Servicii secrete și alegeri libere

Cum li se întîmplă de fiecare dată muritorilor.

vineri, 31 octombrie 2014, 1:39

Cum li se întîmplă de fiecare dată muritorilor.

Figura publică a lui Crin Antonescu s-a ofilit și au apărut cearcăne.

Însă amintirea candidaturii lui din 2009 a rămas. Acum cinci ani, 20% din electorat a fost motivat de inventivitatea lui. Locul 3 din 2009 va fi cu greu egalat în 2014 de scorurile cumulate ale locurilor 3-4-5-6. Unul cît patru la un loc, asta a reuși Crin.

Cu cine vom vota duminică? Cu cine simțim. Ca în fiecare an, pun aici linkul de la testul de vot de pe siteul Open Politics, care se bazează pe programele și declarațiile candidaților. E un ghidaj, măcar vă veți amuza.

Dar în numele a ce votăm? Cum alegem? Aici e mai complicat și, în fond, logic ar fi ca asta să ne întrebăm întîi. Cu mai bine de o lună în urmă,  Crin Antonescu a fost la Rareș Bogdan, la Realitatea TV. A scăpat un rubin pe jos.

A fost ultima sa apariție publică. După care fostul președinte PNL care s-a retras, lăsînd campania să curgă. Pe ecran, Antonescu părea detașat și răspîndea acel aer caracteristic, cu cravata într-o parte, ca o ipotenuză desprinsă dintr-un triunghi descleiat. Arăta, cum să zic, împrăștiat și nepregătit, stare din care au ieșit cele mai bune momente ale carierei sale.

Realizatorul îl întreabă pe Crin cum alege el între candidați. Care-i criteriul. ”M-am gîndit de multe ori la acest lucru”, spune liberalul.

”În dimineața zilei în care ajungi președinte, în biroul acela mare de la Controceni intră niște domni”, zice Antonescu. Fostul candidat povestea un vis care pentru el trecuse. ”Domnii vin lîngă tine și-ți pun pe tavă totul”.

Rareș Bogdan îl oprește: ”Cum totul?”. ”Totul, domnule Bogdan. Ai multe lucruri pe acea tavă. Documente, putere, date… Eu vreau să-l votez pe cel care va spune <Nu, mulțumesc!> puterii absolute și care va folosi cu măsură ce va primi. Acela e testul meu de încredere pentru președintele României”, a zis Antonescu.

Mi-am notat momentul și am zis că va rămîne doar o inspirație frumoasă a unui om mîngîiat de propria înfrîngere. Cînd ești ziarist, aduni momentele ca pe niște capace de borcane vechi de zacuscă, oi vedea ce faci mai tîrziu.

Crin n-a avut pretenția să dea vreun mesaj pentru această competiție prezidențială la care n-a participat din proprie voință, deși acum un an era dat drept ”președinte cert”. Și uite cum fraza marelui absent al campaniei capătă sens taman cu cîteva zile înainte de vot.

E ușor să aruncăm în ridicol scandalul legat de serviciile secrete. Ne ajută și poziția președintelui Traian Băsescu, care s-a pus în situația de a fi singurul șef de stat din istorie care acuză recepția unui hotel de implicare în lupta electorală. Industria ospitalității joacă murdar!

Ai senzația că dacă luni, cînd președintele Băsescu i-a chemat cu bastistele la ei pe șefii serviciilor, ”civili, dar și executivi!”, aceștia nu vor da răspunsurile corecte, se va lăsa cu un răzbel franco-român. Șeful statului îl va convoca pe generalul Oprea și gloriosul intendent va declara război colegilor lui, băieții cu fireturi de generali, care parchează mașinile în fața hotelului Bristol din Paris.

Ar fi însă total neproductiv să ne amuzăm și atît. Pentru că tulburarea emoțională a președintelui va trece, iar tema va rămîne. Dorința lui Traian Băsescu de a-i beli pe toți cei care nu cred în Elena Udrea se va stinge amar, undeva în urmă.  Ce joase au fost insinuarea la adresa Sorina Matei și trimiterea aiuritoare la Emil Hurezeanu!

Dar temele importante îi vor supraviețui. Cum li se întîmplă de fiecare dată muritorilor. Articolul lui Dan Tăpălagă ar fi un început ca să vadă o altă perspectivă asupra moștenirii.

Există două lucruri care poate merită spuse despre serviciile secrete:

1. Reoxigenarea României, prin actele de justiție care readuc încrederea oamenilor că ceva se poate schimba, n-ar fi fost posibilă fără servicii. Și nu e vorba doar despre cooperarea vizibilă cu DNA.

Serviciile au și rolul de a analiza starea unei societăți, de a asculta cu galena la calorifer temperatura unei nații. Ele trebuie să se racordeze la ceea ce istoricii numesc ”inteligență superioară”, nu numaidecît cea a elitelor, ci mai degrabă inteligența exasperărilor și speranțelor generațiilor care se succed.

Cam în ultimi doi ani a apărut în România o altă interpretare nu doar a infracțiunilor, ci și a ”normalului” social. Printre afacerile făcute de facțiunile lor lacome, printre luptele dintre ele, serviciile au găsit resursele de a înțelege, într-un sfîrșit, că ne facem praf cu toții dacă vom continua să acționăm așa! O fi fost și impulsul extern, desigur, dar ele au preluat practic voința de schimbare a societății și au conceptualizat-o.

Pare vag, sună ca și cum m-am încurcat în formulări prețioase. Dar dacă azi nu ni se pare acceptabil ca hoții să ne conducă,  dacă nu mai sîntem resemnați, asta nu e doar pentru că cetățenii s-au înfuriat de-a binelea și pentru că presa a avut un mare rol în expunerea corupției, ci și pentru că niște forțe care au mijloacele și obligația legală au început să acționeze sincronizat!

2. Ca să-și îndeplinească scopul, serviciile trebuie să se obișnuiască, în dezbaterea publică, cu distanța critică și cu un control viitor făcut ca lumea, nu precum cel de azi. Să fii, cu toată forța miilor de agenți secreți, de partea binelui nu e doar extrem de relativ, ci și primejdios.

Serviciile noastre, analiza lui Lucian Davidescu deschide un geam, sînt scumpe, însă avînd în vedere cîtă treabă ar avea de făcut poate că sînt niște costuri pe care merită să se suportăm.

Însă prețul împovărător ale serviciilor asupra noastră e acela că, în principiu, ele știu tot. Mai mult decît ar avea voie și nevoie.

SRI, SIE, SPP, STS și celelate ințiale pot afirma chiar, precum Chris Anderson, redactorul șef de la ”Wired” că ”nu mai avem nevoie de teorii sau de modele de interpretare de vreme ce companii precum Google dețin o abundență de date”. Ce vrea să spună Anderson?

Că, știind tot despre siteurile pe care intră, cumpărăturile pe care le fac cu cardurile, stațiile de metrou unde urcă și benzinăriile unde alimentează, totul despre numerele pe care le sună, companiile știu tot despre fiecare om. Imaginați-vă ce știu serviciile secrete!

Anderson proclamă: ”Gata cu teoriile despre comportamentul uman! Noi putem identifica și măsura cu o fidelitate fără egal ce fac oamenii. Nu mai contează de ce o fac. Cu suficiente date, informațiile vorbesc de la sine”.  Altfel zis, nu mai e nevoie de sondaje, panelul este populația însăși.

Răspunzîndu-i lui Anderson, filozoful german Byung-Chul Han are cîteva pagini fabuloase despre păcăleala ”informației totale”, pagini pe care orice serviciu din România ar putea să le lipească pe pereți, la lifturi. Filozoful susține că ”o gîndire propulsată de date nu există. Propulsată de date este doar aritmetica”.

Informațiile în sine sînt pozitive, crede Han, însă ”masa de informații sporește entropia lumii, ba chiar debitul de zgomote”. Ceea ce este bazat exclusiv de informație, fără o analiză și un discernămînt, nu produce cunoaștere. ”De informații doar se ia la cunoștință. Dar cunoștința nu e cunoaștere”.

Prinse în nirvana informațiilor, serviciile sînt datoare să țină minte asta: ele au informațiile, dar secretele se transformă în cunoaștere și în bine public doar dacă respectă legea. Legea clarifică lumea, nu informațiile.

Iar Crin Antonescu a avut dreptate. Testul real pentru duminică este acesta: cine poate zîmbi și cine poate lua de pe tavă doar ceea ce are dreptul, doar ceea ce ne poate folosi tuturor, acela merită să fie președintele României.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

doina  •  31 octombrie 2014, 13:52

Basescu a luat doar ce i-a trebuit lui si clanului udrea-cocos. De ce credeti ca au divortat fix dupa ce s-a auzit de Microsoft pe la dna?

Asta n-ar fi nimic dar atitia ani au fost persoane publice care I-au ridicat statuie lui si madamei (am revazut imagini cu udrea, ungureanu la revista 22. ce penibili imi par acum…) si inca ii mai crediteaza.

Abia asta mi se pare trist tare ca nu am avut o societate civila care sa-l puna la punct hotarit ci s-au scaldat toti in aceeasi mizerie

jj  •  31 octombrie 2014, 14:06

Un hotel care face publice facturi : ori e nasol ori o face la comanda .
Au cumva si microfoane in camere ?

lord belial  •  31 octombrie 2014, 14:06

niciunul, man. niciunul. atita doar ca noi, tinerii hipsteri, o sa o votam pe macovei, desi ne e sila cind ne amintim cita umbra a facut lui basescu. dar vrem sa vedem si noi cum ar fi cu o femeie la conducere, in tara asta.

Tolontan: Dorința lui Traian Băsescu de a-i beli pe toți cei care nu cred în Elena Udrea se va stinge amar | Pagina de Politică | Parte din familia RV  •  31 octombrie 2014, 14:13

[…] E ușor să aruncăm în ridicol scandalul legat de serviciile secrete. Ne ajută și poziția președintelui Traian Băsescu, care s-a pus în situația de a fi singurul șef de stat din istorie care acuză recepția unui hotel de implicare în lupta electorală, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan într-un editorial pe blogul său. […]

jj  •  31 octombrie 2014, 14:18

Mare lipsa de CARACTER aveti dle Tolontan si pe masura ce trece timpul e din ce in ce mai vizibil ca lucrati doar la comanda la care se adauga URA PATIMASA impotriva unora . Ghici care !!
Coloana dreapta e ceva dificil !!!

eh na  •  31 octombrie 2014, 14:27

deci Monica Macovei

Marian  •  31 octombrie 2014, 14:35

Va scriu si eu avand in vedere ca ramaneti tot mai necitit, ca sa nu spun singur. Traian Basescu lasa in urma 10 de reforme care astazi le vedem in fiecare zi prin actiunile justitiei. Domnia voastra n-ati facut nimic altceva in acesti ani decat sa va inrolati pecuniar in tabara mafiei. Cam asta e tot! O zi buna, vorbim in 2016!…

Pentru cine votez eu? | Tolontan: Dorința lui Traian Băsescu de a-i beli pe toți cei care nu cred în Elena Udrea se va stinge amar  •  31 octombrie 2014, 14:35

[…] E ușor să aruncăm în ridicol scandalul legat de serviciile secrete. Ne ajută și poziția președintelui Traian Băsescu, care s-a pus în situația de a fi singurul șef de stat din istorie care acuză recepția unui hotel de implicare în lupta electorală, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan într-un editorial pe blogul său. […]

dan  •  31 octombrie 2014, 14:40

Domnule Tolontan,cu respect va felicit pentru articol!

Sunt convins ca stiti mult mai multe decat ne spuneti dar va multumesc pentru crampeie. Cine are ochi sa citeasca, minte sa analizeze…isi da seama unde suntem si spre ce ne indreptam. Toate cele bune.

Cătălin Tolontan  •  31 octombrie 2014, 14:41

7, marian: stiti, in 2002, cind noi scriam despre Cazul Loteria, Traian Basescu nici nu devenise presedinte.

Si noi sustineam, in neincrederea, agresiunile si mistoul general, ca in Romania va veni vremea cind justitia va conta. Acum 12 ani!

https://www.tolo.ro/2014/09/19/a-avut-curajul-sa-vorbeasca-nu-mai-avem-inca-20-de-ani-sa-vindecam-romania-s-o-facem-repede/

In 2006, cind am publicat prima parte a investigatiei din Dosarul Transferurilor, eram luati peste picior. Dar am crezut ca justitia va face lumina. Citi oameni faceau ceva pentru asta acum 8 ani si citi credeau? Noi am facut!

Asta ca aveti dreptul sa fiti in dezacord, aveti deptul sa credeti si sa spuneti inclusiv pe acest blog orice despre mine, dar nu aveti nici un drept sa ne dati lectii noua ca nu am fi crezut in justitie.

Multumesc!

Valentin Vasile  •  31 octombrie 2014, 14:42

Ceva despre Bashar al-Asaad? Sigur si ala are cate o replica simpatica dimineata, dupa ce se spala pe dinti… Sau azi doar despre Crin?

lord belial  •  31 octombrie 2014, 14:53

o sa votez monica macovei nu doar pt ca e o femeie jignita de seful statului (pt competitia directa cu udrea), ci pt ca, inca din 2008, s-a opus exploatarii cu cianura de la rosia montana.

o sa votez cu macovei pt ca sper ca, scapata de sub influenta pdl-ului, dna-l va inceta sa fie doar un aparat represiv pt ”adversarii sistemului aka partidului la conducere” si va incepe sa condamne si PDListi din aia grei.

ar putea incepe chiar cu udrea, she of the gala bute fame.

Basencu  •  31 octombrie 2014, 14:55

In 2004 am ajutat impreuna cu turturica sa vina la putere unul care a luat totul de pe tava, mai mult ne a umblat in buzunare cu manutele lui tremurande.
N-ai auzit ca Elena nu e implicata in dosare, ce insisti?!

Gala bute e nimic pe langa restituirile de terenuri si despagubirile cardite de la ANRP.

Justitia e pe picioarele ei. Ziaristii s o lase n pace, ca o bulversati.

Scrie de Banel nu de Udrea!

Andrei  •  31 octombrie 2014, 15:02

Cataline, cred ca acum ne e clar la toti de cine va erau ascultate telefoanele.

Daca „doamna” Udrea e prietena la catarama cu sefa DIICOT …

Alex Popescu  •  31 octombrie 2014, 15:10

Parerea mea e ca au fost filate de companii private care se ocupa de aceste lucruri. e clar ca se urmareste atacul la basescu (udrea fiind o marioneta). ca si asta e atat de destept incat sare in apararea lui udrea de parca ar fii purtatorul ei de cuvant… se acuza singur… insa cred ca au fost facute si pastrate in caz de „ceva” nu cred ca se stia din februarie ca udrea va candida la presedentie…

oricum mi se pare un atac prost pus la punct… nu arata nimic pozele… insa cei atacati s-au aparat si mai prost… cel putin asa mi se pare mie… se balbaie groaznic…

eu personal mi-as dorii ca udrea sa devina presedinte… are gusturi rafinate ca cele ale lui woody allen (hotelul bristol fiind locatia la care trage cand merge la paris – 300-400 euro cea mai ieftina camera la oferta – hotelul a apartu si in filmul Midnight in Paris).

nu ne-am dorii toti romanii un presedinte asa rafinat si sofisticat cand noi resul muncim din greu sa avem ce pune pe masa… nici macar gandindu-ne la cariere si aletele…

RESPECT!

Will Wall  •  31 octombrie 2014, 15:10

Basescu a reformat justitia ? Ori sunteti naivi ori nenorociti. A subjugat justitia cum nu a facut nimeni dupa 90. Impreuna cu slugile (Macovei, Kovesi, etc.) Doar atat sper. Sa plateasca factura incepand din ianuarie 2015.

dan  •  31 octombrie 2014, 15:16

sa ia doar ce are dreptul? are dreptul (legal) la tot ce e pe tava aia. dreptul moral si-l stabileste singur.

daca crin vrea sa ma faca sa cred acuma, asa lacramos cum e el saracu la ora asta, ca, vezi-doamne, el ar fi luat mai putin… era sa cad de pe scaun de ris.

Cătălin Tolontan  •  31 octombrie 2014, 15:17

17, dan: tava e o metafora

fanulumocanu  •  31 octombrie 2014, 15:42

Excelent textul.

Dar cu „secretele se transformă în cunoaștere și în bine public doar dacă respectă legea” nu sunt deloc de acord. Doar daca te-ai referit la lege in sensul moralei.

Nu cred ca un serviciu secret eficient poate sa fie legal intotdeauna, dar sigur sigur trebuie sa fie moral.

Legiuitorul poate face ca orice sa devina legal dar sa contravina binelui.

Iar revenim la discutia cu Parlamentul puternic ca organ de echilibru in stat.Problema e cum il obtii, si invariabil ajungem la concluzia ca doar o societate sanatoasa cu repere solide fabrica anticorpi si institutii valide.

Gicu  •  31 octombrie 2014, 15:43

@lord belial
O sa fac si eu la fel, dar cine intra in turul 2 e cam batut in cuie din pacate. O logica simpla… hotul cel mai mare apare pe fiecare panou, la fiecare pas, pe fiecare copac… Multi, probabil, nici n-au auzit de Macovei.

Cătălin Tolontan  •  31 octombrie 2014, 15:45

19 fanulmocanu: ”Nu cred ca un serviciu secret eficient poate sa fie legal intotdeauna”. Trebuie sa lucreze in limitele pe care i le fixeaza legea!

Cind falsifica un CNP, sa zicem, normal ca asta nu e legal pentru un cetatean, dar e legal pentru un serviciu. Dar sa-si construiasca societati economice si sa spele bani, asta nu e legal. Sa infiltreze oameni in politica, de asemenea nu e legal.

Bogdan  •  31 octombrie 2014, 15:47

De exemplu cineva care a desfiintat un serviciu secret care ii urmarea pe magistrati si i-a sigilat arhiva cand a devenit ministru ar trece testul tavii al lui Crin? 🙂

fanulumocanu  •  31 octombrie 2014, 16:09

21.Catalin Tolontan, dar nu e acoperitor, nu poti fi sigur ca respectand legea informatia se transforma in bine public. Pentru ca insasi legea e facuta de oameni care s-ar putea sa n-aiba toata poza. Un serviciu poate sa fie suficient de manipulator incat sa-si provoace cadrul legal. Si-atunci ultima frontiera e moralitatea.

dan  •  31 octombrie 2014, 16:10

Super ideile lui Byung-Chul Han, mie mi se par foarte corecte in contextul in care traim azi.

Multumim pentru articol, retin „inteligența exasperărilor și speranțelor generațiilor”, cautam de mult o formula penmtru a inlocui sintagma de „constiinta colectiva”.

Logica economica  •  31 octombrie 2014, 16:28

Niciodata in istorie Securitatea nu a facut politie morala, intr-un sens autentic al cuvantului, asta tine de educatie, institutii religioase, altceva. Aveti un exemplu de tara in care serviciile secrete au jucat un rol curativ in administratie?
Adevarul este de fapt invers. Serviciile secrete supra-dimensionate reprezinta de fapt un sub-produs al unei administratii corupte, al unui stat degenerat si care isi exploateaza contribuabilii pana la limita rezistentei. Doar statele nedemocratice au nevoie de structuri de forta atat de mari. Datele lui Lucian Davidescu puse intr-un grafic.
http://logec.ro/o-tara-de-agenti-secreti/

cristiana dogaru  •  31 octombrie 2014, 16:32

„Serviciile noastre sunt scumpe dar, având în vedere câtă treaba au, poate ar trebui sa ne asumam acest cost”. AM OBIECȚII SERIOASE AICI. În primul rand, preocupările anticorupție sunt mai recente, de când corupția a fost inclusa la amenințări pentru siguranța națională.

Pana atunci personalul era tot foarte numeros, de 20 de ori peste ITALIA cum spune Davidescu, raportat la numărul de locuitori, și în Italia e de asemenea treaba pentru servicii…iar salariile și alocările bugetare pentru servicii nu au crescut recent…

sa nu cădem în zona Corut, idealizand misiunea nobila a serviciilor…e cea mai solida sinecura din România….asta ca nu mai pomenesc de zona lor de business și de cea de influențare a deciziei politice

George  •  31 octombrie 2014, 16:33

Trista soarta pentru Sorina Matei, altfel o ziarista foarte inteligenta…
A trecut de mult de granita jurnalismului si l-a sustinut pe Basescu in ultimii ani asa cum nu face nicicum un jurnalist ce cauta doar adevarul.
Iar acum stapanul scuipa cu dispret pe fostul sclav pe care l-a folosit de atatea ori. Asta e soarta s c l a v i l o r – aviz si altor „jurnalisti” care de pe acum se pregatesc cu sarg sa-l linga (scuzati expresia) pe viitorul presedinte. Nimic nu e mai penibil decat sa-l vezi pe un jurnalist cum il ridica in slavi pe un presedinte chiar si atunci cand acesta greseste grav.

cristiana pricop  •  31 octombrie 2014, 16:44

VOT NUL pentru candidati NULI
– MAREA DRAMA este ca Ponta acest mafiot rosu NU ARE CONTRACANDIDAT – decat alti MAFIOTI
– oricine va fi ales reprezinta subconstientul nostru colectiv – care pare inca bantuit de demoni, de monstri — si unul dintre acesti demoni va fi ales
– UNICUL politician aproape de CINSTE si ONOARE- d-l Crin Antonescu – a fost eliminat de SISTEMUL corupt si de nemernicii necinstiti
– de aceea eu imi voi anula votul
– ca sa nu girez prin vot pe NICIUNUL

Gabriel  •  31 octombrie 2014, 16:49

Votez Iohannis! E momentul sa schimbam ceva, sa ne rupem rezonabil de trecut. Hai Romania!

Alexandru  •  31 octombrie 2014, 17:38

Imi pare rau ca anul asta nu o sa pot sa il aleg pe Crin Antonescu. Cred ca ar fi fost un presedinte bun, cu siguranta mai bun decat ceea ce avem azi sau decat toti cei care candideaza in prezent.

pawn  •  31 octombrie 2014, 18:32

dincolo de toata betia asta de cuvinte (din care nici el nu intelege nimic) basistul de tolontan este…exasperat, ingrozitor de nervos si cu…mancarime la limba si la mana :))
el trebuie sa scrie, frate, sa-i impinga pe romanii aia indolenti, care nu vor sa iasa din case si s-o voteze pe macovei! sau pe udrea, sau pe iohannis.
adica tinteste un public de 1000 de oameni? mda, cam asa.
drum bun spre congo!

Mergeti la vot !  •  31 octombrie 2014, 19:01

Dle Tolontan, articol foarte slab, ma asteptam la altceva de la dv, cu o zii inaintea alegerilor.

Haideti sa prezentam faptele: Basescu va ramane cel mai bun si productiv presedinte din istoria postcomunista a Romaniei, si indiferent cine ii va urma, nu se va ridica la nivelul lui ( poate doar Macovei) . Basescu a revolutionat justitia, a intarit servicile, daca vorbiti de servicii Dle Tolontan. Progresele facute in Justitie depasesc cu mult progresele din alte domenii controlate de mafia PSD-ista. Dar nu luati drept batute in cuie aceste progrese, odata marioneta penalilor, (stim cu totii cine este ) impreuna cu mafia lor vor ajunge la cotroceni, totul se va naruii ca un castel de nisip, iar spectrul Ungariei si faptul ca in curand vi se pregateste dvs presei o mare BOTNITA , ar fi trebuit sa va mobilizeze pe dvs presa asta independenta atat cat a mai ramas, sa luati atitudine si sa scrieti altfel de articole. Dar iti trebuie un anume tip de caracter sa ai puterea sa spui lucrurilor pe nume.
Daca tot ati intrat in politica, pe cand un articol despre cei 600 de penali care bantuie prin parlamentul romaniei, ocupandu-se de interesele lor personale si de gasca, platiti din buzunarele noastre.

dariu  •  31 octombrie 2014, 19:12

asta e rezultatul meu la open politics: http://i.imgur.com/IUocrG0.jpg

bazileon  •  31 octombrie 2014, 19:57

Cine crede ca justitia noastra s-a reformat – si inca multumita lui Basescu, n-a intalnit-o (si sa speram ca va „manca” aceasta inprejurare).
Altminteri nu inteleg nimic din aticol. Dar imi amintesc ce bune erau serviciile secrete pentru Traian & Elena cand erau ascultate si inregistrate comisiile parlamentare, ori cand (aproape) toata Evropa a sarit ca un singur om sa-l mentina pe B. la Cotroceni. Sictir si scarba, aleluia si-un praz verde.
Ca o ultima observatie: cat de frecventabil a devenit Qaqaraw, aka Antonescu, Crin Antonescu, dupa ce a murit (politic): pana si „sefu statuii” il simpatizeaza acum!

florin  •  31 octombrie 2014, 20:21

Jos palaria pentru articol, cu toate ca are o doza foarte mare de optimism. „Cetatenii s-au infuriat de-a binelea”. Oare? „Serviciile si-au dat seama ca asa nu se mai poate”.Sa dea Dumnezeu… Anchetele Microsoft si EADS au inceput de-afara, DNA-ul si serviciile erau obligate sa se miste. Factorul extern a contat decisiv. Dosarul retrocedarilor de paduri ma face si pe mine sa cred ca incet, incet se aprinde lumina.
Crin Antonescu a pierdut niste batalii, infrangeri dureroase, dar una din bataliile decisive se da poimaine si peste doua saptamani. Sunt convins ca ruptura dintre el si Iohannis e doar mimata, pentru a-l feri pe Iohannis de propaganda anti-Antonescu ce cuprinsese mare parte din presa si opinia publica. Dar daca PSD-ul ia si presedintia, razboiul va fi pierdut.Si va fi numai vina lui Antonescu… si a noastra.

florin  •  31 octombrie 2014, 20:28

Uitasem… A dat si Guran una tare de tot. Cica Basescu e jucator de poker. Si intotdeauna da cu sec. Daca are carte mai proasta, rastoarna masa 🙂 Tare, tare, tare…

marian0904  •  31 octombrie 2014, 23:23

Bravo Tolo! Si sa ne inchipuim si ca tanti Kovesi, atunci cand va primi inregistrarea unei convorbiri cu unul care provoaca subiectul machit, va refuza piesa. Nu! Omul nostru a tras apa (asa cum observai acum cateva luni), deci nu era total dus. Isi mai dadea seama ca vorbeste ce nu trebuie! Cam rapida schimbarea de la Macovei la Crin. De la razboi (cum posteaza unul mai sus) la exercitarea puterii cu masura. Doare?

dudu  •  1 noiembrie 2014, 0:03

Serviciile i-au pus pe tava lui Ponta capetele lui Sova si Hrebenciuc. Cel mai probabil, tot serviciile au filat-o pe madam Udrea la Paris. Serviciile au infiltrat politicul, presa, justitia. Si cand spun asta, ma gandesc in primul rand la cei pe care i-am dibuit la nivel local, in judetul in care locuiesc.
In conditiile in care serviciile, cu microfoane, cabluri si camere foto se implica in potroacele societatii, sa scrii un articol laudativ la adresa misiunii lor, despre „inteligenta superioara” si „entropia lumii”, este caraghios!
Cat despre „triumful justitiei” si „reoxigenarea Romaniei” prin munca serviciilor, pe care cu neasemuita modestie va asumati ca le-ati fi profetit acum 12 ani, treaba sta cam asa: Justitia asta triumfatoare a decis definitiv ca Ponta nu a plagiat, desi plagiatul se vede de pe luna. Aceeasi justitie a musamalizat raspunderea in cazul accidentului aviatic din Apuseni. In cazul dosarului transferurilor, Gica Popescu a fost incarcerat de justitia triumfatoare, dar va fi gratiat prompt de Ponta (chiar cu riscul crearii unui precedent).
Revenind la servicii, notez optimismul dvs. desavarsit, dar nejustificat. Stim ca SRI se ocupa de partea tehnica (microfoane, interceptari etc.) In rest, nu exista nicaieri nicio dovada ca ele ar face ceva. (Stiu, veti da un raspuns plin de superioritate in care veti spune ca dvs. stiti mai multe, dar nu puteti spune :D). Oficial, serviciile nu se pot implica, nu pot da ponturi, nu pot pune pe masa procurorilor dosare gata facute, nu pot intercepta altfel decat cu mandat si la solicitaterea organelor de ancheta. Deci implicarea serviciilor, in masura in care ea chiar a existat, a fost profund ilegala.
Cum naiba sa face ca DNA & Servicii au produs, in doua luni de campanie/precampanie electorala, de cinspe ori mai multe anchete decat in ultimii patru ani la un loc?
Si inca o chestie – implicarea SRi in anchete e oarecum normala. Dar de ce trebuie sa le multumim „serviciilor” la modul general, pentru triumful justitiei? Ce legatura au SPP, sau SIE, cu anchetele penale din Romania?

Cristianescu  •  1 noiembrie 2014, 11:00

Draga Paul, cu Iliescu a fost ce a fost. Pe Constantinescu nu il mai iau in cont. In curand vom putea spune cu Basescu a fost ce a fost. Ca retrospectiva fara a ma aseza de partea nimanui, cu Basescu, Romania a mers mult mai bine decat cu Iliescu care s-ar putea scuza ca atunci erau alte timpuri si alti oameni. Desi sunt un inversunat opozant al deturnarii revolutiei si `calmarea` maselor pe baza de miner(i)ale, recunosc ca epoca lui Iliescu a inceput o tranzitie de la o societate si o economie la alta. Ca a durat f. mult asta e alta problema si iata de ce societatea civila l-a ales pe Basescu care la randul lui, are un bilant de facut. Eu vad Romania lui Basescu mult mai curata si aranjata decat inainte. Sa ne amintim doar starea drumurilor, cand condusul pe Valea Oltului era de-a dreptul un reportaj de supravietuire si Piata Sudului un mare targ de galoshi. Se putea mult mai bine cu siguranta, dar asta sa o faca urmatorul. Romania a demonstrat ca a ajuns la capatul tranzitiei, cert batandu-se cu balaurul rosu, zvarcolind sa isi dea obstescul sfarsit. Democratia adevarat functionala este statul de drept cel promis de Macovei. Spun doar cel promis, ca e mai nobil asa. Serviciile au un rol determinant in implementarea acestei stari si sper ca epoca nasului lui finu sa fi apus. La urma, in Germania, stat de drept pe care il privim cu invidie, caracatitele senumesc altfel decat Godfather. Nu-i asa Paul ? Daca nu, atunci probabil ca Base are dreptate si acestea trebuiesc reformate pe un criteriu cat mai apropiat de performanta. Intreaga Romanie trebuie sa devina o meritocratie, singurul mod care trage in sus o natiune iar statul de drept cel care garanteaza dezvoltarea acesteia. Bine ar fi o ruptura totala cu trecutul si umbrele acestuia in prezent, iar daca acest lucru este imposibil, atunci macar ca aceste umbre sa fie cat mai sterse deoarece romanii, a 7-a natiune europeana au bazele necesare in a deveni a 7-a performanta europeana, adica sa intre pentru inceput intr-un top 15 mondial. Iata un obiectiv realist pentru care se merita sa facem un stat de drept Paul. Iar intrarea in acest top poate fi oare posibila, cand natiunea noastra este dezbinata : unii in stanga, altii in dreapta, unii peste Prut, altii peste Prut ? Care sa fie Paul elementul catalizator ? Implementarea statului de drept foloseste natural si abil clivajele, in care fiecare actor isi stange mana dreapta cu celalt actor care are in mana stanga de la spate, un pumnal, cu varful otravit. Este oare republica modul cel mai potrivit de implementare a statului de drept ? De fapt acum la sfarsitul textului, mi-am dat seama ca de fapt de cheama Catalin si pe mine sotia la masa. Guten appetit si das vidania der freund.

Obiectiv  •  1 noiembrie 2014, 11:40

Domnule Tolontan,
As puncta, pe scurt, doar cateva idei:
– ati fi cu mult mai bun ca analist politic decat cartianu, Cristoiu (caruia ii reprosez partizanatul din ultimii ani) si Rares Bogdan; totusi, prea multa politica pentru un ziar de sport;
– toata politica romaneasca din ultimii 25 ani ar reprezenta obiectul/subiectul unui roman-fluviu, dar poate fi sintetizata in cateva cuvinte: coruptie, egoism feroce, partizanat, nepotism, incultura, rea-vointa, razbunare, oportunism, ura, diabolic, securism, minciuna; ultimele 7 (unul este compus) sunt pentru marinar (un apelativ amplu eufemistic);
– in afara de veteranii unor partide politice – unii trecuti, din pacate, in nefiinta – doar dl. Crin Antonescu merita o caracterizare care sa depaseasca 5 cuvinte; ca prim-ministru, l-am apreciat si pe Tariceanu;
– cum de este posibil ca niste angajati ai serviciilor sa se implice in politica interna sau s-o influenteze, sa aiba bugete enorme si atatea drepturi? Sunt doar niste muritori, ca noi toti, si nu din cale afara de dotati (ma refer la intelect, nu la tehnica specifica);
– s-a laudat unul ca-i tanar si ca voteaza o femeie; tineretea poate fi un atu, dar si un handicap major, mai ales in privinta discernamantului (sa ma limitez doar la cel politic).
Ar mai fi destule de punctat, dar sunt pe cale sa nu mai respect promisiunea initiala!

Lucian Davidescu  •  1 noiembrie 2014, 13:37

De acord, nu este acceptabil ca hoții să ne conducă. Și cu siguranță că SRI și-a avut rolul lui bun în ultima vreme. Totuși:
Asta nu justifică faptul că o instituție „secretă” și militarizată ar trebui să se ocupe de asta și să-și facă un rost din asta.
Confidențialitatea punctuală informatorilor și a operațiunilor e una pe când umbra generală a „secretului de stat” e puțin altceva. Nu există încă vreo garanție că un serviciu clandestin (că așa cum am arătat – secretizarea generală e specifică României) și care are un istoric oarecum cunoscut de infracțiuni economice (care nici măcar nu-i prea clar dacă s-a întrerupt vreodată) nu va acționa, de exemplu, doar în măsura în care își elimină competitorii.

Așa cum nu există nici garanția că odată încheiată c u rățenia în curs nu-și va găsi rosturi noi. Până la urmă, prea mulți angajați și prea mari bugete la SRI și la restul erau și când corupții prinși acum își făceau de cap. Nu știm nici acum câți dintre ei se ocupă exact cu anti-corupția și câți cu altceva. Și oricum nu aș avea încredere să dau un cec în alb unei structuri secrete și militarizate doar pentru conjunctura de acum.

Dacă doar în formula asta se pot obține rezultate, aș putea să înțeleg, dar experiența altora nu susține o teză ca asta.

Dacă sunt acolo oameni bine-intenționați, competenți și cu rezultate demonstrate, își pot face treaba la fel de bine și într-o structură civilă și transparentă (cu limite punctuale, legate de persoane și de operațiuni – nu absolute).

Pentru că altfel riscăm să înlocuim un fel de corupție – grosolană și haotică – cu un alt fel – discret și instituționalizat – care e la fel de păgubos dar încă mai greu de combătut.

Hillary  •  1 noiembrie 2014, 15:53

Cataline, precis primesti o avansare si o prima dupa articolul asta!

Nasul TV » TOLONTAN | Servicii secrete și alegeri libere  •  1 noiembrie 2014, 18:39

[…] sursa: tolo.ro […]

gigelos  •  1 noiembrie 2014, 19:46

Cum poate justitia , judecatorul acela , tanar , batran cum o fi el sa dea niste sentinte contra unor oameni superputernici , cum isi poate duce el copii la scoala , cum credeti ca pot lupta ei daca nu se simt protejati . Procurorul la fel .

Acum niste ani ne era frica sa si vorbim .

Tolo tot respectul , te-ai batut si te bati .

Cine le asigura protectia ? Militia ? Parlamentul ? Partidele ? Presa ? Opinia publica , puterea civila ? Sa fim seriosi ! Mai raman ? Serviciile controlate probabil de Unchiul Sam . Asta e. Poze la Paris ? Un bluff . I-a ridicat Dnei Udrea putin mingea la fileu . Nu i-a facut nici un dezavantaj aparitia lor . Mare lucru doua chitante . Poate era ,, ofiterul acoperit”

Mihai  •  1 noiembrie 2014, 22:19

„secretele se transformă în cunoaștere și în bine public doar dacă respectă legea”..dupa parerea mea morala si bunul simt constituie fundamentul binelui public si nu legea care nu e decit un gardian al binelui public..legea poate fi gresita si automat prin ea insasi(chiar aplicata corect-ceea ce in societatea noastra e o utopie,marea problema fiind de fapt aplicarea defectuoasa a legii) sa constringa binele public asa ca virtutile individuale insumate in colectivitati sint singurele definitorii pentru notiunea de bine public..viziunea despre serviciile secrete mi se pare subiectiva,drama e ca am avut un presedinte ca basescu care a aruncat in derizoriu si serviciile atunci cind nu iau mai raspuns la comenzi asa cum a facut cu toti ceilalti in trecut

motanul incaltat  •  2 noiembrie 2014, 0:07

Eu zic sa votati dupa principiile pe care le aveti, ca presedinte o sa iasa cine trebuie…. Serviciile secrete cred ca stiu deja raspunsul.Crin Antonescu n-ar fi avut nici o sansa daca s-ar fi impotrivit domnilor cu tava. Ba cred ca le-a transmis principiile sale iar „domni” l-au sfatuit sa -si ia o vacanta ca poate e cam surmenat. Din aceeasi cauza , s-a retras si Emil, cu toate ca ar vi avut mandatul 2 aproape sigur .

cozmin  •  2 noiembrie 2014, 11:27

De fiecare data ne miram de ceea ce se intimpla ca si cum nu am stii ca cele ce se intimpla sint lucruri obisnuite si obiceiuri proaste date de putere+prostie.
Ce se observa e ca acum s-a ridicat o „covertura” si sub ea gasim colcaiala tuturor parazitilor ce coexista in intunericul de sub aceasta covertura.
Stiti ce cred eu, d-le Tolontan!? Ca adevarata realitate a putrezicimii acestei coruptii o vom stii la publicarea finala a rezultatelor din turul 2 cind se va observa procentul de votanti PSD. Procentul care va arata cit de bine le era sub covertura.

Pictor Vonta  •  2 noiembrie 2014, 11:44

Crin Antonescu a uitat sa ne spuna CAT AbLUAT EL DE PE ACEA TAVA SI, MAI ALES, CAT A VRUT SA IA, ATUNCI, IN 2012. Dar, probabil, asta e alta discutie.

Zoltan  •  2 noiembrie 2014, 20:09

Cataline, sunt mari probleme in strainatate la vot. 4 ore am stat la coada la Paris. Seful sectiei de votare a recunoscut ca a primit un telefon de la Bucuresti sa opreasca distribuirea formularelor pentru a incetini procesul de votare. Sper sa ne ajuti cu un articol!

florin  •  2 noiembrie 2014, 23:31

Tolo, am urmarit ce ai spus pe Realitatea. Da, ai dreptate, pentru a creste prezenta la vot in strainatate de la 5% la o cifra mai apropiata de prezenta la vot din tara e necesar votul prin corespondenta. Dar macar oamenii care au avut posibilitatea sa se deplaseze la una din cele 294 de sectii de votare din diaspora ar fi trebuit sa aiba posibilitatea sa voteze. Ambasadele sau consulatele nu sunt totusi niste camarute unde nu se poate amplasa mai mult de o sectie de votare. Deci totul se putea optimiza in asa fel incat toata lumea care se prezenta fizic acolo sa poata sa voteze. MAE putea sa faca o estimare de prezenta la vot si sa organizeze lucrurile cum trebuie. Chestii pesediste.

Comentează