Ce cere și ce dă TVR

UPDATE: Opinia lui Adelin Petrișor aici! Mihai Rădulescu susține că nu la aceste nume de pe listă au stîrnit reacția lui, ci exact numele neimportante, care nu spun nimic în piața media.

joi, 6 martie 2014, 2:15

UPDATE: Opinia lui Adelin Petrișor aici! Mihai Rădulescu susține că nu la aceste nume de pe listă au stîrnit reacția lui, ci exact numele neimportante, care nu spun nimic în piața media.

TVR solicită înțelegerea tuturor, dar nu se străduiește să-i înțeleagă pe ceilalți.

În ultimele zile, televiziunea publică și-a expus datoriile de 180 de milioane de euro, dintre care 122 de milioane sînt restanțe la stat. A rugat să-i fie șterse. În afara grațierii fiscale, prin vocea președintelui Stelian Tănase s-a insistat pentru indexarea taxei radio TV. La cum e organizată acum televiziunea publică, cele două măsuri cumulate par, într-adevăr, singurele capabile să o țină în continuare în priză.

Întrebarea e dacă TVR merită ținută în stare de funcționare așa cum e acum. Pentru că, în timp ce Stelian Tănase e polițistul bun, care atrage, alte voci din TVR se ocupă cu mesajele de respingere.

Angajații TVR par că refuză orice cooperare cu lumea înconjurătoare. Doi jurnaliști pe care îi apreciez, Adelin Petrișor și Mihai Rădulescu, au avut ieșiri publice în termeni vehemenți la adresa noilor colaboratori ai TVR.

Lista celor care vor realiza emisiuni îi cuprinde, printre alții, pe Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu, Florin Iaru, Mircea Dinescu, Ion M. Ioniță… Aceste nume l-au făcut pe realizatorul TVR Mihai Rădulescu să-l acuze pe promotorul lor, Stelian Tănase, de ”interese clientelare”.

Supărarea lui Mihai Rădulescu vine și din faptul că ”pentru prima data in istoria postului public de televiziune, toti moderatorii emisiunilor de dezbateri pe teme de actualitate, programate in prime-time, sunt colaboratori externi”. Nu e, într-adevăr, onorant ca din segmentul cel mai important de emisie să lipsească numele jurnalistice proprii.

Dar nici felul în care și-a folosit TVR uriașele resurse pentru îndeplinirea misiunii publice nu e onorant. Cînd a fost TVR incomod la adresa Puterii, indiferent de cine a fost la Guvern sau la Cotroceni? Nu o dată să fie incomozi, ci în mod consecvent! Cînd au coalizat angajații nemulțumiți de azi forțe jurnalistice din TVR în jurul lor pentru a-și apăra libertatea de opinie și pentru a crea o distanță critică față de Putere, condiția vitală a oricărei instituții media?! E valabil și pentru radioul public.

Împreună, TVR și RRA, sînteți 5.000 de oameni, destui capabili și bine intenționați. Cîte lucruri care să conteze s-ar putea face! Presa comercială abia mai trece granițele Capitalei, voi puteți acoperi toată țara. Noi am rămas cîteva zeci în fiecare redacție, voi sînteți mii de jurnaliști, producători și cameramani.

Și nu e vorba aici doar de reportaje puternice sau de investigații. Ci, mai larg, de informațiile și de opiniile importante, deranjante, relevante, cele care asigură diferențierea jurnalismului de toate celelalte forme de comunicare. Pînă la urmă, publicul, pe care îl invocă în subtext cei din TVR în apărarea autarhiei lor, este grupul de oameni cărora le pasă de forțele care le configurează viața și care vor ca cineva să monitorizeze și să relateze liber astfel încît ei să acționeze în cunoștință de cauză. Cam așa încearcă să înțeleagă jurnalismul post industrial un studiu masiv realizat la Universitatea Columbia – SUA.

Îmi pare rău, dar nu văd că TVR și RRA sînt preocupate de acest gen de jurnalism, ca să contrabalanseze propaganda de la posturile private de știri.

Stelian Tănase a formulat cîteva idei firești. Ce sens are ca TVR să se axeze pe divertisment de vreme ce oricum televiziunile comerciale îl fac mai bine? Și a propus cîteva nume. Nu va dispărea divertismentul, dar poate că serviciul public are nevoie acum prioritar de altceva, a zis Tănase.

Ce-i deranjează pe cei din TVR la listă? Că au fost mobili profesional? Asta nu e o culpă. Că au avut preferințe și atitudini polemice? E normal, cine nu are într-o carieră întreagă? Varianta propusă de Stelian Tănase reprezintă oameni care au făcut ceva în meseria asta. Putem fi de acord cu ei sau nu. Dar e incorect să nu le recunoaștem valoarea și capacitatea de a sonda evenimentele în profunzime și de a reuși să relaționeze cu publicul pe teme esențiale.

Dar, de fapt, pe bune!, în reacția celor din TVR nu e vorba de aceste nume.  Dacă mîine ar apărea altele, habar n-am care, de la Emil Hurezeanu la Doru Bușcu, reacția de respingere ar fi aceeași.

Măcar dacă ar fi doar teama omenească pentru locul de muncă. Dar, mai adînc, e vorba de izolaționism și de superioritate. Să ceri clemență și să dovedești spirit inchizitorial, iată o formă nouă de comunicare cu societatea care te finanțează și care are nevoie disperată de tine.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Tolontan, despre TVR: merită ținută așa cum e acum? | Reporter Virtual – stiri exclusive | Pe urmele stirilor  •  6 martie 2014, 14:31

[…] lui Tolontan se intitulează „Ce cere și ce dă TVR”. Și anume: înțelegerea tuturor, dar nu se străduiește să-i înțeleagă pe […]

Vali Birzoi  •  6 martie 2014, 14:38

TVR merita tinuta cel putin pana ajunge la deficitul bugetar de care e capabil BBC. desigur, cu conditia sa mai faca si niste programe macar copii BBC.
mi se pare aberant sa ceri unui post public rapoarte financiare pozitive.

Adrian  •  6 martie 2014, 14:52

Cine se mai uita la tvr? Sa fie desfiintat acest asa-zis post tv!

Tolontan despre TVR si SRR | BLOGcatCHINA  •  6 martie 2014, 15:08

[…] la pace” cu sefii sai. In cazul de fata Dan Voiculescu, a.k.a. “Felix”. Catalin Tolontan, redactorul sef al Gazetei […]

Imperator  •  6 martie 2014, 15:26

Situaţia financiară a televiziunii publice este dramatică. Din 2006 şi până în 2012, TVR a mers doar pe pierdere.
Perioada PDL-Băsescu, cea mai neagră, în perioada 2010-2012 a venit „apocalipsa”, cu un minus de 470 de milioane de lei.
Sa traiti bine.

Xaxaxa  •  6 martie 2014, 15:58

TVR ar trebui sa ia exemplu de la greci. Sa faca emisiuni politice cu invitati gen B1, sa prezinte documentare despre Romania, stiri si filme vechi, sau noi dupa buget. Sa reduca posturile, doar la 2 televiziuni si una internationala. Gata cu emisiunile de divertisment, poate doar duminica cu specific traditional romanesc. In ultimii ani Romania a ajuns un kitch afro/american de prost gust.

4patraulea  •  6 martie 2014, 16:15

Adrian, eu ma mai uit, la d’ale lui mitica, e singura emisiune buna, restu’…

Dann  •  6 martie 2014, 16:22

Va reamintesc doar bancul referitor la personalul TVR : daca strigi din curtea televiziunii „Mama” se vor deschide zeci de ferestre! Ce mai doriti sa aflati? Unde se duc banii? In primul rind aici!!

Pandele  •  6 martie 2014, 16:40

Povestea TVR este mult mai trista de-atat, iar datoriile reale sensibil mai mari.
In realitate, TVR plateste salarii pe credit inca din anii 2005-2006, atunci cand SRTV contracta credite cu aceasta destinatie de la (pe atunci) ABN AMRO, preluate ulterior de RBS. Garantarea s-a facut cu incasarile din taxa TV, care s-a micsorat considerabil dupa ”spargerea” monopolului distributiei, cand Enel, CEZ si E-On au cerut comisioane fabuloase pentru colectarea taxei TV.
Una peste alta, dintr-o taxa foarte mica (fata de taxe similare prin Europa), TVR colecteaza foarte putin datorita ratei de colectare si a comisioanelor pe care trebuie sa le plateasca.
In plus, managementul financiar nu are nicio legatura cu un minim de simt comun pe care il poti intalni chiar si in gestionarea cash flow-ului buticului din colt.
Din nefericire, la un moment dat TVR nu a mai putut rostogoli serviciul datoriei si asa au aparut public problemele financiare. Ele datau insa cu cel putin 7-8 ani inainte, agravate continuu de un management financiar iresponsabil.
De asemenea din nefericire, sindicatul/sindicatele din SRTV nu au putut iesi din paradoxul specific unor astfel de situatii – acela de a accepta disponibilizari pentru supravietuirea financiara a celor ramasi. Au sperat ca vor putea supravietui cu totii, cu aceeasi finantare si cu acelasi tip de management.
Ca ordin de marime, de exemplu, Realitatea TV in perioada ei de glorie avea intre 250 si 300 de angajati. Digi24 are in prezent putin sub 600. TVR avea inainte de restructurarea de anul trecut aprox. 2.500 de oameni personal tehnic si mai putin de 1.500 de oameni personal editorial, care impreuna produceau saptamanal mai putin de jumatate din orele de emisie ale oricarui post de stiri privat.
Mentalitatea muncii in interior este una demna de muzeu. Toate upgrade-urile tehnice au fost facute mai degraba sub presiunea Directiei Tehnice si a marilor producatori mondiali de echipamente, care incetau sa mai produca pe tehnologiile folosite in TVR. Upgrade-urile tehnologice in televiziune inseamna insa ca unii oameni ar trebui sa plece acasa.
In urma cu mai putin de 10 ani, la stirile TVR fluxurile externe de stiri erau inregistrate manual pe casete de catre cativa angajati platiti special si doar pentru acest job.
Nu cu mult timp in urma, la stirile TVR reporterii riscau sa le fie taiate salariile daca nu pontau 8 ore pe zi in interiorul TVR. Reporterii !

fanulumocanu  •  6 martie 2014, 17:02

E strigator la cer sa ai 5000 de angajati pe o piata in care alti privati produc tot atata produs, uneori chiar mai de calitate, cu un sfert din acest numar de angajati. Ma rog, sa tina ei de casta lor, sa-si apere teritoriul. In final se va produce acelasi fenomen care s-a produs cu atatia alti mamuti din tara asta: falimentul. Sper sa nu-i vad in strada ca pe penibilii aia de la Oltchim care-au tolerat jaful ani de zile, nereusind sa inteleaga ca de fapt li se jefuieste viitorul.

alex  •  6 martie 2014, 17:05

spuneti ca:
„Varianta propusă de Stelian Tănase reprezintă oameni care au făcut ceva în meseria asta. Putem fi de acord cu ei sau nu. Dar e incorect să nu le recunoaștem valoarea și capacitatea de a sonda evenimentele în profunzime și de a reuși să relaționeze cu publicul pe teme esențiale.”

really?

de ce e incorect? ati dat dvs un verdict

da e un articol de opinie dar jurnalismul de care vorbiti are nevoie de argumente, iar dumneavoastra nu prea aduceti argumente si evidence in sprijinul ideii ca aceste personaje au calitatile de care vorbiti

faptul ca au facut ceva nu inseamna neaparat ceva relevant pentru job-ul de care e nevoie la tvr

dati doar verdicte despre aceste personaje si noi trebuie sa va credem pe cuvint, ceea ce decredibilizeaza si restul textului in esenta argumental logic: tvr si srr costa foarte mult si nu isi fac job-ul de serviciu public de informare

Valentin I  •  6 martie 2014, 18:29

„Cea mai buna condamnare a comunismului este sa facem un capitalism adevarat”, cam asa ceva spunea Ion Cristoiu in promo-ul emisiunii sale de la Antena 3. Sigur ca poate fi un enunt scos din context, dar se potrivea de minune pe postul Vocea Securitatii, nu-i asa?

Daca Ion Cristoiu ar fi aparut pe sticla la TVR si ne-ar fi spus ca cea mai buna condamnare a Camorei fotbalului este sa facem un campionat competitiv? Si eventual sa-i scuzam pe fratii Becali, pe Borcea si pe Copos pentru ce au facut?

Bogdan  •  6 martie 2014, 18:39

Indiferent cum s-ar restructura TVR-ul si ar primi aceasta pomana de anulare a taxelor la bugetul statului tot nu s-ar intampla nimic in viitor – tot in aceeasi situatie va fi si peste cativa ani – cazul Oltchimului este evident in acest sens. Singurul lucru care va ajuta tvr-ul in viitor sunt numirile politice la sefia tvr-ului, aceste persoane nu vor avea niciodata interesul ca aceasta companie comerciala sa devina profitabila sau sa aiba menirea sa faca presa cu adevarat.

Definirea clara a scopului existentei TVR (si RRA – desi pare o anexa a tvr-ului, vazut din afara), a inceperii numirilor la sefia acestuia in functie de acest scop precum si un control riguros al rezultatelor dar din partea altei institutii decat Parlamentul (care totusi poate curpinde si reprezentati din Parlament) va fi singurul viitor viabil pentru TVR.
Altfel decat acest lucru, TVR va continua sa fie o campanie electorala continua pe banii contribuabililor (nu a telespectatorilor, ca ei vor fi doar o minoritate).

sa mor de ras sau de plans  •  6 martie 2014, 19:14

pai daca TVR are datorii, de ce ii mai dam zeci de mii de euro lui Dinescu pe luna pt misiunile sale? est ecriza, stragem toti cureaua!

Și Tolo mai greșește, nu-i așa? | Blog by AP  •  6 martie 2014, 19:15

[…] Tolontan a scris pe blog despre TVR.  A făcut trimitere și la un articol de-al meu și am considerat că trebuie să-i […]

make  •  6 martie 2014, 19:23

Pai daca crede cineva ca Mircea Dinescu, Cornel Nistorescu, Florin Iaru… vor deranja cu vreo pana la calcaie Puterea actuala, se cam inseala. Au toti acelasi discurs ca Mincinosul, fara nicio nuanta in plus sau minus. Le-ar sta mult mai bine la Antene, cu gemenii lor.

robert  •  6 martie 2014, 20:25

cine e doru buscu???

Filbert  •  6 martie 2014, 20:30

Cred ca e vorba de Universitatea Columbia din New York.

lucian  •  6 martie 2014, 21:02

Frumos,dar care e legatura cu sportul?

Unu’  •  6 martie 2014, 21:53

Anul trecut peste 600 de salariati, dintre cei cu salarii mici, au fost disponibilizati. Nici o „pila” nu a ramas pe drumuri. Credeti-ma ca stiu ce spun! Rapita din Irak e salariata a TVR dar nu cred ca stie unde e macar un grup de montaj… Si asta e doar un exemplu din sutele de alte exemple… (Tania Budi, samd) Daca o singura „pila” ar fi fost data afara s-ar fi putut salva 4-5 salariati… Cun s-a ajuns la situatia actuala? Prin conduceri politizate: de la Tudor Giurgiu, care a gasit un buget de +8 milioane de euro in cont, s-a furat ca de la C.A.P. De cine? Nu de personalul care chiar munceste, ci de cei „cu drept de semnatura” cu complicitatea partidelor de la putere! Hai sa nu ne mai ascundem dupa degete si sa spunem adevarul: TVR e condusa de PNL! Daca s-ar depolitiza, TVR ar afea profit!

nea caisa  •  6 martie 2014, 22:56

Ca om care munceste din greu pentru a plati impozitele, nu sunt de acord cu stingerea datoriilor TVR si din munca mea – si din banii mei. Pierderile TVR sunt rezultatul incompetentei, neglijantei si furturilor si ele trebuie acoperite de conducatorii TVR si ce cei care i-au numit, incepand cu cel mai inalt nivel!

jean  •  7 martie 2014, 0:16

Nu-l intreaba nimeni nimic pe Lazescu pentru gaura asta? Mai multe capuse ca atunci n-au fost niciodata in TVR!

omar  •  7 martie 2014, 8:35

Catalin, ti se pare firesc ca in cazul Cristoiu & Co nu s-a organizat un concurs de oferte? ti se pare firesc ca s-au negociat salarii de zeci de mii de euro intr-o televiziune muribunda ai carei angajati au salariile taiate cu 30%? ti se pare firesc ca TVr 1 sa fie post de news si current -affairs? Tanase nu stie nici management si nici productie tv si asta e evident.omul a fost realizator el a furat cateva idei de la Realitatea, care e un ost de stiri . nu poti sa faci TVr 1 post de stiri ca nu te lasa legea…crede-ma 90% din salariatii TVR se roaga sa scape de conducerile politice de la care ni se trage falimentul…si dupa aia intram pe piata libera si vedem cati bani facem…multi venim din privat si mai stim si meserie…

Mihai  •  7 martie 2014, 9:16

CNN are 4000 de angajati si este reprezentata in 200 de tari. facand un calcul matematic simplu TVR cu 5000 de angajati ar trebui sa aiba reporteri in toate tarile lumii plus vreo 2-3 reporteri pe Luna si pe Marte. Ceea ce face TVR-ul acum este nesimtire…cereti bani cetatenilor ca sa stati degeaba; trebuia sa intrati toti in politica.
Si apropo: daca tot e finantata aceasta institutie din banii cetatenilor am vrea si noi sa stim cat castiga fiecare angajat pe care il platim, ca doar sunt banii nostri.

omar  •  7 martie 2014, 10:07

@Mihai. ai dreptate , ar trebui sa fie publice. salariile sefilor din TVR le poti vedea in declaratiile de avere care sunt publice pe siteul TVR. dar daca vrei sa stii, diferentele fata de functiile de executie sunt flagrante: un producator executiv sare de 100 mil in timp ce un reporter sau redactor rar castiga peste 30 mil, un sofer 15 mil.

Journalist  •  7 martie 2014, 10:49

Nu, pe bune! în condiţiile în care echipele televiziunii formate din 4 oameni (sofer, lumini, operator, reporter) beneficiază de maşini bune, hoteluri decontate, diurnă şi SE UITĂ CU MILĂ ŞI DE SUS la colegii lor din presa particulară, obligaţi de situaţia economică, să-şi pună aparatele de gât, să se urce în trenuri şi să-şi socotească bănuţii, nu văd DE CE ar trebui să susţină Stelian Tănase ştergerea datoriilor şi mărirea taxei. Şi, ferească Cel de Sus să-i rogi pe marii jurnalişti de la TVR să te ia şi pe tine în maşină, din cuca-măcăii până în oraşul apropiat: ba, n-au loc, ba nu se duc direct, ba i-a invitat primarul, ba…, ba….. NICIUN PIC de respect nu au faţă de colegii lor din presa privată care, CULMEA!, le plătesc lunar o taxă. Pentru ei este simplu, muncesc sau nu, taxa colectată FORŢAT prin factura de energie electrică îi salvează, într-un fel.Şi atitudinea lor plină de ifose şi silă faţă de „alţii” se vede clar şi din poziţia exprimată de A.Petrişor şi M. Rădulescu. Beurk!

Stelian Damov  •  8 martie 2014, 11:51

Domnule Tolontan, sunteți într-o imensă eroare. Când spuuneți TVR, probabil că vă referiți la instituție și nu la oamenii care lucrează în TVR. Adelin Petrișor și Mihai Rădulescu nu pot fi comparați niciodată cu Stelian Tănase, Alexandru Lăzescu sau Claudiu Săftoiu. În timp ce unii sunt jurnaliști cu o carieră respectabilă în spate, ceilalți au ajuns la TVR doar ca urmare unor numiri politice, iar numitorul comun a fost lipsa de respect față de angajații TVR, în fruntea cărora au fost puși.
Datoriile TVR sunt rezultatul EXCLUSIV al încălcării legii de către cei care au condus Televiziunea publică. Nu jurnaliștii au destabilizat financiar TVR, ci fiecare președinte în parte, ajutat de o mână de oameni aduși din afara televiziunii. Responsabilitatea bugetelor este în sarcina a maximum 19 oameni, aleși pe sprânceană de către Președintele TVR.
În concluzie: nu confundați instituția numită TVR cu niște oameni puși vremelnic în fruntea TVR, care nu au făcut decât rău, cel puțin din punct de vederev financiar. Teveriștii sunt primii care își doresc intrarea în normalitate, iar împărțirea între jurnaliștii de la TVR și jurnaliștii din presa privată este o temă falsă și dăunătoare. Cu toții trebuie să cerem un singur lucru: respectarea legii de către Președintele TVR și colaboratorii săi apropiați. Restul sunt doar efecte pe care le comentăm în fel și chip.

Cataleya  •  8 martie 2014, 17:34

Vorbiti toti si nu stiti ce vb .
In acest moment TVR -ul are profesionisti care sunt „exilati”.Ei nu primesc necesarul tehnic pentru realizarea unui produs de calitate
Nu au timpul necesar , nu au bani suficenti..dar o tara intreaga a plans la moartea doamnei Murarescu
CUM ??
DE CE?/Ca doar la tvr nu sunt ,garantat 100% ,profesionistii??!!
ASTA spune Stelian TANASE!!
CAND politicul isi v-a lua mana de pe TVR atunci veti putea vedea emisiunii de calitate

hofer  •  11 martie 2014, 12:04

Acest post de TV trebuie inchis.
La acest post de TV se aciuiesc multi politicieni care primesc dreptul(mita) din bani PUBLICI.

Comentează