Așa a început

Untitled-1
Prima pagină a Gazetei Sporturilor din 6 februarie 2006 și prima pagina de astăzi

„Pînă acum, șmecherii fotbalului au tras în noi cu pistolul cu apă, da’ uite, se schimbă lucrurile, cine știe ce vor face ajunși în închisoare!”, îmi zice ieri, jumătate în glumă, Marius Mărgărit. Comentăm, surprinşi, sentința din Dosarul Transferurilor. Acum lucrează la o televiziune, dar duminică, 5 februarie 2006, ne moșmondeam împreună deasupra paginii întîi a Gazetei Sporturilor, nehotărîți ce titlu să punem.

miercuri, 5 martie 2014, 9:10

Untitled-1
Prima pagină a Gazetei Sporturilor din 6 februarie 2006 și prima pagina de astăzi

„Pînă acum, șmecherii fotbalului au tras în noi cu pistolul cu apă, da’ uite, se schimbă lucrurile, cine știe ce vor face ajunși în închisoare!”, îmi zice ieri, jumătate în glumă, Marius Mărgărit. Comentăm, surprinşi, sentința din Dosarul Transferurilor. Acum lucrează la o televiziune, dar duminică, 5 februarie 2006, ne moșmondeam împreună deasupra paginii întîi a Gazetei Sporturilor, nehotărîți ce titlu să punem.

 

Eram mai mulți jurnaliști, numele lor sînt amintite în această ediție. La început, am fost patru: Marius Mărgărit, Decebal Rădulescu, Viorel Tudorache și cu mine. Apoi s-au adăugat, în 8 ani de efort, Costin Ștucan, Justin Gafiuc, Cristi Scutariu, Gabriel Berceanu,  Răzvan Luțac… Lista completă e în ziar, acolo unde a început totul. Și au mai fost sursele. Despre ele nu vom vorbi nici acum, nici altădată.

Astăzi, oamenii mă întreabă, firesc, cum ne simțim. Văd pe internet și aud la telefon sutele de reacții de satisfacție ale microbiștilor. Cei opt șefi supremi din fotbal au primit pedepse de închisoare cu executare. Toți opt! Căderea inimaginabilă de azi începuse în acea zi rece de duminică de februarie, pe cînd pregăteam prima pagină a investigației.

„Bravo! Știu că nu vrei să privești condamnarea ca pe o sărbătoare, dar să știi că ești cam singurul”, îmi scrie pe mail un cititor. Satisfacția publicului, pe care o înțeleg, trece prin mine ca o apă care ia forma unor sentimente amestecate. Pot spune mai degrabă cum nu mă simt decît cum mă simt. Nu trăiesc nici bucurie, nici vină, nici risc pentru ceea ce va urma, ci mai degrabă tulburare.

Îi privesc pe colegii mei care, după opt ani de încercări, s-au așezat din nou la calculator. Redacția s-a umplut deodată de reporteri de la televiziuni. Pasămite printul era pe moarte! Această invazie a zeci de camere TV în hala unui ziar e un elogiu involuntar.

34 de ani de închisoare sună îngrozitor de mult. Mai mult decît condamnările cumulate din Dosarul FNI! Privite astfel, pedepsele sînt excesive.

E greu să simt ceva clar. Și încerc să înțeleg de ce. Îmi chem amintirile în ajutor. În primăvara trecută, am asistat la un dialog între un lama tibetan și un grup de pelerini români. Printre ei, o judecătoare din România. N-avea nici o legătură cu acest caz, dar era înalt magistrat cu dosare dificile la activ, despre care bineînțeles că nu vorbea.

La final, au apărut întrebările. Preotul discutase despre recunoștință, compasiune și capacitatea acestora de a ne face pe noi, ca oameni, să evităm suferința.

Judecătoarea a ridicat încet mîna. Afară se lăsa seara peste primele creste din Himalaya. Dialogul s-a purtat în engleză. „Cum pot pretinde eu ca oamenii să se gîndească la mine cu un pic de compasiune sau cu înțelegere cîtă vreme, uneori, prin sentințele mele schimb destine? Decid chestiuni legate de bani, de familii, de libertate…”, își mărturisește ea frămîntarea.

Bărbatul în veșminte de culoarea șofranului respiră adînc, așa cum fac majoritatea tibetanilor înainte de a interveni în discuție. „Meseria ta nu înseamnă să iei libertatea oamenilor. Judecători există de cînd lumea pentru că doar așa lumea poate exista. Și datoria ta e să aplici legea, nu să-i urăști sau să-i simpatizezi pe cei care apar în fața ta. Cîtă vreme inima ta e ușoară și lucrezi cu bună-credință, consecințele sînt ale destinului fiecăruia. Tu acționează corect și cu înțelegere față de orice ființă pentru că oricum restul nu îți stă în puteri. Restul îl hotărăște karma fiecăruia sau Dumnezeu cum îi spuneți voi”.

Cînd preotul a plecat, grupul a ieșit tăcut în curtea mănăstirii.

Femeia s-a retras singură, pe o alee, lîngă o stupă funerară. Simțea nevoia să mai stea cîteva minute cu sine. Aerul mirosea a iarbă tăiată, ca la noi în Bucovina. Pe fundalul munților uriași, așezați la granița fluidă dintre India, China și Pakistan, fluturau steagurile tibetane de rugăciune, atît de colorate, atît de greu de cuprins cu mintea.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

SuRr3ndeR  •  5 martie 2014, 9:25

Bravo Catalin!!!! Respect pe viata pentru ce ai facut.

stresu  •  5 martie 2014, 9:29

Daca ai fi DREPT, CORECT si… IMPARTIAL de fiecare data…

In orice caz, FELICITARI, pt. victoria de ieri…, chiar daca ti-a lasat si un gust amar…

dan  •  5 martie 2014, 9:35

Nu se putea o pilda mai buna ca cea din articol. Multumim inca o data! Multa sanatate!

laurneitu  •  5 martie 2014, 9:35

Pentru Gheorghe Popescu condamnarea inseamna distrugerea imaginii si muncii depuse pentru nationala Romaniei !
Este injust sa fie condamnat !

Adrian  •  5 martie 2014, 9:41

Printul e aproape mort. Acum se vede doar sanatate aparenta inainte de final.
Fotbalul din tara noastra e la pamant. Nu pentru ca au intrat niste hoti la puscarie. Pentru ca nu au intrat la timp ei si multi altii. Cand o sa dispara fotbalul o sa dispara si printul.

utraian  •  5 martie 2014, 9:42

D-voastra si presa in general v-ati facut datoria. Restul ?

Mihai  •  5 martie 2014, 9:42

Nu va culcati pe o ureche , atentie la FRF! Si ar mai fi o situatie pe care nu as vrea sa cred ca o acceptati tacit, si anume ca, suntem unici in lume cu un condamnat penal care este antrenor la echipa nationala.

utraian  •  5 martie 2014, 9:45

Nu se poate ca un astfel de „cutremur” sa fie provocat de o simpla investigatie de presa. Lucrurile astea s-au intamplat de 20 de ani, cine trebuia sa actioneze de ce a dormit. Totusi e vorba de multe milioane euro furati… Au fost prinsi cu astea, cine stie cate altele au mai fost.
Nu cred ca avem mari motive de bucurie. Am fi avut daca astfel de infractori erau prinsi imediat, nu dupa 20 de ani.

stereo  •  5 martie 2014, 9:45

EXCELENT ARTICOL TOLO,

TE STIU DE CAND AM LUCRAT,PUTIN ESTE ADEVARAT,IMPREUNA SI UNNUL DIN SEFII NOSTRI,ORGOLIOS PESTE MASSURA,PLECAT IN LUMEA CELALATA{COMPETEMT PROFESIONAL,CE-I DREPT}TE-A SIFONAT DIN PRICINA CONDEIULUI PE CARE IL AVEAI.

NU TE FAC EROUL FINALULUI IN „DOSARUL TRANSFEURILOR”,DESI MERITI ACEST COMPLIMENT,DAR APRECIEZ SPIRITUL TAU COMBATIV,BAZAT PE REALITATI DE NECONTESTAT {CA SI IN CAZUL RITZI}INCAPATANAREA TA DE A DUCE INVESTIGATIA INTR-UN MOD PROFESIONAL CE AR PUTEA FI UN REPER SI PENTRU ALTI CONFRATI,UNII DINTRE EI,DIN PACATE,NEAVAND CULTURA JURNALISTICA DE CARE ARE ATATA NEVOIE PRESA SPORTIVA SI NU NUMAI.CA PREA MULTA GARGARA SE FACE IN MEDIA,AICI INCLUZAND SI ECRANELE TE;LEVIZIUNILOR UNDE SI-AU GASIT CULCUSUL MULTI LINGE… BLIDE,CA SA MA EXPRIM MAI ELEGAMT.

TE FELICITA CU CALDURA ACELUIA CE A RAMAS UN ADEVRAT PRIETEN CARE URMARESTE TOT CEEACE SCRII.

Encipi  •  5 martie 2014, 9:47

Nu pot decat sa va apreciez munca si sa va felicit pentru cele realizate. Nu ma bucur pentru necazul lor, ar fi totusi inuman sa facem asta. Eu unul, initial ma gandeam ca din punct de vedere economic, este cea mai grea lovitura. Pe langa cei condamnati, angajatii acestora pot suferi, economia poate suferi si la un moment dat m-am gandit ca ar fi fost mai indicat daca li s-ar fi acordat pedepse cu suspendare, conditionate de faptul ca vor trebuie sa returneze sumele fraudate + amenzi penale + cheltuieli ridicate de judecata, astfel incat statul nu numai ca-si recupera prejudiciul, ba mai si facea profit. Insa gandindu-ma mai bine, acest lucru insemna un castig pe termen scurt. Pe termen lung, probabil vor fi castiguri mult mai mari. Oamenii de afaceri, nu doar cei implicati in fotbal, vor fi mai retinuti in a frauda statul speriati de consecinte. Iar daca acest episod va alunga actualii si alti posibili investitori in fotbal, eu unul nu sunt speriat. Site se va cerne, iar astfel vor ramane concentrate doar cluburile sanatoase din toate punctele de vedere.E trist, dar nu a murit nimeni ca a retrogradat Rapidul, ca a disparut Craiova sau adevarata Poli Timisoara. La fel nu vom muri nici daca vom avea un campionat curat, format doar din 10-12 cluburi cu adevarat sanatoase.

microb ist  •  5 martie 2014, 9:48

Felicitari, efortul depus nu a fost in van, sa speram ca va insemna cat de cat ceva pentru fotbalul romanesc. Nu pot sa-mi ascund gustul amar ca „el capo del tutti capi” (2 la numar)sunt inca liberi si inca cangreneaza cea mai ramas din fotbalul nostru. Oricum vor fi si ei judecati !!!

andy  •  5 martie 2014, 9:57

FNI era o afacere privata,Vantul si cu acolitii sai au furat de la o multime de oameni,unii dintre ei au si castigat,pe cand greii au furat Statul Roman,adica pe noi toti.

vali  •  5 martie 2014, 9:58

Cataline, poti sa incepi pe al doilea front : Legea amnistiei si gratierii …..daca se adpota asta toata dreptatea facuta se duce pe rapa……e adevarat astia care o adopta sunt din alt „sport „

gogu  •  5 martie 2014, 9:59

salut, poate faci in asa fel ca si basescu sa intre la puscarie pentru flota care s-a evaporat si pt tupeul cu care si-a dat singur casa din mihaileanu, acum sa te vad, sau te faci mic , mic ? Daca esti tare vreau sa vad investigatii pe tema basescu la brutarie

rrr  •  5 martie 2014, 10:04

Domnule Tolontan,
Prin prezenta tin sa te felicit pentru aceasta realizare, dar in acelasi timp tin sa te atentionez ca mai ai multe asemenea dosare de descoperit si rezolvat.
Ai intrat in istorie.
Cu deosebita consideratie …..

marian  •  5 martie 2014, 10:12

Buna dimineata, domnule Tolontan. Daca toata aceasta activitate a GSp a fost declansata si desfasurata cu buna credinta nu trebuie sa va simtiti in vreun fel anume. Situatia se poate defini prin doua cuvinte: business done. Sa aveti o zi buna.

misu predescu  •  5 martie 2014, 10:14

http://www.youtube.com/watch?v=4asUxvijYQ8

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2014, 10:18

1, SuRr3ndeR: e munca unei echipe, nu a mea. Si nu doar a celor care au investigat si scris, ci si a unei redactii care a rezistat, a lucrat, a machetat, a dat sens ziarului.

coke  •  5 martie 2014, 10:19

Felicitari domnule Tolontan pentru intreaga munca depusa. Totusi cred ca acum ar trebui deschisa o alta discutie. Cum e posibil ca-n prima instanta, sunt convins ca va mai aduceti aminte, toti cei care ieri au primit niste pedepse deloc usoare, cu executare, sa fie achitati. Exista cineva care macar sa-i intrebe pe judecatorii din prima instanta, cum de-au putut sa dea o astfel de decizie? Si daca nu exista, n-ar fi bine sa cream un astfel de organ de control, care sa investigheze cauzele in care intre doua instante exista niste diferente atat de mari? Cum l-a vazut prima instanta nevinovat pe Gica P., ca ultima instanta, chiar daca procurorii au cerut cu suspendare, sa-i dea o pedeapsa cu executare? Acestea mi se pare niste intrebari care ar trebui adresate celor de la CSM, daca tot vor s-avem incredere in justitie.

transferatfarabani  •  5 martie 2014, 10:23

din pacate este doar o parte a mizeriei si a ilegalitatii din fotbalul romanesc, un fotbal plin de incultura, lichelism, faradelege si multe alte rele de pe fata pamantului. unul din „marii investitori” din fotbal spunea in urma publicari sentintei ca este de-a dreptul turmentat de decizie. asta este lumea de acolo o lume care iti provoaca scarba si care este finantata ilegal din banii pe care noi ceilalti, oamenii cinstiti, ne chinuim sa ii faca cu greu.

eu  •  5 martie 2014, 10:23

felicitari…pe cand o ancheta(cu finalizare) despre cum si cui s-au dat drepturile de televizare ale meciurilor??????

starter  •  5 martie 2014, 10:24

Sunteti un om exceptional. Justitia si-a facut treaba si exista o speranta.
Poate ar trebui sa iesiti putin mai mult in media si de ce nu sa candidati pentru europarlamentare. Cred e nevoie de cineva ca dv. in Parlamentul european , care sa reprezinte cu adevarat interesele romanilor
Puteti tine blogul si de acolo.

DORINA  •  5 martie 2014, 10:26

vaaai ce emotie!!!! uite de-aia l-a condamnat pe amaritul ala de 80 de ani la inchisoare cu executare, ca sa aiba cugetul impacat. Va dati seama? Au prins mafiotiiii!!!! Ce bineeeeee!!!!! Suntem putin penibili. Hai sa vedem de cati bani e vorba in cazul transferurilor si cati sint la astra furati (si banii aceia de la stat, care stat a asigurat aproape tot la astra). De procurorul care a plecat de la dna in cazul bute ce se mai aude? De Rosia Montana se ia cineva sau se prescriu faptele? Acolo bani! Si mai sint multe de spus…

Muppets  •  5 martie 2014, 10:38

Buna ziua D-le Tolontan,
Imi imaginez ca va este greu, pe de o parte satisfactie… pe de alta parte frustrare… Dar, cei care sunt corupti indiferent cum se numesc trebuiesc pedepsiti, justitia trebuie sa-si faca treaba!
Eu,Dvs. si probabil multi dintre noi, depunem efort pentru fiecare leu pe care al castigam prin munca cinstita.
Eu cred ca nu este nimic extraordinar in povestea asta, au ajuns dupa gratii niste escroci care isi merita soarta!
Mai e ceva : „ce nu stii nu te doare” !!!

Misu  •  5 martie 2014, 10:40

Indivizii acestia au fost lasati de la data FURTULUI sa capuseze FOTBALUL ROMANESC inca 10 ANI.

VICTORIE!!?? POATE ! dar tardiv si ineficient, intre timp „oligarhi forbalului autohton” adevarati samsari de oameni, si-au diversificat modul de operare si au folosit banii furati:
– de la CLUBURI
– de la jucatori (fara comisionalele ilegale puteau incasa mai mult)
– de la stat
– ne-au sfidat cu tupeu de borfas (acum dovediti) ani de zile
– au injurat suporterii onesti, i-au facut prosti si sarantoci, etc.
Nu ma bucur
EI SUNT O PARTE DIN GROPARII SPORTULUI ROMANESC

FELICITARI CELOR MERITOSI!  •  5 martie 2014, 10:45

Dle, Tolontan, FELICITARI pt. initierea acestei „povesti”. De asemenea, merita amintit aportul oficial decisiv al lui Sebastian Bodu (el fiind oficialul care a initiat administrativ-financiar verificari si masuri in speta, concomitent cu voi (sau in urma aparitiilor in presa, dar prompt…felicitarile adresate acestui domn se refera stricto sensu la cazul de fata, in general avand mult bube). Iar in final, FELICITARILE MAXIME i se cuvin C u r ţii de Apel Bucureşti pt o decizie in egala masura dreapta si curajoasa. In privinta asta, nutream speranta ca s-o faci din proprie initiativa, Catalin.

Altminteri, in masura in care se induce ideea ca instantei nu i se cuvin recunoasteri si felicitari, din considerentul ca „si-ar fi facut doar datoria”, nici presa nu si-ar putea aroga vreun merit sau multumiri in povestea asta, intrucat, in logica asta (in esenta corecta), nu a facut altceva decat slujba de „caine de paza al societatii”, pt care fiecare ziarist a fost remunerat (neparticipand pro bono si in afara profesiei de ziarist la cautarea adevarului in domeniul lor de activitate gazetareasca). Asadar, consider ca instanta si-a facut pe deplin datoria in cauza, chiar si cu asupra de masura, motiv pt care merita felicitata, daca tot o condamnam fara ezitare pt fiecare boacana pe care o face.

Felicitarile se impun chiar si luand in seama f. multele termene de judecata, insa amanarile au fost mereu obiective si justificate, pe de o parte, de complexitatea spetei si raportul nefiresc intre volumul f. mare de procese si nr. f mic de judecatori romani şi, pe de alta parte-in principal, de tertipurile procedurale ale acuzatilor si avocatilor acestora. In concluzie, FELICITARI GSP SI CURTII DE APEL BUCURESTI!

Silviu  •  5 martie 2014, 11:00

Sa nu ne imbatam cu apa rece dupa o sigura decizie si cateva transferuri de acum 10 ani. Uitati-va cum altii continua sau au descoperit si alte smecherii.
Credem ca e un moment zero in fotbalul romanesc, sunt mai mult decat pesimist. Au mai foat vreo 2 pana acum…
D’aia fotbalul romanesc este si va mai fi cativa anii in pestera, indiferent cine va fi azi noul sef al FRF.
Vigilenta si continuati supravegherea domnilor ziaristi, FISCUL si DNA…

kala shnikov  •  5 martie 2014, 11:14

esti sigur ca judecatoarea respectiva nu avea si o aura deasupra capului si un cor angelic se auzea pe fundal ? apetenta ta pt a supra…orice ,instantele judecatoresti si parchetele este uneori greu de digerat…precum o lingura de miere dimineata, cand bunica credea ca o iei pe stomacul gol, fara sa stie ca tu mai golisesi un borcan cu o ora inainte.
felicitari pt ancheta, o demonstartie totusi a superficialitatii noului val de procurori romani !

Laur  •  5 martie 2014, 11:16

Cauza e justa … efectul insa dezbina Romania. E bine ca se face justitie dar pacat ca nu avem oameni care sa o aplice cum trebuie. Pedepsele sunt exagerate…diferente uriase de la o instanta la alta…invocarea opiniei publice in decizii…mai pe scurt, cum zice romanul obisnuit ” sa nu ajungi la justitie ca mori cu dreptatea de partea ta”.
Initiativa e de clasa…aplicarea justitiei penibila (mai ales in cazul lui Popescu care a mai si returnat prejudiciul imediat). Romanii nu au incredere in justitie. Au incredere in jurnslismul de investigatie.
Bravo pentru inceputul epopeii…rusine celor ce au finalizat-o.

marius_uri  •  5 martie 2014, 11:16

Buna ziua,nu mintiti lumea,ati avut un rol in acest caz prin prezentarea lui detailat insa ancheta era inceputa dinainte si nu ca urmare a ceea ce s-a scris in ziar.

Tolontan: “Aşa a început”. Povestea meciului de presă cu mafia din fotbal | Reporter Virtual – stiri exclusive | Pe urmele stirilor  •  5 martie 2014, 11:20

[…] încercările. Textul semnat de Cătălin Tolontan, redactor-şef al Gazetei, poartă titlul “Aşa a început”. Iată continuarea […]

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2014, 11:22

30, marius: nu e adevarat, nu exista nici o ancheta la momentul publicarii investigatiei Gazetei. E un lucru pe care il recunosc si Fiscul si Garda Financiara si DNA. Asa ca, imi pare rau, nu stiu despre ce vorbiti.

Adrians  •  5 martie 2014, 11:46

Este bine ca in tara aceasta inca mai sint oameni care doresc domnia legii ! Speranta ns este ca domnia legii sa se faca simtita si printre mizeriile care ne conduc din Parlament,Guvern si Presedintie etc si care in 25 de ani au vindut tara si poporul.Din nefericire acolo se ajunge mult mai greu.

ejob naoi  •  5 martie 2014, 11:54

D-le Tolantan,nu sunt mare fan al fotbalului,ma interesez de el doar cand joaca echipa tarii mele.Cea ce ati facut prin perseverenta d-voastra si a echipei este de toata lauda.Ce m-a frapat este exemplu cu judecatoarea de la finalul articolului.Daca ceea ce relatati este adevarat,si nu ma indoiesc de aceasta,si daca sunt mai multi judecatori care isi pun asemenea intrebari atunci chiar ca JUSTITIA isi merita tot rspectul.De altfel se vede in ultimul timp.

Misu  •  5 martie 2014, 11:59

NU-L MAI PLANGETI PE POPESCU.. NU MERITA

SA CASTIGI DIN MUNCA CINSTITA ZECI DE MILIOANE DE USD
SI APOI SA TE BUCURI LA CATEVA SUTE DE MII DE FURAT !!?
FIECARE ISI MERITA SOARTA

dellux  •  5 martie 2014, 12:00

Bravo Cataline! Numai cu oameni curajosi ca tine putem indrepta tara asta mult napastuita.

dellux  •  5 martie 2014, 12:04

De Gica imi pare rau ca s-a inhaitat cu penalii astia. Mai bine ramanea la Barca, poate ii dadeau pe acolo ceva o functie!

Karapok  •  5 martie 2014, 12:07

Din pacate domnule Tolontan nu ati obtinut nici o victorie,nici macar una mica, demna de luat in seama, doar ati ajutat HOTUL SUPREM adica statul roman implicit guvernul Romaniei sa mai obtina niste bani pe care ii vor fura in liniste si pace. Oamenii astia nu au furat nimic,nici de la dumneata, nici de la mine, au incercat sa se fereasca de lacomia unui stat impotent plin de bani, nimic condamnabil in asta, statul roman nu a investit in formarea unui jucator, nu a cumparat echipament, sau morcovi si carne ca sa hraneasca acel jucator, statul roman este HOTUL SUPREM,este un mutant care isi ia obolul din munca noastra, iar articolele dumneavoastra l-au ajuatat sa se mai ingrase cu cateva kilograme.
Ar trebui ca guvernul sa va dea o medalie pentru staruinta si munca depusam,si de ce nu, poate o mica prima, o meritati.

Cristi  •  5 martie 2014, 12:08

Eu cred ca este o zi istorica in societatea romanesca si asa va ramane.

Dnl. Tolontan ati facut o treaba foarte buna ca ati inceput aceasta ancheta si iata ca sa dus la bun sfarsit cand poate nu mai credea nimeni din acesta tara , personal nu credeam ca o sa ii vad pe acesti oameni niciodata la puscarie.

Nu este o satisfactie ,o bucurie de nedescris etc. dar este un avertisment puternic pentru cei care vor urma ca roata se intoarce pentru oricine, oricand.

tristan  •  5 martie 2014, 12:11

Domnule Tolontan, asteptam de mult timp un verdict in acest dosar, cam de cand s-a dat verdictul in Italia, cand Juventus a fost retrogradata, iar alta echipa mare, AC Milan a fost depunctata. De atunci au inceput tot felul de anchete prin fotbalul european, si era clar ca nici la noi nu vor putea baga gunoiul sub pres la nesfarsit. Intrebarea mea este: credeti ca se va ajunge si la noi la anchete serioase privind blaturi, arbitraj cumparat si alte cazuri de coruptie care sa se lase atat cu urmariri penale cat si cu pedepse sportive majore? Sau ne-am facut datoria fata de UE, de acum e liber la furat?

Mihai Daniel  •  5 martie 2014, 12:11

Consider ca este normal sa platesti atunci cand gresesti,insa in cazul infractiunilor de natura economica, cred ca privarea de libertate e o prostie. Prefer pedepse financiare, ai facut un prejudiciu de 1 milion, sanctiunea sa fie de 1.5 milioane sau chiar 2 milioane. Un argument ar fi, multe companii de mari dimensiuni, comit abateri, sau abuzuri, care la randul lor genereaza prejudicii, ca rezultat al acestior actiuni, el sunt penalizate drastic, asta ar fi o solutie pentru infractiunile economice, sa fie arsi drastic la buzunar cei ce sunt gasiti vinovati.

dan  •  5 martie 2014, 12:24

nu inteleg compasiunea pentru infractori, evazionisti, tepari, chiar si eleganti si&sau fosti buni profesionisti ca Popescu…
mai exista decenta pe lumea asta?
cand a bagat lozu in buzunar si-a asumat ce i se intampla
regret ca si tolo il caineaza
nu mai inteleg nimic…

exorientelux  •  5 martie 2014, 12:32

N-ai cum sa te bucuri cand cineva este inchis, orice ar fi facut. Constati ca plateste pentru greselile facute si cam atat.

exorientelux  •  5 martie 2014, 12:38

Satisfactia rezida din faptul ca s-a facut dreptate, ca oricine greseste raspunde si mai putin din faptul ca efectiv oamenii aceia sunt inchisi. In cazul Stelei au patronul, managerul si liderul galeriei condamnati.

Nu ma bucura asta, pur si simplu ma lasa fara cuvinte.

laur  •  5 martie 2014, 12:39

felicitari pt demersul jurnalistic. cat despre condamnare, si-au facut-o cu mana lor, nu i-au condamnat ziaristii sau opinia publica. si nu este cazul sa-l bocim pe gica popescu, de exemplu, pt ca este in aceeasi cloaca cu ei, asta e! cea mai mare parte a populatiei se zbate in saracie, copiii bolnavi mor pt ca nu exista tratamente iar noi pt ce sa deplangem niste infractori de drept comun? inca o data, felicitari!

xbs  •  5 martie 2014, 12:44

daca considerati pedepsele primite ca fiind excesive, aveti acum ceva mustrari de constiinta ca ati ajutat prin demersul d-voastra la incarcerarea lui Gica Popescu?

andrei  •  5 martie 2014, 13:03

Domnule Tolontan.. sa nu aveti nici un gust amar…ma uitam aseara la tv si primeam exemple din partea unor nenorociti ca altii violeaza si ucid, si ca au fost pedepsiti prea aspru lotul celor 8, ca de fapt n-au furat statul direct.. la fel cum se zicea si in cazul Fenechiu sau Ridzi.. Dar ganditi-va ca prin furtul a 10 milioane de euro, au omorat poate mii de oameni care puteau fi salvati…cu 10 milioane de euro se puteau cumpara 100 de ambulante care puteau ajunge la timp la unele cazuri, se putea dota un spital, care in acesti ani putea salva multe vieti, se puteau face minim 10 baze sportive exceptionale care puteau scapa de la obezitate o gramada de copii… deci acesti oameni chiar au fost niste criminali… cum sunt si altii.. Felicitari!!

Raul Enescu  •  5 martie 2014, 13:16

Berlusconi o aflat stirea? Probabil sta cu masa pusa de ieri si „fratele” lui Giovani Becali nu mai apare.Poate sa-l mai astepte cativa ani ,pana putrezeste tot homarul si caviarul pe care il poseda.
Sunt oameni pe lumea asta care au facut puscarie pentru mult mai putin si ani mult mai multi . Sa nu vorbim de cei care in timpul comunismului au suferit inchisi fara a comite vreo ilegalitate. Romania trezeste-te!

alex p  •  5 martie 2014, 13:27

Este un pas inainte , dar un pas mic.
Cum ramane cu mafiotii supremi ai fotbalului romanesc (Sandu si Dragomir) … !?

fanulumocanu  •  5 martie 2014, 13:38

Aud despre mesaje de la microbisti din lumea intreaga care se uita cu un soi de invidie la societatea noastra care a avut curajul sa ia asemenea decizii in cazul unor oameni din fotbal care pareau de neatins. Am fost invatati se ne ascundem defectele de frica de a nu ne face de ras, dar uite ca am ajuns ca in metafora aia din finalul lui Django dezlantuit, cand aia trei sclavi stau in cusca aia cu usa larg deschisa si se uita cu admiratie la Django care a avut curaj sa se elibereze, fara ca ei sa aiba acest curaj pentru a face pasul afara.

Comentează