Justiția a vorbit

2-3
Monica Ridzi, primul ministru din istoria sportului românesc condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia nu e definitivă

marți, 28 ianuarie 2014, 10:59

2-3
Monica Ridzi, primul ministru din istoria sportului românesc condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia nu e definitivă

Ediția de azi a Gazetei Sporturilor nu conține fotografii. Cuvintele sînt la locul lor, dar pozele din fiecare pagină a ziarului au fost înlocuite cu idei, cu sentimente și cu argumente de la dumneavoastră.

Sub asaltul imaginilor și al spectacolului televizat, am decis să oferim totul, pentru o zi, cuvintelor.

În fond, ce a fost cazul Ridzi? Un efort comun de a înțelege. Filele corupției de la cel mai înalt nivel al sportului românesc, dezvăluite în iunie 2009 de către Gazeta Sporturilor, s-au bazat pe informații, pe idei și pe explicații public împărtășite. Pe cuvinte! Dacă românii nu au ar fi înțeles, nimic nu s-ar fi clintit.

Așa, măcar banii sportului românesc cheltuiți în acest caz vor fi recuperați.

Chiar dacă decizia de ieri nu e definitivă, faptul că toți cei 12 oameni au fost găsiți vinovați, trei dintre ei cu executare, spune ceva despre dosar. Trei judecători n-au găsit nici măcar un singur nevinovat!

Libertatea ministrului și a celorlalți condamnați e încă în cumpănă, însă cei 700.000 de euro vor fi, aproape sigur, restituiți bugetului.

Niciodată în istoria sportului nostru n-a existat un grup infracțional format din 9 înalți demnitari din MTS care să pună la cale o asemenea operațiune de corupție. Ei au fost lucrat împreună cu trei oameni de afaceri.

Dar, de asemenea, niciodată n-au existat o ripostă atît de hotărâtă a publicului, concentrată pe un caz unic și demonstrabil cu fapte. Pe cît de îndrăzneață a fost gruparea Ridzi, pe atît de puternic a fost răspunsul românilor. De la mari campioni și pînă la artiști revoltați precum Florin Chilian și de la surse care s-au decis să vorbească și pînă la senzaționalii băieți și fete de la Happy Fish, care ne-au ajutat la reprezentația din fața MTS, sprijinul a fost proaspăt și dezinteresat.

Ceea ce demnitarii au fabricat în culise, ziariștii și cititorii au destructurat în văzul tuturor. Ministrul și directorii au șters hardurile calculatoarelor, oamenii au afișat pe siteuri cazul în înțelegerea lor.

Împotriva actelor măsluite, împotriva minciunilor și împotriva unor puternice legături politice, ”unii dintre cei cercetați arătau la audieri carnetul de partid”, au remarcat, șocați, procurorii, Gazeta a avut un singur aliat: capacitatea publicului de a înțelege.

Pînă la urmă, au fost niște cuvinte împotriva unui sistem, după cum o spune chiar unul dintre oamenii citați în ziarul de azi.

Acceptăm că trăim într-un timp al imaginilor. Dar, în absența cuvintelor, ele n-ar avea suport. De aceea, am creat o ediție specială, fără fotografii. Pe fiecare pagină, în locul imaginilor publicăm azi reacțiile memorabile ale oamenilor, cristalizate în cuvinte. Ele descriu un larg spectru omenesc. La neînceput neîncredere că se va schimba ceva, apoi revoltă, frustrare, lehamite, speranță și respect.

Meritul nostru e limitat și trecător. Dar adevărul e că investigația Gazetei Sporturilor a fost însoțită, datorită românilor, de o recuperare a demnității cetățenești. Zecile de mii de mesaje care au circulat pe parcursul a luni de zile au descris o inteligență colectivă admirabilă.

Astăzi, cînd internetul este plin de disursul urii, de mediocritate și de ”mercenarii plătiți ai retoricii” (Deutsche Welle), ne simțim onorați să reconstituim cazul pe baza frazelor cititorilor nostri. Intoxicați de cuvinte violente, să ne amintim cuvintele bunei credințe!

În dosarul Ridzi, cuvintele au traversat deșertul, ca un convoi însetat.  Agale, dureros, cu poticneli și reveniri, cuvintele au făcut ce fac de milenii. Strîng oamenii în jurul lor, le dau curaj și compasiune. Curaj pentru a-ți face treaba, compasiune față de cei pe care justiția i-a găsit vinovați. Nimic din ceea am reușit mai bun ca specie nu ar fi fost posibil fără ideile acestea vagi și aparent lipsite de putere.

Justiția a vorbit.

Oamenii au înțeles. Le dăm cuvîntul.

12-1322

• 18 iunie 2009
Puiu:
Puteți să faceți cîte investigații doriți …. nu se va întîmpla nimic!!! Hîrtiile (documentele – le spun hîrtii pt că sînt facute pe genunchi) prin care au fost atribuite aceste contracte vor sta în picioare pentru că doamna Ridzi este una din persoanele ocrotite de Zeus!

29 iunie 2009
ROSHIKESA
Ancheta dumneavoastră cu Ridzi este un lucru bun din punct de vedere jurnalistic. Pentru că prezintă opiniei publice modul în care sînt risipiți banii din taxe și impozite în perioadă de criză în timp ce sportivi medaliați la C.M. și C.E așteaptă și acum recompensele promise. DAR ATÎT!
Eu nu cred că în urma dezvăluirilor dumneavoastră (indiferent de perioada pe care se va desfășura) ministrul își va da demisia sau va fi demis.
Nu cred că acea comisie parlamentarムva face ceva.
Nu cred că procurorii DNA vor deschide prea curînd sau chiar deloc ancheta în acest caz!

19 iunie 2009
Bogdan:

Am rezumat cîteva dintre lucrurile spuse de dna ministru.

„Alte ministere au cheltuit de zece ori mai mult pentru astfel de evenimente și nu a sesizat nimeni nimic!”
Puteți da cîteva exemple mai clare? Ne intereseazムchiar dacă se poate vorbi de toate ministerele. Avem răƒbdare.

„Și MTS va cheltui în viitor mai mult de 600.000 de euro pe evenimente”
Dacă mîine îmi fac și eu firmă de organizare evenimente și o las la poartă ministerului e posibil/probabil să mă bage și pe mine cineva în seamă?

„Procedura de atribuire a contractelor nu s-a făcut cu încăƒlcarea prevederilor OUG 34/2006 privind achizițiile publice”.
Păi nu ar fi mai bine ca din postură dvs de parlamentar să inițiate o lege astfel încât să nu se mai întâmple ca hoțul să fie apărat de lege? Că din această cauză ați intrat în politică, să ajutați cetățeanul, nu? Sau e o presupunere tâmpită?

16 iulie 2009
Zarathustra:
După toate astea și după toate murdăriile care le-ați scos la iveală, gândiți-vă cムîn 20 de ani nici un om politic nu a făcut pușcărie ptr că a furat… și ceea ce a făcut Ridzi și echipa este caz penal …
Aș putea să mă arunc în foc că și de data asta nu se va lăsa cu condamnare… Ridzi o să scape ptr că o să o facă scăpată și o să bage pe unul care nu e așa important în față… o să pice altcineva în locul ei.
În România nu o să vedeți niciodată o anchetă DNA dusă la bun sfârșit dacă e implicată clasa politică.
Iar aici sunt dovezi să le vadă toată lumea și tot o să ne arunce praf în ochi.

29 iunie 2009
marcela:
Să vedem ce vor mai zice toți latraii de serviciu în frunte cu Tolontan, atunci când Parchetul (instituția statului abilitată) va arăta că Ridzi este nevinovată.
Să sperăm că la acel moment doamna ministru va da în judecată și va cere bani pt prejudiciile aduse.
Succes dna Ministru! Și mulțumim pt tot ceea ce faceți pentru tinerii din ziua de astăzi cu ocaziile zilelor tineretului.

18 iunie 2009
andrei M:
Mă întreb, oare cum o să vă simțiți voi, ziariștii, peste vreo două săptămîni…
cînd ecourile acestei anchete se vor fi stins
cînd nimic nu se va fi întâmplat
cînd acest ministru îşi va fi continuat fără de vreo stinghereală activitatea
cînd pe noi toţi ne va fi cuprins încă un val de mîhnire, jenă şi umilinţă pentru nesfîrşita şi nepermisa toleranţă de care noi înşine dăm dovadă?
Veți avea desigur fericirea că, măcar pentru cîteva zile, mii de români v-au urmărit, crezând, în naivitatea lor, că munca voastră va fi dusă la bun sfîrşit.
Nu va acuz, n-aveti nici o vină. Doar mă minunam şi eu cu voce tare cît de ingrat şi inutil poate fi în România acest domeniu al jurnalismului: investigaţia.

29 iunie 2009
bula69:
Acesta este nu un război GSP vs MTS / Monica IR ci unul GSP vs SISTEM!
Sînt chiar curios cine va cîștiga acest război. Să fie GSP ? Mă îndoiesc! Încă nu s-a născut în România omul / ziarul care să doboare un sistem.

29 iunie 2009
anca:
Cred că cel mai important lucru scos la iveală de ancheta aceasta este nu atît faptul că cineva ne fură fără rușine…€“
că asta știam/simțeam cu toții, fără dovezi,€“ cît faptul că începem să conștientizam că sîntem mulți.
TOT MAI MULȚI ȘI MAI PE-O SINGURĂ VOCE.

18 iunie 2009
cata constructorul:
Am auzit-o la televizor pe Monica Ridzi declarînd „Am realizat obiectivul și l-am și depăƒsit. Am scos în stradム100.000 de tineri. Costurile nu sînt problema mea”. Am văzut cum arată scenă pe care a dat 65.000 de euro. M-am gîndit să dau acest anunț:

„Cost scenă – 2 metri cubi lemn de 5, calitatea 1-a maxim 1400 lei, cuie cca.4 kg, manoperă 3 ore – 2 dulgheri. Total, maxim 2200 lei…
Data viitoare apelați cu încredere SC. Alexander AS Construct Sibiu. Vă servim cu plăcere și promptitudine”.

19 iunie 2009
enderbmf:
Am citit și eu interviul din redacția GSP-ului cu așa-zisa ministra a MTS-ului! Eu unul am rămas fără cuvinte, nu de alta dar am văzut și intervenția ei de la A3!
Oamenii aceștia au un tupeu și o nesimțire de nu se poate! Pur și simplu ne iau de proști pe toți, rămîi perplex ce răspunsuri dă în interviu! Cu alte cuvinte, voi aveți ceva cu ea, te doare capul!
Voi întrebați ce a făcut cu banii noștrii și ea spune că alții au cheltuit mai mult!
Pur și simplu rămâi fără cuvinte.
Concluzia: nu trebuie deranjați oamenii! Lăsați-i să fure în liniște!

29 iunie 2009
adrian:
Toți simțeam că puțea€… că vine un miros de sub pres… de acolo unde s-au înghesuit politicienii patriei.
Ne mințim mereu noi romanii… lasă că o să fie bine, o să dispară cei bătrâni și vin tinerii… cei cu idei noi, mărețe, care scot țara din impas.
Și au venit. Cu idei noi de a fura! Toți simțeam că pute, dar voi ne-ați arătat de unde vine mirosul. Ați ridicat covorul să vadă lumea rahatul îmbrăcat la Milano și la Paris.

„Nu demisionez decît dacă voi fi urmărită penal” -€“ Monica Ridzi. „Să lăsăm justiția să să-și facă treaba și să se pronunțe” – Emil Boc

RĂSPUNSUL CITITORILOR:
5 iulie 2009
ANDI:
Drama este că se acreditează ideea că a fi cinstit înseamnă să nu fii penal, ceea ce este absolut fals și TOXIC.
A fi cinstit înseamnă a pune o prăpastie între tine și limita penalului. A acționa în SPIRITUL LEGII ȘI BUNULUI SIMȚ și nu a căuta oportunitățile de la limită și golul legislativ.
Nu este penal să scoți limba la cineva. Nu este însă cinstit față de instituția de ministru să faci asta. Și … demisionezi dacă nu te-ai abținut.
Nu este penal să fii prost, dar un prost pus să conducă este toxic. Un prost poate fi și Cinstit …€“ Își da demisia dacă a făcut o prostie!
VREM POLITICIENI INTELIGENȚI ȘI CINSTIȚI și nu politicieni la limita penalului!

19 iunie 2009
joe:
Din amara experintă de contribuabil a statului român vă spun că această afacere este plata unor datorii din campania electorală sau pregătirea unor fonduri pentru vreo campanie electorală.
Este imposibil să fie vorba de nepricepere la acest nivel. Nu poți fi atât de naiv!
Statul că o entitate parazită care de obicei ia cu zece mîini bani de la contribuabil nu poate prin natura lui să arunce cu atîta ușurință banii spre buzunarele unor privați decît dacă sînt interese de partid sau interese personale.

29 iunie 2009
mutumiri gsp:
Mulțumim GSP!
După ancheta voastră, direcțiile pentru sport din județe au început să primească bani (deocamdată numai în scripte) pentru finanțarea structurilor sportive la nivel local.
Credem că dna Ridzi nu voia să dea nici un ban în județe pentru anul acesta
Acum vrea să scape cît mai repede de bani și să nu afle jurnaliștii faptul că ținea la dispoziția ei întreg bugetul MTS pentru chestii d-€™astea ca în ziua de 2 mai
Vă închipuiți ce tunuri publicitare urmau să se dea pe banii MTS?

29 iunie 2009
mutumiri gsp:
Nu vă lăsați. Ministrul nu trebuie să scape! Sムnu uităm și de scandalul politizării direcțiilor județene ale MTS, unde Monica Ridzi a mințit cu aceeași nerușinare! Au plecat oameni de sport și au venit politruci!
Dacă va scăpa, e foarte grav pentru statul român și pentru democrația statului român, practic nu se mai poate vorbi de România ca o țară democratică în cazul acela.

9 iulie 2009
Toate ministerele fură din banii publici, ghinionul ministrei a fost că Sportul este urmărit atent de cei de la Gazetă.
Mă enervez așadar că de data asta s-a furat în scopuri politice tocmai de la… gura sportivilor!
E o rușine s-o lași pe Alina Dumitru, sau pe oricare alt sportiv, chiar și pe Drăgulescu, fără banii de la lot.

„Dacă m-aș simți vinovată, aș demisiona” – Monica Ridzi

RASPUNSUL CITITORILOR:
1 iulie 2009
Bleen:
Nu demisionezi cînd te simţi vinovat. Nu-i pasă numănui cît de vinovat sau nu te simţi. Demisionezi cînd autoritatea ta (morală, politică etc) şi încrederea în tine au ajuns atît de jos încît activitatea ta administrativă şi politică nu se mai poate desfăşura la parametri normali.
Se tot vorbeşte de „demisia de onoare”. Nu onoarea e problema, ci efectele pe care o continuare a activităţii în aceeaşi funcţie le poate avea.
E o chestie de eficienţă (politică, adminisitrativă, de imagine etc).
Demisionezi cînd rămînerea ta în funcţie face rău (concret sau ca imagine) Guvernului, ministerului, partidului tău şi coaliţiei de guvernare.

3 iulie 2009
Corina:
Să vă povestesc o scenă reală care a avut loc ieri într-o sală de judecată. Infractorului, arestat preventiv pentru că furase 3 milioane lei vechi, i se dă ultimul cuvînt și acesta spune: „Doamnă judecător, ministrul Ridzi fură miliarde și nimeni n-o arestează și eu sînt la închisoare pentru 3 milioane, poate dacă furam mai mult, nu pățeam nimic, că așa merg lucrurile în țara asta”.
Tare aș vrea să văd cum explică domnii de la conducere infractorilor din penitenciare, care toți sînt mai nevinovați decât doamna ministru, și nouă, oamenilor obișnuiți, cum e cu funcția represivă și cu cea educativă a dreptului penal, așa cum frumos scrie în legi și în cărți.

29 iunie 2009
ANDREI BRATIANU:
Motivul pentru care vreau sa le mulțumesc acestor ziaristi este foarte simplu.
Au reușit să-mi aducă speranța în suflet.
Au reușit să mă facă să cred că în aceasta țară mai sînt oameni care doresc ca România să redevina ceea ce a fost cu multă vreme în urmă.
Au reușit să mă convingă că dacă vrem schimbare noi, cetățenii , o putem aduce !
In ultimii 10 ani de cînd am plecat din țară, am așteptat zi de zi un semn de schimbare. O vreme l-am asteptat de la politicieni, dar încet încet mi-am dat seama că de la ei acest semn nu va veni niciodată.
Dacă nu de la ei atunci de la cine? Simpu… de la noi oamenii de rînd!!!
Cred din ce în ce mai tare că noi putem face diferenta.

19 iulie 2009
Pandora:
Felicitări din toată inima mea amărâtă de român ce-mi cîștig greu pîinea!
PD-L va plăti scump pentru acest scandal, iar dacă încearcă cineva să vă intimideze, să ne spuneți, nici nu-ți închipui cât suntem de mulți și cât de porniți suntem împotriva acestor lipitori odioase.
Ați făcut să se-ntample un miracol. Ați reușit să spargi cercul mafiot al politicii autohtone.
Ați demonstrat că se poate, ne-ați redat speranța și ne-ați readus la viață. Va mulțumesc din suflet că m-ai salvat de cumplitul dușman – resemnarea.

9 iulie 2009
Cătălin:
Cel mai mult mă bucur că i-ați făcut de rîs și cum i-ați făcut de rîs… Ideea cu melodia lui Florin Chilian și cu spectacolul din fața MTS a fost teribilă! Nu mai contează ce vor păți!
E important că genul ăsta de oameni să știe că știm.
Și să-i facem de rîs, ori de cîte ori se mai întîmplă ceva asemănător. Într-un final, bunul simț va triumfa. Chit că va fi peste x ani, chit că nu în totalitate, va trebui însă să credem în asta. Altfel, ne luăm adio…

Dan:
E posibil să mă însel, dar Dan Voiculescu nu e unul dintre patronii GSP-ului?! Dacă aveți curajul să dați cu Voiculescu de pămînt, așa cum faceți azi în ziar, sînteți foarte curajoși!

30 iunie 2009
Dana:
Am aflat azi de la voi că Monica Ridzi a apărut în 304 știri în două zile, plătite din bani publici la Antena 3 și Realitatea TV. Și acum?!!!
Cîtă luciditate, atîta dramă, asta-i România.
Stăm și înghițim rușinea asta dovedită?

16 iulie 2009
gicudelacocserie:
Felicitări pentru consecvență, ați reușit până la urmă ceea ce foarte puțini credeau că se poate, adică demisia unui ministru. Cred totuși că e o furtună într-un pahar cu apă.

19 iulie 2009
sym:
Mă gîndesc că această anchetă trebuie să fie un deschizător de drumuri.
La următorul scandal presă să se implice cel puțin la fel de mult, pentru un rezultat asemănător. Iar dacă politicul este nepermeabil, cu atît implicarea și lipsa de acceptare a unei realități corupte trebuie să fie mai mare! Nu inexistentă ca în trecut, cînd se luau bani de publicitate și toți erau fericiți.
Dacă aveți curiozitatea să citiți diversele dosare publicate ale lui Năstase veți vedea nu doar cît sînt de copleșitoare, dar față de cazul Ridzi sînt un soi de biblie de corupție, o lucrare epică prin amploarea faptelor și a prejudiciilor.

30 iunie 2009
Alexandru:
V-am urmărit, citit şi savurat comentariile, articolele şi mutările spectaculoase. Am urmărit și emisiunea de aseară de la TV cu un aer de mîndrie uşor ridicol şi neexplicabil pentru alţii, care nu au aşteptat ziarul de sport, indiferent de trustul sub flamura căruia era editat.
Ca și cum eu știam despre voi. Și chiar știam! De aceea sînt mîndru acum. Că ziariștii „mei” sportivi predau o lecție de onestitate presei și nouă, tuturor.
Şi uite că opţiunea din facultate, cînd aşteptam tramvaiul citind înfrigurat ziarul în care, printre mulţi alţii, scriaţi, m-a adus aici, în momentul în care conştientizezi cărarea pe care ai apucat-o în viaţă.
Un mare romancier spunea că pentru un bărbat nimic nu e mai important decît să poată să se privească în oglindă… întrebarea, amară şi cu răspuns anticipat, ei, ceilalţi, pot?

15 iulie 2009
Alexandru:
Ce am citit la voi care mi-au creat acea stare ce apare după un film sau dupa un meci bun.
Microbiștii știu ce spun! Chiar nu poţi să mergi liniştit să te culci, există o sumedenie de motive care te îndeamnă să te apleci, să cugeţi, să iei atitudine… Dezamăgitor a fost să surprind atitudinea, promptă, a lui Mircea Badea, care v-a atacat. De felicitat ați tot fost, aşa că vă urez baftă!

16 iulie 2009
Bogdan:
Mulțumim întregii echipe ce a făcut posibile aceste dezvăluiri. Mulțumim că ați reaprins flacăra timidă a speranței în ceea ce privește o normalizare a situației politice din Ro.
Mulțumim că nu ați ars cîmpurile, otrăvit fîntînile și mulțumim că nu v-ați ascuns în păduri… mulțumim că transcedeti spiritul acesta ancestral.
Pentru toată echipa GSP, o dedicație: Manowar a€“ Heart of Steel
O meritați din plin.

 

Semnatarii anchetei Ridzi au fost Mirela Neag, Cristian Scutariu, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan.
Întreaga redacție a Gazetei Sporturilor a depus un efort susținut pentru a aduce această campanie în fața oamenilor.
Mulțumirile noastre tuturor ziariștilor, din televiziuni, ziare și radiouri, care au avut propria contribuție la acest caz!

 

 

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Unu’  •  28 ianuarie 2014, 11:07

„Niciodată în istoria sportului nostru n-a existat un grup infracțional format din 9 înalți demnitari din MTS care să pună la cale o asemenea operațiune de corupție.”
Fals. Niciodata n-au fost prinsi, dar de existat, aici e alta poveste. Trebuie sa fim un pic naivi sa credem ca ei sunt primii care au facut asa ceva, sau ultimii. Vorba aia: „Hotul neprins e negustor cinsiti.”

dr. b  •  28 ianuarie 2014, 11:15

E Deutsche Welle.

ender’bmf  •  28 ianuarie 2014, 11:20

Salut,

Bravo Catalin Tolontan si intregii echipe de investigatii. Cel mai tare ziar de investigatii din Romania. Avand in vedere ca este un ziar de nisa (sportiv) celelalte cotidiene ar trebui sa ia exemplu de la voi. Presa este intradevar, pt voi a patra putere in stat, ceea ce trebuie sa faca si celelalte cotidiene. Indiferent cine este la putere, daca a gresit si este descoperit, trebuie sa plateasca. Bravo si „justitie”, inca intre ghilimele, mai are mult pana sa-si spele imaginea. Poate ca pana la urma, binele invinge. Toate cele bune si: „Nihil Sine Deo”

Broscuţa Oac  •  28 ianuarie 2014, 11:23

Eu credeam că trebuie să mulţumim justiţiei, nu Gazetei.

Dl Tolontan are cumva jumătate de normă la DNA? Dacă e adevărat, poate ar fi timpul să mă gândesc serios la emigrare…

adi  •  28 ianuarie 2014, 11:45

FELICITARI !!!
daca am avea mai multa presa corecta care sa isi inteleaga menirea….
daca am lupta mai multi cu coruptia….
daca am muncii corect…..
daca ….
ce ati facut voi este un exemplu de profesionalism pentru noi toti

Gica  •  28 ianuarie 2014, 11:50

Nu exista niciun prejudiciu, plus nu a semnat ordonantarile de plata, plus nu a dispus multe lucruri, deci pe scurt nu stiu cum sa dai 5 ani cu executare daca nu a facut nimic?

Marius Encutu  •  28 ianuarie 2014, 11:55

BRAVO! Atat. Bravo!

koll  •  28 ianuarie 2014, 12:01

Parcă am bătut Argentina, din nou!
…sper sa trecem și de meciul următor..

georgel  •  28 ianuarie 2014, 12:02

așa cum condamnarea lui Ridzi nu este definitivă, nici cele ale lui Voiculescu sau Fenechiu nu sunt, nici cei din dosarul transferurilor, banii au fost cheltuiți și este greu de recuperat sume mari, din câte știu un patron nu pune gaj bunurile proprii, deci nu le poate pierde. Afacerea a fost între câteva firme, care se pot băga repede în faliment (dacă nu cumva s-au desființat deja). O pagubă de 700.000 E nu prea poate fi recuperată din bunurile personale, puține persoane dețin o astfel de avere, nu știu dacă Ridzi o are. Așteptăm finalul, dar și în multe alte cazuri.

marcel apostolescu  •  28 ianuarie 2014, 12:05

stimate domnule tolontan,
dragă cătălin,

o spun pentru a nu știu cîta oară: chapeau bas!
respect!

drunk_driver  •  28 ianuarie 2014, 12:15

Felicitari gsp !!!! Ati bagat un om la puscarie !!!! Deschideti sampania de la Borcea. Daca puneati atata suflet si in cazul mafiei transferurilor, fotbalul romanesc ar fi fost scapat de Mafie . Ma intreb ce v-a determinat sa N-O FACETI ?????

utraian  •  28 ianuarie 2014, 12:23

„Niciodată în istoria sportului nostru n-a existat un grup infracțional format din 9 înalți demnitari din MTS care să pună la cale o asemenea operațiune de corupție.”
Nu sunt de acord in totalitate cu aceasta fraza. Era mai inspirat un „niciodata NU A FOST DEPISTAT” cu dovezi clare. De existat a existat sigur, ca n-a fost prins e altceva. E plina tara de hoti neprinsi pozand in negustori cinstiti.
Chiar credeti ca e primul tun dat in sport dupa Revolutie? Ma indoiesc.
Asa cum spunea CTP zilele acestea, daca nu ar fi existat ancheta GSP si a dvs in particular, nu s-ar fi ajuns aici. Asta e laudabila pentru d-voastra, dar grav pentru tara. Daca prinderea marilor corupti a ajuns sa depinda EXCLUSIV de anchetele jurnalistilor, nu e bine deloc.

Atunci cand organele competente isi vor face cu adevarat datoria, sau altfel spus (cum inspirat scriati intr-un articol anterior) „pana nu va exista persoana, sau persoanele, CARE SA SPUNA STOP”, astfel de infractori se vor gandi de doua ori inainte sa actioneze. Deocamdata nu au frica de nimic.

Felicitari pentru ancheta d-voastra! Probabil este prima data dupa Revolutie cand se poate spune ca s-a dat un bobarnac dureros unor hoti care credeau ca de-aia au fost votati…Ca sa fure ca-n codru.

Seneca.  •  28 ianuarie 2014, 12:28

Bun. Ati bagat-o la inchisoare. Inamicul Romaniei nr. 1. Intre timp cei ca Tariceanu, Iliescu, etc,care au distrus ireversibil industria si agricultura in Romania zac bine mersi, si pe bani multi.

Dacu  •  28 ianuarie 2014, 12:33

totusi, omul ala nu a benificiat de nici un leu de pe urma acelor fapte, si sa iei 5 ani cu executare fara ca tu sa-ti fi insusit nici un varf de ac, mie mi se pare mult prea mult, cred ca o pedeapsa cu suspendare ar fi fost cea potrivita, in vreme ce adevaratul beneficiar al actiunii adica elena beshescu, nu are nici cea mai mica problema, asta e justitie ? poate in capul unor naivi, aici nu se vede decat un singur lucru, faptul ca beshescu a sacrificat-o ca sa arate poporului naiv ca are o justitie care e independenta si care functioneaza, ceea ce e departe de adevar, totul in rromanica se face la comanda politica, avem un sistem putred de la cap pan la picioare.
Dumnezeu sa ne ajute !!

darius  •  28 ianuarie 2014, 12:36

Doar stima si respect! Sunteti un exemplu,NOI poporul Roman suntem un popor care mereu ne desconsideram in raport cu alte popoare(mai ales vestice), dar VOI ne aratati ca nu e asa, ca PUTEM, sunteti niste modele de profesionalism intr un sistem murdar si corupt! chiar in momentul cand ii spuneam unui prieten ca o luam sigur pe urmele Italiei,apare acest articol care NE ARATA CA PUTEM, ca trebuie NOI sa schimbam ceva, sa ne cerem dreptul democratic,sa iesim in strada daca nu ne place,sper din inima ca acesta PAS sa ramana in istorie, iar ROMANUL sa inteleaga ca putem schimba ceva !!!

Rictus  •  28 ianuarie 2014, 12:43

Inca o data felicitari pentru munca depusa!

si daca se poate corectati: „Deutsche Welle”

flipper  •  28 ianuarie 2014, 12:45

@Catalin Tolontan,

1. Sa nu zicem hop ca „Mona” cea purtatoare de mapa a Ebei nu a sarit parleazul. NU a fost condamnata definitiv, ba daca tinem cont ca pentru infractiunea ei pedeapsa era intre 5 si 15 ani observam ca a beneficiat de maxima clementa.
Punem pariu (pe cat vreti) ca la recurs i se transforma pedeapsa in „ceva” cu suspendare?
2. Unde sunt banii? Daca ancheta DNA- ului era „pe bune” s-ar fi cautat si traseul/destinatia banilor, pe principiul „follow the monney”(parca a fost o initiativa a Monicai Macovei in Parlamentul European). Nu pare a fi cineva interesat sa afle unde s-au dus banii, asa ca am mari rezerve ca se doreste aflarea adevarului. (simpla poprire pe bunuri a MIR aduce a gasire de tap ispasitor)

ervin  •  28 ianuarie 2014, 12:48

Sa va dea Dumnezeu sanatate la toti Mirela, Tolo, GSP-ul, procurorilor de caz, completului de judecata – ordinea e aleatorie.
Cat despre sinistrii si sinistrele care ne conduc azi probabil sunt
ceea mai urata (de popor) generatie de hoti care au condus Romania,si care reusesc sa fure viitorul a milioane de parinti, de copii, de tineri, si de batrani – ma intreb daca fanariotii erau atat de urati de romanii acelor vremuri.
Inca o data felicitari din toata inima tuturor celor care inca pot sa creada ca efortul lor inseamna acum ceva, si va insemna ceva ptr. generatiile viitoare, celor carora nu le este frica, si celor care nu sau resemnat. Felicitari voua tuturor!!!!!

nicu c.y  •  28 ianuarie 2014, 12:48

Va inselati aamarnic domnule Tolontan, cu privire la deznodamantul acestui caz de furt si talharie savarsit de catre monica ritzi si asocitii!!! la lumina zilei fara pic de jena fata de cetateni acestei tari.Nu cred domnule Tolontan ca dvs. nu cunoasteti faptul ca acest dosar [[recursul]] va ajunge la cele doua complete de judecata conduse de catre livia stanciu si ionut matei complete formate din 5 judecatori , competente numai ele sa judece recursurile in penal la i.c.c.j. cel putin asa sa intamplat cu toate dosarele oamenilor politici, dar in acest caz avem ceva interesant , completul de 3 judecatori a dat o sentinta de condamnare cu inchisoarea pentru inculpati, in timp ce in mai toate celelalte dosare sa dat achitare sau cu suspendare , dar la recurs , la completele cu pricina mentionate mai sus sa intors la 160 de grade hotararea primului complet de 3 judecatori. Acum sunt tare curios sa vad ce se intampla , se va mari pedeapsa pentru in culpati conform standardului , sau efectiv va fi o simpla achitare , prieteni stiu de ce. Fac pariu cu dvs. pe o bere ca asa se va intampla , daca nu imi cer scuze anticipat dvs. si cititorilor dvs. P.S. Inteleg de nu doriti inca sa comentati aceasta decezie!!

cineva  •  28 ianuarie 2014, 12:53

Sentinte de-astea am mai vazut destule! Mai vorbim cand o vedem pe cea definitiva si irevocabila! Deocamdata nu avem decat inca o etapa a procesului consumata, nimic mai mult. Sentinta asta nu inseamna absolut nimic, de ce ne pierdem timpul vorbind despre ea?

dac.impielitzat  •  28 ianuarie 2014, 12:59

Respect Tolo si echipa lui.
Doamne-ajuta

Alexbibirica  •  28 ianuarie 2014, 13:06

Multumesc !

angeltv  •  28 ianuarie 2014, 13:07

Astazi, cu parere de rau, a fost ultima zi cand am luat gazeta!

Am inteles efortul de a demasca coruptia si felicit echipa care a dus la bun sfarsit ancheta, dar sa vii sa publici in gazeta comentarii ale unora cu tenta politica, vezi comentariile lui Pandora, si dupa aia publicarea lor pe fond portocaliu cu trimire la PDL mi se pare ca ati facut din sport o arma politica, ceea ce, in opinia mea, e profund gresit. Am inteles ca pe nea Felix il paste ceva similar dar parca ma asteptam mai mult de la Tolontan and co… . La revedere Gazeta&GSP.ro, o citeam zilnic din ’96… pacat.

Un cititor mai putin…

Moi  •  28 ianuarie 2014, 13:08

Si noi ramanem cu un pedepsit prin „suspendare” ca director, facand in continaurea ceea ce stie mai bine, sprijinit……iar noi amenintati sa „stam in banca noastra”….

DR>K  •  28 ianuarie 2014, 13:11

CONTINUATI!….CU GALA BUTE!….

Mihaela  •  28 ianuarie 2014, 13:30

Domnule Tolontan,
Am tot respectul pentru felul in care faceti anchetele,dar…
O sa va consider un gazetar echidistant in momentul in care veti ancheta si faptele de coruptie ale celor care sunt acum la putere. Si nu cred ca nu aveti subiecte, hai sa fim seriosi… sau va platesc bine???

xalex  •  28 ianuarie 2014, 13:32

nu am crezut ca investigatia voastra va avea ecou. M-am inselat. Nu am cum sa ajut decat cumparand ziarul. Sper sa faca si altii la fel.

Maestrul foto Eugen Ciocan  •  28 ianuarie 2014, 13:35

Mda, in epoca dictatorului Base sluga lui va face gherla cu executare, iar memmbrilor guv. Tariceanu li se da cu suspendare…Asta da dictatura ; tot inainte pionieri !

marian  •  28 ianuarie 2014, 13:35

Buna ziua, domnule Catalin Tolontan. Demersul dvs. jurnalistic s-a dovedit a fi in esenta corect si s-a finalizat printr-o hotarare a ICCJ pe care o putem califica drept severa. Imi cer scuze, dar nu despre aceste aspecte ma adresez dvs. Eu sunt o persoana (nu zic un om, desi poate as avea dreptul) care a primit nu de mult timp o condamnare pronuntata la nivelul ICCJ, cu toate accesoriile respective (interdictii, aspecte civile asociate laturii penale, probatiune si efectele asociate, etc.). Nu discut situatia mea pentru ca nu am acest drept. As avea multe de spus, dar nu fac acest lucru. In schimb ma consider indreptatit sa-l rog pe jurnalistul si omul Catalin Tolontan sa revada cu mare atentie tot ce a scris despre cazul Ridzi din 2009 incoace si DACA va constata ca in unele elemente nu mai este absolut convins de justetea celor sesizate sa faca public acest lucru. Domnule Tolontan, eu nu sunt catusi de putin un suporter al dnei. Ridzi si al partidului din care dansa a facut parte, dar daca exista elemente care pot completa analiza acestei situatii pe criterii de absoluta obiectivitate, si daca aceste aspecte pot forma o imagine cat de cat mai corecta asupra culpelor judecate si pedepsite in acest dosar, veniti domnule Tolontan cu o revizie a cazului acolo unde constinta si analiza dvs. profesionala ar considera necesar acest lucru. Aveti victoria, daca imi permiteti sa ma exprim asa, acum puteti contribui in mod efectiv la o calibrare finala cat mai corecta a deciziei care va marca viata a 12 oameni. Repet, oricat ar parea de naiv demersul meu vine pe baza unei experiente proprii: un proces care mi-a distrus viata din toate punctele de vedere (cand poate ar mai fi fost nevoie de mine), fata de care nu am cum sa ma raportez si ale carui consecinte le inghit zilnic fara sa pot avea, nici in cel mai ascuns adanc al fiintei mele, sentimentul ca s-ar fi facut in vreun fel dreptate. Va rog sa considerati acest mesaj ca avand un caracter personal. Daca veti dori sa-l publicati pe site sunt de acord, dar nu solicit acest lucru. Va doresc o zi buna, domnule Tolontan.

noelstoica  •  28 ianuarie 2014, 13:36

Felicitari,urmeaza acum sa ajutati justitia in dosarele lui Dan Voiculescu!!!Succes!

Manolo  •  28 ianuarie 2014, 13:44

Incontestabil, Tolontane si echipa , aveti un mare merit in acest caz; urmariti cazul Bute cu ecceasi perseverenta si veti reusi sa dezlegati un alt caz de coruptie, poate de mai mare amploare

mihai  •  28 ianuarie 2014, 13:45

Felicitari Tolo, Neag & echipa

haiducul  •  28 ianuarie 2014, 13:47

Primul dosar jurnalistic cu finalizare in justitie. Mai este recursul in fata completului de cinci, dar nu cred ca se va reduce ceva. Bravo!

unroman  •  28 ianuarie 2014, 13:49

O echipa fantastica. Vrem mai multe anchete. Chiar daca doar 25% din ele ajung in instanta si tot ar fi sanatos pentru Romania. prin jurnalism de investigatie poate fi salvata aceasta tara.
Multumim.

victor  •  28 ianuarie 2014, 14:19

Sincer sa fiu, m-am aflat in grupul pesimistilor in ceea ce priveste ancgeta Ridzi. Nu am crezut ca o sa se intample mare lucru pe parcursul urmaririi penale si apoi in justitie. M-am asteptat, inclusiv ieri, la achitari sau condamnari cu suspendare.
De aceea, va cer iertare si va felicit din toata inima. De acum inainte voi fi un citiror si sustinator fidel al anchetelor semnate de Tolo si Neag.
Si incep sa cred ca lucrurile or sa se miste in directia corecta si in dosarul Gala Bute.
Cu respect, Victor

nicu  •  28 ianuarie 2014, 14:21

Cu respect, jos palaria.
Ati invins sistemul corupt din Romania.

Kius  •  28 ianuarie 2014, 15:07

@Tolo

1. Mi se pare putin pripit sa celebrezi ceva ce nu s-a intamplat. Decizia nu este definitiva. Deocamdata ne imbatam cu apa rece. Sa ne amintim ca Ridzi face im prezent legi din Parlament. Datoria ziaristului nu este sa bage oamenii la inchisoare, ci cel mult in cazul de fata sa se asigure ca niste corupti nu intra in Parlament prin votul popular…

2. Din pacate despre acest dosar s-a creat impresia gresita ca este vorba de „Ridzi care a imbogatit niste oameni de afaceri cu bani de la buget”. Asta este insa varful aisbergului. Intrebarile care ar merita sa fie puse sunt: care urma sa fie traseul ulterior al banilor? ce rol avea in schema mezina prezidentiala?

bogdan doru  •  28 ianuarie 2014, 15:37

felicitari pt munca depusa in acest caz,speram sa vedem rezultate si in dosarul Gala Bute ,notre respect gsp

turbo  •  28 ianuarie 2014, 15:54

Ar fi bine sa fie asa,sa-si primeasca pedeapsa,dar la cata coruptie exista in Romania ramane doar o alta lupta cu morile de vant.

Octavian Stăncioiu  •  28 ianuarie 2014, 16:27

Domnule Tolontan, la putin timp dupa Gala Bute, am scris, tot la comentariile de pe site-ul dv., ca parca erati un acuzator din procesele staliniste ale Romaniei anilor ’50.

Imi cer, acum, scuze.

gilos  •  28 ianuarie 2014, 16:32

Cataline, felicitari tie si echipei gsp-ului pt munca si perseverenta de care a dat dovada.
In ciuda tuturor pesimistilor, impreuna cu oamenii care mai spera ca exista dreptate, ati reusit sa duceti la bun sfarsit acest caz, care speram sa fie un nou inceput pt jurnalismul de investigatie.
Mai este, totusi, un hop la recurs. Sper din toata inima ca recursul sa confirme ce a hotarat aceasta instanta.

Felicitari inca o data si mult succes in continuare !

flipper  •  28 ianuarie 2014, 17:16

@tolo,

Btw,daca nu ma insel, la recurs Ritzi va fi judecata dupa noul Cod Penal, ceea ce inseama pedepse mult micsorate pt. actele de coruptie. Ramane cum am spus, va lua mai putin (2-3 ani) si cu suspendare.
Sa nu uitam ca noile CP si CPP au fost „produse” sub coordonarea Ministrului Predoiu, in guvernarea BOC. Ce sa fie, ce sa fie?!

mihai  •  28 ianuarie 2014, 18:27

bvoo Cataline, in rest, despre sport, numai de bine!

tolomacu’  •  28 ianuarie 2014, 18:52

GSP a ajuns sa faca si politica,apoi trambiteaza ce mare bravura a facut o „trupa asa zis justitiabila” dintre ziaristii ziarului.Insailarea asa zisului vostru succes in ziarul de astazi nu a avut priza si la public,dovada ca la unele chioscuri nu s-au vandut nici jumatate din tiraj.Cum este posibil sa puneti in ziarul de azi numai despre cazul acesta de la MTS?Ati scos un ziar cu comentarii pro si contra demersului vostru,cu derularea articolelor de-a lungul anilor,unde ati mai strecurat si cate ceva din sporturile de azi fara fotografii.V-ati cam batut joc de cititorii,care sunt satui de disputele politice televizate.Pacat pt ce a facut GSP azi cand a privat iubitorii sportului de stiri sportive nu politica care se face in ziare adevarate gen Adevarul,Jurnalul National,National etc.

Sorin  •  28 ianuarie 2014, 19:19

Bravo Tolo.
Vrei sa facem un pariu pe un abonament pe 20 de ani la gsp ca nu ai curaj sa fi la fel de incisiv in ceea ce il priveste pe Ponta?!
Ai curaj sa scrii despre furtul intelectual al celui mai mare mascarici, numitul ponta Victor, care a copiat cu nerusinare o gramada de pagini, si sa te lupti asa cum ai facut-o in cazul Rdzi?

Cătălin Tolontan  •  28 ianuarie 2014, 19:22

23, angeltv: daca intr-adevar cititi gazeta frecvent atunci stiti ca acel portocaliu la care faceti referire este culoarea predominanta a ziarului. Nu are nici o legatura cu PD-L, nu a fost introdusa azi 🙂 Apare zi de zi, de ani de zile. Dupa cum apar si alte culori, verdele la paginile de sporturi si tot asa…
E dreptul dvs sa nu ne mai cititi, dar ati fi primul care ar face-o dintr-o confuzie cromatica. E amuzant cit de departe merg suspiciunile.

44, tolomacu: ziarul a avut proportia obisnuita a sporturilor, al fel de multe articole ca in orice zi, doar fara poze.

26, mihaela: ati auzit de dosarul loteria? Pe vreme aceea, Copos era viceprimier al PC. La putere, cum ar veni. A fost o alta investigatie a noastra. Ne-am raportat mereu critic la Putere, indiferent cine a compus-o.

13, Seneca: nu gsp „a bagat-o la inchisoare”, asa cum spuneti. Intii ca decizia nu e definitiva. Apoi, cel mai important, decizia s-a luat pe faptele celor 12, nu pe ce scriu ziarele.
Faptele lor ii duc acolo unde indica legea. Judecatorii doar o aplica, nici macar ei nu baga la inchisoare oameni.
Compasiunea e una si acuzele de acest gen sint cu totul altceva!

Bineinteles ca nu ne bucuram, am si scris-o de atitea ori, inclusiv azi, dar nici nu incercati sa ne culpabilizati ca nu tine!
Fiecare raspunde pentru ceea ce face.

horea  •  28 ianuarie 2014, 20:14

Cu amaraciune constat ca romanul s-a nascut carcotas. E bine cand sunt prinsi ai lor si laudati ai nostri. Cred ca asta e motoul carcotasului roman. Cat dinspre mine ce sa zic decat chapeau bas maitre !

CORVINIST  •  28 ianuarie 2014, 20:53

Daca ati fi vrut sa faceti lumina si pentru Hunedoareni (care sunt multi si doritori de dreptate), in cazul Lobont ati fi avut respectul unui oras.Chiar nu stiu ce va impiedica macar sa va informati despre stadiul situatiei.

karma  •  28 ianuarie 2014, 21:44

Va multumesc pentru munca depusa si va urez la mai multe investigatii jurnalistice cu personaje care ne conduc, cei care gestioneaza banii publici.
Macar sportul sa fie curatat un pic de smecheri

dice  •  28 ianuarie 2014, 21:45

Stiti ce cred ca ar fi interesant pentru orice jurnalist (sau pentru oricine, la urma urmei)?
Statul sa dea 10% din banii recuperati celor care prezinta si probeaza un caz cum a facut-o Tolontan cu acest caz de mai sus.
E chiar putin, insa ar fi un inceput.
Jurnalistii adevarati n-ar mai atarna de banii de publicitate de la Stat, si-ar lua cat merita.
De fapt, s-ar schimba multe, doar imaginati-va.

Comentează