Oamenii lui Udrea chemaţi la DNA

Cînd procurorii îi audiază pe fostul ministru al economiei Ion Ariton și pe șefii din box, televiziunile sînt nelipsite. Cînd apar cei din MDRT, discreția e absolută. Solicitînd anonimatul, mai mulți funcționari din MDRT au confirmat pentru ziar că “sîntem audiați pe capete!”.

miercuri, 16 octombrie 2013, 10:00

Cînd procurorii îi audiază pe fostul ministru al economiei Ion Ariton și pe șefii din box, televiziunile sînt nelipsite. Cînd apar cei din MDRT, discreția e absolută. Solicitînd anonimatul, mai mulți funcționari din MDRT au confirmat pentru ziar că “sîntem audiați pe capete!”.

Pînă la ora închiderii ediției, DNA n-a răspuns întrebării ziarului: “Ați audiat-o pe Elena Udrea în cazul Galei Bute?”.

O investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Unul dintre directorii din MDRT și-a atenționat colegii pe mail că “e o soluție forțată de finanțare a Galei Bute!”

A semnat şi, imediat, şi-a depus demisia la Udrea!

În aceste zile, DNA audiază pe rînd actorii Galei Bute. Unul dintre ei, Rudel Obreja, a fost anunţat de către Parchet că va fi urmărit penal.

Episodul de azi al investigaţiei ziarului are două părţi și un miez comun: faptele.

Partea întîi
În prima parte, publicăm povestea lui Paul Mărășoiu, fostul director al Direcţiei Turistice din ministerul condus de Elena Udrea.

Partea a doua
În următoarele două pagini, oferim elemente noi din raportul Departamentului pentru Luptă Antifraudă al fondurilor europene (DLAF), de unde ar fi trebuit să se plătească 1,5 milioane de euro pentru Gală. În urma refuzului europenilor, bani au fost achitaţi direct din bugetul României.

Întîmplările, declaraţiile, pasajele din mailuri și grafica descriu tot. E o ediţie de ziar care face economie la adjective.

Transfer de la privați
Luni e o zi ca oricare alta pentru demisii.

Luni, 6 iunie 2011, Paul Mărășoiu intervenea, cu pixul, pe Referatul de oportunitate nr. 2566.

Cu 4 luni în urmă, Mărășoiu, patron al propriei firme de consultanţă turistică, fusese prezentat de Elena Udrea drept achiziţia din mediul privat. Pentru el, se înfiinţează Direcţia Generală Turistică din MDRT.

Începe să lucreze pe 14 februarie 2011. I se dă în lucru și finanțarea Galei Bute.

Două săptămîni mai tîrziu, marţi, 1 martie 2011, Paul Mărășoiu trimite un mail către colega sa Daniela Prelipcean, director al Direcţiei Dezvoltare Turistică și Marketing, un alt personaj important în contractarea Galei Bute.

Direcţia lui Prelipcean urma să fie beneficiarul finanţării nerambursabile a banilor europeni, notează inspectorii DLAF care reproduc mailul lui Mărășoiu.

“Îmi este greu să născocesc soluții”

CE SPUNE MĂRĂȘOIU ÎN MAIL:
“Am primit (nota gsp: de la FR Box) o însăilare de răspunsuri la un set de întrebări cît se poate de clare!”

(Nota gsp: e nemulţumit că FRB nu-l ajută) Singura maniera de a ne imagina o solutie (fortata) de finantare a evenimentului unei federatii sportive, care la urma urmei, ar trebui sa lucreze in cadrul acelorasi rigori legale si procedurale ca si noi, fiind o entitate finantata de un alt minister”.

“Sunt de parere ca o discutie cu factori din ministerul cercetarii, educatiei, tineretului si sportului s-ar impune, in incercarea de a gasi o cale mai putin «neconventionala»”.

“Sincer, probabil ca setarea mea mentala este defecta si imi este greu sa nascocesc solutii in conditia in care am interlocutor… pasiv, care s-a agatat cu disperare de o ipoteza”.

Mailul de sîmbătă după-amiază
Inspectorii DLAF reţin că au existat angajaţi ai MDRT care au considerat “forţată” și “neconvenţională” finanţarea Galei de box profesionist din bani europeni.

Cu toate mailurile lui Mărășoiu, proiectul merge înainte.

Cu o lună și puţin înaintea meciului Bute-Mendy, lucrurile se urgentează. Sîmbătă, 4 iunie 2011, la ora 5 după-amiază, Mărășoiu îi scrie lui Rudel Obreja în calitate de președinte al FR Box.

Îi atrage atenţia că așteaptă un mod legal de măsurare a eficienţei banilor care urmau să fie cheltuiţi.


MAILUL LUI MĂRĂȘOIU CĂTRE OBREJA:

“Este nevoie de precizarea exactă a amplasării, vizibilităţii, audienţei, canalelor de distribuţie, numărului de metri pătraţi, minute/secunde și tariful pe unitatea de măsură, precum și nivelul minim garantat de expunere”.

“Acesta este singurul mod profesional și legal de cuantificare și determinare a valorii ofertate”.

Cum a demisionat
Modul de cuantificare cerut de Mărășoiu nu avea să fie niciodată aplicat, conform DLAF.

Pe 6 iunie 2011, la sediul ministerului, Mărășoiu primește Referatul de oportunitate întocmit de Daniela Prelipceanu. “Suma va proveni exclusiv din fonduri europene”, scrie Prelipceanu, care adaugă faptul că “propunerea de finanţare vine din partea FR Box”.

Numai că Mărășoiu aflase cu cîteva zile în urmă că nu FR Box ci o firmă a lui Obreja este, de fapt, aplicantul. Acesta este momentul în care taie cu pixul “FR Box”. “Nu semnez niciodată cu ochii închiși”, îl aud colegii din birou. După ce modifică, avizează Referatul de oportunitate.

Apoi, ia același pix și își semnează demisia. O adresează Elenei Udrea, o depune la registratură și iese pe ușa ministerului.

«Am plecat din Minister, din motive personale, întîmplător exact la momentul procedurilor de angajare a MDRT în proiectul Galei Bute»
Răspunsul lui Paul Mărășoiu către ziar

 

Alina Stoica coordonează dosarul la DNA
Alături de alţi foști colegi, Mărășoiu a fost audiat de mai multe ori la DNA. Dosarul Galei Bute este condus de procurorul Alina Florentina Stoica, șefa serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.

MDRT a plătit 1,5 milioane de euro, companiile de stat din subordinea Ministerului Economiei au plătit 420.000 de euro.

DNA îi impută lui Obreja aproximativ 400.000 de euro, în timp ce DLAF susţine că procesul a fost, aproape în integralitatea sa, “o încălcare a legii din partea lui Rudel Obreja și a Ministerului”, cu pagube de circa 1,5 milioane de euro.

Gazeta a reconstituit grafic, pe înţelesul tuturor, cîteva argumente pentru care DLAF consideră operaţiunea drept ilegală.

INFO ANCHETA

click pe foto pentru zoomfoto1 foto2 foto3

 CONCLUZIA DLAF

“BUGETUL NU A RESPECTAT INTERESELE MDRT, CI INTERESELE FIRMEI LUI OBREJA”

“Direcţia Dezvoltare Turistică și Marketing din minister a preluat substanţial (chiar a copiat cuvânt cu cuvânt, pe alocuri) din ”Studiul privind estimarea valorii comerciale a expunerii brandului de turism al României cu prilejul organizării Galei de box profesionist în care Lucian Bute își va apăra centura la București“.

”Studiul în discuţie a fost realizat de S.C. THE AD. COMP. DIVIZIA DE PUBLICITATE S.R.L., reprezentată de Voinea Inocenţiu, “la comanda Europlus Computers SRL”, iar forma finală a fost realizată la data de 10.06.2011“

”De asemenea, categoriile de servicii de promovare descrise în cererea de finanţare depusă de Minister corespund întocmai celor prezentate în studiul realizat pentru S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., viitorul prestator al acestor servicii

”Cu alte cuvinte, categoriile și tipurile de servicii de promovare a României ca destinaţie turistică și a brandului turistic naţional, precum și indicatorii care trebuiau să fie realizaţi în legătură cu aceste servicii, au fost stabiliţi de viitorul prestator S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., în baza unui studiu realizat la comanda sa“

”Bugetul contractului de servicii de promovare a fost stabilit, în concret, de S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., prin intermediul studiului realizat de S.C. THE AD.COMP. DIVIZIA DE PUBLICITATE S.R.L., iar categoriile și tipurile de servicii propuse, precum și valorile acestora au fost doar însușite de către reprezentanţii MDRT

Concluzia este că bugetul contractului nu a fost stabilit în funcţie de interesele MDRT de promovare a brandului turistic, ci s-a urmărit satisfacerea intereselor financiare ale S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., reprezentată de Obreja Rudel”

 

foto4
click pe foto pentru zoom

 

Episodul I: USL plimbă patinoarele ca să protejeze afacerile din sport ale PDL. ”Așa mor cazurile care fac Bani de Partid!”

Episodul II: Obreja urmărit penal, dar unde au ajuns banii?!

Comentarii (28)Adaugă comentariu

SAG  •  16 octombrie 2013, 10:11

Ocolirea si evitarea chemarii Elenei Udrea(pupila lui Basescu) la DNA este evidenta. Dar, intrebarea ramane de pus: puteau cei din MDRT sa ia vreo decizie de…..milioane fara Elena Udrea ????
Asadar, de ce nu este anchetata Udrea ? Cand va fi chemata la DNA ?

bb  •  16 octombrie 2013, 10:38

imi place sa-i vad cum se chinuie sa demonstreze ca de fapt ei nu sunt hoti sunt doar (poate) cei mai mari incompetenti din istorie. de minister zic, in rest totul e clar lol

Maya  •  16 octombrie 2013, 10:44

l-am cunoscut pe domnul Paul Marasoiu la mai multe evenimente pentru ca lucrez in turism de 8 ani si este un om extraordinar, are caracter, inteligenta, cultura si bun simt, de aceea a si plecat din minister cum am facut si eu, dupa 9 luni. Il admir si sper sa-i mearga bine oriunde se va afla.

Gabi  •  16 octombrie 2013, 11:02

Ar fi momentul CEL MAI NIMERIT ca DNA sa inchida gura premierului Ponta si sa o ancheteze pe d-na Udrea ! Problema este , va primi DNA …unda verde ????

mihai  •  16 octombrie 2013, 11:18

Cum crede DNA ca o poate scapa pe Udrea de aceasta prostie pe care a girat-o? Chiar daca nu a semnat ea nici o hartie, tot contractul cu Gala Bute a fost derulat de ministerul pe care l-a condus, ba mai mult, ea a fost cea care a aparut la conferintele de presa. Nu directorii din subordinea sa! Nu poate sa iasa basma curata oricat s-ar stradui DNA! Din cauza ea statul roman a facut niste plati pe care UE nu le va deconta niciodata. Udrea trebuie incadrata in cel mai rau caz la neglijenta, nestiinta, prostie, aroganta, infatuare. Dar si la abuz in serviciu.

sorin  •  16 octombrie 2013, 11:20

Sa vedem cum scapa Udrea de toata aceasta poveste. Sunt tare curios ce o sa faca DNA?!

adrian_hora  •  16 octombrie 2013, 11:22

chestia este ca a semnat!
dl marasoiu are o mare problema din aceasta cauza.

cristina  •  16 octombrie 2013, 11:45

BRAVO pentru consecventa cu care duceti de doi ani de zile aceasta investigatie. Noua nu ne mai ramene de vazut daca si institutiile statului se pot ridica la nivelul vostru de profesionalism si de curatenie morala.
Bravo

sorin  •  16 octombrie 2013, 12:09

A mai remarcat cineva ca madam Udrea nu a mai aparut la TV de cand s-a intors din concediu? Si nici declaratii nu s-a mai inghesuit sa faca, decat foarte rar? Sa fie doar o simpla coincidenta?
Bravo Tolo & echipa

PS Oare ar trebui sa ne multumim doar cu iesirea blondei din viata politica?

costel  •  16 octombrie 2013, 12:13

Tot respectul pentru aceasta investigatie!

Behaitoarea Woody  •  16 octombrie 2013, 12:16

Sunt pregatit sa pun pariu ca Udrea va fi scoasa basma curata. Cu totii stim de ce si cum…dar, poate ma insel eu. Sa vedem.

salciaplangatoare  •  16 octombrie 2013, 12:33

„Cine nu a incalcat legea nu are de ce sa se teama!” Nu-i asa Basescule?! Sper doar ca DNA sa nu mimeze ca lucreaza. Succes Tolo

mihaela ciobanu  •  16 octombrie 2013, 12:41

Bravo, multumim pentru perseverenta si consecventa.

Eu cred in DNA, de aceea sper ca Udrea sa nu fi fost atit de abila si ca procurorii sa aiba cu ce sa o „agate” ca si pe Nastase in dosar
ul Trofeul Calitatii.

Mutumim si succes in continuare!

brutus  •  16 octombrie 2013, 13:03

pai o vor chema pe udrea la DNA sa ii ofere o cafea si un masaj la talpi. sunteti culmea, cum sa incrimineze mana dreapta a marinarului?! pai degeaba a insistat el sa isi puna proprii oameni la sefia DNA, CSM, procuror general…etc. este o caracatita incredibila… pt a fi distrusa ar fi nevoie de un procuror integru si niste judecatori asemenea, dar ma intreb, mai exista oameni curati, nesantajabili in justitia romaneasca? uitandu-ma la cum functioneaza si cum sunt directionati oamenii presedintelui spun raspicat ca NU mai exista oameni curati, altfel ar fi luat pozitie, insa toata lumea tace si ii este frica sa deschida gura. cu alte cuvinte, asistam la dictatura luminata de care vorbea udrea ca ar avea nevoie Romania. si cine este cel mai luminat dictator? ghici ciuperca.

cezar prusac  •  16 octombrie 2013, 13:23

pentru ca tanti nuti sa fie anchetata / luata la intrebari de DNA ar cam trebui sa se intample una din situatiile:

1 se schimba tot DNA-ul – oamenii care vin sunt de-aia care au castigat postul prin concurs si istoric (fara prea multe achitari ca sa zic asa)
2 numeste comisia europeana cu subiect si predicat cine-i vinovat in acest caz.

cum ambele sunt IMPOSIBIL de intamplat – tanti nuti poate sta linistita nu o sa fie deranjata.

Steaua1986forever  •  16 octombrie 2013, 13:36

Sunteti haios cu „oamenii lui Udrea”. Pe bune. Atata timp cat este cine este in fruntea justitiei romanesti (adica ocupantul ilegal de la Cotroceni) nu vom vedea niciodata oameni ca Udrea condamnati. In rest, „maurul trebuie sa moara”. Mereu se gasesc niste catelusi pe care sa se arunce vina ca „au semnat”. Insa cred ca eu am fost un pic optimist, nu cred ca dupa plecarea „guvernatorului” aceasta individa sa faca puscarie. Asa cum o stim, o sa reuseasca sa fie „la putere” si dupa plecarea marinarului, de fapt, se spune clar ca se va intoarce la „prima dragoste” (in pnl adica) si urmeaza chiar mai mult de atat, sa ii trag presul de sub picioare crinului. Urmeaza lucruri interesante inaintea alegerilor prezidentiale (sau cel tarziu dupa), o sa vedeti….

niko  •  16 octombrie 2013, 13:46

tolontane sti ca ca patonul tau este un turnator? de ce as avea incredere in anchetele facute de tine?de bendei si rcs-rds ai auzit?de ce nu faci o ancheta si pe acest subiect?

Roxette  •  16 octombrie 2013, 13:48

Daca un functionar din minister a reusit sa ” preia substanţial (chiar a copiat cuvânt cu cuvânt, pe alocuri) din ”Studiul lui Obreja”, pai cred ca merita un titlu de doctor in sport, sau in brand, ceva.

PS1: Bravo Tolo si Mirela!
PS2: DNA, te sustinem sa duci ancheta pana la capatul blond!

boby  •  16 octombrie 2013, 14:52

Despre ce audienta era vorba? Bute este cunoscut doar in Canada(zona Quebec) si in Romania. Totul a fost umflat din burta. Pe cine interesa un astfel de „meci” intre Bute si un francez de 39 de ani care dupa acea mascarada de meci s-a si retras? Mendy nu insemna nimic in boxul mare. Numai in Romania se putea intampla ca o „firma” cu 3 angajati par time sa fie implicata intr-un astfel de „proiect”. Udrea a fost ori proasta ori hoata.

El Condor  •  16 octombrie 2013, 15:39

Nu stiu daca ati observat, dar sunt multe dosare, sau poate putine, care se rezolva favorabil pentru unii, iar cand vin altii la putere, cer redeschiderea dosarelor respective pentru unele erori aparute in prima faza. Lasati-i sa face ce zice, cine0o zice, ca pana la urma rezolvarea iese tot cu tocuri.

Radu  •  16 octombrie 2013, 17:49

Placinta si Ritzi au scapat basma curata dupa ce au comis niste fapte similare sau chiar mai grave. Va imaginati ca febletea lui Basescu, E Udrea, va pati ceva pt povestea asta ? Eu nu, desi ma consider un tip cu imaginatie.

dordeduca  •  16 octombrie 2013, 20:26

Va jucati cu chibritele si sper sa fiti atenti, sa nu va ardeti voi! Succes si va tin pumnii!

daniel  •  16 octombrie 2013, 22:53

Sa va dea Dumnezeu putere de munca ca sa duceti ancheta aceasta pana la capat. Va multumesc pentru ca va faceti meseria de jurnalisti asa cum trebuie, adica in mod corect.
Numai bine,

singurpelume  •  16 octombrie 2013, 22:55

Chiar daca Udrea nu a semnat exista legea responsabilitatii ministeriale. Gresesc undeva?
Bafta Tolo

Mihai  •  16 octombrie 2013, 23:35

Draga Tolo,
Faci foarte bine ca te ocupi de E. U.
Poate insa ca DNA-ul nu are probe impotriva ei.
Mai mult ca sigur ca nu o protejeaza nimeni.
Cind DNA-ul va avea probe solide impotriva ei, o va chema la audieri.
Minciunile, calomniile, dezinformarile si intoxicarile de la Latrinele lui Felix nu sunt probe in justitie.
Dar, draga Tolo, de ce nu te ocupi de tunurile, de miliarde de euro, date de cei din usl ?
Intii sa recuperam miliardele furate de Felix, Nas6case, Patriciu, Mitrea, DIP, Dragnea, Oprisan, Mazare, Nicusor Constantinescu, Niculescu – Arges, Fenechiu, Cancescu, Bradisteanu, Ioan Dumitru – Romsilva, Copos, Seres, Pantis etc etc etc, iar abia apoi sa vedem daca E. U. chiar a furat acel milion de euro.
Cred ca incerci, in disperare, sa abati atentia de la fraudele de miliarde de euro, ale stapinilor tai.
Se pare ca nu publici decit comentariile lichelelor care il critica pe Presedintele care a salvat tara de la faliment, comentariile retar_datilor mintal, care se uita la Latrinele lui Felix.
Spune-le acestor retar_dati ca Presedintele a cistigat, prin alegeri, un mandat de cinci ani, indiferent daca se bucura de sustinerea majoritatii alegatorilor pe toata durata mandatului, sau nu.
Spune-le ca infractorii din parlament au dat o lovitura de stat pentru a scapa de puscarie.
Spune-le ca Presedintele nu a incalcat in niciun fel constitutia, deci nu putea fi suspendat si nici nu putea fi organizat un referendum pe aceasta tema.
Spune-le ca Referendumul a fost masiv fraudat de banditii din usl cu cel putin trei milioane de voturi.
Cei care au votat DA au fost, in marea lor majoritate, im be cili, indo bi to citi de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si maniluparile banditilor din usl si de la televiziunile infractorilor F e l i x, SOV, Ghita si DDD

Carol_K  •  17 octombrie 2013, 5:07

Ce-mi place de cei care zic „domneee oricum Udrea n-are cum sa scape, exista inca legi in tara asta” :))))) Exista,nu-i asa ?!?

mirabela  •  17 octombrie 2013, 11:05

SERIOS SI HOTARAT CA INTOTDEAUNA FELICITARI SA VEDEM CE FAC „ANCHETATORII”…:):)

Radoni  •  18 octombrie 2013, 13:41

Buna ziua
Bravo domnule Tolontan chiar avem nevoie sa mai stim ca mai sunt si prinsi, nu numai sa stim ca se dau tunuri.
Am trait si eu o vreme la MDRT pe vremea lui Udrea dar am plecat, si intradevar „oamenii” ei erau cei care faceau legea in minister pe acea vreme de parca era ministerul era mosia lor , si Directori ca „doamnele” si „domnii ” lui Udrea parca nu mai erau altii.
Veneau la servici la orele care vroiau (ma refer la Alina Dinca si Carmen Moraru si Bogdan Raileanu)si secretarul General Gheorghe Nastasia si Secretara Gen Adj. Mihaela Dinaca, si tineau oamenii peste program ca asa vroia ea si mai rau te puneau in diverse comisii fara macar sa te intrebe -de obicei de responsabilitate ca ei sa nu si le asume.
Chemau oamenii in birourile lor -oameni care lucrau in minister de ani de zile -profesionisti care culmea fata de directori chiar stiau ce fac, si tipau si ii injoseaseau ca sa-si acopere incompetenta si nestiinta -in urma unei asemenea injosiri si umilinte am plecat si in urma abuzului in serviciu a unuia dintre acesti directori incompeteti si pusi pe japca – pentru ca pe vremea lui Udrea asta era cuvantul toata era pusa sa ia cu japca orice sa se imbogateasca -vedeti Alina Dinca -Audi Q7 ceva de genul dar atentie nu apar in declaratiile lor de avere pentru ca au rude -mama, tata, frati , etc………….
Si mai era ceva plecari -ba la New York, Dubai, etc -Alina Dinca cu sora cu sotul pe banii ministerului-ar trebui cercetate de DNA si deplasarile externe de pe vremea lui Udrea.
Mi-as dori sa se intample ceva pentru ca stiti chiar daca Udrea nu are nici o semnatura ea dadea ordinele.
Se intampla la modul urmator :A sunat Doamna(Udrea) -trebuie neaparat sa plece banii in cutare loc, trebuie neaparat sa facem diverse lucruri……………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.etc
Le doresc sa li se intample ce li s-a intamplat si altora sau de fapt ce le-au facut ei altora ………atat nimic mai mult.

Comentează