmatoare.

De fiecare data se intimpla la fel. Cei vizati incearca sa ne arate ca noi gresim, ca sintem partinitori si sfirsesc prin a arunca vina unii pe altii 🙂

Neregulile de la Olimpia sint mult mai ample, veti vedea.

XlX  •  24 ianuarie 2013, 21:00

Si pana la urma cine sunt cei de la care a fost cumparat terenul?
Ca doar sunt si ei implicati in jaf. Altfel ar insemna ca statul a fost doar prost, nu si hot.

dice  •  24 ianuarie 2013, 21:09

D-le Tolontan, este interesant de aflat si cine a revendicat si castigat terenul, poate veti avea o MARE surpriza.
Cautati si persoanele apropiate castigatorului (ca bonus).
Desi nu stiu daca mai ajuta la ceva…

George  •  24 ianuarie 2013, 22:56

E discutabila chestia cu supraevaluarea pentru ca preturile astea nu sunt clar stabilite si mai ales in Romania unde e o mare varza peste tot. In plus, daca cumparatorul vrea neaparat un anumit teren, vanzatorul e normal sa pluseze. Nu e ca si cand ai vrea sa iei teren pentru o casa si poti sa te duci in alta parte daca nu iti convine pretul. Si terenul nu cred ca puteau sa-l extinda in stanga pentru ca ar fi fost pana in gard si cred ca e normal sa existe o distanta intre teren si celelalte proprietati din zona.

Tun imobiliar de 6 milioane de euro in mandatul lui Daniel Funeriu | Romanasi din toate colturile u(r)niti-va!!!  •  24 ianuarie 2013, 23:21

[…] Tolontan dezvaluie pe blogul sau jaful imobiliar de la clubul Olimpia: “O treime a unui teren de rugby părăginit și o […]

Andrei  •  25 ianuarie 2013, 0:00

Domnule Tolontan, asta e tun mic pe langa ce au fost date…din experienta de agent imobiliar iti pot spune ca sunt proprietari care si acum in plina criza cer dublu pretului zonei.. si scuza-ma ca-ti zic.. si eu daca mosteneam pamantul de sub Casa Poporului fara 1 miliard de euro nu scapa statul roman.. stii cum e, cand prinzi gaina, perpeleste-o cat de mult poti, ca nu se stie daca o mai prinzi. Acum daca se demonstreaza ca indivizii au luat spaga, la puscarie..

Irina Mihaescu  •  25 ianuarie 2013, 3:17

Stimate Domnule Tolontan,

nu inteleg doua lucruri:
1) un teren de rugby are dimensiunile (de pe wikipedia) de 112 m x 68 m = 7616 m. Terenul are 11880 m. Deci nu s-a cumparat ”o treime” de teren de rugby ci 1.56 terenuri de rugby, adica un teren si jumatate. S-a cumparat asadar de aproape 5 ori mai mult.

2) spuneti ca pretul a fost de 385 Euro/m. Daca e asa, pretul total nu e de 6 milioane de Euro ci de 4.5 milioane de Euro.

Va rog sa comentati: s-a luat 1/3 teren de rugby sau un teren jumate? S-au dat 6 sau 4.5 milioane? Articolul dumneavoastra nu mai are semnificatie daca s-au luat un teren jumate pe 4.5 milioane.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2013, 8:13

irina mihaescu: daca articolul meu si al colegilor are semnificatie sau nu, asta vom vedea 🙂

cititi macar titlul inca o data, va rog! Nu am scris „o treime de teren de rugby” si gata, ci „o treime de teren de rugby si o margine de baza sportiva”. Si am indicat de zeci de ori suprafata, de 11.800 de metri.

Cit despre calculul pe care il faceti, am raspuns si unui alt cititor, aveti rabdare, va rog, vom publica documentele si atunci veti vedea adevarul. Multmesc!

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2013, 8:18

george: aveau loc suficient sa faca terenul in stinga.
In al doilea rind, mergeti la chiosc, luati ziarul de azi si veti vedea cum oameni din interiorul MTS au furnizat informatii si documente celor care au cistigat procesul.

Si, apropo, de proprietari. E normal ca oamenii sa obtina cit de mult pot pe proprietatea lor. Mai ales ca vorbim de niste oameni care s-au luptat zeci de ani cu nesimtirea statului roman care nu le-a restituit proprietatea!

Dar, de fapt, stim foarte bine cum s-a procedat cu proprietarii in Romania si cum s-au interpus baietii destepti care au pacalit si statul si proprietarii.

Nimeni nu contesta dreptul proprietarilor, ei au fost primii umiliti si in acest caz si au actionat pur si simplu siliti. Veti vedea.

oby  •  25 ianuarie 2013, 10:10

Domnule Tolontan!terenul despre care se discuta probabil l-au vandut sa acopere bani cheltuiti in in campania 2009-2010.o spalare de bani in primul bazin de natatie din cadrul clubului din sos Iancului,care a ramas la stadiul de gard !normal sa vanda apoi terenul si sa scoata bani si sa duca la bun sfarsit bazinul,probabil sa-l treaca tot pe S.C AMMA Construct srl,cum este hotelul,restaurantul,cantina….in baza vitan sa apara alta firma care acapareaza terenurile de tenis,mai pune si un balon,mai construieste o sala parter+1,la parter sala de fittnes si bazin de natatie,la etaj teren de tenis.
Terenul atat de ravnit este invecinat cu ADP sec 3.eu fac pariu ca dispare si terenul ADP-ului,care este defapt o groapa de gunoi !
PS.sporturile care este accesibile pentru toti copii(rugby,baschet,box,,etc)acesti sportivi sunt remunerati cu 460 lei pe luna.Conflictul de interese duce la desfintarea cluburilor de stat si sa apara cele private !am scos aproape de tot sportul din scoli!chiar daca am facut sute sau mii de sali se sport in curtea scolilor !salile le inchiriem cu ora si ne umplem de bani,Copii nostri din ce in ce mai obezi,iar noi din ce in ce mai fraieri ca platim tot felul de taxe,taxe de protectie,impozite la cel mai mare camatar si infractor!STATUL.

Georgel  •  25 ianuarie 2013, 10:25

si uite asa in loc de sport va ocupati de smecherii, care nu ar trebui sa intre in ziarul de sport ci in cel al justitiei, sau vreunul da la politic pe care nu dau 2 bani. Funeriu s-a acoperit cu expertiza unei firme si este nevinovat si la fel probabil exista sute astfel de smecherii. Consiliile de administratie sunt facute pentru a acoperi smecheriile, nicidecum sa le impiedice.
Pana una-alta, Romania exporta, in medie, anual de doua ori mai multi romani decat au murit in 3 ani ai razboiului II. Sa nu ziceti ca pe vremea PSD sau PNL, fosti si ei la butoane in trecut, procentul a fost altul!
Vedem daca in 2015 vom avea vreun verdict, daca USL va pune mana si pe justitie, ca la putere de 6 luni nu fac decat sa recupereze salarii pentru bugetarii lor.

pragamatic  •  25 ianuarie 2013, 10:41

@tolo. A. intr-o comuna din periferia Buc un privat a cumparat 100 mp de teren cu 1000 E/mp, pt. ca altfel nu putea folosi cei 1,5 ha pe care le mai avea. A procedat gresit? B. daca NECUMPARAREA acelor 11 000 mp cducea la imposibilitatea de a utilizare restul bazei era mai bine? C. Deplasarea terenului, redesenarea cailor de acces si restul de modificari cat ar fi costat? D. nu cumva de acum inainte orice autoritate din domeniul sportului se va vferi ca dr…..acul de tamaie sa mai cumpere ceva? Caci -citind articolele din GSP- se pare ca esti mai putin critticat daca NU FACI NIMIC. O.Bellu , care n-a vrut sa-l cumpere, e laudat. Deci nu mai facem nimic fara aprobarea PREALABILA si in scris de la GSP?

torontezu  •  30 ianuarie 2013, 6:16

ce vremuri…
am copilarit acolo. in stanga e Real-ul si „Bobocica”. In dreapta e ADP. De sus din Calea Vitan coborau autocisternele „la depou. In anii 80 pant ‘tribunelor’ era asa abrupta ca imi era frica, pici fiind, sa alerg. Acum aproape ca e ca in palma. Pe locul unde Nastase a pleostit terenul ala de handbal/baschet fara de Dumnezeu (parte a contorizatorului din campania 2010 parca privind X terenuri de sport date in folosinta) vizionam concursuri de echitatie „a-ntaia”. Atunci cand nu alergam pe pista de atletism asigurandu-ne ca trecem baremurile la sport.

Mi-ai trezit amintiri din copilarie, dle Tolontan. Incet-incet, din „terenul meu” de joaca s-a furat pe bucatele. Caii au inceput sa dispara. La un moment dat nu mai puteai intra sa alergi. Sunt atatea persoane in organigrama ministeriala care sufoca orice idee de competitie, competitivitate si sport, incat Romania moare, in soapta si fara lacrimi.

tina  •  6 februarie 2013, 10:15

O initiativa laudabila! Suntem multi cei care ne intrebam cat or sa mai fure. Sunteti in asentimentul multora dintre noi care se intrebau cat va mai dura hotia si impertinenta lui corvin nedelcu si carstoiu.
Poate ar fi mai bine sa anchetati si modalitatea in care prea tanarul director de la juridic si-a construit in timp record o casa din umilul salariu de functionar public (in doua luni de zile) si cum isi permitea sa plateasca pazinic la vila cu 800 ron/luna tot din acelasi umil salariu de functionar public, in coditiile in care oficial statea cu chirie intr-un modest apartament din Ferentari. Speram sa descoperiti toate mizariile facute de acesta clica si asteptam cu interes sa le aduceti la cunostinta opiniei publice

Comentează