Așa a început

Untitled-1
Prima pagină a Gazetei Sporturilor din 6 februarie 2006 și prima pagina de astăzi

„Pînă acum, șmecherii fotbalului au tras în noi cu pistolul cu apă, da’ uite, se schimbă lucrurile, cine știe ce vor face ajunși în închisoare!”, îmi zice ieri, jumătate în glumă, Marius Mărgărit. Comentăm, surprinşi, sentința din Dosarul Transferurilor. Acum lucrează la o televiziune, dar duminică, 5 februarie 2006, ne moșmondeam împreună deasupra paginii întîi a Gazetei Sporturilor, nehotărîți ce titlu să punem.

miercuri, 5 martie 2014, 9:10

Untitled-1
Prima pagină a Gazetei Sporturilor din 6 februarie 2006 și prima pagina de astăzi

„Pînă acum, șmecherii fotbalului au tras în noi cu pistolul cu apă, da’ uite, se schimbă lucrurile, cine știe ce vor face ajunși în închisoare!”, îmi zice ieri, jumătate în glumă, Marius Mărgărit. Comentăm, surprinşi, sentința din Dosarul Transferurilor. Acum lucrează la o televiziune, dar duminică, 5 februarie 2006, ne moșmondeam împreună deasupra paginii întîi a Gazetei Sporturilor, nehotărîți ce titlu să punem.

 

Eram mai mulți jurnaliști, numele lor sînt amintite în această ediție. La început, am fost patru: Marius Mărgărit, Decebal Rădulescu, Viorel Tudorache și cu mine. Apoi s-au adăugat, în 8 ani de efort, Costin Ștucan, Justin Gafiuc, Cristi Scutariu, Gabriel Berceanu,  Răzvan Luțac… Lista completă e în ziar, acolo unde a început totul. Și au mai fost sursele. Despre ele nu vom vorbi nici acum, nici altădată.

Astăzi, oamenii mă întreabă, firesc, cum ne simțim. Văd pe internet și aud la telefon sutele de reacții de satisfacție ale microbiștilor. Cei opt șefi supremi din fotbal au primit pedepse de închisoare cu executare. Toți opt! Căderea inimaginabilă de azi începuse în acea zi rece de duminică de februarie, pe cînd pregăteam prima pagină a investigației.

„Bravo! Știu că nu vrei să privești condamnarea ca pe o sărbătoare, dar să știi că ești cam singurul”, îmi scrie pe mail un cititor. Satisfacția publicului, pe care o înțeleg, trece prin mine ca o apă care ia forma unor sentimente amestecate. Pot spune mai degrabă cum nu mă simt decît cum mă simt. Nu trăiesc nici bucurie, nici vină, nici risc pentru ceea ce va urma, ci mai degrabă tulburare.

Îi privesc pe colegii mei care, după opt ani de încercări, s-au așezat din nou la calculator. Redacția s-a umplut deodată de reporteri de la televiziuni. Pasămite printul era pe moarte! Această invazie a zeci de camere TV în hala unui ziar e un elogiu involuntar.

34 de ani de închisoare sună îngrozitor de mult. Mai mult decît condamnările cumulate din Dosarul FNI! Privite astfel, pedepsele sînt excesive.

E greu să simt ceva clar. Și încerc să înțeleg de ce. Îmi chem amintirile în ajutor. În primăvara trecută, am asistat la un dialog între un lama tibetan și un grup de pelerini români. Printre ei, o judecătoare din România. N-avea nici o legătură cu acest caz, dar era înalt magistrat cu dosare dificile la activ, despre care bineînțeles că nu vorbea.

La final, au apărut întrebările. Preotul discutase despre recunoștință, compasiune și capacitatea acestora de a ne face pe noi, ca oameni, să evităm suferința.

Judecătoarea a ridicat încet mîna. Afară se lăsa seara peste primele creste din Himalaya. Dialogul s-a purtat în engleză. „Cum pot pretinde eu ca oamenii să se gîndească la mine cu un pic de compasiune sau cu înțelegere cîtă vreme, uneori, prin sentințele mele schimb destine? Decid chestiuni legate de bani, de familii, de libertate…”, își mărturisește ea frămîntarea.

Bărbatul în veșminte de culoarea șofranului respiră adînc, așa cum fac majoritatea tibetanilor înainte de a interveni în discuție. „Meseria ta nu înseamnă să iei libertatea oamenilor. Judecători există de cînd lumea pentru că doar așa lumea poate exista. Și datoria ta e să aplici legea, nu să-i urăști sau să-i simpatizezi pe cei care apar în fața ta. Cîtă vreme inima ta e ușoară și lucrezi cu bună-credință, consecințele sînt ale destinului fiecăruia. Tu acționează corect și cu înțelegere față de orice ființă pentru că oricum restul nu îți stă în puteri. Restul îl hotărăște karma fiecăruia sau Dumnezeu cum îi spuneți voi”.

Cînd preotul a plecat, grupul a ieșit tăcut în curtea mănăstirii.

Femeia s-a retras singură, pe o alee, lîngă o stupă funerară. Simțea nevoia să mai stea cîteva minute cu sine. Aerul mirosea a iarbă tăiată, ca la noi în Bucovina. Pe fundalul munților uriași, așezați la granița fluidă dintre India, China și Pakistan, fluturau steagurile tibetane de rugăciune, atît de colorate, atît de greu de cuprins cu mintea.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

tase  •  5 martie 2014, 13:42

D-le CT, nu am sa ma alatur cohortei superentuziasmate care comenteaza articolul dvs (oricum meritati felicitari) si am sa incerc sa fiu „gigi contra”. Ceea ce s-a intamplat este o victorie dar ma face sa ma gandesc ca este totusi una mica din moment ce afecteaza un segment hai sa ii spunem mai putin important al societatii (nu tot romanul de rand este afectat de asta)cand stim cu totii- dar nu se poate dovedi- despre hotia generalizata din RO o tara saraca unde o spaga de un milion de euro a devenit un mizilic, spagi date pentru talharii ce afecteaza direct pe toti romanii!! Pastrand linia pesimista ma gandesc ca justitia si-a creat aura de „taietor in carne vie” si acum poate linistita sa-si vada de treaba adica sa ii scoata basma curata pe marii rechini politici care au jefuit si inca mai jefuiesc tara. In aceste conditii cei „8 grei ai fotbalului” mi se par niste copii inocenti fata de spagarii milionari aciuati prin partide si prin parlament. Cred ca succesul demersului dvs ar trebui sa fie un inceput de drum pt media romaneasca in sanitizarea RO asa fel incat si omul de rand sa simta ceva.Vreau, ca tot romanul de altfel, ca media sa fie una adevarata si nu una de can-can si sa ajute biata noastra tara sa depaseasca marasmul care-l traim de 25 de ani incoace. Inca odata felicitari.

Tester  •  5 martie 2014, 13:55

Te-ai gandit sa infiintezi „gazeta sTELEI” ? Oricum de-a lungul anilor ati fost ziarul lor de casa. Pa pa draga jurnalistule , iti doresc multe „succesuri” 🙂 , tie si celorlalti ziaristi „impartiali”.

Unu  •  5 martie 2014, 13:58

Barvo tie si echipei care a lucrat la aceasta ancheta!

vlad popescu  •  5 martie 2014, 14:08

Din partea mea , tot respectul pentru ancheta pe care a-ti facut-o,si indiferent de toate mizeriile pe care urmeaza sa le primiti, sa va ganditi ca nu sunte-ti singuri.Referitor la condamnatul ,cetateanul Popescu Gheorghe , vreau sa-i doresc ca in ce-i aproximativ 3 ani(multa sanatate),sa scrie o carte in ceea ce priveste pescuitul sportiv in Delta Dunarii,eventual sa invete faptul ca indiferent cine esti, ce-ai facut pentru aceasta tara,trebuie sa te conformezi cerintelor pe care agentii de frontiera ti le cer

un roman patriot  •  5 martie 2014, 14:13

Felicitari Catalin,de la cineva care te citeste zilnic si te apreciaza. Sa nu te simti vinovat pentru nimic, tu ti-ai facut datoria, si de data asta justitia si-a facut si ea datoria. Pedepsele sunt dure dar sunt motivate. Singurul care nu are ce cauta acolo este Gica Popescu, fostul capitan al romaniei, dar s-a amestecat in tarate si l-au mancat porcii !!
Ioan si Victor Becali+ Borcea- cei mai mari samsari ai fotbalului romanesc, au devalizat Dinamo 10 ani si l-au adus in pragul falimentului, iau ajuns blestemele suporterilor dinamovisti.
MIhai Stoica- pentru acest huligan al fotbalului romanesc pedeapsa e foarte mica, sunt convins ca in timp o sa se mai adauge si alte
George Copos- a creat un imperiu pe frauda, sentinta din dosarul transferurilor e nimic fata de ce va primi pentru dosarul „Loteria”
Jean Padureanu- acest personaj a fost nociv pentru fotbalul romanesc, a infiintat „cooperativa”. In loc sa infiinteze centre de copii si juniori. Pedeapsa e binemeritata.
Netoiu- un samsar, un mafiot, un oportunist. Dumnezeu nu iarta, bratul domnului e lung, si el a platit pentru toate belelele pe care le-a facut pe unde a fost.
Mai lipseste din lista: Mircea Sandu si Dragomir- care trebuie sa dea socoteala pentru dezafilierea abuziva a Craiovei si pentru distrugerea fotbalului romanesc de 20 de ani.
De asemenea din lista mai lipseste securistul Badea de la computerland, el n-are ce cauta in libertate atata timp cat Borcea si fratii Becali sunt in parnaie.

Totolin Calantan  •  5 martie 2014, 14:18

Catalin, esti un tip nefrecventabil, fara audienta si fara valoare. Te lauzi cu infundarea Monicai Rizdi si cu demascarea lui Gica Popescu…Pana aici e OK dar, implicarea ta emotionala demonstreaza un nivel de frustrare anormal….

Monica Ridzi nu a furat; sau, mai corect, a facut ceea ce a facut si Elenea Udreasi fac toti ministri in astfel de situatii; pastreaza banii si paseaza cheltuielile sponsorilor…

Caracter ai fi putut avea daca te-ai fi batut si pentru demascarea dnei Cocos….In suficienta ta, te crezi important; esti, pe fond, un clovn!

Nicio tara nu-si aresteaza oamenii de afaceri cu atata sarg; daca ai trecut pe la vreo scoala mai acatari, ar trebui sa stii ca a face creptate si a face justitie sunt lucruri diferite….Dar nu ma astept sa intelegi!

un roman patriot  •  5 martie 2014, 14:22

Felicitari dle Basescu, pentru ca lasati justitia sa-si faca datoria. Felicitari judecatoarelor si DNA-lui , continuati-va munca si nu va lasati influentati , aveti sustinerea milioanelor de oemeni onesti din tara asta ! Flagelul coruptiei trebuie sa dispara din gena romanilor, o societate corupta este o societate care nu se dezvolta.

un roman mafiot  •  5 martie 2014, 14:34

@totolin calantan- nu vad nici un om de afaceri intre cei arestati pana acum, cu exceptia lui Gica Popescu vad doar bisnitari si samsari. Sincer, e o diferenta uriasa intre un om de afaceri si un bisnitar.

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2014, 14:55

58, un roman mafiot: george copos, orice s-ar spune, e un om de afacero. Are hoteluri, o fabrica de productie si un lant de patiserii

Alfred Molnar  •  5 martie 2014, 14:56

Nici mie nu-mi vine sa cred ca dupa 8 ani am ajuns la o concluzie.
E un lucru extraordinar sa poti sa lucrezi la ceva ce dureaza atat de mult.

vlad  •  5 martie 2014, 15:02

M-am hotarat sa imi fac un abonament la gsp ca o forma de rasplata pentru reusita voastra. Am cautat pe site si pare ca nu aveti nici o pagina pe care sa ma pot abona (si eventual sa fac si plata). Nici google n-a dat vreo informatie relevanta. Poate si asta sa fie un motiv pentru care scad incasarile? 🙂

misu  •  5 martie 2014, 15:57

„Totolin Calantan”

NUMELE ALES DE TINE FACE PARTE DIN ACTELE RATATE DESCRISE DE FROID. :))
FARA SA VREI TE-AI DEMASCAT, SAU TE-AI DAT DE GOL CUM ZICE ROMANUL.
DACA HOTII ASTIA DOVEDITI ITI PAR OAMENI DE AFACERI.. ESTI PROBABIL DE PE ALTA PLANETA…
IN REST EVALUARILE TALE… DESPRE PERSOANE FRECVENTABILE SAU NU;!!? AR FI PERTINENTE DACA AI FI FREGVENTAT PERSONAL O SCOALA CEVA.. NU AM AUZIT DE TINE :)) SAU ESTI UN CURAT OM DE AFACERI :))
SAU ESTI CEL CARE DUCE PACHETE LA PENITENCIARE ..??

re  •  5 martie 2014, 16:02

MULTUMIM!!!

Hasbe  •  5 martie 2014, 16:06

Pedepsele sunt prea aspre? De ce? Astia au facut iluzionism cu sute de mii si cu milioane de euro! Un hot de buzunare recidivist poate sa ia si el cativa ani pentru niste maruntis! Pentru golania afisata fara jena ar trebui sa dispara definitiv din viata publica! Cu sentintele astea nu inseamna ca s-a curatat fotbalul romanesc. De cand exista banii negri au curs suvoi in fotbal, primariile care finanteaza echipe de fotbal ar trebui si ele rasfoite ca lumea, si acolo se fac mismasuri…

Cataiasi  •  5 martie 2014, 16:13

Felicitari tie si echipei, faptul ca, in sfirsit, ancheta s-a concretizat nu-i de ici – de colo! E clar, sunt vinovati si trebuie sa plateasca … dar nu inteleg elanul pionieresc al colegilor tai de-a suna si cere parerea oficialilor UEFA, in legatura cu o posibila suspendare a Stelei! Asta, nu te supara, Tolo, chiar e exces de zel, sa nu- zic prostie. Avem un fotbal sarac, rezultate prin Europa ioc sau tinzind spre ioc si bagam fitile si astora care-au mai scos capul, cit de cit, doar ptr. ca … ni-i antipatic MM sau Reghe sau manelista?!? E la mintea cocosului, ceea ce-a facut MM a facut in numele Otelului, ce-are a face cu Steaua?

Buerebuistas  •  5 martie 2014, 17:39

@Tester, Mihai Stoica a fost condamnat pentru fapte comise cand conducea Otelul Galati, nu cand facea parte din conducerea FC Steaua, pe aceeasi logica ar fi normal sa fie sanctionate si Dinamo, Rapid, dar voi in „obiectivitatea” voastra stiti numai una si buna, Steaua in sus, Steaua in jos, Steaua blatista, Steaua Rusinea Romaniei. Mai uitati-va in jur sa vedeti si padurea plina de uscaturi, nu numai Steaua

Mihai Mihai  •  5 martie 2014, 18:06

Catalin, te-am auzit si la TV si vad ca si aici sustii ca:
„34 de ani de închisoare sună îngrozitor de mult. Mai mult decît condamnările cumulate din Dosarul FNI! Privite astfel, pedepsele sînt excesive.

Nu sunt de acord. Nu sunt excesive pedepsele din Dosarul Transferurilor, ci sunt prea MICI cele din Dosarul FNI.

Astia au primit ce au meritat.

gogu  •  5 martie 2014, 18:09

bravo lor, judecatorilor! ca aceste sentinte nu se puteau da pe timpul lui Bombonel sau a lui tatuca ILICI ILIESCU, pentru cei 8 era mult mai bine daca erau luati de urechi atunci cand au furat primul ou, nu acum cand au furat un bou! … sau o cireada intreaga

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2014, 18:41

61, vlad: exista doua posibilitati:

Abonamentul clasic, la posta, gasiti in ziar toate detaliile.

Abonament pe net la gazeta digitala (ziarul listat)
http://www.gsp.ro/gazeta-digitala/cum-cumpar.html

ADRIAN  •  5 martie 2014, 19:55

DADADA! ESTE SENZATIONAL! LA PARNAIE! ASA MERITA!

Mishu_74  •  5 martie 2014, 20:53

Bravo Catalin Tolontan ! Trebuia sa se faca dreptate si s-a facut.In fond, tu si ceilalti din echipa nu v-ati facut decat datoria, asa ca trebuie sa fiti mandri de munca bine facuta.
Vad totusi ca multa lume vorbeste de pareri de rau, de faptul ca e cam mult, ca sunt si cei condamnati oameni s.a…Nu inteleg de cand trebuie sa simpatizezi cu elementele infractionale, cu cei care au furat incontinuu, etalandu-si aroganta si trufia prin orice mijloc? S-au rasturnat valorile in societatea romaneasca?
S-a intamplat un lucru normal, care se intampla intr-o societate normala si anume, cine incalca legea este pedepsit. Atat si nimic mai mult.Sa speram ca toate lucrurile vor intra pe un fagas normal in Romania.

rata cornel  •  5 martie 2014, 23:32

Bravo voua ca ati avut curaj si rabdare atatia ani pana la o decizie finala! Probabil ca presiuni au fost mereu pe umerii vostri in anchetele desfasurate in anii ce au trecut!

andrei  •  6 martie 2014, 2:48

Bravo Catalin. Este cel mai mare lucru pe care l-a facut un ziarist in toata istoria Romaniei. Sunt constient ca ai primit informatii de undeva asa cum si recunosti, dar faptul ca ai anchetat mai depeparte si nu ai inchis ochii te face un om MARE. Ca un termen de comparatie, 100 de alde Badea nu au facut cat ai facut tu si echipa ta.
Si din cauza astora gen Becali a trebuit sa ma car din Romania, sa traiesc si sa ma zbat printre straini.

bere rece  •  6 martie 2014, 9:25

F frumos articol..f frumos..

israelian  •  6 martie 2014, 14:28

Totul e OK.PEDEAPSA A SOSIT,DAR CU MARE ÎNTÂRZIERE.OARE VA VENI ŞI PENTRU BĂSESCU PRIN IANUARIE 2015? EI,LA ASTA VREAU SĂ FIU ÎNCĂ PREZENT PE TERRA.

adi  •  6 martie 2014, 19:48

Nu stiu daca imi joaca memoria feste sau nu. Am cautat pe google, dar n-am gasit. Imi amintesc ca la un moment dat Gica Popescu a amenintat ca se retrage de la nationala daca nu-i dau un hotel, cota 1400? E adevarat? Nu-mi mai amintesc deloc anul, dar asa cred. Cred ca e o discutie prea veche pentru Google.
Va rog, domnule Tolontan, dvs. nu va amintiti asa ceva? Sunteti ultima speranta.

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2014, 20:41

76, adi: memoria nu iti joaca feste. Da, asa e, se privatiza hotelul Piatra Mare din Poiana Brasov si asta a fost conditia lui Popescu. De dinainte de google 🙂

Marian  •  8 martie 2014, 7:31

basescu si cei din pdl au devastat tara asta,au furat-o cum nici turcii n-au facut-o,si nu v-am vazut sa faceti atata tam tam.Multi dintre voi asa zisii ziaristi ati fi savarsit greseala lui Gica Popescu,dar va intreb,unul care omoara cu masina trei persoane primeste patru ani cu suspendare,iar Popescu care si-a recunoscut greseala dand banii inapoi primeste ani cu executare,e corect???

Romanul  •  8 martie 2014, 23:48

Privind adanc articolul si scrutand in sufletele dumneavoastra sa inteleg ca aveti remuscari profunde pentru raul pe care l-ati provocat, astfel incat cautati linistea sufleteasca intr-o poveste spirituala tibetana profunda, eu sper sa va gasiti linistea…
pana la urma sunteti groparii fotbalului romanesc, nici unul din cei 8 inculapati nu a luat acei bani sa-i duca acasa, familiilor ci i-au reinvestit in fotbal, au incercat sa pacaleasca un stat care iti ia tot, inclusiv pielea de pe tine, si care in schimb nu ofera nimic! unde sunt investiile din sport, in general vorbind? unde sunt medaliile de alta data? ce face statul cu banii incasati? de ce nu ajuta sportul in general si fotbalul? probabil si sportul e condus dupa principiul „aici sunt banii dumneavoastra”
Ca dovada nici nationala romaniei, nici Dinamo, nici Rapid si nici Gloria Bistrita nu sunt mai sus dupa retragerea acestor oameni din fotbal, si asteptam noii investitori corecti din fotbal, ca o paranteza astazi am vazut la TV pe EBA…cum ca investeste in fotbal si m-am mirat cum de nu mi-am dat seama de unde toata tevatura, asa ca repet, astept noii investiori in sport, noi manageri generali, noii impresari si sa vad investiile facute de statul roman care si-a recuperat banii si a trimis infractorii dupa gratii…
Asta afirmati voi, ca s-a facut curatenie in fotbal… in cat timp va venii noua recolta dupa acesta parjolire, eu cred ca niciodata! voi? tu?
Dar daca tot avem cautari spirituale cu iz tibetan, eu as spune sa ne conducem dupa perceptul biblic: „nu judecati ca sa nu fiti judecati!”
Ca sa nu mai vorbesc de aceste sentinte date parca pe moaca omului…adica tu Giovani si Borcea, sunteti mai antipatici si cu gura mare…ia stati 6 ani…
Iar daca vorbim de gratieri, care ca sa fim seriosi nu le va da nicioadata acel malefic individ, dar tot asa cerneala de baut sa fie si apa la moara presei…dar daca ar trebui sa vb de gratieri eu ca si om, cetatean etc. sustin ca trebuie gratiati toti, incepand cu Tata Jean!

mihai bad  •  25 aprilie 2014, 15:24

nu v-am citit niciodata pana azi, nici nu stiu exact unde sa va incadrez (nu ma intereseaza presa romaneasca/tv – media, in general ), foarte probabil nici nu voi reveni, dar , pt ce ati scris azi, va felicit 🙂

am o prietena (buna) care este judecator si am sa o trimit aici cu lectura.

rezonanta face ca tocmai zilele trecute sa fi incercat un argument pt ea, incomparabil mai firav decat al batranului tibet.
ma inclin, asadar si multumesc 🙂

Comentează