Domnule președinte Traian Băsescu,

În emisiunea de miercuri, 20 august, de pe B1TV, v-ați referit la ”ziariști lichele și oameni fără caracter”. Nu m-ați numit, dar trimiterea a fost clară. Ce să ne mai ascundem în spatele impersonalului ”se semnează”, ”se face” și așa mai departe, cînd ați indicat explicit că e vorba, printre alte companii media, ”și de Gazeta Sporturilor”. Și alții au înțeles fix același lucru.

miercuri, 20 august 2014, 11:50

În emisiunea de miercuri, 20 august, de pe B1TV, v-ați referit la ”ziariști lichele și oameni fără caracter”. Nu m-ați numit, dar trimiterea a fost clară. Ce să ne mai ascundem în spatele impersonalului ”se semnează”, ”se face” și așa mai departe, cînd ați indicat explicit că e vorba, printre alte companii media, ”și de Gazeta Sporturilor”. Și alții au înțeles fix același lucru.

La cîteva minute după intervenția dumneavoastră, colega mea Mirela Neag m-a sunat aproape șocată și mi-a spus: ”Nu-mi vine să cred,  președintele te-a amenințat!”.

Asta pentru că ați adăugat că nu înțelegeți de ce organele nu s-au sesizat cînd Gazeta Sporturilor, sub semnătura mea ca administrator, a primit în 2004 un împrumut de cîteva sute de mii de dolari de la firma care era acționara sa de la vremea respectivă, e vorba de Crescent.

Mai mult, v-ați pronunțat că ”în mod categoric, instituțiile statului au greșit”, le transmiteți că ”cei care au semnat trebuie să răspundă” și precizați că acum Președinția a solicitat și ea actele. Mă bucur! Nu pentru că ați crede că știți mai bine decît instituțiile că au greșit, ci pentru că aveți actele. Care oricum sînt publice, aflate în setul de documente al fiecărei companii, depozitat la Registrul  Comerțului.

Apropo, aceste acte au circulat și acum doi ani, tot cînd scriam despre cazul Galei Bute. Un important jurnalist TV m-a întrebat și i-am răspuns.

Sînt convins că aveți oameni valoroși care vi le vor interpreta, lămurind cine decide sursa finanțării firmelor și ce rol și limitări are un administrator într-o procedură legală de de împrumut și, mai apoi, în mărirea de capital. Sînt chestiuni elementare de contabilitate și de legislație a companiilor. Veți vedea că, înainte, ziarul împrumutase bani și de la acționarii fizici pe care-i avusese, de cîteva ori mai mulți decît de la Crescent. Așa se finanțează companiile, domnule președinte: prin împrumuturi, prin reinvestirea profitului, prin mărirea capitalului social.

De ce de la Crescent? Pentru că așa au decis proprietarii ziarului, nu eu. Era Crescent o companie ilegală în 2004? Dacă furase banii poporului așa cum spuneți acum, de ce nu a existat o acțiune legală împotriva Crescent? De ce statul român accepta despre Crescent să fie acționară la multe companii din România și să facă afaceri aici? Atenție, companii cu care însuși statul făcea afaceri.
Imaginați-vă cîți oameni de stat au semnături pe contractele cu Grivco, cea care a fost practic una dintre rezultatele economice ale lui Crescent! Ați fost ministrul transporturilor în atîtea guverne. Aveți siguranța că nici o instituție din subordinea dumneavoastră nu a semnat vreun contract cu o companie a lui Dan Voiculescu, finanțată inițial din Crescent sau unde Crescent era/fusese acționară? Parcă una dintre firmele lui Vociulescu deservea ceva pe la aeroporturi. Îl face asta vinovat sau blamabil pe directorul de acolo sau pe șeful lui, pe ministru? Nu sînt nici ironic și nici insinuant, n-am nici o informație, dar mă gîndesc că ar fi practic imposibil să aveți această certitudine. Nici n-a fi rezonabil din partea mea să vă cer s-o știți pe de rost.

Domnule președinte, nu înțeleg motivul pentru care mă considerați ”lichea”. Dar nu voi coborî limbajul pentru că am credința că, atunci cînd o facem, pierdem cu toții, ca cetățeni. Vă propun altceva.

Acum cîțiva ani, ați făcut insinuări publice despre mine, într-o conferință de presă, referitoare la cazul Ridzi. Ați bătut apropouri, iarăși fără să numiți, la adresa familiei mele, confirmîndu-mi astfel rodul amenințărilor rostite direct de Elena Udrea în plin dosar Ridzi.

Ministrul Udrea mi-a zis atunci, chiar cînd Parlamentul, inclusiv PD-L vota ridicarea imunității Monicăi Ridzi, că ea nu e Ridzi și că va afla  lucruri despre mine și despre familia mea, pentru că are mijloace la dispoziție. Departamentul de Stat al SUA n-a gustat momentul și episodul a fost înregistrat ca amenințare la adresa unui ziarist în raportul SUA pentru România.

Dar Udrea avea mijloace. Insinuările pe care le-ați pus atunci în circulație s-au dovedit nefondate, în schimb judecătorii au decis condamnări pentru toți cei  12 inculpați din dosarul Ridzi.

”Tablou dezolant de corupție” și ”fapte extrem de grave” au motivat judecătorii verdictul din cazul Ridzi. Nu e definitiv, vom vedea cum se va finaliza.

Mai apoi, într-o discuție bărbătească între patru ochi, mi-ați spus că acelea au fost informațiile despre mine care v-au fost puse pe birou. V-am mărturisit dezolarea că o instituție cardinală din România poate lucra pe bază de zvonuri.

Nu v-am spus atunci, pentru că aflat mai tîrziu, care a fost filiera ilegală prin care eu și colega mea Mirela Neag am fost urmăriți și ni s-au răscolit biografiile pe parcursul cazului Ridzi. N-ați cunoscut episodul, dar i-ați căzut într-un fel victimă. Pentru că n-au găsit nimic compromițător  ați fost probabil mințit și vi s-a aruncat ceva să fie. L-ați rostit așa, într-o doară, cum ați făcut și în seara asta.

Știți, am calculat cîndva cît de puțin ați vorbit cu mîndrie despre compatrioții dumneavoastră și cît de mult v-ați referit la defectele, nereușitele sau presupusele noastre ”lipse de caracter”. Omenește, cred că v-a fost greu să fiți președintele unor oameni atît de inferiori standardelor dumneavoastră. Acum, recunosc, sînt malițios.

După alegerile din 2009, cînd probabil că v-am părut favorabil în opinii, ”corect” spun de regulă politicienii cînd relatările unui ziarist le convin, ați afirmat, într-o emisiune televizată la OTV, că ați băga mîna în foc pentru mine și pentru Cristian Tudor Popescu în privința onestității noastre. Ideea dumneavoastră era că, atunci cînd scriem, o facem pentru că  așa ne taie capul.

Acum am devenit, din nou, altceva în ochii dumneavoastră. Într-un fel e logic, pentru că aveți noi informații, care înțeleg că tocmai v-au parvenit pe birou. Citiți-le vă rog! Am tras adînc aer în piept și mi-am zis să nu ripostez la noile insulte și insinuări. Dar vă asigur altceva.

Ca multe alte milioane de români, amîndoi avem încredere în instituțiile statului. În buna mea credință nu aveți încredere, e dreptul dumneavoastră, dar în instituții avem.

Domnule președinte,

Nu va trece mult timp și ne vom lămuri cine are dreptate.

Noi, cei de la Gazetă, care avem informații că în cazul Galei Bute, finanțată din bani naționali și europeni de ministerul Elenei Udrea, s-a comis o fraudă de proporții, un prejudiciu din bani publici și că acest dosar va ajunge în fața instanței. Din informațiile noastre vom asista la un nou caz Ridzi.

Sau poate că aveți dreptate dumneavoastră, care, folosind informații și interpretări,  vă exprimați despre ”ziariștii lipsiți de caracter”, ”banii poporului” și ”lichele”.

Insituțiile vor vorbi.

Și, cînd o vor face, vă propun să avem onestitatea ca, privindu-ne ochi în ochi și, peste noi, privindu-i pe oamenii care ne urmăresc, pe dumneavoastră ca președinte infinit mai mult, să le spunem care sînt concluziile.

Vă mulțumesc!

PS: Mi-am amintit ceva. In 2004, cind imi dovedeam ”lipsa de caracter”, Gazeta era unul dintre putinele ziare in opoziție față de guvernarea abuzivă Năstase. Noi, Academia Cațavencu (lichidată între timp de oamenii dvs), EvZ și foarte puține alte titluri…

Publicul n-a uitat ancheta cu cele 400 de săli de sport, criticarea lui Anghel Iordănescu pentru că subordonase echipa națională celor de la PSD+PUR și altele. Patronul nostru era în partea cealaltă, noi ne făceam treaba și atacam puterea.

De altminteri, ca proaspăt președinte al României, mi-ați acordat pentru gsp unul dintre primele interviuri din presa scrisă. Apoi, în 2007, am susținut varianta NU la referendumul de demitere. În 2009, alături de CTP, de Adrian Ursu și de alți jurnaliști, l-am făcut praf pe SOV la propriul lui post de televiziune, în acele fierbinți momente de după dezbaterea finală, cînd audiența era chiar mai mare decît la transmisia în direct!

Dacă regret? Nu. Cînd veți fi în opoziție veți descoperi iarăși alte lucruri bune despre noi. Și tot așa.

Comentarii (217)Adaugă comentariu

Cer prea mult? | Biziday  •  21 august 2014, 22:12

[…] nu mai vreau un astfel de președinte. Uitați-vă acum la Traian Băsescu … apărătorul justiției îl amenință pe Tolontan pentru că racheta blondă trimisă să facă un … Voi continua reformele domnului preş‘dinte, a spus ieri ieşind de la Cotroceni doamna […]

toma  •  21 august 2014, 22:55

bre,nea tolo,
da anchetei ridzi
da anchetei gala bute
cine a gresit sa plateasca !
daca poti da-i in gat pe toti hotii

in rest las-o moarta.nimeni n-a avut nimic cu tine !
si nu-l mai apara pe voiculescu ! e un hot,un excroc si un TURNATOR dovedit ! (ai grija,cine se da cu hotii ii complice)

platitor de impozite  •  21 august 2014, 23:08

„privindu-ne ochi în ochi„…bine zis….in rest…nu cred ca se va intampla nimic…am ajuns in halul in care….lehamite totala….si din pacate….generatia actuala…nu va salva natiunea…asa cum speram…pentru ca nu o intereseaza…vom fi condusi si trepanatzi de copii lui videanu…eba si copii ei…copii lui geoana…voiculescu…etc…pentru ca nu este asa….muntii nostri aur poarta….noi cersim….etc….am zis.

Domnule Președinte, cît de puțin ați vorbit cu mîndrie despre compatrioții dumneavoastră! | Revista ARMONIA – Saltmin Media  •  21 august 2014, 23:55

[…] Citiți continuarea AICI […]

Andi V.  •  22 august 2014, 5:11

Basescu este omul potrivit la locul potrivit – balacareala, lipsa de moderatie, gura-sparta vorbind vrute-si-nevrute, cutitele in spate celor care nu-l sustin neconditionat sunt proprii mediului politic romanesc.
Prea putini din cei implicati in politica inteleg semnificatiile cuvantului „diplomatie”, arta de a spune „cutu-cutu” pana gasesti un bolovan mare. Cu toate calitatile lui, cel mai mare dezastru a fost dezbinarea unui popor.
Te-ai gandi ca macar in ultimul ceas, va aduna – cu matura si farasul – o picatura de demnitate ca sa paraseasca presedentia cat se mai poate decent. Fiecare pasare, insa, pe limba ei piere.

manole  •  22 august 2014, 7:37

nea’ Tolo, se vede ca asta-s incercari disperate sa spui „nu numai noi am trait in presa pe bani furati”.

Bun.. cum spunea cineva, daca poti da-i in gat pe toti dar nu uita ca la GSP ai aceiasi nuanta de maro ca la Antene.

Tolontan îi dă lovitura lui Băsescu. Ce dezvăluiri a făcut jurnalistul-de Bratu Iulian in D.C NEWS din Bucuresti /ROMANIA – RadioMetafora.ro  •  22 august 2014, 9:02

[…] Domnule președinte Traian Băsescu, […]

dan  •  22 august 2014, 9:13

pe cine intereseaza articolele astea?!
cine e tolo?

marika  •  22 august 2014, 12:02

mai acestia care ziceti de Antene ca traiesc din nu stiu ce bani! Dar din banii mei pe asigurarea casei si a masinii cine a trait? sau cum traiesc cei ce nu produc decat lingusiri la dictator? De unde sunt banii? Nu ne luati de prosti!
Tolontan, fa-ti treaba fara teama chiar daca e vorba de personaje toxice precum madame udrea pentru care turbeaza basescu ! Doar a avut deja loc intalnirea dintre actualul si viitorul presedinte al Romaniei!!! Unde este justitia aceea corecta? Pana una alta institutiile de forta sunt in mainile astora iar udrea poate afla orice fiindca este servita sau serveste aceste institutii!

marika  •  22 august 2014, 12:14

am uitat sa adaug ce este mai important! Se poate ca informatiile primite de cei doi porumbei sa nu contina nimic ilegal! Dar… nenorocirea consta in modul cum prezinta aceste informatii, distorsionat si plin de puncte,puncte (…) care pot face oamenii care nu le cunosc marsavia sa intre la tot felul de banuieli si ipoteze! Si gata… murdaria este lipita! Nu te speria!
Inteleg ca biata Ridzi este inca libera dar nu s-a ajuns la beneficiarul
real al infractiunii! Noi banuim, chiar suntem siguri!

Troi  •  22 august 2014, 19:35

Tolontan, are curajul sa-l infrunte ,deschis,pe primul infractor al tarii.Bravo,domnule!Te sustinem!

ADRIAN  •  23 august 2014, 16:15

99% sunt lichele si fara caracter(ca si presedintele lor)! 1%…cinste lor, din pacate nu se vad de padurea celor 99%!!!

Gigi  •  23 august 2014, 17:52

Andi V, Felicitări, dacă afirmația este de la tine, sau de unde o fi, dar e bună tare!

Sandu Sticlaru  •  24 august 2014, 14:08

Sunteti naiv daca mai credeti ca in dosarul „gala Bute” se va face justitie, atat timp cat justitia executa ordine date de politicieni.

Solidarizare cu jurnalistul Cătălin Tolontan  •  25 august 2014, 18:02

[…] i-a dat replica președintelui, la scurt timp, atât pe blogul personal, cât și într-o intervenție televizată (tot la B1TV, unde fusese intervievat Băsescu). […]

Victor Ciutacu – Vorbe Grele » Blog Archive » Cum s-au stricat omul bun și pomul copt  •  1 septembrie 2014, 15:42

[…] detașați în presă l-au făcut țintă, la semnal, mai exact de când s-a apucat iar să scrie despre (acum candidata) Udrea, pe Tolontan. Cică a […]

xfactor  •  11 noiembrie 2014, 10:01

Domnule presedinte TRAIAN BASESCU , va implor sa nu lasati Romania pe mana fortei rosii . Ati luptat atat de mult cu oamenii implicati in fapte de coruptie, dar va rog sa nu va lasati nici in aceste momente , cand mafia securisto-mafioto-tiganeasco-pesedista a inceput sa ia amploare. Inca sunteti presedintele tuturor romanilor si am convingerea ca nu ne veti lasa pe cele mai rele si corupte ”maini”. Cu stima si respect pentru cel mai diplomat presedinte al Romaniei TRAIAN BASESCU !!!!!!!!

Comentează