Omul care a lipsit din vestiar

Nici Antenele nu s-au abținut. Daniel Constantin, președintele PC, a ținut să prefațeze el meciul, alături de copiii săi, pe treptele de la Național Arena. Reportera zîmbește, obligație de partid, cum ar veni, și cere pronosticuri de la pici. Clipești de nedumerire.

marți, 19 noiembrie 2013, 10:53

Nici Antenele nu s-au abținut. Daniel Constantin, președintele PC, a ținut să prefațeze el meciul, alături de copiii săi, pe treptele de la Național Arena. Reportera zîmbește, obligație de partid, cum ar veni, și cere pronosticuri de la pici. Clipești de nedumerire.

Cu cît politica merge mai prost, cu atît se agață politicienii de globurile colorate ale vieții omului. La 20:38, Victor Ponta vine în fața microfonului Antenei 3. E solo, zîmbitor și umple ecranul, ca și la România TV, la meciul tur.

Îl vrem pe Ponta în vestiar!
Fata cu microfonul supralicitează:
– Dacă Pițurcă v-ar ruga să mergeți în vestiar, «Ajutați-mă, domnule premier!», ce ați spune echipei?
– În general mă pricep la motivat echipe.
– Și ce ați spune jucătorilor?
– Că îi privesc 20 de milioane de oameni!
– Mi s-au tăiat picioarele cînd am auzit de 20 de milioane… mai zice reportera.

Cunoașteți senzația. Te uiți în lateral de jenă. Apoi, ca și la România TV, încep reclamele.

Uite că la asta nu s-au gîndit nici unii! O transmisie în direct din vestiar cu speech-ul din gîndirea laterală a prim-ministrului. Dar nu-i nimic, mai e timp, abia a început epoca infotainmentului politico-fotbalistic. Vin vremuri mișto.

Început bun,urmare vai de mama ei
Luați seama! O să ne amintim de Cristian Țopescu și de Ilie Dobre ca de atlanți. Vor fi o rasă mitică, trăitoare pe aceeași planetă, dar despre care nimeni nu poate băga mîna în foc că a existat cîndva. Comentatori de sport din vremea în care sportul nu era intoxicat de politicieni.

Măcar în anii ‘30, prefectul Marinescu îi vîra în arest pe rapidiști, cînd îi cafteau pe cei de la Venus. Era mai pe față decît acum, cînd comunicarea e 360 de grade. Fițe! Pe vremuri, Giussy Baratky își lua schimburile la el, știa că dacă marchează ajunge la zdup.

Noroc cu publicul de pe Național Arena. El a spălat din start senzația de amestec. Reset la speranță! “Deșteaptă-te, române!” se aude admirabil, mai ales că versurile sînt afișate pe cubul din miezul stadionului. Avem 1-0 de la vestiar, cum ar spune microbiștii.

Primele 10 minute sînt bune. Primele și ultimele! Grecii se repliază strategic, cedează mijlocul și noi avem la dispoziție un teren întreg pentru construcție.

Tactica paselor lungi și grele
În loc de combinații, jucăm direct pe vîrfuri. Apărarea lor are o medie de înălțime cu 10 cm peste jucătorii din ofensiva României. Insistăm cu lansări lungi, perdante.

De partea cealaltă, în atacul Greciei, Mitroglou stă mereu la pîndă. Mățel nu se sincronizează la ofsaid, ca un pește rătăcit de banc, și Mitroglou scapă singur, îl fixează din gleznă pe Tătărușanu și trage sec, amar, un Martini fără gheață, chelner!
E 1-0 pentru ei în minutul 23.

Urmează încă jumătate de repriză de chin. Buf cu ea în față, asta știm, asta facem. Deranjantă e lipsa de înverșunare a alor noștri, sesizează un coleg din redacție. Grecii sînt scule. Intră în dialoguri cu ai noștri, ne compătimesc, ne strîng mîinile și nimeni din teren nu simte că asta e o formă de a ne resemna. Ce viclenie! Dacă era Hagi pe teren sau Lupescu, sau Petrescu, îi urcam pe garduri. Mai avem 60 de minute de jucat, n-avem nevoie de mila voastră!

Nici o ocazie în trei reprize
Cu chin, se termină prima parte.

Recapitulăm statistica. În trei reprize de baraj, cu excepția golului lui Stancu, n-am avut nici o fază clar construită care să pună pericolul în ochii portarului grec!

Începe repriza a patra a barajului pentru Rio.  Andrei Vochin: “Sîntem conduși a doua oară și nu se face nici o schimbare la pauză”. Tănase e chiar mai slab decît la Atena.

Dar destinul ne zîmbește din nimic. Grecii se lovesc unul de altul și mingea zboară în propria poartă, aproape de vinclu! Egalăm fără să atingem mingea.

E 1-1 și, cu 35 de minute înainte de final, ne întoarcem practic în minutul 1. Avem nevoie de două goluri ca să ajungem, e adevărat, în prelungiri. Publicul își rostogolește dorința peste gazon. “Tricolorii” au în sfîrșit momente mai bune. Hoban, cel mai clar din teren, trage cu pămîntul, portarul parează, dar faza ne retrezește speranțele.

Nu ne-a dat penalty!
În minutul 76, e henț clar în careul grecilor, dar arbitrul îl ignoră. La 2-1 mai avem nevoi de un zvîc.
Ne năpustim în orb spre poarta lor. E multă disperare și puțină șansă reală, parcă revedem celălalt baraj blestemat, cel cu Slovenia, cînd asediam adversarul cu cinci vîrfuri.

E totuși cam mult spus blestem în acest caz. Secundele se scurg greu, aburul mulțimii coboară pe gazon. Ultimele secvențe sînt fără anestezie, ne încleștăm într-o luptă corp la corp, epuizantă și care se termină doar cînd arbitrul fluieră, noi ne punem mîinile în cap, iar adversarii noștri sparg farfuriile de bucurie.

Eroii lor de la București pleacă dansînd la Atena și se îmbarcă în vaporul din Rafina către insula Andros. Acolo îl iau pe Ioan Chirilă și pornesc cu el peste Atlantic ca să le scrie povestea Mondialului.

Nu altcineva. Nea Vanea a lipsit din vestiar.

Comentarii (127)Adaugă comentariu

Tazmanian DeMoon  •  20 noiembrie 2013, 10:55

Până acum ceva vreme, gurile hâtrilor boscorodeau pe la colțuri cum că în Rromânica fesenistă DOAR 4 persoane au rămas priponite în jilțuri: unul era fostul Patriarh Teoctist, care între timp s-a dus la un meeting de dare se seamă și trial la Domnul Zeu. Al doilea și al treilea erau din tagma diriguitorilor fotbaliatorilor și fotbalezilor: Mitică – the Baker și Sandu – il Capo di tuti Capi. Mitică ș-o primit surghiunul. Acuma, după 15 ani de secetă, ar cam fi timpul să-și primească și NAȘUl a treia ciubotă-n cur. (p.s. Al patrulea semizeu inamovibil și intangibil este Mugurel, băietul lui moș Isărescu, care deși-i și el în Clubul de la Roma, n-are nici o treabă cu hohenbalul și trosbalul lui Piți, fiindcă acest Club nu-i nici A.S. Roma dar nici S.S. Lazio. E altă tărășenie…

Morphstar  •  20 noiembrie 2013, 10:55

In primul rand imi pare atat de bine ca a venit acest esec. Sa va explic mai detaliat:

– Daca ne calificam, era veselie, bucurie, antenele faceau galeti de bani din talk show-uri, ca doar au cumparat drepturile pentru retur, imi pare bine ca ati luat teapa.
– Voi trustul Intact nu meritati sa transmiteti bucurii, din moment ce 99% aratati doar tristete, ne umpleti creierii de 10 ani cu mizerii, cu hotii cu negativism. Tot ce inseamna televiziune de stiri in romania este axata pe negativism , pe cine aratam cu degetul. Insuflati poporului care oricum este cu moralul la pamant o mentalitate de KKT. Asa sa va ajute Dumnezeul si mai vb peste 20 de ani cand mentalitatea o sa fie in tara asta de zero barat.

Am terminat jurnalistica la Brasov dar mi-e scarba sa profesez in acest domeniu.

Am fost in Canada si vreau sa zic ca exista o diferenta enorma in continut si cum se relateaza stirile fata de mizeriile de emisiuni care ne sunt prezentate, la cele 7 – 8 posturi de televiziune de stiri prezente in romania, nu exista o stire vesela, nu exista.

Va multumesc ca existati, prin emisiunile care le prezentati ( nu numa voi ) o sa ajutati la dezvoltarea mentala a societatii romane.

flipper  •  20 noiembrie 2013, 11:03

Cataline,

Lasa „amanuntele” de ordin politic si focalizeaza-ti mesajul si actiunea catre ceva constructiv: Mafia din fotbal trebuie sa dispara. Incet, s-a inceput cu Dragomir, ar trebui sa urmeze Mircea Sandu si Piturca, plus alti „colaterali” – impresari, presedinti. Asta se poate cu un pic de sprijin si coordonare intre presa sportiva- autoritati /Fisc- justitie. Daca toti si-ar face treaba bine si CONCOMITENT, s-ar putea vedea o luminita ale carei efecte sa fie mai evidente in cativa ani.

Daca stam si facem panseuri ca de ce se baga politicul la tv la meciurile de fotbal, pierem vremea degeaba, asta se face peste tot, politicul cauta publicitatea. Hai sa facem ceva constructiv, cu cap, cu acesta ocazie- necalificarea : o campanie nationala de eliminare a lui Piturca din cauza rezultatelor dezastruoase de pana acum. Si cu M. Sandu la pachet, daca se opune. Dar campanie profesionista, cu expunere, lobby – ei da, lobby la politic, etc, etc.

Se poate, sau e prea grea munca?

cic  •  20 noiembrie 2013, 11:04

20 de milioane… ce repede ne-am înmultit; în vara 2012 eram maxim 14. oare iar ne minte?

mg  •  20 noiembrie 2013, 11:13

..cu tricoul cerşit de la Ghiţă Mureşan, Ponta ar fi destins atmosfera în vestiar..
Câtă slugărnicie..ne’a Nicu ar fi gelos..
Cât despre fotbal, avem şi oameni cu talent dar nu intră în vederile selecţionerului din diverse motive..
Piţurcă se crede genial, dar a fost doar norocos în campania asta..

Nasul TV » Omul care a lipsit din vestiar  •  20 noiembrie 2013, 11:14

[…] Catalin Tolontan | miercuri, 20 noiembrie 2013 | 11:14 | Comenteaza […]

star  •  20 noiembrie 2013, 11:47

Gigi lipsea din vestiar. era bun la pauza 🙂

ionik  •  20 noiembrie 2013, 11:59

Daca as rerereconstrui nationala as incepe prin a pensiona relicvele:Rat,Marica,Cocis,Lazar,Stancu …etc,jucatori care atat pot,ce sa mai incerce ca deja se apropie de pensie,ba nu aunt in forma,ba nush ce au,Lasa-i D-le,Gata,sunt si altii carora trebuie acordata o sansa.PUR SI SIMPLU NU SE GASEAU PE TEREN,PITZI TREBIA SA LE CUMPERI CATE UN GPS,POATE ASA SE INTALNEAU CU MINGEA…

justinianus  •  20 noiembrie 2013, 12:29

Tolontane, te stiu de mult! De pe vremea Sportului Romanesc.. al lui nea Mitica! Ba baiatule, tu ai auzit de buna cuviinta? De unde pina unde Ponta, dirijeaza sportul? Numai in capul tau de capsoman, se pot preoduce astfel de judecati! nu confunda gala Bute, cu meciul Rmania_Grecia, tur-retur. Ba, tu lucrezu la GSP, sau la Prosport, Digi si alte cele? Sa fiu in Consiluil de administratie al GSP, ti-as da liber pentru incompastibilitate! Adica esti de-al lor, plantat aici! Dute baiatule la Prosport sau Sportro, poate asa devii mai intelept!

cinzeacă  •  20 noiembrie 2013, 12:32

Vă spun eu altceva,este vina măgarilor de olandezi că ne-au adus până aici și ne-au abandonad 🙂

roman  •  20 noiembrie 2013, 13:50

Unde a evaporat nationalismul din tine, Tolontane? Nu de mult cu gura plina ai vorbit despre mersul echipei nationale la Rio, cand toate lumea a vazut, ca echipa aceasta n-are valoare. Ai mustruluit pe Chivu cand a zis adevarul, acum cauti pe acarul Paun. Ca fotbalul romanesc sta unde sta, a-ti contribuit si voi, ziaristi, cand in loc de analize obiective scrieti despre vise subiective. Nevorband, ca sprijiniti nonvalorile din anumite echipe bucurestene. Unde este dintr-o echipa nationala un Radoi, un Radu, un Sapunaru, precum si un Mutu, care asa cum e joaca peste oricare din jucatori din ofensiva echipei folosita. O nationala trebuie sa intruneasca pe toti jucatori de valoare, nu pe cei ce trebuie vandu-ti cat mai scump de catre macherii din fotbalul romanesc.

radu  •  20 noiembrie 2013, 14:06

Ponta putea sa-i „motiveze” pe jucatori, le spunea ca le face o COMISIE de ANCHETA.

unu  •  20 noiembrie 2013, 14:38

Un articol foarte slab!

MARIN  •  20 noiembrie 2013, 15:28

D-le Tolontan,

cred ca esti rau ca sa nu zic inept.
Adica politicienii nu au voie sa mearga la meci. Voi ziaristii le tineti tot timpul calea ca sa va scoateti in evidenta. Cand Merkel a mers la meci si a stat in tribuna cea a fost? Voi ziaristii sunteti lepra acestei societati. Crezi ca esti mai destept daca dai in politicieni cu dreptate sau fara? Crezi ca noi cititorii nu vedem cat de rai sunteti si ca tot timpul va pute ceva? Articolul este slab. Ne-am saturat de ziaristii care vor sa-si faca cariera din datul in politicieni. Ne este greata de voi.

ba(la)nel  •  20 noiembrie 2013, 16:08

Din partea tuturor celor care au crescut citindu-l pe Nea Vanea, multumim pentru ultima fraza din articol.

BEBE59  •  20 noiembrie 2013, 16:23

DACA FOTBALISTII NU AU FOST IN STARE SA O BAGE IN ATE CREDETI CA TOT POLITICUL E DE VINA? IN LOC SA GASITI VINOVATI IN POLITICA MAI BINE A-TI CAUTA VINOVATII SI PRINTRE VOI ZIARISTII CARE RIDICA IN SLAVI PE TE MIRI CINE LOVITOR DE MINGE SI-L FACE PESTE NOAPTE MARE VEDETA. CE AU FACUT ASEARA MARILE VEDETE TANASE, CHIRICHES, STANCU , MARICA , MAXIM SI COMPANIA? AU ARATAT CA NISTE OI DEZORIENTATE CARE NU CRED CA STIAU DE CE SUNT ACOLO SI CARE ESTE CU ADEVARAT ROLUL LOR. ASA A FOST PARTITURA MARELUI ANTRENOR PLATIT CU ZECI DE MII DE EURO PE LUNA.A-TI STRIGAT IN TOATE ZIARELE CA VA FI IN TEREN CEA MAI OTENSIVA ECHIPA, DAR NOI AM JUCAT CU UN SINGUR VARF SI ALA IZOLAT SI NEJUCAT IAR GRECII CU TREI. CARE ECHIPA A FOST ALCATUITA MAI OFENSIV. A FOST SCHIMGAT RAT DAR VINOVAT CA NU A MARCAT JUCATORUL CARE A DAT PASA DE GOL CA SI LA ATENA A FOST TANASE CARE NU STRANS ACOLO UNDE TREBUIA. OARE NU SUNT INTERESE DE RIDICARE ARBITRARA A UNOR JUCATORI PE PIATA TRANSFERURILOR SI BATJOCORIRE A UNEI NATIUNI .DACA MARELE ANTRENOR AR AVEA PUTIN BUN SIMT AR DEMISIONA SI POATE CEL CARE VA VENI SI EU SPER SA FIE STRAIN NU SE VA MAI ANGRENA IN JOCUL BANILOR CARE POT IESI DIN TRANSFERURI PENTRU UN IMPRESAR SAU ALTUL

adrian  •  20 noiembrie 2013, 17:29

Golul nostru nu a venit din nimic. Daca reluati faza, veti vedea ca a venit din disperarea de a inchide un culoar deschis de combinatia rapida intre Torje si Maxim. Un antrenor de la Socariciu de Sus ar fi stiut ca fundasii inalti trebuiesc depasiti prin combinatii rapide la firul ierbii. Piturca nu.

radu  •  20 noiembrie 2013, 17:43

@Marin – Merkel NU a dat interviuri nici inainte si nici dupa meci
au aratat-o la televiziunea nationala o singura data si pentru 3 secunde

sorin  •  20 noiembrie 2013, 20:31

Vad ca multora de aici nu le convine ca s-a luat Tolontan de politruci…sper ca sunteti o minoritate si ca aveti interese speciale ca sa vorbiti asa.
Mie unul imi este scarba in general de politicieni,de Antene care promoveaza stim noi ce personaje politice si in special de acest gen de manifestari.
Asa cum a mai mentionat cineva intr-un comentariu era suficient sa ni-i arate pe politicieni ca sunt prezenti la meci fara sa le ia „interviuri” regizate si restul de lucruri gretoase.
Eu apreciez curajul acestui jurnalist de a posta un astfel de articol tinand cont ca si GSP face parte din trustul Intact, daca nu ma Insel.

Unu  •  20 noiembrie 2013, 22:00

20 milioane cu tot cu spectatorii greci?

bubbu  •  20 noiembrie 2013, 22:52

Nu stiu de ce vorbiti atata despre niste oameni fara pic de onoare.nu merita atata atentie.nu au avut ambitie,onoare,demnitate.unde sunt jucatorii care i-si dadeau viata pe teren acum ceva vreme in urma.astia alergau mai mult doar daca le promiteau cineva niste bani.haide-ti sa vorbim de oameni care ne faceau sa ne simtim mandri ca suntem romani.

Molly  •  21 noiembrie 2013, 5:16

Sunt colegii tăi, dragă Tolo, sunt colegii tăi. Cam aşa au înteles ei să prefaţeze un meci. Sunt de toată jena. Mai ales că unii, recunosc ei singuri,că nu au nicio treabă cu fotbalul. Dar ce contează. Marţi seară au avut directivă de partid, să prezinte rumânilor şi altă faţă. Nu doar aia, în care îl înjură pe Băsescu. Şamponu’ de marţi seară, s-a numit, MECIUL NAŢIONALEI.

florin  •  21 noiembrie 2013, 8:11

a lipsit un MIRCEA LUCESCU, un OLAROIU, DAN PETRESCU,JENEI,IORDANESCU,un psholog ca nea VANEA,etc,CHIAJNA cu ionut chirila juca mai bine, avea ocazii la poarta grecilor.piturca e blocat, n-are fler, vocatie, har, incapabil sa dialogheze cu jucatorii, cu presa, cu publicul,se agata de clauza de reziliere din contractul sau, abuziva, ilegala, imorala, orice roman ce nu-si realizeaza atributiile de serviciu pleaca acasa, nu este premiat.sistemul lui sandu-dragomir-piturca=troica dezastrului.DESCHIDEM CONT-DONATIE PT. CEL MAI SARAC antrenor din lume, Victor Piturca!!

Primi  •  21 noiembrie 2013, 8:37

Tolontane esti expirat afla ca tata diaspora plus Moldova plus alte zeci sute de mii de străini au privit meciul rautatea din voi da in laturi
Cel puțin 20 de milioane au privit meciul iar vina nu e a jucătorilor ci a hoardei de antrenori si de șefi care se hranesc pe spatele jucătorilor talentata sau mai puțin talentata din tara noastră pentru ca nu jucatori își aleg antrenori ci invers așteptăm putina logica din parte marilor jurnaliști si antrenori

Dorin  •  21 noiembrie 2013, 8:42

Merkel….nu uitati ca pe nemti i-a tras de urechi UE ca muncesc prea mult:)) asa ca…ei au Mercedes, noi Logan…si Victor Ponta…Dl Prim Ministru nu e in stare sa spuna poporului ceva clar, dar unor sportivi…

gabi  •  22 noiembrie 2013, 20:56

nu obisnuiesc deloc sa postez comment, insa l-am citit pe ce al lui vladp (articol: Pretențiile lui Mutu, Ioanitoaia) intamplator si simt nevoia sa il postez si eu inca o data integral…poate poate mai multi dintre voi o sa il vada, sau cine stie, poate chiar cine trebuie. impart fix aceeasi parere si aceleasi semne de intrebare mi le puneam si eu dupa returul de la bucuresti in timp ce il ascultam pe mutu la digi.si am o sugestie, ce-ar fi daca l-am posta mai multi si pe alte articole, chiar daca nu au legatura cu subiectul. in ceea ce il priveste pe domnul Ioanitoaia, puteti da un raspuns oare acestui eseu??? in final nu pot sa spun decat: te salut cu respect vlad.

” Pretentiile lui Piturca si pretentiile lui Mircea Sandu, asa trebuia sa se numeasca titlul unui articol corect a carui menire trebuia sa fie scoaterea la iveala a problemelor cu care se confrunta fotbalul romanesc, de circa doua decenii.

Pe cine mai mira insa scarpinatul urechii stangi cu mana dreapta practicat din timpuri stravechi, de catre romani?
Spre dezamagirea mea, vad ca si pe d-l Ioanitoaia il mananca urechea stanga…

La noi nu se poate discuta nimic in termeni concreti si corecti fiindca romanii nu sunt capabili sa-si spuna parerea in mod sincer. N-o fac deoarece risca sa-si fac dusmani si prin urmare, aleg intotdeuna partizanatul cauzei nocive, care le face de altfel rau; ei aleg mereu exact partea pe care ar trebui s-o inlature sfarsind astfel prin mentinerea si agravarea starii lucrurilor.

Desi problema principala, cea care necesita o abordare serioasa (de presa, de asemenea), este lipsa ingrozitor de indelungata a performantelor din fotbalul romanesc.
In articolul sau, d-l Ionitoaia face caz din reactia lui Mutu la “marea reusita” a lui Piturca in loc sa mearga la radacina problemelor, sa identifice si sa-i forteze pe autori sa-si recunoasca limitele si de ce nu, ca apoi sa vina cu propuneri practice, viabile pt iesirea din criza. Nu Mutu si nici arbitri sunt vinovati de esecul nationalei noastre caci ce traim acum, nu este un accident; e o situatie pe care o traim de peste 10 ani.

D-l Ioanitoaia il cearta pe Mutu ca nu si-a exprimat nemultumirea fata de Piturca, inainte de meciuri. De ce sa fi facut-o el si nu dumneavsoatra, d-le Ioanitoaia? El depindea de un prost si sperand pana in ultima clipa ca va fi convocat, a ales sa nu se puna cu prostul? Cine ar fi procedat altfel, in locul lui? Cine a avut insa indrazneala sa-si spuna parerea dupa eveniment? Nici macar acum, d-l Ioanitoaia nu indrazneste sa spuna clar si concis lucrurilor pe nume.

De ce a fost nevoie sa ne spuna Mutu cum au stat lucruile la nationala si nu dumnealui sau Buzarin care scrie la fel de “apreciativ” la adresa lui Mutu? Aveau toate mijloacele sa intervina la timp si sa previna acest al “n”-lea esec national. Oare de cati ani de mizerie are nevoia presa sportiva din Romania ca sa scoata la iveala matrapazlacurile lui Dragomir si ale lui Mircea Sandu? Nu cu judecat arbitrii si nici de prezentat opiniile unor golani de teapa becalilor trebuie sa se ocupe media noastra, ci de identificat si condamnat abuzurile, mizeriile din lumea interlopa ce sugruma sportul si prin extensie, intreaga societate romaneasca.

Un om cu experienta d-lui Ionitoaia, un om educat la scoala unor mari jurnalisti sportivi nu se poate sa nu fi inteles ca adevarata problema a fotbalului nostru rezida in modul cum acesta este condus. Cate experiente triste ii mai trebuie unui jurnalist de presa sportiva romaneasca ca sa identifice adevarata cauza a problemelor noastre. Mi-e greu sa cred ca un om inteligent ca d-l Ioanitoaia nu vrea sa inteleaga ca Piturca nu este selectionerul de care avem nevoie, dupa cum nici Razvan n-a fost unul? Nu pot sa cred ca nu intelege si nu vede ca Mircea Sandu si seful ligii sunt primii si cei mai vinovati de dezastrul din fotbalul nostru. Este greu de crezut ca nu intelege ca un derbedeu ca giovani becali n-are ce sa comunice lumii fotbalului din tara noastra si ca n-ar trebui sa fie promovat absolut deloc in presa romaneasca. Sunt sigur ca stie si vede toate acestea, iar daca le vede si le stie de ce muta problema pe Mutu? Pentru ca este cel mai putin capabil sa se apere, pentru ca reprezinta cel mai mic risc si cea mai mica pierdere in cazul in care il supara pe acesta? Pentru a gadila orgoliul leprelor din fotbal si in acelasi timp impartial, echidistant? Daca asa stau lucrurile, il anunt de pe acum ca se insala amarnic; nu pacaleste pe nimeni insa dezamagesti pe foarte multi! In fine, indiferent care este motivul care l-a indemnat sa aiba o astfel de abordare a acestei situatii, eu personal consider ca nu este in regula. Dansul trebuia sa iasa demult, de ani de zile si sa scrie negru pe alb ca Romania fotbalistica este condusa de niste incompetenti si impostori si asta trebuie sa se schimbe. Ce-a vazut o lume intreaga (ca Piturca nu este antrenor de nationala), a vazut si dansul si a tacut malc. Critica adusa acum lui Mutu este cu atat mai nepotrivita cand vine din partea dumnealui!

Din pacate modul asta absurd de a “ataca probleme” este o boala veche la romani si nu o practica doar d-l Ioanitoaia. Ea vine dintr-o educatie gresita, dintr-o intelegere si perceptie gresita a modului cum trebuie sa functioneze relatiile dintre oameni intr-o societate. Ca d-l Ioanitoaia am reactionat probabil si eu in anumite situatii si asa actioneaza vasta majoritate a romanilor indiferent de domeniul in care activeaza. De-asta nici societatea noastra nu progreseaza. Isi aduce cineva aminte cum au reactionat presa si nemtii in general cand nationala Germaniei a esuat in grupele de la Euro (candva, prin anii 90)? Credeti ca l-a luat cineva in tarbaca pe Mario Bassler sau pe Effenberg (cunoscuti drept certati cu disciplina) cand l-au facut pe antrenor cu ou si cu otet? Nimeni nu le-a zis nimic pt ca AVEAU DREPTATE si cand adevarul este scos la iveala in tara aia, nu conteaza cine il promoveaza si mai ales nimeni nu contrataca cu “ba pe-a ma-tii!”, ca la noi.

De ce il doare oare pe d-l Ioanitoaia faptul ca Mutu ’sta” pe 75000 de euro, (cand asta nu ne priveste pe noi romanii) si nu-l intereseaza de pilda salariul de milioane al lui Piturca platit de frf nu pt “stat” degeaba ci pt subminarea/scufundarea fotbalului romanesc? Unde este logica unei astfel de observatii?

Ce se intampla cu noi, oameni buni? De ce refuzam sa judecam lucrurile la adevarata lor valoare? De ce refuzam sa recunoastem/acceptam problemele reale si de ce evitam sa le identificam?

De ce lovim intotdeauna in cel mai slab si de ce ne suparam cand ni se spune adevarul in fata? De ce ne situam mereu de partea nepotrivita, de ce alegem mereu prelungirea agonei in locul unei intervetii chirurgicale radicale?

Sunt cativa aici pe forum, (n-are rost sa le dau “nick’-urile), care contesta dreptul lui Mutu de a-si exprima parerea. Va intreb domnilor, daca la locul vostru de munca, seful, un incompetent declarat, v-ar desconsidera calitatile si in locul vostru ar promova niste nulitati, cum v-ar cadea asta? Si mai departe, daca eu, care nu lucrez cu voi si care nu stiu cum stau lucrurile despre care vorbiti, v-as cere sa va abtineti de la comentarii, ca n-aveti niciun drept sa vorbiti urat de seful vostru, ca sunteti niste cafegii inraiti si toata ziua tocati cainilor frunza pe internet, fara sa produceti nimic util societatii, cum v-ati simti? Ar fi corect din partea mea sa mai iau de voi? Evident ca nu, pt ca eu nu am cum sa stiu cum stau cu adevarat lucrurile acolo unde sunteti.

M-a intristat si dezamagit Dorinel Munteanu cand a declarat ca Mutu minte! Cu cata usurinta poate cineva (care nu a fost de fata la momentele de antrenament descrise de Mutu), sa contrazica si sa acuze de minciuna, culmea, pe cel ce-a fost martor la eveniment! Cum se cheama asta? Greu de definit…il simt ca pe un amestec de linguseala cu lasitate si neam prost; ceva ce, mie personal imi repugna! Dorinel Munteanu n-avea de ce sa-si dea cu presupusul fata de declaratiile fotbalistului si daca tinea neaparat sa se bage in seama, trebuia sa-si spuna parerea in legatura cu esecul repetat al nationalei noastre.

Revin cu intrebarea, de ce n-are Mutu dreptul sa-si spuna oful, sa-si spuna parerea? Pentru ca a avut momentele lui de zapaceala in viata privata? Maradona, Bassler, Gascoigne, Best, Di Stefano (care dansa pe mese in baruri) si multi altii, au facut la randul lor la fel de multe tampenii, daca nu chiar mai multe. De ce ne ambalam noi atat de tare fata de acest copil teribil al fotbalului romanesc? Mutu a fost un talent urias, un jucator magnific iar faptul ca nu s-a implinit pe masura talentului lui, ramane problema lui si nu a noastra. Mutu chiar si in aceste conditii a ajutat fotbalul nostru foarte mult si mai ales, in cea mai neagra perioada a lui; a facut-o mai mult decat oricare alt jucator.

Mutu a tinut Romania vie cand toti ceilalti, incepand cu vesnicul si vasnicul Piturca si terminand cu Mircea Sandu, o trageau in jos. Datorita lui Mutu Romania a mai scris pe ici, pe colo cate un pic de istorie. De ce lovim mereu in cei mai buni? Ce se intampla cu noi? De ce nu vedem ca Piturca a sacrificat interesele Romaniei in fata intereselor si orgoliilor proprii. Acest individ s-a plans de lipsa ariei de selectie inca de la al doilea mandat desi dispunea de talente precum Mutu, Sanmartean, Sapunaru, Radu Stefan si inca multi altii. Am pierdut o generatie intreaga, cel putin la fel de talentata ca cea a lui Hagi. Lui Sanmartean (ca si lui Dobrin, M.Raducanu, de altfel), nu i s-a dat sansa sa-si arate dimensiunea-i fotbalistica la echipa nationala cand am avut atata nevoie de unul ca el. Asistam impasibili, ba chiar incurajam distrugerile de generatii de fotbalisti talentati, sportivi de mare valoare, profesionsti si tineri inzestrati.

Cand o sa intelegem oare ca trebuie sa ne schimbam modul de a indentifica, accepta si rezolva problemele? Aceasta atitutdine impaciuitoare fata de cei ce ne produc raul, ne-a tinut, ne tine acum si va continua sa ne tina in starea asta de primitivism socio-moral si economic pe vesnicie. Alegem si ne lasam condusi de lichele, plagiatori, curve si hoti spre deznadejdea fratilor, surorilor si chiar a copiilor nostri care constienti fiind ca viata-i scurta, aleg sa si-o petreaca pe meleaguri straine.

Valorile trebuie recunoscute si exploatate la maxim, stors din ele ce-i mai bun si nu lovite in cap cand sunt cazute la pamant. Wayne Rooney (care n-are nici pe jumatate talentul lui Mutu), a facut nenumarate scandaluri in barurile din Manchester insa englezii il judeca fotbalistic si il ridica mereu in slavi, chiar dincolo de meritele lui reale. Macar uitandu-ne la ei, la acesti straini cu un standard de viata ridicat si ar trebui sa invatam din experienta lor…

Imi pare rau ca m-am intins atata dar despre metehnele noastre se pot scrie sute de carti. N-am pretentia ca spun adevarul si stiu ca multi gica-contra se vor simti dezgustati de ce-am spus eu insa reactia lor nu face decat sa-mi confirme afrmatiile si asa stand lucrurile, astfel de reactii chiar nu ma interseaza! “

liviu  •  8 decembrie 2013, 19:10

Ati preluat o prostie lansata de Chirila si mergeti cu ea inainte. Verificati un pic, nu aruncati numai pe piata.Rapidistii au ajuns la zdup ca au baut ca porcii si au facut scandal!

Comentează