Oțelul, indecența puterii

UPDATE. Dintre toate reacțiile care consideră că Oțelul a falimentat Astra Asigurări, cea mai amuzantă este cea a Geaninei Iovănel, șef PR Astra Asigurări, care azi dimineață i-a certat pe colegii mei că publicăm știri neverificate. Voi vă supărați numai cînd auziți cuvîntul faliment, o echipă de fotbal campioană a României chiar dă faliment! De două săptămîni încercăm să obținem de la Astra și de la Geanina Iovănel un răspuns oficial la întrebarea “e adevărat că Astra a scos bani din club folosind un contract de asigurări 4 milioane de euro, așa cum a acuzat Marius Stan?”. Pînă azi nu s-a sinchisit să răspundă. Așteptăm în continuare răspunsul.

vineri, 19 iulie 2013, 9:59

UPDATE. Dintre toate reacțiile care consideră că Oțelul a falimentat Astra Asigurări, cea mai amuzantă este cea a Geaninei Iovănel, șef PR Astra Asigurări, care azi dimineață i-a certat pe colegii mei că publicăm știri neverificate. Voi vă supărați numai cînd auziți cuvîntul faliment, o echipă de fotbal campioană a României chiar dă faliment! De două săptămîni încercăm să obținem de la Astra și de la Geanina Iovănel un răspuns oficial la întrebarea “e adevărat că Astra a scos bani din club folosind un contract de asigurări 4 milioane de euro, așa cum a acuzat Marius Stan?”. Pînă azi nu s-a sinchisit să răspundă. Așteptăm în continuare răspunsul.

Clubul de fotbal din Galați i-a golit patronului său conturile cu munca de-o viață, iar acum îl bagă și în faliment pe Dan Adamescu, ruinîndu-i prestigiul în afaceri

Nimic n-a venit de-a gata pentru Dan Adamescu. „Am început să muncesc la nici 25 de ani, imediat după ce terminasem ASE-ul”, povestește omul de business care, de curînd, a intrat și în fotbal. Este modest cînd spune că s-a angajat la ieșirea din facultate, pentru că, de fapt, muncise mult și pînă atunci. Învăța, se stresa, studia. Muncea.

Panoramăm România începuturilor anilor ’70 și „puștiul Dănuț”, așa cum singur se descrie într-un interviu pentru Forbes, se angajează la Consignația, rețeaua restrînsă a magazinelor pe valută. E abandonat de destin în raiul produselor interzise, pentru cine își amintește vremurile de dinainte de ’89. Pentru cine nu le-a trăit, felicitări și o explicație!

Consignația e ca și cum azi, în 2013, telefoanele mobile și converșii ar fi toate puse într-un loc, iar în magazin ar avea voie să intre doar cei care dețin plutoniu îmbogățit. N-ai metalul radioactiv să-l dai la schimb, nu ai ce căuta în magazin. Ai plutoniul, adică valuta de atunci, te saltă poliția și-ți cad și boașele.

Proaspăt angajat, e momentul în care Dan Adamescu joacă pe post de junior în echipa de seniori. Începe urcușul perseverent.

În urma unor controale, din care puștiul e singurul care iese bine, promovează din liga a treia în a doua ligă valorică a comerțului, undeva în centrală.

Aici încep, evident, alte tentații. Meciuri mai multe, mize mai mari. Divizia B e mult mai grea. Dar omul aleargă, dă pase, coordonează jocul și marchează cînd e nevoie.

La nici 30 de ani, se transferă, neașteptat, din RSR în RFG. Și continuă să joace pentru ambele echipe, făcînd comerț cu produse capitaliste în lagărul socialist – Dan Adamescu e unul dintre puținele cazuri de dublă legitimare din Liga 1 a businessului!

Reprezintă cîteva firme japoneze de top, JVC, Seiko și Panasonic, în relația cu țările socialiste, mai puțin România. Evoluează bine, e remarcat, face profituri uriașe muncind ca un cîine. Nu e ușor să fii și în apărare și în atac.

Neagă că ar avea orice legătură cu „Cooperativa” Securității, refuză blaturile și merge înainte „singuratic, după cum mi-a plăcut mereu”. Nu-i așa că regăsiți în epopeea sa ceva din destinul Oțelului Galați, și el un club mic, care s-a chinuit mult, a rămas izolat între marile blocuri ale fotbalului nostru și a continuat să spere că va face performanță?

Să revenim la Dan Adamescu. După revoluție, libertatea îl invită în Liga Campionilor Afacerilor. Pe propriile forțe, Adamescu se extinde spectaculos în asigurări, energie, construcții, imobiliare, hoteluri, shopping, finanțe și media. Averea lui, muncită în atîția zeci de ani, crește la nivelul topului Forbes.

Piața, libertatea și propriul talent, dar mai ales efortul consecvent, din generație în generație, i-au oferit șansa de a ajunge în Champions League. Așa îi răsplătește uneori destinul pe cei merituoși – cum premiază UEFA cluburile de fotbal. Banii nu sînt însă oferiți aiurea de zei, ci merg către aceia care pot să radieze prosperitate mai departe. E o investiție divină în ceva ce e bun și poate deveni și mai bun.

Și, chiar cînd se trezește cu toate conturile pline, cînd visul de o viață, „acela de a-mi exprima decența puterii” după cum emoționant spune Dan Adamescu pentru Ziarul Financiar, cînd, așadar, cerurile s-au deschis, businessmanul are nefericita idee de a intra în fotbal.

La nici cîteva luni, din senin, fără vreun anunț prealabil, Oțelul Galați îi golește conturile! Cum? Potrivit lui Marius Stan, primarul de Galați, clubul a obligat o firmă a lui Adamescu, Astra Asigurări, să cumpere bilete de 4 milioane de euro pentru meciurile amicale!

O făcătură! Un transfer de bani mascat într-un contract cu aparențe legale.

Îngrozitor, desigur! Un exces de putere împotriva companiei Astra Asigurări, care nu se poate apăra. Și, omenește vorbind, ce poate face Adamescu în fața unui club atît de mare ca Oțelul?!

Mai mult decît atît, după ce Astra a rămas fără bani, Oțelul Galați a demarat procedurile de insolvență pentru compania de asigurări. „E singura posibilitate ca să salvăm compania Astra și pe Dan Adamescu pentru că au datorii la stat!”, a declarat fundașul central al echipei, înainte să închidă telefonul.

Adamescu nu mai are forță nici să protesteze, nici să spună că el nu a cerut să fie salvat și că era, de fapt, un om la apogeul prosperității sale.

Golirea de bani a Astrei și falimentul demarat sînt atît de aiurea și au venit atît de repede că Dan Adamescu privește totul ca pe o lovitură a destinului indecent cu oamenii și cu faptele lor de muncă. Antreprenorul de 65 de ani și-a văzut risipite nu doar companiile sau banii, ci și mîndria și povestea demnă de-o viață, începută umil de „puștiul Dănuț”.

Ieri, în bătaie de joc, antrenorul de la Oțelul i-a comunicat pe fax lui Adamescu că toți angajații Astrei Asigurări care nu se înființează băț mîine dimineață, din București sau pe unde or mai lucra ei, să alerge ture de teren la Galați vor fi concediați.

Nu-i așa că e oribil? Dacă nu cumva o fi invers.

Comentarii (99)Adaugă comentariu

Un roman obisnuit  •  19 iulie 2013, 10:07

Adamescu este mason cu grad foarte mare , a fost propulsat de sistem sa ajunga prin inalta coruptie , patronul magazinului Unirea , construit in comunism din bani publici .
A fost timp de peste 1 deceniu , finantator al liberalilor .
De 3 ani santajat cu dosare penale grele a trecut in tabara basista .
A fost trimis special la Galati sa stearga urmele furtului banilor primiti de la UEFA cand mafia FRF a furat titlul Timisoare in dauna moldovenilor .
Nu exista nicio polita de asigurare de 5 milioane a clubului Galati la Astra .
Este o mare minciuna, in realitate prin aceasta operatie falsa economica , se acopera disparitia banilor .
In spatele operatiunii este chiar Piratul .

Jose  •  19 iulie 2013, 10:10

N-am inteles nimic. Pana la urma cine pe cine a fraierit?

florin_mch  •  19 iulie 2013, 10:10

Catalin,

magazinele de pe vremea „impuscatului”la care faci referire in articol,se numeau simplu-shop.Consignatiile erau cu totul altceva,unde orice om de rand avea acces.

Mihai  •  19 iulie 2013, 10:11

N-am inteles cum l-a ruinat un club pe patronul sau!!! Cum sa oblige un club de fotbal pe patronul sau, sa cumpere actiuni tot la o firma a lui? Adica George Copos a falimentat Rapidul iar aici e invers? Monser, „miroase a praf de pusca”. 🙂

marcel zadda  •  19 iulie 2013, 10:18

bietul domn adamescu! „sistemul” mai face o victima…

daniel p.  •  19 iulie 2013, 10:21

Felicitari pentru articol! Sarcasmul tau e un raspuns potrivit banditilor care au ajuns sa jefuiasca in vazul lumii Otelul (probabil altceva nu prea a mai ramas de furat).

robert  •  19 iulie 2013, 10:21

Domnu` Tolontan nu va suparati dar cred ca ati primit o friptura pt articolul asta. Poate imi explicati si mie ( sa spunem ca este adevarata afirmatia ca societatea de asigurari Astra a incheiat un contract de 4 mil de euro cu clubul Otelul, societate comerciala din grupul de firme al domnului Adamescu, pt ca au asociat comun sau o parte din asociati comuni) cine a semnat acest contract din partea Astra Asigurari? probabil tot dl Adamescu sau un administrator numit de acesta. pai si cum sa te simti furat cand tu ai semnat ? iar referitor la atitudinea clubului Otelul sigur anormala dc este adevarat ce spuneti dv, tot dl Adamescu poate sa o schimbe in conditiile in care este actionar majoritar, poate face curatenie.

Emil0101  •  19 iulie 2013, 10:24

Nu cunosc amanunte despre acest caz, dar recunosc fina ironie, care se poate aplica in nenumarate cazuri din Romania.
Saracii bogati…

andrei  •  19 iulie 2013, 10:24

Mie mi se pare ca Tolo a primit ceva malai de la adamescu de a inceput sa ii scrie ode patriotice. NU cred ca asta e adevarul

teddy  •  19 iulie 2013, 10:25

si toate aceste lucruri se intampla pentru ca autoritatile competente nu fac nimic … pacat de oamenii muncitori de la Otelul !

personal am ajuns la o varsta la care consider ca am realizat destule prin RO ca sa nu mai am motive sa stau aici… singura mea retinere este ca nu cred ca voi mai avea puterea sa o ia de la zero inca o data in alta parte …

totusi viitorul este foarte sumbru, indiferent ca este aici sau in alta parte … si indiferent unde muncesti ajungi sa ii faci oameni pe cei ca Adamescu care nu dau doi bani pe tine sau pe simbolurile tale sau pe doleantele tale …

Rad1cal  •  19 iulie 2013, 10:26

Si la puscarie cine intra dupa toate manevrele astea?

fulk_nerra  •  19 iulie 2013, 10:26

o fi invers :))

Lupul Singuratic  •  19 iulie 2013, 10:26

Nu vad unde e problema. Otelul a castigat campionatul si prezenta in grupele Ligii prin cumparea arbitrilor si a oamenilor din federatie. Acum e doar rasplata sau karma cum i se spune in alte colturi ale lumii. Enjoy.

Gabriel Bratu  •  19 iulie 2013, 10:26

Excelenta parodie!!!

Totusi, umorul negru nu ne salveaza intotdeauna, pentru ca presa romana nu este in stare, inca, sa spuna exact care este problema la Otelul Galati. o mistocareala de buna calitate, precum aceasta, ofera o imagine buna unui ziarist, dar nu ajuta reconstruirea credibilitatii presei romane.

Koll  •  19 iulie 2013, 10:26

Superb!
O singura corectie, el nu cred ca lucra la „consignatia”,probabil la „shop”!

zzz  •  19 iulie 2013, 10:28

witty genius… 🙂

Remember86  •  19 iulie 2013, 10:29

Superb Tolo ! un eseu care mi-amers la inima … exceptionala idee …dar Omule citi vor intelege ce vrei sa spui … sau mai bine cine are rabdare sa citeasca si ultimile 6 cuvinte !!!…
Pacat ca este atit de departe de realitate ….Daca nu cumva o fi invers !???

mandeal  •  19 iulie 2013, 10:31

Habar n-am despre dedesubturile „devenirii” lui Adamescu… De aia pot doar sa intuiesc ca articolul e la misto. Poate ne da Tolo si cheia, cumva.

stefy  •  19 iulie 2013, 10:34

Jose, este o parodie a ceea ce se intampla la Galati. Faptele au fost prezentate cu ironie fina intocmai invers decat s-au petrecut ele in realitate.
Si cand ma gandesc ca un alt finantator, Capra, a declarat ca asteapta banii de la primaria Ploiesti, adica a oamenilor, ca sa plateasca primele pentru castigarea Cupei. PENIBIL!!!

cetatean  •  19 iulie 2013, 10:35

@florin_mch
nu este adevarat. in comturist puteau intra numai cei care aveau valuta in conturi. iar aceia erau numai strainii si romanii care au lucrat in strainatate. pentru ca tu, ca simplu cetatean, nu aveai de unde sa ai valuta. ba, mai mult, daca te prindea militia cu asa ceva, te baga la mititica…

geo  •  19 iulie 2013, 10:35

domnule tolo…
pareai sau te stiam un om mai inteligent si mai perspicace candva….
dumneata chiar nu ai inteles ca .. stan i-a dat clubul ca sa -si primeasca partea din milioanele primite de la uefa? de ce sa vinzi ceva care a re 20 de milioane si se poate autofinanta numai din acesti bani cativa ani buni??????????

gica  •  19 iulie 2013, 10:38

bine ca am citit mai departe dupa primele randuri, ca altfel as fi crezut ca nu mai sunteti in toata firea, d-le tolontan

Tony  •  19 iulie 2013, 10:39

Incredibil cum unii nu inteleg ironia articolului si il iau ca fiind pe bune :)) Cititi macar ultima fraza: „Nu-i asa ca e oribil? Daca nu cumva o fi invers.”

Fane Bese  •  19 iulie 2013, 10:40

dar de cand plangem de mila unui mega bogat? o tara de ipocriti!!!

catalin  •  19 iulie 2013, 10:40

saracu de adamescu a fost furat!!!! nu teai plictisit tolontane de articole de rahat ziarist de 2bani…mai bine dute si aruncate cu parasuta(de m..a) k maine poimaine o sa ajungi la fel la burta ca adamescu…plina de rahat

ovydyu  •  19 iulie 2013, 10:44

TOLO DRAGA DACA CITESTI COMENTARIILE: NICI 10% NU S-AU PRINS DE IRONIA DIN ARTICOLUL TAU. FACI HAZ DE NECAZ CUM S-AR SPUNE.
TREBUIA SA FACI O NOTA DE SUBSOL IN CARE SA EXPLICI SITUATIA ADEVARATA SI POATE SI DEFINITIA LA IRONIE…
TE MAI MIRI CA LE MERGE ASA BINE LA „BAIETII DESTEPTI” INTR-O TARA CU ASA MULTI PROSTI ???
E JALE MARE… (TARA TE VREA PROST…)

costi  •  19 iulie 2013, 10:45

Frumos si cu miez scris articolul, domnule Tolontan…dar doar atat.
Ca dovada ca sunt deja destui care nu inteleg sensul articolului si va acuza de „ode” aduse acestui napastuit al perioadei de dinainte de ’89.
Poate ar fi bine sa adaugati un post scriptum articolului in care sa explicati foarte succint si fara ironie ce s-a intamplat acolo, sa inteleaga tot romanu’.
Cu stima

andu  •  19 iulie 2013, 10:47

ce ordinarie cu cat te-a platit adamenscu tolontane ? ti-a dat si tie niste actiuni la astra ??

Claudiu  •  19 iulie 2013, 10:49

Este incredibil cat de multe persoane nu percep ironia din articol. Asta-i tara in care traim.

hale  •  19 iulie 2013, 10:59

VAD CA UNII NU INTELEG SARCASMUL DIN ARTICOL…

catalin  •  19 iulie 2013, 10:59

Genial articolul. Pacat de prostii care nu-l pricep.

Daniel  •  19 iulie 2013, 11:01

bravo Tolo…ma speriasem dupa primele paragrafe, deja ma gandeam la friptura invocata de un comentator mai sus…iti asumi insa un risc atunci cand folosesti o ironie putin prea subtila, creezi confuzie printre comentatori si mesajul nu e foarte clar. Dar e ceea ce numesc jurnalism de calitate:-)

socrate  •  19 iulie 2013, 11:02

Un articol ratat, in opinia mea…

E ca in filmele alea proaste, stai 2 ore, te uiti la o chestie si, la final, ti se spune ca e totul pe dos, cu explicatii foarte putine.

Trebuie revenit cu mai mult. In varianta asta, articolul e mult sub ce se gaseste pe pagina asta de obicei.

Haos  •  19 iulie 2013, 11:03

Vai :)))) Jumatate din cei care au citit articolul nu au inteles ca de fapt este exact invers :))))

ROmania, TREZESTE-TE!

Mendor Sad  •  19 iulie 2013, 11:08

Lipsa educatiei si a minimei culturi a facut ca multi sa nu inteleaga articolul.
Mr. Tolontan, ai fost prea fin pentru gloata de prostie si incompetenta din Romania. Data viitoare scrie mai din topor sa inteleaga tot prostu’.

apoca  •  19 iulie 2013, 11:12

Asta e articol pentru cunoscatori 🙂 Eu habar n-am cine e Adamescu si n-am urmarit situatia de la Otelul iar din articolul asta nu am inteles nimic.

danw  •  19 iulie 2013, 11:20

Dle Tolontan, judecand dupa comentariile aparute pana acum la acest articol, se pare ca cititorii dvs sunt mult mai putin inteligenti decat credeati. Va imaginati cam ce au inteles multi dintre cei care nici macar nu au scris vreun comentariu (ca nu prea le vin cuvintele…)
Mai bine scrieti si varianta „explicita” a articolului, pentru cei multi carora nu le pica fisa nici dupa fraza finala. Altfel, s-ar putea sa se duca sa-i huiduie pe cei de la Otelul.

culae  •  19 iulie 2013, 11:27

frumos tolontane (sau domnule cătălin, că nu ne tragem de şireturi)! uite un exemplu că poţi să prezinţi o situaţie cam cum îţi convine. imediat găseşti oameni care să te creadă, imediat găseşti alte „victime” care să solidarizeze cu cauza ta (vezi numai cazul bănăţenilor de la bragadiru cărora le-a fost „furat” titlul de către gălăţeni în dauna blondului bănăţean dizident şi curat domn iancu. exemplele pot continua).
felicitări tolontane! trei ziarişti am eu: tu (dumneavoastră), băiatul ăla care prezintă champions league la digi (şi care, cu nonşalanţă şi en-passant, a spus că „eu nu mă uit la fotbalul românesc”. dar nu era nici ironic, nici critic, nici superior) şi andrei vochin. bănuiesc că nu întâmplător sunteţi şi singurii ziarişti români care vorbesc româna (nu v-am auzit niciodată spunând „ca ŞI spirit de echipă sunt nu ştiu cum…”, „xulescu, ca ŞI poziţionare în teren are …” zgârieturi pe creier admisibile doar la un popor incult şi ignorant şi care nu se scandalizează deloc că nu se mai scrie în română, în România)

FCOG  •  19 iulie 2013, 11:30

Tolontane, matale crezi ca noi avem chef de caterinca acum? Asa ceva vrei sa ne vinzi noua?
As fi vrut sa vad o ancheta, ceva mai adevarat, ceva nou, ceva ce nu stiam.

Nu ne-ai nimerit cu articolul asta.

REX – MAMAIA  •  19 iulie 2013, 11:30

Banii din UCL care n-au mai venit la voi au intrat in RENOVAREA MEA…. asta ca sa va linistiti !!!

Connaisseur  •  19 iulie 2013, 11:32

Domne,cine lucra in Shop era obligatoriu informatorul Militiei pentru a da in gat pe cei care incercau sa cumpere marfuri pe valuta care era interzisa la detinere. Daca victima prezenta interes operativ era preluata de Securitate si odata cu aceassta si shopistul care devenea dublu ciripoi. In aceiasi situatie erau si ghizii ONT,studenti cu precadere de la ASE, care erau plasati pe langa grupurile de studenti staini. Acum zic ca munceau in vacante „sa manance si ei o paine” in realitate erau folositi in tot timpul anului beneficiind la interventia ofiterului de legatura de scutiri ale prezentei la cursuri. In aceste conditii evident ca promovarea examenelor erau o formalitate.Dupa promovarea facultatii unul nu ajungea la tara ,toti erau repartizati in ministere,Comert exterior, etc. D-l Tolontan i-a vedeti pe unde au ajuns, si mai ales la ce nivel, aceste personaje in politica,presa, televiziuni,economie,agricultura,de fapt in toate domeniile.

ax3lax  •  19 iulie 2013, 11:33

foarte tare articolul…am citit de 2 ori inceputul si nu-mi venea sa cred…”a inebunit Tolontan?!?!?” cum poate sa scrie asa ceva si mai ales despre Danut Adamescu…prima data nici nu am bagat de seama ultimele cuvinte ale articolului. Pur si simplu GENIAL! (pacat ca multi nu au inteles)

teddy  •  19 iulie 2013, 11:33

hahahaha !!!! comentariile arata clar cata lume isteata este in tara asta :))) n-am mai ras de mult asa cu pofta !

BAAAAAAA !!!!! ESTE FIX INVERS SITUATIA DOAMNE IARTA-MA !!! :)))

Domnule Tolontan, stiti vorba aia din reclama ? N-ai cu cine domne’, n-ai cu cine !!! :)))

cata  •  19 iulie 2013, 11:34

Confunzi Consignatia cu Comturist

Io  •  19 iulie 2013, 11:34

Ati fost prea subtil cand ati scris textul. Vad ca unii au luat ad-literam si prin urmare l-ati facut victima pe Adamescu :)). Puteati pune la final o fraza mai concludenta, sa realizeze cititorul ca e un articol sarcastic la adresa subiectului. Super tare.

Toma Necredinciosul  •  19 iulie 2013, 11:39

Adica dl. Adamescu, patron la Otelul, il forteaza pe dl. Adamescu, patron la Astra Asig. sa semneze un contract defavorabil dl. Adamescu… Daca asta nu e inginerie financiara inseamna ca nu exista astfel de lucruri! Dl. Tolo, sau esti tamaie sau esti manjit, alege!

Io  •  19 iulie 2013, 11:41

Inca ma prapadesc de ras cum o mana buna de cititori is disperati ca i-ati luat partea lui Adamescu :)). Doamneeee :))))). Dar posibil ca multi nu se uita la Tv, nu citesc prea mult si nu cunosc adevarata situatie. De aici si confuzia totala pt ei.

geo-iasi  •  19 iulie 2013, 11:41

cataline ,multi nu au inteles nimic din ce ai scris tu ! ori sunt naivi ori…..

Hochei  •  19 iulie 2013, 11:44

Tolontane, te crezi tare destept dar cred ca vezi peste tot numai conspiratii.Adamescu asta nu venea daca nu era ceva de furat.Investitii zero barat dar banii sunt ciorditi.Jucatorii sunt cei care sufera dar si pensionarii, somerii, studentii si copiii, adica cei care din putinul lor platesc intrarea la stadion. Poate ii asigura Adamescu si pe ei.Hotie pe fata iar tu Tolontane esti un p…gramada

pepeman  •  19 iulie 2013, 11:47

Era un banc cu polişti: s-a făcut un studiu în cadrul căruia tablagiii aveau de introdus o sferă şi un cub în două găuri practicate în perete, de formă rotundă, respectiv pătrată. Concluzia studiului: 10% dintre poliţişti sunt foarte inteligenţi, restul de 90% foarte puternici.
Citind comentariile de mai sus pe marginea acestui excelent articol (felicitări, dle Tolontan!) trag concluzia că trăim într-un stat poliţienesc.

Comentează