Obosită să se apere, libertatea presei moțăie în fotoliu la TV

O concediere din sport anunță lumea nouă din media

sâmbătă, 14 septembrie 2013, 10:29

O concediere din sport anunță lumea nouă din media

Cea mai mare companie de telecomunicații și canale TV din România dă afară un ziarist sportiv, reproșîndu-i, prin executor judecătoresc, criticile la adresa șefului Federației Române de Fotbal, membru în conducerea UEFA.

În epoca postpresă, geometria știrilor și regulile libertăţii de exprimare se schimbă la lumină.

Fără sfială și scuturîndu-se de povara tradiţiei centenare a jurnalismului în serviciul public, noile conglomerate de transmisie și conţinut, care au fost la origine firme de comunicaţii, redesenează viitorul informaţiei.

RCS-RDS, cea mai mare companie de servicii de retransmisie TV din România, cu afaceri de 459 de milioane de euro în 2012 și un număr de 3 milioane de abonaţi, și-a concediat recent jurnalistul care îi producea, pentru televiziunea sa DigiSport, talkshow- ul cu cea mai mare audienţă!

Jucător pe mai multe pieţe în materie de servicii de telecomunicaţii, printre care Spania, Italia, Ungaria și România, RCS are și propriile canale de conţinut: filme, știri, documentare și sport.

Siteul fanatik.ro, al vedetei TV Horia Ivanovici, jurnalist căruia trustul i-a reziliat contractul de drepturi de autor și care realiza cîteva ore de emisie zilnică, a postat motivaţia primită de la fostul său angajator.

fanatik-show-bun

 

“Aţi adus atingere imaginii publice a oficialilor!”
În documentul trimis prin executor judecătoresc, conglomeratul media îi reproșează ziaristului, pe întinderea a 6 pagini, zeci de fraze critice la adresa conducătorilor fotbalului românesc.

Compania a reţinut în rechizitoriul întocmit la adresa jurnalistului în special comentariile acestuia despre Mircea Sandu, președinte al Federaţiei Române de Fotbal, susţinător de notorietate al șefului UEFA, Michel Platini, și, totodată, membru în Comitetul Executiv al UEFA.

În chiar deschiderea notificării către ziarist, compania spune că e silită să ia măsuri pentru că Federaţia Română de Fotbal a retras acreditările jurnaliștilor săi la meciurile echipei naționale de fotbal, care luptă pentru accesul la Campionatul Mondial de fotbal de la Rio 2014.

“În multe emisiuni aţi adus atingere imaginii publice a oficialilor structurilor sportive din România sau aţi incitat anumiţi invitaţi ori diverși interlocutori să profereze insulte la adresa unor oficiali ai structurilor sportive din România”, motivează RCS ruperea contractului de creaţie jurnalistică dintre trust și vedeta TV.

Lista neagră a RCS-RDS

Enumerate cu scrupulozitate avocăţească, frazele jurnalistului, “care au adus atingere imaginii publice a oficialilor structurilor sportive”, sînt un amestec de exprimări vag critice și de radicalisme de limbaj. Dintre zecile de fraze care i se reproșează ziaristului și invitaţilor, cîteva, precum “e un sistem mafiot” sau “selecţionerul e un retard intelectual”, pot fi, într-adevăr, asimilate calomniilor sau insultelor.

Majoritatea covîrșitoare sînt însă doar opinii personale, observaţii acide sau metafore benigne ale jurnalistului și invitaților.

“Lista neagră” a conglomeratului media conţine fraze de genul următor rostite de realizatorul TV: “Mircea Sandu nu a dat nici măcar un telefon de bun-simţ. Acest lucru denotă aroganţa lui Mircea Sandu”.

Sau: “Mircea Sandu a tratat cu dispreţ oamenii care bagă bani în fotbal”.

Sau: “Îi spun lui Mircea Sandu să aibă decenţa să-și dea demisia! Nu există incompetenţă mai mare, crimă morală mai mare decît ce se întîmplă în fotbalul românesc”.

Sau: “Echipa naţională de fotbal este prizoniera unei dictaturi”.

De la Kabul pe “San Siro”

Acest rechizitoriu conturează, involuntar, noul jurnalism, așa cum este înţeles el de către firmele de telecomunicaţii care au devenit și companii de conţinut. Ele sînt “barbarii” descriși, cu gentileţe și fără prejudecăţi, de scriitorul și eseistul italian Alessandro Baricco. Ele sînt promotorii progresului care nu se împiedică de principiile vetuste ale profesiilor “vechii nobilimi”.

Iar sportul, respectîndu-și reputaţia de “lume în mic și în mișcare”, poate fi vestitorul noii societăţi a informaţiei. Cînd UEFA a construit formatul de transmisie TV a Champions League, puţini au realizat mutaţia.

Televiziunile din toată lumea care plătesc cu sume enorme licenţa de transmisie primesc nu doar o competiţie de lux, ci și un manual de restricţii! Pe sute de pagini, televiziunilor li se spune ce să arate și ce să nu arate telespectatorilor!

Practic, libertatea de acţiune profesională a unui comentator sau a unui cameraman din UEFA Champions League nu diferă foarte mult faţă de cea a jurnaliștilor “embedded”, care însoţesc trupele americane în războaie. Ziariștii au ajuns să aibă aceleași grade limitate de libertate la Kabul și pe “San Siro” în Milano.

Mica întîmplare din România prezice pasul următor: televiziunilor li se poate impune nu doar ce să arate publicului, ci și cum să comenteze ceea ce arată!

Realitatea devine, astfel, doar o subsidiară ușor de ignorat a ceea ce este televizat.

Ce am scris cînd RCS a fost lezat

O adăugire local est-europeană pune într-o lumină și mai clară mutaţiile care se întîmplă în media.

În urmă cu trei luni de zile, RCS-RDS a apelat la procurorii anti corupţie din România, reclamînd că un alt trust de presă românesc, Intact Media, a încercat să-l șantajeze printr-o falsă investigaţie jurnalistică, ţintită din raţiuni economice.

Disclaimer necesar. Chiar dacă face parte din trustul Intact, “Gazeta Sporturilor”, ziarul de sport unde apare azi acest articol, a scris că RCS are dreptate pentru că, într-adevăr, apelarea la o așa-zisă investigaţie jurnalistică în scopuri comerciale este nepermisă, iar semnatarul articolului de azi a cerut demisia directorului televiziunii Antena 1 din Intact, director trimis între timp în judecată de procurori, împreună cu unii dintre acţionarii trustului.

Ziarele își permit să relateze despre belelele propriilor acţionari, televiziunile au probleme serioase dacă filmează un banner cu mesaj civic într-o tribună de fotbal.

Ecartul de libertate scormonitoare și de deranj public explică, poate, și de ce ziarele sînt rostogolite către nesiguranţă, iar televiziunile se înmulţesc.

Cultura cenzurii, propunerea pentru viitor

Noul dosar fierbinte al jurnalistului concediat de RCS arată că, în fond, corporaţiile media, mai ales din ţările emergente, sînt tentate să invoce principiile meseriei doar atunci cînd le convine. În acest cinism nu e nici o știre nouă.

Noutatea se ascunde însă în documentul de 6 pagini întocmit de RCS-RDS.

Fără nici o remușcare, conglomeratul media face din acest act de cenzură un argument legal! Și nu cenzurează gafînd sau pe furiș. De ce nu se ascunde? Pentru că pare convins că, departe de a reprezenta ceva greșit, cultura cenzurii este baza funcţionării sale, promisiunea unui viitor prosper și condiţia nenegociabilă a contractelor cu cei care-i furnizează drepturile de transmisii TV.

Noii patroni de media

Noile companii, și nu e vorba doar de cabliștii TV, ci și de marile firme de telecomunicaţii mobile, precum Orange sau Vodafone, funcţionează sau vor funcţiona ca un patron de media, fără să cunoască rigorile și standardele meseriei pe care tocmai s-au apucat s-o facă. De fapt, nici n-o recunosc și nici nu se simt datori s-o continue. Din evoluțiile ultimilor ani se observă cum nici vechile corporații nu sînt mai breze! Cei noi au de la cine învăța degradarea meseriei.

La puțină vreme după ce, ieri, pe gsp.ro s-a anunțat publicarea articolului de față în ziarul de a doua zi, colegul Costin Ștucan a postat pe prosport.ro propria versiune asupra cazului RCS – Ivanovici, la care lucra și pe care, conform propriilor spuse, s-a decis să o publice în momentul în care a văzut semnalul Gazetei.

E foarte bine! Interpretarea lui Costin Ștucan e diferită și interesantă. O citez cu satisfacția că publicul poate cîntări perspective diferite asupra aceluiași eveniment. Eu rămîn la argumentul că, dincolo de reputația lui Ivanovici, pe care de altfel RCS o cunoștea foarte bine cînd l-a angajat și l-a menținut ani de zile pe post, cazul trădează, pur și simplu, cenzură. Nu doar un document mustind a cenzură, ci o mentalitate, o cultură a cenzurii.

Dacă RCS avea observații de încălcări deontologice era cu totul altceva. Dar nu acestea precumpănesc, în nici un caz, cel puțin în ceea ce trustul a comunicat oficial! Din documentele întocmite chiar de RCS,  nu apărarea reguilor profesiei e invocată de conglomerat, asta i-ar fi ajutat în instanță!, ci propriile interese de a avea o relație bună cu FRF și de a nu fi afectată ”imaginea publică a oficialilor structurilor sportului”.

Păi fix asta face presa! Publică și difuzează ce alții nu vor să se publice. Deranjează oameni publici care nu vor să fie deranjați. Lezează interese și personaje, în coordonata lor publică! Află lucruri interzise de aflat. Așa s-a întîmplat profesia aceasta sute de ani.

Pe Teszari, Oprea (el este executiv) și pe ceilalți șefi din RCS nu i-a oripilat partizanatul lui Ivanovici.
Nu echilibrul i l-au solicitat ei. Ani de zile nu i-a deranjat nimic din derapajele de la emisiune.
L-au ras atunci și numai atunci cînd felul lui propriu și discutabil de a realiza talkshow-ul le-a lezat interesele comerciale!

Ar fi bine dacă trusturile, nu doar cele noi, ci și cele vechi în mutațiile pe care le suportă, că tot am vorbit despre Intact, ar terraforma meseria de jurnalist, dar senzaţia e că nu le interesează.

Firmele de cablu intrate în conținut preiau undele, drepturile, licenţele, veniturile, dar nu le pasă de obligaţiile sociale. Dacă vorbești despre serviciul public al media se uită la tine ca la personajele apucate din “Newsroom”-ul lui Sorkin. Pe care, evident, tot ele îl transmit.

”Embedded publishing”

Ca orice lume proaspătă, noua planetă media nu se mișcă liniar. RCS-RDS deţine un post de știri, Digi24, care este, după mai toate opiniile neutre, cel mai echilibrat și rezonabil dintre canalele de știri generaliste din România. Dar nu cumva asta este posibil pentru că trustul a importat, fără să-și dea seama, cultura jurnalistică a sutelor de oameni pe care i-a angajat relativ de curînd?

Vom vedea care este timpul de înjumătăţire a principiilor într-o piaţă unde media tradiţională face cu greu faţă dificultăţilor și noile trusturi mixte, de canal de comunicare și de conţinut, devin cei mai atractivi dintre angajatori.

Adăugaţi la “embedded publishing” ceea ce agenţiile de publicitate numesc “brand publishing”, noua formă de publicitate a produselor, și veţi obţine o ipoteză a anilor ce vin. “Publishing” va deveni un substantiv cu multe atribute și tot mai străin de sensul originar.

FAZ: O societate fără jurnalism?

Deocamdată, cele 6 pagini care poartă ștampila dreptunghiulară a unui executor judecătoresc alcătuiesc un document întîmpinat cu o liniște surprinzătoare.

Nici CNA, forul naţional care apără interesele telespectatorilor, nici ONG-urile preocupate de libertatea presei nu par că au remarcat situaţia ameţitoare în care cenzura, ilegală în România, este invocată ca argument chiar într-un document legal!

Nu mai departe de cîţiva ani, astfel de pagini veneau drept replici dinspre cei despre care scriau ziarele și relatau televiziunile. Acum vin de la patroni!

Astăzi, cînd redacţiile sînt tot mai puţin numeroase și entuziasmul lor de a-și apăra regulile scade proporţional cu speranţa, reproșurile sosesc prin plicul cu antetul companiei de media, redactate de propriul patron al unui viitor străin pentru toţi mai mulţi dintre jurnaliști.

În fond, nu e nici un motiv de disperare. Întrebarea nu e “Cum poate supravieţui jurnalismul?”, așa cum a sesizat Frank Schirrmacher, redactorul-șef de la Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Întrebarea decisivă este: cum poate supravieţui o societate fără jurnalism?”, scrie el.

Nu e nici o grabă, daţi-vă din cadrul televizorului!, deocamdată ne uităm la un meci de fotbal.

Comentarii (138)Adaugă comentariu

dRagos  •  14 septembrie 2013, 10:35

Ok . Vreau sa vad si eu un articol despre profesionalismul jurnalisticii sportive romanesti. Scrieti doar ce va convine.

Cristian  •  14 septembrie 2013, 10:40

Un articol care tinde sa fie prost, din punctul meu de vedere. Nu inteleg de ce jurnalistii apeleaza la tot felul de metafore si alte figuri de stil pompoase prin care sa ascunda subiectul concret. Eu unul m-am plictisit asteptand sa citesc ceea ce ma interesa la acest articol.

Behaitoarea Woody  •  14 septembrie 2013, 10:41

Domnul Ivanovici a avut zeci de emisiuni in care pur si simplu a lustruit anumite posterioare…si altele in care i-a facut pe altii albie de porci, deci era de asteptat sa-si creeze un val de antipatie. Nu gust neaparat acest gen de jurnalism agresiv…insa este nevoie si de el dupa parerea mea.
Lasand la o parte caracteristicile domnului Ivanovici si ale emisiunii sale, omdul in care a fost inlaturat denota clar anumite influente din exterior. Insa cum traim intr-o sociatate asa zis concurentiala, in care scopul principal al unei firme este profitul, RCS-RDS a facut o alegere buna din punct de vedere economic ( are acum acces si la nationala), insa proasta poate din punct de vedere moral.
Per total n-am pierdut prea multe, insa in acelasi timp ne-am scufundat si mai mult in complacere ( Sandu si ai lui dovedind ca au inca o mare influenta in zona media).
Cu stima,
Behaitoarea Woody

Dodel  •  14 septembrie 2013, 10:44

Eu cred ca l-au dat afara pt. ca era prea prost.Un personaj incult si agramat ca ala (vezi „purpuriu” in loc de „potpuriu”) +nesimtire si tupeu,nu avea ce sa caute la TV.Simpla lui prezenta iti producea repulsie.

artur  •  14 septembrie 2013, 10:49

Domnule Tolontan, ati postat un comentariu foarte echilibrat in legatura cu RCS&RDS si Horia Ivanovici. Dupa mine, moderatorul si-a meritat soarta. Nu am vazut in nicio alta emisiune un limbaj atat de grobian, asemuit de obicei badaranilor de la bodegi, ca la Fanatik Show. Acest jurnalist si-a luat diploma de bacalaureat la 28 de ani. Nu are o cultura vasta, nu stie sa respecte o persoana, lanseaza idei false, fara acoperire, profereaza injurii, de parca ar fi Atotputernicul. Am auzit multe lucruri negative despre Ivanovici chiar de la jurnalisti ce scriau la Gazeta sporturilor atunci cand acesta era redactor-sef. Ca dadea amenzi pentru a-si recupera banii pierduti la cazinouri, ca primea bani de la Liga din partea domnului Dragomir printr-un plic in fiecare saptamana. Am destule cunostinte in lumea mass-media si niciuna nu mi-a zis o vorba buna despre Ivanovici. De pilda, la dumneavoastra nu e cazul: sa injurati, sa balacariti, aveti un alt limbaj, alta viziune asupra lucrurilor. Cred ca asta tine de cultura, caracter, gandire. Pana la urma, fiecare pasare pe limba ei piere. Nu e vorba aici despre conditia jurnalistului si libertatea lui, ci de mentalitate si respect. Probabil trustul RCS&RDS tine la anumite valori morale. Si acest trust a gresit flagrant cand a scos din grila GSP Tv, dar in cazul Ivanovici cred ca a procedat corect. Cand scoti porumbei pe gura, ca moderator, fara sa ai dovezi clare, e normal sa pleci inainte sa fii demis. El trebuia sa modereze, nu sa-si dea cu parerea. Un jurnalist nu trebuie sa injure, ci sa constate. El trebuie sa fie neutru, ca un arbitru. Sandu trebuie sa plece, Dragomir la fel, Piturca la fel. Dar conteaza cum anume stii sa-i determini sa plece.
Si inca ceva. Spre deosebire de politicieni, pe care ii votam, pe Sandu nu il voteaza multimea, ci patronii din fotbal si membrii din Comitetul Executiv. Deci daca ei il vor pe ce temei il balacareste un jurnalist ca Ivanovici? E viziune complet gresita. Ivanovici ar trebui sa se uite la el, la ceea ce a facut in trecut, fiindca el se plange acum ca a fost dat afara, dar si el proceda exact la fel pe vremea cand era sef.

Miki Maus  •  14 septembrie 2013, 10:52

Cenzură se cheamă atunci când te interzice guvernul. Când te interzice patronul, se cheamă ”garantarea proprietăţii” (vezi Constituţia României).

Nu e interesant că Stânga tradiţională a dispărut din peisajul politic mondial (cu excepţia câtorva state latinoamericane)? E normal. Azi politicianul nu-şi poate permite să fie altceva decât neoliberal, altfel îl termină presa. Fiindcă magnaţii presei sunt, cum altfel?, neoliberali…

flo  •  14 septembrie 2013, 10:54

Horia era orice, numai jurnalist sportiv nu… Dar chestia asta nu e deloc in regula, ce facem? Maria sa Mircea Sandu mai nou comanda si presa? Nu o sa bat campii cu libertatea de exprimare, dar e inacceptabil ca rebutul asta sa aiba atata putere. Dupa ca ce e monument de incompetenta si nesimtire, mai nou e si dictator?

George  •  14 septembrie 2013, 10:56

Lucrurile sunt extrem de dure cand este vorba de interese financiare sau politice . Daca cineva doreste sa-l dea afara pe Horia Ivanovici
si-i plateste drepturile conform contractului cu care l-a angajat , eu nu vad nici o problema . Cauza pentru care i-a fost reziliat contractul
poate fi analizata si pusa sub lupa doar ca fapt divers . De cand moda sa-l intreb pe angajator de ce doreste sa-mi rezilieze contractul de munca ? Exista ”o noua specie de reporteri” care iti intra si in chiloti si pun pe masa(numai din dorinta de a face bani) lucruri care
pot provoca scandaluri cu urmari greu de imaginat . Astia sunt ”tot ziaristi ?” . Unde este morala TRUSTULUI DE PRESA care i-a angajat si chiar propria constiinta ? Cred ca in primul rand ar trebui sa functioneze autocenzura dar si cenzura trustului . Dar … banii sunt cei care guverneaza mult prea multe fenomene si scot in lume morala legata la ochi !
Sau

artur  •  14 septembrie 2013, 10:57

Inca o completare. Daca e asa de bun, luati-l dumneavoastra la GSP TV. Ma indoiesc ca veti face acest lucru.

claudiu  •  14 septembrie 2013, 11:02

poate patrronu nu a procedat corect! moral! dar businesul e mai important. iar stiri despre echipa nationala aduc ceva bani! sandu a folosit aceasta parghie! i se rupe la patronu rcs rds de sandu!

Marco  •  14 septembrie 2013, 11:02

Foarte corect articolul despre cenzura pana la un punct…Horia Ivanovici nu poate fi numit „jurnalist”. Ele este cel mult un fel de „Maruta” al fotbalului romanesc.

Jean  •  14 septembrie 2013, 11:03

Mai Cataline, acolo scrie negru pe alb ca sefului FRF i s-au adresat injurii si nu ca a fost criticat tovaraseste si democratic.
Deci idiotul ala in afara de faptul ca este unul din cei mai neprofesionalisti redactori din televiziune, isi merita soarta cu prisosinta. Dar stai linistit ca gaseste el un post la vreo televiziune gen Trinitas sau Taraf TV.

magus1349  •  14 septembrie 2013, 11:06

Deci Mircea Sandu l-a curatat pe Ivanovici !
Cand vezi un sarpe inghitind un sobolan nu poti decat sa te bucuri .
Savurezi momentul desi detesti ambele animale in egala masura si speri sa apara in peisaj si o mangusta .

joaquin  •  14 septembrie 2013, 11:07

Dacă mi-ar cere cineva să-l caracterizez pe H.Ivanovici printr-un singur cuvânt , acela ar fi – SLINOS ! Slavă Cerului că am scăpat de el !

artur  •  14 septembrie 2013, 11:09

Singur s-a dat afara. Stiti de ce? Pai daca Mircea Sandu dadea in judecata postul TV pentru injurii? Cine platea? Ca nimic nu era fondat sa aduci atingere unei persoane. Era in joc si imaginea trustului. Vad ca Digi 24 e un post serios de stiri. Or emisiunea lui Ivanovici risca sa duca in derizoriu acest aspect. Plus patronul care investeste bani acolo. Nu-i convine sa se trezeasca des cu procese si sa piarda bani pe seama unui jurnalist inconstient.

Tudor  •  14 septembrie 2013, 11:10

”…talkshow- ul cu cea mai mare audienţă!” DAR DE O CALITATE CEL PUȚIN ÎNDOIELNICĂ !!

Până acum 2 zile n-ați ”dat cu bâta-n baltă !”

sonumbitch  •  14 septembrie 2013, 11:13

d-le tolontan, ca de obicei, o tevatura pentru trafic, ca nu e fundamentata in primul rand moral: horia ivanovici nu avea ce sa caute pe tv, insulta si jignea in functie de propriile interese, nu facea jurnalism. oamenii ca ivanovici, incitatori la violenta, nu au ce cauta pe tv. ne’am saturat de mizerii. fantick show’ul asta mizerabil, repetitiv ad nauseam, a realizat cea mai mare chestiune din existenta lui: a disparut. asteptam sa mai dispara si nelu craciunescu (asa cum la d-vs ar trebui sa dispara decebal radulescu, de pilda) si rds isi va ridica nivelul cu cel putin una clasa. ciao.

eium  •  14 septembrie 2013, 11:14

sunt de acord cu Dodel : Ivanovici era prastie,radea ca prostu la glumele spuse chiar de el,lingusitor si modest in gandire…seful de la digi ne-a facut un bine.

sonumbitch  •  14 septembrie 2013, 11:16

daca prin libertatea presei intelegeti mincuna, inventie, insulta si calomnie, atunci aveti dreptate.

clujean  •  14 septembrie 2013, 11:17

stimate domn, dupa cum poti vedea, din 4 comentarii, 3 dovedesc ca postacii n-au inteles nimic din ceea ce ai scris :))) la ce bun deontologia si morala cand lucrezi pentru niste bulumaci, atat ca patroni cat si ca public? n-o sa-i schimbi, doar o sa ti-i faci dusmani.

Paul Dinamovistu’  •  14 septembrie 2013, 11:25

Deja mă gândesc cu nostalgie la articolele din ziarul „Sportul”. Da, cel de pe vremea „Împușcatului”!

george  •  14 septembrie 2013, 11:28

Catalin probabil pentru presa romaneasca, si acum ca vorbim despre cea de sport, e cel mai bun lucru care s-a intamplat.

Nu ati facut analize pe pagini intregi cand a fost dat afara Banciu de la sport.ro, indepartat de Gigi, nu ati facut scandal cand a plecat Stucan, Radulescu de la televiziunile unde activau, indepartati de acelasi Gigi. De ce!!??? pentru ca Steaua reprezinta interes comercial, si interventiile Patronului au fost bagate sub pres de presa VOASTRA, si a continuat sa fie promovat minut de minut, ora de ora, inclusiv de persoane care isi impusesera sa-l evie (vezi Ioanitoaia).

Jurnalismul facut de Ivanovici nu difera cu nimic de cel al celor din exemplele anterioare, e un jurnalism partizan, fara sustinere….. atunci cand lezeaza interesele audientei (in cazul asta neparticiparea la actiunile nationalei) a platit, totul e simplu, asa se judeca in termenii de azi a intereselor jurnalismului.

Iti mai aduci aminte de paginile de coperta de acum ani buni cu MIZERABILII la adresa lui Sandu si Dragomir din presa sportiva si nu numai!!??, era o unitate de exceptie a presei atunci, CAT A DURAT !!?? ..fix o zi. Asa ca degeaba vorbim de cenzura, atat timp cat sunt atatia ani de cand actiunile voastre sunt sunt aceleasi peste vremuri.

Daniel  •  14 septembrie 2013, 11:30

Consider ca „libertatea presei” se castiga prin profesionalism si etica, nu se dobandeste. Altfel e doar o sintagma-eticheta utilizata pe scara larga doar pentru ca unii (inclusiv dvs) tin, apara si cred cu adevarat in valorile reale…Dar nu ajunge…

victor L  •  14 septembrie 2013, 11:30

Marturisesc: mie nu imi placea sa-l ascult pe „(probabil) cel mai bun toc şou de sport”.
Iar in jurul meu mai toti imi spuneau acelasi lucru. Dar asta nu inseamna ca sint de acord ca a fost dat afara. De fapt, nu reusesc sa-mi dau seama daca a fost sau nu vinovat.
Ascultindu-l de putine ori nu pot hotari daca si unde a gresit sau nu.
Dar, ma repet, era un slab amfitrion slab si ii placeau la nebunie birfele. Ii peria pe unii si altora le aplica zisa: „io nu zic, da` spun”, sub care incapeau destule denigrari la adversarii celor periati.

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2013, 11:36

#20 clujean: comentariile arata nu ca n-au inteles, ci ca majoritatea nu e de acord cu mine. Asta nu-i nici o problema, nu cer nimanui sa fie de acord cu mine.

Dar asta nu-mi schimba parerile despre media, noile trusturi si jurnalism 🙂

Red Dog  •  14 septembrie 2013, 11:38

Este uluitor Cataline ca ai ajuns sa-i iei apararea lui Horia Ivanovici, un individ incarcat pana la refuz de toate tarele anti-jurnalismului. Textul tau se lafaie pe doua pagini in Gazeta de azi si eu ma simt jignit, nicidecum respectat – asa cum scrie in dreptul articolului „exclusiv print” – ca iti pui toata carisma in slujba unu ins de asemenea factura. Sigur ca facea audiente, pentru ca toate mizeriile fac audienta in Romania, si tu faceai vanzari cand publicai femei goale in casetele de meciuri. Dl Ivanovici trebuia dat afara de mult timp din presa romaneasca, problema este ca RCS-RDS s-a agatat de niste justificari penibile care il ajuta pe individul asta sa pozeze intr-un fel de luptator impotriva cenzurii, intr-un erou al liberei exprimari.

stefan  •  14 septembrie 2013, 11:41

ivanovic nu e ala care a trucat un interviu, vorbind el si spunand ca e un jucator de la steaua???
cu antecedentele astea…e cineva sigur ca documentul publicat pe site-ul lui, e adevarat??? daca e o noua inventie?

fanulumocanu  •  14 septembrie 2013, 11:45

Tot rationamentul tau vrea sa demonstreze ca jurnalismul de opinie e pe moarte, avand la baza un caz. Dar care-i jurnalistul in cazul asta? A , digi sunt vinovati ca pana la un punct au acceptat circul. Dar aia nu era emisune sportiva facuta de jurnalisti , era o emisiune de divertisment ca aia a lui Capatos, cu stiri fake, cu pan arame. Ca sa ne radem si sa ne simtem bine.

No name  •  14 septembrie 2013, 11:45

A fost fraier – trebuia sa puna o „burtiera” mare pe care sa scrie „aceasta emisiune este un pamflet” si scapa ca badea, huidu sau banciu !!
In rest individul era un increzut semianalfabet, pitigaiat care se credea cel mai bun – la fel ca toti „ziaristii” postdecembristi.
Despre ziaristi eu am o parere proprie- esti un ratat prfesional, nu te poti realiza ca medic, inginer, economist, etc. – te faci ziarist !!!
Despre RCS nimic nou, eu am renuntat la ei dupa un contract de 1 an – am preferat sa trec pe Dolce
Despre afaceri – asta este romanica, asta e fotbalul romanesc, o latrina condusa de mitica, mircica @ berbecalieni – in care se spala bani negrii

adriani  •  14 septembrie 2013, 11:47

Intr-o societate in care conteaza numai puterea financiara este normal ce face RCS-RDS. Pentru ca totul se rezuma la bani. Si prin ceea ce facea Ivanovici RCS-RDS pierdea bani. Ce nu intelegem noi e faptul ca democratia nu inseamna obligatoriu capitalism, asa cum ni se spune de ceva timp.

regele  •  14 septembrie 2013, 11:48

Cataline, eu fac parte din minoritatea de care zici tu. Adica sunt de acord si imi place ce ai scris. Totusi, ceea ce se intampla cu libertatea presei e trist.

cvm  •  14 septembrie 2013, 11:48

catalin,
sunt convins ca in scurt timp, 4-5 ani, televiziunile ca organizatii media vor impartasi soarta ziarelor din print. Asa cum cele din urma s-au spart in sute de bloguri, cele dintai se vor sparge in sute de studiouri individuale care-si vor vinde continutul pe internet, fie direct fie prin agentii specializate care sa promoveze continutul si sa intermedieze si relatia cu providerii.
Este usor de prevazut ca odata cu trecerea emisiei/receptiei tv pe internet – care a inceput deja, iti vei putea amenaja cu usurinta propriul studio, vei produce propriul talk show si il vei vinde individual. De fapt „vinde” e gresit, cred ca fiecare va trai in functie de audienta si de cati bani poate mobiliza pentru ceea ce face. Nu cred ca il vei vinde unei structuri media, ca pana acum, ci il vei plasa direct pe net, folosindu-te de toate metodele de promovare posibile, de agentii specializate etc. Vezi bine ca marile vedete tv din SUA deja fac asta!
Este clar ca asta este viitorul imediat. Cred ca vor supravietui cativa mari colosi media si statiile publice operate de fiecare stat in parte.

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2013, 11:59

#26 red dog: apar un principiu, nu o persoana. Cit despre persoane, sincer, crezi ca mesajele erau altele daca era vorba de realizatorii X, Y say Z? Tu, personal, respecti vreun om care face emisiuni sportive la TV? Ca sa pornim de la un exemmplu? Dati-l, il pun aici si vei vedea ca obtine aceleasi reactii.

vividaniel  •  14 septembrie 2013, 12:01

OK,poate motivele pentru care a fost dat afara nu sunt cele mai corecte dar Ivanovici nu este ziarist.Nici macar nu stiu ce este.Lingusitor,agramat,prost,daca tu crezi ca astea sunt calitati pe care un ziarist trebuie sa le detina atunci hai sa ne revoltam.Personal,sunt mult mai aproape de articolul lui Stiucan din Prosport cu toate ca stiu prea bine ca omul ala vede conspiratii peste tot.As vrea sa nu-l mai vad niciodata la televizor pe Ivanovici dar stiu ca asta nu se va intampla.Un alt post in goana dupa audienta il va angaja.Omul asta nu are ce cauta in presa e cel mai scarbos personaj din presa sportive.

Krikuvan  •  14 septembrie 2013, 12:04

Urmaresc emisiunile tv romanesti de sport si nu numai de aici din Vancouver-Canada, cu mare placere.

Dupa parerea mea Bebe Ivanovici a exagerat si a fost ff obraznic in toate emisiunile lui in general, si in special in ultima pe care a prezentat-o si care i-a adus si concedierea- binemeritata de altfel. Rapid exilata in div 2 din liga 1….atitea discutii domle…trebuia sa taie el firun’patru si sa se transforme intr-un Robin Hood al Rapidistiilor si nu numai.

A fost mult prea exagerat, coleric chiar si obraznic, chiar si eu sunt de acord ca FRF-ul ar trebui sa se schimbe din temelii, M Sandu sa plece, insa nu asa se procedeaza pe un post tv care ar trebuie sa promoveze moderatori decenti, normali si echidistanti, si nu fanatici.

Prea multa ura si rautate in toate emisiuniile lui, nimic pozitiv-constructiv. Numele emisiunii i-a adus si sfirsitul. Prea fanatik si instigator showul lui…sa fim seriosi.
Tocmai am scapat sa nu mai vedem la tv imbecili, gen becali si vadim si interviurile lor aberante si rusinoase, asa ca, e binemeritata pauza/lipsa de showmani care sunt la andropauza gen Bebe I. > bravo RCS-RDS!

un fan Digi 🙂

Babayorum  •  14 septembrie 2013, 12:06

Draga Catalin

ma bucur ca am putut citi un astfel de articol scris de un jurnalist roman. Tu atingi aici un subiect care pentru majoritatea romanilor este ca o limba straina. Prblema globalizari si a monopolului de informatie este pentru o tara ca romania, unde capitalismul feroce este in floare iar crestinismul ortodox e pe val, intr-adevar greu de inteles. Tu analizezi in articolul tau intr-un mod structuralist noua forma de control si manipulare a informatiei in si consecintele aceste dezvoltari in timpul globaizari. Faptul ca majoritatea cititorilor „nu sunt de acord cu tine”, ma face sa cred ca din pacate nu inteleg fondul problemei, majoritatea dintre acestia fiind efectiv depasiti, din punct de vedere intelectual, de complexitatea subiectului pe care tu il dezbati.
Din pacate articolul bun la locul nepotrivit…

dimi  •  14 septembrie 2013, 12:12

Cu ani in urma la o emisiune „fotbal minut cu minut” condusa de repurtatul ziarist Mircea M. Ionescu ascultatorii au fost intrebati : credeti ca fotbalul romanesc este in criza ? La care eu am raspuns,ca atata timp cat in frunte vor fi M.Sandu si M.Dragomir nu vom avea fotbal.Ca dupa aceasta emisiune M.M.Ionescu sa fie scos dela emisiune.Asa ca ce va mai mirati ! Poate cu un „referendum sa scapam de ei !!!

Alexbibirica  •  14 septembrie 2013, 12:13

romania , stat politienesc ! … din pacate pentru noi.

Gabriel Muraviev  •  14 septembrie 2013, 12:18

Subscriu comentatorilor de mai sus :

– stire subiectiva, ca de obicei, in stilul eu sunt cel mai bun si toti ceilalti sunt rai si prosti
– este vorba de o afacere privata, firma isi asuma toate cheltuielile insa isi protejeaza afacerea
– clientii nu sunt doar telespectatorii cat si oficialitatile, cu totii sunt platititori

Ti-am mai spus-o, ori esti rau intentionat ori efectiv rupt de realitate(…), un jurnalist nu comunica doar intr-un singur sens, cu interes politic sau personal.

george  •  14 septembrie 2013, 12:32

FB ca a zburat, sper sa continue cu un si mai mare agramat, Niculescu A.

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2013, 12:32

#39 gabriel muraviev: nu e o stire, e un comentariu 🙂 Adica e subiectiv prin definitie.

Mai departe. „Afacerea privata” cum o numiti dvs de media are regulile sale. Cenzura este interzisa. Asa cum firmele de medicamente se angajeaza sa nu dea medicamente otravitoare oamenilor, companiile de media se angajeaza sa nu cenzureze redactiile, care produc informatii, comentarii, investigatii si analize independent formulate de interesul comercial al companiei care detine redactia.

Asa se obliga in momentul in care primesc licenta. Tocmai ca sa nu livreze un serviciu denaturat publicului.

Aceasta este regula democratica, protejata si prin lege de altfel.

Sigur ca dvs puteti crede ce doriti, puteti sa si incercati sa construiti un alt sistem. Desi nu stiu daca mai e nevoie. Se face de la sine 🙂

Multumesc pentru mesaj, eu va respect opiniile chiar daca dvs, e limpede, nu ma respectati. Si asta e o diferenta 🙂

nick  •  14 septembrie 2013, 12:37

Vad tot felul de opinii pe aici ! Dar nu prea multi comentatori au sesizat miezul subiectului acestui articol al lui Tolo! Nu este vorba de Horia pe care-l cunoastem cu „bunele” si „relele” sale din emisiunile Fanatik Show! Este vorba de un context in care a fost expulzat! DE CE NU S-AU SESIZAT CEI DE LA RCS PANA ACUM DACA DE ANI BUNI HORIA A CALCAT PE BEC! (Cel mai bun exemplu este cazul lui, cand s-a dat drept suporter stelist prin modificarea glasului…)Atunci RCS NU A LUAT NICI O MASURA SI ERA INDREPTATIT SA O FACA ! ACUM E ALTA POVESTE. Citez din acest articol:
” Pe Teszari, Oprea (el este executiv) și pe ceilalți șefi din RCS nu i-a oripilat partizanatul lui Ivanovici.
Nu echilibrul i l-au solicitat ei. Ani de zile nu i-a deranjat nimic din derapajele de la emisiune.
L-au ras atunci și numai atunci cînd felul lui propriu și discutabil de a realiza talkshow-ul LE-A LEZAT INTERESELE COMERCIALE!”Asta este esenta articolului !!!!
Si mai citez din articol :
” Păi fix asta face presa! PUBLICA SI DIFUZEAZA CE ALTII NU VOR SA SE PUBLICE. Deranjează oameni publici care nu vor să fie deranjați. Lezează interese și personaje, în coordonata lor publică! Află lucruri interzise de aflat. Așa s-a întîmplat profesia aceasta sute de ani.” Altminteri as adauga eu : QUO VADIS ????

Buerebuistas  •  14 septembrie 2013, 12:46

Nu vreau sa fiu avocatul „diavolului” , dar cum dracului se face , ca acela care nu a votat „barajul” este cel mai nasol si singurul ce trebuie demis , iar nea Mitica , care a votat fraudarea fotbalului cu acel „baraj” ,este mirific si bun de pupat in fund ?
Mama ei de echidistanta si profesionalism 😉

liviu  •  14 septembrie 2013, 12:49

Este cel mai ciudat produs al jurnalismului, acest Ivanovici. Nu are decat sa-l injure pe Sandu de oriunde, din fata Parlamentului de exemplu, l-ar difuza toate televiziunile. Dar nu sub sigla unei firme private care inteleg ca nu-i impartaseste punctul de vedere. Cam asta-i. Eu cred ca oamenii aia i-or fi spus sa se linisteasca. Este oricum un „slinos” cum zicea cineva aici iar alti ziaristi ar fi evitat situatia. Majoritatea…

Adrian  •  14 septembrie 2013, 12:51

Draga Tolo,

Am citit rechizitoriul tau si din pacate nu reiese de nicun de lipsa totala de professionalism a lui Horia Grasunovici, era o trompeta a stelei, poate ar trebuii sa te interesezi si tu prin bransa voastra sau la obere cu colegii din RCS-RDS, si ai sa intelegi ca Horica era adeptul zicalei sunt prea gras ca sa mor!
In rest lamentarea ta legata de ce face o corporatie ca RCS este tardiva si ma lasa rece.
Poate trebuia sa iei atitudine acum ceva ani in urma nu acum cand lucrurile sunt deja pe un frum cu sens unic.
Poate totodata ar trebuii ca voi ziaristi din presa sportive sa va faceti mea culpa fata de toti cititorii pentru ati de-alungul timpului niste curve si ati [u[at in dos acolo de unde iesea ceva, nu trebuie sa iti dau eu exemple ai printer tine in redactie destui.

lazy  •  14 septembrie 2013, 12:53

pai aici nu e vorba despre vreun jurnalist. e vorba de Horia Ivanovici care nu are nici o legatura cu jurnalismul.

fanulumocanu  •  14 septembrie 2013, 12:55

Stai, domne, putin. Nesimtirea, vendeta personala, dezinformarea se cenzureaza sau nu ? Acum , ce facem , cadem in extrema?

gigel  •  14 septembrie 2013, 12:58

Catalin,
Stii mai bine decat toti ca Horia Ivanovici,nu-i un ziarist atat de important ,asa cum incerci tu sa-l prezinti.SI eu ,daca eream seful lui, l-as fi demis.Au fost alti ziaristi ,cu „staf”, care au fost demisi la comanda unora din afara trusturilor si ai tacut malc.
Problema ta este RCS-RDS,trustul care ,nu-i asa ,trebuie lovit, doborat desfiintat ,pentru ca a indraznit sa faca concurenta ,mai mult, sa atace trustul care-ti alimenteaza CARDUL-TRUSTUL INTACT VOICULESCU
Si uite cum TOLONTAN, Ziaristul independent,sobru, impartial,bla ,bla..a devenit avocatul trustului Varanului.
Pana si DIGI24 despre care dupa „alte opinii ar fi cel mai echilibrat post”, nu este chiar asa, pt ca vezi tu,’ trustul a importat fara sa_si dea seama jurnalisti generalisti”..
Imi pare rau ,cand iti citesc unele articole ,o unda de jena ma cuprinde , ca inca te mai consider altfel decat ceilalti!
Mai treci pe la IOANITOAIA, COSASU,…

Buerebuistas  •  14 septembrie 2013, 13:01

„Ivanovici :Dom’le Presedinte (Mitica) , va dau o stire bomba ?
Mitica de la brutarie : Ia zi (sanchi nu stia si juca rolul Elvetiei) 🙂
Ivanovici : Asta este ultima mea emisiune la Digisport (BozgorSport)
Mitica de la brutarie : Pacat
Ivanovici : Tare , haa ?”

Dix  •  14 septembrie 2013, 13:05

Modul in care a fost dat afara este, intr-adevar, de discutat, insa nu pot sa-mi ascund bucuria aflarii acestei vesti. Acest personaj care mie imi provoca greata (vezi camasa descheiata pana la buric, schingiuirea limbii romane, glume de santier, etc.) nu are ce sa caute la un post de televiziune. Ma bucur nespus ca nu o sa-l mai vad la TV si cred ca absenta lui va insemna un plus pentru Digisport.

Comentează