Apostolii grațierii lui Popescu îi fac un deserviciu

În primul rînd politicienii. Intervenția lor creează contrariul efectului scontat. În loc de compasiune, ei provoacă iritare în rîndul publicului. Să-i luăm pe rînd.

vineri, 7 martie 2014, 11:06

În primul rînd politicienii. Intervenția lor creează contrariul efectului scontat. În loc de compasiune, ei provoacă iritare în rîndul publicului. Să-i luăm pe rînd.

Crin Antonescu declară că l-ar grația și ne cheamă ”la solidaritate”. Îl anunțăm pe liderul liberal că sîntem într-o situație delicată! Dacă ne declarăm, acum, solidari cu Gică Popescu sîntem, prin tranzitivitate, solidari cu Ioan Becali, Cristi Borcea, George Copos și cu ceilalți condamnați. 

De ce? Pentru că Popescu a fost solidar cu partenerii de afaceri din lotul condamnat! Vreme de 6 ani cît a durat procesul, el a susținut permanent ceea ce au spus și ei. Au dat aceleași explicații mincinoase, din perspectiva judecătorilor. Au spus că nu sînt vinovați. Curtea de Apel a considerat asta drept o matrice infracțională de spălare de bani și evaziune fiscală. Un model repetat, cu mici diferențe, în fiecare dintre cele 12 transferuri.

Îl mai citez o dată pe ziaristul Biro Attila de la Gândul.info. În ciuda a ceea ce se strigă la televizor, Popescu nu și-a recunoscut vina. Putea, dar n-a făcut-o.

Al doilea politician cu o declarație aiuritoare este Valeriu Zgonea. Pesedistul din conducerea Camerei Deputaților spune că l-ar grația pe loc pe Popescu și că ”regret că justiția nu are o componentă socială”. Zgonea face proba analfabetismului la materia democrației! E taman invers! Justiția e despre social, nu despre un codex de legi.

Totul în justiție e social, de la rolul educativ și preventiv al pedepselor pînă la încrederea în justiție, care, apropo, a crescut enorm în momentul finalizării acestui caz.

Mai vine și Victor Ponta, cu dedublarea lui clasică pentru a confuza și irita și mai mult. Ca premier nu se pronunță, ca om l-ar grația. Votați omul, nu premierul! Vot pe caz de simpatie, grațiere pe caz de simpatie, vorba lui Vlad Petreanu!

Avocații publici ai grațierii lui Gică Popescu îi fac rău. Mult rău. Pentru că, la două zile după sentință, în subtext ei susțin că ”Închisoarea nu e pentru un om ca Gică Popescu”. Ăsta e mesajul lor autentic, chiar dacă nu-l rostesc atît de clar. Altceva, de fapt, nici nu pot spune. Sau, și mai neinspirat, susțin că trebuie grațiat pentru că e nevinovat. Antena 3 a început o tentativă de rectificare a procesului, optînd pentru Versiunea Aproape Nevinovăției lui Popescu. Noroc că a fost Dumitru Graur acolo că le-a mai povestit cîte o faptă petrecută în dosar!

Fiind o decizie a executivului dintr-o țară, grațierea nu pune în discuție vinovăția, ci duritatea pedepsei. E o nuanță pe care merită discutat.

Dar să fluturi acum steagul grațierii lui Popescu e total contraproductiv! Campania nu face nici un serviciu fostului mare fotbalist. Grațierea nu înseamnă a elibera un nevinovat, ci a fi blînd cu un vinovat. Mie nu îmi e rușine să spun că-l admir în continuare pe Popescu și că nu s-au șters contururile acestui sentiment. Ca om, ca jurnalist, ca microbist, ca tată, nu voi uita niciodată ce au însemnat Gică Popescu și colegii săi de generație pentru copilăria și pentru adolescența mea. Inclusiv de la ei am învățat să nu mă tem chiar și cînd ceilalți par mult mai tari. Asta sună acum ca o ironie.

Esența cazului a fost foarte bine surprinsă de un cititor la un articol al lui Ovidiu Ioanițoaia. Apropo, sînt mîndru că lucrez la un ziar unde există dezbatere și puncte diferite de vedere, mai ales că acest ziar a dus campania Dosarului Transferurilor, vreme de opt ani.

Ascultați-l pe cititor: ”Gică Popescu va fi un dublu simbol. Cel al marelui sportiv și cel al unei justiții corecte și egale pentru toți! Este important sa ni-l amintim așa”.

Într-adevăr, grațierea e parte a legii. Și apare, potrivit literaturii de specialitate, tocmai pentru că omul nu are pretenția că a creat un sistem legal perfect. Grațierea e o pavăză în fața posibilei cruzimi exagerate a legii. Dar, dacă grațierea apare oamenilor drept o ingerință a politicului în justiție pe motiv de populism sau de celebritate, ea își pierde chiar natura intimă.

Fără voia sa, Popescu intră din nou în istorie, aducînd pentru prima oară în România tema grațierii în dezbatere publică serioasă. La Năstase părea o glumă amară, la Popescu e pe bune.

Am senzația că mulți dintre cei care ne-am dori ca Popescu să nu fie strivit de închisoare, că pînă la urmă nu ăsta e scopul unei pedepse, sîntem stînjeniți în acest moment de campania grațierii! Campania pripită ne pune să alegem între ideea de justiție și un om. Iar alegerea nu poate fi decît una. Pentru că disprețul pentru munca procurorilor DNA și pentru autoritatea instanței plus degradarea încrederii în puterea legii ar fi incalculabile în cazul unei grațieri în acest moment!

Dacă vă pasă cu adevărat de Popescu, greșiți forțînd în continuare!

A susține eliberarea unui om care nu și-a recunoscut vina, practic înainte de a simți ce a făcut, pe principiul că e prea mare pentru o celulă atît de mică, mi se pare că diminuează șansele unei posibile grațieri realiste și că-l jignește, într-un anume sens, chiar pe condamnat.

Orice s-ar spune, Gică Popescu este un om puternic. A făcut-o, o trage. De aici poate începe discuția. Dar nu acum și nu cu politicieni pe post de avocați publici.

 

Comentarii (223)Adaugă comentariu

aldy  •  7 martie 2014, 13:59

Tolontane tu ma iriti de fiecare data cand te vad cu aerul tau de copil intarziat trist ca nu il iubeste niciodata .De ani de zile ai aceiasi expresie .Visul tau e de ani de zile sa te perceapa presa ca un ziarist politic cand de fapt tu esti doar un simplu cronicar de fotbal.
Discutiile despre gratierea lui Popescu nu ma irita pe mine si nici pe cei 2 treimi care sunt de acord cu asta.

Mihai B.  •  7 martie 2014, 13:59

Bravo! Jos palaria! Nimeni nu e mai presus de lege. Putini au inteles ca Gica NU SI-A recunoscut vina. A fost aliat cu ceilalti de la un capat la altul. De aceea si sentinta a fost similara cu a celorlati tovarasi.

Godot  •  7 martie 2014, 14:07

@87 – Ionuţ.

Popescu a acţionat cu vinovăţie directă (a a prevăzut şi urmărit rezultatele faptei sale), iar Huidu din culpă (nu a urmărit şi nici nu a prevăzut, deşi putea şi trebuia să o facă).

Infracţiunea/culpa lui Huidu a fost cu consumare instantanee, a lui Popescu a fost cu pregătire şi apoi acoperire pentru 10 ani.

Pericolul social major este reprezentat de Gică Popescu.

dan.  •  7 martie 2014, 14:10

sustinatorii gratierii, si nu ma refer la oamenii politici, au ratiuni omenesti si sunt de inteles, dar pozitia lor ii pune pe ceilalti intr-o situatie jenanta. nu iti vine, chiar daca ai dreptate, sa tii teorii despre cat de bine este sa stea cineva la inchisoare. iar daca trebuie sa faci asta, o faci cu o retinere fireasca, retinere pe care articolul domnului tolontan o contine.

pe de alta parte, lucrurile nu se bat atat de tare cap in cap. avem nevoie si de dreptate si de iertare si amandoua intra cumva in conceptul de justete.

lord belial  •  7 martie 2014, 14:17

vad ca multi ma ataca la persoana, pt faptul ca il vreau pe basescu la puscarie.
il vreau acuzat, judecat si inchis pt multe abuzuri, imixtiunea in p[roblemele care tin de legislativ, lobby pt campanii straine, un mandat excesiv de lung, pentru discursul la adresa cadrelor medicale, studentilor, profesorilor, pt ca nu ma reprezinta si [t ca face activitati cu iz infractional, vezi cel mai simplu exemplu, mascarada de la referendum.

in alta ordine de idei, tin sa precizez ca nu am plecat din tara ca muncitor pe santier sau capsunar (nimic rau in asta), ci ca medic psihiatru. fac niste bani pe care prefer sa mi-i taxeze alta tara, nu romania. pt ca din romania ma dau afara hotii si vardistii care nu ii prind. si cit stau eu in tara, lunile astea, ma umplu inapoi de nervi cind fac ca populatia e oarba si proasta si nu are de gind sa iasa in strada CUM AM FACUT EU SI ALTII CA MINE. si accepta sa fie calcati in picioare, vituperind vitriolant pe internet

radu  •  7 martie 2014, 14:18

d-le Tolontan ati fost, sunteti, platit din banii unuia care a fost decalarat turnator…si-a turnat verisoara si mai mult este condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare,sunteti platit din banii unui penal si turnator…..nu puteti sa judecati dvs atata timp cat sunteti vulnerabil…..sunteti alaturi de unul pe care dnu presedinte l-a numit jeg uman……sunteti un tonomat

Hasbe  •  7 martie 2014, 14:30

Justitia trebuie sa fie oarba, aceeasi pentru toti – Punct Fotbalistii/sportivii joaca pe bani si pe alte avantaje nu tocmai de neglijat. Daca incalca legile trebuie sa fie judecati si pedepsiti conform legii – Punct

q  •  7 martie 2014, 14:31

unii fac niste comparatii absurde…
1. nu poti compara ce a facut tyson cu ce a facut popescu.
2. popescu a platit ulterior impozitul la acel contract.
3. pedeapsa pebtru el mi se pare mare, nu trebuia iertat, dar se putea o amenda penala si ceva cu suspenadare.
REPET> nu iertam pe nimeni care incalca legea, dar popescu nu trebuia condamnat cu executare (aici l.as include si pe padureanu, desi la.m urat toata viata pentru magariile alea de recicprocitati).
ASA ca da, as semna o petitie pentru gratiere, pentru ca asa vreau, si pana la urma si gratierea este un articol DIN LEGE!!

lord belial  •  7 martie 2014, 14:38

si sa fie clar, incurajez cu ambele miini evaziunea fiscala, intrucit romania nu ofera nimic in schimbul banilor pe care mi-i fura din cont.
basescu si politicianul roman (politician e un fel de spune) nu imi ofera justifcari pt banii mei care se duc ca stolurile de pasri migratoare, basescu stie unde se duc. la dobinzi la fmi pe care le semneaza el in numele meu. la salarii uriase la parlamentari. la coloane oficiale si la protoco9l de stat (cum era tumora aia de la pdl, mihai razvan ungureanu, vezi vita kobe si ce mai comanda el pt protocol, in conditiile in care pensionarii nu au bani de aspirina, iar citostaticele sint bagate in tara fraudulos, ca drogurile). pt5 ce sa platesc taxe la statul roman? unde este ROIul meu?

mai iesiti si voi din tara sa mai respirati alt aer, poate o sa intelegeti atunci de ce avem cel mai mic PIB si totodata cele mai mari averi. doar un om cu interese persopnale poate numi asta o mare victorie a justitiei cind pdl-ul are o mare densitate pe m patrat de infractori. dar, ca la romania, hotul neprins, negustor cinstit. aici voi sinteti invatati sa inghititi tot, fara sa cricniti, fie ca e vorba de rosia montana pe care vrea sa o vinda un prim ministru pe care sper sa nu il apuce pardesiul, fie de rosia montana pe care vrea sa o vinda presedintele vostru, vedea-l-as cit mai curind in temnita

jos basescu, ponta si antonescu

goghe  •  7 martie 2014, 14:41

In sfarsit!
Bravo domnule Tolontan – asta trebuie sustinut.
Popescu a fost un fotbalist mare, dar un om lacom si „de gasca”. Acum sa plateasca!
Felicitari pentru articol.

Sorin  •  7 martie 2014, 14:54

Catalin! Inca o data felicitari! Admirabila pozitia ta si perfect normala dupa parerea mea.

@lord belial
Gata !!! te rog ! am inteles punctul tau de vedere, il respectam dar gata scuteste-ne! nu ma faci sa fiu de acord cu tine daca spui de 10 ori acelasi lucru, si in acelasi fel. Nu pot sa te suspectez decat de putin retard.

Eugen  •  7 martie 2014, 14:54

Da domnule Tolontan, sunt de acord cu ce spuneti. NU putem sa ne batem joc de munca unor oameni din justitie si sa gratiem pe cineva care nu a pledat vinovat si cerut clementa. Si daca totusi se va intampla atunci sa o aplice la toti. Ce nu inteleg eu este ce ne mia poate oferi Gica Popescu noua romanilor dupa ce iese. in afara de momentele de glorie trecute nu am mai avut si alte momente de mandrie. Da, l am iubit si idolatrizat pe Gica dar nu pot spune ca dupa momentul fotbalistic de glorie a mai insemnat ceva pentru mine. Oare Gica vrea sa fie gratiat?!? Ma intreb si eu asa in orgoliul meu de om, e posibil sa vrea sa plateasca si sa iasa din aceasta incercare cum se spune cu datoria achitata fata de societate.

cetateanu  •  7 martie 2014, 14:58

Gheorghe Popescu a persistat in prostie, pana la urma. Daca ar fi recunoscut ca a gresit, ca a fost indus in eroare, i-ar fi ingropat si mai tare pe fratii Becali. A ales sa mearga intr-o spirala paguboasa, sperand ca isi va pastra „onoarea” fata de partenerii de faradelegi si ca va primi o „mustrare”, o palma peste maini din partea justitiei. Au furat impreuna, sa plateasca impreuna! Il gratiaza pe Popescu, sa-i gratieze pe totii, prima data pe I. Becali.

Adrian Manea  •  7 martie 2014, 15:01

“De ce iarba verde din Pipera a fost mai “dulce” decât cea mângâiată pe marile stadioane ale lumii?”

vivi  •  7 martie 2014, 15:02

Cataline,esti un super om,problema e ca Gica Popescu a fost terminat in momentul in care a intrat in celula.Tot ce se va intampla dupa nu cred ca mai are vreo importanta pentru el.Eu am ceva experienta in celula.Un tip ca el e terminat in momentul in care intra.Raul,a fost facut,nu mai conteaza ca va fi gratiat sau ca la urmatorul termen ii da cu suspendare Nu are nici o importanta.Nu trebuia sa se intample asa ceva,nu cred ca o fata de 33 de ani,ma refer la una dintre judecatoare, stie ce inseamna sau macar realizeaza ce inseamna ca un roman sa fie capitan la BARCELONA

Silviu  •  7 martie 2014, 15:04

Domnule , dumneata nu vezi decat o parte a problemei ! Acestor asa-zisi politicieni putin le pasa de soarta acestui HOT ! Ei nu urmaresc decat sa pacaleasca o populatie gata prostita pentru a lua voturi ! Cand un „politician” roman a facut ceva bine pentru populatie ? Nu inteleg de ce , in cazul acestor HOTI , strigi „Jos Basescu” ! De ce nu il injuri, precum colegul tau Mircea Badea ? Si apoi sa te lauzi ! Ca asa-i in TRUST !

Matei  •  7 martie 2014, 15:07

In contextul unui buget unde nu sunt bani nici macar pentru o centura a capitalei cu doua benzi pe sens, nu vad cum primariile ar putea sustine fotbalul pentru mult timp.
Cred ca Liga 1 se va diminua la 12 echipe iar Liga a 2-a se va injumatati.
Pe termen lung, este misiunea lui Burleanu ca regulile sa atrage investitori iar regulile sa se aplice egal pentru toti.
Legat de Gica Popescu – nu e tarziu sa isi recunoasca vinovatia.

Apostolul echilibrului si intelepciunii!  •  7 martie 2014, 15:10

Draga, Catalin, sunt partial (dar semenificativ) în dezacord cu opinia ta. Asadar, opinia mea opozanta partial vizeaza nu condamnarea lui Gica Poescu, ci strict cuantumul/“duritatea pedepsei per a comparatio”, circumscris gravităţii faptei si periculozităţii faptuitorului, ca si criteriilor de individualizare a pedepsei. Intotdeauana forma si cuantumul pedepsei trebuie stabilite in relatie cu anumite criterii, printre care: natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi-n cursul procesului penal; persoana infractorului (nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială) şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală. Toate acestea sunt imperios necesare pentru individualizarea pedepsei, doar daca se tine cont de acestea pedeapsa poate fi numită una justa si echilibrata si poate raspunde în mod drept esenţei, funcţiei, dar in principal scopului pedepsei (aici nu doar de natura coercitiva, dar si de reeducare a condamnatului in sensul prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni). Or, in cazul lui Gica Popescu am serioase dubii ca judecatorii din complet au aprofundat mens legis, astfel incat sa dea curs spiritului legii penale, sub obiectivul gasirii nu doar cu exigenta si rigurozitate, dar si cu intelepciune şi echilibru pedeapsa necesară reeducarii in concret si individual a infractorului G.P., in sensul formarii unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială. Dubiile mele sunt sprijinite pe faptul ca, daca judecatorii se aplecau cu profunzime si dibacie asupra criteriilor de individualizare a pedepsei ce tin de persoana infractorului, ar fi ajuns usor la concluzia ca, in cazul lui G.P.: gravitatea rezultatului produs este redusa, prin comparatie cu cea rezultata din fapta celorllalti (avand in vedere faptul ca a reparat benevol prejudicial creat, prin plata anterioara a impozitului imputat), asadar nu au existat nici alte consecinţe (amploarea in timp a prejudiciului creat); nu exista antecedente penale sau de orice alta natura socială ale infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii este de natura atenuanta (repararea benevola a prejudiciului); persoana infractorului (situaţia şi conduita socială in genere, imagine sociala, nationala si internationala, imaculata, etc.). Toate astea impunea obligatoriu, procedural, un raport de evaluare pe care trebuia sa-l intocmeasca serviciul de probaţiune, potrivit criteriile cu referire la persoana infractorului precizate în art. 74 din noul Cod penal. Doar daca s-ar fi procedat astfel, puteam vorbi despre o justă individualizare a pedepsei cu referire la aceste criterii vizând persoana infractorului G.P., prin comparatie cu ceilalti acuzati din dosar (element de analogie obligatoriu, avand in vedere faptul ca, in final, pedepsele sunt, in cea mai mare parte, asemanatoare/apropiate ca si cuantum). Altminteri, este legitim sa ridic intrebari in cazul de fata, avand in vedere ca nu se poate intelege logico-rational cum poate G.P. suporta acelasi tip si cuantum de sancţiune cu ceilalti (in mare parte) condamnati, atat timp cat acestia nu suporta comparatie sub aspectul criteriilor de individualizare a vinovatiei persoanei (aratate anterior). Pe de alta parte, nu este nesemnificativ nici “detaliul” privind exigenta execesiva a judecatorilor prin raportare la insasi pedeapsa (mai mica, din cate am inteles) ceruta de procurori in cazul lui G.P. “Detaliul” in cauza are semnificatia probarii naturii mai degraba exemplificativa a pedepsei aplicate in cauza, decat una individualizata in raport de criteriile legale de individualizare atat a faptei , cat si a vinovatiei infractorului, cu atat mai mult cu cat aceasta (pronuntarea unor condamnari mai dure decat cele cerute de procurori) nu este o practica a instantelor. Exemplul practicii judiciare nu poate nesocoti criteriile legale de individualizare, intrucat ar pedepsi fara un just echilibru persoana, ocolindu-se astfel scopul pedepsei (de reeducare individuala), in favoarea unui exemplu social. O teza contrara celei sustinuta de mine, ar presupune, in favoarea exemplului suprem dat de justitie in societatea mondiala, bunaoara condamnarea asemenatoarea a lui Messi in “dosarul fraudei fiscale”, in care este sau era acuzat de evaziune fiscală de peste 4 milioane de euro in legatuta cu “anumite sume de bani câştigate din drepturile de imagine”. In cazul respectiv, desi cel insarcinat cu administrarea anumitor venituri ale lui Messi ar fi tatal acestuia, Messi poarta vinovatie, fie si din culpa (simpla), ca beneficiar direct al sumelor de bani pt care nu si-a platitit impozitele cuvenite, in sensul in care nu a prevăzut rezultatul faptei, deşi trebuiau şi putea să-l prevadă. Cazul pare analog in parte, sub aspectul obiectului (“evaziune fiscala”), cu cel in care a fost condamnat G.P., diferenta constand, in ultima instanta in forma vinovatiei, diferenta care, insa, nu ar putea inlatura pedeapsa. Asadar, ar fi curios sa aflam daca justitia spaniola ar pronunta o condamnare “dura”, de natura “exemplului”, asa cum s-a intamplat in cazul lui G.P.

Marian  •  7 martie 2014, 15:12

Indiscutabil suntem o adunatura nu o tara cu cetateni pentru ca: Premierul nu se poate pronunta in privinta gratierii lui Gica Popescu in calitate de sef al guvernului dar ca persoana fizica ar fi de acord cu gratiere acestuia. Valeriu Zgonea al 3-lea sau al 4-lea om in stat pune semnul egalitati intre un muribund, mama cu 10 copii, batrana care a furat o rata si a fost gratiata dupa ce a stat mai mult de un an in puscaria si o persoana care a facut evaziune fiscala de 1,7 milioane. Un calcul simplu 1,7 milioane x 3% ( dobanda pe an )x 6 ani ( cat a durat procesul ) = 306 000 euro. Deci in 6 ani aceasta ,, gidusie” facuta de ,, Fotbalistul X” ii aduce in coturi, banii pastrati numai in conturile bancare ( fara sa investeasca ), in vechea moneda nationala 13 miliarde, adica, cat castig eu -cinstit- ca economist, in toata viata. Ca un om aproape normal ( in RO nimeni nu este normal ) propun sa primesc cele 13 miliarde si fac eu puscarie in locul lor, 5 ani, fara cheltueli de judecata suplimentare.
Dar revenind la noua mea simpatie, Valeriu Zgonea ( dupa declaratia de astazi ) il informez faptul ca daca un infractor condamnat de justitie este simbolul nostru,NATIONAL, pentru aceasta TARA nu mai este nici o speranta.
PS…. Domnul Ponta nu poate fi un cetatean obisnuit atata vreme cat semneaza pe statul de plata de la Palatul Victoria.

daniel  •  7 martie 2014, 15:13

„Unde esti tu Tepes, Doamne? Ca punand mana pe ei,
Sa-i impartzi in doua cete, de nebuni si de misei,
Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!”

Io  •  7 martie 2014, 15:16

Io zic ca oamul de pe strada poate avea opinii diferite, ca ar fi bine, ca nu ar fi bine..

Io zic ca cei care sunt in stat trebuie sa respecte ideea de stat..ideea de stat inseamna coercitie, adica cine incalca contractul constitutional, trebuie pedepsit pe baza legii!

Domnii Ponta, Antonescu, Zgonea sa-si dea imediat demisia, pentru ca in calitate de oameni care trebuie sa apere functia statului de garant al contractului constitutional, i-o submineaza! si dupa aceea, in calitate de ,, nimeni,, sa sustina ce vor domniile lor!

solicitarea de amnistie din partea unor oameni politici este un lucru mai rau decat ce a facut Gica Popescu, pentru ca a pus ideea de stat intre paranteze!

MARGELATU  •  7 martie 2014, 15:23

CORECT si FELICITARI Tolotane!

Cred ca asta este cel mai bun articol care l-am citit scris de tine.

FELICITARI din nou!

george  •  7 martie 2014, 15:27

a deplange o persoana dup ce a facut o fapta pedepsita de lege consider ca este o gresala . APROAPE TOTI il privesc pe Popescu prin prisma FOSTULUI FOTBALIST !! El n-a facut prostiile PE TERENUL DE FOTBAL ci , ca persoana privata , om de afaceri ! Eu i-as fi dat chiar un spor de pedeapsa pentru doua chestiuni :
1. ca fost fotbalist este imosal sa furi de la niste oameni care mananca
aceiasi paine ca si tine . Iei pe contract 100 , dai 10 clubului si bagi
90 in buzunar (e un exemplu). Castigul trebuie sa aiba si o doza de moralitate ( nu e cazul celor din categoria Becali , Borcea , Netoiu , Copos !!)
2. totala lipsa de creier in cazul asocierii cu niste ”personaje”din gasca Becali de care a dat dovada , in forma continuata . Nu-i lipseau nici banii , nici relatiile sa-si faca propria firma de impresariat si sa trateze afacerile cu onestitate .
Sunt si alti impresari , nu casiga atati bani dar nici nu se duc la parnaie !

x_ander  •  7 martie 2014, 15:29

Domnule Tolontan, GSP ar trebui sa puna pe site un sondaj SIMPLU, o singura intrebare: Sunteti de acord cu gratierea lui Gica Popescu? Iar ca raspunsuri da, nu si nu ma intereseaza … Sunt sigur ca opinia publica si-ar spune imediat cuvantul! Un sondaj asemanator apare pe hotnews, nu vreau sa spun care este rezultatul dar as avea curiozitatea daca cititorii de stiri sportive de pe GSP impartasesc opinia cititorilor de stiri de acolo!

LEFTER POPESCU  •  7 martie 2014, 15:29

”Gică Popescu va fi un dublu simbol. Cel al marelui sportiv și cel al unei justiții corecte și egale pentru toți! Este important sa ni-l amintim așa”.

D-le TOLONTAN,
.
intre cele doua simboluri ,se afla un caracter jalnic al lui GICA POPESCU . Am sa va reamintesc ca acesta, marele patriot, ameninta in anii 1997-1998 ca nu va mai juca la echipa nationala daca Emil Constantinescu , presedintele tarii, nu-i va da un hotel, de el ochit (Piatra Mare), in Poiana Brasov. La fel a facut un alt „mare patroit ” auto-intitulat regele Ghe. HAGI .

Ca fotbalist a castigat bani ,,,ca infractor sa plateasca bani ,

PS- Pesedistul Valeriu Zgonea nu face parte din conducerea Camerei Deputatior ,ci este chiar Presedintele acesteia .

Republica Ploiesti  •  7 martie 2014, 15:34

Nu discut marimea pedepsei(putea fi sub trei ani),dar gratierea ar crea un precedent:orice golan care fura si nu e prins,merge inainte;daca e prins, da inapoi prejudiciul si gata,va fi iertat,ca asa a fost si cu Gica Popescu.

mihai  •  7 martie 2014, 15:36

ca tot intreba cineva mai sus.. http://www.petitieonline.com/stop_graierii_lui_popescu

mradu  •  7 martie 2014, 15:47

Stimate domnule Tolontan,

Sunt de acord cu ceea ce spuneti despre politicieni, si despre afirmatiile dansilor in cazul lui Gica Popescu.Dar, cu toate ca in text afirmati ca gratierea nu inseamna a-l declara nevinovat, textul lasa sa se inteleaga , mai ales in prima parte a sa, exact contrariul.Faptul ca Gica Popescu a fost solidar cu partenerii sai si nu si-a individualizat apararea (de exemplu prin faptul ca ar fi fost dus in eroare de acestia), nerecunoscandu-si vina, tine deja de pedeapsa acordata de instanta.Gratiera e altceva.Faptul ca domnia voastra sustineti ca cei care se declara pentru gratierea lui Gica Popescu dau un semnal ca ar fi solidari si cu ceilalti(fratii Becali, etc) este o greseala.Gratierea, conform legii inseamna altceva.Parerea opiniei publice, importanta publica a acestui caz e una, iar Gratierea personala, alta.Parerea mea este ca gratierea ar trebui sa tina seama si de pericolul social pe care l-ar constitui efectiv un Gica Popescu in libertate.Personal cred ca acesta nu se va mai asocia in viata sa pentru comiterea de infractiuni si ca si-a invatat lectia.Trebuie sa se tina seama si de conditiile de viata din inchisori, de asemenea.Aveti dvs dreptate, cererea de Gratiere ar trebui sa fie solicitata in primul rand de Gica Popescu, este optiunea lui in primul rand, dar nu aveti dreptate cand faceti caz de pozitia publicului…pro…sau contra in acest caz…nu e relevanta pentru ideea de justitie:atat in cazul pedepsei, cat si in cazul gratierii..Aceste ‘deservicii’pe care sustineti ca oamenii politici, prin sustinerea gratierii lui Gica Popescu i le aduc, tin mai degraba de o decizie politica , o decizie de gratiere a unui om, nu ar trebui sa tina seama de aceste aspecte.E parerea mea personala, nu sunt jurist

Cu stima

Mihai  •  7 martie 2014, 15:52

Solidaritate! Intradevar, ii invitam si noi pe domnii Crin Antonescu, Victor Ponta, Valeriu Zgonea si restul sa se „solidarizeze” cu inculpatii si sa mearga la puscarie (macar vreo 3 ani, o luna si 10 zile).

Bogdan Adr.  •  7 martie 2014, 15:57

Cei care afirmă poziţii pro-Popescu – politicieni, ziarişti (Ovidiu Ioaniţoaia de ex.) sau alte voci publice – au mizat prost. Şi-au spus că, Popescu, în România, e mai iubit decît dreptatea.
Se dovedeşte – e uşor de comparat numărul susţinătorilor cu cel al adversarilor iertării pentru Gheorghe Popescu, iar forumurile sînt instrumente cvasisociologice suficient de relevante – că în România dorul de dreptate e mai mare decît orice nume.
E adevărat că foarte puţini dintre cei publici care plîng de mila lui Popescu sînt sinceri. Ei şi-au făcut calcule, mizînd pe popularitatea transferată lor de numele celui pe care îl apără. Au greşit. Ameninţaţi de sentimentul zădărniciei, după săptămîna în care li s-a părut că se poate să existe şi drepate, românii vor urî pe cei care vor face posibil aşa ceva.
Dacă aş fi destul de ticălos să mă urc pe cadavrul persoanei publice Popescu pentru a cîştiga popularitate, aş fi atent măcar cum bate vîntul. Sînt sigur că politicianul care îşi va afirma public opoziţia la graţiere va cîştiga.
Admirabil este că românii (cei mai mulţi dintre ei) nu se mai lasă prostiţi cu „icoane” şi înţeleg logica justiţiei. Argumentaţiile lansate pe forumuri sînt astfel de exemple. Cei cîţiva rătăciţi (sau plătiţi) care se mai chinuie să afirme că noaptea e zi reuşesc să se facă de rîs prin lipsa de logică ori de principii.

mandeal  •  7 martie 2014, 15:57

„Zgonea face proba analfabetismului la materia democrației”
Nu, Zgonea face proba analfabetismului sau absolut. Si a unei prostii fara margini.

mishu  •  7 martie 2014, 16:01

@lord belial.. periculoasa meserie ai.. e clar ca „se ia”.
Bine, dupa cat esti de analfabet, probabil ca n-ai nici 4 clase..

Igor  •  7 martie 2014, 16:03

In realitate, atat de victimizatul Giga Popescu nu si-a recunoscut niciodata vina, nu a aratat niciodata ca se caieste, ca ii pare rau, ca nu ar mai face niciodata ce a facut. In tot timpul procesului, alaturi de ceilalti inculpati, a facut tot posibilul sa intarzie judecata, sa sicaneze justitia, sa amane sub tot felul de pretexte. Acum face tot posibilul sa-si ascunda averea ca sa nu plateasca obligatiile financiare catre stat si catre pagubiti. Adica nu numai ca a afurat, dar mai minte si acum. Si atunci pe cine vreti sa-l gratiati, cei care vreti asta?
Iar daca vreti sa-l gratiati pe un fotbalist pentru ca a jucat fotbal si a fost bine platit pentru asta, ce faceti cu un pompier, cu un chirurg ori cu salvatorii tarani din Apuseni, care au salvat oameni de la moarte? Dar cu ceilalti sportivi care au fost campioni olimpici si mondiali (nu e cazul lui Popescu)? Popescu a furat din postura de milionar. Ce faceti cu cei care fura ca sa aiba ce manca?

mihai  •  7 martie 2014, 16:21

Daca-si cere scuze fata de intregul popor roman semnez petitia si mai conving si pe altii sa o faca ! Trebuie sa va aduce-ti aminte cat este alocatia unui copil in Romania ! Uite de ce nu sunt bani decat pentru copii unora !

Razbunarea Capsunarului  •  7 martie 2014, 16:24

Constanța iese în stradă pentru grațierea lui Gigă Popescu! Dacă vă doriți cu adevărat ca Gigă Popescu să fie grațiat veniți cu noi, la Constanța, să manifestăm pentru scoaterea din pușcărie a acestui mare român! Veniți, împreună vom reuși! Intrarea 20 lei.

mihai  •  7 martie 2014, 16:24

uite de ce nu are statul bani sa-i dea lui mamaie decat 350 de ron dupa ce a muncit toata viata la CAP ! Pentru ca ei impreuna cu politicienii spoliaza statul !

free  •  7 martie 2014, 16:27

Messi a fost iertat, Neymar la fel si multi altii…trebuie sa privesti si din alte unghiuri problema asta. Termenul a fost amanat fix cu o zi inaintea alegerilor de la federatie, suspect, al dracului de suspect. O alta mare problema ar fi ca pana acum Popescu avea o pedeapsa cu suspendare si tocmai cu o zi inaintea alegerilor de la federatie, cand nu se mai putea schimba nimic, i se da cu executare!Ganditi-va!

Victor  •  7 martie 2014, 17:02

Oamenii incep sa-si revina si rationeze normal si sa-si manifeste atitudinea dezaprobatoare fata de propaganda asta ieftina… Va felicit domnule Tolontan pentru atituninea rationala si, mai ales, pentru multele eforturi pe care le-ati facut in lupta asta de a cauta dreptatea si justitia… Totusi s-au furat multi bani si Popescu a fost parte la furaciune… Grav pentru societate este ca atat presedintele Camerei Deputatilor cat si al Senatului (ma rog fostul) transmit societatii un mesaj naucitaor: daca esti vedeta poti sa furi ca oricum meriti sa fi iertat… Vezi doamne pentru ca s-au bucurat oamenii cand juca omu’ la Barcelona… Sunt curios daca, intr-o tara civilizata, presedintele senatului din Spania o sa ceara gratierea pentru Del Nido. Cat despre patetismul familiei Copos mi-e scarba… Vedeti cat a platit omu’ impozite la stat (sub 1% din venituri) si comparati cu un om normal (32%).

Tudor  •  7 martie 2014, 17:14

Ceea ce mi se pare mie incredibil este ca pentru prima oara dupa foarte multa vreme observ ca majoritatea comentatorilor trateaza aceasta problema cu bun simt si obiectivitate. Ziaristi, avocati, oameni simpli, si nu putini, au spus cu totii lucrurile de bun simt pe care le spuneti si dvs aici si pe care le gandesc si eu. Politicienii sunt de data asta in off-side, populismul pare sa nu mai fie atat de apreciat de public.

sdfv  •  7 martie 2014, 17:14

brucan ar fi tare mindru de tine mai ales ca de data asta tie ti-a iesit sa-i duci cu presul pe romani. pt ce-au fost respectivii condamnati nu este incriminat prin alte parti iar aici intra tot vestul. cazul messi este cunoscut ca si cel al lui hoeness. al celui din urma nu este inca finalizat dar nu va fi nimic special pe model romanesc. scahuble ministrul de finante al germaniei a declarat ca legea nu se va schimba. altfel ce-au facut respectivii folosesc concernele vestului cu un beneficiu anual de 1000 de miliarde. nu intereseaza pe nimeni. cindva bucurosii de acum vor avea timp sa-si vada si sa regrete neivitatea imensa de care dau dovada desigur din prostie.

Ion  •  7 martie 2014, 17:18

CE VĂ MAI F…..TE GRIJA DE OAMENII CU BANI!!!

ĂȘTIA AU FURAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI

CÂT ALȚII CU TOT NEAMUL LOR NU CÂȘTIGĂ ÎNTR-O VIAȚĂ DE OM!

Marius Bacria  •  7 martie 2014, 17:25

Super articol ! Sincere felicitari !

Dan  •  7 martie 2014, 17:28

D-le Tolontan, Gica Popescu a incetat de mult sa mai fie un simbol, nu atat din punct de vedere fotbalistic, cat din punct de vedere moral. Ceea ce spuneti e adevarul gol-golut. Ma mir ca mai sunt cititori care simpatizeaza in continuare cu acest om, chiar nu-i pot intelege. Cei care traiesc zi de zi cu demnitate, muncind de multe ori pe bani putini si fara speranta de mai bine, sunt cei mai afectati de o eventuala gratiere a lui Popescu. Ce sa inteleaga ei? Ca daca vor incerca sa fenteze statul, autoritatile si justitia, o sa le fie mai bine? Nu. Categoric nu trebuie gratiat Popescu pentru ce a fost in trecut. Daca lui nu i-a fost rusine facand ce a facut, sa-mi fie mie ca ma bucur ca justitia si-a facut datoria? Nu. Categoric nu!

dan radu  •  7 martie 2014, 17:33

hm…ma ingrozesc citind cohorta de ineptii regurgitate de compatriotii mei…apoi imi revin…in defintiv, faptul ca tara are lideri din tagma crin-zgonea-ponta nu putea fi o intamplare…
exemplific. citesc opinia unui „medic” care pretinde ca e plecat din tara, si beneficiaza de experienta dobandita intr-un stat mai evoluat: „si sa fie clar, incurajez cu ambele miini evaziunea fiscala, intrucit romania nu ofera nimic in schimbul banilor pe care mi-i fura din cont”. asa a vazut el acolo? asa au apreciat si nemtii, de pilda, in legatura cu tatal lui steffi graf sau boris becker? pe asemenea linie de gandire, tot lotul din dosar trebuie decorat, nu incarcerat!
cand se trece strict la obiect, ineptiile se amplifica exponential, si sunt prea multe chiar si pentru o ierarhizare. exista o singura opinie pertinent si consistent sustinuta d.p.d.v. juridic. preopinentul respectiv este apostolul echilibrului, si pledeaza pentru (banuiesc, deoarece nu o spune in mod direct) o condamnare cu suspendare (eventual amenda penala?). pierde din vedere, insa:
1. persistenta infractionala (faptele sunt savarsite in mod continuat, si chiar des continuat);
2. atitudinea nesincera (prostesc de…fata de un probatoriu beton, constand in inscrisuri)manifestata pe intreaga durata a prcesului;
3. cuantumul f mare al prejudiciului. practic, dupa o ipotetica condamnare cu suspendare pentru un prejudiciu (chiar recuperat, el circumstantiaza gradul de pericol social al infractorului!) de 1,7 mil de euro, o atare practica unitara ar conduce la suspendari ptr toti evazionistii romaniei!
as concluziona: nu pedeapsa lui GP e mare. celelalte sunt mici!!!
si, raportat strict la tema: da, in perspectiva, gratierea e o idee de retinut in cazul fostului fotbalist. dar, in acord complet cu catalin, nu azi!!! si, sa nu ne imbatam cu apa rece: zoaiele politice vor incerca si atunci, ca si azi, sa-si faca un plus de capital pe seama fostului mare sportiv!
inchei: adolescent fiind, l-am iubit pe fotbalistul asta. trista povestea lui, cu un epilog vag optimist ptr romania. sper sa invatam ceva din ea, noi, toti! ptr ca e lectie…majoritatea vad diversele forme de frauda ca preferabile, cand totul pare sa te incurajeze la asta! dar, cum spuneau latinii, est modus in rebus. e o masura in toate. nu ajungea aici daca se multumea cu un tun…a tras cu toata artileria!
in plus, romanii au o vorba: daca intri in troaca cu fecali, te mananca porcii…

stefan  •  7 martie 2014, 17:34

Oameni buni intr-o tara civilizata legea(cea care a fost aprobata de reprezentantii vostri in camere si presedentie), trebuie aplicata respectata si nimeni nu este mai presus de ea chiar daca e buna sau rea…asta e si e a voastra. Deci comentariile legate de motive de gratieri sunt valabile in tari corupte cum bine o stiti .Romania din nefericire nu face inca parte din civilizatie deci e tara unde totul e posibil.Legile pe care aparatul legislativ roman le fabrica sunt legi cu multe lacune si gates in asa fel ca multi demnitari/afaceristi corupti sa poata ocoli pedepsele si sa fie asezati in afara lor. Schimbarile trebuie sa fie radicale si ca sa fiu pe intelesul romanilor dau un exemplu. Un bordel ca sa fie eficien nu trebuie schimbata mobila ci fetitele.

CRISTIAN  •  7 martie 2014, 18:14

Domnule Tolontan,hai sa nu fim atat de tolontan precum sunteti dumneavoastra,ce a facut Gica Popescu pt Romania nu poate fi comparat cu ceilalti care sunt in ,inchisoare in acest caz,e un mare pacat sa poti gandi atat de dramatic acest om,nu a omorat pe nimeni,a fost implicat cu voie sau fara voie intr-o afacere murdara din care si-a recunoscut vina domnule TONTOMAN,JUDECI O PERSOANA CARE E SIMBOLUL ROMANIEI PE PLAN SPORTI,A GRESIT SI TREBUIE IERTAT,E SIMPLU,NU E UN CRIMINAL,SAU IN VOCABULARUL TAU IERTAREA NU EXISTA,HAI SA II DAM O SANSA,O MERITA!!!!!!!!

CRISTIAN  •  7 martie 2014, 18:20

DE CE NU BAGAM LA INCHISOARE ADEVARATI CORUPTI AI ROMANIEI,ADEVARATI HOTI CARE AU JEFUIT ACEASTA TARA,NU CEI CARE AU FACUT CEVA PT ACEASTA TAR PRECUM GICA POPESCU,ASTA AR TREBUI SA NE FIE RUSINE DOMNULE TONTOMAN,SRIE IN ARTICOLELE TALE CINE AU FURAT MAI MULT,DAR E GREU PT CA TREBUIE SA TACI PE ACEST SUBIECT,DUCI O CAMPANIE ANTI-POPESCU,AI FOST BINE PLATIT????CRED CA TA DOMNULE SFANT,CARE NU AI GRESIT NICIODATA ,AR TREBUI SA ITI FIE RUSINE DE ACEST ARTICOL,OAMENI CA TINE CU O ASTFEL DE MENTALITATE DISPRETUITA NU ISI ARE LOCUL IN JURNALITICA!!!!!!!!!

Mihai Mihai  •  7 martie 2014, 18:22

Exceptional!

Cu greu am trecut peste ziua de ieri din cauza unei senzatii persistente de voma pe masura ce se alaturau care mai de care cauzei eliberarii infractorului.

Multumesc, Catalin, pentru acest articol. M-a suparat foarte tare si pozitia d-lui Ioanitoaia, pentru care mi-am pierdut un pic din respect.
Pe tine te inteleg, dar cel putin din respect pentru justitie, putea sa se abtina de la a scrie acel articol. In fine, important este, cum ai spus si tu, ca exista pareri diferite si ca poti sa te exprimi liber. Trebuie sa continui la fel si sunt sigur ca o vei face, pentru ca acum ai ridicat stacheta si noi ne bazam pe oameni ca tine sa ne reprezinte si sa se lupte si pentru noi in aceasta societate inabusita si capusita de plosnitele astea corupte si coruptibile.

ducu  •  7 martie 2014, 18:54

Mihai Mihai, la care justitie faci trimitere, la cele doua judecatoare, dintre care una de numai 33 de ani, care au hotarat mai rau decat toate instantele anterioare?

dan  •  7 martie 2014, 18:55

de acord cu gratierea dar cu recuperarea integrala a prejudiciului si calcularea penalitatilor datorate de d-l Popescu din momentul tranzactiei pana la data achitarii integrale a sumei in cauza.In felul acesta statul ar castiga ceva si dpdv educativ invinuitul nu cred ca va mai face vreo magarie.

Comentează