“Circa” se răzbună. Ce va face Primăria cu sala de sport de 60 de milioane de euro

Contestația pentru Marea Sală de sport de la „Lia Manoliu” a fost cîștigată de către cei descalificați. Primăria spune că va lua încă o dată la mînă ofertele tehnice, va întreba firmele și apoi va anunța o decizie.

miercuri, 8 octombrie 2014, 9:53

Contestația pentru Marea Sală de sport de la „Lia Manoliu” a fost cîștigată de către cei descalificați. Primăria spune că va lua încă o dată la mînă ofertele tehnice, va întreba firmele și apoi va anunța o decizie.

Cînd încerci să simplifici complicatul, lucrurile sună astfel: prin decizia numărul 2642, Consilul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis că descalificarea austriecilor de la Strabag în favoarea italienilor de la Astaldi în procesul noii săli de sport a Bucureștiul a fost incorectă.

Consorţiul Strabag – Aecom Ingineria – Comnrod promisese o sală la 55 de milioane de euro, iar Astaldi – Euroconstruct oferiseră o sală de 65 de milioane. Austriecii cîștigaseră.

Iar apoi, la cererea expresă a UCVAP, un organism al Ministerului Finanţelor, Comisia din Primărie revine și-i descalifică pe învingători, oferind construcţia italienilor cu care s-au realizat o groază de proiecte mari sub mandatul lui Sorin Oprescu.

Practic, în această spirală a autorităților, rezultatul inițial se inversează. Ziarul a publicat mai multe articole pe această temă (aici și aici).

Strabag face contestaţie. Totul se derulează în jurul cuvîntului “circa” din caietul de sarcini al sălii, pe care Primăria l-a introdus acolo, “așa se face în proiecte de acest gen”, susţine ea, și care a folosit mai apoi pentru eliminarea austriecilor.

Completul de la CNSC care a judecat contestaţia înaintată de Strabag cere Primăriei Capitalei “să solicite clarificări ambilor ofertanţi și să reanalizeze ofertele depuse, în ceea ce privește justificarea parametrilor tehnici propuși și a modului de respectare a datelor tehnice”. Informaţia rezolvării contestaţiei a apărut ieri pe Hotnews.

Primăria are 10 zile la dispoziţie să conteste această decizie, dar surse din PMB susţin că “acest lucru nu se va întîmpla, dimpotrivă, vom purcede la alcătuirea unei liste de întrebări pe care le vom adresa celor două firme”.

Practic, procesul de achiziţie publică nu se reia de la zero, ci din punctul de după primirea de către Primărie a ofertelor de la firme.

“Vom folosi ocazia pentru a pune mai multe întrebări ca să prevenim litigii ulterioare”, au explicat neoficial cei din Primărie pentru ziar.

Ca să asigure un contract cît mai bun pentru Primărie, sau cel puțin așa spun, funcționarii vor specula și poziţiile publice ale celor două consorţii de pe parcursul contestaţiei, cînd constructorii au dezvăluit reciproc ceea ce consideră a fi slăbiciunile celuilalt proiect.

Abia apoi, în cazul în care comisia din care fac parte trei înalţi funcţionari ai PMB va considera răspunsurile acceptabile și nu va mai descalifica nici o firmă, se va ajunge din nou la punctarea în funcţie de indicatorii finali ai construcţiei. Și la declararea unui cîștigător.

Dar decizia se va lua doar pe cele două proiecte deja înaintate, la care nu se mai pot face modificări.

Bucureștiul este în acest moment singura capitală a unei ţări UE fără o sală multifuncţională modernă, care să găzduiască competiţii sportive sau concerte.

Sala, care se va construi în complexul “Lia Manoliu” în aproximativ un an și cîteva luni de acum înainte, ar urma să aibă 12.000 de locuri. Ea a fost luată în calcul de mai multe federaţii din România, care vor să organizeze turnee finale europene sau mondiale la sporturi precum gimnastica sau handbalul.

 

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Alex  •  8 octombrie 2014, 10:16

Lucrurile se misca in directia buna (spre neplacerea primarului Sorin Oprescu si a oamenilor sai).

Gabi  •  8 octombrie 2014, 12:05

Sa-i „multumim” (!) din inima primarului Oprescu ca a adus Bucurestiul la coada capitalelor europene…Nici curatenie, nici infrastructura, NIMIC… Doar AROGANTA, ZEFLEMEA, SMECHERII si „CAI VERZI PE PERETI”…

cristi  •  8 octombrie 2014, 12:13

asa se practica la licitatiile din romania, se lasa lucrurile ambiguu in caietul de sarcini ca la final beneficiarul cu executantul sa cada la „pace”. altfel cum se explica ca orice bun sau serviciu achizitionat prin licitaie este mai scump cu mult decat unul achizitionat de pe piata libera.

Alexandru Ciubotaru  •  8 octombrie 2014, 12:22

Lucrurile se misca in directia corecta de cand DNA-ul vegheaza indeaproape asupra lor!!!

RUSINE ca trebuie sa fie speriati astfel pentru a fi corecti!!!

Rictus  •  8 octombrie 2014, 12:27

Toate marile companii sunt oricum transpartinice si isi urmaresc, normal, interesul propriu, insa mi-ar place sa aflam si implicatiile politice in acest caz. Cu nume de persoane cu tot, cum ar veni…

Filbert  •  8 octombrie 2014, 20:40

E normal sa descalifice firma care a cerut mai putin, pret mai mic inseamna spaga mai mica.

adi  •  8 octombrie 2014, 20:50

Bucurestiul are cea mai frumoasa macheta ,a unei sali polivalete ,din tara. Pacat ca au intrat Becali si Porcea la inchisoare ca astia se bateau in machete de stadioane : numai 55000 locuri total acoperite ,hoteluri ,sali de recuperare…

altona  •  9 octombrie 2014, 7:45

Imi este greu sa cred ca nici o casa de arhitectura romaneasca nu este in stare sa proiecteze o sala de sport.

cetateanul  •  9 octombrie 2014, 11:22

ce lobby mai face strabag-ul in presa, esti manjit de sus pana jos tolontane. am vazut toti ce lucrari fac austriecii si cate spagi dau sa le fie semnate documentele pentru incheierea lucrarilor de cacao pe care le fac.

Contestaţie la „Lia Manoliu” | Despre uşi  •  13 octombrie 2014, 7:23

[…] ” Decizia numărul 2642, Consilul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis că descalificarea austriecilor de la Strabag în favoarea italienilor de la Astaldi în procesul noii săli de sport a Bucureștiul a fost incorectă. “  … restul articolului pe http://www.tolo.ro. […]

Comentează