Banii orfani ai Europei

ordonantaULTIMA ORĂ: Lovitură de teatru la DNA în Gala Bute: după articolul Gazetei, procurorul șef adjunct cere azi, 2 decembrie, urmărirea penală a responsabililor din ministerele Elenei Udrea și al lui Ion Ariton!

luni, 2 decembrie 2013, 10:23

ordonantaULTIMA ORĂ: Lovitură de teatru la DNA în Gala Bute: după articolul Gazetei, procurorul șef adjunct cere azi, 2 decembrie, urmărirea penală a responsabililor din ministerele Elenei Udrea și al lui Ion Ariton!

Primul efect, neașteptat, al investigației jurnalistice. Astăzi, 2 decembrie, procurorul șef adjunct al secției de combatere a infracțiunilor conexe corupției din DNA a emis o ordonanță prin care a declarat rechizitoriul întocmit pe 6 noiembrie 2011, și care, așa cum am scris, îi scotea de sub urmărire penală pe cei din MDRT, drept „nelegal”!

Mariana Alexandru, fostă adjunctă a lui Lucian Papici și cea care a lucrat la dosarele Năstase și Ridzi, susține în ordonanță că „rechizitoriul este nelegal sub aspectul soluțiilor de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați în săvîrșirea faptelor descrise și al calificării faptelor reținute în seama inculpatului Rudel Obreja, urmînd să se dispună infirmarea”.
Vom reveni!

Ruta secretă a milioanelor din Gala Bute (I)

Cum a plătit statul român 2 milioane de euro din buget pentru boxul profesionist X Cum a dat statul doar jumătate firmei organizatoare X Cum s-a dus ministerul Elenei Udrea cu decontul mincinos al întregii sume la coordonatorii banilor europeni și cum stă pitit într-o bancă franceză din România restul de bani, dormind de doi ani în conturi sarcofag.

investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan 

Întîi s-a auzit, puternic și bengos, anunțul.

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!
Apoi, ringul a strălucit. Lumina îți belea ochii.

“Let’s get ready to rumble”, adică, pe românește: ”Lume, lume, poftiți la cafteală!”.

Deși nu e nevoie de traducere aici, în țara cu cel mai scăzut salariu minim din Uniunea Europeană, 177 de euro pe lună, țară în care toată lumea rupe o boabă de engleză.

Nivelul de engleză al românilor scandalizează pînă hăt, departe. Presa din India a descoperit recent că ”mai multe companii din New Delhi și Bangalore au externalizat serviciile de call center în limba engleză către mai ieftina Românie europeană”, oferind astfel locuri de muncă europenilor sărmani și nu indienilor aflați în nevoie.

Michael Buffer, în costumul său alb impecabil, îi felicită pe Lucian Bute și Rudel Obreja

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!

Cei 9.000 de români din tribună aplaudă cînd aud strigătul celebru în sport, pe care Michael Buffer are copyright.

Buffer, 67 de ani, este cel mai cool ring-announcer din boxul mondial. El îi invită în cușca de lumină pe cei doi boxeri profesioniști, un român adoptat de Canada și un francez. Sîntem în 9 iulie 2011, București, România, Europa. Lucian Bute și Jean Paul Mendy își dispută centura de campion la categoria supermijlocie a versiunii IBF.

După prezentarea luptătorilor, crainicul îmbrăcat în costum alb și papion negru dispare. Buffer sare dincolo de corzi, în umbra protectoare și, ca să fim sinceri, cam prăfuită a sălii.

27.300 de dolari pentru crainic
Nemuritorul Buffer se mișcă nițel cam țeapăn la București. Crainicul e afectat. Ciudat, pentru că românii au fost oameni de cuvînt cu Buffer.

Pentru cele cîteva zeci de secunde cît și-a făcut treaba de profesionist la gală, crainicul a încasat în total 27.300 de dolari. Ultima rată de 6.100 de dolari a primit-o în mînă, chiar înainte de meciuri. Dar toate acestea aveau să se afle mai tîrziu, cînd, alertați de dezvăluirile din presă, inspectorii antifraudă europeni aveau să iasă în sfîrșit din birouri, făcînd cercetări în aerul de democrație obosită al Bucureștiului.

Raportul lor este o operă de acuratețe care se oprește însă brusc la ruta banilor.

Solidaritatea dintre pumn și bărbie

În septembrie 2011, DLAF, filiala românească a temutului OLAF, ia la puricat actele galei de box profesionist. Trecuseră aproape trei luni din iulie 2011, cînd România declarase Gala Bute eligibilă pentru cheltuieli europene în valoare de 1,92 milioane de euro.

Banii urmau să vină din fondurile europene dedicate apropierii nivelului de dezvoltare dintre țările membre ale UE. Fonduri de coeziune, cum se mai numesc ele. În acest caz, coeziunea a avut loc între pumnul lui Bute și bărbia moale a francezului Mendy.

Gala a fost declarată eligibilă pentru bani europeni

Potrivit Ministerului Dezvoltării de la București, dar și potrivit aprobării  Autorității de Management, răsturnarea boxerului francez cu cracii în sus în repriza a patra a reprezentat o reclamă a brandului turistic de țară.

Publicitatea a fost declarată bună de decontat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Axa Prioritară nr. 5, ”Dezvoltare durabilă și promovarea turismului”. Amin!

Crainicul de ring Buffer habar n-avea de toate aceste complicații legale. Cu cei 6.100 de dolari, ultima rată primită în bancnote mari și adăpostită în camera hotelului de cinci stele Marriott, crainicul avea alte griji. I se rupea de folosirea onestă a banilor. Banii orfani ai Europei. Și omul avea dreptate.

Pentru că pe Michael Buffet îl durea burta de leșina.

Pedeapsa lui Dracula pentru Buffer

Cu doar 24 de ore înaintea galei din 9 iulie 2011, crainicul american scăpase otrăvirii involuntare, în stil medieval, după o masă copioasă la Castelul Bran. Vizita la unul dintre sălașurile din Carpați atribuite Prințului Dracula era să se termine rău pentru american.

”Michael a mîncat ceva stricat și a rămas cu o indigestie crîncenă, care l-a chinuit în ziua galei”, avea să mărturisească unul dintre cei care l-au însoțit.

Buffer nu a fost singurul care a înghițit un dar otrăvit la acel meci.

Pe alții îi doare burta și acum. Pe unii abia începe să-i ardă. Potrivit DLAF și urmăririi penale lansate de procurorii DNA, gala a fost o încercare de fraudare a banilor europeni. Și mai mult de atît.

Limba li s-a tăiat și de 2 ani n-a crescut

De fapt, povestea e mai feroce decît vor să afle inspectorii DLAF și procurorii DNA.

Pornită din ringul sportiv, ruta banilor europeni miroase atît de urît încît aproape nimeni din România nu pare că vrea să se atingă de ea. Nici DLAF și nici DNA n-au descîlcit pînă la capăt drumul banilor în Galei Bute!  E ceea ce vă propune ziarul, începînd de astăzi. Să mergem împreună pe urma banilor.

Trei motive pentru care anchetatorii s-au blocat

Urmăririle penale ale DNA vizează doar două personaje, ambele din sport: Rudel Obreja, președintele Federației Române de Box, și Vali Vrânceanu, fost antrenor de lot național.  Nimeni din minister sau dintre responsabilii banilor europeni!
Cantonarea într-un adevăr parțial, echivalentul unei minciuni, s-a produs pentru că:

1  În mod repetat, anchetatorii au fost înșelați de către directorii din MDRT, parte a minciunii mai mari servite contribuabililor români și europeni deopotrivă.
2  Chiar și după schimbarea Puterii, nimeni nu are chef să deconspire o schemă prin care statul român minte Comisia Europeană prin intermediul unui minister condus de atotputernica Elena Udrea, ajutată de AMPOR, unde era și unde este șef Gabriel Friptu, lordul banilor europeni și fost ofițer de securitate.
3 Parte a schemei fraudării banilor a fost și un bancher de top, din BRD Societe Generale. Șefii de multinaționale au un statut privilegiat nu doar în media, ci și printre anchetatori. Pentru bancheri, pieirea începe însă atunci cînd banca descoperă frauda și vrea să-și apere prestigiul ”celor 8.000 de angajați care lucrează cinstit”.

1”Noi, românii, ne facem rău singuri”
Așadar, a păcăli Comisia Europeană pe fonduri europene e vîndută românilor ca un act patriotic.

Eu cred că aici, la turism, nu s-a întîmplat nimic greșit în Gala Bute. Cum să vă zic eu: noi, românii, ne facem rău singuri
Mirela Matichescu, actuala vicepreședintă a Autorității Naționale pentru Turism (ANT)

Am cunoscut ruta banilor acum luni de zile, dar dintr-o singură sursă.

Am încercat să confirmăm oficial. Să culegem opiniile și explicațiile tuturor părților. Urmarea? Tăcere și refuzul de a ni se da documentele publice. În schimb, discursuri din toate părțile despre iubirea de țară.

120937 mirela matichescu si radu mazareReplica Mirelei Matichescu (foto), ”noi, românii, ne facem rău singuri”, e un bun motto. Matichescu e omul lui Radu Mazăre și aparent opozabilă radical fostei guvernări.

De fapt, instituția ei a refuzat orice lămurire a situației.

Personajul Obreja

Cu Obreja am discutat repetat, a acceptat să ne întîlnim, dar a insistat să nu publicăm nimic dinspre el. Nici o clarificare oficială!

Organizatorul galei apreciază Gazeta pentru ”că luptați împotriva hoților care au nenorocit țara”, dar e supărat definitiv pentru că ”prin ce ați scris, eu am ajuns omul rău”.  Apoi sare în apărarea ziariștilor gsp în polemicile pe facebook despre alte investigații. Nu cere favoruri pentru asta. Oricum nu le-ar fi obținut. Un personaj. Dumnezeu știe cum va ieși din beleaua asta.

Dacă voi nu băteați cîmpii la Gazetă că se fraudează, România ar fi decontat banii europeni pentru Gala Bute. Deja Autoritatea de Management dăduse aprobarea! Ar fi fost și corect, și un cîștig pentru țară
Rudel Obreja, organizatorul galei

PDL-USL, același ANT!

2Obreja nu e singur. Conservarea minciunii reprezintă uzanță de stat. ANT a intrat în meditație zen, după ce a primit cererea oficială a ziarului.

Joi, 21 noiembrie 2013, ”Turismul” a ieșit din meditație, comunicînd că refuză să furnizeze contractul Galei Bute și alte documente publice solicitate. Pretextul? ”Referitor la documentele solicitate în copie, facem precizarea că aceste documente fac obiectul unei anchete penale în curs de desfășurare și se exceptează de la accesul liber al cetățenilor”.

E, evident, o minciună a ANT, bazată pe o citire răuvoitoare a legii. Faptul că DNA anchetează cazul nu suspendă dreptul cetățenilor de a avea acces la informațiile publice din caz! Investigația justiției nu transformă documentele publice în unele mai puțin publice.

Cînd Puterea conservă oamenii

La 2 ani și 5 luni de la semnarea contractului care viza decontarea din bani europeni a unei acțiuni sportive, oficialii de la București apără încă secretul fetid.

Puterea s-a schimbat, dar amăgirea e aceeași. Orice demers de aflare a adevărului te aruncă într-o colosală cameră a oglinzilor. MDRAP, fostul minister al Elenei Udrea, acum condus de Liviu Dragnea, a furnizat cu greu doar un ordin de plată cerut de ziar, refuzînd însă discuțiile față în față pe această temă cu cei care au făcut plățile și care știu traseul banilor.

3Acum, pe bune, sînt de înțeles! Oamenii sînt tot în sistem.

Mihaela Dincă, cea despre ca­re o sursă spune că ”a fost im­plicată la greu în cazul Bute în calitate de director ­apropiat al Elenei Udrea pe Juridic și A­chi­ziții”, este acum secretar ge­neral adjunct al lui Liviu Dragnea. În locul clarificărilor față în față, ei ne trimit la Legea contabilității!

Ghinion însă pentru cei care fac, se rotesc și tac! Cadavrul banilor e îngropat, însă minciuna a intrat în putrefacție. Pe 31 octombrie 2013, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a anunțat că ”România va trebui să plătească Comisiei Europene peste 1 miliard de euro pentru deficiențe în sistem, conform unui control al folosirii fondurilor în anii 2009-2011”. Gala Bute punctează ce înseamnă ”deficiențe de sistem”.

Aproape jumătate din bani au fost deturnați de MDRT

De ce tac oamenii statului? E limpede că nici o autoritate națională nu are chef să dezvăluie  matricea prin care superclasa politică, de business și bancară dintr-o țară săracă, folosindu-se de alibiuri fals patriotice și de privirea întoarsă a elitei europene, fraudează în folos propriu fondurile comunitare. Și, dacă nu ține, fraudează fondurile naționale!

Mărturiile aflate în posesia Gazetei Sporturilor arată că evenimentul sportiv din iulie 2011 a fost ocazia pentru ca aproape 1.000.000 de euro din banii solicitați europenilor, și achitați în final din bugetul României, să nu ajungă niciodată la firma care a organizat meciurile și să ia o altă destinație.

Cam jumătate din bani au fost deturnați din drum chiar de către directori din interiorul MDRT, după un ritual gîndit divin de un director al BRD Société Generale.

Trei lucruri pe care nu le-ați știut despre Gala Bute

Pe scurt, ce vom dezvălui:
1 Evenimentul sportiv a costat jumătate față de cît MDRT a declarat public. Aproape jumătate din cei 1,92 mil. euro plătiți de MDRT au devenit ”surplus”, după formularea unui bancher, și au fost deturnați.
2 Mai exact, 3,5 milioane de lei, adică diferența dintre minciuna care ni s-a servit și cît a încasat Obreja pe bune, au ajuns în conturi fără nici o legătură cu gala de box din 9 iulie 2011.
3 Banii sînt și acum în aceste conturi aflate la BRD! Dacă procurorii DNA vor cu adevărat să extindă cercetările, românii își vor recupera măcar această parte a pagubei, care este disponibilă și lichidă.

Autorii și complicii

Am început să scriem despre această afacere sportivă în aprilie 2011, cu luni de zile înainte de meci. Vom expune fapte. Vom arăta cifre și documente. Va fi interesant și fair. Acolo unde nu avem piesele clar îmbucate, vom recunoaște acest lucru și vom arăta contururile mișcătoare.

Informațiile arată cum contractul, recepția evenimentului, depunerea cererii de decontare către fondurile europene și plățile finale din bugetul public au fost efectuate printr-o combinație care are toate datele unei infracțiuni de stat, operată prin oameni din mai multe autorități. Trăim într-un stat mincinos și gangster!

Autorii și complicii operațiunii Gala Bute sînt:

– demnitari și funcționari din ministerul României condus pe atunci de Elena Udrea;
– angajați ai statului ­care, independent de minister, aveau datoria să vegheze la corectitudinea folosirii fondurilor europene;
– organizatori ai evenimentului;
– cel puțin un bancher ­care a gîndit și facilitat ruta pre­ferențială a banilor;
– foști angajați ai serviciilor secrete.

O combinație de stat

Vom discuta despre fapte concrete și nu despre oameni în general și ne vom axa pe persoane și nu pe instituții. Adevărul e că multe dintre operațiuni au fost derulate de indivizi care au lucrat în secret și împotriva reglementărilor interne ale instituțiilor lor.

Nu fură ministerul, fură oameni din minister. Nu deturnează banca, bancherii sînt cei care o fac.
Așa cum nu românii, grecii sau italienii fraudează fondurile europene, ci tipi care aparțin unui popor  minuscul ca număr, dar ubicuu reprezentat pe tot continentul: prădătorii.

De ce denumim atunci ruta banilor la Gala Bute “o operațiune de stat”?

“Pentru că e o matrice de complicități continuate. Pentru că, precum în Gala Bute, așa s-au petrecut lucrurile în mai multe cazuri pe bani europeni. Pentru că există o înaltă protecție politică acordată viziunii că e patriotic să încerci să faci asta cu fondurile europene”, explică o sursă a ziarului.

Bani pentru Partid

4Și f.f. important: acțiunea are datele unei combinații de stat pentru că unul dintre scopuri finale este finanțarea partidelor.
Ce semnifică partidele în România?! ”Clanuri, neutre ideologic și structurate doar după criteriul banilor”, după cum le caracterizează, într-un recent articol din ”Dilema veche” (abonați-vă!), Sever Voinescu, fost politician cu acces la semnificațiile Puterii.

Ce coincidență de la distanță! Una din sursele ziarului descrie exact la fel sistemul Bani pentru Partid, într-un citat pe care l-am mai publicat: ”Partidele acționează ca o mafie. Cînd finanțarea le este amenințată, pun în funcțiune mașinăria influențării opiniei publice, timorarea justiției sau mușamalizarea subiectului de presă. Aveți grijă!”.

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!

Cînd oamenii s-au săturat

Umilința i-a făcut să vorbească pe unii dintre cei care știu

Acum două săptămîni, o mașină a mers încet, pe o alee în întuneric, în spatele ziaristei Mirela Neag, chiar în fața blocului în care locuiește. Cînd jurnalista a ajuns într-o zonă unde nu mai exista trotuar, mașina a accelerat brusc și a încercat să o lovească. Ziarista a evitat impactul, refugiindu-se  între alte mașini, parcate.

Nu e paranoia, dovadă că n-am făcut un subiect din asta, deși media a sărit, interesată. A fost, probabil, un avertisment sau, șanse destul de mici, un incident fără legătură, produs de un tîmpit izolat.

Fuseserăm avertizați că, după 20 de ani de jurnalism de investigație, de data asta intraserăm pe terenul unor combinații profunde, profitabile și apărate statal. Sistemul acesta de prăduit fonduri europene aduce bani mulți.

La fiecare corupt, sînt 10 furioși

Și, multă vreme, caruselul de căluți s-a rotit cu becurile aprinse. Dar, în această țară, cea mai prădată și mințită din UE, din care 5 medici pe zi fug ca să lucreze în străinătate și în care aceiași înalți funcționari care provoacă penalizări de 1 miliard de euro din fonduri europene continuă să stea pe posturi, mulți dintre cetățeni s-au săturat.

Pentru fiecare personaj, din ministere, bănci, servicii secrete și Parchete, cumpărat pe bani sau corupt cu protecție politică, există, în aceleași instituții, 10 oameni dispuși să vorbească.

Vreme de cîteva luni, am avut mulți oameni care ne-au povestit părți ale afacerii, dar o singură sursă care ne-a vorbit despre circuitul complet al banilor. Deși destule fapte confirmau această sursă, am preferat să așteptăm.

Acum, sîntem în posesia mărturiei celei de-a doua surse, extrem de bine informată, care a confirmat felul uluitor în care MDRT a mințit în Gala Bute și a plătit, de fapt, pe altcineva.

Cele două surse nu se cunosc între ele, lucrează în lumi diferite, dar ­ne-au descris aceeași rută și au indicat sume aproape identice cu care s-a operat în Gala Bute.

LLLLETS GET RRRREADYYY TO RUUMBLEE!

Pasul 1

Contractul

Pe 24 iunie 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) semnează contractul nr. 232/24.06.2011 cu firma Europlus Computers SRL, a lui Rudel Obreja, președinte al Federației Române de Box (FRB).

Obiectul contractului este promovarea brandului turistic al României din bani europeni. Valoarea contractului este stabilită la 1,9 milioane de euro plus TVA.

Cînd fondurile europene alimentează corupția

Conform mărturiilor din raportul DLAF: încă de la început, contractul se prefabrică la îndemnul directorilor din minister ca să capete aparența necesară decontării sale din bani europeni. Este minciuna originară.

”Legea nu a fost respectată nici de minister și nici de firma organizatoare”, aveau să consemneze în raport inspectorii DLAF. De multe ori au scris asta!

De fapt, Gala Bute prezintă ”designul specific situației în care fondurile europene alimentează corupția”, după o analiză general valabilă a Roxanei Damian, expert care a elaborat vreme de mai mulți ani aplicații pe fonduri structurale pentru societatea civilă.

Fenomenul corupției din fondurile europene, cu nume și cazuri, apare în mai multe rapoarte ale Serviciului Român de Informații. ”În acest moment, avînd în vedere pierderile de miliarde de euro, e afectat direct interesul național”, consideră cei din SRI, potrivit unei mărturii.

Cum ar zice Michael Buffer, ne-au lovit la pateu. În box, pateu egal ficat. Ficatul neapărat și cam gras al unei țări.

Pasul 2

Creditul

Pe 30 iunie 2011, îndrumat de un om din MDRT pe care refuză să-l numească oficial, ”nu-mi aduc aminte”, a declarat el inițial în fața procurorilor, Rudel Obreja intră triumfător în blocul turn al  băncii BRD Societe Generale.

Chiar în acest moment începe circuitul spectaculos al banilor. Fără nici o garanție imobiliară, obține un credit de 10 milioane de lei. Cine l-a trimis pe Obreja la BRD?! Și de ce?

Ne revedem în ziarul de mîine! Ready to rumble.

Comentarii (101)Adaugă comentariu

Dann  •  2 decembrie 2013, 16:29

Domnule Tolontan nu pot decit sa va felicit pentru investigatie. Apropo, cred ca ministerul public ar trebui sa va plateasca pentru documentare, dar cred ca veti fi „pasuit”! Insa nu pot sa nu imi reamintesc niste anchete facute de dvs. peste care s-a asternut praful. Ce s-a intimplat cu afacerile: Complexul Olimpic de la Piatra Arsa, Stadionul Olimpia, Academia de tenis a lui Nastase de la Vointa, etc??? Reveniti, poate cei „interesati” isi aduc aminte.

roman  •  2 decembrie 2013, 16:36

Chiar în acest moment începe circuitul spectaculos al banilor. Fără nici o garanție imobiliară, obține un credit de 10 milioane de lei. Cine l-a trimis pe Obreja la BRD?! Și de ce?

Ei da !!! Cine , la cine, si de ce?
Astept maine in presa, iar spre dupa amiaza DNA, sa se autosesizeze, ca azi ! Pana de Craciun sa-i vedem cum intra la DNA, cica sa fie ” martori”. DNA, ar fi trebuit azi sa te sune TOLO, sa-i dai materialul, sa poata face ce trebuie ……. aprobari, etc. Te-o fi sunat? Sunt curios de directorul din BRD, care este? Azi n-o fi plecat pana la Paris si apoi ca ” ala de nu-l mai gaseste nimeni de la ANAF”? Ce tara? Ce oameni? Dar si noi , multi ….. Cum de-I mai rabdam?!

Claudiu  •  2 decembrie 2013, 16:38

Dupa cum vedeti domnule Tolontan, dumneavoastra si oameni ca dumnevoastra sunteti inca pe aceste meleaguri din motive doar de dumneavoastra stiute.

Toata aceasta munca exceptionala, sa nu uitam ceea ce ati reusit si in precedenta ancheta care o viza pe doamna Ridzi, in loc sa fie apreciata este „neinteleasa”. Pur si simplu cei mai multi sunt depasiti, sunt limitati, inteleg doar subiectele „Clejanii”, „Crudutele” sau „Gigi”.

Apreciez munca dumneavoastra si mai ales perseveranta in conditiile in care sunt convins ca realizati faptul ca totul e in van…

danms  •  2 decembrie 2013, 17:00

Tot respectul pentru investigațiile Dvs. !!!
În altă ordine de idei, am o întrebare : ce se întâmplă cu ziarele de sport din România ???? Prosport-ul e terminat iar Dvs. vă ocupați de treburile DNA ! Ce-ar fi să mutați articolele pe site-urile de specialitate și-aici să furnizați INFORMAȚIE SPORTIVĂ ? Eu când accesez gsp.ro o fac pentru sport și nu pentru anchete fie ele și în legătură cu sportul ! Ce ziceți D-le Tolontan, vreau prea mult în vremurile astea ???

supertuxy  •  2 decembrie 2013, 17:09

Felicitari pentru abnegatia dumneavoastra; de multe ori dupa ce va citesc articolele simt si regret pentru ca nu fac acelasi lucru. Dar e firesc ca talentul, munca si dreptatea sa atraga admiratie, desi la noi nu se intelege importanta/puterea jurnalismului.

Asa ca indiferent de rezultatul urmarii penale, trebuie sa aveti parte de mult respect.

cristi  •  2 decembrie 2013, 17:28

Felicitari pentru articol. Domnule Catalin Tolontan va rog sa faceti o investigatie in organizarea concursului de inspectori antifrauda de la ANAF din octombrie . Sa vedeti acolo cum se fura .

Alexandru  •  2 decembrie 2013, 17:53

🙂 let s get ready to rumble 🙂
V-am luat banii fraierilor (platitori de taxe si impozite)
Nu-i nici-o rusine sa ceri, rusine e sa nu primesti

Cristi G.  •  2 decembrie 2013, 17:56

Este cunoscut faptul ca Michael Buffer are tarif fix de $ 10,000.
Romanii au ‘platit’ $ 27,300. 🙂 Au luat spaga de unde au putut.

Bogdan Bârligă  •  2 decembrie 2013, 18:00

Parcă văd că finalitatea va fi că veți fi puși sub acuzare pentru că nu vreți să dezvăluiți sursele 🙂
Nu vă lăsați!

ballo  •  2 decembrie 2013, 18:18

Bravo Tolo !!

Mihai Rusu  •  2 decembrie 2013, 18:20

Gala Bute nu este una singulara in deturnarea si pierderea banilor publici prin sport. La o valoarea ceva mai redusa de 300.000 €, se inscrie „injectia publica” data de guvernul Tariceanu in cadrul a 3 intilniri de Cupa Davis ale FRT cu Japonia, Coreea de Sud si Franta din timpul mandatului respectiv. Adaugam alti 250.000 € disparuti in acte dar regasiti in auditul efectuat in anul 2009 prin incheierea mandatului (dezastruos) al unor manageri (in)competenti, astfel ca vom ajunge la 550.000 € pierderi de bani publici numai in tenis. Luat la bani marunti fotbalul, care refuza un audit anual, atunci pierderile din taxele fiscale ale cetatenilor ajung la sume fabuloase.

alex d  •  2 decembrie 2013, 18:33

la numarul 54 ne-a scris un asa zis „postac de serviciu”. Asa actioneaza mizeriile astea securiste, cand nu mai au nici un fel de argumente sa combata o idee, pur si simplu schimba subiectul sau il trec in derizoriu „asta e ziar de sport, de ce scrieti despre altceva” sau „in alta parte s-a furat de 100 de ori mai mult, de ce nu scrieti despre asta” sau „aveti un interes personal sa atacati chestiunea asta”. Daca urmariti la TV cine folosesti argumente de acest tip, veti putea cu mare acuratete sa identificati fostii si actualii reprezentanti ai serviciilor secrete.

Dan  •  2 decembrie 2013, 18:41

Asta e la fel ca aia cu giga popescu…. Bravo! …si multumesc!

NO NAME  •  2 decembrie 2013, 20:06

Asta nu e ancheta jurnalistica. Nici o informatie nu e obtinuta pe cont propriu, jurnalistic. Este o poveste spusa la gura delatorului care vrea sa-si infunde adversarii politici. Asta e moda de Bucale. Moda ce va pune pe dric Romanica… Halal, capitala!

koll  •  2 decembrie 2013, 20:08

Bestii…

Miki Maus  •  2 decembrie 2013, 20:42

Până aici n-am înţeles mare lucru.

Dacă banii sunt în cont la BRD… înseamnă că n-au dispărut. Al cui e contul şi de ce sunt păstraţi banii acolo? Pentru… partide? Care anume?

Unde e exact ”corupţia”, în cazul de faţă? Există o definiţie destul de precisă, deocamdată neverificată de fapte. Urmează adevăratele dezvăluiri – în articolul viitor?

(Era într-adevăr necesară intercalarea unei reclame pentru ”Dilema veche”?)

bogdan  •  2 decembrie 2013, 21:07

Felicitari pentru investigatie! Se pare ca dvs. si ziarul dvs. reprezentati adevaratul DNA in Romania, cei care ar trebui sa faca asta deturneaza fonduri prin salariile pe care le iau degeaba.

dac.impielitzat  •  2 decembrie 2013, 21:08

Domnul sa va dea sanatate tie Tolo si echipei tale.
Sanatate si putere sa luptati cu mizeriile astea.

alex  •  2 decembrie 2013, 21:18

Sunteti chiar meseriasi! Felicitari

gabriel  •  2 decembrie 2013, 21:32

Ati reusit sa miscati muntii, adica DNA! Bravo si felicitari! Le meritati din plin.

Lucian  •  2 decembrie 2013, 21:39

Bravo Tolo & Mirele & Co…

Ce mi se pare grav rau e ca la carmele institutiilor se succed indivizi „numiti politic”, si care ajung acolo pe promisiuni de genul „nu repetam hotiile predecesorilor” si „cei vinovati vor plati”.

In realitate de, se schimba doar soferul si destinatia masinii cu bani, obtinerea banilor si traseul sunt rapid asimilate de noii vatafi.

Mult succces dragilor.

simina2  •  2 decembrie 2013, 21:47

In cazul galei Bute e vorba de numai un milion. CE ne cere sa returnam un miliard. Adica o mie de miliarde! Unde s-au dus acesti bani? Cate alte milioane s-au sifonat in acelasi fel si unde au ajuns?
Cand milioane de romani traiesc intr-o saracie crunta, fara bani de medicamente, de caldura sau de mancare unii, cativa, fura miliarde si traiesc ca-n rai fara sa-i deranjeze cineva. Sau ceva. Nici DNAul si nici constiinta. Care parca nu exista. Sau, poate, ma insel?
D-le Tolontan, asa cum v-am mai spus, paziti-va! Cine isi omoara semenii lipsindu-i de caldura, madicamente si mancare, nu se da inapoi nici de la suprimarea fizica a adversarilor!

sile  •  2 decembrie 2013, 21:53

Citesc si ma minunez. DNA chiar a revenit asupra deciziei in dosarul Bute si a extins urmarirea penala si asupra celor responsabili din doua ministere? Bravo, domnilor! V-am subestimat calitatile de jurnalisti de investigatie si va cer scuzele de rigoare. De azi va respect mai mult

sly  •  2 decembrie 2013, 22:11

Tot inainte.Nu va lasati.A inceput sa arda rau adevarul.Au inceput sa atace daca le-ati scormonit musuroiul plin cu bani, relatii, minciuni.
Lucrurile astea se stiu de multi ani si politrucii+birocratii se pot rezuma la : toti fura, nu conteaza din ce partid fac parte.

paul  •  2 decembrie 2013, 22:12

„Așa cum nu românii, grecii sau italienii fraudează fondurile europene, ci tipi care aparțin unui popor minuscul ca număr, dar ubicuu reprezentat pe tot continentul: prădătorii.” – asta e, probabil, singurul lucru total gresit. dc oamenii cinstiti ar fi 20 la suta, iar din ei macar jumate ar fi si curajosi, am fi departe. procentul de pradatori nu este insa mic, ci mai mare de 80 la suta… atata doar ca din fericire f putini pradatori au si coltii necesari sa se infrupte, ceilalti doar stau si saliveaza.

cezar prusac  •  2 decembrie 2013, 22:17

la tanti nuti nu se ajunge. deja obreja si-a recunoscut vina – s-a gasit un tap ispasitor – toata lumea-i fericita 🙂

meritiati felicitari si de ce nu si la alte astfel de „anchete” jurnalistice – cine stie poate cei de la DNA vor mai citi si pe viitor ziarul 😀

alex cta  •  2 decembrie 2013, 22:29

Felicitari pentru articol domnule tolontan. Abia astept sa citesc si continuarea. Pacat ca institutiile statului nu sunt in stare de astfel de investigatii.
Dar cel mai trist este ca nu prea mai avem ziaristi de calibrul dumneavoastra care sa aibe curajul sa scrie liber despre nedreptatile din societate. Este din ce in ce mai greu sa citesti un articol intr-un ziar sau sa urmaresti o emisiune la tv fara sa aibe tenta politica. Prea multi ziaristi in ziua de azi scriu la comanda…..
Inca odata FELICITARI si speram cu totii sa ii vedem pe cei responsabili de aceste furaciuni dupa gratii acolo unde le este locul. Pacat totusi ca in acest scandal sa murdarit orecium imaginea lui Bute si ca hotii care ne conduc se folosesc si de evenimente sportive sa fure bani….
multa bafta in continuare.

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2013, 22:51

51 dann: piatra arsa a fost o ancheta de acum aproape 15 ani? 🙂 O mai tineti minte? Curtea de Conturi ne-a dat dreptate dupa ce-am publicat… ce vremuri, nu exista legea accesului la informatiile publice, se lucra doar pe surse… s-au recuperate o parte din bani

Ion  •  2 decembrie 2013, 23:06

Va faceti munca cu daruire, se simte asta, si curaj, se vede si asta, si de aceea eu, un simplu roman, va respect si va admir. Felicitari si colegei d-voastra si va urez la amandoi sanatate si mult spor in tot ceea ce faceti. Mi-ati facut ziua si, de ce nu, viata mai buna

cristi  •  2 decembrie 2013, 23:21

Si noi, cei de peste Ocean urmarim investigatia ta pentru ca ne intereseaza tot ce e legat de Bute, care pentru noi e un campion. Pacat de el ca a fost tarat in hotia asta groteasca. Cred insa ca el nu a avut nici un amestec. Totul e din vina lui Obreja si a lui Udrea, care s-au intrecut unul pe altul in a face poze in fata fotografilor si cameramanilor. Acum sa faca poze si in fata DNA, la tribunal si apoi in celule, pentru ca acolo le este locul impreuna cu toti restul care au semnat si parafat afacerea.
Felicitari pentru ca luptati pentru adevar.

Marius  •  3 decembrie 2013, 0:02

Bravo Catalin, felicitari! M-am bucurat atit de tare cind ti-am citit articolul de parca a venit Craciunul mai devreme cu cadouri :).
Iti multumesc pentru munca ta, si iti tin pumnii pe mai departe.

Cristi A  •  3 decembrie 2013, 0:06

Cataline la comentul 58 este o declaratie foarte interesanta. semnatarul stie mult mai multe, si nu numai despre aceasta gala.Viva Las Vegas.

ciomu  •  3 decembrie 2013, 0:15

Cea mai tare echipa de investigatie din presa romaneasca. DNA a intors practic dosarul si l-a extins. Bravo! Va urez cat mai multe anchete jurnalistice de acest calicru!

vladtepes  •  3 decembrie 2013, 0:22

O zi mare pentru Gazeta, pentru presa din Romania. Este o victorie importanta in fata unui sistem corupt si nepasator.

doina  •  3 decembrie 2013, 0:33

Mergeti pana la capat ca se poate. Suntem alaturi de voi.

boby  •  3 decembrie 2013, 0:48

Obreja asta este un soarece, un soricel. A intrat in asa un anonimat ca pentru mintea lui si publicitatea negativa e buna. Faptul ca a reusit sa faca si el poze cu Udrea si cu Michael Buffer sunt cele mai mari realizari ale vietii lui. Dosarul se va extinde si nu-l va mai cuprinde doar pe Obreja. Obreja nu numai ca nu a avut in viata lui o suma echivalenta cu 1,5 mil de euro dar pina la Gala Bute nici nu stia cum arata.
Perfect de acord ca nu trebuie sa plateasca doar obreja ci toti acesti hoti ordinari care au jupuit statul de atatia ani de zile prin astfel de operatiuni frauduloase. Deci in concluzie dosarul va fi extins si asupra altor persoane si pentru eventuala inculpare a acestora alaturi de soricel.

Andutzu  •  3 decembrie 2013, 2:03

Draga GSP(Catalin Tolontan) astia 2 mil de euro sunt ca si 2 lei pt tine.Sunt cazuri unde guvernantii nostrii fura mult mai mult cum ar Rosia Montana sau cazul dramatic al oamenilor de la Pungesti.Stiu ca sunteti ziar sportiv dar ati putea aloca niste spatii acestor subiecte mult mai importante pt romani decat 2 lei(mil euro).Nu zic ca acest caz nu ar fi important sau nu ati facut o descoperire utila,dar compartiv cu altele….

cititorul nelamurit  •  3 decembrie 2013, 5:08

DNA-ul nu se va atinge de Dna Udrea.Pt ca 1) ambele persoane (fizice si juridice) sunt basiste.2) Extrapoland cele de pana acum, nimeni nu s-a atins de Dna Udrea, asa cum nu se atinge de Dl Basescu. Actuala putere politica, ata timp cat era sita noua intre ea si popor, inaintase 400 de dosare referitoare ala administratia PDL si NICI UNUL nu a plecat in cercetare.PT ca „organele”, la vedere (DNA. ANI,Inalta Curte) sau secrete sunt basiste.

torontezu  •  3 decembrie 2013, 5:17

Faptul ca banii sunt inca „pe stoc” probabil ca inseamna ca acel cont e fondul de rulment pt. alegerile 2014.

Felicitari de la distantza (fizica), dl. Tolontan. Pt. efort. Restul e pe planul doi.

cititorul (ne)lamurit  •  3 decembrie 2013, 5:21

pt Miky Maus 66 „Dacă banii sunt în cont la BRD… înseamnă că n-au dispărut. Al cui e contul şi de ce sunt păstraţi banii acolo? Pentru… partide? Care anume?”…eee, stai linistit la locul tau..al cui e contul? secret bancar; de ce sunt pastrati? ca sa fie ; acolo? ca e omul lor….banul poate sa existe doar in cont, dar sa nu il acceseze decat cine trebuie si cand trebuie,la o adica adica poate sa nu mai existe, ca a luat altcineva un credit neperformant, subgarantat, stiind de acea intrare…nu stii ca orice banca ruleaza mai multi bani decat are in cont ? asta e si principiul bancii, de aia sunt atatia bani in lume, de aia se poate fura fara masura si de aia, rar, falimenteaza cate o banca..De ce sunt pastrati? pt rulaj fictiv, bilanturi favorabile,justificari la nevoie (cum ar fi cazul de fata)…care anume partide? cele care trebuie (sunt la Putere si/sau au sustinerea serviciilor)…n-ai apucat comunismul..poezia Partidul..”Partidul e-n toate, e-n cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare”….genial George Lesnea , care stia el ce stia, si de acasa

ioan  •  3 decembrie 2013, 6:37

Cataline, ati scormonit prea mult si nu cred ca de-acum actuala putere chiar mai incearca sa bage g u n o I u l sub pres.
Cred ca deocamdata doar trag de timp pana mai aproape de alegeri si o sa-i „rezolve” pe Udrea si pe-ai ei atunci in perioada aia cand are cel mai mare impact la electorat.

N-ai vazut ca Udrea si-a mai temperat ambitiile politice chiar si in interiorul partudului propriu?

Ciocul din ce in ce mai mic, stie ca i se pregateste ceva, cred ca o sa incerce o negociere de genul „ies din politica daca ma lasati in pace”, ce zici?

movilaieremia  •  3 decembrie 2013, 8:45

felicitari mai avem si romani adevarati cistiti loiali care au inceput sa trantesca la pamint mafia bravoooooo

kojak  •  3 decembrie 2013, 8:54

De mare senzatie! S-a trezit DNA! Bravo!

georgel  •  3 decembrie 2013, 8:56

și uite așa, în loc să ne ducem cu plăcere la un meci, ne gândim numai la blaturi, la bătăi cu jandarmii, la înjurat pe unul sau altul, instigați sau nu de presă. Tânărul nu mai are nicio motivație să se pregătească în copilărie, să ajungă jucător precum erau Hagi, Răducioiu sau Niculae, la 18 ani. Subliminal ni se inoculează ura pentru conducători și ne luăm lumea în cap. Sporturile de echipă sunt practicate de oameni modești, nu de cei bogați, dar este nev oie și de finanțare. Creând impresia că în alte locuri este raiul din Europa, tinerii noștrii ajung acolo cu o ”mentalitate de aici” și își ratează șansa vieții, pe care puțini o au.
În justiție vor plăti numai cei care au semnat, sau nici aceia. Dvs înfățișați cazul dintr-un punct de vedere, al politicianului (sau jurnalistului) care nu s=a înfruptat din bani.

americanu  •  3 decembrie 2013, 9:30

Felicitari Tolo ! Nu te lasa desi lupta e grea …de oameni ca tine are nevoie Romania !

dorin  •  3 decembrie 2013, 18:27

Cand o vad pe Udrea incatusata atunci pot spune cu mandrie, traim intr-un stat de drept. Pana atunci doar vorbe si iarasi vorbe spuse in ascuns.

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Contul de piatră s-a dărîmat  •  5 decembrie 2013, 12:00

[…] 1. Banii orfani ai Europei 2.Profitul Galei: 1,2 mil. de euro 3. Împărații fondurilor europene […]

Banii orfani ai Europei – Wikipolis  •  13 decembrie 2013, 14:28

[…] Rudel Obreja, urmînd să se dispună infirmarea”. Mai multe detalii, aici Vom […]

Nasul TV » În numele îndoielii | Punctele slabe ale acuzării în Gala Bute și varianta plantării unui agent secret lîngă Elena Udrea  •  2 martie 2015, 9:46

[…] descoperirea rutei banilor (cea despre care Gazeta povestea în decembrie 2013) s-a întîmplat la DNA în ianuarie 2014, probabil că procurorii ajunsese deja la Topoliceanu. […]

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: În numele îndoielii  •  2 martie 2015, 10:49

[…] descoperirea rutei banilor (cea despre care Gazeta povestea în decembrie 2013) s-a întîmplat la DNA în ianuarie 2014, probabil că procurorii ajunsese deja la Topoliceanu. […]

Comentează