Insolvența democrației: vor apărea înregistrări cu ziariști făcîndu-și meseria?

Am de ceva vreme informația că există înregistrări cu discuții purtate între mine și oameni cu care am vorbit despre Gala Bute. Astăzi am primit încă o confirmare că se pregătește lansarea lor pe piață. O porcărie. Cine pariază pe intimidarea noastră ne face să rîdem.

joi, 25 septembrie 2014, 7:14

Am de ceva vreme informația că există înregistrări cu discuții purtate între mine și oameni cu care am vorbit despre Gala Bute. Astăzi am primit încă o confirmare că se pregătește lansarea lor pe piață. O porcărie. Cine pariază pe intimidarea noastră ne face să rîdem.

E un risc democratic să te ocupi cu înregistrarea jurnaliștilor cînd își exercită meseria și să le faci publice convorbirile din cursul documentării profesionale. Dacă vor apărea cu adevărat, ele n-au fost realizate cu galena de către un detectiv particular, avînd în vedere locul unde s-au purtat convorbirile.

Discuțiile despre care vorbesc au avut loc doar în instituții publice. Și nu pe holuri, nu la țigară, nu la toaletă trăgînd apa ca să acopere microfoanele, așa cum făcea judecătorul Mustață cînd își scîrbea complicii că mai uita din cînd în cînd să apese pe buton după ce trecea pe la WC.

Le-am purtat deschis și oficial, ca să zic așa. Ăsta e ghinionul celor care se așteptau să mă găsească șoptind cu sursele precum Louis de Funes pe fundul lacurilor și respirînd prin tub de scafandru!

Întotdeauna au fost mai mulți oameni de față, martori, dacă le dă prin cap să încerce să le falsifice, dar asta deja mi se pare imposibil. Cînd spun martori nu mă refer la colegi de-ai mei, care pot fi subiectivi, ci la ”partea cealaltă”. Nu mă refer, așadar, la ziariști, că la o discuție din asta informală au fost vreo 15 jurnaliști. Ci la oficialii în cauză, cu care n-am discutat niciodată șoptit, niciodată între patru ochi. Și n-am depășit nici un moment limita discuției dintre un ziarist și un oficial al statului.

De ce spun că există și o semnificație bună dacă se va ajunge la această enormitate, care ar șoca în orice țară civilizată? Nici măcar SUA nu au publicat discuțiile dintre ziariști și Edward Snowden, declarat pericolul public #1. Pînă și cu unul acuzat de trădare națională jurnaliștii au avut privilegiul de a discuta în secret, fără ca asta să pară dușmănos nimănui.

La noi, asistăm la o nouă formă de vînătoare a presei și de intimidare a angajaților statului să nu mai discute cu ziariștii. Dar povestea se va întoarce imediat împotriva braconierilor de stenograme. 

Am mai multe motive să fiu optimist și să am încredere:

1. Dacă băieții le fac publice, vor dovedi cît de supravegheați sînt jurnaliștii și cît de incomode sînt investigațiile lor.

Discutăm despre Gala Bute, un dosar anticorupție lansat de presă, deschis de DLAF, filiala OLAF în România, și preluat apoi de DNA, care îl cercetează de doi ani și jumătate, cu mari amînări, suferințe, dar înaintînd pas cu pas. Au angrenat ministere, federații, agenții naționale, companii de stat, avocați.

Sînt zeci de oameni și multe instituții cu care am vorbit în acești trei ani în care urmărim cazul. Niciodată n-am crezut că putem fi înregistrați, dar asta e!

Pe 2 decembrie 2013, nu existase nici o comunicare între noi și DNA, dacă cineva e atît de bolnav să-și imagineze că ziariștii influențează sau dictează măsurile procurorilor!, conducerea DNA se exprimă clar printr-o ordonanță în privința fraudei din Gala Bute.

Procurorii susțin că ministerul Elenei Udrea a încercat inclusiv păcălirea Comisiei Europene, în momentul în care a cerut banii. Iată un singur citat din zecile de citate care compun referatul dur ca un rechizitoriu:

”Funcționarii ministerului au făcut cu știință afirmații inexacte în cuprinsul cererii de decontare, fiind necesară continuarea urmăririi pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de săvârșirea acestei fapte în forma autoratului, a instigării sau a complicității, după caz”.

Noi, la Gazetă, am numit povestea ”Bani pentru partid”, pentru că avem informații, pe care procurorii nu credem că le dețin încă, după care aranjamentele finale ale surplusului banilor au mers către clienții politici.

După cum zicea Elena Udrea, în interviul de azi de la ”Adevărul live”: ”Este multă ipocrizie la partide în ce privește campaniile electorale. Finanțarea partidelor politice este cauză a corupției”. Are perfectă dreptate și exact despre asta vorbește Gala Bute!

Împotriva unei astfel de investigații de presă  s-au grupat forțe politice în numele cărora a vorbit însuși președintele țării.

În emisiune la Robert Turcescu, o coincidență, desigur, Traian Băsescu a spus:  ”S-ar putea să vedeți cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important. Nu, nu voi merge mai departe”.

”Păi, atunci, acela nu mai e ziarist”, a zis Robert. Ce frumos și ce exigent sună asta acum, după autodenunțul lui Turcescu! Nu mai eram ziarist. ”Sigur că nu mai e ziarist!”, a plusat și președintele, adăugînd că, vai, vai, să nu insiste Robert, că el, ca șef de stat, nu merge mai departe. O avea omul o programare de dezvăluiri, cum a zis în cazul celeilalte insinuări, cu ofițerul acoperit, și i-o stricăm.

Dar, așa cum a sesizat un judecător CSM zilele trecute, nu doar presa e ținta afirmațiilor președintelui României, ci chiar justiția!

Hai, domnule președinte, mergeți mai departe, de ce să nu mergeți? Mai ales că într-un punct ați fost exact, atunci cînd ați spus ”veți vedea”, pentru că înregistrările sînt probabil audio-video! Le-au făcut băieții ca lumea. Mergeți mai departe și vom vedea cine este și cine nu este ziarist! Noi oricum mergem mai departe cu investigația nu cu înregistrările, că n-am înregistrat pe nimeni în 24 de ani de meserie. Iar Inspecția Judiciară, la cererea CSM, va merge și ea mai departe.

În rest, ce ați spus la Turcescu e ce ați înțeles dumneavoastră din acele înregistrări sau din ce vi s-a povestit. Și de aceea , dacă vor apărea e dureros de foarte bine, ca să încetați să ne mai dați lecții despre cum se face presă și despre ce e corect și incorect în meseria asta. O să vedeți niște discuții între oameni normali, de care nimeni nu se poate rușina. Va fi insolvența unui mod de a le-o trage ziariștilor și o evidență despre cîtă încredere aveți în justiție.

Noi vorbim mai frumos, mai civilizat, mai direct cu sursele decît vorbiți dumneavoastră la televizor, în fața țării. Vorba unui coleg: ”Gazeta a încercat și ea să dea un filmuleț cu președinți făcîndu-și meseria, dar n-a găsit!”.

2. Publicarea înregistrărilor va ilustra cum se construiește o investigație de presă, una dintre multele în care ziariștii au relatat îndelung, ani în șir, și justiția a apărut și ea la un moment dat pe fir. Gala Bute a Gazetei este deja premiată de către INMA, cea mai prestigioasă organizație a presei scrise în materie de branding și marketing, primul premiul oferit României în toată istoria organizației. Și ne bucură faptul că putem face din ea, cu participarea involuntară a politicienilor, un studiu de caz global. Cu cît mai multă presiune împotriva noastră, cu cît mai multe acte nedemocratice, cu atît va fi mai limpede.

Și nu e vorba doar de Gala Bute.

Cu unele excepții notabile, cam așa s-au construit toate dosarele anticorupție care au adus la condamnări sau care sînt încă pe rol. Cine crede că justiția vine și-ți dă pe tavă ție ca ziarist un dosar bate cîmpii. Pînă acum în România a fost taman invers, sigur cu exagerarea de dragul comparației!

Ziariștii au scris ani în șir despre Fenechiu, despre Ridzi, despre Dosarul Transferurilor, despre Copos și Loterie, despre schimbul de terenuri dintre Becali și Armată și anchetele justiției au apărut mai tîrziu. Cel puțin cam așa s-a întîmplat pînă acum. Azi, justiția se mișcă și ea mai bine și, de multe ori, presa află după deschiderea dosarelor.

În astfel de cazuri, au loc schimburi de informații, neoficiale, desigur, în care fiecare încearcă să ciupească mai mult din ce știe celălalt. Nu se coalizează decît aparent, dimpotrivă, apar divergențe, cei din poliție, serviciile, procurorii, judecătorii se enervează că tu publici și le strici socotelile, iar tu, ca jurnalist, ești furios că afli cît mai puțin dintr-un caz care poate că n-ar fi existat dacă tu nu l-ai fi semnalat.

Avantajul oamenilor legii e că ei pot să-i cheme pe martori cu legea, în timp ce, cu jurnaliștii, martorii vorbesc doar dacă au încredere. Se face altfel undeva în lume? Nu.

Grupul de influență care se pregătește să zvîrle înregistrările nici nu știe prea bine de ce să ne acuze: că am comandat procurorii sau că oameni din justiție ne-au influențat pe noi, dîndu-ne pasămite dosarele de-a gata?! Variantele se bat cap în cap. Se vor decide ei la una și o vor da pe piață. Între timp, au început intoxicările. Celor din instituții li s-a spus că noi am fi înregistrat.  Niciodată de 24 de ani nu-mi înregistrez întîlnirile! Și de ce le-am da noi că n-are nici o logică! O intoxicare.

Numai că publicul nu e prost deloc. El nu se pune la mintea politicienilor sau a aliaților lor travestiți în blogeri, care cred că așa se face presă: vine dosarul cu poșta și tu-l publici. Anchetele de presă nu sînt servite ca pizzele congelate, bune de pus la microunde. 

3. Ar fi o mică pierdere pentru presă, dar exemplul nu va șoca pe nimeni!

Dacă înregistrările vor apărea chiar și în ciuda acestui articol, poate că unii oameni se vor feri să vorbească, ”nu putem fi siguri că nu vă înregistrează”, dar viața merge înainte și discuțiile vor continua să existe, pentru că toate profesiile cîștigă din ele.

Toată lumea înțelege de unde vine furia pe ziariștii din cazul Gala Bute și încercarea de compromitere a lor și a justiției, mai nou. Recunosc că aici am avut cu toții, ăștia de vrem să meargă dosarul pînă la capăt,  și un pic de noroc. Vă explic, mai calm, de ce zic asta.

În presă, există mai multe căi de a obține informații. Am colegi și cunosc reporteri de peste tot din țară și din lume care își flatează interlocutorii. De regulă, aceștia sînt cei mai buni reporteri.  Îi amețesc pe cei cu care vorbesc, le fac promisiuni că o să fie bine, că luptă împreună împotriva răului. Cînd aleargă după informații i-am auzit deseori vorbind și îți vine să le dai și cămașa de pe tine.

Mai există și genul ziaristului supărat și revoltat, care se dă la interlocutor, îi spune că e nașpa, că-l ia de prost, că nu-i furnizează nici o informație lui, ca ziarist, și că nu mai vorbește în viața lui cu el.

Știu cazuri de ziariste care erau gata, gata să-i pocnească în cap cu poșeta pe unii cărora ele le spuneau ceva și obțineau prea puțin în schimb!

E 100% reală o situație în care un redactor de investigații l-a provocat la un skandenberg pe un funcționar public, de nervi că, după ce acesta îl storsese pe ziarist de percepții și păreri, ăla se codea să vorbească! Știți ce supercaz a ieșit din asta? Unul care a uimit România în momentul pronunțării deciziei judecătorești definitive. Să ne înțelegem, e treaba și meritul justiției că le-a făcut, dar noi le-am explicat pe înțelesul oamenilor și, în multe situații, le-am descoperit de-a dreptul!

Există și categoria ziaristului curios și destul de distant, care vorbește generalități și mai întreabă cînd și cînd ceva, cînd simte că poate obține un pont. Din fericire, așa sînt eu. Ceva mai rușinos, relaționez mai greu, și, din această cauză, par mai crispat și mai oficial în dialog. De ce zic din fericire? Pentru că n-am nici o emoție să se afișeze înregistrările cu discuțiile mele. În ele nu împing pe nimeni să facă nimic, nu ameninț, nu insinuez, nu sugerez.  Chiar și în discuțiile neoficiale, îmi exprim opinia, întreb și răspund, avînd un băț în fund mai degrabă decît o atitudine amicală.

Mă gîndesc însă că, poate, următorii ziariști care vor păți să fie înregistrați și difuzați vor aparține celorlalte stiluri, mai ferme să scoată de la oricine adevărul sau, dimpotrivă, mai prietenoase cu sursele lor. Atunci ar fi o problemă inițială de imagine, pentru că oamenii ar înțelege mai greu că în meseria asta contează ce publici, ce le aduci lor, și nu cum cum vorbești cu cei de la care obții informații! În termeni legali, evident, că nu descriem aici situații în care apar bani, șantaje, favoruri, amenințări reale și alte alea.

Dacă înregistrările vor apărea, o să facem o dezbatere ca lumea pe regulile meseriei de jurnalist. Cazul Turcescu are și el o parte bună. S-a retrezit cumva mîndria în noi și am simțit asta discutînd cu mai mulți colegi de breaslă. Unul dintre ei e cel care, de altfel, mi-a confirmat treaba cu înregistrările. Și el, și alții, și noi ne-am săturat să primim lecții despre presă de la toți politicienii sau de la avocații lor camuflați pe TV sau pe internet.

Și mă bucur că nu s-a întîmplat asta altcuiva, ci mie.

Pentru băieți: dacă ați fi avut înregistrările cu Mirela Neag, ați fi auzit live cum vă înjură o mamă că-i futeți viitorul copilului ei.

Comentarii (88)Adaugă comentariu

Catalin  •  25 septembrie 2014, 19:33

Nu cred ca publicarea convorbilor va speria ziaristii. Ei ori sunt speriati ori si-au ales deja modul de lucru si anume in a nu tulbura apele. E suficient sa banui ca te asculta SRI si te sperii, nu ai nevoie de o confirmare. De multe ori, suspiciunea e mai terifianta decat indubitabilul.

Majoritatea ziaristilor nu au acelasi lux pe care domnul Tolontan il are, si anume sa fie independent. Restul, depind de sefi, de o „linie editoriala”. Acesti ziaristi nu fac nimic pentru ca oricand pot fi zburati de sefi cu obligatii in zone nestiute.

Revenind la cazul nostru, cred ca e spre binele gazetariei romane ca se arata cum se face jurnalism adevarat. Stiu ca adevarul poate fi trunchiat, dar nu conteaza caci adevarule este pentru cel care crede in el.

Adrian  •  25 septembrie 2014, 19:33

Daca modul in care iti exerciti profesia nu este fraudulos, ilegal.. dece aceasta.. „frica” cu inregistrarile?

Danny B  •  25 septembrie 2014, 19:41

Continuam sa ramanem ”copii” in lumea asta ”democratica” in care traim … pe zi ce trece cei cu bani , multi dintre ei castigati necinstit … dar oare cui ii pasa .. atata timp cat companii , televiziuni , cluburi … primesc bani sa le faca reclama UNORA si o fac din ce in ce mai bine denigrand sau distrugand adevaratele valori . Toate tarile fost comuniste au scapat de sub control … sau poate asta vor cei de la UE … o proasta organizare ,control , un haos total … pentru a ajunge in faliment ….si cum noi romanii ,ne pricepem foarte bine la tradari !!?? – NU , o spun eu … o spune ISTORIA !

claudiu  •  25 septembrie 2014, 19:43

@Adrian: stai jos! 4! n-ai inteles nimic.

rozu  •  25 septembrie 2014, 19:45

Ai mare grija, Cataline! Te asteapta vremuri grele…

Florin  •  25 septembrie 2014, 19:47

mie articolul asta imi arata cat de speriat este Tolontan… si este. Oare de ce?

Cătălin Tolontan  •  25 septembrie 2014, 19:51

5, rozu: nu cred, eu am incredere ca acest dosar merge pina la capat

6, florin: pai o sa vedem daca sint speriat sau nu 🙂

Vlad  •  25 septembrie 2014, 20:02

@Florin e curios cum doi oameni pot citi acelasi material si pot trage doua concluzii complect diferite. Fiecare intelege ce vrea presupun, eu spre exemplu nu am inteles asta.

Se anunta o toamna grea: spionul lui Basescu, spionul de Turcescu, PSD si TVR, Iohannis si ANI, Udrea si Gala, Ponta si baronii, etc. Si toate graviteaza in jurul aceluias eveniment, alegerile prezidentiale.

Astept cu nerabdare finalul!

Abia astept

mihai  •  25 septembrie 2014, 20:04

Merci si Bravo Catalin !!

E’n regula ! (keep sailing!..)

Doamne-ajuta !

pusa  •  25 septembrie 2014, 20:12

sunt afirmatii a aunui om care a trait si a fost platit de VARAN, ESTI PENIBIL TOLO!

andrei  •  25 septembrie 2014, 20:12

ce intortocheata e viata asta Cataline , tocmai acum cand dupa 10 ani de justitie infloritoare apar cele mai mari mizerii, si ce mandru erai tu de ce se intampla, ce madru era turcescu, ce multumiti pareati cu totii de cum mergea bine justitia si sistemul ..

fan  •  25 septembrie 2014, 20:12

Bravo, Tolo, ca le iei fata si arati ca nu ti-e frica. Am incredere in ancheta voastra mai degraba decata in manipularile injositoare ale presedintelui cu scopul de a o proyeja pe Nuti.
Si inca ceva. Baieti, ma regasesc mai degraba in supararea Mirelei Neag decat in calmul lui Tolontan!

Cătălin Tolontan  •  25 septembrie 2014, 20:13

8, vlad: e ok ca fiecare intelege ce vrea din articol, insemna ca nu indica o linie de gindire nimanui si lasa deschisa perspectiva

diana  •  25 septembrie 2014, 20:24

Prea ati avut si aveti incredere in justitia din Romania (s-au inlocuit ai lui nastase cu ai lui base si macovei) incit trebuia sa vi se intimple asta.

Cind s-au difuzat inregistrari trunchiate cu cei de la catavencii si sov nu prea s-a agitat nimeni, cind s-au trimis de pe mailul personal al lu kovesi stenograme la cei de la evz iarasi nu s-a ofuscat prea tare breasla …aaaaaaaaaaaaaaa era interesul publicului, trebuia informat! Asa si cu inregistrarile acestea cineva considera ca este interesul publicului, nu-I asa?

serban  •  25 septembrie 2014, 20:24

q.e.d. Vor sa va termine, sa va decridibilizeze pentru a compromite ancheta Gala Bute. Inseamna ca v-ati apropiat extrem de mult de miez.

Este un atac mizerabil la adresa unor jurnalisti care conduc o ancheta ce o vizeaza pe Udrea, marele candidat cinstit al acestei tari, ministrul care a avut pe mana un buget enorm de 5 miliarde de euro si si-a batut joc de el.

Rusine, Traian Basescu!

Mitica Popescu  •  25 septembrie 2014, 20:28

Daca ati facut totul corect, la lumina zilei , de ce va este frica de publicarea inregistrarilor? Oricumin tara asta toti suntem inregistrati, desi Curtea Constitutionala a decis ca e ilegal.Care e problema. Sa fim sanatosi.

clau  •  25 septembrie 2014, 20:29

ce esti asa disperat ,cataline?ce incercare penibila faci de a opri difuzarea lor.daca te stii curat de ce iti tremura mana cand scrii?de frica? noi suntem interesati sa vedem cum se face o ancheta jurnalistica.eu cred ca te cam stii cu musca pe caciula..

ionut  •  25 septembrie 2014, 20:31

Tolo, ai grija sa nu ti se faca o oferta pe care nu poti s-o refuzi! Godfather, get it?!? P.S. vreau sa te citesc si peste 10-15 ani!

adriani  •  25 septembrie 2014, 20:40

Este cat se poate de evident ca incearca sa te intimideze, Catalin. Pana acum nu te-au luat in seama. Erau pe cai mari, erau invincibili.

Acum insa, vorba regretatului nea Traian (stranie coincidenta de nume): – Se strange latul Elena, se strange latul !

Ziarul PROFIT Tolontan: Am informatii ca exista inregistrari cu discutii purtate de mine cu diversi oameni despre Gala Bute si ca se pregateste lansarea lor pe piata – Ziarul PROFIT  •  25 septembrie 2014, 20:45

[…] particular, avind in vedere locul unde s-au purtat convorbirile”, scrie Catalin Tolontan, pe blogul […]

mm  •  25 septembrie 2014, 20:52

Intrebarea nu este ce ai spus tu ci ce ti-a spus ea tie. Si de ce a trebuit sa plece?

aurora borealis  •  25 septembrie 2014, 20:55

Pina una alta dumneavoastrsa sinteti cel care intoxica in presa cu acest mesaj.
NU a aparut nimic si ca sa discutam despre ceva ce nu exista este o intoxicare. Deci dumneavoastra ati auzit de la cineva care la rindul lui a auzit ca nu stiu ce!?! Deci discutam despre un zvon? Cu cine va luptati? Va faceti singur erou ca va luptati cu ei (cine sint dusmanii? dusmanii lui Ponta?) si cum? Doar inventati un zvon.
Nu are rost acest mesaj al dumneavoastra din moment ce nu este nimic adevarat.

Cătălin Tolontan este ŞANTAJAT. Jurnalistul a anunţat că ar putea apărea înregistrări cu el  •  25 septembrie 2014, 21:00

[…] Citiţi restul editorialului aici: Insolvența democrației: vor apărea înregistrări cu ziariști făcându-și meseria? […]

Alin  •  25 septembrie 2014, 21:09

Cum e cu gala Bute?Tot spre nicaieri duce ancheta.A ajuns Doroftei care nu are nicio treaba cu gala sa dea cu subsemnatul la parchet pe cand pe candidata blonda nici nu s-au sinchisit sa o intrebe nimic.Ce tara domnule, ce tara, nici cu doua kile de lamai nu-mi trece…

gigel  •  25 septembrie 2014, 21:23

Ce campanie electorala urata se anunta! Imi este scarba de modul in care a ajuns sa se comporte un presedinte de tara, presedintele nostru! Sa se coboare atat de jos numai pentru a ajuta-o sa se cocoate pe tron!
Fara frica, fara teama, pentru ca au mai ramas putini care se mai uita in gura lui Basescu-disperatu’!
Succes in continuare

doga12  •  25 septembrie 2014, 21:26

Au reusit, in cele din urma, sa te scoata din pepeni ! Ai incercat tot timpul sa eviti o ruptura definitiva de segmentul portocaliu influent, atacand in ambele directii. Vrei sa rezisti in jungla din Romania, ca ziarist de investigatie. Cred ca ai momente cand esti aproape sa clachezi. Eu te apreciez, dar cred ca e gresit sa ataci orbeste si-n stanga si-n dreapta. Parerea mea, concentreaza-te acolo unde simti ca totul e putred.

Eugen din Timisoara  •  25 septembrie 2014, 21:39

Buna seara tuturor,

Eu inteleg doar ca se pregatesc niste inregistrari care vor fi date trunchiat ca sa nu intelegem nimic clar si sa poata fi interpretate defavorabil.
Vom vedea ce se intampla.
Daca nu se intampla nimic cu Elena Udrea atunci inseamna ca totul a avut sens pentru „ochiul si timpanul” de la servicii…e singurul lor scop…restul pot sa infunde puscaria linistiti…

prostu satului  •  25 septembrie 2014, 22:11

Turcescu face viral pentru film, dumneata ? =))

Cătălin Tolontan este ŞANTAJAT. Jurnalistul a anunţat că ar putea apărea înregistrări cu el | HotNews  •  25 septembrie 2014, 22:25

[…] Citiţi restul editorialului aici: Insolvența democrației: vor apărea înregistrări cu ziariști făcându-și meseria? […]

Gabriel Bratu  •  25 septembrie 2014, 22:31

Trebuie sa recunosc ca nu pricep rostul articolului, ce ne spui de fapt ? Incerci sa te aperi fara sa te fi acuzat nimeni, cel putin nu inca. Nu vad sensul.
Presa romaneasca in general pare apucata de streche, si-a cam pierdut busola, iar povestea Turcescu si reactiile aiuritoare ale presei, precum si acest articol contra logicii sunt niste argumente ca presa a luat-o razna.

eugen iustin  •  25 septembrie 2014, 22:40

omu’ asta tot scrie despre marsavii de niste ani si tocmai acum-ca sa vezi coincidenta-cu ocazia alegerilor, apar inregistrari, amenintari, declaratii ale Presedintelui Romaniei etc…

pawn  •  25 septembrie 2014, 22:43

e o impresie de superioritate cel putin bizara la indivizii astia. la ziaristi, vreau sa spun. astia chiar se cred altfel. nesupusi regulilor. LEGII pe care o invoca la fiecare pas.
iar finalul e apoteotic. mirela neag…nu stiu ce. de parca mirelei neag ii pasa de viitorul copiiilor cuiva.
se va ajunge si la ziaristi (multi) bagati la puscarie. cu legea in mana. cata vreme a fost basescu la putere, ziaristii lui au facut legea in romania (pe baza scurgerilor de informatii de la dna).
acum, cand ponta va veni la putere, nu va face altceva decat sa dezlege bratele justitiei.

florin  •  25 septembrie 2014, 22:48

Uaaau. Un articol de pus in rama. E ciudat cum un articol care emana frustrare vecina cu ura poate sa delecteze intr-un asemenea mod. Pe mine cel putin m-a delectat. N-am spus ca Tolontan e un frustrat. E acelasi gen de frustrare care trebuie sa ne afecteze pe toti. Aceea ca n-avem un presedinte cum trebuie, ca n-avem un guvern cum trebuie, ca o parte din presa e intesata de „blogeri travestiti”, etc …

Florin  •  25 septembrie 2014, 22:53

CATALIN, nu mai sunt sigur de impartialitatea ta de mult, asta nu m-a obligat sa nu te citesc in continuare.
Insa cinismul de a scrie invariabil cu 2-3 zile inaintea de meciurile lui Bute, mi-a lasat un gust tare amar. Ai profitat mai mult decat trebuie de munca unui sportiv. Nu cred ca aveai nevoie de asta.

ontopic: din iesirile pe care le-ai avut in media, cu atatea justificari, asa pare. Insa e dreptul meu sa ma insel.

@8 Vlad. Daca tu intelegi ce „vrei”, eu nu fac din aceeasi categorie. Sunt niste nuante care iti scapa, dar nu-i bai, ca nu simti.

G.  •  25 septembrie 2014, 22:55

Cataline,

Te citesc din SUA si iti admir curajul.

Vorbeam cu un amic american aici si ii spuneam cu mandrie ca presa romaneasca e relativ mai libera decat cea din Rusia, Bulgaria sau Ucraina. La noi inca nu au existat bombe sub masinile ziaristilor si asta mi-a dat speranta pana acum.

S-ar putea sa ma fi inselat si sa o luam si noi pe urma lor.

Asta e un moment extrem de important pentru noi toti, nu numai pentru tine. Daca pierzi, devenim si noi ca restul vecinilor iar caracatita ne va sugruma.

Daca castigi mai curatam un coltisor din tara aia, societatea intra in normalitate iar eu voi continua sa-mi tin fruntea sus aici la mare departare de casa.
Succes! Romanii cinstiti sunt cu tine!

bod078  •  25 septembrie 2014, 23:25

Catalin, iti dai seama ca e razboi, nu? Il simt pana si eu, de departe.
Daca vroiau sa publice, o faceau inainte ca tu sa afli. In schimb, au previzionat articolul tau. Comentariile „bine directionate” in presa asupra lui pot face mai mult rau decat inregistrarile propriu-zise, care probabil nu arata nimic. Dar ei mizeaza pe asta. E timpul sa intrati si voi in razboi si sa dati to ce aveti mai bun, adica arsenal greu. Orice se intampla / publicati dupa alegeri, e nimic.
Nu stiu cat conteaza, dar noi te sustinem cum putem: avem o arma, votul, si cu ea le dam peste bot.

tardelli  •  25 septembrie 2014, 23:35

Ce spune cineva in comentariul cu nr 22:
„`22
aurora borealis Says:
September 25th, 2014 at 8:55 pm
Pina una alta dumneavoastrsa sinteti cel care intoxica in presa cu acest mesaj.
NU a aparut nimic si ca sa discutam despre ceva ce nu exista este o intoxicare. „„
Curios e ce nume de scena v-ati ales!Ca fan al serialului „Person of Interest„ stiu ca in serial[SF este serialul dar plauzibil] „Aurora Borealis„este numele dat autoritatile americane unui program secret de ascultare si monitorizare a tot ce misca pe teritoriul tarii.
Domnul Tolontan are un singur motiv pt care a scris acest articol:
CONTRAATACUL.Intr-o lupta e importanta si arma contraatacului.Doamna Udrea a fost „certata„ de autoritatile americane inca de anul trecut pt amenintarile asupra domnului Tolontan.E dreptul dansului sa faca asta intr-un razboi atat de greu inceput cu Monica Ridzi,pe atunci o biata diva in urcare dar retezata de la radacina.Cu Udrea e mult mai greu pt ca are radacini infipte adanci dupa atatia ani crescuta langa falnicul stejar..

vasile  •  26 septembrie 2014, 0:14

Suntem cu voi pentru ca presedintele-si scufunda singur nava. O sa procedeze corect si o sa paraseasca ultimul nava, dar nu realizeaza ca de fapt a ramas singur pe ea.
Iar ultima fraza coincide cu gandurile multor romani.

cucul  •  26 septembrie 2014, 1:01

Doamne! In ce tara traim? Au trecut 25 de ani de la Revolutie sau 25 de zile?! Nu am evoluat deloc. Manevrele securistice sunt aceleasi…

PS Parca nici Bute nu a mai boxat atat de grazov dupa gala de la Bucuresti. O gala cu ghinion pentru multi oameni. Sper ca si pentru creierul operatiunii, doamna Udrea, aceasta Elena Ceausescu a Romaniei post-decembriste.

saineanu  •  26 septembrie 2014, 2:28

O sa judecam fiecare, in caz ca apar aceste inregistrari. Nu e nevoie de variante prejudecate.

Scrii ceva si despre cum te-a platit Varanul? Si esti dragut sa mai spui o data chestia cu „in 2004 nu stiam ce e aia Crescent”? Asa, ca un om integru, care n-are motive sa-i fie rusine.

Z  •  26 septembrie 2014, 3:58

In ultimii 10 ani multe s-au schimbat fundamental in bine in Romania si credeam ca un rol important l-a jucat Basescu. In ciuda tuturor defectelor lui, sunt stupefiat ca isi incheie atat de urat mandatele. Desi speram ca n-o va sustine pe Elena Udrea (ce exponent groaznic al clasei politice!), nu am fost surprins…Dar sa ajungi sa incerci sa darami in cateva luni ce ai construit cu greu in atatia ani!? Stai sa te intrebi daca nu cumva rolul pe care l-a jucat in curatarea (atat cat s-a facut) a Justitiei nu a fost mai mic decat iti imaginai: pana la urma, si „Ceausescu a construit blocuri” (vorba unora dintre bunicii nostri nostalgici dupa zapezile de alta-data), nu?

Sunt trist si ma simt ca-n 2000, cand la primul meu vot a trebuit sa pun stampila pe Iliescu in turul doi..Realist vorbind, Macovei nu are nicio sansa, si ar fi cam singura votabila…Intre Ponta si Udrea nu e oricum nicio diferenta- doua capete hidoase ale aceleasi hidre.
Asa ca speranta dinspre mediul politic nu exista.

Iti multumesc tie si celor asemeni tie care inca luptati pentru noi toti…datorita voua si a faptului ca suntem prinsi in structurile (sic!) occidentale avem in continuare sanse…

LIO  •  26 septembrie 2014, 4:56

Buna dimineatza, tuturor !
E asa de multa rusine factuala mascata si mizerie generala necoafata in jurul nostru,ca nu stiu daca ar trebui sa ne bucuram, in curand, de 25 de ani de libertate a presei.

Decretzel, ca si Tolo, am crezut, nepermis de multa vreme ca , va veni o zi in care , chiar daca nu ne-am arunca bastile ( de pionier) in aer acestea nu ne vor cadea pe ochi. O zi in care sa nu fim din nou tristii care aleg raul cel mai mic.

O zi in care sa fim majoritari cei bucurosi, majoritari cei prosperi, majoritari cei senini.

N-a fost sa fie asa . Raposatul meu tata , profesor de limba romana, imi spunea, prin 92′ ca democratia romaneasca ( ca rezultat palpabil in 20 de ani ) va fi doar o nomenclatura mai extinsa si mai prospera.

Ceea ce i se intampla lui Tolo si colegilor sai e asa de trist, asa de nedrept incat un minim efort de solidaritate e necesar.

Despre ce vorbim aici?

Despre niste gazetari care au investigat/scris mult si bine despre loterii , transferuri, spectacole la malul marii pe bani publici, si despre un milion de alte magarii evidente si dovedite pentru care acum Copos, corifeii fotbalului, Ridzi si alti multi care ne–au imputzit viatza sunt la racoare sau au racoarea in spinare.

Meciul in care Bute l- a doborat pe nefericitul sau adversar sala lipsita de AC de la Romexpo a fost o rusine financiara si organizatorica evidenta. Dincolo de sentimentele furate romanilor de evoluatul marketing canadian , s- au ciordit, tirat, furat , nu conteaza verbul, niste bani . Nu stim exact catzi si nici exact cum.

Tolo si ai sai au incercat sa afle cum si cat. In buna parte au reusit. La fel ca atunci cand a fost vorba de loto, ridzi, g.popescu, au mers sau au incercat sa mearga pana la capat. Ghinion.

La capatul liniei e o doamna care vrea sa devina presedinte (deh, raul cel mai mic) si care culmea, e sustzinuta fatzis de presedintele pe care Tolo l- a sustzinut aproape fatzis atunci cand, la fel ca multi altzii, a parut a dezlega fraiele justitziei.

Iar acum, pare ca le strange . In defavoarea adevarului si in favoarea celei care, nu-i asa, e cea mai cinstita/ onesta dintre candidati, uitand ca cinstea/onestitatea nu sufera grade de comparatie…

Nu-l cunosc foarte bine pe Tolo, desi , la un moment dat, am fost un soi de colegi ( nici nu stiam c-ar fi castigat cat s-a scris dar nu l- am pizmuit pentru asta:-)) dar simt ca e pe cale sa piarda o partida pe care noi , noi totzi, nu avem dreptul sa o pierdem.

Nu avem voie ( macar atata lucru ) sa permitem ,in sinele nostru , ca adevarul sa ne fie refuzat/trunchiat. Mizeria fabricata : inregistrari, etc, intr-un caz atat de limpede de furaciune de bani + mamipulare imagine este ultima lingura de greatza care mi-a determinat ditai’ postarea.

M-am racorit.

dc  •  26 septembrie 2014, 6:05

tolontan, tu esti ziarist de conjunctura ca 99,99% din toti prostii care scriu la ziare; stilul tau badaranesc de a scrie eludeaza eventuala ta deontologie ziaristica si cu siguranta diminueaza sentimentul de incredere pe care ti-l inspira un articol bine scris – la tine nu e niciodata cazul; poate gala bute a fost un furt ( in care caz ministerul ar trebui sa fie in primul rand scos vinovat fiindca de acolo au plecat banii – dar tu pedalezi pe alta pista) dar felul tau de a scrie este caraghios si suburban; prea multi tampitei si amtori la ziarele astea; de ce ti-e frica ca cineva publica convorbirile voastre?

Radu  •  26 septembrie 2014, 7:41

Multi fraieri pe aici sau blogeri cu epoleti care o tin langa ca Tolo e disperat sau nu mai poate frica. Mi-e greu sa cred ca un om cu capul pe umeri poate sa emita o astfel de aberatie. Nu reiese de nicaieri ca Tolo s-ar fi scapat in chiloti ba din contra.

N-a facut altceva decat sa le demonstreze paduchilor de la curtea basescului ca e cu un pas inaintea lor de fiecare data. Si vreti sa stiti cine o sa declanseze linsajul impotriva lui Tolontan ? Pai, garantat varful de lance va fi ziarul cu bulina rosie care varsa hardaie de noroi in capul adversarilor tatucului de la Cotroceni de fiecare data cand primeste ordin si apoi pozeaza in cel mai democratic si independent organ de presa din Ro. Amintiti-va doar de cazul Raed Arafat. Asadar, bafta Tolo !

Insolvența democrației: vor apărea înregistrări cu ziariști făcîndu-și meseria? | România curată  •  26 septembrie 2014, 7:49

[…] citește continuarea pe tolo.ro […]

bogdan arad  •  26 septembrie 2014, 8:26

cei care vor sa zdruncine credibilitatea ziaristilor incomozi se bazeaza pe modul extrem de usor prin care poate fi manipulata o parte a opiniei publice.
ca efectul nu va fi mai mare decat al unei furtuni intr-un lighean, e altceva 🙂

claudiu  •  26 septembrie 2014, 8:45

Intrebare: sa inregistrezi pe cineva (video/audio) nu e ilegal fara consimtamantul lor si in Romania? iar daca totusi sunt suspecti de ceva penal nu trebui sa iei un mandat de la un judecator sa faci asta? oricine poate inregistra pe oricine fara nicio consecinta? mai ales ca vorbim de functionari publici sau cine naiba or fi baetii astia. sau am vazut eu prea multe episoade din the wire?

ca sa nu mai zic ca vorbim de jurnalisti inregistrati pe shestache, ceea ce evident in orice democratie ar declansa un scandal monstru la nivel public…

Cristianescu  •  26 septembrie 2014, 8:57

Un bun central, corect fluiera mereu in compensare. Alaturi croseului de dreapta de la gala, corect ar fi sa fluiere si ofsaidul-invaluire din stanga asupra fotbalulului.

blondul  •  26 septembrie 2014, 8:59

Astia si-au pus toata munitia pe voi pentru ca nu renuntati la ancheta. Nu cred ca o sa se termine asa si sper ca voi sa fiti destul de rezistenti pentru a nu ceda. Sanatate si succes.

Mihai  •  26 septembrie 2014, 9:08

Tot respectul Tolontane pentru ce faci. tine-o tot asa.

Comentează