Respect, Daniel Funeriu!

UPDATE 4 IULIE: Siveco anunță faptul că azi se va posta pe edu.ro ”Ierarhia la nivel judeţean și al municipiului Bucureşti a
absolvenţilor claselor a VIII-a”.

sâmbătă, 29 iunie 2013, 8:52

UPDATE 4 IULIE: Siveco anunță faptul că azi se va posta pe edu.ro ”Ierarhia la nivel judeţean și al municipiului Bucureşti a
absolvenţilor claselor a VIII-a”.

UPDATE: Hotnews publică scrisoarea unui profesor de română care își argumentează senzația amară. Bonus alte două opinii, mai nuanțate decît a mea:  Pecican și Rogozanu.

Sosesc primele rezultate ale concursului de evaluare națională. Final de clasa a VIII-a și admiterea în liceu. Cifrele curg pline de miere și era limpede că se va întîmpla așa! Se raportează succese de partid și de stat.

Numărul notelor peste 5 la nivel național a crescut cu 11% față de 2012.

În București peste 10% dintre elevi au luat nota 10 la matematică și 40% au izbutit o notă peste 9! Sînt rate de succes de două ori mai mari decît în 2012 și de aproape trei ori mai mari decît în 2011.

Cum s-a ajuns aici?

Examenul de română a fost, în cel mai bun caz, mediu, iar cel de matematică a fost de-a dreptul slab. Probabil cel mai slab din istoria recentă. Oricum, mai slab decît acum 30 de ani, cînd ”decrețeii” intrau la liceu.

Iar copiii de acum sînt mult mai deștepți, mai informați și mai intuitivi decît am fost noi. Meritau un examen pe măsura minții lor și pe măsura nevoii de departajare reală. Lumea a evoluat enorm în 30 de ani și ei sînt siliți să sară o ștachetă mai joasă decît a vechilor generații.

Această ”epidemie de merit” a fost premeditată de către Ministerul Educației, al cărui portal bineînțeles că nu are rezultatele, felicitări Siveco!, încă un sistem integrat construit pe o grămadă de bani care nu funcționează cînd e nevoie de el. Lasă că fac Adevărul, Gândul, Hotnews, Jurnalul și ceilalți munca! A naibii presă falimentară cum e ea infinit mai responsabilă decît companiile profitabile ”integratoare de soft”!

Inițial, sîmbătă pe la ora 16, edu.ro a căzut, iar apoi nici n-au postat rezultatele, ca să nu se mai complice. 100% eșec, încă un superlativ de raportat!

ProTV a conceput o hartă interactivă a țării, dar datele de la minister întîrzie. Lasă să muncească fraierii din redacții și să aștepte nedeterminat publicul, așa le trebuie!

Promovabilitatea de partid și de stat a fost organizată din timp și asta se vede din toate faptele și statisticile. Cele două simulări anterioare examenelor au fost mai dificile decît însuși examenul. Prima, mai grea. A doua, a descrescut. Examenul? Și mai jos. La matematică, cu aceiași elevi, s-au triplat notele bune față de acum  cîteva luni!

Ministerul a calibrat dificultatea subiectelor ca să raporteze că și-a îndeplinit obiectivul: mai puțini nemulțumiți, note mai mari, un succes de partid și de stat pe cîrca unor copii ”născuți digital” și care nu aveau nevoie de acest cadou otrăvit tocmai pentru alcătuiesc o generație bună!

De acum însă începe distracția tristă. Va apărea o reală dificultate de repartizare, ajungîndu-se la situația ca la liceele foarte bune să se intre medii de peste 9,6 sau chiar binișor mai sus! Imaginați-vă cum se va opera departajarea!

În al doilea rînd, și acesta este unul dintre motivele pentru care britanicii tocmai cresc dificultatea examenului lor omolog capacității noastre, se confuzează elevii, care nu mai înțeleg nici care e nivelul lor real și nici dacă să opteze pentru real sau uman. Unde sînt buni cu adevărat? Ce la place? În ce direcție se văd urmînd liceul?

Deruta tinerilor și tot ce decurge de aici, muncă irosită, profesori perplecși în anii care urmează, risipirea de resurse, aceasta este probabil, cea mai gravă consecință a deciziei ministerului condus de Remus Pricopie de a raporta o recoltă record de note bune la hectar.

Cum va fi oare la Bacalaureat?!

Ca jurnalist, am criticat cîteva dintre deciziile din sport ale lui Daniel Funeriu. Baza Olimpia e doar un exemplu.

Dar, în materie de educație, așa cum am mai spus-o, Funeriu va rămîne cel care a readus cuvîntul exigență și demnitatea care decurge de aici. Respect reîmprospătat din această sîmbătă seară a rezultatelor record la învățătură!

Comentarii (164)Adaugă comentariu

anghel cristian  •  29 iunie 2013, 21:30

Respect Catalin Tolontan !!!Cu aceasta postare imi dovedesti ca esti inca odata un jurnalist cu o coloana vertebrala dreapta asupra careia Felix nu a putut sa o lezeze vreodata!

ReIKo  •  29 iunie 2013, 21:31

ai dreptate…anul acesta au fost niste subiecte penibile…deci la matematica sunt facute pentru toti ingramaditii…e inadmisibil asa ceva…trebuie sa existe o departajare a elevilor buni…eu am dat capacitatea in 2007 si nici nu se compara cu subiectele de acum, mai mult noi am avut si o proba in plus geografie sau istorie. atat la romana si la matematica puteai face usor de 10…rusine ministerului educatiei…ajungem sa promovam toate mediocritatile

Cristian  •  29 iunie 2013, 21:33

Intre Funeriu si Abramburica e diferenta dintre o masina germana din 2013 si o Lada ruseasca din 1970. Si, n mare parte din cauza presei, Funeriu e de obicei criticat, iar madame e lasata in pace sa isi faca treaba.

Mark-3000  •  29 iunie 2013, 21:34

Au fost niste subiecte jenante, iar pentru departajare se puteau baga 2 subiecte de dificultate medie si unul de dificultate ridicata, pentru ca promovabilitatea n-ar fi descrescut.

crysssalthar  •  29 iunie 2013, 21:41

Salutari Cataline,

In multe articole nu am fost deacordcu tine, nici nu tin mortis, dar pentru acesta tin sa spun doar ca ai atins punctul cel mai important. Da, recolta la hectar va creste an de an, pentru ca partidul rosu sa fie in frunte, ce conteaza inteligenta viitoare, mai putine capete luminate, mai multi votanti de mana stanga. Din pacate, cei care vor suferii suntem noi, generatia ta, a mea, si foarte probabil a copiilor nostri, pentru ca timp de 15 ani ne-am furat caciula singuri (de fapt ne-au furato altii), si cum se stie din istorie cand un om incearca sa se opuna sistemului (Daniel Funeriu) , sistemul il arunca la groapa de gunoi. Dar totul se strica de la cap, cand mintile luminate ale Romaniei dau verdic ” Nu a fost plagiat” unei lucrari penibile de doctorat, soarta este crunta si destinul nostru ca natie va merge in aceeasi directie. Sunte pesimist, desi optimist din fire…Cu respect,

Madalin Blidaru  •  29 iunie 2013, 21:51

Să începem pariurile: cu câte procente va crește promovabilitatea bacalaureatului?

Lu  •  29 iunie 2013, 21:52

Dle Tolontan, dacă aveţi rezultatele, verificaţi, iese curbă lui Gauss? Orice profesor vă vă lămuri cum se face analiza. Dacă nu găsiţi unul, daţi un semn, peste vreo ora ajung la un
calculator.

mario  •  29 iunie 2013, 21:52

incepe sa fie tot mai clar ca actuala guvernare este din ce in ce mai dezastroasa. ce este mai rau , este faptul ca din 90 pana acum , tot ce s-a intamplat din punctul de vedere al guvernelor si politicienilor , a avut o panta descendenta. oare pana cand vor tolera romanii aceasta situatie ?

johnson  •  29 iunie 2013, 21:53

dle tolontan, doua din subiecte se fac la GRADINITA / GRUPA PREGATITOARE :)))))))
cel cu fructele si cel cu cati au luat nota 8.

juku  •  29 iunie 2013, 22:01

aiurea… unul dintre cei mai slabi si penibili ministri ..acest Funeriu… cand va veni unul si va reface complet programele ,aerisindu=le, abia atunci putem spune ca avem un ministru bun… pana atunci toti au fost niste nulitati…cu exceptia lui Marga…

mdapp  •  29 iunie 2013, 22:03

Daca a fost slab cu atat mai bine ,pt ca rezultatele sunt mai bune si avem mai multi copii la licee iar in ziua de azi nu se mai invata si uite sunt anumite licee din craiova ca de ex :odobleja acum 3-4 ani era de media 9 acum s-au facut 2 licee sau aliat cu Electro si acum se intra cu 4.

Rody  •  29 iunie 2013, 22:08

Sper ca la Bac sa fie la fel de simplu :))

Paganus  •  29 iunie 2013, 22:10

Lasa, ca n-ai nevoie de scoala. Fotbalul e dovada vie ca din orice ratat fomist minoritar subdezvoltat intelectual poti face o persoana respectabila. Ce, Becali a stiut sa raspunda la intrebarea cand si unde si-a luat bacul? Dar pentru voi tot vedeta a ramas, chiar din spatele gratiilor. Asa ca daca i se iarta lui Becali, li se poate trece cu vederea si unora pentru care Becali a ajuns model!

student  •  29 iunie 2013, 22:14

La univeesiratea a carui student am fost conducerea a fost schimbata pe linie de partid . In restante decana suna profesorii si ameninta cu desfacerea contractului de munca daca respectivul profesor nu il trece pe studentul x, iar studentu x nu a fost la niciun labrator la acea materie … ca sa numai zic curs … si astfel studentu arenota 8 la liceta iar eu 9 .. care NU AM NICIO ABSENTA .

anonim  •  29 iunie 2013, 22:28

Tu care ai facut acest articol , te consideri prea destept sau cum ?
Esti vre-un pui de geniu ?
Prietene , ca sa stii cum sta treaba , oamenii isi fac treaba cum stiu ei. Era bine sa scada promovabilitatea , nu ? STii cat e un salariu de profesor in Anglia? Stii ce fel de dotari au copii din Anglia ? Prietene , in primu rand , documenteaza-te si apoi vi sa faci articole ! Comentarii de genu poti sa faci cu prietenii tai . Umpleti ziarele de prostii si oamenii nedocumentati chiar cred.

Ps: cred ca si tu ai dat bacu` cu cel putin 5 ani in trecut . ai copiat si acum suferi de tine .

iulian  •  29 iunie 2013, 22:28

deh…nici funeriu nu are dreptate aici….elevul de 5..6…si 7 nu exista pt el….doar cei de 9 si 10 si subiectele tb facute ca atare…intr-adevar, anul acesta s-a cazut in extrema cealalta….sa fim seriosi, anul trecut la bac, la matematica, un elev de nota 6 nu avea nicio sansa sa ia mai mult de 4 pt k nu s-a respectata gradualitatea dificultatii subiectelor. care a fost rezultatul: 25 % nu mai participa la bac…iar cei din clasa a IX-a spun deja k nu mai are rost sa invetze k oricum nu vor lua bac-ul care e facut doar pt cei de 9 si 10…e bn asa?

Cristian  •  29 iunie 2013, 22:29

Buna seara domnule Tolontan,
Considerati ca este normal ca anul acesta, la examenul de capacitate, elevii au fost obligati sa semneze ciornele si sa le predea?
Nu cumva asa s-au putut identifica dupa scris lucrarile anumitor elevi!!!?
Ma bazez pe dumneavoastra ca veti investiga acest caz.
Multumesc
Un parinte

bloggerissim  •  29 iunie 2013, 22:29

Cum sa fie slab!?
Dau exemplu:4 x4 + 10-clasa a 2-a sau a 3-a
Tabelul acela cu notele de 8, trebuia sa spui numarul care era trecut in tabel-subiect de clasa pregatitoare.
Propun un exemplu pentru bac :nu-i asa ca 1+1 =2
Mai trist este ca parintii o sa se laude, cat de destepte sunt odraslele lor(mai ales cei care nu prea au dat pe la scoala).Un examen jenant cu un grad de dificultate de la 1la 10 de 2.Urmeaza o noua generatie de retardati ce o sa creada in continuare ca Stefan cel Mare este o strada in Bucuresti iar Kant este unul si acelasi lucru cu Kent.

teddy  •  29 iunie 2013, 22:36

eu cand am vazut subiectele la mate cu Ana are mere am crezut ca sunt la misto … stateam in birou cu inca 7 persoane si nu ne venea sa credem … a fost una din cele mai proaste glume posibile aceasta evaluare …. sunt curios ai cui copii din minister au avut evaluarea in acest an de au fost asa subiecte penibile …

valy  •  29 iunie 2013, 22:39

cu prostimea,inainte!

serban  •  29 iunie 2013, 22:40

era de asteptat ca cel mai slab ministru din istoria invatamantului romanesc sa ia cateva masuri „neocomuniste” pentrru a putea raporta ca nu se mai face de ras cu procentul de promovabilitate la diversele examene scolare, fie ele de capacitate, bacalaureat, etc
cum nivelul de cunostinte nu-l putea imbunatati cu sistemul falimentar pe care-l propavaduieste in onor ministerul educatiei si invatamantului, a coborat intr-atat de mult dificultatea subiectelor, devenind, cel putin la matematica cu adevarat jenante pentru acest nivel de testare a cunostintelor, incat rezultatele au crescut fata de anul trecut ca fat frumos: cel putin de 3 ori!!!
intre ce raportau agricultorii comunisti (10,12,14.000 kg/ha de grau, etc, etc)si ce raporteaza inspectoratele scolare acum la minister e cam aceeasi aiureala!
jenant minister, jalnic ministru, catastrofala politica in educatie!!!!

alina  •  29 iunie 2013, 22:44

wow, ce guvern tare si- ales Ponta! tara incepe sa mearga ca pe roate, oficial ne merge bine :)))

Dan  •  29 iunie 2013, 22:47

…nu este nimeni de vina ca aceste subiecte au fost usoare…variantele celelalte aveau un oarecare grad de dificultate.
Ideea este ca ar trebui reintrodus examenul la admitere in liceu. Acolo se vede valoarea reala a elevului. Acest sistem de admitere este „defect”….inlocuiti-l stimati domni si stimate doamne din fruntea ministerului educatiei…restul, ce spune dl.TOLONTAN e CAN CAN…adica poveste….LUATI AMINTE…………………

Miss G  •  29 iunie 2013, 22:52

Nu stiu ce sa spun la faza cu politicul. Cert este insa un lucru. La matematica probleme de genul Ana are mere…se fac in clasele primare. Cum este posibil sa dea la clasa a 8-a asa ceva?

Robert  •  29 iunie 2013, 22:57

Nu cumva actualul ministru e omul abramburicai cea ce a desfiintat scolile profesionale? Deh toti trebuie sa fim genii cu facultati aiurea nu buni meseriasi care sa-si aduca aportul la economie.
Nu cumva abramburica era cea care propunea acum cativa ani sa se intre la facultate fara bac?
Si nu cumva seful ei pe linie de partid actualul ilustru prim ministru a spus ca da asta e o solutie?
RUSINE sa le fie si lor dar si noua tuturor ca ii lasam sa ne conduca!

bluesky  •  29 iunie 2013, 23:03

De acord cu ce scrie Tolontan. Acum un an si acum doi era o vaicareala generala, ce copii prosti avem, ca nu trec BAC-ul 40% sau nu mai stiu cat. Acum promoveaza prea multi. Ma intreb care E ADEVARUL fratilor? Sunt copii prosti, ori generatie remarcabila ca nu inteleg nimic. Cand sunt probele prea dificile? sau nu? Imi face impresia ca va pute prea mult si oricum ai da-o nu e bine. Vesnic nemultumiti cumva?

Dihorul  •  29 iunie 2013, 23:09

Tara te vrea prost pentru a fi usor de manevrat. Suntem o tara de prosti cu diploma. Oameni care la 30 de ani au 2 doctorate!!! Imi e frica de generatia care vine din urma si care ar trebui sa imi plateasca pensia din adunat de capsuni… Invatamantul a devenit si el o afacere, de stat…

carcotasa  •  29 iunie 2013, 23:11

„Văd, văd, văd că aveţi tendinţa să trataţi cu foarte mare spirit de glumă şi înţelegere propriile dumneavoastră inexactitudini care duc la decizii foarte grave şi să fiţi extrem de exigent cu certitudinile întemeiate ale altora”
„Datoriile ministerului este de zero lei”
„Aşa cum scrie în DEX, cuvântul coleg este neutru, nu este defel feminin”

Daniel Funeriu

Simona  •  29 iunie 2013, 23:11

Aiurea…subiecte extrem de usoare…unde vreti sa se ajunga? Nu se mai invata nimic in scoli, se copiaza peste tot, de la tara pana in cel mai bun liceu. Va spun din proprie experienta.

sile dinicu  •  29 iunie 2013, 23:13

haide bre tolo cine crezi ca te aude? si mai ai vreo 3 ani de vorbit in van, nu ca fac apologia tristei mosteniri, dar cand o sa mai vina unul ca funeriu care sa taie cat mai in carne vie la educatie? nec ultra crepidam…

Razvan  •  29 iunie 2013, 23:15

Cu parere de rau trebuie sa recunosc justetea articolului si a multor comentarii. Subiectele de la matematica au fost incredibile… si totusi sunt elevi care n-au luat 5 desi au absolvit 8 clase!!! Cineva spunea ca au fost subiecte de gradinita si nu a exagerat. Asta-i noua moda din invatamantul romanesc: clase intregi de elevi cu medii generale peste 9, medii de admitere in liceele mai bune de peste 9.50 … 9.60 (nu m-ar mira ca anul asta sa se ajunga la 9.80 … 9.90) si cunostinte din ce in ce mai putine. Dar avem promovabilitati si note din ce in ce mai mari ceea ce inseamna ca reforma da roade…

Andrei  •  29 iunie 2013, 23:17

nu stiu daca a fost sarcina de partid, eu cred ca oamenii aia care fac subiectele pentru aceste examene, incluzand aici si bac-ul, sunt complet pe dinafara, n-au habar de nimic. examenele trebuie gandite in asa fel incat un elev mediu, de gimnaziu sau de liceu, sa poate obtine destul de usor o nota intre 6 si 7, pentru o nota peste 7 el trebuie sa se autodepaseasca. de aici trebuie plecat, notele de 8, 9 si 10 trebuie sa faca departajarea, anul acesta aici s-a gresit, pana acum se gresea la subiectele usoare, care erau prea dificile pentru elevii cu performante scazute sau medii, acum au gresit la subiectele grele.

observ ca unii se scoala si se culca cu becali in creier, daca notele de la scoala se pot imbunatati, cu munca si dorinta, caracterul romanilor perversi, ca asta de la pctul 13, nu se va schimba niciodata.

Profesoru’  •  29 iunie 2013, 23:20

Funeriu a avut si el un „merit”: a desfiintat foarte multe scoli in Romania. De la Cuza incoace, toti ministrii educatiei au incercat sa infiinteze scoli, d-l Funeriu le-a desfiintat. Pentru acest „merit” trebuie scris cu litere de „aur”in istoria dezvoltarii invatamantului romanesc

Ciobanul Bucur  •  29 iunie 2013, 23:34

Respect, domnule Tolontan, pentru acest articol!

eu, robotul!  •  30 iunie 2013, 0:10

Domnule Tolontan.

Citindu-vă de-a lungul vremii, am observant că vă documentaţi. În cazul de faţă, scăpaţi din vedere două lucruri esenţiale:

1. Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a are valoare strict pentru cei care doresc să meargă la un liceu de prestigiu. Pentru ceilalţi, e apă de ploaie pentru că, dacă aţi fi citit metodologiile, aţi fi aflat că:
a) se poate intra la liceu şi cu note sau medii sub 5
b) se poate intra la liceu chiar şi fără participarea la acest examen, altfel spus, doar cu notele din gimnaziu.
E drept că în aceste cazuri locurile pe care le prind copiii sunt la licee de rang z, dar asta îi priveşte strict pe ei. Cine a aprobat metodologia de examen după care se desăşoară actualul examen? Respectabilul Daniel Funeriu, în 2010!

2. Repartizarea la liceu se face computerizat la fel ca în ceilalţi ani, deci nu e nimic de imaginat referitor la acest proces, aşa cum subtil insinuaţi. E un algoritm destul de simplu până şi pentru un inginer ca dumneavoastră.

Restul e retorică. Suplă, dar cam degeaba.

Ion  •  30 iunie 2013, 0:19

Sa inteleg ca va roade ca e procentul de promovare mare, ca nu mai puteti umple ziarele cu cat de slabi sunt profesorii si cum sunt ei de vina pentru rezultatele dezastruoase?

Nu v-ar fi rusine, sa mergeti pe 800 de lei si sa desteptati elevii!

Funeriu a fost odios. El a avut directiva de la Basescu ca sa pice cati mai multi elevi bacul, pentru ca apoi sa se arunce cu noroi in profesori\. Doar stiti ce boala are lepra de Basescu pe cadrele didactice. Asta a fost toata filosofia, mascata sub forma unei asa-zise corectitudini.
Daca vrem corectitudine, atunci sa se aplice corectitudine de la clasa intai pana la clasa a -12-a, si abia apoi la bac. Pe vremea PDL-ului, in liceele de fite, veneau mai marii de la partid cu amenintari sa le fie trecute loazele, ca altfel nu stiu ce se intampla, asta facea PDL si voi il laudati acum pe Funeriu, cel mai slab si habarnist ministru!

cezar  •  30 iunie 2013, 0:48

Suntem evident in cadere libere chiar daca rezultatele arata progres.Asa cum incercam si in economie sa aratam ca suntem in crestere economica si in realitate vai de capul nostru.Ne mintim pe noi si chiar pe ei insasi.Concluzia e una trista .Promovam prostia ca niciodata.

rover  •  30 iunie 2013, 1:21

sa inteleg ca funeriu a fost un ministru bun ca dadea greu la examene??? pai asta tb sa faca un ministru? sa se ocupe de subiectele de examen?? vai de capul nostru….in ce hal de tara traim…aceste examene sunt NULE, ar tb pus accent pe integrarea elevului in societate, inclusiv dupa terminarea facultatii. ar tb ca elevii sa fie implicati in activitati aplicate, sa faca voluntariat, actiuni in natura, orientare, cercetare, etc. sa existe programe GRATUITE care sa ii invete, activitati sportive diversificate, ETCCC…

un simplu inginer  •  30 iunie 2013, 3:33

nu este vorba aici ca domnul Funeriu ar fi facut mare reforma(de care sa fim sinceri am avea mare nevoie pentru ca „acesti copii” ne vor conduce candva!)acum 10 ani cand am dat eu examenul de capacitate cum ii spunea pe atunci elevii se diferentiau macar prin examenu de matematica(despre care pot spune ca avea o dificultate cel putin medie) astfel incat stiai daca esti potrivit pentru un profil real sau uman. Ceea ce a facut acest domn` ministru, caruia nu ma straduiesc sa`i retin numele(pentru ca va fi unul din multele care deja s`au perindat pe la acest minister)e ceva inacceptabil, in opinia mea promovand PROSTIA!!! imi cer scuze daca am jignit pe cineva!

Tampitu’ lu’ Băsescu  •  30 iunie 2013, 7:19

Da, da…faceti examene pentru genii…ca sa ne mangaiem vanitatea imbecila ca invatamantul abstract romanesc si fara nici o legatura cu viata e demn urmas al celui mai perfect model implementat vreodata in istoria romaneasca: modelul comunist! Multa informatie domnilor, multa si fara nici un fel de aplicabilitate. Teste grele, examene comparabile ca nivel de dificultate cu olimpiadele internationale! Acesta e „meritul” lui Funeriu la care se adauga cresterea exponentiala a numarului de someri asistati de la bugetul de stat in urma unui bac de o dificultate absurda. Izolatii ideologic de restul lumii civilizate e bine, e foarte bine ca preamarim, ignorant, delirul megaloman.

Gicu  •  30 iunie 2013, 8:14

Citez din articol: „A doua, a descrescut.” fara respect, domnule Tolontan!
Apropo de acest simulacru de examen: Este o afluenta de parinti pe la usile profesorilor, directorilor…Vor aparea cat de curand masini noi, excursii in strainatate, bijuterii noi etc. Acesta-i raspunsul, amici!

Rudolf  •  30 iunie 2013, 8:27

Citesc articolele despre Evaluarea Nationala din 2013. Ca au fost subiecte jenante, ca a fost nivelul bun etc. Eu sunt de parere, ca si cadru didactic, ca au fost subiecte ceva mai usoare intr-adevar anul acesta, dar nu asta este problema de baza.
In primul rand: Erau subiectele prea grele pana in anii de acuma si la BAC si peste tot se supra aprecia nivelul scolar din tara de multa vreme, si principala problema vine din:
Faptul ca in multe institutii exmanele acestea nu sunt cinstite. Se dicteaza subiecte etc si nu se stie valoarea adevarata a copiilor. Vrem subiecte mai grele, dar nu sa le dam cinstit.
Daca si anul acesta ar fi fost pe bune, va garantez eu, fiind in cunostiinta de cauza ca nici pe departe nu erau notele astea.
Nu se poate ca cei care in simulari au luat 2 3, sa ieie acuma de la 9.50 incolo.
Stiu SIGUR ca s-au dictat rezolvari atat la romana si la mate, deci…
nu subiectele is de vina, suntem departe oricum fata de cat de destepti ne credem. Nu e cinstit fata de elevii chiar buni.

cami08  •  30 iunie 2013, 8:57

Pacat!Mare pacat ca s-a ajuns intr-o astfel de situatie,cu subiecte care sunt pentru un examen de corigenta!Probabil vor ca toti copiii sa fie de acest nivel.S-a dat in copiii foarte buni la matematica,care au fost nivelati cu cei slabi si buni!Daca un jurnalist a sesizat falsitatea acestui examen,un profesor de matemetica ce spune?Ca si pe vremea lui Ceausescu,vrem raportari pe hartie:Avem copii foarte buni!(doar pe hartie).Nu intereseaza pe nimeni cauza esecurilor de la examene ci doar rezultatele.In realitate, avem elevi din ce in ce mai slabi,mai putin pregatiti,iar scaderea nivelului examenelor nationale va incuraja o astfel de situatie…

MIRA  •  30 iunie 2013, 9:15

Surprinde o data la cateva luni,obiectivitatea lui Tolontan!

Funeriu va ramane un punct de reper in invatamantul romanesc!

Spiru Haret  •  30 iunie 2013, 9:17

Domnule Tolontan, parerea dvs este buna si nu prea. Adevarata revolutie in invatamant se va face, cand se va da examen de admitere la liceu la 2-3 materii de baza. In scoli, copiatul este la ordinea zilei, notele se dau in functie de cum se numeste elevul, profesorii de gimnaziu mimeaza predatul cunostintelor, multi adorm in timpul orelor de plictisiti ce sunt. Cei mai multi asteapta sa vina copiii cu lectiile invatate dinainte de acasa sa nu se mai oboseasca cu predatul. Titularizarile se fac cum se fac, ce mai scoala este de toata jena. Dar la liceu credeti ca este altfel? Este aceeasi continuare a penibilului din gimnaziu. Nimeni nu mai este interesat in educatie. Scolile gimnaziale sunt un dezastru. Aceste promotii, ne vor asigura noua pensia? Ana are mere…mere o sa avem peste 20 de ani la pensie…

hrimiuc minodora  •  30 iunie 2013, 9:18

Subiectele au fost de dificultate conform cu ce ar trebui sa stie un copil ce a terminat opt clase.
Noi ne meditam copii si ii indopam cu cunostinte teoretice de care nu vor avea nevoie.
Le luam copilaria,libertatea de avea timp sa se bucure de natura,nu mai au timp de sport ,etc, pentru ca trebuie sa-i trimitem la meditatii,meditatii.
S-a revenit la normal .

Danut Munteanu  •  30 iunie 2013, 9:28

Daca un cadru didactic scrie ” sa ieie ” , atunci imi dati va rog frumos voie sa cred ca oricum nu mai conteaza cat sunt de usoare intrebarile ( nu ” subiectele ” ! ), pt ca oricum ce invata copiii e aberant !
Cadru didactic : sa IEIE !
Infiorator…

alex  •  30 iunie 2013, 9:30

copilul meu a dat capacitatea anul acesta.a spus ca si anul treut ar fi luat 10 la matematica,si acum 2 ani,si acum 3 ani conform testelor date atunci.concluzia:trebuia dat macar unu sau doua subpuncte grele astfel incat sa se faca o departajare corecta intre elevii foarte buni si buni.acu…asta e.. sa vezi medii de intrare la licee,cred ca si cel mai slab liceu va avea ultima medie 7.

ghandalf  •  30 iunie 2013, 9:43

Citez : „Se raportează succese de partid și de stat” 😉
Poate ca este vorba de „succesuri” :))))))))
Chapeau bas, Tolo !!!

SOREX  •  30 iunie 2013, 9:50

Va spun eu… si aici tot Basescu e de vina…. El si-a baga coada, ca sa discrediteze guvernarea copy-paste…. SI FERITI-VA … VINE BACALAUREATUL…. DOMNULE TOLONTAN SI DRAGI COLEGI DE COMENTARII, CINE PARIAZA PE O PROMOVABILITATE DUBLA FATA DE ANII PRECEDENTI?

Comentează