Cititorii au sesizat DNA: 1.000.000 € lipsă la Gala Bute. Sistem de fraudare a fondurilor europene

6 echipe de cititori au participat ieri la un joc cu indicii presărate de jurnaliști, în care au descoperit suma de bani care lipsește din Gala Bute: 1 milion de euro! Cînd milionul de euro va fi recuperat, pentru că va fi!, el există și nu e nici în conturile lui Obreja și nici în cele ale lui Bute, acești tineri merită să fie felicitați. Ei au fost primii care au spus procurorilor: să știți că noi știm că voi știți!

luni, 28 octombrie 2013, 9:22

6 echipe de cititori au participat ieri la un joc cu indicii presărate de jurnaliști, în care au descoperit suma de bani care lipsește din Gala Bute: 1 milion de euro! Cînd milionul de euro va fi recuperat, pentru că va fi!, el există și nu e nici în conturile lui Obreja și nici în cele ale lui Bute, acești tineri merită să fie felicitați. Ei au fost primii care au spus procurorilor: să știți că noi știm că voi știți!

Întrebarea imediată este: de căte ori s-a întîmplat ca banii europeni să fie decontați, la fel, din buget? Despre asta povestim în episodul de azi. Pentru că publicul a sesizat ceea ce scrie și SRI în rapoarte: există un sistem de fraudare a bugetului național via fondurile europene!

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

”Vreţi să spuneţi că aţi descoperit o conspiraţie?”.

Moise Guran se apleacă ameninţător peste masa din redacţia Gazetei Sporturilor. E în costumul care-l face și mai neîndurător. Repetă: ”Pornind de la Gala Bute aţi găsit o conspiraţie?!”. Întrebarea sună prost pentru noi. Părem nebuni de legat. 

”Stai puţin, Moise,răspundem cu voce joasă, e o poveste mai lungă!”.

* * *

Asta spunem noi, oamenii, ori de cîte ori ne e jenă să recunoaștem ceva: ”E o poveste mai lungă”.

Fie că ne întreabă părinţii, copiii sau prietenii, fie că e vorba de bani, de iubire sau de convingeri, noi, oamenii, parăm la fel: ”E o poveste lungă…”.

”Nu există povești lungi. Există povești scurte și povești pe care nu vrem să le spunem”, scrie, frumos, turcoaica Elif Shafak.

Are dreptate! Gala Bute nu e deloc o poveste lungă.

Și da, pornind de la meciul de box profesionist pentru centura mondială IBF, disputat pe 9 iulie 2011, am descoperit o reţea specializată în neabsorbţia fondurilor europene și în fraudarea lor!

* * *

Enunţul e scurt. Vine în urma informațiilor din mai multe surse de încredere și se confirmă din documente publice. Enunțul:

Gala Bute a fost doar una dintre sutele de acţiuni în care se mimează atragerea fondurilor europene pentru ca, în urma refuzului, banii să fie alocaţi, într-un final ascuns în ceaţă, direct din bugetul naţional. Aici, controlul este mai puţin strict și decontărilor li se pierde urma.

Ghinionul maeștrilor combinaţiilor a stat în opulenţa și în gălăgia stîrnită de gala de box profesionist de pe 9 iulie 2011. Și în încăpăţînarea presei.

* * *

Mare ghinion au avut!

Descoperind mecanismul simplu al Galei Bute putem sesiza cu toţii, pe un exemplu limpede și rece, ce se întîmplă la scară naţională.

Încă dinainte de Gală, iniţiativa presei a semnalat imposibilitatea ca banii să fie trași din fondurile europene. Și totuși Ministerul Dezvoltării și Turismului a mers înainte!

Nu a fost o greșeală. Știau ce fac! Un grup de înalţi funcţionari publici, care și-a pus semnătura pe multe alte operaţiuni de același fel, a repetat schema de neabsorbţie și în Gala Bute. În acest caz au fost protejați de Elena Udrea, iar astăzi protectorii lor se numesc Liviu Dragnea, Ramona Mănescu sau Maria Grapini.

Insistenţa jurnaliștilor pe evenimentul sportiv, manifestată și după Gală, a pus în mișcare mecanismul de control antifraudă al fondurilor europene, anchetele DLAF, DNA și preocuparea altor organizaţii ale statului român.

* * *

Toate informaţiile despre fraudă, cu excepţia notei de raport a DLAF, au rămas necunoscute publicului. Pînă acum.

Pentru că există temerea ca ”acest dosar să devină masă de manevră între politicieni și să se mușamalizeze”, mai mulţi oameni din interior au vorbit.

Poate că e și efectul sfidării practicate de Elena Udrea. Poate că e și frustrarea unora dintre foștii colegi de a o vedea mereu protejată. Dar cert e că miza o depășește cu mult pe fosta șefă de la Turism.

Surse concordante ale ziarului au povestit că întîmplările din Gala Bute scot la lumină matricea repetitivă prin care se comit fraudarea fondurilor europene și decontarea banilor din bugetul naţional.

Europa refuză, bugetul plătește și o parte din bani se întorc. Unde? Finanţează partide, facţiuni corupte ale serviciilor secrete și buzunare private.

”De aceea v-am spus că Gala Bute a fost o operaţiune de Bani de Partid”, descrie una dintre mărturiile pe care le-am adunat.

* * *

E simplu.

România are cea mai mică rată de absorbţie din UE, de aproximativ 9%.

România a pierdut 3 miliarde de euro pe an în perioada 2007-2013. Și se pregătește să rateze alte miliarde vitale dezvoltării ţării pînă în 2020.

De ce? Pentru că sîntem dezorganizaţi în a le absorbi? Nu numai! Pentru că sîntem organizaţi în a nu le absorbi! E o conspiraţie a incompetenţilor, dar și a șmecherilor.

28 de milioane de euro au fost contractate pentru turism pe București, inclusiv Gala Bute, în perioada 2007- 2012

1,4 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană

În interiorul statului român există reţele structurate care urmăresc acest scop: neabsorbţia banilor europeni, din care se fură mai greu, și cheltuirea celor din buget, mai ușor de operat.

SRI a transmis repetat această informaţie, în rapoarte ignorate de către politicieni.

Serviciul Român de Informaţii a remarcat mai multe lucruri:

1 Responsabilii fondurilor europene se plimbă de la un minister la altul.
2 Ei rezistă sau chiar sînt avansaţi în ciuda eșecurilor profesionale.
3 Averile acestor funcţionari, mai ales cele provenite din venituri neexplicite, cresc de la an la an!

De asemenea, DNA are probe valoroase în dosarul Galei Bute. Iar oamenii din ministere și beneficiarii fondurilor, care au trebuit să întoarcă bani, vorbesc și ei. Nu e foarte bine că v-ați dat pe mîna lui Obreja!

* * *

Procurorii știu foarte bine cîţi bani s-au cheltuit, cîţi au rămas și unde se găsesc ei.

Ieri, cîteva echipe de tineri au afișat ”1 milion de euro” în faţa sediului DNA, la capătul jocului „În căutarea banilor”, derulat împreună cu publicul ziarului.

Am făcut-o ca să le spunem procurorilor că noi știm că ei știu de acest milion de euro pitit. Și ca să-i îndemnăm să continue.

Statul a plătit aproape 2 milioane de euro, s-au cheltuit cam jumătate, iar ”comisionul” de 1 milion de euro nu e nici în contul lui Rudel Obreja și, o spunem azi în premieră, nici în cel al lui Lucian Bute.

* * *

Cum a arătat falanga de la Gala Bute?

”Coordonatorul-șef al operaţiunii din partea MDRT a fost Carmen Moraru”, numește o sursă a Gazetei.

Fost soldat credincios al Elenei Udrea, Carmen Moraru (exemplul 1) s-a înșurubat acum în scaunul șefului antifraudă al fondurilor europene în Ministerul Transporturilor, la Ramona Mănescu.

Moraru a fost promovată deși raportul DLAF afirmă răspicat că a prefabricat documentele astfel încît ”să se apere nu interesele ministerului, ci cele de afaceri ale firmei lui Rudel Obreja”.

Nici nu e greu de intuit ce structuri o apără pe Moraru, dacă amintim că ea a lucrat și la Ministerul de Externe, conducînd direcţia generală de diplomaţie publică. Mmmda!

Există zeci de astfel de cazuri identificate, de oameni cu funcţii importante, rotiţi între ei și care fac parte din reţeaua care are în sarcină fondurile europene.

* * *

Mihaela Dincă (exemplul 2) a fost director juridic și de achiziţii publice în ministerul Elenei Udrea.

Descălecată de la firma de avocatură a fostului ministru PD-L, Mihaela Dincă , a ajuns, după schimbarea de Putere, director general adjunct la constatări nereguli fonduri europene! Unde?  În Ministerul Transporturilor, condus de ministrul liberal Ramona Mănescu.

N-a stat mult și acum a fost promovată secretar general adjunct al ministrului PSD Liviu Dragnea!

Miniștrii se schimbă în urma votului popular, însă acești decidenţi sînt intangibili tocmai pentru că nu absorb fondurile europene, dar facilitează cheltuirea banului din buget!

Gabriel Friptu (exemplul 3), fost ofiţer al Securităţii de dinainte de 1989, este cel care a aprobat Gala Bute. El a dat verde proiectului care s-a dovedit un dezastru.

În guvernarea USL, personajul a fost avansat ca director general Programe Europene (POR) la Liviu Dragnea. Supranumit și ”Secuiul”, Friptu a ajuns responsabil pe alte miliarde de euro, după ce a avut 4 miliarde pe mînă în 2007-2013.

Colega sa Doina Surcel (exemplul 4), o altă supravieţuitoare a tuturor regimurilor chiar și în condiţiile rezultatelor execrabile ale absorbţiei, este acum adjuncta lui.

Bogdan Răileanu (exemplul 5), fost director la Ministerul Turismului, implicat și el în organizarea Galei Bute, a ajuns astăzi angajat al POST, programul operaţional al fondurilor europene pe transporturi.

Amprenta e evidentă: migrează de la un minister la altul, dar rămîn aproape de banii europeni. Am dat 5 exemple, dar sînt 10 reperate și documentate.

* * *

În fine, noile personaje sînt și ele apariţii pe care nu știi cum să le clasifici.

La jocul de ieri, cititorii au fost rugaţi să descopere cine ar trebui să păzească acum folosirea corectă a fondurilor europene la actualul Minister al Dezvoltării.

Șefa serviciului anticorupţie privind banii europeni, angajată de Liviu Dragnea, se numește Ioana Maria Ardelean.

Participanţii la jocul Gazetei au reperat-o imediat și au găsit-o sub forma unui manechin cîntător în faţa ministerului. Ioana Maria Ardelean are zero experienţă în funcţiie publice, dar este o apreciată cîntăreaţă, din valul tînăr al muzicii populare. O puteți urmări pe directoarea anticorupție aici.

* * *

În ciuda eforturilor disperate ale societăţii civile de a ajuta la conștientizarea problemelor, de pildă SAR a alcătuit în 2012 un Manual de fraudare a fondurilor europene cu 44 de metode de furat, mecanismul de sifonat bani din buget continuă să-și reîmprospăteze forţele.

Victimele justiţiei sînt uneori aplicanţii, cei care fură conform sistemului al cărui design e alcătuit de către rețea. Chiar și companii multinaţionale au fost surprinse de justiție în situaţii jenante pentru acestea, cînd au fraudat fonduri europene și bugetul național. Alteori, complicii sînt și în sistemul bancar! Despre asta mai vorbim.

Pe fraude, mai cad verigi minore care fac legătura cu sistemul de stat, dar niciodată pînă acum n-au fost afectați Intangibilii, politicieni sau funcționari plasaţi în zăpezile organigramelor înalte.

Pentru românii obișnuiţi, acești responsabili superiori ai insuccesului fondurilor europene sînt ceea ce reprezentau la începutul secolului trecut stăpînitorii britanici pentru indieni, și despre care EM Forster scria: ”Băștinașii afaceriști corupţi sînt prinși pentru că fac totuși ceva cu banii luaţi de la stat! Stăpînii scapă întotdeauna pentru că au grijă să nu facă nimic pentru banii pe care i-au luat din buget”.

* * *

După schimbarea de Putere, nu doar aceste personaje s-au eternizat, ci și sistemul lor de lucru. PD-L, USL, aceeași mizerie!

La Ministerul Turismului, condus de Maria Grapini, se derulează în acest moment peste 20 de proiecte de promovare turistică ce vizează fondurile europene. De ele se ocupă oameni din aceeași rețea de nemuritori, care este acolo de dinainte.

”Proiectele sînt făcute în totalul dispreţ al legislaţiei”, conform unor angajaţi, și e foarte puţin probabil să fie acceptate de către Comisia Europeană.

În final, vor fi finanţate, ca și Gala Bute, de la bugetul naţional. Bugetul constituie ţinta.

Bugetul e prada vulnerabilă a celor pe care una dintre numeroasele surse ale ziarului, care s-a săturat de cifrele, numele și faptele ignorate de șefii săi și a trecut la metafore cam dramatice, îi numește ”vulturii care mușcă banii și cadavrele noastre de morţi vii”.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Dinca  •  28 octombrie 2013, 10:09

Buna cursa de cautare a escrocilor!
Au aparut cam aceleasi nume care fura de 10-15 ani banii din Ministerul Turismului;
aceasi Carmen Moraru, aceasi Alina Dinca, acum a aparut si Acest Raileanu, prietenul Alinei Dinca si nu trebuie ignorat rolul acestei Mihaela Dinca, cam mereu in functii, sub toate partidele!
Nu trebuie uitat fostul secretar general al Ministerului Turismului, Nastasia, care diriguia zi de zi, in locul Elenei Udrea;
Sigur ca DNA stie multe, pare ca nu vrea sa actioneze decis!

bella  •  28 octombrie 2013, 10:12

ce mai conteaza un mil. fata de 60 mil. ale lui felix motanul? apropo, nu faci si aici o ancheta?

nu prea sonteaza  •  28 octombrie 2013, 10:32

Cum adica sa faca o ancheta asupra lui felix? vrei sa ramana saracul om fara job?
pana nu moare unul impuscat de mana poporului furturile o sa tot continue.
Pacat ca nu ne dam seama ca puterea e in mainile noastra si nu in a lor.

Cătălin Tolontan  •  28 octombrie 2013, 11:01

2, bella: uite cum a aratat o ancheta in care urma banilor a mers catre voiculescu. Facuta de noi!

Asta am scris
https://www.tolo.ro/2009/07/13/gsp-a-gasit-banii-pentru-imaginea-ridzieba/?cp=all

Asa arata prima pagina https://www.tolo.ro/wp-content/uploads/2009/07/eterna.jpg

Uite ce au scris altii despre acel moment
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/Media/136403/Tolontan-Voiculescu-Love.html

Si asta am spus despre acea afacere
http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/tolontan-banii-de-la-ridzi-au-ajuns-indirect-la-vintu-si-voiculescu~ni5jef

Acum astept reactia ta. Poti sa spui si „Scuze!”, e bine pentru sufletul fiecaruia, si eu o incerc deseori 🙂

George  •  28 octombrie 2013, 11:21

Pana sa își ceara cititorul scuze, pot eu sa te felicit pentru determinarea unui jurnalist de investigatie!
Partea proasta e ca avem corupția in ADN, suntem un neam foarte ciudat. Eu am renunțat sa mai încerc, privesc de afara și nu vad nici o schimbare. M am uitat la un talkshow politic după o pauza de trei ani, erau alte personaje dar exact aceleași cuvinte.

costi  •  28 octombrie 2013, 11:27

Buna ziua,
Prea multe explicatii pentru niste ignoranti/rauvoitori. V-ar incalzi cuvantul „Scuze”? Eu cred ca nu. Mergeti inainte si nu mai luati in seama acest fel de abordare.

felix  •  28 octombrie 2013, 11:28

Gents,

Sa ne amintim ca aceste retele opereaza de foaaaarte mult timp in lumea financiar-politica din Romania. Pe vremea inceputurilor ei in ale avocaturii, Elena Udrea (absolventa de „privata”, la ff) avea un asa zis cabinet de avocatura” care lucra la greu pentru stat prin contracte grase, dar actiunile in instanta de aparare a statului erau mereu perdante! i se si dusese vorba printre avocati ca era angajata cu scopul clar, nu ca sa castige statul ci ca sa piarda! Avocatii din acel „cabinet de av” au fost ulterior infiltrai prin ministere – ca sa faca ce? acelasi lucru pe care il stiau cel mai bine : sa suga statul in favoarea gruparilor mafiote – bogatii de azi ai Romaniei/partide, etc!

Si atunci despre ce vorbim???

dorel  •  28 octombrie 2013, 11:35

A saracit bugetul de stat si au dat de o noua vaca de muls, fondurile europene. Numai ca UE nu e atat de naiva si intrerupe finanatarile, dar baietii se descurca. Iau de la buget! Si tot asa. Noroc in continuare pentru ca atingi un subiect foarte delicat.

salcia  •  28 octombrie 2013, 11:36

Fondurile europene. Inceput de poveste cu personaje noi si vechi. Felicitari

index  •  28 octombrie 2013, 11:42

Felicitari pentru investigatie. A fost facuta profesionist, chiar daca a adus la suprafata practici deja cunoscute de fraudare a bugetului. Totusi, o mare bila neagra pentru dl Tolontan. Am vrut sa comentez la acest articol, cu vechiul pseudonim, insa mi-a fost imposibil. Pe motiv de cenzura. Rememorand cam ce derapaje verbale as fi putut avea in post-urile anterioare, mi-am amintit grozavia. In urma cu ceva timp, cand nu erau la moda protestele duminicale, il intrebai pe dl. Tolontan de ce, pe pagina blogului sau, troneaza stresant, repetitiv, incoerent si gresit moralmente o reclama stupida la RGMC Rosia Montana…

marcel zadda  •  28 octombrie 2013, 11:49

mulțumim, domnule tolontan!

liliacul  •  28 octombrie 2013, 11:53

Sa inteleg ca investigatia Gala Bute se muta in alt plan, unul al fraudarii fondurilor europene? Daca-i asa, astept episoadele urmatoare….

ioan  •  28 octombrie 2013, 12:27

Cataline, cu tot respectul dar joaca asta de-a detectivii (pt rating de fapt), nu face decat sa banalizeze si trivializeze un demers altfel nobil.
Felicitari pt munca de investigatie si perseverenta, da’ rusinica pt „joc”!

Cătălin Tolontan  •  28 octombrie 2013, 12:30

ioan: preiau multumirile tale si in numele mirelei, colega mea, si in numele redactiei.

Dar nu sint de acord cu tine. Sa implici cititorii in a intelege pasii unei investigatii ni se pare Ok si vom continua sa facem asta.

Sa fim de acord ca nu sintem de acord in aceasta chestiune 🙂

sorin2  •  28 octombrie 2013, 12:32

E chiar reala faza cu sefa serviciului anticoruptie!? Astia au pus o folclorista sa apere fondurile europene de hoti? daca-i asa inseamna ca traim o iluzie in Romania. Ca totul e gandit in asa fel incat sa se fure ca-n codru. E verde de sus!
Felicitari

fanulumocanu  •  28 octombrie 2013, 12:39

Felicitari! Dar e incredibil cum aceiasi oameni sunt plimbati in functii ,in guvernari diferite. Cataline, daca maine ajungi premier , si tu ii tii in functie daca vrei sa guvernezi. Guvernele nu pica in Parlament, pica daca se supara astia.

Adi  •  28 octombrie 2013, 12:42

Multumesc,Catalin!Continua si sper sa ajunga toti acolo unde le e locul.Eu cred ca la un moment dat o sa asistam la o noua revolutie pentru ca oamenii s-au saturat sa fie saraci din cauza acestor CAPUSE NENOROCITE…Se apropie momentul,nu va e frica,PARAZITILOR?

mitica  •  28 octombrie 2013, 12:45

Traim intr-o tara bolnava si care nu mai poate fi vindecata!

Cătălin Tolontan  •  28 octombrie 2013, 12:54

15, sorin2: tot ce am scris e real. Ioana Maria Ardelean, sefa serviciului anticorputie la ministerul lui Liviu Dragnea este cintareata de folclor. Inainte a mai lucrat la PNL.

http://www.youtube.com/watch?v=k_IppqsTEEc

bella  •  28 octombrie 2013, 13:04

de ce sa mi cer scuze? aia a fost o alta ancheta, bravo pt. succesul de atunci ( ai reusit sa o scoti pe tusa pe madam’ridzi)!
eu iti sugeram o ancheta fara cei de la pdl.

Cătălin Tolontan  •  28 octombrie 2013, 13:09

bella: fara pd-l?

”Piatra Arsa” – PSD plus PNL

”400 de sali de sport ale lui Nastase” PSD

”Dosarul Loteria” PSD si PC (Copos)

Probabil pe acestea nu le-ai citit. Sa stii ca am inceput meseria asta pe vremea cind PD-L nici nu exista. Nu ne baga, nici pe Mirela, nici pe mine, si nici pe ceilalti colegi ai mei, in felul strimt in care vezi tu lucrurile.

Facem meseria asta de 20 de ani si, indiferent de partide si de Putere, ne-am facut-o la fel.

bogdab  •  28 octombrie 2013, 13:38

Un sincer, bravo! Nota 1o

alx  •  28 octombrie 2013, 13:49

Vinovata e Nutzi, urmasa lui Traian.

ciocarlia  •  28 octombrie 2013, 14:00

Pentru romania de azi, sa faci jurnalism de investigatie cred ca molitatea prin care-ti poti salva sufletul de la resemnare. Va invidiez, dar in acelasi timp va felicit pentru toata munca depusa. Multumesc

cei7pitici  •  28 octombrie 2013, 14:05

Interesanta intorsatura anchetei. Iar personajul folcloristei care ne apara de hoti ne arata foarte clar care sunt adevaratele intentii ale puterii, indiferent cine se afla acolo, in legatura cu eradicarea coruptiei.
Bafta in continuare

Mircea Dumitran  •  28 octombrie 2013, 14:16

Trei observatii:
1. Urmariti mai cu atentie „factiunile corupte din serviciile secrete”. Ele nu se vad si au o putere pe care nici nu v-o inchipuiti.
2. De ce credeti ca in marea de incompetenta care exista, tocmai sursele dumneavoastra sunt competente?! Nu spun ca nu, dar au avut de nenumarate ori ocazia sa aud tot felul de acuzatii de coruptie inchipuite pentru simplul motiv ca persoanele respective nu intelegeau nimic.
3. Friptu este cheia!
p.s. puteti face o actualizare a cazului Ridzi? Ce s-a confirmat in instanta din ceea ce s-a scris pana acum si care sunt motivele prelungirii la nesfarsit a acestui caz.

bogdan  •  28 octombrie 2013, 14:58

…imi vine sa plang…serios!!!
ce nu stii nu te doare…dar acum stiu ce poate intuiam la un nivel la care binele nu era spanzurat sodomizat de clanta de la baie….oamenii astia ne-au furat anii!!! ei mi-au „risipit anii mei cei mai frumosi!!”
Sper sa gasesc revolta la capatul lacrimilor…

George  •  28 octombrie 2013, 15:55

Este trist ca nu avem nici un pic de coloana vertebrala , noi , neam romanesc ..
Pot sa enumar cateva cazuri despre unitate nationala a altor popoare.. Nu in cazul nostru..
Acum ceva timp am vazut la tv in turcia , un protesc al unora care li se distrugea parcul din oras , au sarit jandarmiisa ii bata si a iesit toata tara in strada..
In grecia , oameni care traiesc mult mai bine ca noi , au fost in stare sa iasa sute de mii de oameni in strada pt proteste..
Sudul italiei , berlusconi arunca deseuri pe langa napoli , din nou , sute de mii de protestatari..
Romania , niste tarani necajiti sunt batuti si maltratati de jandarmi , la protestele impotriva gazelor de sist , nimeni nu plange.. La fel cu rosia montana.. La fel peste tot..
Atat timp cat nu cade casa pe noi , nu ne miscam.. Ne meritam soarta si ne meritam hotii care ne conduc… Pai lipsa protestelor si a miscarilor sociale arata in afara faptul ca suntem bogatii europei !!!

Liviu Iordache  •  28 octombrie 2013, 18:26

Daca nu-i poti convinge, ameteste-i, indemn vechi, indelung verificat si de securitate. Nu s-a inteles nimic din toata pleasca asta zisa ancheta. Eu, de pilda, am ramas cu golaniile gen cintareata de folclor-foclorista (mergindu-se pe faptul ca oamenii din sport numesc folcloriste prostituatele pentru arbitri, de cind cu Pinalti) si ca toata demonstratia prin care se demonstreaza ca aia cu banii europeni se rotesc, dar sunt mereu aceeasi se fisiie complet cind se scrie ca una Ardelean, de la MDR de acum nu are niciun fel de experienta! Pai cum? E greu cu anchetele astea… Dar, poleiala impachetarii pare ok!

soso  •  28 octombrie 2013, 20:16

TOLO !laso balta nu te mai citeste nimeni ai devenit obositor cu povestea asta,fa alceva dute la pescuit incearca si alceva fate fermier sau dute……………..

dlgoe  •  28 octombrie 2013, 20:29

Am ajuns atat de rau? Sa se profite de orice ocazie ca sa se fure? Cat trebuie sa fure ca sa se opreasca? Nimeni nu se duce pe lumea cealalta cu nimic! Nu le ajunge? Cat poate suporta un popor?

laurentiu  •  28 octombrie 2013, 20:55

pentru Moise Guran… apropo… am avut 2 dezamagiri legate de viata politica din Romania – serbanescu si popescu – comentatori minunati de pe margine dar multimea vida cand au ajuns ministrii…. sper ca nu esti din aceiasi categorie…

Rictus  •  28 octombrie 2013, 20:59

Multumiri pentru seria de articole, exceptionala munca voastra. Ramane o intrebare: si acum ce urmeaza?

Adica, dupa investigatia facuta de Bob Woodward si Carl Bernstein in cazul Watergate au urmat niste arestari si cateva demisii – una la cel mai inalt nivel. La noi ce se intampla mai departe?

Sau se termina treaba ca in poezia lui Labis: „Citesc si plang… Citesc!”

marian  •  28 octombrie 2013, 21:16

Dle. Tolontan, am citit episodul de investigatie publicat de Dvs. saptamana trecuta (cu mana netaiata a lui Ilie Dobre) si am vrut sa va scriu ca Mirela Neag si Catalin Tolontan merita premiul national de jurnalistica (daca exista asa ceva) pe anul 2013. Bine ca n-am scris enormitatea asta, pentru ca dupa momentul Ilie Dobre investigatia a disparut da parca nici n-ar fi fost … Ce faceti Dvs. de cateva zile este jenant: probabil ca vi s-a facut frica de propriul dvs. curaj (sau mai stiu eu ce s-o fi intamplat ?) ca ati dat-o la intors, cum se zicea in periferia Bucurestiului in care m-am nascut. Cautari pe harta, trasee (!?), ba nu/ba da, nu stiu ce USL-ista incompetenta (pusa in functie de Dragnea, ca sa se stie ca sunteti echidistanti politic) care face spectacol de folclor in fata ministerului in care lucreaza (adica un postcard + un magnetofon sau ce-o fi fost ca sursa sonora), alergati prin Bucuresti niste echipe de oameni pe care-i presupun a fi plini de buna-credinta (si oarecum naivi, in acealsi timp) si pana la urma din toata investigatia excelent inceputa de Gazeta rezulta ca echipele de cercetasi au ajuns la concluzia ca din banii europeni afectati galei Bute ar lipsi 1 milion de de euro. Daca personajul Cocosila ar citi ziarul Dvs. chiar ca ar avea tot dreptul sa va intrebe: pe ce te bazezi ?! Pai se poate una ca asta, domnule Tolontan ? Ce-i aia, 1 milion ?! Daca exista un furt de bani in aceasta afacere, si GSP ar avea probe sau indicii in acest sens, ar fi trebuit sa dati o cifra exacta a pagubei constatate, cu subiect, predicat si cifre clare si precise. Le-ati aruncat oamenilor de buna-credinta praf in ochi, domnule Tolontan, cu „investigatia” dvs. Nu zic sa fi facut GSP munca DNA, dar totusi … Deocamdata, eu vad ca ati reusit sa rasoliti un lucru foarte bine inceput si ca asemeni altor demersuri jurnalistice lansate de Dvs. si de colaboratorii de la GSP reusiti sa va irositi la finalizare, cand sunteti efectiv depasiti de mizele pe care singuri vi le asumati. Sau nu-i asa ? Imi pare rau ca am fost nevoit sa va scriu aceste randuri. Cel putin eu sunt sincer si nu va laud pentru o munca prost finalizata. Cu stima. (Sunt de acord sa nu publicati pe site acest comentariu).

Cătălin Tolontan  •  28 octombrie 2013, 21:24

34, marian: nu doar ca veti avea probele, dar veti vedea ca banii se vor recupera. Echipele de cercetasi nu au ajuns la 1 milion din burta, ci ei prin indiciile noastre.

Sintem bucurosi ca oamenii participa, altfel e mai greu sa inteleaga miza. Ne mindrim cu interactiunea cu publicul, e un fel, asa cum spunea un cititor mai sus, de a ne feri creierele si sufletele de deziluzie.

Ci despre echidistanta politica, uitati-va inca o data la nume si la functii. Oamenii acestia supravietuiesc in orice regim pentru ca sint protejati de politicieni. Iar acum USL este la putere si pe ei ii criticam!

Cititi in continuare daca aveti incredere.
Daca nu, e ok, nu cititi.

titi68  •  28 octombrie 2013, 21:31

Ancheta trebuie dusa pana la capat pentru a nu ne lasa pe noi, cititorii, cu ochii in soare. Nu-s de acord cu 34, cand afirma ca este prost finalizata pentru ca eu am vazut nicaieri scris „The end”. Am dreptate? Si felicitari

alin  •  28 octombrie 2013, 21:56

Nu sunt genul care sa aplice la comentarii, dar pentru munca depusa in aceasta investigatie, si intuiesc ca e una epuizanta, solicitatnta, care implica si mult stres, ma simt obligat sa va felicit. Bravo Mirela Neag, bravo Catalin Tolontan. Pentru ca faceti ceva pentru ca noi, toti, sa speram in ceva mai bun…

dodo  •  28 octombrie 2013, 22:25

Curaj si sport la munca. Drumul nu este usor!

TUN de 1.000.000 de euro la Gala Bute. O mână de tineri a găsit într-o oră ce DNA n-a găsit în doi ani | TokNok România  •  28 octombrie 2013, 22:52

[…] de mai mulţi tineri din Bucureşti care au urmat indicii lăsate prin oraş de colegii de la Gazeta Sporturilor şi a fost prezentată luni, la emisiunea Subiectiv, de la Antena […]

Agentul Termic  •  28 octombrie 2013, 23:24

tot sportul romanesc e plin de furtisaguri ! daca luati la rand toate federatiile, o sa aveti de lucru doua vieti ! pentru ca federatiile sunt „organizatii private de interes public” care traiesc din bugetul MTS dar pe care… acelasi minister n-are voie sa le controleze ! ati mai auzit asemenea aberatie ? cu cat bugetul e mai mic, cu atat se fura mai abitir ! cine credeti ca se intereseaza de federatia de aeronautica, sau de… go (!?) sau de tir cu arcul ? pariu ca acolo se fura in draci ? tocmai pentru ca oamenii aia sunt obisnuiti sa nu atinteasca nimeni asupra lor nu un reflector, dar nici macar o biata lanterna 😀

Ambidextru  •  29 octombrie 2013, 8:37

Felicitari pentru articol si pentru strategia de marketing (de aparare). Ideea cu implicarea publicului foarte inteligenta. Smecheria cu fondurile europene a fost practicata pe scara larga si e vorba de multe zeci de milioane. Este acceptata tacit de toti cei care se invart in jurul problemei. Ceea ce este aiuritor este intrebarea: asta sa fie cauza pentru care Romania a avut gradul de absorbtie atat de minuscul? Sau asa s-a vrut. Ca sa raspunzi la eceasta intrebare d-le Tolontan trebuie vazut care este amploarea fenomenului. si voi puteti merge pe filiera pentru ca sunt obligati sa va raspunda. Daca mint se poate verifica cu datele europene. Cel mai ciudat este ca din partea DNA nu vine nimic. Liniste totala. Acel DNA laudat de UE acuma nu zice nimic desi are in frunte o „campioana” a „luptei anticoruptie”. Sigur ei au circuitul lor dar de regula sunt foarte promti in a-si face reclama si dau „pe surse” informatii din dosare fara ca cineva sa-i ia la intrebari. Acum pare sa fie o liniste foaaarte adanca. Oare de ce? Si serviciile atat de vigilente altadata? Daca trimiti rapoarte la guvern (politic) e una dar celorlalti?

tanti-aglaia  •  29 octombrie 2013, 9:01

Sunteti meseriasi, dar asteptam mai multe dezvaluiri. Pentru ca noi stim ca stiti!

georgica  •  29 octombrie 2013, 9:17

Nu inteleg de ce va complicati investigatia si in loc sa mergeti pe calea usoara, cea a finalizarii galei Bute, riscati sa va rataciti pe meandrele fondurilor europene?!
Succes

ochialbastrii  •  29 octombrie 2013, 9:37

Multa atentie si succes!

bogdan  •  29 octombrie 2013, 9:41

Felicitari domnule Tolontan ,

Putini au curajul dvs , sper sa se trezeasca cine trebuie , adica poporul ca de la cei din institutiile de stat nu avem nici o speranta ,

La mai multe „investigatii” de acest fel !

soparla  •  29 octombrie 2013, 11:17

Sunteti niste naivi daca credeti ca o sa schimbati ceva in sistemul de fraudare a fondurilor europene. De ce credeti ca nu exista nici o acuzatie la adresa celor care au avizat si aprobat proiectul Bute?
Oricum, va doresc succes

Razvan  •  29 octombrie 2013, 14:02

Dle Tolontan, decent articolul, mai putin partea cu 9% rata de absorbtie. Nu stiu de unde va luati informatiile sau daca ati scris intentionat asta dar cifra este departe de adevar. Nu sunt eu un mare fan al guvernului (nu stiu cine poate fi in tara asta) dar lucrurile nu stau chiar atat de rau aceste lucruri se pot verifica extrem de usor. Haideti sa va ajut: http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/rezultate/std_abs/Evolutie.rata.absorbtie.PO.mai.2012-05.iulie.2013.pdf.
Sper ca pe viitor aceste ‘greseli’ sa nu mai apara, avand in vedere ca sunteti unul dintre putinii jurnalisti sportivi de la gazeta si probabil din toata presa noastra care mai pune cat de cat efort si pasiune. Ce fac colegii dvs de la site, de exemplu, e urit.

Cătălin Tolontan  •  29 octombrie 2013, 14:33

razvan: frumoase grafice si utile cifre. Dar pina la finalul lui 2012 cifra era cea pe care am publicat-o noi: 9%.

Haideti sa vedem cum se incheie 2013 si-l introducem si pe acesta. Sa nu discutam pe timpi partiali ca e exact ce s-a petrecut pina acum cind se raporta o rata de absorbtie mareata si apoi vedeam ca e mult mai mica. Vorbim despre rata calculata la sume rambursate, de acord?

Inclusiv pe tabelul dvs se intrevede mecanismul care permite frauda. Platim mult din buget si putin din fonduri. Si mai e un risc, despre care cu siguranta stiti. Grecia are probleme, printre altele, inclusiv din cauza ca CE i-a rambursat sume mari, care la un moment dat s-au dovedit platite pe proiecte fraudate.
Daca europenii platesc nu inseamna ca e gata, am scapat.

Cuvintul cheie aici nu e doar absorbtia, ci absorbtia corecta. Pentru ca, altfel, putem raporta ca i-am „pacalit” dar cifrele se pot razbuna.
Oricum, multumim!

vasile  •  29 octombrie 2013, 15:56

Un articol care te unge pe suflet, o investigatie ce trebuie sa finalizata de voi, dar mai ales de institutiile statului..

Razvan  •  29 octombrie 2013, 16:59

Catalin: daca cineva scrie ‘România ARE cea mai mică rată de absorbţie din UE, de aproximativ 9%’ atunci clar se intelege ca e vorba de timpul prezent si nu trecut deci trebuiau folosite cele mai recente date, eu, cu un minim efort am gasit si pentru luna august(nu contesta nimeni ca pana si bulgarii ne-au luat fata 40% fata de un 26% al nostru dar eu, ca cititor, daca nu as cunoaste cat de cat domeniul as intelege ca in prezent asta e rata de absorbtie).
In al doilea rand, daca te uiti in graficul respectiv vei vedea ca numai la transport (POS T) si la POS CCE se vad discrepante mari intre ce s-a platit de la buget si ce a decontat comisia. Probabil ca in datele pe care le-ati folosit voi de la sf lui 2012 erau mult mai mari discrepantele.
Cu absorbtia corecta nu pot sa ma pronunt, dar avand in vedere ce s-a intamplat cu podul de la calafat e clar ca e un domeniu ‘dificil’ pt noi.

Comentează