Plecări din DNA, peste 100 de dosare vor ieși pe scenă

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

luni, 20 octombrie 2014, 4:29

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Cîteva informații, fără nici o judecată de valoare, fără sensul că ceea ce se întîmplă este bine sau rău. Doar informații. Le marcăm ca atare pe cele confirmate și pe cele neconfirmate încă.

1. CONFIRMAT: În ultimele luni, a avut loc un proces silențios de plecări de procurori importanți din DNA. Pentru că renunțările n-au fost în bloc, ele n-au fost remarcate de media.

”Simpatici sau antipatici, uneori în relații reci chiar între ei, deci fără să alcătuiască o tabără împreună, mai mulți procurori importanți au dispărut din schema instituției într-o perioadă scurtă de timp”, spune cineva care cunoaște bine instituția.

”Da, așa e, au plecat mulți! Iar după pensionarea Marianei Alexandru, adjuncta Secției a II-a, acum în instituție circulă tot mai insistent varianta plecării, în decembrie, a lui Gheorghe Popovici, șeful Secției a I-a a DNA, cea de combatere a corupției”, confirmă o sursă din interior.

Popovici e cel care l-a înlocuit pe Lucian Papici. Întrebat acum cîteva zile de către conducere dacă ar vrea să revină ca șef de secție în cazul plecării lui Popovici, Papici ar fi declinat propunerea.

O altă plecare despre care se vorbește este cea a lui Ion Alexandru, șeful Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari și soțul Marianei Alexandru.

2. NECONFIRMAT: Se încearcă înlocuirea Laurei Codruța Kovesi cu Claudiu Dumitrescu, șeful secției a II-a.

Dumitrescu a venit în DNA recent, fiind numit pe 23 iulie 2013 ca șef de secție, și ar fi fost opțiunea lui Victor Ponta în negocierile cu Traian Băsescu, atunci cînd s-a stabilit echipa de conducere de după plecarea lui Daniel Morar.

3. CONFIRMAT: Procurori special aduși de la Craiova se ocupă de mai multe dosare în care apare numele Elenei Udrea.

Pe fondul plecărilor, structura centrală a fost întărită cu procurori din teritoriu. Cîtorva procurori anticorupție de la serviciul teritorial Craiova, condus de Cosmin Croitoru și Florentina Lungu, li s-au delegat dosarele în care apare numele Elenei Udrea.

Elena Udrea ar fi fost înregistrată discutînd la telefon cu Gheorghe Ștefan chiar de către SRI, cu care DNA a lucrat în dosarul afacerilor primarului din Piatra Neamț.

4. CONFIRMAT: Peste 100 de dosare vor deveni publice în perioada următoare. Dincolo de cazurile deja comunicate opiniei publice și celor urmăriți penal, DNA are un număr mare de dosare în care se fac cercetări avansate și care vor intra pe linie dreaptă la finalul lui 2014 și începutul lui 2015.

5. NECONFIRMAT: Numele lui Sebastian Ghiță ar putea apărea legat de dosarul EADS.

Afacerile din IT ale patronului România TV au intrat și ele în vizor. Fie prin numele fratelui său, fie prin cel al apropiaților, procurorii cercetează implicarea lui Ghiță în cazurile de contracte cu statul.

O altă informație neconfirmată e legată de faptul că Ioana Băsescu ar fi fost audiată ca martor la DNA în Dosarul Nana.

 

Comentarii (49)Adaugă comentariu

Alex  •  20 octombrie 2014, 16:52

Intre timp, unii se intreaba daca sa iasa la vot contra lui Victor Ponta sau nu… ne meritam soarta.

George  •  20 octombrie 2014, 17:12

am învățat în ultimii ani că nicio decizie intermediară nu este de luat în seamă ci doar cea finală. Acum vreun an in dosarul transferurilor toți erau achitați, acum ei sunt condamnați. Totul aruncă o umbră de neîncredere în justiție și nu este vina politicului. Invazia de dosare in campania electorală lasă iar o neîncredere în aceste anchete. Nu sunt împotriva lor, dar nu trebuie să blocheze nici rafinării și nici nu ar fi trebuiit să influențeze campania electorală. Oricum, ce contează în țara asta părerea oamenilor, important este ce fac cei de la putere. Noi suntem niște naivi ănșelați zilnic de ei.

Razvan  •  20 octombrie 2014, 17:18

Astept cu nerabdare sa vad daca prin urmatorul grup de dosare apare si VIDEANU, ocazie cu care DNA-ul ar putea demonstra ca incepe sa fie o instituie neutra si nu o militie politica condusa de Basescu.

Stie cineva cand se mai intampla ceva cu dosarul Ridzi?

Qrazee  •  20 octombrie 2014, 17:24

Tu esti redactor sportiv sau politic? Vezi de treaba ta si nu mai vorbi de DNA ca isi face treaba cum nu a facut-o nimeni niciodata in tara asta.

Cătălin Tolontan  •  20 octombrie 2014, 17:25

3, razvan: toti cei 11 inculpati din dosarul ridzi au fost gasiti vinovati, doi la inchisoare cu executare, printre care si ministrul.

Decizia nu e definitiva, s-a facut recurs.

Saptamina trecuta a fost primul termen la completul de 5 judecatori al Inaltei Curti. S-a aminat.

4, Qrazee: unde scrie ca DNA nu-si face treaba? Intotdeauna am sustinut ca si-o face. Totusi, lectura articolului e conditia necesara a criticii articolului.

OnTheSet  •  20 octombrie 2014, 17:40

M-am saturat de „anchete”.Intru pe GSP ca sa citesc despre henturi,cornere si alte chestii ce tin strict de sport!

Andrei  •  20 octombrie 2014, 17:45

Catalin , si ce se intampla cu procurorii care pleaca ? ei pleaca fiind fortati de cineva sau pleaca fiindca sunt corupti ? iar daca pleaca fiind fortati cineva ar trebui sa faca ceva in privinta asta.

doina  •  20 octombrie 2014, 17:46

parerea mea e ca scenariul e urmatorul: se accelereaza anchetarea taberei adverse (dar se accelereaza tare!!)pleaca procurorii care au lucrat cu kovesi si morar iar din decembrie indiferent cine va iesi presedinte (ponta sau iohanis) se va spune ca justitia e controlata pt ca se vor scoate dosarele taberei basescu si vezi doamne a fost si kovesi inlocuita, au plecat si procurorii buni… si tot asa! si noi visam ca traim in statul de drept.

florin b  •  20 octombrie 2014, 17:50

daca este adevarat ca 100 de dosare vor iesi la suprafata…atunci intreaga clasa politica va fi efectiv maturata.

problema este alta. ce se va intampla dupa alegeri?! dezertarile in masa anunta lucruri sumbre. arata ca oamenilor le este frica de eventuale repercusiuni. pt ca nu va mai fi nimeni la le ia apararea

Mihai Rusu  •  20 octombrie 2014, 17:56

Asteptam dosarul/cauza Dinu Pescariu jr in contextul FRT, in care unii membrii ai Comitetului Director intra sub incidenta legii 78/2000, dar si a complicitatii la protectia vice-presedintelui Dinu Pescariu sen. Nicio stire nu apare pe site-ul FRT in legatura cu afacerea juniorului care afecteaza in mod direct structura (care?) afiliata la FRT precum si pozitia seniorului.

codo  •  20 octombrie 2014, 18:10

@razvan: Dosarul Ritzi e demult in instanta. A fost condamnata, urmeaza apelul.

Rictus  •  20 octombrie 2014, 18:14

Peste 100 de dosare, tare frate! E loc pentru toti parlamentarii vad eu…

Si daca tot se vorbeste de paduri zilele astea, cand il vedem si pe Flutur pe prima pagina?

MIKY  •  20 octombrie 2014, 18:20

Cand o sa-i vina randul lui Videanu, Udrea, Eba si toata gasca pedeleprista( care acum sta acunsa ba si-a mai schimbat si numele de partid ca sa-si piaRDA URMA)…ATUNCI O SA CRED IN JUSTITIE

lover  •  20 octombrie 2014, 18:29

interesanta conversatia hrebenciuc – mitică Iliescu este acest fragment, din care reiese că omul lui mitică din dna era de fapt prietenul unei doamne procuror din dna și că informațiile transmise lui hrebenciuc proveneau din dosarele la care avea acces această doamnă. cin’ să fie? cin’ să fie? cumva o doamnă care a părăsit, recent, intempestiv dna, alegând în mod straniu să se pensioneze în plină glorie? și despre care unii jurnaliști superficiali au crezut că este o victimă a jocurilor de culise politice…

LIESCU DUMITRU: Acum a ramas prietena lui.
VIOREL HREBENCIUC: Nu ma deranjeaza.
ILIESCU DUMITRU: El e un tip din asta foarte corect, munceste mult.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!.
ILIESCU DUMITRU: Nu se lasa pana nu termina materialul.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Si ea are nevoie, ca simt cauzele ei, dar ea probabil, stiind,ca e o relatie intre noi si dumneavoastra, nu i-a dat dosarul.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: in general, ii da toate dosarele. De fapt el ii tine dosarele in fiset. El le tine acolo, are cheia de la fisetul ei.
VIOREL HREBENCIUC: Perfect!
ILIESCU DUMITRU: El le pune in ordine, el le cerceteaza, el e conexiunea cu politia pentru diverse acte.
VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!

Petru  •  20 octombrie 2014, 18:31

Ridzi a trecut la PSD.

duralex  •  20 octombrie 2014, 18:44

dosarul lui mitica de 3 milioane comision, nasul cu 400 mii sponsorizare si renta viagera???de ce tot sunt amanate? televizarile cu lock tv??

adrian_hora  •  20 octombrie 2014, 18:47

@3 razvan atata vreme cat fratele lui este judecat in urma unei anchete a DNA mi se pare cel putin exagerata afirmatia ta.

Cătălin Tolontan, dezvăluire-ȘOC din interiorul DNA: 100 de dosare vor deveni publice | AM Press  •  20 octombrie 2014, 18:50

[…] marcăm ca atare pe cele confirmate și pe cele neconfirmate încă, scrie Cătălin Tolontan, pe blog. 1. CONFIRMAT: În ultimele luni, a avut loc un proces silențios de plecări de procurori […]

Tolontan: ”Se încearcă schimbarea Laurei Codruța Kovesi cu Claudiu Dumitrescu, preferatul lui Ponta” | România curată  •  20 octombrie 2014, 18:55

[…] Tolontan și Mirela Neag dezvăluie pe tolo.ro mai multe schimbări care au loca în cadrul DNA: plecări de procurori, cine sunt cei care vor […]

Moromete  •  20 octombrie 2014, 18:56

Curatenie generala!
Sechestru + puscarie pt toti coruptii!

victor L  •  20 octombrie 2014, 19:04

„Iliescu Dumitru: Ce se intampla? De ce a venit putin speriat la mine atunci? A fost o discutie cu procuroarea si procuroarea a intrebat la ce e…Stiti ce v-am zis de atunci, ca l-am ajutat pe sotul ei intr-o perioada.”
dle Tolontan,
stiti despre ce procuroare e vorba? hai, ca o cam ridicati in slavi.
O indicatie: sotul ei este la sectia militara a parchetului.
Lansati zvonuri nefondate:
-Kovesi nu poate fi inlocuita;
– procurorii nu pleaca de la DNA.

cris  •  20 octombrie 2014, 19:09

100 de dosare, in felul asta poate scade numarul parlamentarilor 🙂

Marius  •  20 octombrie 2014, 19:18

„Cu Ridzi ce se mai aude?”
Este ca un laitmotiv expresia asta; indragita de toti pesedistii; ca si cum o data rostita, ar trebui sa le inchida gura naivilor care cred ca DNA-ul este impartial.

Nu mai conteaza ca Ridzi a fost de mult condamnata; ca DNA-ul si-a facut datoria si in cazul asta.

Ramane insa emblematic pentru multi romani care nu fac un miminum de efort sa se informeze corect si care prefera manipularile de pe la posturile tv.

Marian  •  20 octombrie 2014, 19:51

Eu nu cred o iota iar timpul va confirma spusele mele. Se folosesc de credibilitatea pe care si-a cladit-o Tolontan pentru a parea ca cele spuse sunt si adevarate. Dar, sa le demontam pe rand.
Ni se spune ca l-au adus pe Claudiu Dumitrescu recent in DNA, dar la ei recent inseamna de fapt anul trecut in aprilie, adica acum un an jumatate De ce n-au reusit sa faca inlocuirea lui Kovesi pana acum?….
Ca Sebi Ghita va fi in dosarul EADS, o stiam toti de la Traian Basescu.
Ca vor fi 100 de dosare, se banuia de mult. Numai dosarul EADS are peste 50 de parlamentari actuali
Ca vor s-o inlocuiasca pe Kovesi, se stie de cand a pus-o sefa la DNA.
Ca Elena Udrea a fost ascultata, o stim de la ea.
Iar ca Ioana Basescu a fost martor la DNA nu cred ca e o stire. E martor.
Apa de ploaie….:)

Pistache  •  20 octombrie 2014, 20:11

Poftim ce se intampla cu Ridzi: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18343917-monica-iacob-ridzi-trecut-psd-ponta-2010-roberta-anastase-monica-iacob-ridzi-udrea-doamne-promovate-basescu-care-imbogatesc-din-bani-publici.htm

gabriel mircea  •  20 octombrie 2014, 21:24

oameni buni, daca procurorii care au instrumentat dosarele-indiferent in ce stadiu sunt acestea, chiar daca s-au dictat condamnari- vor fi dovediti ca au probleme cu justitia, coruptie, ofiter acoperit ori altceva, toate aceste dosare vor fi lovite de nulitate si toti cei posibili ori dovediti vinovati vor fi liberi! pentru unii, datorita tergiversarilor cercetarilor, faptele se vor prescrie. tot ce se face acum este praf in ochi pentru alegeri.

Daniel  •  20 octombrie 2014, 21:54

Nu pot inca sa am incredere in justitie, am un dosar complet de vreo 5000 de pagini cu firme fantoma cu furturi masive in instanta la judec Buftea , si procuroul Rotaru claseaza cauza ptr majoritate hotilor lasand toata vina pe un amarat de sofer…

Mihai  •  20 octombrie 2014, 22:31

Pleaca cei care au cate o musca mare pe caciula. Ori anuntati de colegi ca urmeaza la rand, ori ca se simt ei si isi vad de alte treburi. Niste procurori curati si cinstiti nu ar avea de ce sa plece acum de la DNA. Sunt pe val.

Cocos  •  20 octombrie 2014, 22:35

„Iar după pensionarea Mariana Alexandru…” Of, Tolo, Tolo 🙁 Ce agramati citezi tu acolo?

gigel  •  20 octombrie 2014, 22:35

Vine schimbarea si se scot pe taraba dosarele care ar putea fi ingropate de viitoarea conducere politica. Cele cu Udrea si basescu vor fi oricum scoase la mezat. E si asta o strategie…
Succes si felicitari

Cătălin Tolontan  •  20 octombrie 2014, 22:36

24, marian: cine „se folosesc”? Martienii, pedelistii, pesedistii, eschimosii? )) Sigur ca ei sint in spatele acestui scurt articol.

Apropo, in 2009 Ridzi ma acuza ca scriu impotriva ei pentru ca PSD mi-a propus nu stiu ce post de ministru. Acum vad ca ea a trecut in grupul parlamentar al PSD. Uite cum le lamureste timpul, dragutzul, pe toate.

28, mihai: nu stim de ce pleaca. Si pina nu stim, nu scriem.

Marian  •  20 octombrie 2014, 22:43

31
Oamenii sistemului, domnule Tolontan! Ii cunosteti perfect, lucrati cu ei zilnic…:)))

cetateanul ignorat  •  20 octombrie 2014, 23:07

Domnule Tolontan, citind atat articolul dumneavoastra cat si altele pe teme similare resimt atat satisfactia ca mai exista jurnalism de calitate cat si nelinistea privitoare la viitorul nostru, al tuturor.

As avea rugamintea sa organizati, impreuna cu alti reprezentanti ai media, o campanie prin care sa chemati lumea la vot, indeosebi cei scarbiti de toate aceste lupte din politica si justitie.

Este un moment critic si oameni ca dumneavoastra pot face o diferenta foarte mare.

Este momentul sa ne exprimam opinia prin vot(indiferent in favoarea cui) si sa dam un semnal ca justitia trebuie protejata!

romanul  •  20 octombrie 2014, 23:27

Ce lupte se duc acum in DNA! E agitatie mare acolo, si la usa, si in interior.

florin  •  20 octombrie 2014, 23:35

Tolo, back in business. Daca as fi procuror la DNA si io as avea incredere in tine sa-ti dau informatii din interior…

Ionut  •  20 octombrie 2014, 23:42

cred cateodata ca vrei sa acoperi mizeria de la PSD cuu Elena Udrea.
Oricum nimeni nu-i mai presus de lege
Nu uitati ca cel care a creat DNA ,Traian Basescu…..macar din punctul asta de vedere merita respect.
Nu cred ca Basescu poate fi acuzat de ceva…..poate prea impulsiv
Diferenta mare intre el si Iliescu
Ar fi minunat daca a-i scrie despre realizarile lui?

Cătălin Tolontan  •  20 octombrie 2014, 23:50

32, marian: sigur, tocmai de aceea am fost atit de atacati de sistem pentru ca lucram cu sistemul. Sesizati contradictia interna a logicii dvs.

dan  •  21 octombrie 2014, 0:17

Nu stiu ce sa cred cu aceasta campanie de dosare a DNA?! Am o retinere in a ma entuziasma pentru ca simt ca momentul ales nu e cel mai potrivit. Campania electorala a trecut pe un plan secund, parca nici nu exista. Peste tot numai urmariti penali. M-as bucura pentru curatenia inceputa daca nu s-ar ascunde alte manipulari in spatele actiunilor DNA. Sau poate am devenit bolnavi de scenarita…

Șobolănimea contraatacă | România curată  •  21 octombrie 2014, 2:42

[…] Tolontan scrie că se încearcă schimbarea lui Kovesi de la șefia DNA cu procurorul agreat de Ponta, […]

george  •  21 octombrie 2014, 7:27

domnule Rusu
de ce vreți ca siteul FRT să scrie de un anume Pescariu ? Lăsați siteurile de specialitate să se ocupe de sport, nu de mizeria din justiție. Credeîi că dacă vor fi ceva arestări asta înseamnă că se face justiție ? Orice afacere de la 10.000 E in sus conține bani de șpagă. Să-și facă ministerul de justiție site iar cele de sport să rămână des port. Dacă un tânăr citește numai de furăciuni, va mai face sport de performanță ?

vox  •  21 octombrie 2014, 8:14

SINGURA si ultima solutie>
1. alegeri generale anticipate, parlamentare si locale(traseismul interzis)
2.limitarea nr. de mandate la 2
3. 2 camere a 300 de parlamentari

daniel  •  21 octombrie 2014, 8:52

Daca o sa se confirme aceste informatii inseamna ca procurorii se pregatesc de schimbare. Iar cantecul de lebada al lui Kovesi se aude in cele patru zari.

Marian  •  21 octombrie 2014, 10:16

37
Domnule Tolontan, daca lucrand pe bani uriasi cu Voiculescu nu inseamna ca lucrezi cu sistemul sau sa-l extragi pe Voiculescu din sistem doar pentru a parea ca esti de cealalta baricada nu sunt fracturi de logica, atunci inseamna ca Victor Ponta isi doreste independenta justitiei si iubeste DNA-ul…;)

Gheo  •  21 octombrie 2014, 10:53

Ce grup infractional organizat conduce Romania. Cel mai cinstit guvern. Cinstit de hotzi cu saci de bani. Interlopii nu mai stau la parnaie, stau in arest la domiciliu. Ar trebui redenumit, arest la palat sau la castel.

Axioma  •  21 octombrie 2014, 10:54

Nu stiu de ce aceasta suparare !
Se stia ca Ponta este marioneta mafiei PSD care a distrus Romania dupa 1990 !
Orice politician ajuns la puscarie este un castig pentru Romania !
Aici nu mai exista tabere adverse !
Aici sunt toti parnaiasi !

sorin  •  21 octombrie 2014, 13:21

Informatii tari, DNA slab!

mihai  •  21 octombrie 2014, 22:17

Nu cred ca ma insel, dar am senzatia ca toata clasa politica de stanga e inregistrata pe bune in timp ce gasca lui Basescu e ascultata, dar degeaba. Corect?!

mike  •  23 octombrie 2014, 6:54

incet incet intraq trei sferturi de populatie la puscarie!nu ca n-ar merita…

Șobolănimea contraatacă  •  24 octombrie 2014, 9:36

[…] dosarele astea să fie notorii, să nu le mai poată mușamaliza ulterior chiar așa ușor. Când Tolontan scrie că se încearcă schimbarea lui Kovesi de la șefia DNA cu procurorul agreat de Ponta, […]

Comentează