Banii orfani ai Europei

ordonantaULTIMA ORĂ: Lovitură de teatru la DNA în Gala Bute: după articolul Gazetei, procurorul șef adjunct cere azi, 2 decembrie, urmărirea penală a responsabililor din ministerele Elenei Udrea și al lui Ion Ariton!

luni, 2 decembrie 2013, 10:23

ordonantaULTIMA ORĂ: Lovitură de teatru la DNA în Gala Bute: după articolul Gazetei, procurorul șef adjunct cere azi, 2 decembrie, urmărirea penală a responsabililor din ministerele Elenei Udrea și al lui Ion Ariton!

Primul efect, neașteptat, al investigației jurnalistice. Astăzi, 2 decembrie, procurorul șef adjunct al secției de combatere a infracțiunilor conexe corupției din DNA a emis o ordonanță prin care a declarat rechizitoriul întocmit pe 6 noiembrie 2011, și care, așa cum am scris, îi scotea de sub urmărire penală pe cei din MDRT, drept „nelegal”!

Mariana Alexandru, fostă adjunctă a lui Lucian Papici și cea care a lucrat la dosarele Năstase și Ridzi, susține în ordonanță că „rechizitoriul este nelegal sub aspectul soluțiilor de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați în săvîrșirea faptelor descrise și al calificării faptelor reținute în seama inculpatului Rudel Obreja, urmînd să se dispună infirmarea”.
Vom reveni!

Ruta secretă a milioanelor din Gala Bute (I)

Cum a plătit statul român 2 milioane de euro din buget pentru boxul profesionist X Cum a dat statul doar jumătate firmei organizatoare X Cum s-a dus ministerul Elenei Udrea cu decontul mincinos al întregii sume la coordonatorii banilor europeni și cum stă pitit într-o bancă franceză din România restul de bani, dormind de doi ani în conturi sarcofag.

investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan 

Întîi s-a auzit, puternic și bengos, anunțul.

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!
Apoi, ringul a strălucit. Lumina îți belea ochii.

“Let’s get ready to rumble”, adică, pe românește: ”Lume, lume, poftiți la cafteală!”.

Deși nu e nevoie de traducere aici, în țara cu cel mai scăzut salariu minim din Uniunea Europeană, 177 de euro pe lună, țară în care toată lumea rupe o boabă de engleză.

Nivelul de engleză al românilor scandalizează pînă hăt, departe. Presa din India a descoperit recent că ”mai multe companii din New Delhi și Bangalore au externalizat serviciile de call center în limba engleză către mai ieftina Românie europeană”, oferind astfel locuri de muncă europenilor sărmani și nu indienilor aflați în nevoie.

Michael Buffer, în costumul său alb impecabil, îi felicită pe Lucian Bute și Rudel Obreja

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!

Cei 9.000 de români din tribună aplaudă cînd aud strigătul celebru în sport, pe care Michael Buffer are copyright.

Buffer, 67 de ani, este cel mai cool ring-announcer din boxul mondial. El îi invită în cușca de lumină pe cei doi boxeri profesioniști, un român adoptat de Canada și un francez. Sîntem în 9 iulie 2011, București, România, Europa. Lucian Bute și Jean Paul Mendy își dispută centura de campion la categoria supermijlocie a versiunii IBF.

După prezentarea luptătorilor, crainicul îmbrăcat în costum alb și papion negru dispare. Buffer sare dincolo de corzi, în umbra protectoare și, ca să fim sinceri, cam prăfuită a sălii.

27.300 de dolari pentru crainic
Nemuritorul Buffer se mișcă nițel cam țeapăn la București. Crainicul e afectat. Ciudat, pentru că românii au fost oameni de cuvînt cu Buffer.

Pentru cele cîteva zeci de secunde cît și-a făcut treaba de profesionist la gală, crainicul a încasat în total 27.300 de dolari. Ultima rată de 6.100 de dolari a primit-o în mînă, chiar înainte de meciuri. Dar toate acestea aveau să se afle mai tîrziu, cînd, alertați de dezvăluirile din presă, inspectorii antifraudă europeni aveau să iasă în sfîrșit din birouri, făcînd cercetări în aerul de democrație obosită al Bucureștiului.

Raportul lor este o operă de acuratețe care se oprește însă brusc la ruta banilor.

Solidaritatea dintre pumn și bărbie

În septembrie 2011, DLAF, filiala românească a temutului OLAF, ia la puricat actele galei de box profesionist. Trecuseră aproape trei luni din iulie 2011, cînd România declarase Gala Bute eligibilă pentru cheltuieli europene în valoare de 1,92 milioane de euro.

Banii urmau să vină din fondurile europene dedicate apropierii nivelului de dezvoltare dintre țările membre ale UE. Fonduri de coeziune, cum se mai numesc ele. În acest caz, coeziunea a avut loc între pumnul lui Bute și bărbia moale a francezului Mendy.

Gala a fost declarată eligibilă pentru bani europeni

Potrivit Ministerului Dezvoltării de la București, dar și potrivit aprobării  Autorității de Management, răsturnarea boxerului francez cu cracii în sus în repriza a patra a reprezentat o reclamă a brandului turistic de țară.

Publicitatea a fost declarată bună de decontat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Axa Prioritară nr. 5, ”Dezvoltare durabilă și promovarea turismului”. Amin!

Crainicul de ring Buffer habar n-avea de toate aceste complicații legale. Cu cei 6.100 de dolari, ultima rată primită în bancnote mari și adăpostită în camera hotelului de cinci stele Marriott, crainicul avea alte griji. I se rupea de folosirea onestă a banilor. Banii orfani ai Europei. Și omul avea dreptate.

Pentru că pe Michael Buffet îl durea burta de leșina.

Pedeapsa lui Dracula pentru Buffer

Cu doar 24 de ore înaintea galei din 9 iulie 2011, crainicul american scăpase otrăvirii involuntare, în stil medieval, după o masă copioasă la Castelul Bran. Vizita la unul dintre sălașurile din Carpați atribuite Prințului Dracula era să se termine rău pentru american.

”Michael a mîncat ceva stricat și a rămas cu o indigestie crîncenă, care l-a chinuit în ziua galei”, avea să mărturisească unul dintre cei care l-au însoțit.

Buffer nu a fost singurul care a înghițit un dar otrăvit la acel meci.

Pe alții îi doare burta și acum. Pe unii abia începe să-i ardă. Potrivit DLAF și urmăririi penale lansate de procurorii DNA, gala a fost o încercare de fraudare a banilor europeni. Și mai mult de atît.

Limba li s-a tăiat și de 2 ani n-a crescut

De fapt, povestea e mai feroce decît vor să afle inspectorii DLAF și procurorii DNA.

Pornită din ringul sportiv, ruta banilor europeni miroase atît de urît încît aproape nimeni din România nu pare că vrea să se atingă de ea. Nici DLAF și nici DNA n-au descîlcit pînă la capăt drumul banilor în Galei Bute!  E ceea ce vă propune ziarul, începînd de astăzi. Să mergem împreună pe urma banilor.

Trei motive pentru care anchetatorii s-au blocat

Urmăririle penale ale DNA vizează doar două personaje, ambele din sport: Rudel Obreja, președintele Federației Române de Box, și Vali Vrânceanu, fost antrenor de lot național.  Nimeni din minister sau dintre responsabilii banilor europeni!
Cantonarea într-un adevăr parțial, echivalentul unei minciuni, s-a produs pentru că:

1  În mod repetat, anchetatorii au fost înșelați de către directorii din MDRT, parte a minciunii mai mari servite contribuabililor români și europeni deopotrivă.
2  Chiar și după schimbarea Puterii, nimeni nu are chef să deconspire o schemă prin care statul român minte Comisia Europeană prin intermediul unui minister condus de atotputernica Elena Udrea, ajutată de AMPOR, unde era și unde este șef Gabriel Friptu, lordul banilor europeni și fost ofițer de securitate.
3 Parte a schemei fraudării banilor a fost și un bancher de top, din BRD Societe Generale. Șefii de multinaționale au un statut privilegiat nu doar în media, ci și printre anchetatori. Pentru bancheri, pieirea începe însă atunci cînd banca descoperă frauda și vrea să-și apere prestigiul ”celor 8.000 de angajați care lucrează cinstit”.

1”Noi, românii, ne facem rău singuri”
Așadar, a păcăli Comisia Europeană pe fonduri europene e vîndută românilor ca un act patriotic.

Eu cred că aici, la turism, nu s-a întîmplat nimic greșit în Gala Bute. Cum să vă zic eu: noi, românii, ne facem rău singuri
Mirela Matichescu, actuala vicepreședintă a Autorității Naționale pentru Turism (ANT)

Am cunoscut ruta banilor acum luni de zile, dar dintr-o singură sursă.

Am încercat să confirmăm oficial. Să culegem opiniile și explicațiile tuturor părților. Urmarea? Tăcere și refuzul de a ni se da documentele publice. În schimb, discursuri din toate părțile despre iubirea de țară.

120937 mirela matichescu si radu mazareReplica Mirelei Matichescu (foto), ”noi, românii, ne facem rău singuri”, e un bun motto. Matichescu e omul lui Radu Mazăre și aparent opozabilă radical fostei guvernări.

De fapt, instituția ei a refuzat orice lămurire a situației.

Personajul Obreja

Cu Obreja am discutat repetat, a acceptat să ne întîlnim, dar a insistat să nu publicăm nimic dinspre el. Nici o clarificare oficială!

Organizatorul galei apreciază Gazeta pentru ”că luptați împotriva hoților care au nenorocit țara”, dar e supărat definitiv pentru că ”prin ce ați scris, eu am ajuns omul rău”.  Apoi sare în apărarea ziariștilor gsp în polemicile pe facebook despre alte investigații. Nu cere favoruri pentru asta. Oricum nu le-ar fi obținut. Un personaj. Dumnezeu știe cum va ieși din beleaua asta.

Dacă voi nu băteați cîmpii la Gazetă că se fraudează, România ar fi decontat banii europeni pentru Gala Bute. Deja Autoritatea de Management dăduse aprobarea! Ar fi fost și corect, și un cîștig pentru țară
Rudel Obreja, organizatorul galei

PDL-USL, același ANT!

2Obreja nu e singur. Conservarea minciunii reprezintă uzanță de stat. ANT a intrat în meditație zen, după ce a primit cererea oficială a ziarului.

Joi, 21 noiembrie 2013, ”Turismul” a ieșit din meditație, comunicînd că refuză să furnizeze contractul Galei Bute și alte documente publice solicitate. Pretextul? ”Referitor la documentele solicitate în copie, facem precizarea că aceste documente fac obiectul unei anchete penale în curs de desfășurare și se exceptează de la accesul liber al cetățenilor”.

E, evident, o minciună a ANT, bazată pe o citire răuvoitoare a legii. Faptul că DNA anchetează cazul nu suspendă dreptul cetățenilor de a avea acces la informațiile publice din caz! Investigația justiției nu transformă documentele publice în unele mai puțin publice.

Cînd Puterea conservă oamenii

La 2 ani și 5 luni de la semnarea contractului care viza decontarea din bani europeni a unei acțiuni sportive, oficialii de la București apără încă secretul fetid.

Puterea s-a schimbat, dar amăgirea e aceeași. Orice demers de aflare a adevărului te aruncă într-o colosală cameră a oglinzilor. MDRAP, fostul minister al Elenei Udrea, acum condus de Liviu Dragnea, a furnizat cu greu doar un ordin de plată cerut de ziar, refuzînd însă discuțiile față în față pe această temă cu cei care au făcut plățile și care știu traseul banilor.

3Acum, pe bune, sînt de înțeles! Oamenii sînt tot în sistem.

Mihaela Dincă, cea despre ca­re o sursă spune că ”a fost im­plicată la greu în cazul Bute în calitate de director ­apropiat al Elenei Udrea pe Juridic și A­chi­ziții”, este acum secretar ge­neral adjunct al lui Liviu Dragnea. În locul clarificărilor față în față, ei ne trimit la Legea contabilității!

Ghinion însă pentru cei care fac, se rotesc și tac! Cadavrul banilor e îngropat, însă minciuna a intrat în putrefacție. Pe 31 octombrie 2013, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a anunțat că ”România va trebui să plătească Comisiei Europene peste 1 miliard de euro pentru deficiențe în sistem, conform unui control al folosirii fondurilor în anii 2009-2011”. Gala Bute punctează ce înseamnă ”deficiențe de sistem”.

Aproape jumătate din bani au fost deturnați de MDRT

De ce tac oamenii statului? E limpede că nici o autoritate națională nu are chef să dezvăluie  matricea prin care superclasa politică, de business și bancară dintr-o țară săracă, folosindu-se de alibiuri fals patriotice și de privirea întoarsă a elitei europene, fraudează în folos propriu fondurile comunitare. Și, dacă nu ține, fraudează fondurile naționale!

Mărturiile aflate în posesia Gazetei Sporturilor arată că evenimentul sportiv din iulie 2011 a fost ocazia pentru ca aproape 1.000.000 de euro din banii solicitați europenilor, și achitați în final din bugetul României, să nu ajungă niciodată la firma care a organizat meciurile și să ia o altă destinație.

Cam jumătate din bani au fost deturnați din drum chiar de către directori din interiorul MDRT, după un ritual gîndit divin de un director al BRD Société Generale.

Trei lucruri pe care nu le-ați știut despre Gala Bute

Pe scurt, ce vom dezvălui:
1 Evenimentul sportiv a costat jumătate față de cît MDRT a declarat public. Aproape jumătate din cei 1,92 mil. euro plătiți de MDRT au devenit ”surplus”, după formularea unui bancher, și au fost deturnați.
2 Mai exact, 3,5 milioane de lei, adică diferența dintre minciuna care ni s-a servit și cît a încasat Obreja pe bune, au ajuns în conturi fără nici o legătură cu gala de box din 9 iulie 2011.
3 Banii sînt și acum în aceste conturi aflate la BRD! Dacă procurorii DNA vor cu adevărat să extindă cercetările, românii își vor recupera măcar această parte a pagubei, care este disponibilă și lichidă.

Autorii și complicii

Am început să scriem despre această afacere sportivă în aprilie 2011, cu luni de zile înainte de meci. Vom expune fapte. Vom arăta cifre și documente. Va fi interesant și fair. Acolo unde nu avem piesele clar îmbucate, vom recunoaște acest lucru și vom arăta contururile mișcătoare.

Informațiile arată cum contractul, recepția evenimentului, depunerea cererii de decontare către fondurile europene și plățile finale din bugetul public au fost efectuate printr-o combinație care are toate datele unei infracțiuni de stat, operată prin oameni din mai multe autorități. Trăim într-un stat mincinos și gangster!

Autorii și complicii operațiunii Gala Bute sînt:

– demnitari și funcționari din ministerul României condus pe atunci de Elena Udrea;
– angajați ai statului ­care, independent de minister, aveau datoria să vegheze la corectitudinea folosirii fondurilor europene;
– organizatori ai evenimentului;
– cel puțin un bancher ­care a gîndit și facilitat ruta pre­ferențială a banilor;
– foști angajați ai serviciilor secrete.

O combinație de stat

Vom discuta despre fapte concrete și nu despre oameni în general și ne vom axa pe persoane și nu pe instituții. Adevărul e că multe dintre operațiuni au fost derulate de indivizi care au lucrat în secret și împotriva reglementărilor interne ale instituțiilor lor.

Nu fură ministerul, fură oameni din minister. Nu deturnează banca, bancherii sînt cei care o fac.
Așa cum nu românii, grecii sau italienii fraudează fondurile europene, ci tipi care aparțin unui popor  minuscul ca număr, dar ubicuu reprezentat pe tot continentul: prădătorii.

De ce denumim atunci ruta banilor la Gala Bute “o operațiune de stat”?

“Pentru că e o matrice de complicități continuate. Pentru că, precum în Gala Bute, așa s-au petrecut lucrurile în mai multe cazuri pe bani europeni. Pentru că există o înaltă protecție politică acordată viziunii că e patriotic să încerci să faci asta cu fondurile europene”, explică o sursă a ziarului.

Bani pentru Partid

4Și f.f. important: acțiunea are datele unei combinații de stat pentru că unul dintre scopuri finale este finanțarea partidelor.
Ce semnifică partidele în România?! ”Clanuri, neutre ideologic și structurate doar după criteriul banilor”, după cum le caracterizează, într-un recent articol din ”Dilema veche” (abonați-vă!), Sever Voinescu, fost politician cu acces la semnificațiile Puterii.

Ce coincidență de la distanță! Una din sursele ziarului descrie exact la fel sistemul Bani pentru Partid, într-un citat pe care l-am mai publicat: ”Partidele acționează ca o mafie. Cînd finanțarea le este amenințată, pun în funcțiune mașinăria influențării opiniei publice, timorarea justiției sau mușamalizarea subiectului de presă. Aveți grijă!”.

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!

Cînd oamenii s-au săturat

Umilința i-a făcut să vorbească pe unii dintre cei care știu

Acum două săptămîni, o mașină a mers încet, pe o alee în întuneric, în spatele ziaristei Mirela Neag, chiar în fața blocului în care locuiește. Cînd jurnalista a ajuns într-o zonă unde nu mai exista trotuar, mașina a accelerat brusc și a încercat să o lovească. Ziarista a evitat impactul, refugiindu-se  între alte mașini, parcate.

Nu e paranoia, dovadă că n-am făcut un subiect din asta, deși media a sărit, interesată. A fost, probabil, un avertisment sau, șanse destul de mici, un incident fără legătură, produs de un tîmpit izolat.

Fuseserăm avertizați că, după 20 de ani de jurnalism de investigație, de data asta intraserăm pe terenul unor combinații profunde, profitabile și apărate statal. Sistemul acesta de prăduit fonduri europene aduce bani mulți.

La fiecare corupt, sînt 10 furioși

Și, multă vreme, caruselul de căluți s-a rotit cu becurile aprinse. Dar, în această țară, cea mai prădată și mințită din UE, din care 5 medici pe zi fug ca să lucreze în străinătate și în care aceiași înalți funcționari care provoacă penalizări de 1 miliard de euro din fonduri europene continuă să stea pe posturi, mulți dintre cetățeni s-au săturat.

Pentru fiecare personaj, din ministere, bănci, servicii secrete și Parchete, cumpărat pe bani sau corupt cu protecție politică, există, în aceleași instituții, 10 oameni dispuși să vorbească.

Vreme de cîteva luni, am avut mulți oameni care ne-au povestit părți ale afacerii, dar o singură sursă care ne-a vorbit despre circuitul complet al banilor. Deși destule fapte confirmau această sursă, am preferat să așteptăm.

Acum, sîntem în posesia mărturiei celei de-a doua surse, extrem de bine informată, care a confirmat felul uluitor în care MDRT a mințit în Gala Bute și a plătit, de fapt, pe altcineva.

Cele două surse nu se cunosc între ele, lucrează în lumi diferite, dar ­ne-au descris aceeași rută și au indicat sume aproape identice cu care s-a operat în Gala Bute.

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!

Pasul 1

Contractul

Pe 24 iunie 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) semnează contractul nr. 232/24.06.2011 cu firma Europlus Computers SRL, a lui Rudel Obreja, președinte al Federației Române de Box (FRB).

Obiectul contractului este promovarea brandului turistic al României din bani europeni. Valoarea contractului este stabilită la 1,9 milioane de euro plus TVA.

Cînd fondurile europene alimentează corupția

Conform mărturiilor din raportul DLAF: încă de la început, contractul se prefabrică la îndemnul directorilor din minister ca să capete aparența necesară decontării sale din bani europeni. Este minciuna originară.

”Legea nu a fost respectată nici de minister și nici de firma organizatoare”, aveau să consemneze în raport inspectorii DLAF. De multe ori au scris asta!

De fapt, Gala Bute prezintă ”designul specific situației în care fondurile europene alimentează corupția”, după o analiză general valabilă a Roxanei Damian, expert care a elaborat vreme de mai mulți ani aplicații pe fonduri structurale pentru societatea civilă.

Fenomenul corupției din fondurile europene, cu nume și cazuri, apare în mai multe rapoarte ale Serviciului Român de Informații. ”În acest moment, avînd în vedere pierderile de miliarde de euro, e afectat direct interesul național”, consideră cei din SRI, potrivit unei mărturii.

Cum ar zice Michael Buffer, ne-au lovit la pateu. În box, pateu egal ficat. Ficatul neapărat și cam gras al unei țări.

Pasul 2

Creditul

Pe 30 iunie 2011, îndrumat de un om din MDRT pe care refuză să-l numească oficial, ”nu-mi aduc aminte”, a declarat el inițial în fața procurorilor, Rudel Obreja intră triumfător în blocul turn al  băncii BRD Societe Generale.

Chiar în acest moment începe circuitul spectaculos al banilor. Fără nici o garanție imobiliară, obține un credit de 10 milioane de lei. Cine l-a trimis pe Obreja la BRD?! Și de ce?

Ne revedem în ziarul de mîine! Ready to rumble.

Comentarii (101)Adaugă comentariu

marius  •  2 decembrie 2013, 10:49

Un roman intreg. Interesant, cu personaje marete si puternice. Sa vedem si continuarea. Se simte munca depusa pentru documentare, scriitura. Felicitari si bafta

SAG  •  2 decembrie 2013, 10:49

Perfect adevarat:
„Autorii și complicii operațiunii Gala Bute sînt:
– demnitari și funcționari din ministerul României condus pe atunci de Elena Udrea”……….
Atata timp cat DNA este sub comanda Basescului si tot atata timp cat Elena Udrea este protejata Mosierului-MasaVerde nu vom afla nimic despre cele 2 milioane de euro. Nu este exclus ca din aceste sume sa fi ajutat pe Elena Udrea sa cumpere hectarele de pamant….

gratioasa  •  2 decembrie 2013, 10:50

Multa marfa de calitate in aceasta investigatie. Asteptam continuarea

sampras  •  2 decembrie 2013, 10:52

prea lung, prea complicat. nu am inteles nimic.

Bogdan  •  2 decembrie 2013, 10:52

De abia astept continuarea, Tolo! Probabil ca si DNA…

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2013, 10:55

4, sampras: ne pare rau dc ti se pare lung si complicat si nu ai inteles nimic. Noi am incercat sa fim cit mai clari, dar nu exista solutii simple pentru intrebarile complicate.

Episoadele urmatoare ti se vor parea mai limpezi. Sau poate nu.

g  •  2 decembrie 2013, 10:58

felicitari pentru munca depusa, dar noi cu ce am gresit? faceti un rezumat al textului, iar pentru doritorii de a la long…dati un link cu intreg documentul. multumim.

florin videa  •  2 decembrie 2013, 11:07

uluitoare eforturile voastre, dar, ca si in cazul ridzi, nu inteleg nimic… crede-ma ca iti trebuie un expert in ACHIZITII PUBLICE…. altfel, iese un fel de pancerai din tot ce spui tu acolo…. un fel de talmes balmes….6 luni ai vorbit despre cazul ridzi si nu am inteles CE FEL DE ACHIZITIE A FOST…. licitatie deschisa, negociere directa, cerere de oferte, etc?

Vasi93  •  2 decembrie 2013, 11:14

”România va trebui să plătească Comisiei Europene peste 1 miliard de euro pentru deficiențe în sistem” oare nu cumva e si mai rentabil pentru structurile UE responsabile sa se faca…ca sunt fraierite cu 2-3-5 -7 (catee or fi) mil. de euro si apoi sa pretinda penalitati de miliarde de euro pentru „deficiente”???
hotii nostri chiar cred ca-i pot pacali pe cei europeni cand e vorba de bani europeni?? nu prea cred.

Paul  •  2 decembrie 2013, 11:17

Multumesc.
Astept cu nerabdare continuarea.

Gabi  •  2 decembrie 2013, 11:25

Si totusi, cu d-l Tolontan si dna Neag, jurnalismul de investigatie TRAIESTE !!! INCA NU A DISPARUT !!! Insa, ce fac colegii dumitale, domnule Tolontan,de la alte publicatii ??? „Greii”(!)-daca au fost vreodata !!!- presei romane si-au vazut „sacii in caruta”, si-au primit banii cuveniti si au vandut ziarele oamenilor din politic si servicii (!). Oricat de NORMAL ar vantura ei acest fapt, mie personal mi se pare ca ca SI-AU VANDUT CONSTIINTA, au dat bir cu fugitii cand au vazut ca le scad actiunile si presa se muta in on-line… Banii inainte de toate !!! NU ORGOLIUL de a face jurnalism DE CALITATE pana la batranete…!!! Mare pacat …

Roman  •  2 decembrie 2013, 11:34

Tolo,
Ancheta jurnalistica e una, tirajul, alta, fapta alta!
Cred ca schema trebuie facuta, desenata, cu nume, intitutii, etc!
Compunerea isi are rostul ei! Prea stufos, mult prea stufos! Mai simplu si apoi detalii.
Si tu, si noi vrem sa vedem fapta! Subject predicat, si atat! Munca din spate, ulterior!
La ora asta intuiesc fapta dar am gustul ca se vrea tiraj. Daca poti tine cont!
Hai sa dezvalui nume, schema, si intitutiile statului implicate de unii.
Tu hotarasti !
O simpla enumerare fara a puncta ( suntem la o gala de box ), va fi poezie, proza, folclor

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2013, 11:35

#7, g: rezumatul este in text:

Pe scurt, ce vom dezvălui:
1 Evenimentul sportiv a costat jumătate față de cît MDRT a declarat public. Aproape jumătate din cei 1,92 mil. euro plătiți de MDRT au devenit ”surplus”, după formularea unui bancher, și au fost deturnați.
2 Mai exact, 3,5 milioane de lei, adică diferența dintre minciuna care ni s-a servit și cît a încasat Obreja pe bune, au ajuns în conturi fără nici o legătură cu gala de box din 9 iulie 2011.
3 Banii sînt și acum în aceste conturi aflate la BRD! Dacă procurorii DNA vor cu adevărat să extindă cercetările, românii își vor recupera măcar această parte a pagubei, care este disponibilă și lichidă.

#8, florin videa:
in privinta achizitiei, asta a spus ministerul
„Se desfăşoară pe baza OUG 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare – negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”

si asta a spus DLAF

Din aceste norme legale se desprind următoarele concluzii:
i) contractul de servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional pe plan naţional şi internaţional cu prilejul galei de box profesionist din 9 iulie 2011 este un contract de publicitate media, deoarece din descrierea categoriilor şi tipurilor concrete de servicii de promovare rezultă că s-a urmărit promovarea prin intermediul mijloacelor de informare în masă scrise, audiovizuale sau electronice;
ii) având în vedere valoarea estimată a contractului de servicii de promovare de 2.239.000 EUR (fără TVA), rezultă că MDRT era obligat să publice un anunţ de participare şi un anunţ de atribuire cu privire la această procedură;

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2013, 11:37

12, roman: nu sint de acord cu tine, in presa enumerarea nu are valoare fara probe, fara fapte.

florin videa  •  2 decembrie 2013, 11:39

negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare” buuuuuuun…. in sfarsit…. nu am auzit pe nimeni la televizor sa spuna asta…. ok in cazul asta trebuie sa existe un referat de motivare… altfel, toti am face achizitii de-astea directe, de la firmele prietenilor…. referatul ala l-a citit cineva?

mosnicolae  •  2 decembrie 2013, 11:43

BRAVO!

bogdan  •  2 decembrie 2013, 11:46

Jos palaria si tot respectul meu pentru munca depusa.
Vreau macar sa simt ca institutiile statului supravegheaa ca legile sa fie respectate.

sven  •  2 decembrie 2013, 11:48

Felicitari pentru aceasta investigatie si pentru faptul ca ati ajuns la capatul firului ,
Da , eu cred ca aceste anchete ne vor ajuta sa avem un stat corect….de fapt statul este corect….oamenii care ne conduc nu sunt corecti.
Bravo Tolontane,bravo echipei tale.

alex  •  2 decembrie 2013, 11:51

bravo tolo….din cate vad, faci munca dna-ului si a dlaf-ului..bravo

vivi  •  2 decembrie 2013, 11:52

bravo!!baga-i la parnaie Catalin !!!Alooo !!! Ponta ce faci ?Gadea,omul din trustul tau Catalin,marele justitiar vad ca nu s-a gandit la vreo emisiune despre asta.Oare de ce?In schimb vine cu tot felul de subiecte expirate si pozeaza in omul care lupta impotriva coruptiei.Halal director de post.Cine nu e cu el e basist.Cu toate ca nu l-am votat niciodata si m-I se pare cel mai penibil presedinte din lume cred ca incep sa il inteleg dupa emisiunile marelui director.Bravo tie ca nu marsezi niciodata la prostiile lui si imi inchipui ca sunt o gramada de presiuni asupra ta chiar daca tu nu recunosti.Eu spun ca daca le-ai face publice ai fi mai castigat.Un om ca tine nu poate ramane fara service chiar daca traim intr-o tara corupta.In afara de asta cred si stiu ca ai destui bani sa pleci pe cont propriu

fanulumocanu  •  2 decembrie 2013, 11:54

E mai bine de o luna de cand s-a dat si ai promovat informatia cu miliardul de euro pe care trebuie sa-l returnam pe 2009-2011. N-am vazut oameni suparati, campanii pe FB , dezbateri la tv. Nimic. E o noua talharie la nivel mare,dupa zecile de miliarde furate in anii astia. Nu intereseaza pe nimeni daca nu e despre vreuna dintre alea 3-4 teme retardate care se tot rotesc si care atrag hipnotic. Daca zici ceva de unguri, ceva contra finantarii cultelor de la buget sau ceva eco-iluminat, ai sanse, altfel nu.
Aici nu-i vorba de un bat de chibrit care merge rupt , sunt multe bete de chibrit atat de bine sudate intre ele ca au redevenit bustean. Tinerii frumosi or sa zica: ce sa facem, domne, e sigurul bustean pe care-l avem , fara el ne ducem toti la fund . Hipstereala costa bani , nu principii.

mihai  •  2 decembrie 2013, 12:33

bravo, de 10 ori bravo,pacat ca nu aveti sustinere populara (pe care de ex a avut-o arafat la un moment dat)in acest demers.te-am acuzat de multe ori ca esti de partea cotroceniului (inca cred asta si consider ca e f grav pentru ca de acolo a inceput santajul procurorilor si transformarea lor in puppets comandati politic) dar vreau sa te felicit sincer pentru aceasta investigatie…asa basescofil cum esti macar faci naiba ceva impotriva mizeriei

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2013, 12:33

15, florin videa:

În documentul „Nota justificativă” nr. 2818/21.06.2011 întocmită de Direcţia Generală Achiziţii Publice din cadrul MDRT se menţionează: „Deoarece drepturile exclusive de proprietate şi vânzare a pachetelor de publicitate şi promovare legate de Gala internaţională de Box profesionist le deţine firma S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L. aşa cum reiese din adresa nr. 670/03.06.2011 transmisă de către Federaţia Română de Box, procedura aleasă este „negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”, conform art. 122 lit. (b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare (s.n.)”.

Iti dai seama ca la aceste intrebari ar trebui sa-ti raspunda ANT si MDRAP? 🙂 Sint documentele tale, nu sint ale lor, de fapt. Dar au spus ca nu ne pot da acces la documentele publice pentru ca ancheteaza DNA. Am punctat si in text.

bbb  •  2 decembrie 2013, 12:38

Respect !!!
In cazul in care nu se vor lua masuri dupa prezentarea concluziilor, cred ca va incepe jihadul, protestele de acum 1 an vor fi mici pe langa ce va urma …
PS: camere video fata si spate la masinile voastre sunt necesare.

Respect si multumim !

maria  •  2 decembrie 2013, 12:45

Contractul dintre ministerul d-nei Udrea si Rudel Obreja devine dintr-o data mult, dar mult mai interesant. Oare chiar nu o sa-l vedem facut public!?
Felicitari Tolo & echipa

m  •  2 decembrie 2013, 12:51

Tare!

euxin5  •  2 decembrie 2013, 12:52

Genial ! Nu-ti face probleme cu indivizii care „nu inteleg” sau „e prea stufos”. Dupa o munca imposibil de apreciat in vorbe, ai compus un text limpede, la limita simplitatii. Curge fara niciun obstacol pentru lecturat. Il apreciez foarte mult si astept cu nerabdare continuarea. Felicitari tie si Mirelei Neag !

pacalici  •  2 decembrie 2013, 13:16

O investigatie perfect documentata si lucrata. Astept continuarea cu interes. Bravo!

regele  •  2 decembrie 2013, 13:20

Va multumesc pentru un inceput de decembrie mai plin de lumina si speranta. Citind astfel de anchete inteleg ca politicul din Romania nu a ingenunchiar chiar toti jurnalistii de investigatie. Felicitari si mult respect

Florin Videa  •  2 decembrie 2013, 13:21

Scuza-ma, eu credeam ca vorbeai despre cazul ridzi! totusi, acolo ce fel de achizitie a fost?

revenind la cazul asta, cine are dreptul de a vinde publicitate pe un meci de box? evident, cel care a cumparat dreptul de a transmite… ca doar de-aia a cumparat… pe de alta parte, inainte de meci beneficiarul proiectului nu poate cumpara publicitatea si promourile direct la posturile unde le vor emise?

faranoroc  •  2 decembrie 2013, 13:24

Imi place sa citesc anchetele voastre, seamana cu romanele politiste, dar sincer nu cred ca acestea vor avea o finalitate macar in faza de cercetare penala. Sper totusi sa nu ramana doar fictiune…
Felicitari tuturor

vikingul  •  2 decembrie 2013, 13:32

Articolul nu e stufos, e cam lung, dar foarte explicit. Iar continuarea se anunta interesanta. Nu cred insa ca se va misca ceva desi pute de la mare distanta toata aceasta afacere

Pandele  •  2 decembrie 2013, 13:46

Cataline, ai inceput sa arati cate putin din putregaiul galei Bute!
ce e surprinzator ca nici un alt ziar sau televiziune nu incearca sa dezvolte subiectul! asa cum au facut cu Rosia Montana sau cazul „Monica Ridzi’; unde sunt vitejii investigatori – Chireac, Rosca Stanescu, sau asprul CTP? e ceva dubios aici, ca nimeni nu pomeneste nimic despre acesta frauda.
Oricum , facem un pariu ca numele care vor iesi la iveala, ca autori din partea Ministerului Turismului vor fi unele dintre : ALINA DINCA, CARMEN MORARU, MIHAELA DINCA, NASTASIA – fostul secretar general?
Atentie toate aceste persoane au avut si au si acum lefurile majorate cu 75% pentru ca lucrau cu Fonduri Europene (adica se „ocupa” de buna distribuie sau insusire a acestora;
ar trebui pe masura ce se descopera fraude sau matrapazlacuri sa returneze aceste sume necuvenite!
astept urmarea, cu dovezile!

Simona  •  2 decembrie 2013, 13:50

Felicitari pentru munca depusa! Toata presa ar trebui sa vuiasca acum..dar liniste…

dan  •  2 decembrie 2013, 14:00

Keep calm and carry on.

bogdan  •  2 decembrie 2013, 14:00

Foarte bun…succes in continuare.sper sa vedem ceva capete cazute,ar fi timpul,noi muritorii de rand suntem prea mult batjocoriti,mintiti,prostiti,etc.

fluturedenoapte  •  2 decembrie 2013, 14:04

Multumesc ca existati si ca va faceti munca ca la carte prin aceste anchete jurnalistice adevarate. Macar mai exista speranta…

socului  •  2 decembrie 2013, 14:07

DNA!! DNA de ce nu se autosesizeaza? Ca n-a dat tatucu’ verde? Ce tara, ce mizerie de tara….

clujean  •  2 decembrie 2013, 14:44

Tolo, doar o intrebare: daca zici ca la un individ corupt si care face magarii, exista 10 „colegi” de-ai lui care sunt dispusi sa-l dea in gat, de ce apar in presa si in justitie asa de putine cazuri de coruptie? Eu cred doar ca oamenilor le e FRICA. Chestia cu banii pentru partid n-o s-o opreasca NIMENI, NICIODATA, nici in Romania, nici in SUA, Germania, Marea Britanie sau Japonia ! Insa, in final, SINCERE FELICITARI pentru curaj! Sper doar ca sa nu incerce si pe tine sa te loveasca vreo masina 🙁

flipper  •  2 decembrie 2013, 14:50

@Catalin Tolontan,

Ancheta voastra este ca hartia de turnesol : arata ce este cu advarat DNA-ul – o institutie de stat SOLIDA impotriva coruptiei sau Un paravan de protejare a „coruptilor nostri” si de televizoancheta a „coruptilor lor”.

Daca nici datele certe – probe, acte, marturii – pe care le publicati voi nu vor determina schimbarea mersului anchetei de la tapi ispasitori gen Obreja, catre adevaratii faptuitori -Udrea si subordonatii/colaboratorii ei, atunci DNA-ul trebuie desfiintat! mananca bani degeaba si arunca praf in ochii europenilor. Justitie „de comanda”, cu anchete la caterinca nu ne trebuie!

cititorul nelamurit  •  2 decembrie 2013, 15:20

fff interesant…firma mama a BRD e prea des asociata cu fraude mari si in Franta… parca a fost si o sinucidere, Pierre Beregovoi…Group Societe Generale ar fi intresant de aflat ce interese reprezinta de la infiintare incoace ..daca dati o cautare ( Corneliu Dan Nicolae razboiul nevazut romani, banci, BRD, ING, Bancorex) s-ar putea sa dati peste o teorie a conspiratiei pe care eu o condamn cu tarie ca text negationist si antisemit,si nu va recomand sa o cititi; NU (conform filmului talentatului cineast e.vreu Sasha Baron Cohen, „Borat”)…ar mai fi interesant aspectul legarii prezentei afaceri de un fost ofiter de servicii secrete (cum adica „fost’???)..si iar ar fi interesant cine apare constant in reclamele BRD de la noi, oameni mai presus de orice banuiala, adevarate modele, dar cu cariere exceptionale si internationale mult dupa incheierea celor sportive, …si atunci totul, chiar daca nu se leaga,incepe sa arate ca facand parte din acelasi puzzle …sper ca Dl Tolontan are si ceva pile externe, in puncte cardinale favorabile, ca serialul sa poata continua

Bozo  •  2 decembrie 2013, 15:20

Ancheta excelenta, sper sa se finalizeze si cu ceva vinovati pedepsiti in justitie.

Este extraordinar ca mai sunt jurnalisti care pot sa mai conduca anchete bune de presa. Avem nevoie de asa ceva, gala Bute e doar o picatura intr-un ocean de sifonare de bani publici in buzunarele clanurilor politico-mafiote.

In Italia, operatiunea ‘maini curate’ de acum vreo 20 de ani a dizolvat la propriu partide mari precum cel crestin-democrat. Sper sa vina asta curand si pe la noi.

cititorul nelamurit  •  2 decembrie 2013, 15:21

((*****)) adica BO si RAT

cititorul nelamurit  •  2 decembrie 2013, 15:27

apropo de 2… ar trebui trimise rezultatele cercetarii in Franta si la „europeni”, prin europeni intelegand suprastatalii sau panstatalii. Nu cred cale place sa fie pacaliti, nici macar de catre obedientii lor , cum ar fi Guvernatorul si prietena sa politica, Prima Blonda.Sau de subordonatii acestora.

chitibus  •  2 decembrie 2013, 15:41

Fara nicio exceptie, cele 40 de interventii apreciaza demersul jurnalistic si admit ca principalul mafiot din aceasta tarasenie de milioane de euro este madam Udrea, protejata zbznghiului.

marcel zadda  •  2 decembrie 2013, 16:07

bravo!

respectul meu, domnule tolontan!

ervin  •  2 decembrie 2013, 16:09

Hoti ordinari sper sa infundati puscaria, gainari de kkat.

flipper  •  2 decembrie 2013, 16:10

Gents,

Voi va dati seama cati bani au trecut prin mana individei asteia de Udrea in calitate de ministru la Min Dezvoltarii Regionale? parca imi amintesc ca se vorbea de cca 4 miliarde Euro. daca se pastreaza proportia de la „gala Bute” cand jumate din suma s-a sifonat rapid, sa intelegem ca panarama asta de Udrea (si gasca ei, probabil) e mai bogata cu 2 miliarde de Euro? Fraaate, si la suma asta tot DNA-ul/ Procuratura dorm in papuci, ca n-au ordin?

bishop  •  2 decembrie 2013, 16:11

Felicitari ziarului pentru ceea ce incearca.
Avem nevoie de mult mai multe actiuni de acest gen in Romania. Din pacate nu stiu ce succes va avea, e foarte greu, aproape imposibil sa faci probleme unui clan atat de bine organizat. Cineva din politic ar trebui sa va ajute (cineva care totusi vrea sa faca dreptate), dar exista oare acel cineva?!!
Bafta multa!

flipper  •  2 decembrie 2013, 16:26

49, bishop,

Cine sa-i ajute, frate, ca procurorii astia cica sunt independenti si daca se amesteca vreunul din politic sar toate CSM-urile,ICCJ, Curtea Constitutionala plus baselu, M. Macovei si Comisia Europeana/ madam Reding , ca e „atentat la independenta justitiei”!! In asta consta organizarea aproape perfecta de clan de care spui tu, CLAN MAFIOT, bineinteles!

Comentează