Respect, Daniel Funeriu!

UPDATE 4 IULIE: Siveco anunță faptul că azi se va posta pe edu.ro ”Ierarhia la nivel judeţean și al municipiului Bucureşti a
absolvenţilor claselor a VIII-a”.

sâmbătă, 29 iunie 2013, 8:52

UPDATE 4 IULIE: Siveco anunță faptul că azi se va posta pe edu.ro ”Ierarhia la nivel judeţean și al municipiului Bucureşti a
absolvenţilor claselor a VIII-a”.

UPDATE: Hotnews publică scrisoarea unui profesor de română care își argumentează senzația amară. Bonus alte două opinii, mai nuanțate decît a mea:  Pecican și Rogozanu.

Sosesc primele rezultate ale concursului de evaluare națională. Final de clasa a VIII-a și admiterea în liceu. Cifrele curg pline de miere și era limpede că se va întîmpla așa! Se raportează succese de partid și de stat.

Numărul notelor peste 5 la nivel național a crescut cu 11% față de 2012.

În București peste 10% dintre elevi au luat nota 10 la matematică și 40% au izbutit o notă peste 9! Sînt rate de succes de două ori mai mari decît în 2012 și de aproape trei ori mai mari decît în 2011.

Cum s-a ajuns aici?

Examenul de română a fost, în cel mai bun caz, mediu, iar cel de matematică a fost de-a dreptul slab. Probabil cel mai slab din istoria recentă. Oricum, mai slab decît acum 30 de ani, cînd ”decrețeii” intrau la liceu.

Iar copiii de acum sînt mult mai deștepți, mai informați și mai intuitivi decît am fost noi. Meritau un examen pe măsura minții lor și pe măsura nevoii de departajare reală. Lumea a evoluat enorm în 30 de ani și ei sînt siliți să sară o ștachetă mai joasă decît a vechilor generații.

Această ”epidemie de merit” a fost premeditată de către Ministerul Educației, al cărui portal bineînțeles că nu are rezultatele, felicitări Siveco!, încă un sistem integrat construit pe o grămadă de bani care nu funcționează cînd e nevoie de el. Lasă că fac Adevărul, Gândul, Hotnews, Jurnalul și ceilalți munca! A naibii presă falimentară cum e ea infinit mai responsabilă decît companiile profitabile ”integratoare de soft”!

Inițial, sîmbătă pe la ora 16, edu.ro a căzut, iar apoi nici n-au postat rezultatele, ca să nu se mai complice. 100% eșec, încă un superlativ de raportat!

ProTV a conceput o hartă interactivă a țării, dar datele de la minister întîrzie. Lasă să muncească fraierii din redacții și să aștepte nedeterminat publicul, așa le trebuie!

Promovabilitatea de partid și de stat a fost organizată din timp și asta se vede din toate faptele și statisticile. Cele două simulări anterioare examenelor au fost mai dificile decît însuși examenul. Prima, mai grea. A doua, a descrescut. Examenul? Și mai jos. La matematică, cu aceiași elevi, s-au triplat notele bune față de acum  cîteva luni!

Ministerul a calibrat dificultatea subiectelor ca să raporteze că și-a îndeplinit obiectivul: mai puțini nemulțumiți, note mai mari, un succes de partid și de stat pe cîrca unor copii ”născuți digital” și care nu aveau nevoie de acest cadou otrăvit tocmai pentru alcătuiesc o generație bună!

De acum însă începe distracția tristă. Va apărea o reală dificultate de repartizare, ajungîndu-se la situația ca la liceele foarte bune să se intre medii de peste 9,6 sau chiar binișor mai sus! Imaginați-vă cum se va opera departajarea!

În al doilea rînd, și acesta este unul dintre motivele pentru care britanicii tocmai cresc dificultatea examenului lor omolog capacității noastre, se confuzează elevii, care nu mai înțeleg nici care e nivelul lor real și nici dacă să opteze pentru real sau uman. Unde sînt buni cu adevărat? Ce la place? În ce direcție se văd urmînd liceul?

Deruta tinerilor și tot ce decurge de aici, muncă irosită, profesori perplecși în anii care urmează, risipirea de resurse, aceasta este probabil, cea mai gravă consecință a deciziei ministerului condus de Remus Pricopie de a raporta o recoltă record de note bune la hectar.

Cum va fi oare la Bacalaureat?!

Ca jurnalist, am criticat cîteva dintre deciziile din sport ale lui Daniel Funeriu. Baza Olimpia e doar un exemplu.

Dar, în materie de educație, așa cum am mai spus-o, Funeriu va rămîne cel care a readus cuvîntul exigență și demnitatea care decurge de aici. Respect reîmprospătat din această sîmbătă seară a rezultatelor record la învățătură!

Comentarii (164)Adaugă comentariu

Adrian  •  1 iulie 2013, 20:02

Dle Tolontan

Articolul este corect, cu subiect si predicat, vorbeste despre o greseala sistemica, fenomenele enuntate vis a vis de actiunile guvernantilor actuali le simtim aproape in toate domeniile.
Motiv pentru care, la randul meu respect pentru Dvs.

In rest…
Unele comentarii sesizeaza nuanta articolului si va acorda creditul meritat…
Altele sunt ametite si bat campii, divagand…
Destul de multe sunt rautacioase ca si cei ce le-au postat, altele „corupte” si iata ca putem vorbi si in acest mediu de coruptie 🙂

Per total, cred ca am trecut de pragul in care te poti lupta cu sistemul… Sistemul a invins si dezastrul din educatie se reflecta si in capacitatea noastra de a intelege unde gresim, cand ne furam singuri caciula. Asta se poate vedea, asa cum incercam sa arat mai sus, si in comentariile postate…

Turcii au iesit in strada, provocati sau nu, pentru un parc.
Noi nu suntem capabili „sa iesim in strada” decat pentru mancare si caldura, ca in ’89… Doar atat avem nevoie de la viata…
Simplist dar pare adevarat daca te uiti la nivelul de educatie la care am ajuns, la nivelul de intelegere de care da dovada societatea, la nivelul presei bazata exclusiv pe rating, oglinda societatii… si bine-inteles la ce oameni votam…

E incredibil cat de jos am ajuns, dar adevarat…
Si de data asta nu stiu ce ne-ar putea salva… si de unde cenusa sa renastem…

mihai  •  1 iulie 2013, 20:09

ce respect? nu le iau apararea nici unora nici altora, dar funeriu nu a adus absolut nimic sistemului de educatie cu exceptia unor procente de promovabilitate dezastruoase,
nu a investit nimic in resursa umana (profesorii)si nici nu a incercat sa coroboreze nevoile societatii cu „tineretul” absolvent (prin reinfiintarea de exemplu a scolilor profesionale)
ce fac astia de acum e doar o alta prezentare a esecului – ambalat si cu funtita roz insa continutul e acelasi prietene,la fel de putred

Ana are mere…  •  1 iulie 2013, 21:11

Inţeleg că părinţii sunt împărţiti în două tabere, una care consideră că este foarte bine că a scăzut nivelul de dificultate al subiectelor la matematică şi alta nemulţumită de faptul că ierarhiile sunt complet distorsionate de faptul că un număr uriaş de elevi au luat note extrem de mari la matematică. Îi întreb pe cei din prima categorie dacă îşi păstrau opinia dacă situaţia era inversă, respectiv dacă la limba română erau mii de note de 10, dacă peste 40% din elevi obţineau la română note de peste 9 în timp ce la matematică rezulatele erau normale sau similare cu cele din cea de a doua evaluare (care a fost mai simplă decât prima).

Ce aţi fi spus dacă la română s-ar fi dat subiecte de genul:
Se dă propoziţia: Ana are mere. Citiţi-o!
1. Precizaţi dacă prima literă a cuvântului “Ana” este vocală sau consoană.
2. Câte consoane se întâlnesc în cuvântul “are” şi care sunt acestea? (asta putea fi întrebare de baraj)
3. Din câte cuvinte este formată propoziţia de mai sus?
4. Identificaţi predicatul în propoziţia de mai sus.
6. Indicaţi forma la singular a substantivului “mere”.
7. Indicaţi două diminutive ale cuvântului “măr”.
8. Explicaţi de ce s-a pus semnul “.” după cuvântul mere.
9. Ce fel de substantiv este cuvântul “Ana”?
10. Precizaţi modul şi timpul verbului din propoziţia de mai sus.

andi  •  1 iulie 2013, 22:39

Invatamantul actual produce inculti cu diploma si este tinut in viata cu obstinatie de statul nostru care se incapataneaza sa plateasca la hurta profesori inculti, lenesi, dar si altii capabili si/sau cu simtul datoriei. Pentru a salva aparentele subiectele care se dau la concursuri sunt tot mai diluate, devenind anul acesta rusinos de simple. Chiar si in aceste conditii doar 75% au promovat. Funeriu are marele merit de a fi incercat si in mare parte de a fi reusit sa elimine frauda. Desi adevarul este evident guvernul se face ca nu vede ca singura optiune ramasa este privatizarea invatamantului. Nu este normal ca statul sa finanteze si profesori si elevi pentru a obtine rebuturi de nota 10 (zece), dar analfabeti.

sile dinicu  •  2 iulie 2013, 2:22

tolo, citeste, daca nu ai facut-o deja, comentariile 14 si 15, sint SA-VU-ROA-SE prin anafalbetism!

sile dinicu  •  2 iulie 2013, 2:23

astia e viitoru, bre!

Madalina  •  3 iulie 2013, 10:25

Groaznic! Ca parinte, esti disperat ca un copil care munceste pana la 15 ani poate sa intre la un liceu mai slab cu o medie de peste 9.50. Sper sa iasa un mare scandal azi. Nu cred ca cei care au facut gimnaziul la Vianu, Lazar etc. vor putea continua acolo. Oricum, e super ca o televiziune precum Antena 3, care in anii trecuti mai avea putin si ne prezenta fiecare absolvent care a luat bacul, acum nu spune nimic. Cum incurajam copiii buni sa ramana in tara asta?! Amestecandu-i cu cei mediocrii?!

Bacalaureatul groazei a luat autoritățile prin surprindere | nimicinteresant  •  3 iulie 2013, 23:40

[…] pariu, cum că anul ăsta nu vor trece mai mult de 40%. Îl voi pierde, căci subiectele au fost cu schepsis. Evaluare națională? E mai repede un […]

Bac cu proști | InSibiu  •  14 iulie 2013, 1:56

[…] 8 zile pe calinturcu.net La începutul săptămânii presa urla că subiectele de la Bac sunt foarte ușoare și că o să treacă tot prostul. Tot prostul și […]

LIVIU IONITA  •  17 iulie 2013, 19:48

felicitari si respect pentru Funeriu

atlasms print digital  •  31 iulie 2013, 23:03

Sistemul de invatam are o groaza de lacune , infiorator de slab, este ca o casa care sta pe marginea unei bucate de pamant gata sa cada , daca nu se organizeaza cumva sistemul consecintele pe termen lung vor fi dezastroase

Directori cu etică profesională « Dictatura justitiei  •  16 august 2014, 22:57

[…] când ministrul Daniel Funeriu (Omagiu lui Daniel Funeriu! Unul mic, dar, omagiu | Argument, Respect, Daniel Funeriu! : Cătălin Tolontan) a introdus înregistrarea video a examenului de bacalaureat . Dacă sunteți o persoană corectă […]

Dabio  •  22 noiembrie 2014, 1:02

Din pacate nici un ministru nu s-a ridicat la nivelul lui Funeriu, desi a fost foarte blamat.

Turma cum laude – TM Arhitects  •  24 ianuarie 2015, 11:55

[…] nu uitati sa il cititi pe Tolo, care m-a inspirat sa scriu cele de mai sus Cartea te face neprost! educatie, inspirational, […]

Comentează