Omul care a lipsit din vestiar

Nici Antenele nu s-au abținut. Daniel Constantin, președintele PC, a ținut să prefațeze el meciul, alături de copiii săi, pe treptele de la Național Arena. Reportera zîmbește, obligație de partid, cum ar veni, și cere pronosticuri de la pici. Clipești de nedumerire.

marți, 19 noiembrie 2013, 10:53

Nici Antenele nu s-au abținut. Daniel Constantin, președintele PC, a ținut să prefațeze el meciul, alături de copiii săi, pe treptele de la Național Arena. Reportera zîmbește, obligație de partid, cum ar veni, și cere pronosticuri de la pici. Clipești de nedumerire.

Cu cît politica merge mai prost, cu atît se agață politicienii de globurile colorate ale vieții omului. La 20:38, Victor Ponta vine în fața microfonului Antenei 3. E solo, zîmbitor și umple ecranul, ca și la România TV, la meciul tur.

Îl vrem pe Ponta în vestiar!
Fata cu microfonul supralicitează:
– Dacă Pițurcă v-ar ruga să mergeți în vestiar, «Ajutați-mă, domnule premier!», ce ați spune echipei?
– În general mă pricep la motivat echipe.
– Și ce ați spune jucătorilor?
– Că îi privesc 20 de milioane de oameni!
– Mi s-au tăiat picioarele cînd am auzit de 20 de milioane… mai zice reportera.

Cunoașteți senzația. Te uiți în lateral de jenă. Apoi, ca și la România TV, încep reclamele.

Uite că la asta nu s-au gîndit nici unii! O transmisie în direct din vestiar cu speech-ul din gîndirea laterală a prim-ministrului. Dar nu-i nimic, mai e timp, abia a început epoca infotainmentului politico-fotbalistic. Vin vremuri mișto.

Început bun,urmare vai de mama ei
Luați seama! O să ne amintim de Cristian Țopescu și de Ilie Dobre ca de atlanți. Vor fi o rasă mitică, trăitoare pe aceeași planetă, dar despre care nimeni nu poate băga mîna în foc că a existat cîndva. Comentatori de sport din vremea în care sportul nu era intoxicat de politicieni.

Măcar în anii ‘30, prefectul Marinescu îi vîra în arest pe rapidiști, cînd îi cafteau pe cei de la Venus. Era mai pe față decît acum, cînd comunicarea e 360 de grade. Fițe! Pe vremuri, Giussy Baratky își lua schimburile la el, știa că dacă marchează ajunge la zdup.

Noroc cu publicul de pe Național Arena. El a spălat din start senzația de amestec. Reset la speranță! “Deșteaptă-te, române!” se aude admirabil, mai ales că versurile sînt afișate pe cubul din miezul stadionului. Avem 1-0 de la vestiar, cum ar spune microbiștii.

Primele 10 minute sînt bune. Primele și ultimele! Grecii se repliază strategic, cedează mijlocul și noi avem la dispoziție un teren întreg pentru construcție.

Tactica paselor lungi și grele
În loc de combinații, jucăm direct pe vîrfuri. Apărarea lor are o medie de înălțime cu 10 cm peste jucătorii din ofensiva României. Insistăm cu lansări lungi, perdante.

De partea cealaltă, în atacul Greciei, Mitroglou stă mereu la pîndă. Mățel nu se sincronizează la ofsaid, ca un pește rătăcit de banc, și Mitroglou scapă singur, îl fixează din gleznă pe Tătărușanu și trage sec, amar, un Martini fără gheață, chelner!
E 1-0 pentru ei în minutul 23.

Urmează încă jumătate de repriză de chin. Buf cu ea în față, asta știm, asta facem. Deranjantă e lipsa de înverșunare a alor noștri, sesizează un coleg din redacție. Grecii sînt scule. Intră în dialoguri cu ai noștri, ne compătimesc, ne strîng mîinile și nimeni din teren nu simte că asta e o formă de a ne resemna. Ce viclenie! Dacă era Hagi pe teren sau Lupescu, sau Petrescu, îi urcam pe garduri. Mai avem 60 de minute de jucat, n-avem nevoie de mila voastră!

Nici o ocazie în trei reprize
Cu chin, se termină prima parte.

Recapitulăm statistica. În trei reprize de baraj, cu excepția golului lui Stancu, n-am avut nici o fază clar construită care să pună pericolul în ochii portarului grec!

Începe repriza a patra a barajului pentru Rio.  Andrei Vochin: “Sîntem conduși a doua oară și nu se face nici o schimbare la pauză”. Tănase e chiar mai slab decît la Atena.

Dar destinul ne zîmbește din nimic. Grecii se lovesc unul de altul și mingea zboară în propria poartă, aproape de vinclu! Egalăm fără să atingem mingea.

E 1-1 și, cu 35 de minute înainte de final, ne întoarcem practic în minutul 1. Avem nevoie de două goluri ca să ajungem, e adevărat, în prelungiri. Publicul își rostogolește dorința peste gazon. “Tricolorii” au în sfîrșit momente mai bune. Hoban, cel mai clar din teren, trage cu pămîntul, portarul parează, dar faza ne retrezește speranțele.

Nu ne-a dat penalty!
În minutul 76, e henț clar în careul grecilor, dar arbitrul îl ignoră. La 2-1 mai avem nevoi de un zvîc.
Ne năpustim în orb spre poarta lor. E multă disperare și puțină șansă reală, parcă revedem celălalt baraj blestemat, cel cu Slovenia, cînd asediam adversarul cu cinci vîrfuri.

E totuși cam mult spus blestem în acest caz. Secundele se scurg greu, aburul mulțimii coboară pe gazon. Ultimele secvențe sînt fără anestezie, ne încleștăm într-o luptă corp la corp, epuizantă și care se termină doar cînd arbitrul fluieră, noi ne punem mîinile în cap, iar adversarii noștri sparg farfuriile de bucurie.

Eroii lor de la București pleacă dansînd la Atena și se îmbarcă în vaporul din Rafina către insula Andros. Acolo îl iau pe Ioan Chirilă și pornesc cu el peste Atlantic ca să le scrie povestea Mondialului.

Nu altcineva. Nea Vanea a lipsit din vestiar.

Comentarii (127)Adaugă comentariu

Victor  •  20 noiembrie 2013, 0:35

Ne-a lipsit un Ceausescu din vestiar!

19milioanedeselectioneri  •  20 noiembrie 2013, 0:39

Dar Piti tot inainte cu jucatori de la Ujgorod, Groznii, Gencerbirligi, Tripolis… pai au stat Goian si Latovlevici la 7-8 metri fiecare de Mitrouglou. Si ne mai miram, ca n-avem cu ce?

corvette59  •  20 noiembrie 2013, 0:48

Sint interesat de detaliile contractului lui Piturca !Cine l-a semnat din partea FRF ?Ce suma se plateste in caz de demitere ?Ce obiective a avut Piturca de atins ? Ce pedeapsa primeste cineva care-l bate pina-i iasa fumurile si incapatinarea din dovleac ?

Lila  •  20 noiembrie 2013, 1:07

nu stiu de ce ne agitam, suntem in grafic! am iesit din grafic cand a fost generatia Stelei dupa ’86; aceasta s-a epuizat si am revenit la locul nostru! nu se putea sa fie fotbalul altfel decat Romania in ansamblu; fiti mrinimosi cu trantorii!

mangu alexandru  •  20 noiembrie 2013, 1:07

Da-tzi demisia si tu ,nu numai patruclasistul de antrenor . In rest sunt de acord : Ponta e de vina -ce ridicol in analizele tale ! Te-ai recalifica daca ai lua meditatii de la primul-ministru , macar el a facut sport de performanta . Critic-o si pe Angela Merckel care e la toate meciurile nationalei sale ; dar in Romania ti se termina iacobinismul ,necrutator !

Profesor  •  20 noiembrie 2013, 1:15

Da, lipsea nea Vanea. Sa ne scrie impreuna cu ioanitoaia ce frumos si destep e nea lucea. Varza de echipa, suporteri de feisbuc, presa piscotara. Astia suntem.

fl0rin  •  20 noiembrie 2013, 1:18

Dl. Catalin Tolontan:

Decat sa incercati marea cu degetul mai bine insistati pe demisia lui Piturca:
Daca aveam alt antrenor Nationala ar fi aratat altfel:

– Tatarusanu
– Sapunaru, Chivu, Chiriche, Radu
– Radoi,Bourceanu,Pintili
– Maxim, Mutu, Marica

Sub comanda lui Piturca Romania nu poate ataca si majoritatea jucatorilor care pot fi decisivi nu sunt convocati.

costy  •  20 noiembrie 2013, 1:19

Ne meritam soarta Domnule Tolontan,din toate punctele de vedere:si politic si fotbalistic.
In alta tara , lumea era orpilata de atata cult al personalitatii, de atata indobitocire „in direct” facuta pe seama nostalgicilor bucurosi ca ai lor sunt la putere, a amaratilor de pensionari bucurosi ca le creste pensia ( nu conteaza cu cat) , a bugetarilor multumiti ca s mai pune un scaun la birou.
Ce tara accepta un om de micimea lui Piturca ( intelectuala) limitat si demodat ca pestele de pe „mileul”lui Banciu ?
Sunt de vina cei care l-au pus , cei care i-au dat ( si-i dau in continuare ) targhete in 2116 si suntem de vina si noi, cei care acceptam tacit , girand prin asteptarea noastra o stare de fapt.
Un popor ingenunchiat, orbit de televiziuni ce nu au legatura cu ceea ce ar tb sa insemne televiziunea , blazat si fricos.
In sport, in politica, in viata de zi cu zi , tb sa ai coloana vertebrala, cunostinte updatate ,caracter si cinste.
Au asa ceva politicienii nostrii ?
Dar ziaristii?
Dar fotbalistii ? ( macar la ei, partea cu inteligenta, cultura si cunostintele a fost mereu ca Sf Gral = stiau ca exista asa ceva, dar nu stiau unde si ce reprezinta ).
Felicitari pt articol , intr-adevar sunteti printre putinii ziaristi cu talent si caracter din tara asta .

vap..andrei  •  20 noiembrie 2013, 1:33

Tolo, lasă-l pe Țepelin să scrie articole. El e comunistul de servici.

Filip  •  20 noiembrie 2013, 1:38

Scuze pt greselile de ortografie. am scris repede si fara sa ma verific. Trebvuie sa plec. Salutari la toti si fiti binevoitori, lasa-ti ciuda deoparte ca oricum nu rezolvati nimica.

Zorba  •  20 noiembrie 2013, 1:46

Da, frumos spus, il vor lua cu ei pe Nea Vanea, a carui mama a fost grecoaica. Nea Vanea a lipsit firesc dintre ai nostri, pentru ca lui nu ii placeau nici cazinourile, nici cluburile sau discotecile, nici mediocrii, nici infatuatii, nici prea putin generosii in efort si in daruire. Participarea la un Campionat Mondial si statutul aureolat pe care ea il confera unui fotbalist, descrise cu atata maiestrie de maestru, nu ii impresioneaza si nu ii motiveaza profund nici pe domnul antrenor, nici pe domnii fotabalisti. Nu sunt suparat atat pe greselile individuale, cat pe lipsa generalizata de ambitie aratata …

iulian L  •  20 noiembrie 2013, 1:51

… Terci de curca belita si cartofi stricati care put de-ti taie respiratia! Asta a fost jocul oferit de mult stimata si inteligenta nationala a Romaniei! Rusine verzei murate care a condus echipa spre un destin implacabil … Macar daca le oferea cate un pahar si niste zaruri la elevii ascultatori. Rusine si jucatorilor care au frecat-o in cap tot meciul!… Pacat de copiii din tribune si oamenii care tremurau de frig strigand „hai Romania!”… O bataie de joc generalizata, amestecata cu putoarea politica din Romania! Rusine!
Broavo domnule ziarist!

andrei_129  •  20 noiembrie 2013, 1:52

Am miscat si noi cu Chiriches, Hoban si Maxim, in rest pauza. Rat ar trebui sa se lase, Goian la fel si cred ca ar mai fi cativa. Atatea ratari de turnee finale, sunt satul.Nu vrem sa reconstruim nimic la capitolul copii si juniori, sa fim seriosi, sa investim, sa ne preocupe…nimic. Ici colo rasare cate 1-2 jucatori, acum cazul lui Maxim la Stuttgart si Chiriches care a confirmat de ceva timp ca e un jucator excelent.
Am stat dupa meci si m-am gandit ce o fi cautand COCIS la barajul asta. Doamne, stau si imi pun tot felul de intrebari. Cum sa ne ajute Cocis? Cred ca sunt nebun ori nu stiu…

Vlad Dracul  •  20 noiembrie 2013, 2:03

Bun articol, Cătăline, oare cât timp ţi se va mai permite să scrii împotriva „tovarăşilor”, împotriva mogulului, împotriva hoţilor?

Quosque tantem, Catilina?!

>;-)

În rest, Dumnezeu să-l ierte pe Nea Vanea, ce cronicar magnific, recent am recitit (a câta oară?) „Zile şi nopţi pe stadion” şi-am fost năpădit de nostalgiile copilăriei mele fotbalistice…

Acum fotbalul românesc moare… Va mai renaşte cândva, vreodată?

CFr_Atlanta  •  20 noiembrie 2013, 2:08

Foarte bun articolul. Adevarul ca Turcia merita sa se califice la baraj nu noi. Au fost mai buni. Asta e , atat putem.

stec  •  20 noiembrie 2013, 2:25

Cu aceeasi placere citesc de fiecare data articolele dvs. Insa ma intreb: oare cat curaj spre inconstienta sa aveti astfel incat sa scoateti niste adevaruri la iveala despre politic si implicarea sa, despre lucruri evidente precum aparitia la tv in timp de maxim audienta? personal, mi se pare o lupta pierduta pt ca nu schimbati cu nimic situatia si gandesc ca exista consecinte negative in ceea ce va priveste,iar eu vreau sa va citesc in continuare articolele:))
referitor la meci,pe langa valoarea mai scazuta a actualei generatii, consider ca piturca e un antrenor invechit,cu ambitii si interese,care nu reprezinta progresul echipei nationale. p.s. nu lasati gazeta sa alunece spre tiltluti SOC, INCREDIBIL, A RAMAS INTERZIS etc; ca in ult perioada s-au cam intetit si pe la voi

Filip  •  20 noiembrie 2013, 2:29

Politica sa bagat in toate sporturile la nivel mondial, nu putem face nimic in privinta asta. Uitati-va ce se intampla inafara cu echipele de club din fotbal? Vn niste „magnati”, tin echipa 2-3 ani si apoi se alege praful de ea, ori in cel mai bun caz o mentin daca au interese financiare mari(spalare de bani).Aparte mi-e scarba cand cistesc comentarii si sa mai vad pe toti prostanacii care stau in spatele ecranelor si scriu tot felul de aberatii, critica si cer demisia?? Aduceti-l ma pe mourinho, guardiola, etc pe cine vreti sa vad asa ca de curiozitate ce ar putea face cu o generatie de betivi si petrecareti de noapte…. Piti(nu sunt fan lui) a facut mai mult decat se putea, ba inca daca nu ne furau cu arbitrii atat in tur cat si in retur, poate ca eram la moandiale. E adevarat ca grecii au fost mai inteligenti si mai buni ca noi, dar se putea daca eram arbitrati corecti. Uitati-va cum sa calificat Franta la ultimele baraje, gol marcat cu mana de henry in minutele de prelungiri contra irlandei ( o rusine care a vazut-o o lume intreaga) si in seara asta un gol din offside de cel putin 2 mcare se vedea si ” de pe luna” (eram 100% sigur ca vor fi ajutati sa se califice) pt deh Platini stie ce sa faca sa nu isi lase Franta a lui afara. Nea Sandica al nostru degeaba e pe la uefa sau fifa pe unde e ca nu face nimic; e ca policienii de la parlamentul european care sunt prezenti dar nu cer nimic pt tara, RUSINE. In final sa nu pretindem ceea ce nu putem si nici nu meritam cata vreme avem o MENTALITATE de cersetori la masa bogatilor. Cand se va schimba atitudinea si mentalitatea poporuluisi si se va trece din nou la fapte si nu la dat din “clanta”, atunci vom avea din nou performante, pana atunci ramanem decat cu imaginea de cersetori afara si critici si iubitori de prostie, can-can, petrecareti etc..in tara.

P.S. Pt cei ce scrieti impotriva lui Piti, Uitati-va in retrospectiva si vedeti cine antrena nationala generatiei de aur si ce rezultate avea. Piti printre anlti selectioneri, asa ca gura mica si criticati fotbalistii care sunt varza si nu stiu sa faca corect nici macar pasul la offside, ci nu antrenorul care si asa a facut mai mult decat sa putut cu asemenea ”fotbalisti”….

sile dinicu  •  20 noiembrie 2013, 2:41

rotunda, ai premeditat-o, dar nu te condamn, a iesit buna, deci mi=au placut titlul si finalul. \
asta era ideea, restul sunt vorbe, prieteni cu inima prea grea…

Mămăligarii  •  20 noiembrie 2013, 3:01

[…] ca nu are trecut in contract un asemenea obiectiv si pentru ca nu are demnitate. Jucatorul de poker Victor Piturca vorbeste la conferinta de presa despre noroc si nenoroc in fotbal, ceea ce ma face sa cred ca sufera, in tacere, de oarece neajunsuri intelectuale. La fotbal, ca si […]

lord belial  •  20 noiembrie 2013, 3:04

banii degeaba dati pe meci
moment penibil cu imnul national; din care oricum, stim doar prima strofa. si mai suna si funest la 1-0 pt greci, cu jucatorii nostri pierzind pase la mijlocul terenului. stiam ca nu ne calificam, dar felul cum o facem, mi-a depasit orice asteptari.slabi de tot, am vazut acum rezumatul meciului dintre suedia si portugalia, hattrick ronaldo, ibrahimovici doua goluri, alea echipe care meritau la mondial. nu grecia si, in nici un caz, nu echipa asta a romaniei
DE-MI-SI-A
PS: jos basescu, ponta si-antonescu

alin  •  20 noiembrie 2013, 3:06

Cine nu ar vrea sa castige 600 de mii pe an FARA ca sa faca nimic. Sa fim seriosi, ce face Piturca la nationala pe bani multi, poate face o baba paralizata sau un bosorog amnezic din pasiune. Sa nu ne amagim, pana si Claudiu Raducanu ar putea sa faca sa joace in acest mod echipa nationala, adica in felul in care se exprima. Important este ca selectionerul ISI ASUMA RASPUNDEREA pentru rezultate, adica il doare fix in palaria lui Mitica ex-la Liga.

Gigi  •  20 noiembrie 2013, 3:25

Autogolul a fost dat pentru ca grecul jucase la pariuri. Si uite asa, Romania – Neanderthal s-a terminat 1-1. Vai de mama noastra……

marc  •  20 noiembrie 2013, 3:52

1.tolontan,rusinea jurnalismului romanesc
2.tolontan,basist imputzit
3.patronii trustului intact ar trebui sa-i ceara toti banii pe care asazisul jurnalist i-a incasat lovind in interesele lor dar pupandu-l in cur pe basescu si sleahta lui
3.cand base ii tragea la poarta lu’ hutupan era bine ma uratanie?
4.tolontan,valabil doar la evz,b1tv,posturi basiste

dan  •  20 noiembrie 2013, 4:11

Mutu are dreptate. Cred ca macar acum Pitzurca poate fi criticat si sa nu mai sara toate fosilele fotbalului romanesc ca nu se face. Daca ne califica jos palaria, dar acum e timpul sa PLECE! In toata lumea asta, dupa un eveniment se trage linia si se fac schimbari. In special cind FAIL. Ma tot gindesc, cum poate un antrenor care are vocabularul lui Pitzurca sa motiveze jucatorii? Ce le poate poate spune lor? si nu poate explica in conferintele de presa si interviuri! Vorbeste exact ca un militean cu 4 clase! sa fim sinceri!Mutu, Sapunaru, ar fi trebuit chemati. Pun pariu ca mai erau si altii interesati de nationala daca era alt antrenor! Chivu sau Radoi! Mutu are dreptul sa critice macar acum. Neconvocind-ul si nedindu-i o sansa sa joace practic ia incheiat cariera! Am revazut meciul de la Atena, totul a inceput de la greseala lui Matel, daca Matel statea unde au stat si ceilalti era ofsaid clar! Uitativa pe Ytube la Rezumatul grecilor filmat de pe partea opusa. La fel la Bucuresti. Sau a fost ofsaid si la Bucuresti? Daca era Sapunaru cred ca era mai bine. daca antrena Pitzi Grecia cred ca jumatate de echipa nu era convocata ca nu indeplineau standarele!

Zack  •  20 noiembrie 2013, 4:44

Noi toti in viata culegem intodeauna numai ce am semanat, si aceasta zicala este valabil la toate nivelele societati. Cred ca pretindem prea mult de unde nu este, asa ca mereu insistam si nu admitem ca acesta este nivelul nostru in sport, dar si in rest. Nu reusim sa avem un fotbalist la nivelul de sus al fotbalului iar acei care mai sunt pe acolo, vedem ca nu sunt ce ar trebui sa fie. Sa speram ca alta generatie, face mai mult, insa nu cred ca se va intimpla, pentruca si cei care vin au mari probleme cu viata lor, caci vor sa traiasca astazi nu mai tirziu. Cum este posibil sa crestem mereu oameni iresponsabili, eu nu stiu? dar cred ca NU AU DE LA CINE INVATA caci atitudinea si seriozitatea este jumatate din sucesul omului.
Tot sistemul este corupt, caci oameni cu caractere dubioase se ocupa de aceste activitati. Pacat, dar ne lipseste dorinta sincera de a vrea sa ajutam Romania sa cresca si de aceia nu ne putem ridica ca natiune. Furam asa de mult incit am ajuns sa ,,NE FURAM SI INSELAM CHIAR SI PE NOI INSINE”, asa ca nu cred ca meritam sa mai suferim pentru insucesul nostru. Trebuie sa devenim toti oameni resposabili, sa dorim a alegem binele de rau, apoi cu siguranta vom creste si ca natiune intre alte natiuni ale lumii.

CLA  •  20 noiembrie 2013, 7:27

Culegem ce am semanat.
Iar rezultatele din fotbal sunt oglinda a ce s-a intamplat in tara asta dupa revolutie. ADICA NIMIC .

Marian  •  20 noiembrie 2013, 7:36

Lectia meciului cu Grecia:
– Romanii trebuie sa inteleaga ca daca vor performanta la nivel international, trebuie sa termine cu „Merge si-asa!” si cu sistemul mafiot din societate.
– Ponta sa inteleaga ca prezenta lui in fruntea guvernului sau spectator pe stadion, prabuseste Romania!…

Mircea  •  20 noiembrie 2013, 7:43

Pana nu dispare chesta asta cu „echipa impresarilor” nu se va schimba faţa naţionalei. Ori pentru asta trebuie sa plece instrumentul fratilor Becali – Piturca. Ori, pentru a pleca instrumentul, trebuie sa plece instrumentul instrumentului. Mircea Sandu. Cel care incheie contracte cu Piturca de-ti vine sa te crucesti.
Deci Mircea Sandu out, consecinta va fi Piti out (si o mica ancheta trebuie) iar echipa Romaniei reconstruita de la zero, cu jucatori tineri (generatia lui Maxim), cu un antrenor de valoare, eu as aduce un neamt sau un olandez.

ovidiu_3003  •  20 noiembrie 2013, 7:52

Nu putem sa castigam noi toate partidele …grecii au fost mai buni decat noi …turcii au fost mai buni decat noi …noi suntem romani …nu ne intereseaza sa fim cei mai buni …

englezu  •  20 noiembrie 2013, 7:58

Ultima BOMBA ! Meciul cu Grecia se rejoaca ! FRF si Piti-bretonatu-barbugiu au facut contestatie: deoarece grecii si-au dat un singur autogol in loc de trei, meciul se va rejuca, undeva in Olimp, in prezenta Zeilor !!! Romani, nu disperati: cu Piti-n frunte vom avea victorii multe !!!

Mircea  •  20 noiembrie 2013, 8:06

Sa le fie rusine grecilor!!
Puteau sa mai dea 3 autogoluri ca sa ne calificam noi.

ovidius_tim  •  20 noiembrie 2013, 8:06

Foarte bun articol, lucid si expresiv, iar finalul e de exceptie. Jos palaria! Cand apare in peisaj Nea Vanea, se ridica parul pe mine. Am obtinut un autograf pe o carte de-a lui in 1993. Le-am citit, pe vremuri, asa cum mananci painea calda. Ehei…
Catalin, am un singur repros si ti l-am mai facut candva, pe mail. Nu cred ca iti amintesti, da’ nu asta e important. De ce naiba nu scrii carti? Ti-am mai spus odata (si nu vrei sa pricepi, mai, mai :-), cartile raman. Si sunt altceva…

Dr.Acu  •  20 noiembrie 2013, 8:12

Fratilor, poate careva sa ma lamureasca si pe mine? Nu gasesc raspuns!
„Cati din jucatorii comvocati, lotul complet, au alti impresari”?
Impresia este ca FRATII „B” FAC CARTILE!!

Este inatmisibil sa-l fortezi pe Tanase, o mana moarta de toata panarama, ca si bezmeticul de Torje, o alata panarama.
In ce-l priveste pe „mesterul” Rat,…o mara dezamagire.

Cosze  •  20 noiembrie 2013, 8:16

Bravo d-le Tolontan un articol foarte pertinent, din pacate Piturca nu va pleca de la nationala cel putin 4-5 ani si este ceva absolut normal, daca dvs sunteti necalificat si va pune cineva Director General cu un super-salariu cand vedeti ca firma nu mai merge va dati demisia???sau asteptati sa va dea ei afara??? El in lumea antrenorilor este „necalificat” pai inafara de falimentare Craiovei nu a facut nimic in viata lui….

Fane Rapidistul  •  20 noiembrie 2013, 8:28

Nu mai comentez prestatia acestei echipe, caci nu are rost.Vreau doar sa ma dumiresc( daca domnul Tolontan va avea timp de mine) asupra unei ziceri a „marelui antrenor rateur”, anume aceea privind motivarea jucatorilor prin afirmatia:”n-avem nimic de pierdut”. Oare!Meciul acesta era decisiv pentru calificarea noastra la CM, din Brazilia. Chiar inseamna pentru acest pseudoantrenor , ratarea calificarii , nimic?Cei care vor sa-mi spuna ca a fost vorba de o imbarbatare n-au nicio sansa . caci atunci cind vrei ceva faci indemnuri mobilizatoatre , energice , pline de entuziasm , nici decum nu minimalizezi importanta obiectivului. Pentru mine acest mod de a pune problema este evident, dovada de incompetenta. Motivarea mercantila , cu sume mari de bani este , dupa umila mea parere ,o jignire la adresa a ceea ce inseamna PATRIOTISM, caci dupa ce iti dai viata pe teren , dupa ce convingi o tara intreaga , de faptul ca tu lupti pentru onoarea si respectul ei , atunci sigur , recompensa este meritata. Altfel suna a bisnita , ceea ce, la cum este condus astazi fotbalul romanesc , nu mira pe nimeni

Cristi  •  20 noiembrie 2013, 8:33

Ooo, ce dor mi-e de Ioan Chirila!!

Acciduzzu  •  20 noiembrie 2013, 8:34

D-le Tolontan,

Frumos scris, recunosc. Ma asteptam insa la o analiza lucida, clara care sa puna in evidenta carentele majore de la nivelul federatiei si mai ales ale selectionerului. A preluat echipa de doi ani timp in care a reusit sa creeze o atmosfera tensionata, anti-performanta. si bruma de bafta pe care am avut-o, datorita olandezilor, a risipit-o inconstient in doua meciuri care ne-au aratat limitele sale profesionale. In orice mediu de afaceri am discuta rezultatele sunt sub orice critica. Cine credeti ca accepta sa mearga pe pierderi DOI ANI fara sa ia masuri? cum poate un sef de federatie MIRCEA SANDU sa ne spuna ca il va mentine pe Piturca INCA DOI ANI in ciuda dovezilor clare ca pitzurca nu e in stare de nimic ca antrenor. E incompetent in cel mai bun caz. Desi eu cred ca e rau intentionat si se agata de aceasta sinecura din orgoliu dar mai ales din disperare. Astept sa vad ce face presedintele FRF. Daca nici acum nu-l schimba, pentru ca e clar ca el nu vrea sa plece, atunci abia astept sa-l vad pe marele ziarist de investigatie Tolontan incepand o campanie de presa in forta care sa duca la destituirea penalului. Ce ziceti domnule Tolontan va bagati?

roman  •  20 noiembrie 2013, 9:09

Rat, care de fel este ceva mai ANALFABET, nici nu a asteptat sa se termine imnul c-a si sarit in sus ca un bou, crezand ca ” gata imnul, ba ! ” in loc sa astepte ca un OM CIVILIZAT sa rosteasca si ultima strofa.

Lasati politica ca toti s-au facut de cap, indiferent cine a fost la putere, problema e ca Romania este SARACA, padurile se taie, se fura de peste tot, nivelul de trai este varza si noi/voi o dam cu fotbalul inainte? Ce-am fi castigat fiecare-n parte daca s-ar fi calificat nationala ?? CE ??
Dar somerii ? NIMIC ! ne balacim in INCULTURA, in prostie, in pitziponcism dar uitam unde ne aflam: IN SARACIE !!!
Ma bucur nespus de mult ca nu ne-am calificat, nu am fi meritat si nu vom merita pina cand societatea nu se va pune la punct din multe puncte de vedere.
Fotbalistii joaca ptr conturile lor, nu le pasa de nimic, in spate nu exista decat traiul lor, familiile lor si luxul pe care si-l doresc. Romanii, saraci, de a doua zi vor reveni aceeasi romani-saraci si luati in batjocura de ceilalti romani, a se citi” hiene ” care fura si isi bat joc de putinul pe care acestia incearca sa-l castige prin munca CINSTITA.

brod  •  20 noiembrie 2013, 9:10

ăsta e nivelul la care a ajuns fotbalul românesc. cu jucători vânduţi în străinătate şi care ajung cel mult pe banca de rezerve, cu impresari şi şefi de cluburi care fură de rup, cu conducători care nu respectă legile şi ajung (deocamdată doar) prin tribunale, cu politicieni hoţi care driblează neruşinat ba parlamentul, ba justiţia…
ce selecţioner putea să instaleze un mircea sandu (pe un contract aberant!) decât pe unul care a jucat (mai joacă?) barbut şi trişează prin cazinouri, are o condamnare penală…? într-un cuvânt (dublu!): hai românia!

Nelu  •  20 noiembrie 2013, 9:15

Si daca tot se e spune ca niciodata nu trebui sa ei niste decizi cand est infierbantat sau nervos. Iata o exceptie de la un mare ziarist polivalent, dumnealui inca din minutul 80 inainte de fluerul final al meciului el deja isi lanseaza pe paginele ziarului concluziile de mare jurnalist si ca sa nu se dezminta, articolul scris face o analiza politica pentruca altfel nu are inspitratie.Daca tot se pricepe la politica si fotbal ii sugerez lui Tolo sa faca o echipa nationala din oameni polilici care lupta pentru binele Romaniei si fotbalsti: La inaintare Tolontan, Turcescu si Cartianu. La mijloc Pora si Marica. Linia de fund ramane aceiasi fotbalisti iar in poarta Tatoiu. Lasand parodia laoparte si de data aceasta Piti iarasi e lipsit de inspiratie si face nste schimbari in echip de rasul curcilor ne renuntand la vesnicul Rat si Marica. Drpa atatea ani de fotbal sa NU POTI TRAGE UN SUT PE POARTA TE POTI RETRAGE MARICA PENTRUCA ASTA E NIvELU TAU. PITURCA a reusit sa-l inlature pe Mutu, precun a facut ANGELO NICOLESCU cu marele DOBRIN…rusine. Tolontane schimba-ti meseria si fa articole despre capsunari si vei fi apreciat altfel esti zero…

GIGI  •  20 noiembrie 2013, 9:30

DE CE NU SE IASA IN STRADA CA SI CU ROSIA MONTANA ?????? JOS PITURCA !!!!!!!!!!!DEMISIA FRF !!!!!!!!!

Gerard  •  20 noiembrie 2013, 9:31

Dupa cum spunea cineva pe aici despre impresarii jucatorilor, as vrea si eu sa stiu ce datorii are Piturca la ei de il tine pe Tanase pe teren desi s-a vazut clar ca e depasit omul de situatie ca sa nu zic ca e incapabil.
E adevarat ca nu schimba cu nimic situatia economica o calificare dar macar mai alina asa un pic suferinta gandindu-ne si noi ca nu suntem chiar nimeni. Ganditi-va la bucuria pe care o aducea Hagi si compania.
In rest hai sa facem o cheta sa-i luam lu Piturca niste zaruri sa-l tinem ocupat ca poate asa ne lasa si pe noi in pace.

Tony Popa  •  20 noiembrie 2013, 9:53

D-le Tolontan d-ta ai un meci cu Ponta,Constantin si cu tot USL-ul. Stii ceva? Lasa-ne !Tot timpul amesteci fotbalul cu politica. Lasa-ne!

soros  •  20 noiembrie 2013, 10:05

Cica si Merkel este la toate meciurile prezenta.
Da, dar in tribune, ca simplu spectator, fara campanie electorala pe stadion. Basescu este de vina !

Marius Pana  •  20 noiembrie 2013, 10:06

Suntem o natiune fara sperante ,fara viitor ,fara visuri. Suntem o natiune la mina coruptilor si infractorilor de drept comun. Suntem o natiune care nu face mandrii de ea strabunii. In putine cuvinte cuvinte suntem o natiune pe cale de disparitie. Hai Romania!…stati dracu acasa gloabelor sau mergeti in agricultura la munca unde este nevoie de workeri 18 ore pe zi

brutus  •  20 noiembrie 2013, 10:06

BRAVO LOR ! BRAVO BAIETI ! SUNTEM MANDRI DE VOI ! BRAVO PITURCAAAA !!! ASTA ESTE FOTBALUL ROMANESC DIN ANUL 2013 ! CEEE ? V-ATI ASTEPTAT LA MAI MUUULT ??? Luati-va bilete in fotoliile din sufragerii pentru Rio ! Aceasta este MENTALITATEA fotbalistului ROMAN in anul 2013 ! FITI REALISTI ! Cat despre TATA tuturor antrenorilor de pe planeta Romania, alias Piturca putem declara ca altul mai bun si mai priceput – NU EXISTAAAA !! FITI MANDRII CA SUNTETI ROMANI SI CONTEMPORANI CU ACESTI JUCATORI, CU ACEST SUPER ANTRENOR !!! HAI ROMANIA !!! Stai acasa Romania, ce sa cauti TU ROMANIE la Rio ??? sau la orice alt Campionat de Fotbal de pe planeta ??? Nici intr-o mie de ani NU se va califica echipa Romaniei la vreun fel de campionat de fotbal … cu Piturca pe banca !!! Asteptati degeaba si Campionatul European din 2016, cand spune FRF-ul si Piturca ca NOI, ROMANIA – NE VOM CALIFICA la Campionatul European ! HAAA … strangeti bani mai bine (!) sa va schimbati mobila prin casa, sa puteti sta mai confortabil la vizionarea meciurilor care vor fi transmise la TV, de la orice Campionat de Fotbal, oricare ar fi el … despre jucatorii ROMANI de FOTBAL, cu mentalitatea de INVINGATORI, de jucatori care isi dau sufletul si ultimul strop de energie pe teren pentru a CASTIGA (?!), evident, NU este nimic de comentat. UNUL si UNUL, mai bun ca altul. Noroc cu grecii ca s-au gandit sa-si dea ei gol singuri, printr-o intamplare sau nu, ca altfel ati fi vazut o alta fata e echipei Romaniei: AR FI PIERDUT RUSINOS pe teren propriu ! Ei, si atunci ar fi fost dezastru ! Asaaa, la egal, NU e niciun dezastru. Nu vi se pare ca a semanat un pic jocul de aseara, cu un joc amical ? parca NU a fost un meci de calificare ? NU-i asa ? Ce mai … ACESTA ESTE NIVELUL si MENTALITATEA ROMANILOR !!! Inchei cum am inceput, chiar daca gustul este amar, luati o lingurita de miere, ca trece imediat: BRAVO LOR ! BRAVO BAIETI ! SUNTEM MANDRI DE VOI ! BRAVO PITURCAAAA !!! ASTA ESTE FOTBALUL ROMANESC DIN ANUL 2013 !

Cheetah  •  20 noiembrie 2013, 10:40

Tolo, multumim!
Hai ca si publicul e KO dupa meciul de-aseara, nu numai echipa.
Ce trebuie facut:
1. Sa ne uitam la baietii seriosi si muncitori de la selectionata de rugby, si sa invatam de la ei.
2. Sa luam model de la FRR, iar FRF-ul sa se restructureze TOTAL dupa acest model demn de urmat.
3. Sa oprim risipa de bani stransi de la noi toti si cheltuiti cu dedicatie catre interesele impresarilor, ale membrilor conducerii FRF si LPF si ale politicienilor cu televiziuni care ii ajuta sa ne ia banii mai repede si fara sa ne dam seama prea bine ca i-au luat.
4. Sa-l lasam pe Piturca sa-si indeplineasca obiectivul din contractul cu FRF, ca sa nu fim nevoiti sa platim alte sume penalitati in caz ca-l demitem; oricum, nu mai conteaza acum daca se schimba selectionerul, ar fi fost o solutie buna daca ne calificam printr-o minune, daca intelegeti ce vreau de fapt sa spun.
5. Sa mergem mai bine la un spectacol bun, un concert, etc, decit sa acoperim ca fraierii (ma iertati, va rog!) prin plata biletelor la Arena Nationala toate comisioanele platite de cei ce-au zamislit-o si o intretin, catre politicieni.

Cele de mai sus pot fi parte din elementele unei analize SWOT pe care noua si improspatata FRF ar putea-o face in viitor. Le putem da o mina de ajutor doar in cazul in care o sa ne placa de „mutrele” domniilor lor.
Si nu uitati: toate nacazurile astea pleaca de la un pacat mentionat in cartile sfinte: LACOMIA, BANII. Toate pleaca de aici.

mountytoma  •  20 noiembrie 2013, 10:46

in primul rand, nationala Romaniei ar enevoie de altfel de jurnalisti sportivi, apoi de alti suporteri, apoi de alti jucatori…

cati dintre jurnalisti au curaj sa declare cati bani au primit ca sa scrie de bine sau de rau la comanda?

cati dintre jurnalistii sportivi stiu sa loveasca mingea????

ccc  •  20 noiembrie 2013, 10:51

Problemele sunt mari in Romania , ajunsa ULTIMA IN EUROPA ECONOMIC , si oricat am arunca vina pe bulgari unguri olandezi si elvetieni , nu ei ne-au adus ultimii – nu ei voteaza tot , nu din randurile lor se aleg presedintii primarii senatorii etc etc

Problemele sunt si IPOCRIZIA – care este rezultatul LASITATII … noi faceam din niste meciuri castigate cu o aparare disperata tot timpul niste victorii .. cum in trecut povesteam arsul ogoarelor si otravitul fantanilor ca fapte de vitejie .. uite ca nu erau .

Promovarea mediocritatii si a bisnitei … Ia sa vedem noi cine are personalitate .. Mutu are – a da ? afara . Sapunaru are ? a da ? afara ! hai care mai aveti personalitate ? Nistor – ba tu il refuzi pe GIGI la 5tiaua ? tu si MAxim ? lasa ca va astept eu la cotitura .

Acum – cum facem nationala ? Bai baieti astia care sunt tineri si au plecat afara Chitu StoiaN Alibec Alexe Papp Nica – bai le zicem ca sunt tineri si neexperimentati – Bagam repede baietii lu giovani de la Astra – Gaman , Lung Junior – bagi pe Gaman nu ca joaca cu Matel – si am comision dublu cu Matel !!! dar nu pe cine mari are valoare de la astra ! NU PE BUDESCU ! ca nu a semnat cu victoras !! nici cu PRodanca . Gigi cat ziceam ca da pt Tanase ? a da – 20% pai normal ca jucam cu el si Gardos – noua stea . Avem probleme cu Stancu – ca Victoras mai vrea un comision ca i-a promis baiatului ca nu poate ramane la Genchenbirlishidmhwdlkjhqw , luam si 2-3 jucatori adulati de tribune ca sa nu se supere publicul pe noi .. Tatarusanu – Bourceanu – Chiri Gol si gata le-am inchis gura

De cand e socitatea romaneasca promovarea valorii nu se face pe valoare si munca asidua , ci cu mediocritati la care exista combinatii si bisnitareli .. rezultatele le vedeti – din 10 meciuri de calificare plus inca 2 de baraj am facut 2 meciuri bune … am ajuns de nivelul Estoniei

Piturca – acest Dragomir al nationalei – care ii impaca pe toti le ia comisioane la toti – si daca ii iese cacialmaua – e pe cai mari – daca nu iese ia 1 milion de euro de la federatie – si le zambeste ironic

Ca PETRESCU , OLAROIU , GRIGORAS , MIRCEA LUCESCU , REDNIC – nu au avut niciodata loc la nationala ca sa faca o echipa buna ..

CA : Chitu , StoiaN , Alibec , Alexe , Papp , Nica , Budescu , Nistor , Sapunaru , Radu Stefan , Antal , Rusescu plus tinerii din Romania : Iancu Rotariu Cosmin Matei Stanciu etc

si am zis asa in mare 15 jucatori ca meritau incercati – pot gasi 30-40 oricand
DECI AVEM SI ANTRENORI MAI BUNI , AVEM SI JUCATORI MAI BUNI SAU MACAR CARE MERITA INCERCATI , dar AVEM SI NISTE BISNITARI care ne-au furat NAtionala
Clanurile : Becali , Prodanca , Mircea Sandu – V-AU FURAT NATIONALA – NATIONALA NU MAI E A ROMANILOR – E A LOR
Hai Romania!

Tazmanian DeMoon  •  20 noiembrie 2013, 10:52

Scurt/2: vreo 15 ani fără calificări la turnee finale. Acesta este rezultatul hegemoniei dubletului dragomir – sandu împreună cu cohortele de interpuși și prepuși sau liotele de lingăi, lachei, căței, mișei și derbedei PUNKT

Comentează