Apostolii grațierii lui Popescu îi fac un deserviciu

În primul rînd politicienii. Intervenția lor creează contrariul efectului scontat. În loc de compasiune, ei provoacă iritare în rîndul publicului. Să-i luăm pe rînd.

vineri, 7 martie 2014, 11:06

În primul rînd politicienii. Intervenția lor creează contrariul efectului scontat. În loc de compasiune, ei provoacă iritare în rîndul publicului. Să-i luăm pe rînd.

Crin Antonescu declară că l-ar grația și ne cheamă ”la solidaritate”. Îl anunțăm pe liderul liberal că sîntem într-o situație delicată! Dacă ne declarăm, acum, solidari cu Gică Popescu sîntem, prin tranzitivitate, solidari cu Ioan Becali, Cristi Borcea, George Copos și cu ceilalți condamnați. 

De ce? Pentru că Popescu a fost solidar cu partenerii de afaceri din lotul condamnat! Vreme de 6 ani cît a durat procesul, el a susținut permanent ceea ce au spus și ei. Au dat aceleași explicații mincinoase, din perspectiva judecătorilor. Au spus că nu sînt vinovați. Curtea de Apel a considerat asta drept o matrice infracțională de spălare de bani și evaziune fiscală. Un model repetat, cu mici diferențe, în fiecare dintre cele 12 transferuri.

Îl mai citez o dată pe ziaristul Biro Attila de la Gândul.info. În ciuda a ceea ce se strigă la televizor, Popescu nu și-a recunoscut vina. Putea, dar n-a făcut-o.

Al doilea politician cu o declarație aiuritoare este Valeriu Zgonea. Pesedistul din conducerea Camerei Deputaților spune că l-ar grația pe loc pe Popescu și că ”regret că justiția nu are o componentă socială”. Zgonea face proba analfabetismului la materia democrației! E taman invers! Justiția e despre social, nu despre un codex de legi.

Totul în justiție e social, de la rolul educativ și preventiv al pedepselor pînă la încrederea în justiție, care, apropo, a crescut enorm în momentul finalizării acestui caz.

Mai vine și Victor Ponta, cu dedublarea lui clasică pentru a confuza și irita și mai mult. Ca premier nu se pronunță, ca om l-ar grația. Votați omul, nu premierul! Vot pe caz de simpatie, grațiere pe caz de simpatie, vorba lui Vlad Petreanu!

Avocații publici ai grațierii lui Gică Popescu îi fac rău. Mult rău. Pentru că, la două zile după sentință, în subtext ei susțin că ”Închisoarea nu e pentru un om ca Gică Popescu”. Ăsta e mesajul lor autentic, chiar dacă nu-l rostesc atît de clar. Altceva, de fapt, nici nu pot spune. Sau, și mai neinspirat, susțin că trebuie grațiat pentru că e nevinovat. Antena 3 a început o tentativă de rectificare a procesului, optînd pentru Versiunea Aproape Nevinovăției lui Popescu. Noroc că a fost Dumitru Graur acolo că le-a mai povestit cîte o faptă petrecută în dosar!

Fiind o decizie a executivului dintr-o țară, grațierea nu pune în discuție vinovăția, ci duritatea pedepsei. E o nuanță pe care merită discutat.

Dar să fluturi acum steagul grațierii lui Popescu e total contraproductiv! Campania nu face nici un serviciu fostului mare fotbalist. Grațierea nu înseamnă a elibera un nevinovat, ci a fi blînd cu un vinovat. Mie nu îmi e rușine să spun că-l admir în continuare pe Popescu și că nu s-au șters contururile acestui sentiment. Ca om, ca jurnalist, ca microbist, ca tată, nu voi uita niciodată ce au însemnat Gică Popescu și colegii săi de generație pentru copilăria și pentru adolescența mea. Inclusiv de la ei am învățat să nu mă tem chiar și cînd ceilalți par mult mai tari. Asta sună acum ca o ironie.

Esența cazului a fost foarte bine surprinsă de un cititor la un articol al lui Ovidiu Ioanițoaia. Apropo, sînt mîndru că lucrez la un ziar unde există dezbatere și puncte diferite de vedere, mai ales că acest ziar a dus campania Dosarului Transferurilor, vreme de opt ani.

Ascultați-l pe cititor: ”Gică Popescu va fi un dublu simbol. Cel al marelui sportiv și cel al unei justiții corecte și egale pentru toți! Este important sa ni-l amintim așa”.

Într-adevăr, grațierea e parte a legii. Și apare, potrivit literaturii de specialitate, tocmai pentru că omul nu are pretenția că a creat un sistem legal perfect. Grațierea e o pavăză în fața posibilei cruzimi exagerate a legii. Dar, dacă grațierea apare oamenilor drept o ingerință a politicului în justiție pe motiv de populism sau de celebritate, ea își pierde chiar natura intimă.

Fără voia sa, Popescu intră din nou în istorie, aducînd pentru prima oară în România tema grațierii în dezbatere publică serioasă. La Năstase părea o glumă amară, la Popescu e pe bune.

Am senzația că mulți dintre cei care ne-am dori ca Popescu să nu fie strivit de închisoare, că pînă la urmă nu ăsta e scopul unei pedepse, sîntem stînjeniți în acest moment de campania grațierii! Campania pripită ne pune să alegem între ideea de justiție și un om. Iar alegerea nu poate fi decît una. Pentru că disprețul pentru munca procurorilor DNA și pentru autoritatea instanței plus degradarea încrederii în puterea legii ar fi incalculabile în cazul unei grațieri în acest moment!

Dacă vă pasă cu adevărat de Popescu, greșiți forțînd în continuare!

A susține eliberarea unui om care nu și-a recunoscut vina, practic înainte de a simți ce a făcut, pe principiul că e prea mare pentru o celulă atît de mică, mi se pare că diminuează șansele unei posibile grațieri realiste și că-l jignește, într-un anume sens, chiar pe condamnat.

Orice s-ar spune, Gică Popescu este un om puternic. A făcut-o, o trage. De aici poate începe discuția. Dar nu acum și nu cu politicieni pe post de avocați publici.

 

Comentarii (223)Adaugă comentariu

undo  •  7 martie 2014, 12:14

@stefan: cum poti sa afirmi ca Gica ar fi nimerit aiurea in lotul celorlalti…el colaboreaza cu cei din grup de mult timp si, nedeclarandu-su vinovatia, pe care practic si-a recunoscut-o faptic platind impozitul, instanta a socotit ca acesta se incadreaza in grupul celorlalti mincinosi…

fanulumocanu  •  7 martie 2014, 12:15

„Gică Popescu va fi un dublu simbol. Cel al marelui sportiv și cel al unei justiții corecte și egale pentru toți! Este important sa ni-l amintim așa”
Este genul de abordare comunista care ne trage societatea in jos de zeci de ani. Exista oameni si exista monumente. Tendinta asta de a-i trage in jos,de a-i aduce la nivelul nostru de oameni mediocri,ne face mult rau. Sa acceptam ca exista oameni merituosi care TREBUIESC priviti altfel. Poate ca doar intretinand legenda,avem la ce privi in sus,ne putem salva. Justitia a aratat in mod clar vinovatul a dovedit echidistanta si egalitatea cetatenilor in fata legii, asta n-o poate sterge nimeni, dar societatea poate decide iertarea.

Marin  •  7 martie 2014, 12:16

O zi si era presedintele FRF!Si cu suspendare daca era verdictul si tot penal se numeste. Sa si plateasca greselile. Pentru glorie a primit aplauze si bani. Daca Gazeata nu i dadea in git ramineau cu banii? Pai da! Adica insela statul. Ce avea de gind sa faca la FRF? Sa aplice ce l au invatat becalii. Adica hotii. Mai ginditi va la ce idoli va inchinati!

camolot sucit  •  7 martie 2014, 12:17

Tolo preia , la virgulă , atitudinea propagandei băsiste la cestiune , inclusiv omisiunile intenţionate!
Să avem încredere într-o Justiţie care , consecvent , la fiecare termen decisiv al tuturor proceselor majore , ia o , cu totul altă , hotărâre ?
Să uităm deciziile previzibile , fără probe dar pe bănuieli , mărturii , dosare şi ascultări fabricate ?
Să uităm că persoane de vârf ale justiţiei sunt politruci şi simpatizanţi băsişti , numiţi de procuroarea comunistă şi politruca târzie , Monica Macovei ?
Să uităm instituţiile care fac jocuri băsiste- CCR , CSM , ÎCCJ , DNA , CSAT ,Parchete , ANI , SRI şi ceilalţi ascultători – mizerii ascunse sub preş ?
Să uităm că băsişti notorii , mulţi cu furăciuni dovedite şi în GSP , nu sunt atinşi cu-o floare de Justiţie , spre deosebire de oponenţii lor ?
Pe înţelesul tuturor , propaganda băsistă induce respectarea obligatorie a Justiţiei intangibile , ca semn de democraţie , separarea puterilor ..bla-bla ,în condiţiile partizanatului politic evident!
Urmează un asalt feroce asupra USD şi PNL , prilejuit de apropierea alegerilor şi toţi trebuie să tăcem , deciziile nu se discută !
Gică Popescu este o victimă a credibilizării forţate a Justiţiei de către trompetele băsiste !

John. Peris  •  7 martie 2014, 12:17

Splendida argumentatie, felicitari domnule Tolontan ! Cu permisiunea dvs. as recomanda articolul dlui TRU in opinia mea exceptional si as reaminti de paralela facuta de CTP intre Popescu si Nastase in privinta meritelor celor doi in promovarea imaginii Romaniei in lume, motiv pentru care am putea cere deasemenea gratierea dlui Nastase ! Din pacate pentru aceasta tara, avem inca o demonstratie, daca mai era nevoie, ca suntem condusi de oameni mici, mici de tot,oameni fara anvergura, fara principii sanatoase,fara viziune,niste politruci !

Costea  •  7 martie 2014, 12:18

Din solidaritate cu cei care nu fură eu nu îl vreau liber pe infractorul afacerist Gică Popescu!

Cornel  •  7 martie 2014, 12:19

Domnule Tolontan,

Articolul este derutant, abate de la subiect.Popescu e vinovat, nu incape indoiala dar e vorba de marimea pedepsei. Faceti o verificare: in cate cazuri (procentual) pedeapsa aplicata este mai mare decat cea ceruta de procurori? Si inca ceva: faptul ca a venit imediat cu banii chiar nu conteaza? Daca se trage concluzia ca daca nu dai banii mergi la puscarie si daca-i dai tot la puscarie te duci, cel care pierde e statul, implicit noi, cu totii.

Godot  •  7 martie 2014, 12:22

Co-rect!

Popescu nu a greşit. A avut un comportament infracţional continuu, cvasi-conştient.

Chiar nu sesizează nimeni că la nivel de „componentă socială” (adică la nivelul argumentelor aparent în favoarea lui) acestea îi creează circumstanţe agravante, nu atenuante?!

Dacă un om care a adus glorie României, a fost un mare sportiv, a fost cutare şi cutare, s-a pretat la violarea conştientă, continuă şi continuată şi în prezent a drepturilor generale ale comunităţii (căci asta înseamnă în esenţă ce a făcut), atunci pedeapsa trebuie să fie cu atât mai mare cu cât este valoarea socială afectată şi sentimentul de nesiguranţă pe care îl induce societăţii o eventuală cauţionare a unui comportament conştient şi continuat împotriva societăţii însăşi.

un roman  •  7 martie 2014, 12:25

Eu ca unul care imi platesc cinstit taxele si impozitele intreb : De ce unul care a incercat sa fure statul trebuie gratiat , doar pt ca a jucat fotbal si a fost capitanul nationalei ? Nu a primit bani pt performantele de la nationala ? Ii mureau copii de foame sau a mai furat 1-2 milione de euro de avar ce este ??? Ce exemplu este pt o tara in care evaziunea fiscala atinge cote astromice ca un escroc dovedit sa fie admistiat si pt implinirea acestui deziderat sa puna umarul primul ministru si presedintele camerei deputatilor , doar pt ca sunt olteni ???? Eu de ce mi-as mai plati impozitele cand vad ca altii nu o fac ?????

aha  •  7 martie 2014, 12:25

Vad o gramada de oameni ce invoca clementa , altul acuza , ca presedintele tarii e vinovat, ca ar controla sentintele ! Bai paranoicilor , gasiti pe net o gramada de nume mari ce chiar si-au recunoscut vinovatia: frauda si evaziune fiscala , au platit sume imense , si tot si-au executat pedeapsa !

axel  •  7 martie 2014, 12:29

Aceasta boceala dupa Gica Popescu e iritanta.

Gica Popescu a fost un mare fotbalist. Incontestabil, judecatorii nu au contrazis asta.

Inainte de a fi privit ca un monument, Gica Popescu trebuie sa se comporte ca unul. Daca nu, va fi privit ca un fost monument. De fapt, problema fundamentala a lui Popescu e ca el invita oamenii sa fie mereu judecat pentru ce a fost, nu pentru ce este. Capcana timpului: el a fost judecat pentru ce a fost ca fotbalist si este judecat pentru ce este in civilie.

Gica Popescu trebuie sa invete lectia ca, daca tot e monument, nu trebuie sa se asocieze cu infractorii, pe deasupra si mai destepti ca el. Ca monument este si Hagi, dar el nu s-a asociat cu fratii Becali la inginerii financiare (si alea de joasa speta).

Din pacate pentru Generatia de Aur, faptul ca la sefia FRF nu a candidat nimeni – Iordanescu, Dumitrescu, Balint, Stelea, Hagi – impotriva (de fapt cu) Gica Popescu ca sa nu il incrimineze pe acesta ca infractor denota o mentalitate de clan. Faptul ca Popescu nu a acceptat pedeapsa cu suspendare pentru ca i-ar fi incriminat pe ceilalti tovarasi ca infractori, iarasi: denota o mentalitate de clan.

QED, Oameni buni: Gica Popescu este parte a unui clan. Asistam la demascarea si interzicerea definitiva a Clanului Becali! Un clan ca si Clanul Sportivilor, ca si Clanul Camatarilor, ca si Clanul Carpaci sau Corduneanu.

Si noi ce facem? Vrem sa resuscitam clanurile! Si apoi ne mai plangem ca ne e teama pentru copiii nostri pe strada. Ce jenant!

flo  •  7 martie 2014, 12:31

eu as semna o petitie impotriva gratierii. exista asa ceva?

Ion  •  7 martie 2014, 12:31

Grațiere înseamnă și schimbarea sentinței? Cred că cel mai bun lucru e să-i schimbe sentința din executare cu suspendare

magaru vesel  •  7 martie 2014, 12:32

Poate nu ma pricep si nici nu e treaba mea, dar oarecum ma afecteaza emotional cele intamplate. Mi se pare un paradox in ultimul timp faptul ca se incearca a se tinti cat mai sus. Oamenii cu cea mai mare notorietate tv ajung sa fie vanati si condamnati…..

Si iata ce am inteles eu din tot acest circ cu final ne-asteptat si as vrea cineva sa ma ajute daca am inteles gresit.
– impresia lasata este ca toti acesti oameni au fost „calauziti” gresit spre comiterea de fapte „necurate” de insusi domnul Ioan Becali. analizand asa in mintea mea am observat ca fiecare din inculpati a fost apropiat si invatat „meserie” de la cel mai bun prieten al lui Emanuel Terzian.
– O alta invatatura care am tras-o este ca in Romania merita sa dai un tun de un milion de (euro/dolari) pentru privarea de libertate intre 1an si maxim 3 ani ! ….., asta e justitia corecta de care vorbim !? Borcea a stat la Dinamo 15ani, a dus clubul la faliment, la inglodat in datorii, a vandut tot atatea echipe de fotbal (bineinteles nu singur) cate sezoane a condus-o si acum merge la puscarie, face undeva la 3-4 ani din totalul de 6, scrie o carte, iese din inchisoare este reabilitat si ramane cu cele cateva zeci de milioane stranse din fotbal si din avutia lui FC DINAMO !?
La cazut Gica Popescu si tot respectul pentru fotbalistul care a fost, am inteles ca a incercat sa o ia si el pe „scurtatura” asa cum fac multi bogati ai tarii cand vine vorba de taxe si impozite, a incercat sa dreaga situatia platindu-si datoria insa cineva mi-a explicat ca nu poti plati retroactiv pentru ceva ce ai „furat” , poti face asta numai daca acel lucru iti apartinea (cum ar fi un bun personal pentru care nu ti-ai achitat impozitul)
Si atunci despre ce gratiere vorbim in cazul unor hoti si mincinosi !?
Un lucru e clar : toti acesti oameni au urcat everestul, iar cand au ajuns in varf s-au prabusit in gol.

Felicitari GSP-ului pentru curajul de care au dat dovada, imi pare rau ca au „ingropat” sau au fost „obigati” sa ingroape ancheta din cazul patinoarelor si salilor de sport (cazul patinoarului din brasov de zeci de milioane de euro) si acolo au disparut multi bani. impresia care ma bantuie acum este ca daca tara asta ar avea 20-30 de juristi si consilieri ca domnul Tolontan poate lucrurile ar merge altfel.
Mult succes in continuare cu anchetele si mai multa transparenta.

koll  •  7 martie 2014, 12:32

lord belial@
Esti veriga slaba,drum bun!

marian  •  7 martie 2014, 12:35

Domnule Tolontan, citesc cu mult amar in suflet materialul dvs. si unele comentarii transmise de oamenii interesati de acest subiect. Vai de mama ei de tara si de societate romaneasca. Astazi sunteti si dvs. in eroare, dar asta nu mai are importanta. Oameni buni, vorbiti vrute si nevrute despre inchisoare dar habar n-aveti ce inseamna asta. Opriti-va, discutia nu-si are rostul. Decizia pare sa fie formal corecta si numai asta conteaza. In rest cascati bine ochii cand mai treceti pe la o sectie de votare, daca mai treceti. Sa ne auzim de bine.

cpt.ahab  •  7 martie 2014, 12:36

Haideti sa ne delimitam odata pentru totdeauna de tratarea infractorilor cu ingaduinta pentru simplul fapt ca au o notorietate publica adusa de performante sportive.
Eu as zice ca aceasta notorietate ar trebui sa se constituie intr-o circumstanta agravanta. Ca model pentru copii, ar trebui sa ai mult mai mare grija cu comportamentul tau social.
Daca as fi sa gratiez pe cineva din acest lot, l-as gratia pe Jean Padureanu, pentru ca-i batran si bolnav. In cazul lui, pedeapsa e absolut tardiva. In rest, sa stea acolo unde sunt.
Gica Popescu? In momentul comiterii faptei era un om bogat. Putea sa stea linistit, sa traiasca pe seama averii acumulate cinstit, el si familia lui, pana la adanci batraneti. Dar, asa cum se intampla in multe cazuri, banul ia mintile si pune in locul lor doar lacomie si sentimentul impunitatii. S-a asociat cu niste derbedei, nu s-a desolidarizat nicicand de ei, a pretins privilegii de la statul roman, in numele carierei sportive, a continuat sa tinteasca posturi de conducere avand gasca nesatula in spate. Si atunci? Pentru ce sa fie gratiat?! Ar fi o mare nedreptate fata de toti cei care au fost pedepsiti drastic pentru fapte mult mai putin grave. Pentru ca, sa fim realisti, justitia este inca foarte departe de notiunea de DREPTATE!

ion cu vaca  •  7 martie 2014, 12:39

tolo, vezi ca sarira pe tine postacii lu voiculescu :))

boby  •  7 martie 2014, 12:43

Pare retoric acum, dar cine l-a pus pe Gica Popescu sa se inhaiteze cu alde Becali? Cine l-a pus pe Gica Popescu cand a vazut in ce a intrat sa nu apeleze la acel articol 3.2 si sa-si recunoasca vinovatia fapt care mai mult ca sigur i-ar fi adus o pedeapsa cu suspendare si un proces mult mai rapid? A vrut sa fie solidar cu infractorii, s-a temut probabil ca va fi etichetat de „mafiotul” Becali drept „sifonar” sau „praduitor”. Spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti suna un proverb romanesc care i se potriveste de minune lui Gica Popescu. Smecheria(prost inteleasa) in cazul lui Becali Ioan cat si prostia sau naivitatea in cazul lui Gica Popescu se platesc.

grisa  •  7 martie 2014, 12:44

Mai bebe, tu ai impresia ca doar tu ai dreptate? Se simte de la o posta ” obiectivismul” vizavi de persoanele pe care, in spatele anonimatului, iti permiti sa le jignesti dupa cum iti vine la gura. Basescu n-a fost dovedit cu nimic din ceea ce i-au pus in carca ” binevoitorii si mult prea cinstitii” de la a3. Daca se adevereau macar jumatate din zvonisticile lor, il mancau pe Basescu cu fulgi cu tot. Crezi ca nu sunt destui procurori ce abia asteptau sa-l poata infunda cu ceva ? Asta-i baiul romanului, daca-i casuna pe cineva,orice minciuna e pentru ei adevar, depinde din ce unghi privesti problema. Cine-i de vina ,sa plateasca, indiferent cum l-o fi chemand si ce faima o fi avand.

Am citit, desi nu sunt microbist, articolele domnului Tolontan si intotdeauna mi s-au parut de bun simt, nepartinitoare. Doar cei de rea credinta ii rastalmacesc spusele.

ares  •  7 martie 2014, 12:46

Fotbalistul e una…infractorul alta. Nu mai amestecati lucrurile. A gresit si trebuie sa plateasca. O vedeta nu ar trebui sa aiba statut special.

dumit  •  7 martie 2014, 12:47

Poate sa imi spuna cineva de ce nu pot comenta actul de justitie?Este recunoscuta ca divina?Este un drept fundamental al meu ca OM sa imi spun parerea despre orice.

voevod  •  7 martie 2014, 12:47

Foarte bun articolul, aduce o perspectiva atat de necesara subiectului. As fi interesat de o continuare pentru a intelege reactia acelor care vor gratierea, de ce anume o vor. Aplicarea legi in cazul Popescu ii face pe multi sa isi analizeze constiinta si de aici reactiile celor care probabil nu stiu sa traiasca intr-o societate in care sentimentele nu se amesteca cu legea. E un exercitiu util pentru societatea noastra si e necesar sa continuati sa scrieti in continuare.

Succes!

unulpeaici  •  7 martie 2014, 12:47

Felicitari dle Tolontan, respect pentru Dvs. si munca depusa. Pentru mine si cunoscutii mei a fost o mare bucurie modul cum s-a finalizat dosarul. Bisnitarii borfasi din fotbalul romanesc au ajuns acolo unde le este locul. Si acolo trebuie sa ramana pana la ispasirea pedepsei. Ar fi o imensa gresala gratierea oricui. Popescu a fost un mare jucator si atat. Fotbalisti talentati care sa fie si inteligenti nativ insa mai rar. A facut prostia vietii sa se asocieze cu borfasii Becali si sa nu recunoasaca nici in al doisprezecelea ceas. Rusine! Nu, Popescu nu a gresit! In mod constient s-a asociat la furt cu bisnitarii, probabil nepunandu-si nici o secunda problema ca ar fi prins sau pedepsit(in justitie nu exista precedentul). Popescu si ceilalti au furat sa se imbogateasca nu pentru ca nu aveau ce manca, deci de unde compasiune/intelegere pentru ei?

Cornel  •  7 martie 2014, 12:48

Poate, cu ocazia asta, Gică Popescu are mai multă grijă de cum îşi alege prietenii, partenerii de afaceri, anturajul. Este păcat că trage ponoasele alegerilor şi faptelor anterioare dar, îi doresc să îşi facă ordine în gândire şi să îi fie învăţătură de minte. Este un moment dificil, îl poate trece cu bine şi să fie profesionistul ce a fost ca fotbalist.

gogu  •  7 martie 2014, 12:57

lord belial esti penibil ca o curva voiculesciana.Ti-ai pus icoana avatar sa dea bine, iti implici parintii in discursul politic ofilit si toate astea pe un blog al unui gazetar sportiv.

Iti recomand un job real nu ceea ce prestezi acum. Un job care incepe la 8 dimineata si se incheie la 6 seara.Doar asa poti deveni credibil macar in ochii prietenilor.

P.s. Nu intoxica adudienta cu minciunile tale, nu esti plecat din tara asa cum afirmi, prin simpla dovada ca postezi cu ip de Romania. In guvernarea PDL au fost micsorate salariile porcilor bugetari prin urmare recunosti ca esti un porc ce se lafaie pe banii nostri.

utraian  •  7 martie 2014, 12:58

Cred ca acesti politicieni, in goana lor oarba dupa voturi si mai ales in lupta lor apriga pentru ciolan, ar face orice ca sa se dea in spectacol. Sunt de parere ca asistam la o noua runda din eternul razboi al hienelor Basescu-Ponta-Antonescu… Razboi de tip „care urla mai tare , castiga” si care a provocat SCARBA IN RANDUL OPINIEI PUBLICE de 20 de ani incoace pana si la simpla rostire a cuvantului „Parlament”.

Burleanu este privit ca fiind „omul lui Basescu”.
Stabilirea sentintei pe 4 martie, cu o zi inainte de alegerile FRF (destul de ciudata de altfel) este privita ca fiind o actiune DIRECTA de-a lui Basescu. Condamnarea lui Popescu cu o zi inainte de alegeri a dat peste cap toate planurile .
Ce le mai ramane lui Ponta si Antonescu? Sa-i raspunda cumva lui Basescu , punand presiune pentru gratiere.

Cei doi uita totusi mai multe aspecte:
Hotul prins nu mai e negustor cinstit, ci doar UN HOT si trebuie sa fie la puscarie, chit ca-l cheama Gheorghe Popescu…
Ce-ar fi trebuit sa faca americanii cand Mike Tyson a fost condamnat pentru viol??? Sa-l gratieze pentru ca era un mare sportiv??
Ce semnal dau acesti politicieni fostilor mari sportivi?
” Treceti linistiti si jefuiti…Dupa 6 ani de procese, va condamnam asa de ochii lumii, apoi va gratiem…Ca dehhh ati fost mari sportivi, iertam orice”

DAN  •  7 martie 2014, 12:58

Sant vinovati si pt asta vor trebui sa plateasca ,insa ce m-a frapat e urmatorul fapt:In una din seri un post tv spune ca unul dintre cei 8 plateau la stat pentru angajati taxe si impozite la valoarea salarului minim pe economie.As vrea sa-mi spuneti d-le ziarist, procentual, cam cati angajati din Romania sant trecuti la stat cu minimul pe economie?Stiti ce evaziune se face in tara asta? Cunosc firme care din 50 de angajati 49 au minimul pe economie si sant platiti in plus in diferite moduri.Cand se auzea ca a refuzat Steaua in 85 Gica Popescu era si pt mine un model,astazi la fel, tot model e…de cum sa-ti distrugi viata pentru „ochiul dracului”

Coriolan Suciu  •  7 martie 2014, 13:00

S-a ajuns prea departe cu campania asta, iar argumentele politrucilor (Cacarau, Zgonea, Ponta) sint aiuritoare. Eu propun o petitie pentru demiterea acestor politicieni. Se poate?

Liviu  •  7 martie 2014, 13:00

Este o mare diferenta intre sportivul de exceptie care a fost Gica Popescu si omul de afaceri din prezent, Gheorghe Popescu. Imi pare rau pentru el dar cred ca acesta este adevarul, pe care am incercat sa-l transmit si d-lui Cartianu, pe care-l apreciez totusi.
M-am gandit la forta presei care a ridicat valul de pe aceste afaceri necurate, iar acum aceeasi presa, vrea sa-l puna la loc. Da, dar sa nu uitam ca sase ani foarte multi oameni au muncit, expusi fiind din multe puncte de vedere,si ar fi pacat ca acum cineva sa-si bata joc de munca lor. Nu il simpatizez pe Nastase, dar din anumite puncte de vedere a fost si el un campion(al cunoasterii), ulterior a devenit un la fel de mare campion al incalcarii legilor.Pentru partea a doua a ispasit. Felicitari domnule Tolontan si domnule Bodu, si altora mai putin cunoscuti.Romania are nevoie de oameni ca dvs.
Eminescu-ziaristul ar fi sustinut cauza unui condamnat, daca ar fi trait in zilele noastre?

Constantin  •  7 martie 2014, 13:01

În principiu sunt de acord cu grațierea, dar ar fi de precizat câte ceva:
1. Gică Popescu nu numai că nu și-a recunoscut vinovăția, ci a și candidat pentru nimic mai puțin decât președinția FRF. O funcție pentru care, și dacă era condamnat la o lună cu suspendare, în dosarul respectiv, nu mai putea din punct de vedere moral să candideze (și încă cu sprijinul fățiș al unora dintre ceilalți inculpați, de care nu s-a distanțat nici un moment);
2. Mai mulți ziariști pledează pentru grațierea imediată a lui Gică Popescu. Nu-mi amintesc ca acesta să se fi solidarizat, la rândul său, cu ziariști agresați fizic sau verbal de familia Becali (vezi incidentele cu Emanuel Terzian, C.T. Popescu, și exemple mai sunt destule).

Incredibil  •  7 martie 2014, 13:03

In primul rand Gica Popescu a facut parte dintr-o gasca mai multi ani (deci nu o luna sau 2 sau 3) si a stiut foarte bine ce face, asa ca nu prea tine retorica asta de doi lei!
Apoi astia care ii tin partea, ma intreb cum ar fi daca o persoana cu notorietate pentru altii (poate un actor celebru) va face un rau indiferent de ce natura (va accidenteaza mortal vreo ruda, va inseala si va fura casa printr-o inginerie financiara etc etc ) si apoi o gramada de prieteni de ai lui i-ar tine partea la judecata pentru o sentinta cu suspendare!Ati mai fi la fel de vocali? Nu prea cred!
Fotbalistul Gica Popescu= monument!
Omul Gica Popescu = infractor!
Cele doua nu prea au legatura la o judecata (sau cel putin nu ar trebui)
Gata cu bocitul, sa urmeze si altii …
Bravo Catalin Tolontan!

Cristian  •  7 martie 2014, 13:08

Tolo te consideri curat?
Daca da, te rog sa nu-l mai faci pe Gica Popescu puscarias,condamnat, pentru ca el a trait si iubit fotbalul mai mult decat iubesti si traiesti tu din gazetaria sportiva. Ce ai facut tu pentru fotbalul romanesc?!…Nimic.

Sa-ti fie rusine!

red  •  7 martie 2014, 13:16

Domnule Catalin te crezi UN DUMNEZEU?
S au poate ne crezi asa de prosti incat sa nu pricepem de unii singuri?
Daca opinia publica are o anumita cerinta, ar trebui sa stii ca in tarile civilizate se tine seama de ea….indiferent daca legal nu prea este ok…
Nu sunteti dumneavostra sau CTP detinatorii moralitatii sau a adevarului absolut
Ar trebui sa accepti pararea opiniei publice….sau ma rog a PROSTIMII…ca vad ca ne dai lectii….doar noi te citim

nae  •  7 martie 2014, 13:19

eu tot nu inteleg,popa are 4 coaie?nu inteleg logica voastra de a fi el gratiat!!!cati sportivi de valoare si romani si straini au inchisi,la toti s-au gratiat?lui tayson de ex trebuia sa nu mai faca parnaie ca a fost campion mondial?dar cand a violat s-a gandit?popa cand s-a cardasit cu fratii bisnita nu s-a gandit?banii ii placeau nu?e apoi la racoare fix.eu cred ca si tolontan ca mai mult rau faceti.nu mai este egalitate in fata legii acum?hai sa-l gratiem si pe jiji,ca oricum a afcut mai mult pt oameni ,fotbal,ajutor,biserici,etc.dar la babe si batrani de 80 de ani inchisi pt o bucata de pamant ca stau la parnaie,nu v-ati gandit??????niste lepre-hai jiji-hai popa,ce sa zic.

andy  •  7 martie 2014, 13:20

Tolontane , pana acum te-am stimat , acum esti deja un mare magar ,SA-TI FIE RUSINE!

Ionut  •  7 martie 2014, 13:24

1. Popescu a gresit.
2. Greseala lui nu este de nerectificat.

3. Huidu a omorat 3 oameni!
4. Greseala lui Huidu nu mai poate fi rectificata!!!

5. Legea in Romania:
a. Huidu este in libertate!!!.
b. Popescu a primit inchisoare 3 ani cu executare!!!

pawn  •  7 martie 2014, 13:24

chiar mai merita comentata trompeta asta basista?…

Ion  •  7 martie 2014, 13:24

@fanulumocanu
Nu exista ‘monumente’, exista numai oameni care sunt si trebuie sa fie egali in drepturi si in fata justitiei. Astea sunt pricipii absolut democratitice. Ce spui tu acolo cu abordari comuniste denota o proasta intelegere a ideologiei la care faci referire.

Ca tema de meditatie in contextul delirului tau, cum stabilim cine e monument si cine e om mediocru? Ce te faci daca maine-poimaine se trezeste cineva sa o declare monument pe Udrea, spre exemplu?

man at work  •  7 martie 2014, 13:29

Sunt mandru de justitia romana cum a judecat acest caz! Consider totusi ca Gica Popescu putea fi judecat cu mai multa blandete, atat pentru ca a returnat imediat prejudiciul, cat si pentru tot ce inseamna el ca VALOARE SPORTIVA. Sunt atatia nemernici, politicieni si „oameni de afaceri” care au prejudiciat si prejudiciaza statul, nefacand altceva notabil la viata lor, dar sunt bine-mersi, nederanjati de lege!… Tolo, am mult respect pt tine, dar mai sunt cazuri cand trebuie sa judeci si cu inima, nu doar cu biciul!

Octavian Stăncioiu  •  7 martie 2014, 13:34

Nu cred ca Gazeta are rolul de a deveni, asa cum face de cativa ani, organ de ancheta. Noroc ca Andrei Vochin mai scrie despre zona verde…

Iar, domnule Tolontan, ma doare s-o spun: din exceptionalul ziarist care ati fost, ati devenit un candidat perfect pentru functia de procuror-sef al Romaniei.

Traiasca democratia neoliberala!

cosanostra  •  7 martie 2014, 13:35

Are dreptate Tolo dar totusi eu cred ca initiativa celor care au deschis tema gratierii lui Gica este una corecta in sensul ca el primea sentinta(prea dura dupa parerea mea)desi a inapoiat catre stat toti banii!Deci n-avea restanta!Tocmai de aceea putea sa primeasca cu suspendare ca totusi a gresit si a si avut intentia de a pacali statul.Ca om sportiv a fost si va fi un exemplu pentru multi dintre noi!Eu cred ca au lucrat pe el!Eu unul SUSTIN GRATIEREA LUI GICA!

Doru  •  7 martie 2014, 13:37

Ai mare dreptate…aici Omul si nu sportivul Gica Popescu trebuie sa plateasca pentru ceea ce a facut! Ca sportiv jos palaria…ne-a facut mandri…cu toate ca pentru asta a fost platit regeste dar ca Om trebuie sa fie egal cu noi in fata legii!

zoozoo  •  7 martie 2014, 13:39

Ar fi trebuit sa fie judecat cu blandente pentru ceea ce a reprezentat ca fotbalist?
Haideti sa intoarcem logica asta la 180 de grade: prin infractiunile comise din postura sa de „monument” si „simbol at tarii”, Gica Popescu a produs un mare deserviciu imaginii Romaniei si a tuturor cluburilor pe care le-a reprezentat de-a lungul carierei. Judecatorul a tinut cont de acest fapt si pedeapsa i-a fost sporita.
E ok?

adrian  •  7 martie 2014, 13:46

O intrebare pentru cei care considera ca oamenii reprezentativi pentru o tara intr-un domeniu oarecare trebuie tratati de catre justitie dupa alte legi :
-daca un asemenea „monument” v-ar fi furat pe voi ca pers fizice (sau compania pe care o administrati) ati fi fost de acord sa beneficieze de clementa justitiei ?…raspunsul evident este negativ si de aici reiese indeferenta multor romani fata de bugetul statului .Si poate chiar au dreptate atata vreme cat sumele care ajung acolo din taxele platite de noi sunt furate de alt gen de „monumente”

valy  •  7 martie 2014, 13:47

MA MINUNEZ SA VAD CUM TOT INTERNETUL E PLIN DE ANALFABETI SI FOMISTI CARE ISI DAU CU PAREREA FARA SA CUNOASCA ,CAZUL IN SINE…..GICA POPESCU MERITA CEL MULT PEDEAPSA CU SUSPENDARE EXACT CUM A CERUT SI PROCURORUL .

Gratierea lui Gica Popescu? | Ioanavram's Blog  •  7 martie 2014, 13:47

[…] UPDATE:07.03.2014:Catalin Tolontan despre  acelasi subiect aici:https://www.tolo.ro/2014/03/07/apostolii-gratierii-lui-popescu-ii-fac-un-deserviciu/ […]

Ovidiu  •  7 martie 2014, 13:52

Parerea mea fata de condamnari,indiferent de numele celor implicati, este una clara. Da, sunt vinovati. Da, pedepsele sunt exagerate. Nu, nu trebuie gratiati, pentru ca atunci care ar mai fi rostul…

Si totusi, as vrea sa atrag atentia tuturor celor care striga in gura mare „AU INSELAT STATUL, DOM’NE, MERITA CE-I MAI RAU” sa gandeasca un pic mai departe decat modul in care poate au fost manati sa gandeasca de sumedenia de lupi moralisti aparuta ca ciupercile dupa ’89. Eu cred ca statul are principala indatorire sa asigure existenta membrilor ei intr-un mod cinstit si corect, fara a-i impinge sa „fure” de la el. Cu alte cuvinte, nu te grabi sa bagi omul la inchisoare pe motive de evaziune fiscala cand tu, ca stat, bagi mana in buzunarul oricarui intreprinzator, fie el mare sau mic, cu niste taxe si impozite aberante.

Tin minte ca la fostul meu loc de munca, seful mi-a aratat negru pe alb cat trebuie sa plateasca din buzunarul firmei pentru salariul meu. Fireste, pana atunci nu prea ma interesau detaliile astea. Dar dupa ce am vazut ca el plateste practic 60-80 la suta mai mult, mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple.

Discutia e lunga si cu multe ramificatii, dar bottom line e ca statul te pune intr-o pozitie nu imposibila, dar dificila, sa alegi sa fii corect. Si nu multi fac alegerea corecta. Nu inseamna ca nu sunt vinovati, si doar ca intr-un sistem care-si „cere dreptul” si calca pe cadavre pentru a-ti fi cat mai greu sa „scoti capul”, iti vin in minte cuvintele lui Marvin Harris:

„In many ways the rise of the state was the descent of the world from freedom to slavery”

Pace voua!

fanulumocanu  •  7 martie 2014, 13:53

@89 Ion: Pai, ce Gica Popescu n-a fost egal cu tine in fata legii, n-a fost condamnat penal ? Pentru fapta lui si-a primit din partea justitie pedeapsa. Aplicarea ei tine de alte lucruri. Un condamnat la trei ani cu executare poate iesi conditionat dupa un an jumate daca are peste 60 de ani si dupa doi ani daca are 55 de ani. Adica , avem aceeasi fapta , aceeasi condamnare dar executare diferita in functie de varsta. Asta insemna ca oamenii nu sunt egali in fata legii?
Cand am zis comunism m-am referit la disperarea asta de a ne uniformiza in toate domeniile si de a nu pune pe nimeni mai sus de noi, de a ne crede la fel de speciali chiar daca n-am facut niciun ca cat in viata. Pe nevoia asta de validare a omului mediocru s-a bazat si propaganda comunista.

Tibi  •  7 martie 2014, 13:57

Excelent articolul !
voi face o paralela cu Lance Armstrong:
Lance Armstrong a fost un idol mondial care a strans milioane de dolari pt vindecarea cancerului si care a inspirat zeci de mii de bolnavi de cancer de a nu inceta lupta. Aste este o fateta al lui Armstrong…
Cealalta parte: a mintit, inselat, amenintat si a creat aproape un stat in stat…
Il admir pt ceea ce a facut in lupta impotriva cancerului dar ma bucur ca minciunile i-au fost demascate…
Cam asa si cu Popescu…
Sunt comentarii aici care nu-si au nici o noima, gen: „puscarias, condamnat pentru ca el a trait si iubit fotbalul..”- este o prostie: a fost condamnat pt ca a fost gasit vinovat de evaziune fiscala !!

Sunt 100% de acord cu Tolo: politicienii nu numai ca-i fac un deserviciu dar – intr-o tara care se chinuie sa scape de coruptie si sa-si niveleze justitia la nivel european de mai bine de 25 ani – dau un semnal extrem de negativ opiniei publice.

Comentează