Dacă acceptăm logica președintelui, atunci patronul actual al B1TV a împrumutat ”banii poporului” de la Crescent

Multă lume mă întreabă de ce nu ripostez cu egală asprime în fața insultelor și a amenințărilor președintelui Traian Băsescu?

joi, 21 august 2014, 10:16

Multă lume mă întreabă de ce nu ripostez cu egală asprime în fața insultelor și a amenințărilor președintelui Traian Băsescu?

Istoria are un haz nebun.

O să explic.

Sorin Oancea, de la B1TV

Ieri am verificat actele în detaliu. Mi-am asumat degeaba că eram administrator al societății care edita Gazeta Sporturilor și care a luat împrumut de la Crescent. Nu eram. Eram director general și redactor șef. Abia după împrumuturi am devenit administrator. Asta de dragul preciziei, nu că se schimbau datele problemei dacă eram.

Președintele Consiliului de Administrație era Sorin Oancea, actualul acționar de la B1TV, exact postul unde Traian Băsescu mi-a adresat cuvintele “lichea” și “om fără caracter”, fără să mă numească. Nu e nevoie de detectivul Marlowe ca să deduci la cine s-a referit președintele.

De ce sînt “lichea”?

Pentru că, acum 10 ani, Gazeta Sporturilor a luat un împrumut de 275.000 de dolari de la Crescent, de aici decurgînd, în raționamentul lui Traian Băsescu, că ziarul a folosit “bani publici”.

Nu eram proprietar, nu eu am decis cum se finanțează ziarul și nici nu am fost măcar întrebat dacă acel împrumut devine mărire de capital. Nici nu era treaba mea sau a administratorilor. Este dreptul acționarilor și doar al lor. Nici eu, nici Oancea, nici altcineva nu decide ce fac ei cu proprietatea.

Și, de fapt, au fost două împrumuturi! Președintele s-a referit la cel mic, dar nu la cel de 5 ori mai mare.

Traian Băsescu: de ce nu trec procurorii la treabă?

Pe 27 iunie 2003, societatea Jurnalul SA, care edita Jurnalul național și Gazeta Sporturilor, ia un împrumut total de 1,5 milioane de dolari de la Crescent. Primul care îl semnează este Sorin Oancea.

Pe 1 iunie 2004, aceeași societate, care își schimbase numele în Convergent Media pentru că rămăsese acolo doar Gazeta Sporturilor, ia încă 275.000 de dolari. Aici semnează Cătălin Tolontan.

Asta mă califică drept “lichea”, susține președintele României. El a oftat, spunînd apăsat că nu înțelege cum de procurorii stau cu fundurile pe scaun și nu trec acușica la acțiune. Evident că despre primul împrumut, cel semnat de patronul B1TV, nu a vorbit.

Cînd președintele a chemat procurorii, aceștia trebuia să îi bată în geam la B1TV, că acolo era administratorul dacă tot supectează șeful statului o ilegalitate. E o glumă amară, dar Traian Băsescu părea pornit și obiectul suspiciunii era mai aproape decît credea. Nașpa moment!

De ce nu răspund cu aceeași violență verbală, mă întreabă cititorii? Păi, poate din lașitate, după cum cred unii. Dar mai întîi pentru că rîd de cum le potrivește soarta. Traian Băsescu vorbea despre indignare în casa subiectului indignării.

Ironie terminală

Imaginați-vă că, dacă urmăm această rută de judecată, Sorin Oancea a finanțat B1TV cu banii cîștigați pe vremea cînd lucra la Antene și la Jurnalul SA. Cu “banii poporului”, după cum a spus președintele României.

Sigur că e o comparație forțată, dar o fac intenționat ca să observăm unde duce un astfel de raționament. E ca o reducere la absurd.

Îl cunosc pe Sorin Oancea și știu că și el zîmbește acum. S-a ajuns prea departe. În nici o țară nu ți-e rușine cînd semnezi documente legale. Dacă președintele României crede altceva despre companii, lege și răspundere, e problema lui și numai a lui.

În aceste timpuri de “ironie terminală”, expresia e a lui Jedediah Purdy, poate că, de fapt, nițel curaj înseamnă să rămîi la argumente.

Să nu alimentezi și mai mult cinismul general și sentimentul că totul e o murdărie și că nimic nu merită făcut. Să nu răspunzi conform logicii potrivit căreia, dacă te socoți insultat, ar trebui să scoți boxul și să lămurești cazul.

E adevărat că se poartă cafteala. Traian Băsescu și Mircea Badea se întîlnesc în a face din “deontolog” un atribut ironic. Amîndoi îl rostesc cu dispreț.

“Intelighenția”, adică Monica Macovei, Cristian Preda sau Adrian Papahagi, e atacată cu fix aceleași argumente din ambele tabere, ce ironii le-a adresat președintele în ultimele apariții!

Nu vreau să intru în logica asta de Hannibal Lecter aflat înainte de ora prînzului. Vorba lui Purdy, un puști american sătul de atîta cultură a cinismului terminal, mai bine să rămînem curioși referitor la capacitatea lumii de a face bine.

Acesta e primul motiv pentru care nu zbier.

Banii din Gala Bute

Al doilea e acela că am încredere în instituții. Sînt convins că într-un timp destul de scurt ne vom clarifica. Vom afla dacă e adevărat ce afirmă, pe baza informațiilor și a judecății lui, Traian Băsescu.

Sau dacă e adevărat ce susținem noi, tot pe baza informațiilor și a raționamentelor: că frauda pe bani europeni de la Gala Bute, finanțată de ministerul Elenei Udrea, va ajunge în instanță și că sînt mari șanse să se recupereze prejudiciul.

Al treilea motiv e că am trăit momente infinit mai grele ca acestea. O, da!

Gala Bute nu e, nici pe departe, investigația cu cele mai mari presiuni sau cucuie din ultimii 20 de ani.

Povești din vremea investigației Loteria

Cea mai nasoală, îndelungată și stresantă a fost, de departe, cea referitoare la Loteria Română. Pe atunci scriam la ProSport.

De la începutul anilor 2000 am expus afacerile din Loteria Națională și legăturile bolnăvicioase dintre directorul-rege Nicolae Cristea și patronul Rapidului, George Copos.

Atunci ne-au spart mașinile ca să ne fure documentele. Au băgat șopîrle la patronul Adrian Sârbu, fără succes. Au derulat anticampanii de presă prin ziarul Jurnalul național, care era “pe bune” cu directorul Cristea.

Au hărțuit oameni. Una dintre surse și-a găsit casa devastată. Omul, care lucrase în Loterie și văzuse cum se papă banii, și-a grăbit plecarea definitivă în străinătate.

N-a mers cu amenințările, au luat-o altfel. Ioanițoaia s-a trezit cu o valiză de bani în brațe la Ana Electronic! A zîmbit și a driblat-o ca Hagi în drum spre ieșire.

Nu aduc întîmplător aminte de acest caz.

Cum a ajuns dosarul de presă la Victor Ponta

Luni, 25 august 2014, Tribunalul București va comunica verdictul în dosarul Loteria I, unde s-au dat deja condamnări la prima instanță.

Acum 15 ani, afacerile dintre Loterie și Copos au fost investigate, în principal, de România liberă și de ProSport. S-au adăugat Cotidianul și Evenimentul zilei, în funcție de locul unde lucra George Lăcătuș, un ziarist excepțional care a trudit ca un rob pe acest caz.

La un moment dat, plictisit de presiunile dinspre Guvernul Năstase, Adrian Sârbu ne-a rugat să alcătuim un rezumat al anchetei, cu tot ce publicaserăm ani de zile în ziar.

L-am dat și Sârbu l-a trimis mai departe.

Am aflat unde a ajuns sinteza. La Corpul de Control condus de un tînăr pe numele său Victor Ponta.

Știu, dar păstrez sursa confidențială și după 12 ani, că cei de la Corpul de Control au realizat că e groasă. Inclusiv Victor Ponta s-a șocat de cît de mari erau complicitățile de la Loteria Română. Dar nu l-au oprit pe Cristea!

Dacă o făceau, poate că lotul nu mai risca să intre lunea aceasta în pușcărie, după un proces chinuitor.

Ce a făcut Corpul de Control?

De ce Ponta n-a mers mai departe sau de ce nu s-a bătut ca să-i fie ascultat raportul? Unii spun că directorul Loteriei, în fapt o imensă fabrică de bani, avea intrare directă la Adrian Năstase.

Cert e că raportul Corpului de Control, nici acum nu știu cît de corect și de cuprinzător, a fost mușamalizat și a rămas fără consecințe administrative sau legale.

Asta i-a costat enorm pe cei care își vor afla verdictul acum. Pentru că, nesancționați de nimeni, la scurt timp după povestea cu Corpul de Control, ei au operat schema care i-a dus în fața instanței.

Era 2003. Dacă Victor Ponta și-ar fi dus atunci treaba la bun sfîrșit, poate că George Copos nu aștepta azi din închisoare o pedeapsă și mai mare! Senzația trebuie să fie oribilă. Să nu numeri cît a mai rămas, ci cît se poate adăuga!

1.000.000 de dolari pentru Mircea Lucescu

Acelea erau cu adevărat vremuri grele să-ți faci meseria. Nu exista Legea accesului la informațiile publice și Vasile Dâncu, purtător de cuvînt și ministru, se zbătea să explice celor din guvern s-o lase mai moale cu aroganța.

Dâncu era unul dintre oamenii care știau ce urmări poate avea opacitatea. În acest caz, urmări care se pot număra în ani de pușcărie.

Șmecheriile de atunci erau bine acoperite.

M-am uitat de curînd prin dosar și am văzut cum judecătorii primei instanțe au reținut că inclusiv Mircea Lucescu a luat peste 1.000.000 de dolari din banii Loteriei, de la Copos, printr-un interpus.

Practic, Copos plătea performanțele Rapidului cu banii Loteriei. Dar asta nu se putea dovedi atunci.

Acum, că iese președintele la televizor și te jignește ca ziarist, nu e mare lucru. Dacă vi se pare că m-am victimizat, e eroarea mea. Regret! Nu asta simt.

Sînt liniștit și sîntem deciși să publicăm tot ce vom afla din derularea cazului Galei Bute și a altora.

Pe vremuri, în redacția Gazetei Sporturilor lui Chirilă, Nertea, Urziceanu și Eftimie Ionescu, cea care avea la începutul anilor ‘90 sediul taman în clădirea fostului CNEFS, locuind vasăzică pe “banii poporului”, se spunea fără nici un pic de dramatism, chiar cu autoironie: Scrie, frate, că pixul nu ți-l ia nimeni!

1. Semnăturile contractului de 1.5 milioane de dolari, Sorin Oancea și Dan Matiescu / 2. Semnăturile contractului de 275.000 de dolari, Cătălin Tolontan și Dan Matiescu

1
3

Comentarii (85)Adaugă comentariu

ged  •  21 august 2014, 22:25

exceptional !

andrei  •  21 august 2014, 22:30

Tolo, vezi ca se joaca in cupele europene seara asta. Sport. Lasa cruciada ta personala cu sfera politica de care esti atat de atasat de ceva vreme. Sau public-o in ziare de politica. Lasa justitia sa-si faca treaba, iar tu fa-ti meseria de jurnalist sportiv.

alex  •  21 august 2014, 22:40

Asta sa fie oare buba din cv-ul de care se vorbea? La pontic sa fie? Simpatica incercarea de musamalizarea. Acum trebuie vazuta provenienta banilor, fara nicio vina pt dvs si oancea, dar si cu crescendul ar putea aparea probleme pentru voiculescu

yos  •  21 august 2014, 22:40

De obicei nu ma bag in seama aiurea, dar dupa cate delapidari a facut Voiculescu si pentru spalarea pe creier a cateva milioane de oameni crezi ca nu merita puscaria? Bun, deacord cu tine nici Basescu nu e mai curat, sa cada langa prietenul lui, dar de Voiculescu chiar imi pare bine il astept inca pe tata „Ilievici” dar acolo vorbim sf-uri.

luciang  •  21 august 2014, 22:43

1.Nu pot sa ma abtin sa nu constat ca esti membrul 2 al cetei lui Pitigoi.
2.Cit de senil trebuie sa fii sa nu-ti aduci aminte daca ai semnat sau nu pentru 1,5 milioane dolari. Cred ca nu semnai asa ceva zilnic. Singura concluzie e ca semnai ce ti se impingea sub nas, fara prea multe intrebari.
3 Acum ai dato-n gluma cum ca Oancea a cumparat B1 cu banii din imprumutul contractat (indirect). Ce insinuare lamentabila. Ai stat in preajma lui Gidea in ultima vreme?

supertuxy  •  21 august 2014, 22:45

De ce insisti asupra sanselor de recuperare a prejudiciului dupa ce chiar tu ai dezvaluit cat de putin se realizeaza: „ANAF recuperează doar 5% din prejudiciile stabilite de judecători!”.

In rest, numai bine.

raul  •  21 august 2014, 22:46

Tolo, mi se pare mie sau faci o confuzie (ne)intentionata intre o persoana fizica si una juridica ? Concret : Oancea a imprumutat banii aceia in inters personal sau, asa cum reiese din documentele pe care le reproduci aici, in calitate de sef al unei entitati din grupul GRIVCO/INTACT ? Si atunci unde e legatura cu B1 ?

reugen  •  21 august 2014, 22:47

scuzele tale si logica partinitoare nu te prind domnule!
in 2004 nu stiai ce a afaceri a facut Crescent si de unde aveau banii!?!?!? hai sa fim seriosi! si il amesteci si pe Sorin Oancea d in corba ta de parca banii pentru care a semnat au ajuns la B1TV si nu ziarul de balacareli oficiale ale Varanului!!?? logica o folosesti partinitor si numai atunci cand iti convine – cred ca ai invatat asta de la Patronul tau!
ai scris atat despre Gala Bute si nu ai scris nici un rand despre matrapazlacurile din afacerea LADY GAGA – tot bani publici si tot contracte dubioase dar cand Patronul spune sa nu agitati apele voi ca niste angajati model ce sunteti taceti chitic!!
degeaba amintesti ce investigatii fabuloase ati facut voi la Gazeta Sporturilor anchetand intr-o veselie pe toata lumea (toate culorile politice) dar a fost evidenta partinirea voastra data si de afilierea ziarului pe care il conduceti.
imi pare rau ca nu apreciez articolele de genul celor de mai sus de genul „cenusa in cap” dar nu cred ca articolul este sincer ci cred ca este scris in ideea de a sensibiliza si incita la ura ca mai tot ce iese din asocierea de firme loiale Patronului!
incearca altceva domnu’ – nu mai suntem fraieri sa inghitim momeli!

Misu  •  21 august 2014, 22:48

In sfarsit un jurnalist care ii da peste nas lui Baselu cu ARGUMENTE. Ceilalti jurnalisti nu au inteles ca atacandu-l mereu fara argumente nu fac decat sa ii creasca puterea.

Cătălin Tolontan  •  21 august 2014, 22:49

3, alex: nu, nu cred, acesta e un episod pe care nu-l stie nimeni. L-am tinut eu minte de acum 12 ani. Si cred ca ar fi foarte greu de gasit raportul musamalizat din cazul Loteria facut de Corpul de Control. Cred ca se refera la alt cv.

5, luciang: stiam ca nu am semnat 1,5 milioane, dar nu stiam cind am fost numit administrator. Mai tirziu, dupa imprumuturi.

E reducere la absurd, exemplul cu Oancea, nu te-ai prins? 🙂 Am explicat clar in text.

Me  •  21 august 2014, 22:52

@4: Si intrebarea logica acuma: pentru fiecare roman, care a incalcat 1 (o) lege ai fi deacord ca judecatorii sa incalce 25% din constitutie sa il bage la inchisoare?

@5: Asa rau v-a spalat Base pe creier? Cu dovada in fata o ti pe a tatucului…

Cătălin Tolontan  •  21 august 2014, 22:53

7, raul: si oancea si eu am luat banii pentru companii, evident. Au fost imprumuturi ale firmelor, adica modalitatea decisa de actionari de a le finanta. Tot actionarii au decis de unde si, mai apoi, ca banii devin aport la capitalul social.

liviu  •  21 august 2014, 22:56

scuze. bani pentru compania de la care va luati salariul de merit, banuiesc(merit in „dezvaluiri unidirectionale”)

Mihai  •  21 august 2014, 23:00

Nu trebuie sa fii geniu sa-ti dai seama ca Basescu ti-a trimis o amenintare voalata.
In cazul in care nu ai inteles, desi ma indoiesc de asta, Basescu a vrut sa-ti spuna: lasa-mi protejatul in pace ca altfel incepem sa-ti cautam bubele.
Ce au gasit pana acum e un r a h a t pe care l-au ambalat frumos si prezentat spalatilor pe creier. „Avem mijloace sa-ti rascolim trecutul, potoleste-te!” asta e idee care ti-a fost transmisa.

Acum tu, fie te opresti daca te sti patat sau continui fiind curat si pregatit de alte mizerii.
Sper din toata inima sa nu schimbi impresia buna pe care multi dintre cititori o au despre tine si sa nu pleci capul la amenintari. Succes!

Cătălin Tolontan  •  21 august 2014, 23:03

14, mihai: nici el nu trebuie sa fie geniu sa stie ca atunci cind ameninti un ziarist nu faci decit sa-l mobilizezi 🙂 Si pe el si pe cei din jur.

Mihai Papuc  •  21 august 2014, 23:08

@luciang: Tolo s-a corectat intr-o singura privinta – nu era administrator, ci director general atunci cand a semnat imprumutul. Chiar intr-un articol anterior el se intreba de ce nu se ia Base de imprumutul mai mare, pentru care nu a semnat el, ci se ia de cel mic.

Dar na, cand cauti nod in papura, nu te mai incurci de detalii de-astea, cum ar fi adevarul.

basencu  •  21 august 2014, 23:10

Tolo ntane
Ce dracu acu 3-4 zile ii critica i pe voiculescu si cei de la antena 3 ca nu inteleg justitia , statul de drept, etc.
Acu ce faci ?
Esti nevinovat . Si voiculescu era pana pe 8 august.
Nu tu si turturel ati dorit in frunte un intelectual fin de port.
Turturel a fost om de legatura. Tu ce faci o ataci pe bonnie.
Vezi ca in trei luni clyde aflat in mari spaime de parnaie poate sa ti dea na na ca esti contra bandei.Ajutat de camila care asigura independenta justiriei sau a statului de drept.
Esti slabut.EI joaca la cacialma. Nu pune botu. Au facutpe ei de frica. E ultima zvarcolire.

Mihai  •  21 august 2014, 23:13

Il mobilizezi daca se stie curat. Daca e patat jurnalistul se potoleste pentru ca are si el o familie acasa.
Si ca sa fac pe translatorul pana la capat. Prin postarea de astazi ai vrut sa-i transmiti: „dom’ Presedinte m-au mai amenintat si altii mai rai ca astia ai dumneavoastra (vezi cazul Loteria) si tot nu ne-au inchis gura. Si ei aveau acces la datele si degeaba. Nu au gasit nimic sa ne compromita. Nu are sens sa va bateti capul cu noi canalizati-va atentia pe alte lucruri”.
Right?

yos  •  21 august 2014, 23:14

eu nu inteleg un lucru, noi in 22 noiembrie 2009 am avut un referendum, care a fost validat si care spunea ca urmeaza o iputinarea parlamentarilor, au trecut 5 ani si nu s-a facut nimic,deci basescu si toata clasa politica si-a batut joc de decizia noastra, n-am vazut un rand scris de voi ziaristii! de ce?

Cătălin Tolontan  •  21 august 2014, 23:20

18, mihai: bineinteles ca nu ne vom opri.

Dar, sincer, nu transmit mesaje subliminale in text. Nu la politicieni, fie si la presedinte, ma gindesc cind scriu, ci la cititori. Ei mi-as dori sa afle lucruri noi.

Si da, am vrut sa punem intr-un context mai larg. Pentru ca, uneori, avem impresia ca e nasol, ca trecem prin ceva unic, dar, daca ne gindim un pic, in toti anii astia s-au adunat multe momente grele. Si de fiecare data am gasit o solutie.

In acest caz, mai zic o data: deja problema Elenei Udrea e in alta parte. Ziaristii sint ”fara caracter” si ”lichele”, sa vedem cum e justitia!

Jiji  •  21 august 2014, 23:23

Salut,

Nu iti face griji nene Tolo, nu suntem naivi sa credem in oameni (jurnalisti) nepatati …. Astia mai „batrani” toti au prins un coltisor bun (ctp, b chiriac,etc)…. Nu e nevoie de atatea scuze (sau justificari??) din partea ta!

luciang  •  21 august 2014, 23:27

@me:
despre ce dovada vorbesti? Doar Tolo spune clar „E reducere la absurd, exemplul cu Oancea, nu te-ai prins? 🙂 Am explicat clar in text.” -chiar nu intelegi?
@Mihai Papuc:
faceam aluzie la articolul precedent. Mai multa atentie va rog.

George  •  21 august 2014, 23:39

Acum apar informatii pe care numai le-am intuit (banuit).
Banii i-a dirijat Securitatea (prin oameni pe care inca nu ii stim!)
pentru a putea sa puna mana pe tot ce era importent in tara asta si pentru a-si crea instrumente de manipulare a opiniei publice .
TOTI cei care au facut bani sunt supraveghiati din umbra de o organizatie ce este deasupra lor . Cand nu mai dau randamentul necesar sunt ”scapati” din brate . In plus vointa nu mai este unitara ca pe vremea lui Ceausescu , s-a declansat un razboi fraticid intre diversele fractiuni ale Securitatii . Din pacate informatiile apar mult prea tarziu si nu este nimeni sa puna piciorul in prag si sa-i bage PE TOTI la zdup acolo unde le este locul . Noi , oamenii obisnuiti nu putem sa facem NIMIC decat sa privim si sa constatam .
EI SUNT PREA PUTERNICI SI PREA BINE ORGANIZATI !!!!!!

Gabriel Nita  •  21 august 2014, 23:40

Am urmarit de la bun inceput cazul Tolontan – Negrea – Crescent, dar sincer sa fiu nu am inteles nici un moment problema acelei semnaturi. Daca ai o problema morala, aceea e sa lucrezi intr-un trust care 1. ii apartine unui fost securist, a carui avere a fost construita pe baza unor bani furati, 2. a renuntat demult la orice decenta jurnalistica pe restul canalelor media renuntarea la orice decenta jurnalistica, si 3. a fost implicat constant in santaje de presa. Daca nu ai nici o problema morala, si explicatiile le stim, sunt independent, am scris si contra intereselor patronului, ziarul e ziar, televiziunea e televiziune, nu toti ziaristii dintr-o redactie pot fi controlati, or fi fost santaje, dar grosul banilor nu de acolo venea, statul trebuia sa isi recupereze banii, nu eu sa fac anchete etc., ce importanta are daca banii au venit de la firma A sau de la firma B, ce importanta are daca semnatura de pe document e a lui, sau a directorului financiar sau a altei persoane? Faptele raman aceleasi, cele stiute de la bun inceput, amanuntele nu mi se par importante.

Acestea fiind spuse, ipocriziile raman. Una ar fi mantra cu redactia care nu a fost platita de patron, ci i-a adus acestuia bani. Plata la un imprumut. O alta ar fi exemplul de astazi, cu Sorin Oancea. Omul a semnat un imprumut pentru o alta firma, nu pentru B1 TV. Ok, a fost angajatul lui Voiculescu, o parte din banii murdari au ajuns si in buzunarele lui, dar nu-i acelasi lucru si Tolontan o stie, dar incearca sa il bage in aceeasi oala. O alta, aluzia ca doar procurorii galei Bute ii pot repera onoarea in fata lui Basescu. Inca un exemplu? Articolele recente despre Voiculescu – o scaldare de apa facuta la mare arta.

Pacat.

as  •  21 august 2014, 23:41

Felicitari Cataline! De multe ori am impresia ca traim intr-o tara de nebuni.Azi, mai mult ca oricand, oamenii din presa si nu doar ei, se vand pe doi bani.

Articolele tale ma fac sa cred ca atata timp cat mai sunt oameni care gandesc corect, avem totusi o sansa. Multumim!

thomson & french  •  21 august 2014, 23:58

Sunt convins ca avem o justitie controlata si controlabila. In locul tau, Tolo, as fi foarte atent. Sincer sa fiu imi pari cam speriat. Sa nu uiti ca avem o legislatie deosebit de interpretabila, cu care se face „justitia” oamenilor puternici. Mult succes in continuare.

je  •  21 august 2014, 23:59

cataline, oancea cand a semnat pt bani era la trustul intact, nu la b1tv, banii cred ca au ramas in intact , asa ca logica ta aici e naspa rau

Calin  •  22 august 2014, 0:03

@Jiji: o mica erata, ma scuzi… CTP e ziarist. Mai diliu, dar ziarist. Chireac nu. S-a autocaracterizat intr-o discutie cu SRS perfect. Si acolo nu se referea la sine ca fiind o „pielea ziaristului”.

Catalin, din nou, succes! Si bravo!

Cătălin Tolontan  •  22 august 2014, 0:13

26, thomson & french: sa vedem daca ne e frica sau nu 🙂

adrian  •  22 august 2014, 0:15

Videoclipul de mai jos rezuma foarte bine relatia lui Basescu cu presa din Romania

https://www.youtube.com/watch?v=3_M-c0DZi_I

Aia e.

bigbear  •  22 august 2014, 0:17

Domnule Tolontan, sincer va stricati imaginea pe zi ce trece, ar fi de preferat sa ramaneti la sport. Raspunsul dumneavoastra la acuzatia ca ati semnat pentru niste bani de la Crescent este „si Boncea a semnat, si pentru mai multi bani”. Folositi logica in scop personal si e pacat. Nu se pune problema legala aici, e doar o problema de moralitate, exact ca in cazul celebru al colaborarii cu Securitatea. Nu e o infractiune in sinea ei, insa moral oamenii care au colaborat cu Securitatea sunt patati, nu?
La fel si in cazul dumneavoastra, nimic ilegal in a lucra pentru Voiculescu sau a lua bani de la Crescent, insa e o pata pentru un jurnalist care se vrea independent.
Uite, o sa o spun eu negru pe alb si nu ma puteti contrazice: niciodata, nimeni din trustul Intact nu o sa atinga afacerile lui Voiculescu, Crescent sau trustul Grivco. In acest context, ce fel de jurnalisti independenti sunteti voi?
Apropos de impartialitatea dumneavoastra: „că iese președintele la televizor și te jignește ca ziarist, nu e mare lucru”. Dar ca de ani de zile colegii tai de la Antena 3 jignesc presedintele tarii e bine, e corect, esti mandru de asta? Nu ai avut niciodata o problema cu asta, desi este la televizor in fiecare zi, nu uneori, sau o data in 10 ani asa cum „te-a jignit personal” presedintele.
Serios, nu ar fi mai bine sa va rezumati la sport sau sa treceti la Antena 3 si sa sustineti astfel de dezbateri zilnice cu Gadea, cateva ore in fiecare zi?

Calatorul  •  22 august 2014, 0:26

Stimate domnule JURNALIST (rara avis), dupa numarul comentariilor adverse este clar ca loviti „unde-i greu voinicului”.
Tineti-o tot asa. Cit se poate. Daca nu se mai poate, nu-i nici o problema. V-ati facut datoria! Felicitari!

Grig  •  22 august 2014, 0:32

Ironic, nu-i asa? Să folosești exact aceleași argumente ca Mencinicopschi, care a primit 7 ani…

ispirescu  •  22 august 2014, 0:33

felicitari pentru publicarea ultimelor pagini din contractile de imprumut. Si tu si oancea sinteti la fel de independent de Crescent. De fapt, nu: tu esti de 5 ori mai independent.

Si, ca sa fie clar: nu vad de ce spui ca a pune sub semnul intrebarii independenta ta in raport cu Voiculescu e totuna cu deturnarea atentiei de la problemele Elenei Udrea, in caz ca tipa are probleme. Deocamdata, tu spui ca are probleme. Eu astept, totusi, justitia, pe care n-o voi confunda in veci cu firmele finantate de Crescent si alte sectiuni ale fostei Securitati.

Iniesta  •  22 august 2014, 0:33

1. Stia toata lumea de unde vin banii Crescent, numai tu nu
2. Un asemenea imprumut poate implica un aranjament privind continutul editorial. Logic.
3. Nu ne mai insulta inteligenta

Nasul TV » Cătălin Tolontan | Dacă acceptăm logica președintelui, atunci patronul actual al B1TV a împrumutat ”banii poporului” de la Crescent  •  22 august 2014, 0:37

[…] Sursa: tolo.ro […]

ION MILITARU  •  22 august 2014, 1:47

Recunosc ca te a mobilizat un pic,dar esti inca defensiv Catalin.
Nu faci decat acelasi lucru care l a facut si el,avertizezi fara sa ataci direct..
Stai linistit o va intoarce din nou scuzanduse ca a fost iar prost informat..
Nu si doreste un inamic de marimea ta ..si nu mai are nici timpu si nici puterea sa faca ceva..

ilie de la scularie  •  22 august 2014, 1:55

Domnule Tolontan va rog sa va intoarceti la sport. Va murdariti degeaba in politica. V-am apreciat de multi ani, insa incepeti sa va improscati singur cu noroi. Nu stiu daca o faceti din simpatizarea unui anumit partid sau din ura impotriva unei anumite persoane, sau din recunostiinta pentru o anumita persoana, insa am observat ca nu mai sinteti echidistant cand e vorba despre politica.

Liuk  •  22 august 2014, 2:33

Tolontane,

…………..

nu vreau sa scriu ca sa nu te jignesc.

corvette59  •  22 august 2014, 5:06

D-le Tolontan ,
apreciez foarte mult munca dvs de ziarist de investigatie si realizez ce riscuri implica .Imi iau singur permisiunea de a va da citeva sfaturi . Virsta si experienta de viata .
Daca pina acum cei avizati v-au cercetat intreaga viata ca sa va gaseasca un eventual hick up si n-au reusit ,de acum incolo veti fi obiectul unei scrutinizari majore , ne mai intilnite . Stiti la ce ma refer .Vi se vor numara si numarul respiratiilor pe minut. Atentie mare cind primiti daruri de ziua de nastere ,cind zimbiti unor persoane de gen feminin. Niciodata sa nu parasiti un magazin de unde ati cumparat ceva fara sa aveti in buzunar chitanta pt acel obiect .Atentie mare cum raspundeti la intrebarile puse de necunoscuti . Inregistrati fiecare convorbire cu persoane pe care le socotiti fishy ,chiar daca va maninca toata memoria SIM-ului.
N-as vrea ca intr-un viitor apropiat ,sau indepartat sa citesc in mass media ca Tolontan …
Sanatate si sa auzim numai de bine !

Coco Chanel  •  22 august 2014, 7:24

Hai că-mi place!Boon,deci Ponta este de vină că fiind el şăful corpului de control n-a sesizat.Măi Cătăline,da proşti ne mai crezi.Dacă acum a făcut peste 400 de sesizări la parchet,ei şi ce?S-a întâmplat ceva?

ramirez  •  22 august 2014, 8:00

La asta cum raspundeti domnule tolontan?Nu l-am vazut pe Catalin Tolontan atat de debusolat si lipsit de argumente niciodata asa cum a aratat in interventia telefonica de la B1 Tv in emisiunea “Buna Seara Romania” unde a incercat sa se disculpe cu argumente de genul “dar si tu ai facut la fel”. Mai mult ulterior intr-un articol de pe blogul personal a continuat sa se refere la altii si nu la ceea ce relevau anchetele facute de mine privitoare la finantarea initiala a imperiului media al lui Voiculescu Dan. (https://www.tolo.ro/2014/08/21/daca-acceptam-logica-presedintelui-atunci-patronul-actual-al-b1tv-a-imprumutat-banii-poporului-de-la-crescent/). Am sesizat disperarea inecatului: se agata de oricine si de orice numai sa se salveze: ba ma acuza pe mine, ba il acuza pe patronul postului B1 TV dar a continuat sa evite sa se refere la el.

Manipularea numarul 1. “Si Sorin Oancea pe vremea cand conducea firma Convergent Media SRL, cea care editeaza Gazeta Sporturilor, a luat si el din banii Securitatii pentru ca si el a semnat imprumuturi de la firma Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd”. Asa, si? Toate sumele atat cele semnate de Sorin Oancea si cele semnate de Catalin Tolontan, in valoare totala de 1,8 milioane dolari au fost folosite in totalitate pentru relansarea cu mare tam-tam a Gazetei Sporturilor cand la conducerea acesteia a ajuns Catalin Tolonta dupa ce plecase de la Ringier. Ba mai mult, Gazeta Sporturilor nu a mai returnat niciodata imprumuturile catre Crescent ci le-a convertit in actiuni ale acesteia in respectiul ziar sportiv. De ce nu a facut demersuri Catalin Tolontan pentru returnarea imprumutului catre firma Securitatii lui Ceausescu reprezentanta in Romania de Voiculescu Dan, condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. In plus eu n-am vazut editoriale sau anchete jurnalistice semnate de Sorin Oancea.

Manipularea numarul 2. “Si Sorin Oancea a finantat B1 TV cu banii Securitatii lui Ceausescu pentru ca nu-i asa si el a semnat imprumuturi similare, ba chiar mai mari”. Respectivele imprumuturi au ramas in Convergent Media SRL, firma detinuta de familia Voiculescu, si unde Catalin Tolontan este si acum administrator unic. Sorin Oancea a finantat B1 TV dupa cum declara cu un credit luat de la banci si nu cu bani adusi de acasa. Conform informatiilor aparute in mass-media, Sorin Oancea a plecat din imperiul media al lui Voiculescu Dan si are cateva procese cu acesta pe cand Catalin Tolontan inca activeaza de 10 ani neintrerupti in imperiul media al lui Voiculescu Dan.

Manipularea numarul 3. “Stelian Negrea si tu ai lucrat la Voiculescu Dan si ai stat la masa cu Codrut Seres”. Da, dar cu o uriasa exceptie. Cand au inceput sa curga dupa numai doua saptamani “comenzile” din partea celor doi am inceput sa strang dovezi audio, corespondenta si alte documente– ca de aceea ma numesc jurnalist – si dupa care mi-am dat demisia dupa doua luni din functia de sef al Departamentului de Investigatii al trustului Intact. Am decis sa fac publice in 2011 practicile de santaj editorial din trustul lui Voiculescu Dan atat la adresa oponentilor sai politici cat si impotriva firmelor cu care acestia nu aveau incheiate contracte de publicitate. Ulterior, procurorii DNA au realizat doua dosare de santaj pe numele lui Voiculescu Dan si a trustului sau media, confirmand astfel ca in trustul Intact se face santaj de presa.

Manipularea numarul 4. “Nu stiam cine era firma Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd si nici nu aveam habar de trecutul de securist al lui Voiculescu Dan”. No comment. Daca un jurnalist bine informat ca Tolontan, care scrie anchete de anvergura, nu stia ca firma Crescent apartinea Securitatii lui Ceausescu sau ca macar isi avea radacinile in tenebrosul trecut comunist si ca era strans legata de Voiculescu Dan atunci te intrebi cum a realizat anchetele sale ulterioare.

Manipularea numarul 5. “Public afisez o atitudine de dizidenta fata de Voiculescu Dan, in realitate semnez hartii impreuna cu membrii familiei Voiculescu si cu oamenii lor de incredere”. Am prezentat zilele trecute o serie de documente publice care arata cum Catalin Tolontan semna cu “Am luat la cunostinta” si “De acord” in josul unor pagini unde tronau numele celor doua fiice ale lui Voiculescu Dan, si ale oamenilor sai de incredere Mihai Lazar, Anca Raluca Gheorghe, Sorin Pantis etc. Mai mult, un participant la prima intalnire dintre Voiculescu Dan si Catalin Tolontan mi-a vorbit despre raporturile cordiale, care existau intre cei doi, primul intrebandu-l pe cel de-al doilea ce mai face mama sa. Acelasi participant la prima intalnire dintre cei doi vorbeste despre un posibil loc de munca comun al tatalui lui Catalin Tolontan si Voiculescu Dan. “Tot timpul, Catalin Tolontan a beneficiat de un tratament preferential din partea lui Voiculescu Dan fata de celelalte entitati media din trustul Intact”, spune aceeasi sursa.

Nu ma intereseaza de ce s-a simtit “lichea” Catalin Tolontan dupa ce presedintele a vorbit astfel despre unii jurnalisti fara sa-l nominalizeze si de ce a tinut sa-i raspunda victimizandu-se. Eu nu apreciez astfel de etichete insa, la fel de adevarat, este si faptul ca eu n-am semnat respectivele imprumuturi de la firma Crescent si nu mi-am pus vreodata semnatura pe vreun document in care sa apara vreun membru al familiei Voiculescu sau oamenii lor de incredere.

aurel  •  22 august 2014, 8:14

Esti pe langa probleme, mare ziarist, mare caracter.Citeste cu atentie interventia lui BIGBEAR, pozitia 31, poate-ti da totusi de gandit

Ionel  •  22 august 2014, 8:55

Maine este 23 august si observ ca multi romani asteapta cu nerabdare sa cante in cor „Trei culori”. Bravo Tolo!

doru  •  22 august 2014, 8:55

Domnule Tolontan,
1.Fostul Dumneavoastra protector si favorit va transmite clar :” daca mai scrii ceva de tovarasa mea te sparg!”
2.Toti ati umblat cu bani de la Crescent, de la Bancorex, de la Reprezentanta economica de la Viena etc, etc! Cum ar veni BANI PUBLICI! Intreaba-i pe prietenii tai de la B1 ( sau pe Oancea, ca-i baiat destept! ) cat a dat Paunescu George inapoi din imprumutul de 165 milioane de dolari luat de la Bancorex? Cat a platit pe Intercontinental, Lido si International Mamaia? Eu sper ca veti plati toti pentru jaful pe care l-ati facut!

socului  •  22 august 2014, 9:00

Pfff… Problema este ca oricat am demonstra ca basescu minte, ca este rau intentionat, la acest nivel nu exista demnitate, onoare…
Pai el este suspectat in cazul bercea, fra-su arestat, si tot nu demisioneaza..
El a fost exonerat de functie de 7,4 milioane, si tot n-a plecat…
El Mihaileanu, el vanzari anterioare, el flota, el NANA, el..cate si mai cate… Si nu se lasa dus… Nu avem ONOARE!! Si-a lipit de dos institutii de forta si ameninta in stanga si in dreapta.. A aratat pisica cu doua condamnari MARI (fara probe irefutabile), si acum sperie soriceii..

Intact nu-i aici , dar Hot News da  •  22 august 2014, 9:15

@iniesta
1. De unde vin banii de la Crescent , cui aparţin şi ce ar trebui să facă statul şi agenţii economici în relaţiile cu Crescent?
2. Dă un exemplu de influenţare a conţinutului ideologic al scrierilor lui Tolo , băsist subtil & antiVoiculescian autodeclarat şi recunoscut! Vrei să nu investigheze de loc condamnarea perfect dubioasă a mogulului rău ?
3. Dacă eşti aşa convins că ai ceva logică , explică modul de influenţare a conţinutul ideologic prin împrumutul Crescent către mogulul bun Oancea ?
4. Eşti băsist convins ?

Tolontan îl mitraliază pe Băsescu: B1 TV, cumpărat din banii lui Voiculescu – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri  •  22 august 2014, 9:18

[…] Pe vremuri, în redacția Gazetei Sporturilor lui Chirilă, Nertea, Urziceanu și Eftimie Ionescu, cea care avea la începutul anilor ‘90 sediul taman în clădirea fostului CNEFS, locuind vasăzică pe “banii poporului”, se spunea fără nici un pic de dramatism, chiar cu autoironie: Scrie, frate, că pixul nu ți-l ia nimeni!”, scrie Cătălin Tolontan, pe blogul personal. […]

andrei  •  22 august 2014, 9:20

@42, ramirez: „marele investigator” negrea este acelasi care a dezvaluit o „adevarata” bomba: ca toata societatea civila din romania a luat bani de la soros ca se se opuna proiectului de la rosia montana. ca si cu tolo, si atunci el a „descoperit” lucruri firesti, cum ca ong-urile din romania s-au dezvoltat si exista tocmai unor finantari in anii 90 si 2000 din astfel de surse. o manipulare, ca tot ii place cuvantul, de cea mai joasa speta.

un caine turbat cu ultimul os de ros, aruncat de un presedinte (ca din pacate asta e functia lui) dezlantuit pe ultima suta de metri care nu vrea sa lase in urma sa decat mizerie si dezgust cu ajutorul unui „jurnalist” de buzunar.

se mira cineva ca marile dezvaluiri ale lui negrea au aparut fix in aceeasi zi cu investigatia in care tolo zicea de madam udrea ca e in vizorul DNA in gala bute??!

socului  •  22 august 2014, 9:45

Si mai subtire Tolo cu dezvaluirile din cazul galei Bute…
Mai subtire ca ai vazut cum se intra in zilele astea la parnaie, via DNA..
Lasa blonda in pace, las-o sa candideze, asta e mesajul transmis..
Ca blonduta il are la randu-i la mana pe marinel… asta e clar. S-a intors roata… acum ea il joaca pe degete…:)

Comentează