Să ajutăm DNA să găsească ”Banii din Gala Bute”! Cititorii au descoperit: directoarea Elenei Udrea din Gala Bute a devenit director de bani europeni al ministrului Ramona Mănescu!

UPDATE 2. AŢI GHICIT, FELICITĂRI!

joi, 17 octombrie 2013, 6:29

UPDATE 2. AŢI GHICIT, FELICITĂRI!

Jocul lansat azi de Gazetă, „Să ajutăm DNA să găsească comoara din Gala Bute”, are efect rapid. Și descoperirile demonstrează de ce strigă tinerii în piață „PDL – USL, aceeași mizerie!”.

După ce a participat, conform inspectorilor anti-fraudă europeni, la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni, Carmen Moraru, director general în ministerul Elenei Udrea, a fost numită „director la Direcția Constatare și Stabilire nereguli fonduri europene din Ministerul Transporturilor”!!!

MT20

CLICK PE IMAGINE PENTRU VERSIUNEA COMPLETĂ

Salvată de liberali, ea a fost practic promovată, din perspectiva sumelor mult mai mari pe care „le păzește” la Ministerul Transporturilor.

Citeşte în Gazeta de mîine întreaga poveste.

UPDATE 1. UN NOU INDICIU!!!
Felicitări cititorilor care au ghicit! Personajul care apare în Nota de Control a DLAF că ar fi îndemnat la prefabricarea documentele înainte de atribuire se numește Carmen Moraru și era director general în ministerul Elenei Udrea.
Acum iată al doilea clue despre Carmen Moraru! Intrați pe această hartă:


LINK CĂTRE HARTĂ

Porniți din punctul marcat, care se află în apropierea Gării Progresul din Sudul Bucureștiului. Înaintați pe hartă, păstrînd longitudinea de 26,07711 și navigați spre Nordul orașului. Nu vă grăbiți! Veți trece pe lîngă cîteva obiective care vă vor stîrni interesul.

Dacă vreți să dezactivați mouseul ca să vă fie mai ușor să navigați pe verticală cu săgețile (din zona numerică) puteți folosi combinația de taste <ALT SHIFT NUM LOCK>. Navigați spre nord, păstrînd longitudinea 26,07711 cît puteți mai exact.

Veți ajunge la un punct surprinzător (numit clar pe hartă) care ne va spune multe despre de ce e atît de greu de descoperit comoara din Gala Bute! Obiectivul de pe hartă are o legătură directă cu Carmen Moraru. Folosiți un zoom de două ori mai mare decît cel care apare atunci cînd vi se deschide harta.

Încă un mic indiciu. Porniți din zona Gării Progresul și ajungeți unde? E mai greu decît primul indiciu, presupune să mai faceți ceva căutări pe net după ce zăriți obiectivul, dar merită!
Succes!

——-

În străinătate, jocul pe care vi-l propunem se numește Scavenger Hunt. Pe GPS, aplicația poartă numele Tourality. În România, o versiunea a sa e cunoscută drept Geocaching sau Căutătorii de Comori.

Jocul are multe forme și nume, dar toate se bazează pe ideea captivantă de a parcurge un traseu, cu ajutorul indiciilor, ca să descoperi o comoară pitită într-o ascunzătoare. Ca în dosarul Galei Bute! Haideți să găsim împreună comoara ascunsă în Gala Bute. Să depistăm unde sînt banii care, de fapt, ne aparțin!

Pe 9 iulie 2011, cu ocazia Galei Bute, s-au cheltuit 1,9 milioane de euro din banii publici.

Ministrul Elena Udrea și președintele FR Box Rudel Obreja au promis că banii vor veni din fonduri europene. Că românii nu vor plăti din buzunar o gală de box profesionist.

Dar europenii au refuzat să deconteze suma, acuzînd o fraudă de proporții, documentată într-un raport implacabil al DLAF. Inspectorii anti-fraudă susțin că, în ciuda a ceea ce părțile s-au angajat prin contract:

”doar 1% din sumă a fost cheltuită pentru promovarea brandului turistic al României”
și că
”numai 22% din bani au putut fi justificați de firma lui Rudel Obreja cu documente”

Și, atunci, unde s-au scurs cei 1,9 milioane de euro, proveniți 1,5 milioane de la Ministerul Turismului și 400.000 de euro de la companiile de stat? Cum s-au cheltuit și cît a rămas? Și la dispoziția cui?

De doi ani, DNA investighează cazul, cu tergiversări despre care vom mai vorbi. Dar acum e timpul să-i ajutăm. Poate că au probele în dosar și nu le văd! Poate că dovezile sînt ascunse în cutii, precum în geocaching.

Împreună, ziariști și cititori, să ajutăm DNA după puterile noastre. E un joc, desigur, dar un joc cu indicii serioase, cu personaje reale și cu fapte probate cu documente, mărturii și cifre!

Cine știe, dacă DNA va localiza banii din Dosarul Galei Bute poate că vor descoperi și Dosarul Roșia Montană, despre care multă lume spune că nici nu există pentru că n-a fost deschis!

În zilele următoare vom prezenta regulamentul jocului, vom alcătui echipe și vom începe cursa pentru a dezvălui împreună cum s-a derulat afacerea, cine sînt personajele și, într-un final fericit, unde sînt banii din Gala Bute. Vă vom oferi indicii, veți merge pe ele și ne vom împărtăși ceea ce găsim.

N-ar fi prima oară cînd echipa de jurnaliști a Gazetei ajută DNA.
În Dosarul Transferurilor,  noi am publicat documente înainte ca orice instituție a statului să se sesizeze. Bugetul a recuperat 400.000 de dolari pe loc de la Gică Popescu, procurorii DNA au intrat pe fir și vom vedea care va fi verdictul final al justiției.
În Dosarul Ridzi, am publicat documente înainte ca DNA să sesizeze ceea ce avea să considere mai apoi activitatea unui grup infracțional pe care l-a trimis în judecată și pe averea căruia a pus sechestru de alte sute de mii de euro.
În  Dosarul Galei Bute, cu luni de zile înainte ca evenimentul să aibă loc și cu mult înainte ca DNA să deschidă dosarul, am scris că nu e firesc ca din bani europeni să se finanțeze o gală de box profesionist, că europenii nu vor deconta acțiunea, că Obreja e în conflict de interese și că se pregătește un tun.

Așa că, înainte de a interpreta oricum altfel acest joc, înainte de a ne asculta telefoanele și de a ne citi mailurile în căutarea informațiilor, DNA și statul ar trebui să ne spună întîi ”Vă mulțumim, ziariștilor!”.

Punctul doi: vorbim serios, aveți grijă cu acțiunile ilegale în slujirea celor puternici că ați mai făcut-o la adresa noastră și așa s-a trezit Elena Udrea în Raportul Departamentului de Stat al SUA după ce ne-a amenințat, pe holurile Parlamentului reunit, că ne lucrează informativ!

Gata, am terminat cu autoritățile, revenim la cititori. Pînă la începerea jocului propriu-zis, astăzi vă provocăm să jucăm un episod demonstrativ, care se va derula doar pe net.

Vă atașăm o pagină a Notei de Control întocmită de inspectorii anti-fraudă europeni.

În această pagină există mărturia lui Inocențiu Voinea, omul care a întocmit un studiu pentru Obreja și care, ajuns la Ministerul Turismului, susține că și-a dat seama că a picat în mijlocul unei înțelegeri prealabile.

Cineva din minister îi cere lui Voinea să modifice studiul astfel încît să corespundă cu cerințele de luat bani europeni. Este, de fapt, conform inspectorilor DLAF, o prefabricare a procesului de atribuire a contractului, înainte de a se întocmi Referatul de necesitate și celelalte documente legale!

poza

Am acoperit intenționat numele persoanei din minister care i-a cerut acestea lucruri lui Voinea.

Prenumele ei este Carmen. Numele conține 6 litere. _ _ _ _ _ _. Vă spunem doar că aceeași literă se regăsește pe a treia și pe a cincea liniuță. Este o consoană.

Așteptăm pe blog variantele voastre de nume!

Apoi, pe parcursul zilei, vom mai oferi un indiciu extrem de interesant legat de această persoană din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, care a jucat un rol important în contractul Galei Bute.

Iar în ediția de mîine a Gazetei Sporturilor vă vom dezvălui povestea personajului și alte culise spectaculoase ale Galei Bute.

Să ne urăm reciproc succes! Sîntem împreună în dezvăluirea unei afaceri despre care primim avertismente că ”e prea mare pentru voi și va muri ca toate afacerile de Bani pentru Partid”.

Poate că e un dosar prea mare pentru noi, ziariștii. Dar voi aveți cea mai înaltă funcție dintr-o democrație: sînteți cetățeni.

Comentarii (99)Adaugă comentariu

mihai  •  17 octombrie 2013, 7:18

MORARU?

a(mic)  •  17 octombrie 2013, 7:30

Salut!

Incitant si comercial in acelasi timp. chiar voi urmari „foiletonul”.

In alta ordine de idei, o mica repetitie in alineatul ce precede nota de control:”Cineva din minister îi cere lui Voinea i se cere să adapteze studiul”

Succes!

V. Holom  •  17 octombrie 2013, 7:38

Carmen Moraru
link foto: http://www.amosnews.ro/turismul-de-afaceri-din-romania-crescut-2012-cu-peste-10-2012-05-23

john  •  17 octombrie 2013, 7:51

Carmen Moraru 🙂

SORIN  •  17 octombrie 2013, 8:09

Frumos „joc”!Seamana cu „SPANZURATOAREA”!
Ati omis ceva la sfarsit! FAPTUL CA SUNTEM CETATENI EUROPENI (EXACT CA IN RECLAMA,NU?)SI AVEM DREPTURI!

chipuc  •  17 octombrie 2013, 8:28

Moraru

Joc geocaching de vreo 3 ani 🙂

marius  •  17 octombrie 2013, 8:36

Hai sa ne jucam romani ca macar asta o mai outem face fara sa fim dezbinati. Si apoi sa bem o bere si sa povestim…
Felicitari pentru idee

badday  •  17 octombrie 2013, 8:39

Carmen Moraru

Paraeschiva  •  17 octombrie 2013, 9:11

Carmen Moraru :))

Ciprian Ilie  •  17 octombrie 2013, 9:12

Bună dimineața, numele doamnei este MORARU.

gica din obor  •  17 octombrie 2013, 9:37

stimabile domn tolontan, ia vezi mata, de varanu nu dai p’acolo?
nu, desigur, el nu se ocupa de gainarii….

Suporter  •  17 octombrie 2013, 9:53

Esti tare Catalin.
Cred ca in curand am sa te trec in categoria de bunuri nationale.

Este vorba de Carmen Moraru – director general DGT.

cici  •  17 octombrie 2013, 9:59

Carmen Moraru?!
Ce misto!

Iulian  •  17 octombrie 2013, 10:08

Tolo, felicitari!

Putin jurnalisti ca tine exista prin breasla din pacata. Multumesc frumos. Cat timp se mai lupta cate cineva cu sistemul, mai avem o speranta. Daca ajungem sa consideram ca nu putem sa schimbam nimic, nu mai avem nici o sansa…

Dar.. sperante mai sunt se pare… si pentru asta multumesc

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 10:15

iulian, suporter: multumesc, insa exista destui jurnalisti, sa stii. Lucram mai multi la aceasta investigatie si lucreaza alti multi in alte redactii. Uitati-va, din cind in cind, cu alti ochi la ce aflati din presa si veti decela munca multa acolo…

gica din oboor: despre voiculescu am scris chiar pepag 1 a gazetei. Intr-un caz asemenator, cind de asemenea cautam bani publici:

https://www.tolo.ro/2009/07/13/gsp-a-gasit-banii-pentru-imaginea-ridzieba/

ce zici?

mihaelaseintoarce  •  17 octombrie 2013, 10:15

Carmen Moraru!
Si succes tuturor!

cetatean  •  17 octombrie 2013, 10:32

Si daca ma gandesc bine unele personaje dau in mai nou in judecata anumite institutii ale statului, cate procese are pe rol Dl Obreja cu FR Box si MTS . E greu fara functie

claudiu  •  17 octombrie 2013, 10:35

Felicitari, sper sa duceti ancheta pana la capat.

George  •  17 octombrie 2013, 10:38

Felicitari !

cristi  •  17 octombrie 2013, 10:54

Moraru!
Bravo pentru joc!

cersenin  •  17 octombrie 2013, 10:56

Moraru!
Si ce am castigat? A, da! O zi mai buna decat cea de ieri.
Multumim

Texas  •  17 octombrie 2013, 11:00

De ce nu faci anchete dintr-astea si in cazurile in care este anchetat stapanul tau, dl. Felix Voiculescu ?

mihaela ciobanu  •  17 octombrie 2013, 11:04

Este foarte adevarat ca DNA ar trebi sa va multumeasca pt informatiile furnizate. In acelasi timp, mi se pare periculos sa acuzi o institutie in intregime ca nu-si face treaba, mai corect ar fi sa numim procurorii neperformanti. Cum zicea si Papici in interviul din kamikaze, bocsan s-a retras din motive personale cind a ajuns la Dragnea. Nu poti sa fii atit de nerealist sa te astepti ca toti procurorii dna sa fie ca morar si papici. Nu inteleg intrasingenta a la mungiu cu institutii care performeaza cit de cit de bine rau (eu pot sa numesc dna, bnr, csm, altele care peformeaza nu vad) iar cele care sunt realmente catastrofe pentru binele public le ignoram. Progresele mici nu conteaza pt noi, ne asteptam la salturi spectaculoase de parca romania poate sa sara pester sutele de ani in care europa a ajuns la statul de drept de acum. Munca voastra este admirabila, dar de la info furnizate si pina la finalizare unui dosar in care te lupti cu armate de avocati, cu un sistem mafiot etc este cale lunga.

O ultima observatie: daca reusiti sa ajutati DNA-ul si implicit pe noi sa scapam de Udrea, ar fi o mare realizare pt romania si pt partidele de dreapta din romania.

Succes si multumim!

doru  •  17 octombrie 2013, 11:29

Moraru? Cred ca despre ea este vorba. Moraru a mai creat prejudicii pe cand era la Turism.

Mihai Viteazul  •  17 octombrie 2013, 11:39

Tolo, fa-l mai scurt, cred ca asa jocul ar deveni „addictive”. Pentru ca ai trezit „monstrul”, sper din toata inima sa apuci sa publici acest joculet-ancheta in zilele urmatoare( mai sunt si altii care fac joculete ca raspuns la „joculetele” incomozilor ca tine: DNA, SRI, ANI,Guvern, etc). Da-ne maine indiciul care sa ne ajute sa descoperim „Regina” inainte sa ne descopere ea pe noi. Sa ai spor!

Meka  •  17 octombrie 2013, 12:02

DNA = O institutie de interes politic, care intotdeauna a servit acest interes politic … nimic mai mult. Niste marionete obediente… cine crede altceva inseamna ca a trait „Alice tara minunilor” pana acum.

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 12:19

meka: sint in dezacord cu tine, exista oameni si oameni! Dar vom mai vorbi despre asta.

mihai viteazul: nu e grabim. Da, stim ca s-au trezit si tocmai de aceea i-am avertizat public in articolul de azi sa se potoleasca! Avem deja niste marturii despre ceea ce fac. Statul sa-i urmareasca pe infractori, nu pe jurnalisti!

bogdan  •  17 octombrie 2013, 12:34

Moraru!!! Pe maine!

misu  •  17 octombrie 2013, 12:54

Carmen Moraru. Cand ne dai urmatorul indiciu?
Misto idee interactiva de a continua investigatia. Ii faci si pecititori sa participe la ea. Maresti echipa.
Felicitari

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 13:08

Felicitari mihai, V. Holom, john, chipuc, badday, Paraeschiva, Ciprian Ilie, Suporter, mihaelaseintoarce, cristim, cersenin, doru, bogdan si misu. In curand vine si cel de-al doilea indiciu.

urzica  •  17 octombrie 2013, 13:29

Cand imbini umorul cu munca se spune ca maresti randmanetul. Va respect si succes.
Pe maine!

mimi  •  17 octombrie 2013, 13:33

Hai la joaca, Romania!
Bafta la toti

Anti-Bute  •  17 octombrie 2013, 13:36

Stimate Domn,

dar de ce nu spunetzi ca si ca acest pseudo performer,Lucian Bute, si-a dat acordu tacit ?
El nu stia oare ?Numele lui nu apare in nici o semnatura ,in afara de contract?
Catzi bani i-au intrat si lui? El nu e acuzat numai Obreja ?
El care se ofuscheaza ca nu i se transmit meciurile,ca e adulat in Quebec ,precizez in minoritarul Qc si nu in Canada,Canada fiind mare de la Vancouver la Labrador.

Pina cand ..pina cand vetzi studia dosarul de prezentze a lui Bute al cursurile F.E.F.S.Galatzi ?

P.S.Va fi nevoie de o recoreztie de a lui Jean Pascal ca sa ne dam seama de realitate ?
Oare la o noua infrangere va activa clauza sau va arde fantinile si parjoli presa ?

Rictus  •  17 octombrie 2013, 13:36

Carmen Moraru, Director General la ANT, Directia Management Brand (sic)

declaratia de avere aici: http://turism.gov.ro/wp-content/uploads/2013/05/carmen-moraru.pdf

Mihai Super-Viteazu  •  17 octombrie 2013, 13:42

K.O. la mondialele din 2003
K.O. la primul adversar adevarat.
K.O. in fatza presei ,hotzoman de imagine.

Bute Bute Bute Bute Bute Bute BUTEEEEE..DUTE !

Pina cand ne miiciunim ca e cinstit cand a furat tot ce a putut.

Cine se aseamana se aduna.

Obreja-Bute-Udrea-Primarul-din_Busteni etc. sunt o clica.

vitanis  •  17 octombrie 2013, 14:10

O anume Mihaela spune mai sus: „…. cum zicea Papici … Bocsan s-a retras cand a ajuns la Dragnea”. Stai cam rau cu logica, Mihaela (era sa mai zic, dragostea mea!). Bocsan nu avea cum ajunge la Dragnea, retragrea lui a fost atunci cand a vazut ca se pregatesc sa monitorizeze o infractiune ce va urma. Adica o facatura gen servicii-dna. De unde stia DNA-ul ca urmeaza o infractiune? Chiar daca erau informatii de la „servicii”? Poate era voba numai de o contraventie? Si apoi, lista de infractiuni de competenta DNA nu cuprinde si pe cele electorale. Si ce are coruptia cu indemnul de a veni la vot? Sau cu indemnul conducerii partidelor de a isi mobiliza simpatizantii sa voteze? Oare presedintele nu a facut acelasi gen de fapta, doar invers? Nu a indemnat el oamenii sa nu mearga la vot? la fel Victor Orban? Lor de ce nu le face dosar DNA-ul?

Calin  •  17 octombrie 2013, 14:12

Primul raspuns google la „carmen mdtr” este declaratia de avere a d-nei Moraru.

Fain jocul, din cauza lui fac ce trebuia sa fac acum ceva vreme: tolo.ro intra la favorite.

Si mai fain ar fi ca urmatoarea cautare sa fie putin mai provocatoare :D.

Larry  •  17 octombrie 2013, 14:18

Apropo de primarul din Busteni, ce afaceri mai invarte ca acolo e greu sa intri! Ii dadu-se lui Bute o martoaga si oferea terenuri la „personalitati” pe ochi frumosi, parca era averea lui tas’u!! Sa mai asteptam, poate se va invarti roata….

Emilia Tara  •  17 octombrie 2013, 14:21

…DNA sa caute banii prin POSETELE lui madam Udrea !!!!!!!!

marius  •  17 octombrie 2013, 14:25

Cu totii stim ca este vorba de CARMEN MORARU care face jocurile in turism (atat in promovarea din tara, cat si la reprezentatele de peste hotare) de ani de zile. Mereu a stiut sa scape de cercetarea penala, bagand la inaintare pe amaratii de la Directia de Promovare care au semnat ca fraierii, de multe ori, in locul ei. Si cand frige rau situatia, isi schimba singura funtia. Femeia asta ar trebuie cercetata la sange. Multi bani publici s-au scurs in buzunare private in urma interventiei ei.

boby  •  17 octombrie 2013, 14:36

„Multumeste-i lu’ doamna” asa a spus Obreja ca un lingau umil la urechea lui Bute la sfarsitul acelei mascarade de gala.Ce a urmat se stie un cor de huiduieli si fluieraturi ca „amfitrionii” sa se umple si mai mult de penibil. Nu-i mai dati prea mare importanta lui obreja, el a fost doar un executant care se pare ca va plati singur oalele sparte. Cum a ajuns un astfel de individ intr-o federatie sportiva din Romania nu vom intelege niciodata. Cred ca a fost singura gala de box din lume organizata in acest mod. In SUA sau Anglia sau Germania adevaratii promotori potenti organizeaza gale din banii proprii si apoi ies pe profit din mediatizare, televizare si bilete. La un meci de titlu la Las Vegas fotoliile de ring ajung sa coste si 8000 de dolari. Obreja a incercat sa pozeze in promotor dar el nu are bani sa treaca strada. A trebuit sa faca un credit la o banca pentru ca mai apoi sa il achite ministerul cu bani de la buget. Udrea a fost si este complet paralela cu turismul in general si cu sportul in special. Cum a decis ea sa promoveze „brandul de tara” printr-un astfel de „eveniment” ramane un mister pe care procurorii il vor descoperi. Atata timp cat exista un prejudiciu el trebuie recuperat de unde se poate.

marian  •  17 octombrie 2013, 14:38

Sunteti un om fericit, domnule Tolontan. Aveti certitudini.

Calin  •  17 octombrie 2013, 14:38

You’re kidding me, right?

http://www.mt.ro/nou/articol.php?id=fct_pbl

„DIRECŢIA CONSTATARE ŞI STABILIRE NEREGULI FONDURI EUROPENE: director MORARU CARMEN”

Deja devine palpitant!

Tagore  •  17 octombrie 2013, 14:46

De ce anchetele astea de presa din care reies clar matrapazlicurile oamenilor lui basescu nu sunt trimise mura-n gura si oficialitatilor europene si americanilor sa se convinga si „domniile lor” ca aici e Tara lu’Papura-voda si dna-ul nu mai este pna-ul lui nastase,ci proprietatea lui basescu.Faceti,fratilor,mai mult balamuc in lume ca miine-poimiine,cind or sa va bage pumnu-n plex,nu peste gura,n-o sa iasa mai nimeni in strada.Nu vedeti ca „pretenarii” va reproseaza ca,sanky,de ce nu va luati de voiculescu,patronu’.Asa au tinut-o si cu iliescu,”bolshevicu'”,pina le-a dat „… ordinara” cu firma-n cap.Repet,Cataline,ce am mai spus,atentie la udrea ca daca simte ca o lasa basescu,e in stare de orice ca sa-si scape pielea.

donvirgillo  •  17 octombrie 2013, 14:47

Am mers inspre Nord pe harta si mie mi-a iesit … MApN. Asta ar explica multe 😀

Meka  •  17 octombrie 2013, 14:49

18% din banii europeni dati pe diverse contracte se pierd din cauza coruptiei. În Romania se dă mita la una din trei licitații, iar mita generală ajunge la 3% din valoarea contractelor, valoare diminuata masiv din cauza acestei probleme. Este atata mafie in tara asta incat iti este si sila sa mai procedezi legal in orice domeniu te-ai afla. Nu este neaparat vina celor de la DNA, dar si ei contribuie din plin la acesta situatie din cauza faptului ca nu-i intereseaza decat cazurile care pun in dificultate adversarii politici Au avut foarte multi ani la dispozitie sa demonstreze, iar din punctul meu de vedere este o institutie compromisa ca incredere si credibilitate. Pe ei ii intereseaza mai mult defaimarea si hartuirea adversarului politic, iar asta au demonstrat-o in nenumarate randuri. Pe noi ne intereseaza pedepsirea infractorului, recuperarea banilor si reducerea coruptiei in societate.

FG  •  17 octombrie 2013, 14:50

daca ai ceva de spus spune…cine are timp sa se joace aici?
asta nu e jurnalism ce faceti voi aici

Adi  •  17 octombrie 2013, 14:50

Domnule Tolontan, nu-i am la inima pe astia de la PDL, dar au facut si ei un singur lucru bun, gala asta si le dam in cap ? 🙂

Cătălin Tolontan  •  17 octombrie 2013, 14:50

donvirgillo: nu e ministerul apararii, cred ca ai deviat de la longitudine 🙂

Adrian  •  17 octombrie 2013, 14:56

Stadionul National de Rugby? COSR? 🙂

Comentează