Nimic de la ziariști. Vocea inspectorilor antifraudă și a procurorilor despre Gala Bute

Facem publice două documente oficiale de 240 de pagini, care descriu Gala Bute. E vorba de Nota de control a inspectorilor antifraudă de la DLAF și de Ordonanța unui adjunct de șef de secție de la DNA. Inspectorii fondurilor europene și procurorii vorbesc în locul jurnaliștilor. 

marți, 30 septembrie 2014, 7:03

Facem publice două documente oficiale de 240 de pagini, care descriu Gala Bute. E vorba de Nota de control a inspectorilor antifraudă de la DLAF și de Ordonanța unui adjunct de șef de secție de la DNA. Inspectorii fondurilor europene și procurorii vorbesc în locul jurnaliștilor. 

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan 

După trei ani, chiar și noi ne întrebăm dacă nu am ajuns prea înverșunaţi și dacă nu dăm dovadă de fixaţie în cazul Galei Bute. În ultimele zile, am recitit fără patimă documentele, datele și mărturiile pe care le deţinem.

Astăzi publicăm, fără nici un comentariu, două documente oficiale de importanţă majoră pentru caz. Ele nu sînt publice, dar e în interesul publicului să le cunoască.

Întrucît un document are 230 de pagini și celălalt 8 pagini, am rezumat pentru cititorii ediţiei tipărite etapele galei, așa cum este ea văzută de către inspectorii antifraudă ai DLAF și de către procurorii DNA.

Pe site am urcat actele integrale, care pot fi consultate începînd de azi de oricine, pentru ca oamenii să le analizeze singuri.

bute

1. Cum a atribuit MDRT contractul către firma lui Obreja

“Atribuirea contractului de prestări servicii către S.C. Europlus Computers S.R.L. s-a realizat cu încălcarea atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului”

“A produs un prejudiciu bugetului de stat”

“A procurat totodată un folos material în același cuantum societăţii comerciale menţionate, astfel încât se impunea efectuarea urmăririi penale împotriva tuturor persoanelor responsabile pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată

Ordonanţă DNA – 2013

“Este inexactă și contradictorie afirmaţia reprezentanţilor MDRT din cuprinsul cererii de finanţare (activitatea nr. 7), în sensul că gala este «organizată de Federaţia Română de Box» și că «exclusivitatea pentru organizarea galei» este deţinută de o societate comercială”

“Analizând motivaţia reprezentanţilor Direcţiei Dezvoltare Turistică și Marketing cu privire la activitatea nr. 7 din cererea de finanţare, se constată că aceasta a fost preluată, în mod substanţial (chiar copiată cuvânt cu cuvânt, pe alocuri) din studiul realizat la comanda Europlus Computers SRL

Notă de control DLAF – 2012

2. Cum s-a stabilit prețul

“Bugetul contractului de servicii de promovare a fost stabilit, în concret, de S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L, iar categoriile și tipurile de servicii propuse, precum și valorile acestora au fost doar însușite de către reprezentanţii MDRT”

“În concluzie, rezultă că bugetul contractului nu a fost stabilit în funcţie de interesele MDRT de promovare a brandului turistic, ci s-a urmărit satisfacerea intereselor financiare ale S.C. EUROPLUS, reprezentată de Obreja Rudel, care în propunerile anterioare estimase valoarea contractului ca fiind de 1.980.000 EUR (fără TVA)”.

“În acest context trebuie să menţionăm că după derularea procedurii de atribuire, preţul final a fost de 1.930.000 EUR (fără TVA)”

DLAF

“Reprezentanţii MDRT nu au realizat o evaluare proprie a necesităţii achiziţiei și a realităţii serviciilor prestate și nu au urmărit ca între aceste servicii și preţul plătit să existe o echivalenţă, iar întreaga documentaţie întocmită a avut caracter formal”

“Bugetul contractului, categoriile și tipurile de servicii propuse, precum și valorile acestora au fost stabilite de prestator și au fost însușite de către reprezentanţii MDRT, care nu au urmărit interesele de promovare a brandului turistic, ci satisfacerea intereselor financiare ale inculpatului Rudel Obreja”

DNA

3. Cum s-a făcut recepția evenimentului

“Nu au fost luate în considerare interesele de inserţie mediatică ale MDRT în timpul transmiterii televizate a Galei de box profesionist «Campion pentru România»”

“În acest sens, S.C. EUROPLUS a depus la MDRT copia avizului de însoţire a mărfii seria ADT nr. 112, din 26.06.2011, în care se face referire la realizarea unui număr de 110.000 flyere pentru gala de box. În realitate, au fost realizate doar 200 de flyere, dar de către o altă societate comercială decât cea menţionată în copia avizului de însoţire a mărfii utilizată de S.C. EUROPLUS la MDRT”.

“Se constată faptul că S.C. EUROPLUS a solicitat plata contravalorii serviciilor de expunere a brandului pe televiziunile Show Time și ProTV Internaţional, în valoare totală de 125.000 EUR (fără TVA), fără a fi efectuat cheltuieli pentru prestarea acestora.

Cu toate acestea și deși nu au fost depuse nici documente care să ateste atingerea indicatorilor asumaţi prin contractul de servicii, reprezentanţii MDRT – Direcţia Dezvoltare Turistică și Marketing au considerat că aceste servicii au fost integral prestate și au acceptat la plată valoarea de 125.000 EUR (fără TVA)”

DLAF

Reprezentanţii MDRT au omis cu intenţie stabilirea unor criterii transparente de determinare a preţurilor, acceptând că serviciile achiziţionate nu vor justifica preţul achitat”

“Reprezentanţii MDRT nu și-au îndeplinit obligaţia de a verifica gradul concret de realizare a fiecărui indicator al contractului și de a accepta la plată valoarea alocată fiecărei categorii de servicii numai în măsura în care toţi indicatorii erau pe deplin îndepliniţi, ceea ce a determinat efectuarea de plăţi pentru servicii cu privire la care nu există dovezi că au fost în realitate prestate”

DNA

4. În ce fel au colaborat ministerele și alți funcționari cu autoritățile care cercetează cazul

“Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a solicitat Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul MDRT documentele care atestă respectarea obligaţiei de a verifica «rezonabilitatea preţurilor» din contractul de servicii nr. 232/24.06.2011, îndeosebi a preţurilor/valorilor solicitate la plată de S.C. EUROPLUS și admise de MDRT, însă AMPOR nu a răspuns solicitării

“Pe baza documentelor transmise DLAF, se constată că, deși reprezentanţii MDRT au precizat în documentele de recepţie faptul că anumite categorii și tipuri de servicii de promovare au fost «îndeplinite», acceptând la plată întreaga sumă alocată acestora, nu se poate verifica, pe baza unor criterii certe și verificabile, cum au ajuns la această concluzie

“MDRT avea obligaţia de a solicita, iar S.C. EUROPLUS obligaţia de a transmite, documente privind modul de alocare a fondurilor de publicitate către prestatorii finali ai serviciilor de promovare/publicitate.

Din întreaga documentaţie transmisă DLAF, până la redactarea prezentei note de control, rezultă că nu au fost respectate aceste obligaţii legale, nici de către reprezentanţii S.C. EUROPLUS, nici de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului”

“Reprezentanţii MDRT nu au solicitat și nu deţin documente privind cheltuielile efectuate de S.C. EUROPLUS cu privire la prestarea serviciilor de promovare (conform art. 14.2 din contract) deoarece «nu au fost considerate necesare pentru evaluarea îndeplinirii serviciilor de promovare»”

DLAF

 

5. De ce cred inspectorii și procurorii că s-a întîmplat asta

“Îndeplinirea acestor obligaţii legale ar fi evidenţiat faptul că S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L. a pretins efectuarea plăţii pentru servicii de promovare în valoare totală de 1.026.000 EUR (fără TVA), în legătură cu care nu a efectuat cheltuieli, deci nu a alocat fonduri de publicitate”

DLAF

“În ceea ce privește calitatea de organizator al galei de box profesionist nu s-a observat că în cuprinsul contractului de prestări servicii nr. 232/24.06.2011 (capitolele 4 și 7) Federaţia Română de Box este menţionată ca organizatoare a galei. Acest aspect are valenţa unui indiciu că reprezentanţii legali ai MDRT și Rudel Obreja au creat și menţinut, în mod deliberat, confuzie în spaţiul public în privinţa entităţii care organizează gala de box”

DNA

6. Cum s-au luat sponsorizările de 400.000 de euro de la companiile de stat

“Implicarea Federaţiei Române de Box în organizarea Galei de box profesionist «Campion pentru România» din 9 iulie 2011 a avut ca scop obţinerea de sponsorizări de la companii cu capital de stat și utilizarea acestor resurse financiare pentru acoperirea unei părţi însemnate a cheltuielilor aferente organizării acestei gale, deși răspunderea financiară exclusivă îi revenea S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L. în calitate de organizator licenţiat și autorizat”.

“În consecinţă, beneficiarul final al sponsorizărilor a fost S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., având ca asociat unic și administrator pe Obreja Rudel.

În acest fel, a fost încălcată interdicţia expresă prevăzută în art. 3, alin. (2) din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, care prevede: «Instituţiile și autorităţile publice, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome nu pot efectua activităţi de sponsorizare având ca beneficiari persoane fizice și asociaţii familiale, precum și societăţi comerciale cu capital privat»”

DLAF

“Funcţionarii menţionaţi și-au încălcat atribuţiile de serviciu și au determinat producerea unui prejudiciu companiilor, în condiţiile în care contractele care au avut ca obiect sponsorizarea galei de box profesionist au încălcat prevederile legale care interzic sponsorizarea unei activităţi cu caracter lucrativ.

Nu se poate reţine că persoanele care au încheiat contractele de sponsorizare au fost induse în eroare, în condiţiile în care toate datele referitoare la organizarea galei erau publice și de notorietate”

“Din actele cauzei rezultă că Ariton Ion, folosindu-și autoritatea derivată din funcţia de ministru al economiei, i-a determinat pe directorii celor 10 companii naţionale să încheie contractele de sponsorizare, împrejurare de natură să atragă tragerea sa la răspundere penală pentru instigare la infracţiunile menţionate anterior.

Modul atipic în care au acţionat atât ministrul, cât și reprezentanţii companiilor naţionale, valoarea neobișnuit de mare a contractelor raportat la bugetele de sponsorizare ale instituţiilor, demonstrează intenţia acestor persoane de a transfera sumele din patrimoniul public în cel al societăţii administrate de Rudel Obreja, pentru acoperirea cheltuielilor angajate de aceasta”

DNA

 7. Obreja a cerut 1,9 milioane de euro, avea acte pe 1 milion și a cheltuit pentru brandul turistic 21.000 de euro. Ministerul i-a dat 1,5 milioane de euro

“Reprezentanţii MDRT – Direcţia Dezvoltare Turistică și Marketing au recepţionat ca «îndeplinite » servicii de promovare în valoare totală de 1.539.574 EUR (fără TVA) și au refuzat la recepţie servicii în valoare totală de 390.426 EUR (fără TVA)”

“Cheltuielile efectuate de S.C. EUROPLUS, în mod concret, pentru prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică și a brandului turistic naţional, au fost în valoare de 91.535,78 RON (cu TVA), echivalentul a 21.700,10 EUR (cu TVA), reprezentând 1,13% din valoarea plăţii efectuate de MDRT, respectiv 8.116.800 RON (cu TVA)”

“În plus, pentru mai multe categorii de servicii de promovare în valoare totală de 1.026.000 EUR (fără TVA), reprezentând 66,64% din valoarea serviciilor recepţionate de MDRT, prestatorul S.C. EUROPLUS nu deţine niciun document justificativ, așa cum se prevede în art. 14.2 din contractul de servicii nr. 232/24.06.2011”

DLAF

8. Cum s-a format prejudiciul

“Reprezentanţii MDRT au stabilit în mod arbitrar valoarea serviciilor achiziţionate, fără a folosi criterii obiective prin care expunerea brandului cu prilejul galei să fie raportată la valoarea unor servicii similare de publicitate. Nerespectarea acestei obligaţii a permis ca suma plătită de MDRT să fie de 88,5 ori mai mare decât cheltuielile efectuate de prestator pentru serviciile de promovare, conform raportului DLAF depus la dosar”

DNA

9. De ce au refuzat europenii decontarea

“Funcţionarii ministerului au făcut cu știinţă afirmaţii inexacte în cuprinsul cererii de decontare, fiind necesară continuarea urmăririi pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de săvârșirea acestei fapte în forma autoratului, a instigării sau a complicităţii, după caz”

DNA

“Se constată că suma de 8.116.800 RON (fără TVA) a fost solicitată la rambursare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), dar rambursarea nu s-a efectuat, fiind suspendată datorită acţiunii de control a DLAF”

“Până în prezent (…) nu s-a efectuat nicio rambursare din Fondul European de Dezvoltare Regională, la nivelul Autorităţii de Management pentru POR neexistând niciun document de solicitare în acest sens din partea beneficiarului”

DLAF

10. Responsabilități

“Reprezentanţii MDRT nu au prezentat niciun document din care să rezulte care au fost mijloacele și metodele utilizate pentru a măsura timpul de expunere, în direct și în reluare”

DLAF

“Alegerea procedurii de negociere fundamentată pe un pretins drept de exclusivitate al prestatorului dovedit de Obreja Rudel numai prin adrese nu poate conduce la absolvirea de răspundere penală a angajaţilor MDRT implicaţi în atribuirea contractului, câtă vreme aceștia nu au procedat la verificarea actelor juridice în baza cărora a fost dobândit acest drept”

“Din probele administrate rezultă că reprezentanţii MDRT, încălcându-și cu intenţie atribuţiile de serviciu, au aprobat și efectuat plăţi către prestator în baza contractului, pentru servicii neefectuate. Prin urmare au produs un prejudiciu în valoare de 868.666,37 lei în patrimoniul ministerului, producându-i totodată inculpatului un avantaj material în același cuantum, fapta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu modificările și completările ulterioare cu referire la 248 C.p. și art. 2481 C.p. în forma autoratului pentru reprezentanţii legali ai MDRT și complicităţii pentru Rudel Obreja”

“Toate aceste aspecte impun continuarea urmăririi penale pentru a se stabili dacă modul de atribuire a contractului a respectat dispoziţiile OUG nr. 34/2006”

DNA

11. De ce avem aceste documente

“MDRT, în calitate de autoritate contractantă, avea obligaţia de a solicita de la prestatorul S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L. și a deţine aceste categorii de informaţii pentru a asigura accesul publicului la acestea, garantând, în acest fel, transparenţa în utilizarea fondurilor de publicitate

“Cele două obligaţii ce decurg din dispoziţiile imperative ale legii și din prevederile contractuale au ca scop asigurarea transparenţei în utilizarea fondurilor publice, în cazul contractelor de publicitate. Cu atât mai mult, aceste obligaţii devin mai importante atunci când fondurile provin din Fondul European de Dezvoltare Regională”

Ce ce întîmplă acum în Gala Bute?

Mariana Alexandru, procuror șef adjunct la DNA, autoarea Ordonanţei din decembrie 2013 și cea care preluase conducerea dosarului, s-a pensionat la cerere în septembrie 2014, în circumstanţe încă nelămurite.

Dosarul este continuat de un procuror care a lucrat la caz împreună cu Alexandru și de magistratul Ana Dana, repartizat în dosar. Aproape în fiecare zi, la DNA au loc audieri de martori.

Comentarii (61)Adaugă comentariu

bibi  •  30 septembrie 2014, 7:33

Tolontane,personal te apreciez foarte mult,si ma intreb ,daca nu erai platit [bine ] de puscariasul si turnatorul Voiculescu ,te-ai fi dat la fel peste cap sa faci tu lumina in acest caz? Sant mii de probleme de frauda in Ro.,mai multe venind dinspre PSD ,de care te-asi intreba de ce nu te ocupi cu aceiasi TENACITATE ?

fotbal  •  30 septembrie 2014, 7:48

senatul lucreaza 🙂
http://www.gandul.info/stiri/senatul-a-adoptat-tacit-amendamentul-nicolae-modificarea-din-codul-penal-care-poate-trimite-presa-dupa-gratii-daca-scrie-despre-dosarele-de-coruptie-13355692

anti bibi  •  30 septembrie 2014, 7:57

Bai BIBI fii si tu civilizat daca pina acuma nu ai fost . Da si tu mina in fiecare zi cu SPP-istii de la Palat si da-le BUNA ZIUA !! EU ASA AM FACUT INAINTE SA PLEC . Mai aveti fix 2 luni jumate .

bazileon  •  30 septembrie 2014, 8:01

Asta nu este material legal, ci o betie de cuvinte a la Tudor Octavian. Nu exista nici un fel de probe; oricat de detestabila madam Udrea, e greu s-o infunzi pe aceste „temeiuri”. Desigur, poti sa o condamni daca judeci ca in cazurile Fenechiu, Voiculescu, dupa principiul „curat violare de domiciliu, da’ umflati-l!”.
Un singur exemplu: la punctul 9 ni se explica de ce au refuzat europenii etc. Cel putin asta scrie in titlu. Din textul ce urmeaza aflam doar ca procurorii au cerut ca platile sa fie blocate. Motivele fiind cu totul insuficient si ineficient explicate.
Eu cred ca te cuprinde asa, un soi de surexcitare, cand tu, presa, iaca-ta, contribui, alaturi de procuratura, la intronarea dreptatii, macar ca ar fi mai util un sange rece si o gandire calma si o fereala prudenta de o astfel de asociere; pana la urma nu m-ar mira ca tot jocul sa fie o hora mare de ofiteri acoperiti!

star01  •  30 septembrie 2014, 8:06

@bibi:esti fan al”prezidentiabilei”udrea?…de cati ani se tegiverseaza acest caz?…exista documente incriminatorii iar „dansa”,aagentul 00000 de la „cotarceni” este bine-merci!

dan iordachescu  •  30 septembrie 2014, 8:28

@ bibi/apreciez cele spuse.
@ tolo/ Cred ca deja ati devenit plictisitor cu acest subiect.Nici nu mai am puterea si placerea sa va urmaresc .Ati depasit acel punct critic dintre investigatia jurnalistica si incercarea de a va substitui celor care sunt in masura sa decida adevarul.

doina  •  30 septembrie 2014, 8:33

si procurorilor le e frica sa mentioneze numele lui udrea!!! Tare de tot!!! Dar justitia e independenta, nu?

Diana  •  30 septembrie 2014, 8:42

Foarte bine domnule Tolontan, excelenta munca, asa vad eu presa a 4-a putere in stat. Nu va opriti aici, luati-va si ucenici pe langa dumneavoastra sa aveti si continuitate si forta mai mare. Succes!

Marka Ragnos  •  30 septembrie 2014, 8:43

Domnule Tolontan, felicitari pentru aceste articole.Nu inteleg insa o chestie. De ce nu spuneti absolut nimic despre faptul ca marca Steaua nu mai e la ciobanul puscarias?

Dupa ce CSA a anuntat ca detine marca, am crezut ca presa(astia care chiar sunt ziaristi, nu toti prostii) va scoate niste articole care sa arate si cum acel puscarias infect a furat Steaua. Ca doar nu e secret faptul ca a pus mana pe echipa in contul unei datorii de 2 milioane de dolari. De ce nu scrieti nimic despre asta?

Eu astept si sper ca veti scrie. Sper ca ciobanul puscarias sa mai primeasca alti 10-15 ani si pentru ca a furat Steaua.

ion  •  30 septembrie 2014, 8:47

1. Bute deja s-a dezis de inculpatul Obreja Rudel, a rupt orice legatura. Cam tarziu dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
2. De asemenea Udrea, blonda de la drept a spus: Daca sunt nereguli sau infractiuni sunt la firma organizatoare, nu la minister. Deci nu a exclus nimic 😉 Asta spune tot.

E clar ca acest dosar va ajunge in instanta si mai mult ca sigur ca Obreja va fi condamnat. Ramane de vazut cine il va insoti la parnaie sau pe cine va trage dupa el.

mg  •  30 septembrie 2014, 8:56

bibi, aici nu se face campanie electorala, mai bine citesti EVZ daca te deranjeaza ca e implicata udrea si alti prieteni de pe FB de ai tai .

Toni  •  30 septembrie 2014, 8:56

Nu degeaba iti spui „bibi”…din cauza oamenilor ca tine treaba merge prost in tara asta…daca infractorii fac parte din partidul cu care tu simpatizezi hai sa incercam sa denaturam sau sa aruncam pisica in ograda altuia…toti trebuie sa raspunda pt faptele lor indiferent din ce partid vin daca cazul este de actualitate despre asta se discuta.

Faleatza  •  30 septembrie 2014, 9:08

Nu te mai agita,nici unul din gasca incultului bolsevic sef de clan nu va face puscarie

Valentin  •  30 septembrie 2014, 9:10

Catalin, publicarea unor astfel de informatii urmeaza a fi incriminata? http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18205941-amendamentul-senatorului-psd-serban-nicolae-care-incrimineaza-dezvaluirea-informatii-din-dosarele-penale-fost-adoptat-tacit-senat.htm

mihnea  •  30 septembrie 2014, 9:21

Ai publicat documente care cuprind o multime de nereguli constatate de inspectorii antifrauda si de procurorii DNA. Ma intreb de ce oare dureaza atat sa finalizeze ancheta! Pentru ca e vorba de Udrea! Punct. Justitia nu e independenta! O sa fie in momentul in care Udrea o sa plateasca pentru modul in care a gestionat un megabuget.
Succes

Alexandru  •  30 septembrie 2014, 9:41

Bravo Tolo nu te lasa , imi vine sa turbez cand o vad pe organizatoarea galei mafiotilor afisandu-se ca aparatoare a justitiei si a oamenilor saraci furati de guvern. Oricat de bine ai fi platit nu cred ca e suficient pentru ce faci. Prost platit cred ca e bibi ca postac altfel ar face efortul mintal sa realizeze ca o hotie nu scuza alta hotie.

Gigi  •  30 septembrie 2014, 9:43

Sper ca vuittonista de Plescoi sa ajunga, pana la urma, impreuna cu celalalt, acolo unde le este locul: la Jilava, sa imparta aceeasi celula.

Alexandru  •  30 septembrie 2014, 9:43

Nu se da un test de gramatica la admiterea ca postac la Udrea? eu asa „asi” face. Sau poate ca l-au dat cu EBA

Marius Jurca  •  30 septembrie 2014, 9:44

D-le Catalin Tolontan, cum ramane cu legea aia adoptata tacit de senatori cu condamnarea persoanelor care divulga documente secrete dintr-un dosar? Ar trebui sa aud/vad mai multa inversunare din partea ziaristilor, inclusiv din cauza a ceea ce tocmai ati publicat pe site. Astfel de dezvaluiri vor deveni o rara avis daca si deputatii isi dau girul…
Cu Stima,
M.J.

daniel  •  30 septembrie 2014, 9:47

Pentru ca putine au legatura cu sportul?
Si-acuma, daca nu-s ale pesedeului nu le mai facem, anchetele?

ady  •  30 septembrie 2014, 9:48

Cum Doamne au lalait-o atata timp cu astfel de dovezi? Basescu, citeste si tu documentele!

aliadiere  •  30 septembrie 2014, 9:49

Dl Tolontan, din pacate in Romania sunt foarte multi cetateni care nu au realizat nimic in viata lor, asa ca tot ce le ramane este invidia. Am citit mai multe comentarii, scrise de oameni abjecti, care va judeca pentru salariul pe care il castigati prin munca. Dragi cetateni ganditi-va cata munca sta in spatele articolelor scrise de C. Tolontan, poate realizati ca si cei de la EVZ l-ar plati la fel sau poate mai bine pentru ca aduce profit, mult mai mare fata de salariul sau.

Inchei prin a va spune ca salariul este proportional cu valoarea sa ca jurnalist, asa ca, draga bibi, nu trebuie sa spui ca e platit bine, poti spune ca e platit cu cat merita.

Cătălin Tolontan  •  30 septembrie 2014, 9:57

2, fotbal, 14, valentin, 19, marius jurca: da, pentru publicarea acestor documente putem fi condamnati pe noua lege. Dar e o naivitate sa creada cineva ca presa se va opri din publicarea unor astfel de documente.

4, bazileon: betie de cuvinte la procurori si la inspectorii antifrauda? Justitia e corecta numai atunci cind ii arde pe ceilalti, asa-i? 🙂 Cind se refera la „tabara noastra” e betie de cuvinte…

nea caisa  •  30 septembrie 2014, 10:01

Draga Tolo, multumiri pentru articol, imi dau seama cat este de dificila o astfel de documentare si publicare. Pana la un comentariu mai la obiect, te rog inlocuieste in text denumirea DLAF cu OLAF.

Alexandru  •  30 septembrie 2014, 10:01

Dovada ca Udrea e implicata? Pai uitati-va pe inregistrare la pasajul cu huiduielile cand Bute intreaba publicul de ce o huiduieste ca fara ea gala Bute nu ar fi fost posibila. Sunt 100% convins.

hmmm  •  30 septembrie 2014, 10:19

„8
Diana Says:
September 30th, 2014 at 8:42 am ”

astia sunt postacii gsp, ce greata imi e. mereu, la fiecare articol, aceleasi comentarii, fara pic de inventivitate 😀

acum serios, cui credeti ca vor folosi aceste documente, lasand la o parte razboiul personal? credeti ca publicul larg citeste si, mai ales, intelege ceva din ele? uitati-va cate afisari face acest articol.

dr.brown  •  30 septembrie 2014, 10:39

deci Tontoloane esti platit din Cyprus din fondurile ciordite ale lui Ceasca!fara numar de la Felix!!

GALA FLOTA  •  30 septembrie 2014, 10:42

Sincer, astept procesul in Gala Flota. Daca nu cumva se baga orcile transatlantice si dau cancel la jutitia la comanda, respectiv „independenta” din colonia Romanica. Poate ca, totusi, negociaza cineva cu ei, sa nu se bage. Atunci, o sa citesc cu interes cartea scrisa de tov. comandant Basescu T. cu acul pe sapun; sau ofiterii bolsevici primesc hartie si pix? PS: de Nuti intrebati la dl. Maior, ‘traiti, va explica el dc nu e voie cu fata la ancheta.

Arin Pisiceanu  •  30 septembrie 2014, 10:43

Sa fi tras concluzii gresite?Suspiciunea cu care traim la tot pasul sa ma fi orbit in ce te priveste?Nu stiu,dar imi doresc sa ma fi inselat citind articolul de astazi,asta este ce-mi doresc eu ca cititor doritor de adevar de la Tolontan,aducerea la lumina a faptelor de coruptie,coruptie care guverneaza orice guvernare indiferent de culoarea politica,coruptie care nu permite tarii sa evoluaze economic,coruptie care nu se vrea eradicata cu complicitatea inclusiv a Uniunii Europana,aceasta Uniune care de fapt nu ne vrea o tara producatoare de ceva,industrializata,nu,ne vrea doar consumatori de prodese si servicii financiare care face pana si camataria sa para onesta,care nu vrea decat sa ofere bunastare locuitorilor si marilor multinationale din statele dezvoltate.Imi cer scuze daca divaghez in commenturile mele de la un subiect la altul,pana ieri nu am comentat nici-odata vreun articol,nu am experienta si nu vreau sa plictisesc eventualii interesatii sa citeasca dar am acumulat foarte multa frustrare,ma doare sufletul sa vad cum coruptia nu ne lasa sa avem o perspectiva,sunt scirbit de toata clasa politica care nu urmareste decat propriul interes,care se duce cu jalba-n protap la UE si USA sa ne mai arunce un os din care ei sa scoata maduva si restul il arunca plebei ambalat intr-o cutie pe care scrie caviar.Poate acum intelegi Catalin supararea mea cind simt ca oameni care-i apreciez imi dau impresia ca ei insusi s-au lasat corupti,chiar si ideologic de clasa politica,nu pot sa cred fara sa jicnesc pe nimeni ca mai este cineva care nu a-nteles cum e treba reala cu politicul,fara ideologie,fara viziune,fara interes national,putreda din toate punctele de vedere dar mai ales moral si care tradeaza interesul national zi de zi.De ce nimeni nu are nimic de spus astazi ca in urma cu ceva timp firma de avocatura a lui Sova si Ponta reprezenta ineresele firmelor lu’Udrea si Cocos?Acum sunt dusmani?Pe cine prostesc?Pe foarte multi se pare.Mai vreti exemple?Nu simtiti cum Iohanis va scuipa prin televizor cind declara cu nonsalanta germana(o face sa roseasca si pe Merkel)ca si-a luat 6 case din maditatii?De Macovei care i-a dat posibilitatea lui Basescu ca din poarta Cotroceniului sa urineze pe voi fara consecinte legale oferindu-i imunitate totala?De Udrea care a luat un credit de 3 milioane de euro de la BRD apoi transferindu-l pe numele unui angajat al lui Puiu Popoviciu?Si ca scena sa fie complata am sa fac o referire si la domnul Mircea Diaconu cu riscul de a fi injurat:cum sa fi demnitar,director de taetru si sa-ti angajezi sotia la teatrul unde esti director fara sa fi incompatibil?Pentru mine este o mare enigma.Dar de Cristouiu care pina mai ieri il improsca cu rahat pe Basescu la Ant 3 iar acum il linge la Realitatea si la B1 de l-a facut mai alb decit era?De DNA care ancheteaza da nici el nu mai stie de cand cazul Microsoft si-l scoate pe taraba in prag de alegeri?In interesul cui?Asadar oameni buni asta este clasa politica,mare parte din presa si societatea civila,asazisul stat de drept cu justitia total subordonata interesol,nimeni nu e ce pare a fi si absolut toti nu urmaresc decit bunastarea personala,a strainilor, a oricui altcuiva numai a romaniloir nu.P.S.De cate ori citesc un articol al colegului tau Cristian Geambasu ma-ncearca o placuta teama sa-ncep a-l citi stiind ca are si un final.In definitiv asta este chintesenta jurnalismului in rezboiul poate pierdut in lupta pentru aflarea adevarului.

Vali  •  30 septembrie 2014, 10:46

Atat timp cat mai este basescu presedinte procurorii nu vor misca un deget. A spus-o clar, nutzi e protejata lui. Pe urma mai vedem.

florin  •  30 septembrie 2014, 11:26

E ciudat cum numele ministrului MDRT nu apare nici in primul rechizitoriu, nici in referatul care infirma rechizitoriul, dar al ministrului economiei, da. Cel putin la prima vedere, MDRT condus de Udrea e direct implicat, ca autor al proiectului pentru accesare fonduri europene si singurul responsabil pentru banii cheltuiti. Nu stiu daca decizia de sponsorizare implica si obligatia de a verifica legalitatea folosirii banilor de catre beneficiarul sponsorizarii, cel putin daca nu se dovedeste complicitatea…
E o mizerie toata treaba asta si e ciudat cat de bine documentat e rechizitoriul si cat de eronata e concluzia…
Udrea = tupeu, tupeu, tupeu fara margini… Declaratiile ei cu privire la cazul asta sfideaza bunul simt.
Concluzia : UDREA LA PUSCARIE !!!

radu vasilescu  •  30 septembrie 2014, 11:27

Tolontane,este evident că ,,șeful,, este disperat și ți-a ordonat să ataci din nou.Atacă ,atacă continuu,ocolește cât mai mult adevărul,până când ți se va termina,,cerneala,,!Tu cel mai,,Cinstit,,Independet,,Altruist,,etc.,etc.??? Iți urez din inimă…,,chiftele,,

vasim  •  30 septembrie 2014, 11:33

Felicitari pentru anchetele facute domnule Tolontan!
Totusi trebuie sa stiti cand influentatzi prin actiunile dumneavoastra negativ ancheta!
Trebuie sa stiti cand e necesar ca sa lasati autoritatile sa isi faca treaba.
Eu sunt de parere ca acum trebuie lasati sa lucreze!
Daca doamna Udrea nu va fi anchetata dar toti ceilalti ce au semnat ajung sa fie condamnatzi tot v-ati facut treaba!
De ce ?
Pentru ca nimeni nu o sa mai semneze asemenea acte, iar doamna Udrea si alti politicieni ca si ea nu o sa mai incerce sa organizeze asemenea lucruri pe jumatate ilegale!

marcel zadda  •  30 septembrie 2014, 11:44

bravo! chapeau bas, domnule tolontan!

nu.conteaza  •  30 septembrie 2014, 11:50

BRAVO!!!!!!!!!

Cătălin Tolontan  •  30 septembrie 2014, 12:33

26, hmmm: da, oamenii citesc si astfel de documente. Sint clare, atit de clare cit pot fi niste acte intocmite de specialisti in drept care investigheaza un dosar cu sute de operatiuni.

24, neac caisa:nota de control a ajuns si la OLAF, dar de intocmit a intocmit-o DLAF.

eljijinews  •  30 septembrie 2014, 13:04

tolo…vezi ca ai incalcat legea.. 🙂
te-am auzit la europa fm…despre iohannis.. sorry..dar nu iti impartasesc parerea.daca vei avea vreun post despre asta o sa detaliez mai mult.

jean  •  30 septembrie 2014, 13:08

Tolo, n-ai cu cine….cat tara asta e plina de bibi, care vad lucrurle grave prn ochii fanilor de galerie, cand mereu ai lui sunt cei mai buni si raii sunt ceilalti, asa o sa ne mancam amarul. Multi bibi fac pe lovele ceea ce fac, dar si mai multi bibi o fac din prostie crasa !!!

urzica  •  30 septembrie 2014, 13:13

Niciun „chapeau bas”! Tolontan&company face pe GSP, de luni bune, propaganda anti:PNL,PDL,PMP. Pro PSD si pro cine vrea Varanu’. Adica Tolo e un „Gâde(a)” al presei scrise, oricât ar incerca sa para venit din poarta raiului.Ce moment bun, Cataline, sa faci „pac la războiu”! „Astăzi publicăm, fără nici un comentariu, două documente oficiale de importanţă majoră pentru caz. Ele nu sînt publice, dar e în interesul publicului să le cunoască.” Taman acu’, cand campania prezidentiala e in toi, v-ati dumirit si voi, dupa 3 ani de cautari! Ce coincidenta!

dorel  •  30 septembrie 2014, 14:04

Frumos titlul ! adica noi populimea nu intelegeam din material, trebuia subliniata informatia in stare pura.

Foarte bine…ai prins doua portocale…ridzi si lenutza .. .cu sute de mii…..asteptam sa-i prinzi si pe cei din ciuma rosie….cu milioane sau zeci de milioane…..astia in doi ani au spart pusculita…doar din ultima rectificare rezolva sute milioane..cataline avem asteptari mari ….nu stiu daca mai esti la fel de motivat

haiducul  •  30 septembrie 2014, 14:14

E jenant pentru DNA! Timp de doi ani nu a ajuns la nicio concluzie dupa ce DLAF aproape ca le-a oferit pe tava un dosar bine intocmit!

E evident pentru toata tara asta ca Udrea a fost, este si, probabil, o sa fie protejata, ajutata de Basescu.

Poate ca DNA nu o sa faca nimic pana la alegeri, dar si daca o sa termine dosarul cu Udrea acuzata dupa alegeri, tot nu o sa ma supar.

Important este ca toti sa plateasca daca au furat. Nimeni nu e mai presus de lege. Nu-i asa, Traian Basescu?

sandokan  •  30 septembrie 2014, 14:18

de ce niciun cuvand de COMPLICITATEA LUI BUTE. Totul a fost planificat de cei doi, premeditat, pedeapsa maxima pentru obreja si bute, ce suveica au facut ei cu banii trimisi in Canada si returnati in Romania dupa 2 zile.

ili  •  30 septembrie 2014, 14:48

Pentru mine era suficient articolul asta si daca nu mai exista nici unul. Sincer n-am crezut ca sint atitea infractiuni si probe in dosar.

Congo scrie pe noi daca nu se rezolva ceva!

Alex  •  30 septembrie 2014, 14:50

D-le Tolontan felicitari pentru articol. Udrea va ajunge in puscarie. Vor urma si altii. Tot cazul asta si comentariile de mai sus imi aduc aminte de Copos. Tot asa se lamenta si el atunci. Acum a ajuns unde trebuie.

Documente secrete din Gala Bute publicate de GSP. Vezi notele procurorilor și ale inspectorilor antifraudă | România curată  •  30 septembrie 2014, 15:21

[…] Gazeta Sporturilor a publicat astăzi două documente din Dosarul Galei Bute, din care vă puteți face o imagine destul de clară despre caz. ”Facem publice două documente oficiale de 240 de pagini, care descriu Gala Bute. E vorba de Nota de control a inspectorilor antifraudă de la DLAF și de Ordonanța unui adjunct de șef de secție de la DNA. Inspectorii fondurilor europene și procurorii vorbesc în locul jurnaliștilor”, notează Cătălin Tolontan și Mirela Neag pe tolo.ro. […]

gabi  •  30 septembrie 2014, 15:32

S-o lase mai usor postacii care invoca noul Cod penal. Unde erau cand DNA a aruncat pe piata stenograme care nu se regaseau in rechizitorii? A patit cineva ceva? NU.
Pentru mine, orice investigatie jurnalistica, indiferent de cine e facuta, si care scoate la iveala ilegalitatile faptuite de cei care ne condus, imi face ziua mai buna.

Imi doresc un Tolontan si Neag in fiecare redactie.
Felicitari

Gogu  •  30 septembrie 2014, 15:51

Am lacrimat cand am citit . Bravo !!! Felix ce mai face ? I-ai dus flori , bomboane , pampersi ? Patetic ca intodeauna.

zeus  •  30 septembrie 2014, 16:13

Cum va explicati taraganarea acestui dosar la DNA? Cred ca orice cetatean al acestei tari poate sa raspunda la aceasta intrebare. Pentru nimeni nu este nici un mister.

Iar daca citesti si ceste documente si vezi cate nereguli s-au infaptuit, din prima zi si pana acum, tabloul este intregit.

Imi ramane numai admiratia fata de munca jurnalistilor. Atat. Pentru ca sunt singurii care muncesc.

Cătălin Tolontan  •  30 septembrie 2014, 16:14

47, gogu: pastreaza-ti lacrimile, e posibil sa ai nevoie de ele pentru mai incolo 🙂

48, zeus: multumesc, dar nu sint de acord cu tine, multi oameni lucreaza in justitie la un astfel de dosar si eu cred ca, in ciuda evidentelor taraganari, se va afla adevarul

viorel  •  30 septembrie 2014, 16:37

Jos palaria, domnule Tolontan. Documentele vorbesc de la sine. 1% din bani au fost cheltuiti corect. Sper ca tot atata sa adune si ELENA UDREA la urna. Rusine pentru autoritati.

Comentează