Apostolii grațierii lui Popescu îi fac un deserviciu

În primul rînd politicienii. Intervenția lor creează contrariul efectului scontat. În loc de compasiune, ei provoacă iritare în rîndul publicului. Să-i luăm pe rînd.

vineri, 7 martie 2014, 11:06

În primul rînd politicienii. Intervenția lor creează contrariul efectului scontat. În loc de compasiune, ei provoacă iritare în rîndul publicului. Să-i luăm pe rînd.

Crin Antonescu declară că l-ar grația și ne cheamă ”la solidaritate”. Îl anunțăm pe liderul liberal că sîntem într-o situație delicată! Dacă ne declarăm, acum, solidari cu Gică Popescu sîntem, prin tranzitivitate, solidari cu Ioan Becali, Cristi Borcea, George Copos și cu ceilalți condamnați. 

De ce? Pentru că Popescu a fost solidar cu partenerii de afaceri din lotul condamnat! Vreme de 6 ani cît a durat procesul, el a susținut permanent ceea ce au spus și ei. Au dat aceleași explicații mincinoase, din perspectiva judecătorilor. Au spus că nu sînt vinovați. Curtea de Apel a considerat asta drept o matrice infracțională de spălare de bani și evaziune fiscală. Un model repetat, cu mici diferențe, în fiecare dintre cele 12 transferuri.

Îl mai citez o dată pe ziaristul Biro Attila de la Gândul.info. În ciuda a ceea ce se strigă la televizor, Popescu nu și-a recunoscut vina. Putea, dar n-a făcut-o.

Al doilea politician cu o declarație aiuritoare este Valeriu Zgonea. Pesedistul din conducerea Camerei Deputaților spune că l-ar grația pe loc pe Popescu și că ”regret că justiția nu are o componentă socială”. Zgonea face proba analfabetismului la materia democrației! E taman invers! Justiția e despre social, nu despre un codex de legi.

Totul în justiție e social, de la rolul educativ și preventiv al pedepselor pînă la încrederea în justiție, care, apropo, a crescut enorm în momentul finalizării acestui caz.

Mai vine și Victor Ponta, cu dedublarea lui clasică pentru a confuza și irita și mai mult. Ca premier nu se pronunță, ca om l-ar grația. Votați omul, nu premierul! Vot pe caz de simpatie, grațiere pe caz de simpatie, vorba lui Vlad Petreanu!

Avocații publici ai grațierii lui Gică Popescu îi fac rău. Mult rău. Pentru că, la două zile după sentință, în subtext ei susțin că ”Închisoarea nu e pentru un om ca Gică Popescu”. Ăsta e mesajul lor autentic, chiar dacă nu-l rostesc atît de clar. Altceva, de fapt, nici nu pot spune. Sau, și mai neinspirat, susțin că trebuie grațiat pentru că e nevinovat. Antena 3 a început o tentativă de rectificare a procesului, optînd pentru Versiunea Aproape Nevinovăției lui Popescu. Noroc că a fost Dumitru Graur acolo că le-a mai povestit cîte o faptă petrecută în dosar!

Fiind o decizie a executivului dintr-o țară, grațierea nu pune în discuție vinovăția, ci duritatea pedepsei. E o nuanță pe care merită discutat.

Dar să fluturi acum steagul grațierii lui Popescu e total contraproductiv! Campania nu face nici un serviciu fostului mare fotbalist. Grațierea nu înseamnă a elibera un nevinovat, ci a fi blînd cu un vinovat. Mie nu îmi e rușine să spun că-l admir în continuare pe Popescu și că nu s-au șters contururile acestui sentiment. Ca om, ca jurnalist, ca microbist, ca tată, nu voi uita niciodată ce au însemnat Gică Popescu și colegii săi de generație pentru copilăria și pentru adolescența mea. Inclusiv de la ei am învățat să nu mă tem chiar și cînd ceilalți par mult mai tari. Asta sună acum ca o ironie.

Esența cazului a fost foarte bine surprinsă de un cititor la un articol al lui Ovidiu Ioanițoaia. Apropo, sînt mîndru că lucrez la un ziar unde există dezbatere și puncte diferite de vedere, mai ales că acest ziar a dus campania Dosarului Transferurilor, vreme de opt ani.

Ascultați-l pe cititor: ”Gică Popescu va fi un dublu simbol. Cel al marelui sportiv și cel al unei justiții corecte și egale pentru toți! Este important sa ni-l amintim așa”.

Într-adevăr, grațierea e parte a legii. Și apare, potrivit literaturii de specialitate, tocmai pentru că omul nu are pretenția că a creat un sistem legal perfect. Grațierea e o pavăză în fața posibilei cruzimi exagerate a legii. Dar, dacă grațierea apare oamenilor drept o ingerință a politicului în justiție pe motiv de populism sau de celebritate, ea își pierde chiar natura intimă.

Fără voia sa, Popescu intră din nou în istorie, aducînd pentru prima oară în România tema grațierii în dezbatere publică serioasă. La Năstase părea o glumă amară, la Popescu e pe bune.

Am senzația că mulți dintre cei care ne-am dori ca Popescu să nu fie strivit de închisoare, că pînă la urmă nu ăsta e scopul unei pedepse, sîntem stînjeniți în acest moment de campania grațierii! Campania pripită ne pune să alegem între ideea de justiție și un om. Iar alegerea nu poate fi decît una. Pentru că disprețul pentru munca procurorilor DNA și pentru autoritatea instanței plus degradarea încrederii în puterea legii ar fi incalculabile în cazul unei grațieri în acest moment!

Dacă vă pasă cu adevărat de Popescu, greșiți forțînd în continuare!

A susține eliberarea unui om care nu și-a recunoscut vina, practic înainte de a simți ce a făcut, pe principiul că e prea mare pentru o celulă atît de mică, mi se pare că diminuează șansele unei posibile grațieri realiste și că-l jignește, într-un anume sens, chiar pe condamnat.

Orice s-ar spune, Gică Popescu este un om puternic. A făcut-o, o trage. De aici poate începe discuția. Dar nu acum și nu cu politicieni pe post de avocați publici.

 

Comentarii (223)Adaugă comentariu

Io  •  7 martie 2014, 18:58

O precizare pentru cei care solicita gratierea lui Gica Popescu pe motiv ca este simbol national!

Nici Gica Popescu nu a crezut ca reprezinta un simbol national, daca ar fi crezut in asa ceva si ar fi simtit asta, nu ar fi facut ce a facut!

Un simbol national nu fura!

Faraday  •  7 martie 2014, 19:07

Trebuie sa fii tolontan ca sa zici ca „a crescut increderea in justitie”.
Nu toti sunt retardati domnule tolontan. Unii dintre noi am inteles cum e cu „justitita” in Romania.

camolot sucit  •  7 martie 2014, 20:11

Culmea băsismului , cumulat cu tolontanismul . să deduci din acest caz că Justiţia şi-a făcut treaba si că o majoritate ar fi contra graţierii lui Gică Popescu!
O justiţie care , la fiecare etapă decisivă a proceselor importante ia o , cu totul , altă hotârâre , e chiar jenantă!
Nu mai reiau componenţa organismelor componente , în majoritate politruci!
Ibidem , jocurile politice evidente ale mizeriilor ascunse sub preş-CCR , CSM , ÎCCJ , DNA , Parchete , ANI , SRI şi ceilalţi ascultători!
Tolo înţelege greu că teza sa e copz paste din a propaganda băsistă , unde like-lele sunt tot băsiste , e un nonsens să numeri mărginaşii susţinători. E exact aceeaşi situaţie , când colonelul , total , neinstruit Turcescu face , aiurea , un sondaj telefonic , întotdeauna cu rezultatul previzibil de 99,99% pro cauza!
Tolo , ţi-ai dat arama pe faţă şi nu era cazul , că eşti destul de negru , nu numai în cerul gurii!
Meri laBe1 , acolo-i locul tău!

mariusz  •  7 martie 2014, 20:29

Ordin pe unitate – incredere totala in justitia romana.
Cazul judecatoarei filmata de DNA in timp ce reprosa vrajitoarelor ca nu au prevenit-o in timp util nu vi s-a parut relevant?
Judecatoarea din Craiova care isi santaja amantii nu este un caz mai socant decat cazul unor oameni de fotbal, deci si de afaceri, care au transferat profitul in offshore-uri?
Lasati-o mai moale cu mareata justitie romana.
O alta intrebare: este normal ca un om cu dosare penale pentru prejudicii mult mai mari decat cele din dosarul transferurilor, om pe care l-ati sustinut neconditionat, sa fie lasat sa candideze la presedintie?

fant0zzi  •  7 martie 2014, 21:01

Oare Hagi de ce nu s-a aliat cu fratii fECALIHOTI? stia el de ce.

Cristian  •  7 martie 2014, 21:36

Ce justitie!!!Ne mandrim cu Vasile Goldis si Spiru Haret!!!
Sa-i fie rusine aceluia care a promovat astfel de personaje!!!
Unde esti tu Tepes Doamne!!!

Ion  •  7 martie 2014, 21:38

Bravo Tolontan!Felicitari pentru articol.Tu si Maria sunteti adevarati.
Dureros este ca avem parte de Crin,Zgonea si Ponta.Oameni acestia au facut,au votat si implementat legi.Si acum vor ca ele sa fie aplicate preferential.Ce incredere sa ai in asemenea specimene?Si ma gandeam sa-l votez presedinte pe Crin.Bine ca n-am apucat.Alta teapa.
In ce priveste Antena3 , aia se antreneaza pentru Voiculescu.
Si astia cu gratierea se zbat degeaba.Pe talharul de Basescu poti sa-l acuzi de orice, da de prostie nu.Ii merge mintea diabolica,nu face greseli de-astea precum Crin si Ponta.Nu pot sa cred cat de prosti sunt astia doi.De ce oare avem parte numai de banditi si de cretini?

ion  •  7 martie 2014, 21:59

147
CRISTIAN
„OAMENI CA TINE CU O ASTFEL DE MENTALITATE DISPRETUITA NU ISI ARE LOCUL IN JURNALITICA!!!!!!!!!”

Mai Cristian eu zic ca nici oameni ca tine NU-SI ARE locul aici.

Oprean Tudor  •  7 martie 2014, 22:10

Domnilor problema e relativ simpla: Dl Popescu ar fi avut doua parghii de a-si reolva problema.
1.Autodenuntul inaninte sa inceapa procesul si azi nu era in inchisoare.
2.recunoasterea in fata instantei in baza foastului art 320 cod proc penala.
La ambele proceduri DOmnul POpescu trebuia sa se delimiteze de cei 7 baieti, insa asta ar fi insemnat ca el nu mai ramane in Cartel.E spl.
In viata domnia si prostia se platesc.Cine l-a pus sa intre in mizerie,in cloaca? Nimeni s-a bagat cu capul inainte.
Uitati-va la presedintele de la fc sevillia a luat 7 ani pt evaziune…..la fel nu s- a autodenuntat.
Mai mult vedeti ce se intampla cu presedintele de la bayern insa el s-a denuntat si scapa de puscarie.
Domnilor daca te auodenuti ori recunosti fapta in fata Instantei pedeapsa se reduce cu o treime ,tinand cont si de circumsatntele atenuante sigur ar fi primit Popescu o pedeapsa cu suspendare,insa nu a facut-o.Ca atare el a mers pe o carte proasta care nu mai tine demult in Romania si anume sa iti susti nevinovatia fiind clar indus si prostit de catre avocati .
Dupa parerea mea logica,daca el ar fi recunoscut si i s-ar fi explicat ca ce a facut nu a fost legal,el cu demnitate trebuia sa isi asume si sa se autodenunte ,delimitandu-se de baietii autoproclamati De Niro,ma rog.
Cert e Catalin ca in 20 dupa parerea mea au cam distrus fotbalul incercand sa creeze un cartel in care invarteau o groaza de bani si ne radeau in fata.
In dreptul penal Forma de vinovatie sub aspectul Laturii subiective atunci cand se vorbeste de infractiuni sunt urm:culpa,intentia directa,intentia indirecta, praeterintenia(intentia depasita)
Ca atare baietii au savarsit infractiunea de ev fiscala,spalare de bani cu intenite directa ce e mai grav,iar Instantele de judecata cand pronunta condamnari intodeauna analizeaza Fapta si condamna Fapta omului.
Respecte.

mike  •  7 martie 2014, 22:15

Nene da cind facea spume ca Tara asta nu ii e recunascatore si nu ii da hotelul in Poiana Brasov far a licitatie nu se pune ? Nu toti au memorie scurta. E acolo pentru alegerile sale. Nu poti sa te bagi in troaca si sa nu te maniince porcii. Nu a invatat nimic in toti anii petrecuti afara. Bleah

nelu_antonescu  •  7 martie 2014, 22:27

@flo #62
Uite aici… Cred ca sunt deja vreo 1,000 de semnaturi:

http://www.petitieonline.com/stop_graierii_lui_popescu

Lila  •  7 martie 2014, 22:38

apropo’ de increderea in justitie, s-ar putea sa ai dreptate, cel putin in cei priveste pe cei cu transferurile! in rest astept confirmari; sunt inca multi dribleuri la acest capitol. in privinta „simbolului national” s-o lasam mai moale; si ad.nastase e tot „simbol national”?! si mai sunt atatia care sunt inca in libertate; si de ei ar fi nevoie la poarta alba si apoi sa vezi incredere in justitie!

Filbert  •  7 martie 2014, 23:10

Politicienii, ca peste tot in lume, s-au repezit ca musca la ….. simtind ca e rost de niscai capital electoral. Fiind vorba de politicieni romani insa, calculul facut de ei e taman pe inversul realitatii, majoritatea semnificativa a populatiei isi doreste ca justitia sa fie respectata iar cel care a comis o fapta penala sa plateasca, indiferent de numele sau.
Inca un aspect: multi au uitat, incepind cu alde Zgonea, Antonescu si Ponta, ca ‘simbolul’ Popescu, prin ’97, parca, conditiona venirea la reprezentativa Romaniei de primirea de la stat a unui hotel in Poiana Brasov. Asa simboluri, asa tara, asa conducatori…

lord belial  •  7 martie 2014, 23:27

@ dan radu = poate ar fi mai bine sa te informezi asupra sistemului progresiv (si progresist) de asigurare medicala din germania, inainte de a te arunca tu asa, grabit, intr-un exordium ex abrupto constatator si judecator. in germania, platesti mai mult pentru asigurarile de sanatate cu cit inaintezi in virsta.
predispus mai multor categorii de afectiuni, vrei o asigurare care sa acopere toate patologiile care o sa iti afecteze organismul ala obosit de truda capitalista. ca in germania muncesti, taxele sint dure, dar si ROI este pe masura. concret, platesti asigurari, dar ele iti vor acoperi pina si chirurgia plastica in caz de malpraxis asupra meatului penian

daca in romania banii din taxe ar ajunge in spitale , medicii si cadrele medicale nu ar mai decide sa fie nurses sau au pair in uk

poate legile in romania mai trebuie luate la scuturat, par facute la croitor, pe comanda. e nevoie de oameni noi, cu legi noi

Daniel  •  8 martie 2014, 0:43

ai urez lui Popescu sa fie liber …cand voi intra eu la puscarie avand banii lui….deci …URA SI LA GARA !!! Sa stea acolo pana innebuneste …si asa are conditii extra fata de ceilalti detinuti…televizor …telefon …contacte zilnice cu familia…mancare de acasa …sa se odihneasca ca e obosit de atatea combinatii si furaciune …recomandare valabila si pentru ceilalti…mai bine merita Padureanu o gratiere ..TINAND CONT DE VARSTA LUI..78 DE ANI…si de bolile reale care le are…nu se merita ca un om sa moara inchis parerea mea …DIABETUL IN PUSCARIE UCIDE …TE OMOARA LIBER …DAR IN PUSCARIE E CONDAMNARE LA MOARTE….

TOLONTAN (blog): Campania e contraproductivă pentru Popescu. Grațierea nu înseamnă a elibera un nevinovat, ci a fi blînd cu un vinovat | Pagina de Politică | Site parte din familia Reporter Virtual  •  8 martie 2014, 0:43

[…] Integral, aici […]

alex  •  8 martie 2014, 2:07

Ma surprinde ilie nastase. El ii numeste pe becali family si cristi borcea bunuri nationals.
atunci toti nuntasii lui nastade sunt bunuei nationals.

Deveanu Silviu  •  8 martie 2014, 5:58

Nu stiu carui zevzec ii apartine aceasta initiativa a gratierii lui Popescu. Stiu ca Ponta, Zgonea si Antonescu s-au pronuntat facandu-se de tot rasu-plansu. Ce penibili! Daca si Basescu da curs ineptiei va trebui sa cerem azil politic in Coreea de Nord. Oricum, discutia pe aceasta tema arata ca cei ce inca ne conduc sunt niste impertinenti. Nu-i de mirare ca Ponta a ajuns prim-ministru, ca si-a luat doctoratul, ca a fost procuror, ca a incasat bani ca sef de Corp de Control, ca zilnic dovedeste ca este un derbedeu preocupat doar de interesul personal. Ma minunez ca acest personaj a fost admis la Facultatea de Drept pe care a si terminat-o. Rusine profesorilor!

cristi  •  8 martie 2014, 7:54

aveti perfecta dreptate domnule ziarist cu ce ne-ti prezentat… totusi priviti cine cer gratierea lui gica primii oameni din stat-cei care au zis ca daca vin la putere tara va avea numai miere..

Grz  •  8 martie 2014, 7:55

Excepțional comentariul….

cristi  •  8 martie 2014, 7:55

dupa astia tot base e de vina

cristi  •  8 martie 2014, 8:54

as fi fost de acord cu gratierea lui gica popescu doar daca ar fi platit prejudiciul creat statului si cluburilor(in ambele cazuri sa fie platita si dobanda) si sa fi platit si o amenda de cel putin 20-30% din valoarea prejudiciului creat statului si cluburilor(ca o forma de pedeapsa pentru ca plata prejudiciului creat nu mi se pare o pedeapsa).
ps nu am citit prea multe despre acest caz, dar am inteles ca a platit decat prejudiciul creat statului, dar nu stiu daca s-au platit si penalitati.

Radu  •  8 martie 2014, 9:40

Imi amintesc de anii `90… Iesitul in strada, mersul pe jos pana la Universitate scandand Romania si numele lui Hagi, Popescu, Petrescu, Moldovan, Dumitrescu… Generatia de Aur. Sunt trist atunci cand vad ca un fotbalist de valoare precum Gica Popescu ajunge la inchisoare. Dar sunt furios atunci cand vad ca in continuare politicieni si „oameni” de fotbal incearca sa „castige” din nou folosinduse de Generatia de Aur (atat clanul Becali – Gigi, Ioan, Victor; cat si ceilalti maimutoi: Dragomir, Sandu. Kassai si altii – tot timpul s-au folosit de Generatia de Aur si de rezultatele lor; cele mai murdare blaturi si combinatii de barbugii de 2 lei). E momentul curateniei in fotbalul romanesc, pedepsele sunt meritate. Cat despre Gica Popescu…sper sa aiba acelasi curaj si bun simt ca atunci cand juca fotbal si sa isi ispaseasca pedeapsa cu capul plecat pt greseala lui… Cand te bagi in troaca, te manaca porcii.
Ai fost un fotbalist mare Baciule… dar acest lucru nu este un motiv de gratiere…chiar si daca ti-ai recunoscut fapta si ai returnat o parte din bani

antimafia  •  8 martie 2014, 10:14

Cat de curand va iesi la iveala faptul ca, intrand in dispoziile noului cod penal, in lipsa mentinerii achitarii tuturor pronuntata initial de prima instanta, Gica Popescu nu putea scapa de condamnare (cu executare) atat timp cat ceilalti erau condamnati. De unde se trage concluzia ca Victor Becali (in special – vezi „criza biliara”) & co l-au tras dupa ei pe Gica Popescu. In lipsa „crizei biliare”, procesul se finaliza dupa vechiul cod (cel nou nu intrase in vigoare) si Popescu putea primi o condamnare cu suspendare.

SONDAJ. Grațierea lui Gică Popescu. Pro sau contra | Reporter Virtual – stiri exclusive | Pe urmele stirilor  •  8 martie 2014, 11:33

[…] Părerile sunt însă împărțite. De pildă, Mălin Bot, Redactorul-șef al evz.ro, a scris un editorial intitulat “Cartianu, sub fusta Paulei Iacob pentru graţierea lui Gică Popescu”. Jurnalistul Cătălin Tolontan este și el de părere că „Apostolii grațierii lui Popescu îi fac un deserviciu”. […]

Dan  •  8 martie 2014, 12:20

Intru totul de acord cu dvs. Poate ca ar trebui sa se dea si o lege speciala, ca sportivii si toti cei care fac vestita Romania in lume prin lucruri bune sa fie scutiti de la respectarea legii. Iar justitia sa fie desfiintata. S-o faca nea Icsulete uitandu-se la TV sau citind site-urile. Si apoi, faptul ca exista judecatori corupti nu inseamna ca toata justitia e corupta. Da, romanii au nevoie acum mai mult ca oricand si mai mult, poate, ca orice de DREPTATE. Lasati sa fie facuta, iar Gica Popescu, pe care si eu il respect ca fotbalist exemplar, va iesi chiar el mai castigat, cu constiinta impacata, in ciuda faptului ca va suferi.

ion  •  8 martie 2014, 16:07

popescu nu e cu absolut nimic mai presus decat ioan si victor becali, mm stoica, netoiu si restu. a platit o taxa dupa ce a fost prins cu inselaciunea, dar, pe langa asta, el mai facuse niscaiva manevre pe care nu le putea declara. pe ideea ca nu poti plati impozit pentru o masina furata.

si mai important, in septembrie 2012, popescu a luat trei ani cu executare, dar a facut recurs! stiindu-se vinovat! apai, mizeria asta sa fie gratiata? a mintit, a inselat, a furat, iar cand a primit o pedeapsa vai de mama ei s-a revoltat!

Mariusica  •  8 martie 2014, 20:16

Ma, stii ce ma doare cel mai tare ?? Faptul ca din acele celule lipsesc foarte multi !! Politicieni. Dar , poate fi un inceput. Doamne, apara-ne pe noi, cei care mergem la lucru de dimineata si pana seara…!

io  •  8 martie 2014, 22:47

vina noastra fata de Gica Popescu!

ii facem eroi, desi ei in sinea lor nu se simt!

ce poate fi mai usor decat sa fii golan in interior si sa fii considerat erou in exterior?

castigand imagine cu atata usurinta, un asemenea om nu are pretentie la sine catusi de putin!

asta i-a fost fatala lui Gica Popescu!

daca va obtine gratierea, Gica Popescu va ramane cu pata! adica nimic nu se va schimba in statutul sau simbolic!

in plus, el va fi asociat cu impuritatea sistemului politico-judiciar! adica va fi mai rau..economia de ani de puscarie il va costa in viitor..

Cosmin Munteanu  •  8 martie 2014, 23:13

E admirabila perseverenta cu care v-ati ocupat de acest dosar. Felicitari.

eddie  •  9 martie 2014, 0:27

popescu trebuie sa plateasca pt ca s-a bagat cu mafioti, stie clar ce a a facut, a fost fan al generatiei mele dar acum e zero barat adica nul, crede ca daca era mare fotbalist ate dreptul si a insela pe cei de linga el in tip mafiot? No way! ai platit mergi la pirnaie, eu dorm linistit, sint sarac dar nu bate nimeni la usa mea, lacomia se plateste intr-o zi, toti platim intr-o zi , Dumnezeu nu doarme, ca e in 5, 10, 15 qni plata vine adica factura trebuie platita,sint destul exemple in care cind nu te astepti ti-o iei de la viata, cel mai bun lucru e prudenta si sa-ti respecti principiile sanatoae toata viata , nu numai o parte din ea! cine vrea sa inteleaga a inteles, cine nu ii vine rindul, furi, minti furi vine plata billului pt fiecare inainte sa moara!E o vorba:ESTI LIBER CIND NU AI NIMIC!

Cătălin Tolontan  •  9 martie 2014, 10:37

173: si eu simt la fel. Nu doar ca politicienii care vehiculeaza gratierea ii fac lui un deserviciu, dar nici macar nu realizeaza ca noua ne apare clar faptul ca tot discursul e despre ei nu despre Popescu.

179, io: daca glorificarea e vina noastra, nu pentru asta trebuie sa plateasca Popescu.
Altfel spus, e suficient ca Popescu plateste legal, nu cred ca ii putem imputa acum darimarea unui mit.

io  •  9 martie 2014, 11:34

catalin tolontan: exista in cultura veche a unora ideea ca cel ce isi pierde fata isi pierde statutul de persoana!

a nu avea grija de tine, de fata ta, este, in primul rand, treaba ta!encomiasticele gesturi ale celor din jur ascund amenintarea ca la prima abatere sa ti se aplice o lovitura!

nu cu timpul se confrunta Gica Popescu, ci cu imaginea! miscarea aceasta legata de semnarea unei petitii pentru gratierea sa ar putea fi ocazia excelenta de a-si salva simbolul pe care il reprezinta anuntand public ca refuza gratierea!

cine sa-i dea sfatul? cine sa-i spuna ca unii au acceptat situatii in care au acceptat moartea, fara sa aiba vreo vina, daca ne gandim la Socrate si la Mantuitor!

mihai junea  •  9 martie 2014, 12:18

…ei bine,nu suntem numai stânjeniţi, ci, chiar IRITAŢI de campania graţierii…

garneata  •  9 martie 2014, 12:58

@ion : „Mai Cristian eu zic ca nici oameni ca tine NU-SI ARE locul aici.”

eu consider ca esti un analfabet 🙂

remorca  •  9 martie 2014, 13:16

mi se pare o mare prostie gratierea lui Gica Popescu, a gresit trebuie sa plateasca. singur si-a patat istoria pe care trebuia sa o apere asa ca mai bine l-ar lasa acolo

artur  •  9 martie 2014, 14:19

Catalin, ai dreptate. Problema e alta. Tine de etica si de corectitudinea justitiei. Cand procurorii care au judecat cazul i-au dat lui Popescu 3 ani cu suspendare, nu poti ca judecator sa acorzi o pedeapsa de 3 ani si o luna cu executare chiar inainte cu o zi de alegerile la FRF. Adica sa mai dai o luna din burta doar pentru a face inchisoare cu executare. Aici e cheia. Asa a ajuns la FRF omul lui Basescu, fostul sau consilier. Sa vezi unde se vor duce banii… la campania Miscarii Populare. Miroase de la o posta a manipulare a justitiei. Clar a fost mana lui Basescu. Omul asta a fost ministru in guvernul Dascalescu, e comunist uns cu toate alifiile. Nu zic, Popescu a gresit, trebuia pedepsit. Dar… modul e unul absolut ridicol si revoltator.

adi_stelistul  •  9 martie 2014, 15:28

„Campania pripită ne pune să alegem între ideea de justiție și un om. Iar alegerea nu poate fi decît una.”
—————–
Si care ar fi aceea, domnule Tolontan? Daca va ganditi la „ideea de justitie”, eu sper ca va inselati amarnic. Sper ca am depasit epocile in care oamenii puteau fi sacrificati pentru vreo idee abstracta. Omul e mai important intotdeauna, domnule Tolontan. Sper ca aceasta era si alegerea aceea evidenta pe care n-ati mai rostit-o.

PS Sper ca e destul de clar ca ce-am spus n-are nimic de-a face cu cazul Popescu. Desi sunt in favoarea gratierii sale (din motive pe care nu are sens sa le mai dezvolt) nu in favoarea lui spun ce spun. E vorba de un principiu, acela ca mai bine scapa 1000 de vinovati decat sa condamni un nevinovat si ca nicio idee nu e atat de mareata incat sa justifice soarta unui om.

Anders  •  9 martie 2014, 16:17

In primul rand,o justitie care a reusit sa incoloneze la portile puscariilor pe multi intangibili pana mai ieri,nume mari si foarte mari,bagand si frica in ceilalti,incepe sa devina un pol credibil,ceea ce este doar o normalitate.Cei care nu vad asta sunt rau intentionati si vor sa ne intorca in vremurile „glorioase” mafiote. In al doilea rand, o tara nu traieste prin simboluri,ci prin milioanele de oameni normali,care respecta regulile si legile,si isi fac treaba in mod onest.A face lobby pentru un condamnat,evazionist dovedit, chiar asa zis simbol,inseamna a jigni profund majoritatea cinstita a acestei tari.Si in al treilea rand, ce fel de simbol national sau model ptr.tineri mai esti,daca ai furat si nici nu iti recunosti greseala. Ca o concluzie,hotii ramasi inca in libertate si cei care le „tin de 6”,au inceput lupta de rezistenta impotriva normalitatii si a bunului simt.

aman  •  9 martie 2014, 19:03

Daca luam in calculfie doar si simpla cirdasie cu familia mafiota becali si tot avem de ce sa-l criticam pe GP.Daca era un simbol al tarii , de ce nu a luat atitudine ,sau macar sa se dezica de mirlaniile si golaniile care le-au facut ani de zile fam becali?.Daca era un simbol si vroia sa fie respectat de ce nu a luptat impotriva infractiunilor comise de ani buni in fotbal de nasu si mitica?. A preferat sa invete de la acestia cum se fac infractiuni in fotbal si…………acum sa plateasca , ba ar trebui sa i se acorde un spor de pedeapsa , ptr ca se considera si un exemplu pozitiv ptr copii.

Adi  •  9 martie 2014, 20:28

din codul escrocului de talie mare (apropo de atitudinea tuturor mafiotilor din fotbal care acum se strofoaca sa isi salveze democratic complicii de infractiuni): Fii sigur ca nu ti se va intampla nimic daca ai destule imunitati, pile, relatii si bani. Lauda-te etern ca esti nevinovat. Asta te face mai credibil. Si niciodata nu-ti trada complicii de afaceri. Asta ii va face sa nu te vanda!!! POATE!!! hahaha

omar09  •  9 martie 2014, 21:01

Toti astia din ,DOSARUL TRANSFERURILOR, PLUS GIGICA BECALI,,,,au mancat prea multi ani ,CAVIAR SI ICRE DE MANCIURIA, pe banii furati de la stat in timp ce alti oameni amarati din tara asta stateau la coada sa-si plateasca taxele si au baut rauri de sampanie scumpa din ,tapele, trase la stat timp in care aduceau jucatori straini de care nici neamurile lor nu stiau ca joaca fotbal si uite asa in clasamentul FIFA am ajuns pe locul 95 dupa ,ungaria ,bosnia, si alte tari bananiere care joaca fotbal cu nucile de cocos pe plaja,,,acum nu ca ma bucur dar dupa atatea icre si sampanie li s-a facut scarba asa ca sa mai manance si cacao.

red dog  •  9 martie 2014, 22:52

Maestre iti propun o tema de dezbatere;
Acest Gica Popescu caruia i se cere cu insistenta gratierea este acelasi cu „patriotul” ala ce conditiona venirea la nationala Romaniei de cedarea preferentiala a Hotelului Piatra Mare ???

abc  •  10 martie 2014, 0:51

Un rationament echilibrat si civilizat; orice cetatean onest si cu mintea pe umeri, nu in stomacul ametit de bahice ar trebui sa accepte decizia „bratului lung al Justitiei”!

Vlad Dracul  •  10 martie 2014, 1:34

Eu mi-aş fi dorit ca Gică Popescu să nu fi furat în cârdăşie cu cei mai mari mafioţi ai forbalului românesc.
Dar dacă a făcut-o, a făcut-o punându-şi la bătaie reputaţia şi libertatea.
A fost alegerea lui.

nealiniatul  •  10 martie 2014, 6:41

Gratierea lui Popescu vad ca provoaca valuri de ura…Dar nu asta este esenta lucrurilor. Cine ne judeca domnilor? Dorim sa scapam de clanuri mafiote cu o justitie de doi lei? Va rog sa va focusati pe acest subiect stimati gazetari..Sau va este cumva teama…Are 33 de ani si a absolvit Vasile Goldis la Satul Mare…Cealalta a absolvit Spiru Haret..Doua risuri de universitati unde trebuie sa fii prost rau sa nu intri sau sa graduezi…Si au ajuns la Curtea de apel Bucuresti…Aia care sunt mai in virsta si au intrat la facultati de drept cind erau 20 pe loc nu pot sa ajunga acolo…Cum este posibil asa ceva? A ajuns facultatea de drept de tot risul..Toti militienii si derbedeii sunt absolventi de drept…Unii ajung magistrati…Ha ha..Asta da subiect de dezbatere…Reformarea tarii trebuie sa inceapa de la justitie si nu de la fotbal…

Eugen  •  10 martie 2014, 7:42

cand a fost mare,l-am iubit…….acum doar il compatimesc,dar de iertare nu poate fi vorba,de iertat trebuie sa se ierte el insusi,e un om inteligent si stia perfect ce face…………..fiecare are optiunile lui in viata!

Gica Paunescu  •  10 martie 2014, 9:04

Subscriu celor zise de majoritatea celor care au postat comentarii; gloria sportiva este una, nu ti-o ia nimeni; libertatea este la-ndemana ta, de nu stii cum s-o folosesti te poate duce si la puscarie. Glumind despre cauza amnistiei, as spune asa; sa fie amnistiat, cu acordul unanim al celorlalti condamnati din speta, pedeapsa lui Gica urmand a se distribui in mod egal pedepselor fiecaruia dintre ei ( adica un spor de pedeapsa de aprox. 5 luni si jumatate fiecare ). Credeti ca vor fi la fel de solidari colegii de puscarie, pe-atat cat par sa fie sustinatorii
-din libertate- ai gratierii sale ?

Bogdan  •  10 martie 2014, 9:08

Se spune:-Cine se baga in laturi ,porcii il mananca.
Nu e suficient,sau mai vreti si alte expresii care caracterizeaza situatia lui Popescu?
Degeaba a fost campion si jucator de top ,cand dupa o asa cariera a preferat sa dea haina sportului pe soricul ,,gros si puturos” de interlop si a ales asta pana la condamnare.
Daca ,dupa ce a vazut ca are probleme si ca sunt probe impotriva lui (vezi documente clare ,nu cum latra astia pe la tv) ar fi avut taria sa iasa, sa se lepede de fratii Becali si sa marturiseasca,Gica Popescu scapa cu suspendare, sau gratiat fara probleme.
Dar Gica a ales sa fie ,,baiat de comitet” si sa mearga pana la capat cu grupul de excroci ,intarindu-si statutul de bandit.
Poate ca inchisoarea ii va da sansa unei revelatii si va vedea ca lumea de acolo nu e a lui si se va intoarce la fotbal, ca fiul ratacitor la parinte.
Iar cand se va intoarce, va lua de data asta calea grea, a muncii,
exact cum a facut-o ca jucator.

gilos  •  10 martie 2014, 11:05

Gica Popescu nu si-a recunoscut niciodata vina, nu sunt convins ca a priceput ca el chiar este vinovat, ca a incalcat legea.
Desi pentru multi lucrurile erau foarte clare, Popescu a beneficiat din plin de prezumtia de nevinovatie, permitandu-i-se inclusiv sa candideze la presedentia FRF.

Pe tot parcursul derularii procesului a sustinut ca are incredere in justitie si ca va respecta verdictul instantei.

Politicienii sunt penibili in incercarea lor rusinoasa de a aduna capital politic pe seama nenorocirii unui om. Crin Antonescu nu a invatat nimic din experienta traita cu „liberalul” Gigi Becali.

Sa auzim de bine !

Comentează