Să ajutăm DNA să găsească ”Banii din Gala Bute”! Cititorii au descoperit: directoarea Elenei Udrea din Gala Bute a devenit director de bani europeni al ministrului Ramona Mănescu!

UPDATE 2. AŢI GHICIT, FELICITĂRI!

joi, 17 octombrie 2013, 6:29

UPDATE 2. AŢI GHICIT, FELICITĂRI!

Jocul lansat azi de Gazetă, „Să ajutăm DNA să găsească comoara din Gala Bute”, are efect rapid. Și descoperirile demonstrează de ce strigă tinerii în piață „PDL – USL, aceeași mizerie!”.

După ce a participat, conform inspectorilor anti-fraudă europeni, la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni, Carmen Moraru, director general în ministerul Elenei Udrea, a fost numită „director la Direcția Constatare și Stabilire nereguli fonduri europene din Ministerul Transporturilor”!!!

MT20

CLICK PE IMAGINE PENTRU VERSIUNEA COMPLETĂ

Salvată de liberali, ea a fost practic promovată, din perspectiva sumelor mult mai mari pe care „le păzește” la Ministerul Transporturilor.

Citeşte în Gazeta de mîine întreaga poveste.

UPDATE 1. UN NOU INDICIU!!!
Felicitări cititorilor care au ghicit! Personajul care apare în Nota de Control a DLAF că ar fi îndemnat la prefabricarea documentele înainte de atribuire se numește Carmen Moraru și era director general în ministerul Elenei Udrea.
Acum iată al doilea clue despre Carmen Moraru! Intrați pe această hartă:


LINK CĂTRE HARTĂ

Porniți din punctul marcat, care se află în apropierea Gării Progresul din Sudul Bucureștiului. Înaintați pe hartă, păstrînd longitudinea de 26,07711 și navigați spre Nordul orașului. Nu vă grăbiți! Veți trece pe lîngă cîteva obiective care vă vor stîrni interesul.

Dacă vreți să dezactivați mouseul ca să vă fie mai ușor să navigați pe verticală cu săgețile (din zona numerică) puteți folosi combinația de taste <ALT SHIFT NUM LOCK>. Navigați spre nord, păstrînd longitudinea 26,07711 cît puteți mai exact.

Veți ajunge la un punct surprinzător (numit clar pe hartă) care ne va spune multe despre de ce e atît de greu de descoperit comoara din Gala Bute! Obiectivul de pe hartă are o legătură directă cu Carmen Moraru. Folosiți un zoom de două ori mai mare decît cel care apare atunci cînd vi se deschide harta.

Încă un mic indiciu. Porniți din zona Gării Progresul și ajungeți unde? E mai greu decît primul indiciu, presupune să mai faceți ceva căutări pe net după ce zăriți obiectivul, dar merită!
Succes!

——-

În străinătate, jocul pe care vi-l propunem se numește Scavenger Hunt. Pe GPS, aplicația poartă numele Tourality. În România, o versiunea a sa e cunoscută drept Geocaching sau Căutătorii de Comori.

Jocul are multe forme și nume, dar toate se bazează pe ideea captivantă de a parcurge un traseu, cu ajutorul indiciilor, ca să descoperi o comoară pitită într-o ascunzătoare. Ca în dosarul Galei Bute! Haideți să găsim împreună comoara ascunsă în Gala Bute. Să depistăm unde sînt banii care, de fapt, ne aparțin!

Pe 9 iulie 2011, cu ocazia Galei Bute, s-au cheltuit 1,9 milioane de euro din banii publici.

Ministrul Elena Udrea și președintele FR Box Rudel Obreja au promis că banii vor veni din fonduri europene. Că românii nu vor plăti din buzunar o gală de box profesionist.

Dar europenii au refuzat să deconteze suma, acuzînd o fraudă de proporții, documentată într-un raport implacabil al DLAF. Inspectorii anti-fraudă susțin că, în ciuda a ceea ce părțile s-au angajat prin contract:

”doar 1% din sumă a fost cheltuită pentru promovarea brandului turistic al României”
și că
”numai 22% din bani au putut fi justificați de firma lui Rudel Obreja cu documente”

Și, atunci, unde s-au scurs cei 1,9 milioane de euro, proveniți 1,5 milioane de la Ministerul Turismului și 400.000 de euro de la companiile de stat? Cum s-au cheltuit și cît a rămas? Și la dispoziția cui?

De doi ani, DNA investighează cazul, cu tergiversări despre care vom mai vorbi. Dar acum e timpul să-i ajutăm. Poate că au probele în dosar și nu le văd! Poate că dovezile sînt ascunse în cutii, precum în geocaching.

Împreună, ziariști și cititori, să ajutăm DNA după puterile noastre. E un joc, desigur, dar un joc cu indicii serioase, cu personaje reale și cu fapte probate cu documente, mărturii și cifre!

Cine știe, dacă DNA va localiza banii din Dosarul Galei Bute poate că vor descoperi și Dosarul Roșia Montană, despre care multă lume spune că nici nu există pentru că n-a fost deschis!

În zilele următoare vom prezenta regulamentul jocului, vom alcătui echipe și vom începe cursa pentru a dezvălui împreună cum s-a derulat afacerea, cine sînt personajele și, într-un final fericit, unde sînt banii din Gala Bute. Vă vom oferi indicii, veți merge pe ele și ne vom împărtăși ceea ce găsim.

N-ar fi prima oară cînd echipa de jurnaliști a Gazetei ajută DNA.
În Dosarul Transferurilor,  noi am publicat documente înainte ca orice instituție a statului să se sesizeze. Bugetul a recuperat 400.000 de dolari pe loc de la Gică Popescu, procurorii DNA au intrat pe fir și vom vedea care va fi verdictul final al justiției.
În Dosarul Ridzi, am publicat documente înainte ca DNA să sesizeze ceea ce avea să considere mai apoi activitatea unui grup infracțional pe care l-a trimis în judecată și pe averea căruia a pus sechestru de alte sute de mii de euro.
În  Dosarul Galei Bute, cu luni de zile înainte ca evenimentul să aibă loc și cu mult înainte ca DNA să deschidă dosarul, am scris că nu e firesc ca din bani europeni să se finanțeze o gală de box profesionist, că europenii nu vor deconta acțiunea, că Obreja e în conflict de interese și că se pregătește un tun.

Așa că, înainte de a interpreta oricum altfel acest joc, înainte de a ne asculta telefoanele și de a ne citi mailurile în căutarea informațiilor, DNA și statul ar trebui să ne spună întîi ”Vă mulțumim, ziariștilor!”.

Punctul doi: vorbim serios, aveți grijă cu acțiunile ilegale în slujirea celor puternici că ați mai făcut-o la adresa noastră și așa s-a trezit Elena Udrea în Raportul Departamentului de Stat al SUA după ce ne-a amenințat, pe holurile Parlamentului reunit, că ne lucrează informativ!

Gata, am terminat cu autoritățile, revenim la cititori. Pînă la începerea jocului propriu-zis, astăzi vă provocăm să jucăm un episod demonstrativ, care se va derula doar pe net.

Vă atașăm o pagină a Notei de Control întocmită de inspectorii anti-fraudă europeni.

În această pagină există mărturia lui Inocențiu Voinea, omul care a întocmit un studiu pentru Obreja și care, ajuns la Ministerul Turismului, susține că și-a dat seama că a picat în mijlocul unei înțelegeri prealabile.

Cineva din minister îi cere lui Voinea să modifice studiul astfel încît să corespundă cu cerințele de luat bani europeni. Este, de fapt, conform inspectorilor DLAF, o prefabricare a procesului de atribuire a contractului, înainte de a se întocmi Referatul de necesitate și celelalte documente legale!

poza

Am acoperit intenționat numele persoanei din minister care i-a cerut acestea lucruri lui Voinea.

Prenumele ei este Carmen. Numele conține 6 litere. _ _ _ _ _ _. Vă spunem doar că aceeași literă se regăsește pe a treia și pe a cincea liniuță. Este o consoană.

Așteptăm pe blog variantele voastre de nume!

Apoi, pe parcursul zilei, vom mai oferi un indiciu extrem de interesant legat de această persoană din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, care a jucat un rol important în contractul Galei Bute.

Iar în ediția de mîine a Gazetei Sporturilor vă vom dezvălui povestea personajului și alte culise spectaculoase ale Galei Bute.

Să ne urăm reciproc succes! Sîntem împreună în dezvăluirea unei afaceri despre care primim avertismente că ”e prea mare pentru voi și va muri ca toate afacerile de Bani pentru Partid”.

Poate că e un dosar prea mare pentru noi, ziariștii. Dar voi aveți cea mai înaltă funcție dintr-o democrație: sînteți cetățeni.

Comentarii (99)Adaugă comentariu

AndreiL  •  17 octombrie 2013, 15:05

Euro Hotels Triumf
Bulevardul Mareşal Averescu 32-34
București
Romania

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 15:05

adrian: nu 🙂 esti prea in nord, e mai spre sud si, dupa ce vezi obiectivul care te va intriga, trebuie sa intri pe un site public sa o cauti pe Carmen Moraru.
Gindeste-te inca o data la clue: Pornesti de linga Gara Progresul si ajungi unde?

bogdan  •  17 octombrie 2013, 15:10

Ministerul Transporturilor!!!

donvirgillo  •  17 octombrie 2013, 15:16

Ministerul Transporturilor.

Director General adjunct: Moraru Carmen.

acum cred ca am nimerit cladirea 😉

Anonymity  •  17 octombrie 2013, 15:20

Te uiti in declaratia de avere a doamnei Moraru si brusc te cuprinde mandria vazand ce manageri competenti avem in institutiile statului. Intre anii 2009 si 2012 cand totul scartaia in tara, conturile (declarate) ale dansei cresteau ca-n povesti.

Florin  •  17 octombrie 2013, 15:22

:)) Eu am ajuns la Cimitirul Bellu catolic
hmmmmmm

Gabriel  •  17 octombrie 2013, 15:22

Ambasada Rusiei?

Lereter  •  17 octombrie 2013, 15:24

Din nou,din plecare dl Tolontan face o imensa greseala. Dansul vorbeste de „Gala Bute”,formula asta ii aduce un mare prejudiciu unui mare sportiv-Lucian Bute-,care a luptat in ring,o singura data la Bucuresti si i se pateaza intreaga cariere,folosindu-ise numele,intr-o afacere la care nu i se aduce practic vreo acuza,clara sau dovedita. Este trist ca suspectand afaceri necurate facute de R. Obreja,de functionari ai statului,se vorbeste de Bute,numele sau parand a fi implidat, si fiind sigur murdarit de suspiciuni. Dl. Tolontan nu vorbeste fe Afacerea obreja,sau Udrea ,sau alta denumire,vorbeste de Bute. Prezentarea de scuze acuma,ar fi necesara,dar nu ar putea sterge imensa murdarie aruncata asupra numelui sau,sau asupra muncii sale.Trist,deranjant,dar nu inexplicabil,cand vine vorba de ziaristul de trust Catalin Tolontan.Dansul obtine intotdeauna efectul dorit,fara regrete.

Gabriel  •  17 octombrie 2013, 15:24

Si Grivco 🙂

marco polo  •  17 octombrie 2013, 15:26

Ministerul Transporturilor?

adi  •  17 octombrie 2013, 15:27

sediul mdrt la piata costitutiei.

aciduzzu  •  17 octombrie 2013, 15:36

parcul tineretului?

bogdan  •  17 octombrie 2013, 15:37

Ministerul Transporturilor

aciduzzu  •  17 octombrie 2013, 15:40

ha ha, golden shpritz :))

bitzi  •  17 octombrie 2013, 15:44

Toate cele mai jos mentionate sunt in zona lat 26,077:
ITS?
Gara de Nord?
UM 01829?
Grivco?
TEZAUR- Sediu?
Muzeul Militar National?
BCR?
MApN?

Marius  •  17 octombrie 2013, 15:46

JW Marriott ?

gabos  •  17 octombrie 2013, 15:47

@Lereter>> Nu are nici o treaba. Afacerea este GALA BUTE indiferent cum am incerca sa o scoatem altfel.

Si nu pateaza cu nimic numele lui Lucian. El este un sportiv urias care a adus cinste Romaniei.

bitzi  •  17 octombrie 2013, 15:48

MINISTERUL TRANSPORTURILOR !!!

Suntem niste fraieri. Suntem tara orbilor. Permitem tuturor scursurilor sa ne fure. Vai de noi.

Florin  •  17 octombrie 2013, 15:54

E vorba de Ministerul Transporturilor unde Carmen Moraru este director general adjunct în Direcția Generală de Managementul Fondurilor Externe. Devine interesant … jocul. 🙂

lukis  •  17 octombrie 2013, 15:57

Ministerul Transporturilor

mor de curiozitate  •  17 octombrie 2013, 16:04

palatul parlamentului

Calin  •  17 octombrie 2013, 16:08

Este atât director al „DIRECŢIA CONSTATARE ŞI STABILIRE NEREGULI FONDURI EUROPENE” cat și director general adjunct al „DIRECŢIA GENERALĂ MANAGEMENTUL FONDURILOR EXTERNE”.

Se vede treaba, liberalii, fie ei de la PDL, fie ei de la PNL, apreciază calitatea și competenta. Fie ele dobândite chiar și pe timpurile „odiosului” Adrian Năstase.

bogdan  •  17 octombrie 2013, 16:08

Gara Progresul – Gara de Nord – Ministerul Trasnporturilor. Uite si declaratia de avere http://mt.ro/declaratii_de_avere/5pagini/angajare_2013/moraru%20carmen252.pdf

Stelian  •  17 octombrie 2013, 16:10

Cata bataie de joc pe banii nostri!!!

bogdan  •  17 octombrie 2013, 16:19

Ca la fotbal: ea centreaza, ea da cu capul. Cer anchetarea de catre DNA a intregii afacere si condamnarea vinovatilor. Banul public este banul nostru!

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 16:24

43, calin: ai fost primul si formidabil de rapid! Bravo! Din pacate nu noi facem mishto, ci ei fac mishto de noi toti!

bogdan, donvirgillo: ati venit pe 2 si pe 3, felicitari!

all: multumiri si felicitari, miine in ziar gasiti continuarea acestei povesti, pornind de la ceea ce am descoperit impreuna astazi

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 16:39

paul: fara lucruri personale, te rog, nici la adresa lui carmen moraru si nici a nimanui altcuiva. Ce nu are relevanta publica nu publicam. Multumesc penru intelegere!

boby  •  17 octombrie 2013, 16:49

@ Lereter
La Bute se poate potrivi zicala: Spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti. L-a obligat cineva sa-si asocieze numele cu personaje dubioase ca Obreja? Nu. Poate ar trebui sa-si mai faca curatenie pe langa atarnatorii din jurul lui care au urmarit doar sa-si faca si ei putina publicitate pentru ca erau si sunt niste neica nimeni. Cat despre cariera sportiva a lui Bute sunt mari semne de intrebare. Se pare ca a fost un „campion” umflat si atat. Overrated cum spun americanii 😉

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 16:58

boby: nu sint de acord cu tine, bute e un mare campion si merita banii, dar bani obtinuti dintr-o piata corecta, nu din buget si nu in acest fel.

a(mic)  •  17 octombrie 2013, 17:07

Oricum, ironia cea mai mare mi se pare functia de Director Plin, mai jos decat cea marcata cu rosu in imagine – Calin dixit:

DIRECTOR (PLIN!) CONSTATARE SI STABILIRE NEREGULI FONDURI EUROPENE.

Cred ca nu ne dam seara de amploarea fenomenului prin care o groaza de lupi sunt numiti directorasi peste oi prin varii ministere.

boby  •  17 octombrie 2013, 17:11

Catalin Tolontan ai dreptate banii trebuiesc obtinuti dintr-o piata corecta, nu din buget si nu asa. Despre cariera lui Bute am alta parere dar ma abtin pentru ca nu acesta este subiectul. Referitor la subiect poate ar trebui sa se stie ce burse au avut Bute, Mendy si ceilalti participanti la „gala”. Nu se poate invoca faptul ca este confidential. In America si peste tot bursele sportivilor sunt cunoscute si sunt facute publice. Se stie cat a incasat Mayweather, Alvarez, Pacquiao samd din bursa de meci si ce procent au din PPV(pay per view).

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 17:23

80, a(mic): da, pe aceea pur si simplu n-o vazusem. Am marcat-o acum!

liliacul  •  17 octombrie 2013, 17:23

Sunteti niste meseriasi. Bravo si bafta in continuare.

avramiancu  •  17 octombrie 2013, 17:27

Asta-i mafia creata de partide si nu stiu daca o sa razbiti in lupta cu ea. Mergeti mai departe si noi va vom fi alaturi. Bute a fost tarat in aceasta porcarie si nu are nici o vina.
Respectele mele

avram  •  17 octombrie 2013, 17:39

RESPECT . Apreciez munca si efortul pentru adevar . Ar trebui sa se teama infracatorii numiti politic si de presa , si nu doar de DNA

cei7pitici  •  17 octombrie 2013, 17:56

Am intrat si noi in joc. Asteptam urmatorul indiciu.
Succes echipei

zizou  •  17 octombrie 2013, 17:58

cum se face ca toti care au organizat gala sunt anchetati, exceptie facand Elena Udrea?cine conducea ministerul care a dat banii pt gala?
a da…. Elena Udrea;avem justitie independenta:)))

animalutul20  •  17 octombrie 2013, 19:23

22% se justifica prin facturi, dar aia de la OLAF s-au uitat bine si la cum s-au atribuit contractele? sau s-au uitat la facturile respective?? ca facturi se gasesc si pe colentina……………

Radu Turistu  •  17 octombrie 2013, 21:54

He, he Cataline! Nici nu stii in ce te-ai bagat. Vorbesc din interior, asa ca stiu ce spun. Carmen Moraru a fost doar instrumentul.
A fost doar folosita, cum e si acum, la Transporturi.

Desigur, contra unor mici castiguri. Mici in raport cu ce sume se invart pe acolo, dar uriase pentru noi, muritorii de rand… (Multumim, daca vrei ne poti contacta si pe mirela.neag@gsp.ro si catalin.tolontan@gsp.ro)

bogdan  •  17 octombrie 2013, 22:05

Inca o data, bravo!!! Multumim DOMNULE TOLONTAN!

Un director din Ministerul lui Udrea, paznic de bani la Ramona Mănescu  •  17 octombrie 2013, 22:31

[…] “După ce a participat, conform inspectorilor anti-fraudă europeni, la încercarea nereuşită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni, Carmen Moraru, director general în Ministerul Elenei Udrea, a fost numită <director la Direcţia Constatare şi Stabilire nereguli fonduri europene din Ministerul Transporturilor>, scrie Tolontan pe blogul său. […]

Un director din Ministerul lui Udrea, paznic de bani europeni la Ramona Mănescu  •  17 octombrie 2013, 23:37

[…] “După ce a participat, conform inspectorilor anti-fraudă europeni, la încercarea nereuşită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni, Carmen Moraru, director general în Ministerul Elenei Udrea, a fost numită <director la Direcţia Constatare şi Stabilire nereguli fonduri europene din Ministerul Transporturilor>, scrie Tolontan pe blogul său. […]

pacientulX  •  17 octombrie 2013, 23:49

Udrea nu poate scapa ca alba ca zapada pentru ca a condus, si implicit, a aprobat aceste fonduri. Are cativa pitici, cel putin unul este cunoscut de o tara intreaga si nu este deloc Mutulica, care are grija de ea. Dar pana cand?
Felicitari pentru demersul vostru jurnalistic si astept urmatorul indiciu.

americanul  •  18 octombrie 2013, 0:14

Noi acum vedem ca in tara a inceput jocul si cred ca trebuie sa ne trezim cu noaptea in cap ca sa participam si noi la el. Intrebare: cand o sa apara urmatorul indiciu?
Jos palaria pentru munca depusa.

pesimistul  •  18 octombrie 2013, 0:41

Udrea o sa scape. Are o pila sus pusa, care controleaza si DNA.
Oricum, jocul e incitant.

Cătălin Tolontan  •  18 octombrie 2013, 0:42

94, americanul:urmatorul articol va aparea miine, dar jocul mai dureaza. Colegii de la marketing, care au avut si ideea, il vor elabora, vom face inscrieri. Veti afla din timp. Ziua de azi a fost o versiune demo a jocului.

sorry  •  18 octombrie 2013, 9:26

Super investigatie pentru care va felicit si va uraz multe „succesuri”!

victorino  •  26 aprilie 2014, 7:24

PSD pe Kiseleff…

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: S-a lămurit misterul lansat de președintele Băsescu: prima procuroare a Galei Bute cere judecătorilor să ne pedepsească pentru că ”am fost presată de articolele din ziar”  •  14 noiembrie 2014, 9:10

[…] de a pune presiune pe desfășurarea anchetei sînt chiar o parte din titlurile articolelor: “Să ajutăm DNA”, “Cititorii au ajuns în față la DNA”, “ DNA, unde este milionul de euro?”» Alina […]

Comentează