Falimentul disprețului pentru ”proști”

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

luni, 3 noiembrie 2014, 1:48

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

Pentru cei care s-au culcat cu 6% între Ponta și Iohannis și s-au trezit cu 10%. Pentru cei care au crezut că Macovei va veni pe locul 3 cu peste 6%. Ce s-a petrecut?

Azi noapte, la o oră după închiderea urnelor, PSD anunța diferență de 10 procente între Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Pesediștii număraseră paralel doar primii doi candidați și adunaseră deja cam 40% dintre secții. Iar ordinea următorilor era: Tăriceanu, Udrea și Macovei.

La RTV, Ludovic Orban îl ia peste picior pe Liviu Dragnea, dar cu eleganță. ”Numărătoarea noastră va fi cea corectă”, spune reprezentantul ACL. E versiunea soft a refuzului de cunoaștere.

În studioul Realitatea TV, se practică wishful thinking în varianta hard. Ziariștii sînt mai orbi decît politicienii. De ce? Pentru că, vorba lui Ion Cristoiu, remarcată și de Vintilă Mihăilescu în ”Dilema”, ”spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer”. Iar ura are efectul răsuflării spulberate pe interiorul parbrizului rece. Nu mai vezi.

Ca și ACL, Rareș Bogdan nu crede în numărătoarea paralelă a PSD. Numai că, spre deosebire de ACL, ziaristul nici măcar nu ia act de ea.

Rareș e un realizator cu farmec și, deseori, își pune interlocutorul în condiția relaxării. În noaptea asta însă, refuză să creadă chiar și la ora 23, cînd PSD aproape că încheie numărătoarea paralelă pentru primii doi: Ponta 40,5 – Iohannis 29,4%.

Rivalii de la ACL număraseră pînă în acel moment sub 20% dintre secții și diferența la ei era de 6 procente, nu de 11. Cei din tabăra roșie sînt, în principiu, mai proști, că asta se crede despre ei.

În studioul Realitatea, Ion Cristoiu și Dan Andronic aproape că strigă la realizator că celelalte televiziuni pun pe ecran cifre mult diferite. ”Nu mai vorbiți despre numărătorile paralele, hai să discutăm pe sondaje!”, țipă și Rareș. Sondajele de la Realitatea arată 6 puncte între primii doi alergători. ”Eu mă duc să mă culc”, zice Cristoiu. Totul oscilează între glumă și indignare pentru ceea ce se întîmplă în străinătate.

”Uite, pesediștii mint, doar la 40% dintre secții au primit procesele verbale!”, tresare la un moment dat realizatorul, electrocutat în contactul cu butoanele telefonului. Deține proba minciunii PSD! ”Rareș, amesteci lucrurile”, îl roagă chiar și colega lui, Lavinia Șandru. ”Pe sms au numărat doar pe primii doi, iar acum le vin procesele verbale și-i numără pe toți”, explică ea.

La ora 1 noaptea, Gheorghe Flutur iese și spune că au ajuns cu numărătoarea paralelă la 40% dintre secții și că scorul este 37% – 32%. Cinci procente!  ”De la 40% se cam stabilizează”, zice Flutur. O reporteră de la fața locului inistă: ”Mai pot avea loc schimbăr majore?”. ”Nu prea, se cam stabilizează”, spune Flutur. Cei din platou nu mai înțeleg nimic. Publicul, nici atît. PSD dă 11 procente, ACL, 5.

La 60% dintre secții, se păstrează distanța de 5%. Apoi, începe dezastrul. La 82% dintre secții, ACL constată o diferență de 8 procente! La 90%, urcă la 9 puncte! Și, după ora două și jumătate noaptea, ACL admite că diferența între Ponta și Johannis e de 10%!

Ce s-a întîmplat între 60% și 100% dintre secții, cînd diferența s-a dublat de la 5 la 10 puncte?

Ca să se petreacă asta pe cele 40% dintre secții rămase a trebuit ca Ponta să aibă, în medie, 17,5% în plus față de Iohannis. Se poate? De pildă, în Argeș,  Ponta a obținut cu 30% mai mult, în Dolj, tot cu 30%. Dacă au venit cîteva județe din acestea, a fost suficient. Și o altă explicație din interiorul dreptei: în general, se strîng mai repede date de la organizațiile puternice, care adună voturi.

BEC oferă rezultatele oficiale. La 10:20 dimineață, după 98,3% din secțiile de votare, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, Klaus Iohannis 30,44 %, Tariceanu 5,40%, Elena Udrea 5,18%, Monica Macovei 4,46%.

E o dimineață dezamăgitoare pentru dreapta, dar e și momentul adevărului.

1. ”Proștii” de la PSD au fost mai deștepți decît ”maeștrii numărătorii paralele” de la ACL. Pentru prima oară după un deceniu, PSD a oferit rezultatele mai repede și cu un grad de acuratețe ridicat.  Față de datele de acum de la BEC au greșit doar cu un procent.

Cineva din tabăra lor a avut ideea să numere doar pe primii doi candidați pe baza sms-urilor. Asta e o lecție pentru cei care cred că monopolul inteligenței s-a înfipt la dreapta. Stați că mai vin!

2. Cetățenii și-au făcut treaba. Prezenta la vot pe tara a fost de 53,16%, doar cu o jumătate de procent sub cea din primul tur din 2004. Datoria e să vii la vot, nu să votezi cu cine vreau eu. Eu am votat cu Monica Macovei, dar nu înseamnă că restul merită descalificați. Macovei a luat 12% în București, peste Nicușor Dan în 2012. Dar e la fel de adevărat că Ponta a cîștigat în fața lui Iohannis în București!

3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.

De asemenea, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. Alt mit spulberat, nu-i așa? Unde apar aceste lucruri? Din cifrele IRES, cei care au făcut sondajul pentru DigiTV. Aaaaa, Vasile Dâncu, veți zice. Da, au dat rezulatele cele mai bune la exit-poll!

Și încă ceva, apropo de structura votului. Pentru prima oară, votanții din urban se apropie mult de cei din rural.

4. Incidentele de la secțiile din străinătate atestă un haos și-i frustrează pe bună dreptate pe miile de oameni care n-au mai apucat să voteze sau pe cei care au stat la cozi ca la sifoane pe vremea lui Ceaușescu.

Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.

Scenele de umilință din străinătate trebuie stopate, însă creșterea de la 1,5% voturi care vin din afară către, să zicem, un necesar 10%, nu se va realiza niciodată prin multiplicarea imposibilă a secțiilor, ci doar prin introducerea votului prin corespondență.

5. Am citit ce au scris Dan Tăpălagă și Cristi Pantazi azi, pe Hotnews. În o mie de chestiuni sîntem de acceași părere, în aceasta nu. Chestia cu ”elita ultraminoritară” este contraproductivă și, după părerea mea, falsă. Elită e și cel de la PSD care a avut ideea să-i numere doar pe primii doi și a obținut în două ore ce a obținut ACL într-un timp mai mult decît dublu.

Elită sînt sociologii IRES de la Cluj care au oferit un exit-pool la zecime pentru Tăriceanu (5,3 față de rezultatul de 5,4), Udrea (5,1 față de 5,18) și Macovei (4,5 față de 4,46)! Iar diferența dintre Ponta și Iohannis au apreciat-o, după datele de la ora 19, furnizate la 21!, cu o eroare de 0,4 puncte! Elita este definită profesional, nu ideologic.

6. ”În turul 2 se pleacă de la 0-0”, zic astăzi unele voci. Vedeți să nu! În termeni sportivi, se pleacă de la 2-0 pentru o echipă după primul tur. Ceea ce înseamnă că Iohannis ar trebui să cîștige returul cu 3-0, cu 4-1, cu 5-2 și tot așa. Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.

În mod realist, un 2-0 în deplasare se poate recupera, dar cu o mobilizare și cu o competență exemplare.

Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” și al ideii că ”sînt mai deștept decît toți interlocutorii mei, d-aia nu mă fac realizator de TV, hă-hă”, frază cu care Traian Băsescu a închis campania electorală vineri seara, la Realitatea TV.

Glumea și nu glumea președintele. E genul acela de haz cu care și-a căsăpit și adversarii și apropiații, de a ajuns să se ia și de revista ”22”, cînd a tresărit lumea care nu o mai citise de un deceniu! I-a scos din minți pe adversari și i-a îndepărtat pe aliați.

N-o mai luăm de la capăt cu ce au făcut politicienii de dreapta votanților de dreapta.

Știți ce mi-a scris azi un cititor? ”Lucrul care pe mine mă deranjează cel mai mult la această ultra-minoritate agresivă este ipocrizia dată de indulgența cu care privesc hoțiile propriilor favoriți”. Aici sau pe Hotnews nu au fost cauționați ”deștepții”, dar în alte locuri, da.

Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.

Sînt 10 puncte diferență între Ponta și Iohannis. Iar Macovei are 4,5%, aproape de Dan Diaconescu, cu 3,99%. 4,5% n-a mai luat niciodată un independent la prezidențialele din România, e mai mult decît Oprescu în 2009 (3,3%). Fețele tinerilor din spatele Monicăi macovei consacră sigurul cadru al bucuriei. A început o zi dezamăgitoare și vin altele și mai grele.

Însă nu inteligența e în insolvență, ci suficiența.

Comentarii (351)Adaugă comentariu

ovidiu  •  3 noiembrie 2014, 17:28

Scurta rectificare. Azi noapte am stat treaz pana la 4 sa vad rezultate si declaratii. La ora 1 a iesit Flutur si a declarat ca in urma numararii a aprox 60% din sectii procentajul sta asa: 38,xy Ponta si 32,xy Iohannis. Intrebat fiind a spus ca din anii trecuti au invatat ca la 60% numarate diferenta se stabilizeaza. Nu 40% cum ati scris dumneavoastra. Procentele date la acea ora sunt si ele gresite in articol.

faceroll  •  3 noiembrie 2014, 17:30

1%? Era important pentru PSD sa-l tina pe Iohannis la 29.99 precum preturile din galantare… Daca incepe cu 3 se infurie Ponta si iar le tremura chilotzii de-i sare lu’ Dragnea cravata.

Catalin  •  3 noiembrie 2014, 17:30

Domnule Tolontan,

Faptul ca ati spus/recunoscut intr-un mod „oficial” ca votantii anti-Basescu nu sunt „prosti” si „manipulati de Antene” cum in mod gresit cred votantii pro-Basescu, pe mine unul nu poate decat sa ma bucure. Eu unul am doua olimpiade nationale de matematica si una de informatica la care am fost pe podium in timpul liceului, si am votat Victor Ponta, din motive pe care nu le mai explic.

Am o impresie ca anumiti oameni „de dreapta” incep sa isi dea seama ca promisiunea (desarta pana acum) a unei justitii ferme si dure nu e suficienta pentru dezvoltarea Romaniei, sunt necesare si masuri economice, iar daca ne uitam pe cifrele de crestere economica din 2000 pana acum vedem clar ca dreapta „basista” (legata foarte strans si promovata de Traian Basescu) a fost dezastruoasa, pe cand PSD si PNL-ul lui Tariceanu au facut intotdeauna treaba destul de buna si foarte buna la guvernare.

Pana si cei din Republica Moldova au inceput sa realizeze asta.

Sper ca multi oameni „de dreapta” sa nu-si mai taie din nou creanga de sub picioare in turul 2, si sa lase lucrurile sa mearga in directia destul de buna pe care au inceput sa mearga. Da, e posibil sa fie nevoiti sa re-invete sa nu mai puna „ura pentru hoti” pe primul loc ci sa se gandeasca ce pot face pentru a castiga mai bine, dar cred ca asta se poate schimba in timp.

John  •  3 noiembrie 2014, 17:39

Acest articol, desi initial iti lasa parerea ca este bine documentat (apar si cifre, statistici care sa-l sustina), este totusi incomplet si usor tendentios. Se spune spre exemplu, ca au votat 71 % dintre cetatenii cu studii superioare, in comparatie cu „doar” 33 de procente dintre cei cu studii primare. Dar pentru a fi corecti, ar trebui spus exact cu cat depaseste numarul celor fara studii superioare, numarul celor care au terminat cel putin o facultate. Probabil ca daca luam in considerare acest amanunt, vom vedea ca 33% poate insemna mai mult decat 71%. Si sunt sigur ca chiar inseamna. Deci aceasta statistica prezentata este irelevanta.La fel stau lucrurile si in cazul statisticilor bazate pe varsta votantilor. Daca tot prezentam cifre, ar fi bine sa ne documentam pana la capat. Nu poti afirma unele lucruri, doar de dragul de a fi spuse. Cat despre turul doi… vom vedea unde se vor duce voturile primite de Macovei, Tariceanu, Udrea, s.a.

George  •  3 noiembrie 2014, 17:40

Eu stuctural sunt un tip de dreapta. Am votat acum pe Tariceanu doar pentru ca nu il percep in nici un fel pe pe Johanis ca un om de dreapta, asa cum nici Udrea nu are ABSOLUT nici o legatura cu dreapta. Iar in turul 2, daca lucrurile se prezinta la fel (cu un Johaniss continuand sa ridice falii in Romania – „cei care au votat cu mine au votat pentru lucrul bine facut, ceilalti au votat pentru lucrul rau facut” WTF ??) voi vota cu Ponta.
A-i considera pe toti cei care il voteaza pe Ponta prosti este o greseala. Eu nu sunt (sau macar sper sa nu fiu :-)) si daca il voi vota pe ponta nu o voi face pentru o galeata sau un kilogram de faina – si nici pentru o functie pentru ca am suficient de treaba la firma pentru ca sa ma duc in alta parte. O voi face pur si simplu pentru ca alternativa mi se pare inexistenta.
Cat despre gargara de aseara de la Realitatea – mostra de anti-jurnalism, daca esti jurnalist trebuie MACAR sa mimezi impartialitatea. Cand iti afirmi din 2 in 2 minute crezul deplin in o directie fara nici un argument si cand nu iti exprimi absolut nici o indoiala atunci nu mai esti jurnalist, esti doar o antena 3 cu semn schimbat. Pana si aia de la B1 mi s-au parut mult mai civilizati aseara fata de Realitatea (bine, absenta robotului de ode Turcescu a contat)

cosracz  •  3 noiembrie 2014, 17:44

O singura obiectie am. Ai folosit eronat procentele, ai scos din ecuatie cateva date importante. La nivel national sunt 14,4% persoane cu studii superioare. Chiar daca 71% dintre cei cu studii superioare au participat la vot, numarul celorlalti este mult peste. Asta nu inseamna ca unii-s prosti si ceilalti sunt destepti, nici pe departe, am facut doar o constatare a greselii din calculul facut de tine.

marin  •  3 noiembrie 2014, 17:47

pentru postul 73 al lui costi..
Cum ar fi sa traiesti intr-o tara fara armata,spitale,scoli?
Probabil ca tu traiesti pe alta planeta,nu esti pamantean, de faci tu asa aprecieri referitor la BUGETARI.
Uite ce a facut B..L de basescu, pe care sigur l-ai pupat de cel putin doua ori, ca la referendum ai stat acasa.
VRAJBA bagat intre sectorul bugetar si cel privat ne face sa nu putem gandi obiectiv referitor la cel care ne merita votul.Fiecare alege dupa cum ii dicteaza stomacul…
Asta e REALITATEA.Nu realitatea TV, al carei Rares Bogdan nu vrea sa recunoasca evidenta.
Dar cum ar putea, cand atat el cat si ceilalti,formatori de opinie) gen Mircea Badea,Sorina Matei, Mihai Gadea, Banciu, Andreea Pora, Andreea Cretulescu, Ion Cristoiu, Ciutacu, Turcescu…ma opresc ca as enumera aproape toata presa, cum ar putea ei sa ma ajute sa vad lucrurile obiectiv cand ei sunt toti cumparati cu arginti , promovand interesele celor care-i platesc.HALAL JURNALISM!!!!!PRESA IN ROMANIA NU ESTE LIBERA!!!
In curand in dex la definitia cuvantului „nevertebrate” vom gasi scris „PRESA DIN ROMANIA”…
BRAVO CATALIN,MEREU TE-AM ADMIRAT!
FACI PARTE DIN PUTINII ZIARISTI CU COLOANA VERTEBRALA!
P.S Costi..tu esti mic

Ska  •  3 noiembrie 2014, 17:49

Procentele sunt bune, dar valorile in absolut sunt mult mai relevante.
Daca 51% din tineri inseamna 100 de mii iar 44% din batrani inseamna 500 de mii, despre ce vorbim?

Overall punctul este pertinent cu o observatie, pe viitor la fiecare cifra mentionata sa pui si sursa, cu link, asa se face prin presa occidentala (EX: http://www.bloombergview.com/articles/2014-11-03/cows-vote-as-putin-tightens-grip-on-east-ukraine)

George  •  3 noiembrie 2014, 17:53

@Doru, n-ai citit bine. Sustineam tocmai acest lucru, ca PSD dovedeste un dispret profund fata de „prostime”, mascat de un paternalism fatarnic. Si la alegerile acestea cred ca au atins culmi nouazecesti in ticalosie.

Din pacate, folosirea acestei mase de manevre denumita batjocoritor prostime a interesat cel mai mult partidele politice, mass-media, Biserica, etc. Foarte putini cei care au avut demnitatea sa n-o faca, sa incerce o emancipare a oamenilor. Iar astazi vedem un politician care inceraca sa nu fie populist, sa vorbeasca la subiect, pentru ca asta este el, ca e facut albie de porci de toti zevzecii. E regretabil.

dana  •  3 noiembrie 2014, 17:53

Nu-i inteleg pe cei care se considera „de dreapta” si sunt foarte ingrijorati ca Ponta va fi presedinte, dar au votat cu Macovei sau Udrea. Nu era mai bine sa-l fi votat pe Johannis inca din primul tur? O diferenta mai mica intre cei doi ne-ar fi dat mai multe sperante. Asa, multi vor sta acasa, gandindu-se ca nu mai e nimic de facut. Nu traim inca in tara in care sa ne permitem sa votam pentru un loc 3 sau 4.

Alex  •  3 noiembrie 2014, 17:53

„oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că „.
Asa e. Aveti dreptate. Ii consider pe votantii lui Ponta prosti, lenesi, spagari, cocalari,
Iohannis nu e sfant, dar prefer sa il votez pe el. El are in CV Sibiul.
Ponta in afara de spus minciuni nu face nimic. Ce a facut omul asta concret?
In an aceste conditii, da e normal sa-i consider pe votantii PSD prosti si sa-i asociez mai mult cu maimutele.

george  •  3 noiembrie 2014, 17:53

poate este 0-2 dar 1-0 este arhisuficient.pana la paris am 480km dar peste doua saptamani sigur votez. o sa consider ca sunt in concediu !!!

antiPonta  •  3 noiembrie 2014, 17:55

Anti Ponta! Like + share.

https://www.facebook.com/pages/Anti-Victor-Ponta/305483206306462

ThinkAgainRO  •  3 noiembrie 2014, 18:00

Felicitari pentru articol! De obicei nu sunt de acord cu tine TOLO dar astazi te-ai depasit ca corectitudine si obiectivitate!

Regimul BASESCU, al carui sustinator am fost pina in 2010, a impus discriminarea majoritatii de catre o minoritate! Este timpul sa se inteleaga ca CEI CARE VOTEAZA DREAPTA SUNT si VOR FI INTOTDEAUNA MINORITARI! Romania, atat timp cat politicile de dreapta au distrus-o va avea intotdeuana nostalgiile regimului comunist care a facut un metrou, care a construit majoritatea locuintelor unde se razgaie acum dreptacii, si universitatile unde aceste asa zis ELITE si-au terminat studiiile……ROMANIA nu mai poate suporta politici de dreapta…PSDul este tot de dreapta fiindca altfel ar scadea TVAul, impozitul pe profit, ar impozita la sange corporatiile si iesirile de bani, ar nationaliza BNR (BNR este o banca majoritar PRIVATA nu este BANCA romanilor) s.a.m.d…….votantii de dreapta sunt cei care au fost afectati de propaganda CIA ce lucreaza in colonia ROMANIA de 25 de ani pentru pregatirea unui viitor razboi cu RUSIA…de aceea procentele lui Victor PONTA nu arata PROSTII ci ii arata pe cei care indiferent cum sunt inca nu s-au lasat spalati pe creier de propaganda CIA….asadar va urez succe pe 16 Noiembrie…noi, prostii care votam PONTA avem multa treaba…stim ca zombii din afara se pregatesc sa voteze cu CIOLANIS..noi nu mai putem suporta inca 10 ani cu TRAIAN BASESCU prim MINISTRU, ELENA UDREA la Ministerul Turismului, MAcovei la Justitie, MAior la SRI, UNGUREANU la SIE, s.a.m.d

Alex  •  3 noiembrie 2014, 18:00

Foarte bun articolul !! Ceea ce nu inteleg eu, este de ce un prezentator TV care se pretinde independent si echidistant, se poate transforma dintr-un om echilibrat si pe care il asculti cu placere, intr-un activist infocat, plin de furie si inversunare, care nu pare sa mai discearna nimic din viata reala ??? Aceste lucruri nu se uita de catre cei care urmaresc viata pe micul ecran, asa cum nu se uita nici metamorfozarea altor jurnalisti de vaza, odata cu regimu ….

mai conteaza?  •  3 noiembrie 2014, 18:01

lasa, tolo ,iese nea Victor- e de-al nostru din popor !bucurosi le-om duce toate … dar sa nu se renunte la Maruta si Capatos !

Romi  •  3 noiembrie 2014, 18:03

Sugestie: la punctul 3 o imagine mai clara ar da cifrele absolute in loc de procente. Si tot acolo ar fi folositoare si o estimare (chiar subiectiva!) a procentului nivelului de clasa primara a celor cu diploma universitara.

Albert  •  3 noiembrie 2014, 18:12

Tolo,

Sunt un om al argumentelor. Când cineva îmi oferă argumente logice și coerente, chiar dacă nu sunt de acord cu ele, recunosc că vorbesc cu un om inteligent. Susținătorii lui Ponta nu mi-au oferit niciun argument, în afară de: „Monica Macovei e o securistă” (da, știu, nici eu nu înțeleg cum a ajuns la asta; am întrebat, dar nu mi s-a răspuns) sau „Iohannis reduce pensiile” (minciună evidentă luată pe nemestecate de la o televiziune interesată). Nu am avut dovezi de inteligență, adică argumente care să îmi arate de ce ar putea fi Ponta considerat mai bun de președinte pe motive legate de atribuțiile funcției prezidențiale.

Astea fiind spuse, nu-i consider pe toți cei care l-au votat pe Ponta proști. Destui sunt și șmecheri (oameni inteligenți și rău intenționați) care speră să poată profita și ei de pe urma protecției pe care o poate oferi el ca președinte infractorilor.

1. Cei care dau rezultatele mai aproape de cele oficiale nu sunt „proști”. Pot fi însă șmecheri (în sensul de mai sus), vezi alegerile din 1946, când comuniștii știau rezultatul exact încă dinainte de alegeri.

2. N-a spus nimeni că nu și-au făcut cetățenii treaba. O, nu, suntem siguri că unii și-au făcut-o de mai multe ori.

3. Inteligența nu este apanajul celor cu studii superioare. Proștii cu diplome sunt tot proști. Tot datorită unor tovarăși există destule locuri de unde poți să ieși cu „studii superioare” și deci, chipurile, „educat”. La polul celălalt, un fermier sau un meseriaș cu studii medii nu este automat prost, sau măcar mai prost ca cel cu facultate.

4. Cifrele absolute nu spun nimic. Dacă atunci au apucat să voteze toți cei 147.000 care doreau, iar acum au apucat să voteze 153.000 din 200.000 care doreau, atunci avem o problemă. Care a fost timpul mediu de așteptare în 2009 la secțiile din străinătate față de acum? Au existat cozi kilometrice și proteste la ora 21:00? Nu-mi amintesc.

5. Politrucii care numără voturi nu sunt elită. Nici ai unuia, nici ai altuia. Cei care gândesc de capul lor, înțeleg cum funcționează statul de drept și-l susțin, înțeleg democrația modernă și o susțin, aceea pot fi considerați elită. Problema este că elita trebuie să-și facă loc să-și prezinte argumentele coerente printre valuri de noroi aruncate cu furtunul gros.

6. Cu comparația fotbalistică sunt perfect de acord, așa e.

Mai adaug ceva: am urmărit mai toate alegerile mai mult sau mai puțin libere din 1990 și până azi și nu am avut până acum mai mulți candidați fiabili. Scorul din București arată în îmbunătățire și că dezbaterile pe argumente par să fie în câștig de teren. Adevăratele tendințe vor fi văzute în mulți ani de acum încolo. Din păcate, unii dintre noi nu mai avem atâta timp. Ca grup, alte țări din jurul nostru (Polonia, de exemplu) s-au mișcat exemplar. Senzația de masă inertă și incapabilă să înțeleagă pe ce lume se află se perpetuează.

Adrian  •  3 noiembrie 2014, 18:14

Felicitari!!!

Acciduzzu  •  3 noiembrie 2014, 18:16

Trebuie sa recunosc ca ma bucur cand, in sfarsit, vad si altii de dreapta ca spun adevarul. Ma chinui din 2012 sa atrag atentia celor de dreapta ca mesajele sunt prost gandite si prost livrate. Toti cei care vorbesc despre ” prosti” ” prostime” ” comunisti” ” kgb-isti” ” rosii” samd fac dovada unei imense ” prostii”, fac dovada propriei lor lipse de educatie democratica. Aceea adevarata, in care exista respect pentru parearea si opinia celuilalt, pentru confruntarea de idei cu argumente nu de invective. Cat de limitat intelectual trebuie sa fii ca sa te comporti astfel? Cat de dornic sa-ti limitezi propriile sanse de a castiga in alegeri poti fi ca sa faci asemenea gafe. Iar liderii politici si ” inteligentii” de langa ei sa incurajeze aceasta atitudine. Ca o ironie a soartei, cand eram copii si cineva ne facea ” prosti” raspundeam, fara sa intelegem de fapt cat adevar exprimam: ” cine zice ala e”!!! Drepata din Ro este doar o farsa. Daca luam dreapta cu ideologia de dreapta si politicile economice ea nu poate avea sustinatori in Ro. Pentru un motiv simplu: nu exista clasa mijlocie in Ro. Ea a fost distrusa de masurile anticriza. De aceea si tineretul nu poate fi de dreapta. Chiar si cei din corporatii sau firme, care merg bine si o duc bine, vad clar cum traiesc parintii si rudele lor. Iar dreapta nu a facut nimic dar NIMIC pentru a ameliora situatia. Ba din contra. Poti sa sustii politici economice de dreapta cand ai firme, sau investii, proprietati etc. Cand ai avere si cauti modalitati sa o mentii sau multiplici. Cand esti salariat nu prea te atrag politicile de dreapta pentru ca ai nevoie de salariu mai mare, asistenta sociala, de bani pentru facturi, pentru chirie, mancare si haine. Si pentru copii. Dreapta romaneasca e doar un curent de opinie, doar un ” moft elitist”. Stii ce e ironic? Daca toti cei care ii fac pe ceilalti ” prosti” ar gandi macar un dram ar realiza ca daca au pierdut in alegeri, ca in 2012, 2014 si acum, inseamna ca esecul e al lor al celor ” destepti”. Daca nu ai fost in stare sa convingi masa mare ca ce oferi tu e mai bun inseamna ca esti ” slab”, ” prost”, ca mesajul nu a convins. Majoritatea decide in democratie. Se intampla si s-a intamplat si in marile democratii. Aminteste-ti de GW Bush care a fost urat cu pasiune de jumatate din americani mai ales pt ca a facut al doilea mandat prin frauda. Cam ca Basescu. CRed ca celor de dreapta din Ro le-ar trebui un pic de educatie democratica adevarata. Ceea ce fac multi dintre ei, de la Liiceanu in jos este mai degraba ” o fita”. E cool sa fii de dreapta, cu ‘telectualii. Si sa-i faci ” prosti” pe ceilalti doar pentru ca asta iti da senzatia ca tu esti ” destept”.
Nu cred ca dreapta romaneasca va mai castiga alegeri cata vreme se va erija in club” elitist” ” aparatori ai statului de drept” ( a huge BULLSHIT) si detinatori ai ” adevarului”.
P.S. Inteleg ca ai votat-o pe Macovei. Inteleg si de ce. Dar povestea cu „visul” a fost chiar dezamagitoare. Eu, iti spun sincer nu am votat. Sunt de dreapta, traiesc afara, dar sincer, chiar nu m-am identificat nici cu Johannis, nici cu Macovei si cu atat mai putin cu Udrea. AStia nu sunt ” de dreapta”. Ei nici macar nu stiu ce e aia dreapta cu adevarat. Succes in viitor. Anchetele tale mi-au placut.

Obiectiv  •  3 noiembrie 2014, 18:19

@ blue
Chiar asa, Basescu a fost perfect ca primar si presedinte?
Bucurestiul arata (a aratat) ca Budapesta, Praga, Varsovia, Zagreb, Bratislava? Si Romania este prospera precum tarile ale caror capitale le-am mentionat? Si fara coruptie? N-am citit sau auzit o TAMPENIE MAI MARE! NIMIC DIN CE A FACUT SI VA FACE ACEST OM NU A FOST SI NU VA FI PERFECT!

K Dash  •  3 noiembrie 2014, 18:22

Trebuie sa marturisesc ca de multa vreme nu am mai citit un articol atat de bun in presa scrisa!

In aceste vremuri in care societatea este divizata in doua si jurnalistii efectiv au uitat de impartialitate si conduita morala, ma bucur ca mai exista cineva cu simtul ratiunii.

Cu ceva vreme in urma, scarbit de rezultatele slabe ale guvernarii Ponta, am decis sa votez pentru prima data, pe Johannis.Imi parea din alt peisaj, in sfarsit cineva cu o conduita buna, cu bun-simt, care a avut si rezultate.Insa am inceput sa sesizez niste derapaje foarte mari la cei cu care rezonam.Foarte multa aroganta,dispret si manifestari care nu au nici o legatura cu democratia!Seful meu care este de dreapta, le-a cerut pe facebook tuturor din lista sa care i-au dat Like lui Ponta sa-i dea unfriend, am asistat la niste scene la care unuia i-a scapat ca l-a votat pe Ponta si a fost facut in toate felurile, ca sa nu mai amintesc de episodul „Beligan”!(oare daca spunea ca voteaza un candidat al dreptei, patea acest lucru?)

Ceea ce nu realizeaza cei din echipa lui Johannis este ca trebuie sa atraga de partea lor si electorat de stanga, Traian Basescu a stiut sa faca acest lucru! Nu vor reusi niciodata, daca continua cu aceasta atitudine, bugetari nu sunt doar functionarii publici recalcitranti, ci si medicii, profesorii sau politistii. Toate aceste lucruri m-au facut sa fiu acum intr-o dilema, sa continui sa acord votul preferatului meu, dar asa sa fiu de acord cu o atitudine total gresita sau sa stau acasa si sa astept sa decida altii pentru mine?

medium  •  3 noiembrie 2014, 18:22

domnule Catalin, aseara Monta la televizor a spus 42%- 29% , cea ce era totusi o prostie, dar de asta nu pomeniti nimic, si din restu articolului dvs denota orientarea dvs, orientarea politica vrea sa spun, ca cealalta nu ne intereseaza!!!

Sapas  •  3 noiembrie 2014, 18:24

Concluzia este urmatoarea: Ponta a fost ales de oamenii cei mai prosti si de cai mai destepti. Cam asa se intampla si la americani cu republicanii. Cel putin acestia au inteligenta de a-si identifica favoritul si curajul de a si-l declara. Cei mediocri, care in inchipuie ca sunt destepti, au votat anti-Ponta. Nu au nici un argument in favoarea lui Iohanis, ci doar reactii anti-psd.

Politica [de citit primul post ] – Pagina 20  •  3 noiembrie 2014, 18:25

[…] apropo..Falimentului dispre ce mi-a placut intotdeauna la Tolontan este ca are bun-simt si ca a fost intotdeauna corect , fair-play. uite asa se analizeaza o infrangere, caci asta este pana la urma *DL Tolontan uita la sfarsitul articolului ca CPT a candidat si el ca independent. Răspunde cu citat […]

VICTOR  •  3 noiembrie 2014, 18:26

Ma asteptam ca cei 7 milioane de anti-basisti de la referendum sa se prezinte la vot si sa voteze anti-clanul basescu( respectiv madamele Macovei, Udrea si asa-zisul PNP) Se pare ca romanii isi uita repede
optiunile si necazurile si se pliaza,”ca tot romanul oportunist” pe prioritatile de moment. Daca vor iesi „basistii” pe cine vor mai da vina?

George  •  3 noiembrie 2014, 18:27

Tolontane, esti rau dus cu pluta. Se vedse de la o posta ca esti in gasca prostilor. Si ce te mai dai impartial sa te cereada toti prostii, dar nu esti decat o unealta a plagiatorului care va da basini sa le mirositi cu nesat.

gixy  •  3 noiembrie 2014, 18:30

foarte bun articol

Octavian Stăncioiu  •  3 noiembrie 2014, 18:30

Extrem de interesantă analiză.

Din păcate:

1. Războiul e pierdut, din ’44.

2. Democrația nu e decât o păcăleală.

3. Cătălin Tolontan, redactor-șef al singurului cotidian sportiv, a devenit un analist politic.

Cata 1  •  3 noiembrie 2014, 18:32

1 Pana si in India se voteaza prin corespondenta, azi am aflat de la un coleg de birou.

2 Totusi, nu inteleg un lucru, de ce tipa FSN -> PD -> PDL -> si in curand se pare PNL, ca alegerile au fost foarte prost organizate?
Au dublat numarul de cabine. Ceea ce inseamna, ca nu au facut nimic pentru a opri oamenii din diaspora sa Voteze, ci doar, au dorit sa se voteze correct. Asteptam ca sa suplimenteze cabinele de vot pentru turul 2….ceea ce probabil se va intampla

3 E ciudat ca , pentru prima oara, nu s-a mai tipat ca din gura de sarpe ca a votat PSD cu autobuzele…. de aici merg mai departe… ALEGERi organizate de PDL aveau ca rezultat, urletele PDL-ului ca PSD ( in speta Dragnea, venea cu autobuze ). ALEGERi organizate de PSD, nu mai tipa PDL nimic legat de autobuze. Concluzia mea: Oare tipau ca sa ascunda ceva? Oare se potrivea f buna zicala: Hotul striga hotii?

elly  •  3 noiembrie 2014, 18:33

Pana acum Diaspora nu vota!!!! se duceau doar cativa!!!! De ce nu au mers la vot cand noi din tara eram terorizati de „dreapta”comunista si securista a lui Basescu (Basescu=securist,comunist; Macovei+securista si comunista, Blaga= vames comunist;Videanu fost comunist care a furat de a rupt, Udrea cu Cocos a furat de la stat(dar e de dreapta sigur destept ca aluat de la „prosti” si s-a imbogatit),etc… Ce dreapta ??? o pacalire a populatiei.Timp de 10 ani -de dreapta (ciuma portocalie) si-a dat legi si a furat fara nici o rusine mana in mana cu Justitia independenta a lui Basescu si Macovei!!!! Sub conducerea lui Ponta nu s-a schimbat nimic in Justitie- au ramas la conducere aceeasi basisti!!! dar de 2 ani au inceput sa aresteze numai intr-o directie. In Ardeal s-au vandut toate terenurile, castelele, s-a retrocedat tot prin frauda. La timisoara (condusa de dreapta) s-a vandut la tigani toata zona centrala!!! Justitia a fost mama in mana cutiganii???
La Sibiu- „iubitul”neamt Johannis(pe care il voteaza asa zisa dreapta!!!) a retrocedat toate cladirile istorice nemtilor (fosti nazisti!!!)
Ma intreb de ce Romanii si-au pierdut dragostea de Romania, si le place sa fie „slugi” la straini??? de ce le este rusine ca sunt romani!!De ce nu pum mana sa faca ceva pentru tara fara sa ceara mereu.De ce cei din Diaspora – nu s-au civilizat cat au stat acolo si nu au venit mai devreme la vot???? De ce au ramas cu obiceiul de a face totul in ultimul moment??? De ce romanilor le place mai mult scandalul si bataia de joc, bautura,”curvareala,si mai sunt multe de spus.
Stau si ma gandesc cum Romanii dupa ce 10 ani au fost umiliti de „ciuma portocalie” dar ei sunt tot”ciuma rosie”mai voteaza PDL, PMP si alti asa zisi de dreapta!!!!Cei de “asa zisa dreapta” s-au unit acum sa scape de Justitie dupa 10 ani de furturi!!!doar ei nu sunt “curati si cinstiti ca lacrima” – NU vedeti ce averi au?????? Dar si ce gura mare!!!!

Nu stiu de ce cei de „stanga” sunt „prosti” ca sunt mai saraci si nu au putut sa fure ca cei care acum se numesc de „dreapta”
Treziti va romani!!!! de dreapta si de stanga

Votant  •  3 noiembrie 2014, 18:35

Votul a fost foarte bine organizat de PSD în favoarea lui Ponta, care va cîștiga turul 2 la diferență de Johannis, din mai multe considerente:
-diferența de scor în primul tur e mare și aceasta îi va determina pe susținătorii lui Johannis, descurajați, să nu mai meargă la vot;
-Sciziunea făcută în PNL de Tăriceanu va mări numărul său de susținători pentru că acestuia îi va fi promis postul de premier și foarte mulți din primarii PNL vor migra de la Johannis la Tăriceanu pe motiv de fonduri;
-deși se așteaptă ca alegătorii celor 2 femei cu aprox 10% voturi să-l susțină pe Johannis, din păcate, aceștia nu se vor prezenta la vot, dreapta este foarte fracționată de interesele de grup, plus conflictele Blaga-Udrea-Macovei;
-românii îl percep încă, în mod nedrept, pe Johannis ca pe un străin, iar faptul că este protestant, nu-i agreat nici de catolici nici de ortodocși.
-la români mai e chestia cu carisma, Johannis nu știe să se facă simpatic cu mulțimea. Un candidat de talia lui Băsescu, i-ar fi făcut față lui Ponta, Johannis n-are armele.
E o realitate, Ponta are un puternic angrenaj de susținere, Johannis e cam singur, parteneriatul cu PDL s-ar putea să-l tragă în jos.
Deci, cam asta-i realitatea în România, turul 2 e cam jucat.

nepal  •  3 noiembrie 2014, 18:37

1. In Romania sunt aproximativ 2,5 milioane de absolventi de studii superioare (14% din populatia stabila de 10 ani si peste, conform ultimului recensamant).
2. Deci, cam 1,75 milioane de absolventi de studii superioare au votat ieri. (71 la suta)
3. Ieri au fost inregistrate cam 8,75 milioane de voturi valabile.
4. Deci, cam 7 milioane de votanti au cel mult liceul terminat. Comparam cu 1,75 milioane de absolventi de facultate si ce rezulta?
5. Mai mult, conform aceluiasi recensamant, mai mult de jumatate din cei fara studii superioare nu au nici macar liceul sau echivalent. Deci avem minim 3,5 milioane de „prosti” care au votat valabil ieri.

Intelegi acum cine decide soarta tarii… si de ce ar fi bine ca anumiti comentatori sa se rezume la fotbal?

Alex  •  3 noiembrie 2014, 18:37

2000 Mugur Isărescu Independent 1,069,463 9.5%

Transylvaniawolf  •  3 noiembrie 2014, 18:40

O mare problema sa se voteze in occident este ca numarul cetatenilor e relativ o mare majoritate de romanii sant fara documente,fara acte in regula,si e greu pentru ambasade,consulate sa fii pe placul tuturor.O alta problema e acea ca romanul e prost si fudul,in loc sa se scoale de dimineata si sa mearga la vot,face numai galagie,si scandal ca nu e primul la vot.Uita ca si la oficiile de la fortele de munca sta de multe ori la coada si asteapta ore in sir,ca sa milogeasca ceva.Sa fim seriosi,traiesc in vestul europei de 21 de ani,si va rog sa ma credeti,romanul e o specie de om ce invata greu si cand da de greu se razbuna pe cei de la putere,sau pe cei autorizati sa-i dea drepturi.

Dragos C.  •  3 noiembrie 2014, 18:44

Respect, Catalin Tolontan!
Asta inseamna sa stii sa pierzi! Cu acest articol te-ai apropiat de un discurs uluitor, model de urmat, pe care l-a sustinut in 2008 cel care a pierdut in fata lui Barack Obama! Din pacate, nu toti oamenii gandesc ca tine, iar furia si ura ii orbesc pe multi dintre conationalii care cred ca numai ei au dreptate, iar toti ceilalti sunt p r o s t i, t a m p i t i sau comunisti, doar pentru faptul ca nu gandesc ca ei:
http://www.youtube.com/watch?v=NvgqRKYapU8&spfreload=10

Lila  •  3 noiembrie 2014, 18:45

Prosti, prosti, da muulti! Din pacate cei cu adevarat prosti sunt foarte multi si sunt manipulati! Ei, prostii aia multi, nu vad adevaratul pericol, nu au ganduri „profunde” pentru viitor! Spre deosebire, cei putini si „destepti” ii manipuleaza, ii jecmanesc, le distrug tara si neamul, tocmai datorita „profunzimii” si „desteptaciunii” cu care sunt dotati „din nastere”, de partid, de serviciile care „apara” tara si neamul, de justitia „apolitica” si „necoruptibila”! Si uite asa, ne asigura ei, toate drepturile „constitutionale”, ca doar nu le vor duce in mormant cu ei, le transmit urmasilor si urmasilor urmasilor lor, in veacul vecilor, Amin!

AM DREPTATE! Cât contează asta? (video) | DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!  •  3 noiembrie 2014, 18:46

[…] articol elocvent pe tema asta îl reprezintă editorialul de aici. “Proști” par întotdeauna cei din tabăra care nu e a noastră. Hai să ne mai […]

Viorel  •  3 noiembrie 2014, 18:49

Catalin, m a observasem si eu doar ca trecusem peste oarecum lejer. Daca Johannis a pierdut 17.5% pe cele 40% din sectii numarate la sfarsit (f usor de explicat in teorie de ce), mi se pare insa greu de inteles de ce a scazut doar Johannis si nu si Macovei/ Udrea? Nu am urmarit cu f mare atentie, si e posibil sa ma insel dat fiind procentajul mic de voturi in discutie, insa MM si Elena Udrea nu au pierdut mai nimic, ba mai mult, posibil sa fi castigat ceva. Ceea ce nu are foarte mare sens deoarece unde e V. Ponta puternic si Johannis slab, sunt slabi si Elena Udrea si Macovei. Cred ca este o corelatie pozitiva (merg in acelasi sens) ca sa zic asa, destul de pronuntata intre votul pentru Johannis si votul pentru MM/ Elena Udrea…

oache naidu  •  3 noiembrie 2014, 18:54

”România cu studii și tînără”? Care studii, la Spiru Haret, sau Dimitrie Cantemir? Educatia e varza de ceva vreme incoace. Problema este ca, nu numai ca avem prea multi prosti si prostiti si aspiranti la parvenire pe mp, dar, avem si memorie scurta. De 25 de ani incoace ne conduc fostii comunisti si urmasii lor, care au furat ( aproape ) tot ce s-a putut fura, si, carora, generos din fire, romanul, tot timpul le da sansa sa ii mai bage mana in buzunar pentru inca 4-5 ani. PSD-ul ( FSN, PSDR, PDSR ) a mancat ce era mai bun in tara si a lansat baroni locali, scuze!, oameni de afaceri. Ponta este PSD-istul tipic, mincinos, ipocrit, duplicitar, arogant cu noi, mielusel cand e vorba de cei mai puternici decat el, o marioneta scoasa in fata de baronii locali ( ce urasc termenul asta! ). Asa ca, draga Tolo, nu e prea roz situatia, nu-i asa?

Viorel Banu  •  3 noiembrie 2014, 18:54

Salut Catalin. O singura corectie. Care este numarul de votanti din randul celor 71% din cei cu studii superioare si care este cel al restului de 39% cu studii elementare. Dupa aceea mai vorbim. Nu distorsiona perceptia oamenilor. Nu-mi vine sa cred ca faci asemenea comentarii fara sa judeci subiectul la rece. Cu dragoste

dragosh  •  3 noiembrie 2014, 19:06

Domnule Tolontan, se pare ca aveti multi cititori care sunt analfabeti functionali. Chiar nu mi-a venit sa cred cite comentrarii sunt pur si simplu stupide si reflecta zero intelegere a textului, dar apoi mi-am amintit de testele PISA si m-am linistit, suntem pe ultimele locuri asa ca este „normala” situatia.
Felicitari pentru articol, ramine cel mai bun citit in ultimele zile, tura asta l-ati batut pe Cristoiu!(favoritul meu din presa la turul trecut)

nola  •  3 noiembrie 2014, 19:08

Interesanta abordare, Domnule Tolontan!
Jubilati la inteligenta PSD. Ca, iata, au devenit mai destepti decat cei de la ACL. Fara sa tineti cont ca de data asta ei au organizat alegerile aveau toate instrumentele in mana. Cu toate acestea au reusit sa creeze haos la circumscriptiile unde nu erau siguri de rezultat, recte disapora si studenti.
Probabil apreciati ca semn al inteligentei si doctoratul primului ministru.
Totusi, de ce nu ramaneti cu sportul?

cpt.ahab  •  3 noiembrie 2014, 19:10

@BM: Absolut de acord. La ceea ce ai spus, se mai poate adauga si ca noi nu avem intelectuali dedicati societatii civile. In general, dispunem de putini intelectuali autentici. Adica oameni cu rara calitate de a fi in acelasi timp si culti si devotati semenilor. Cei mai multi sunt preocupati doar de propriile privilegii, lasand societatea civila expusa.
Nu avem nevoie de intelectuali care sa ne tot spuna votati cu X sau Y, pentru simplul fapt ca acel X ii acorda intelectualului o sinecura, avem nevoie de intelectuali care sa-si faca treaba cu profesionalism, care sa creeze si sa educe spiritul civic. Sa le puna unditele in maini si sa-i invete sa pescuiasca pe cei care azi jubileaza cand li se ofera un peste drept pomana electorala. Nu sa-i dispretuiasca, in timp ce ei au transformat universitatile in SRL-uri care se ocupa cu comercializarea diplomelor.
Societatea romaneasca e jos nu din cauza „doreilor”, ci din cauza tradarii intelectualilor.

simona  •  3 noiembrie 2014, 19:12

Pt. Monica: Doamna, nu inteleg de ce ati pus civilizatii in ghilimele?! Aveti vreo indoiala in ce priveste nivelul de civilizatie din Occident? Adevarul este ca romanii care traiesc in aceste civilizatii pot sa vada diferenta dintre doua moduri de viata diferite: ceea ce traiesc ei acolo si ce traim noi aici, diferenta este incomparabila.
Am sesizat o unda de dispret in tonul dumneavoastra la adresa romanilor plecati la munca in strainatate. Nu va faceti pacate, sunt oameni care muncesc din greu, care au lasat pe cei dragi acasa si traiesc cu dorul familiei si a tarii. Iar dreptul de a vota este un drept constitutional, ar trebui gasita o solutie in aceasta problema.

Bogdan  •  3 noiembrie 2014, 19:13

Nu ii dispretuiesc pentru ca sunt prosti, domnule Tolontan, ii dispretuitesc pentru ca sunt simbolul coruptiei in tara asta si pentru ca coruptia e cea mai mare problema in aceasta tara.
Sunt frustrat pentru ca lupta cu hidra asta PSD-ista continua dupa 25 de ani de la revolutie, aparent fiindca puterea lor de regenerare este remarcabila, in ciuda tuturor loviturilor primite.
Mi se pare grav ca nu se mai fura in mod golanesc, precum Bancorexul din anii 90, ci prin metode complexe (vezi Microsoft) si pe sume colosale. Mi se pare grav ca au devenit din ce in ce mai destepti, intr-un mod malefic si manuipulator, ca si KGB-istii din anii 70 in comparatie cu cei din anii 30.
Ce mi se pare insa bine, este ca odata ce ajung la putere isi arata, incet incet, adevarata arama si ca se simt absolut superiori si intangibili. Si atunci, repetitiv, ca intr-o lupta cu o viroza, „organismul” numit poporul roman se mobilizeaza sa taie capul hidrei inca o data. Ca nu ne vom „vindeca” niciodata de ei nu inseamna ca ne-au invins…

Florin  •  3 noiembrie 2014, 19:13

Am o singura obiectie: nu exista de fapt stanga in Romania. O simpla analiza a programului lui Ponta sau a PSD-ului arata clar numai politici de dreapta, nimic de stanga.

Mihai Petrescu  •  3 noiembrie 2014, 19:17

Catalin,
Eu sunt un „mihai” din diaspora care a stat la coada 1.5h ca sa voteze (Caz norocos pt ca in Geneva a fost organizarea mai ok).
Sunt tanar si absolvent de facultate. Sunt inforamtician si cu bun simt. Nu sunt un mare patriot dar nici nu ma p_i_s pe el de vot. Dc ce spui tu este adevarat si cei „ca mine”, spui tu, au votat cu Pictor Tonta atunci nu pot sa nutresc decat mila pt voi si sa raspund pozitiv cand ma veti ruga sa va trimit casete cu ABBA si nechezol. Cu o singura conditie. Nu ne pune pe toti pe acelasi nivel incluzandu-ne in aceleasi procente. Cei care sunt tineri , cu facultate si care au votat cu Pictor Tonta, ori au platit pt diploma ori n au scos capul din latrine.Stiu, acum o sa ma apostrofezi si o sa spui ca sunt orbit de ura. Ai dreptate urasc prostia si da ma consider mai destept decat votantii lu Ponta (agree to disagree?). Si nu ! Nu am plecat din tara de greu ce mi era. Slava domnului ca o duceam decent si fara sa fur. M au furat altii din teleorman care si acum se duc cu autocarele in cimitire la vot desi votul s a incheiat de ieri de la ora 9. Acum o sa spui ca fac mistocareala. Poate dar imi place. Intrebarea este tie sau voua ce va place ? Asta ?
O sa ma intrebi acum pe un ton bonom dar licentios : dar tu ce faci ? De ce dai doar din gura ? nu fac prea multe. Imi intretin mama care are o pensie de mizerie si pana nu demult il intretineam si pe bunica-miu (decedat intre timp). Deci indirect am continuat sa platesc taxe pe langa taxele platite inainte sa plec din tara. Acum inainte sa termin o sa te intreb si eu pe tine ceva de final : ce o sa se faca Romania cand noi, cei din diaspora, cu buni cu rai , cu curve si capsunari nu o sa ne mai sustinem familiile ? O sa facti voi ceva pt ele ?
Ma gasesti pe gmail : m.c.petrescu@gmail.com
Stima !

alex claudiu  •  3 noiembrie 2014, 19:28

A ajuns un act de curaj in a exprima o parere in Romania secolului 21. Si culmea, nu din cauza vreunui sistem opresiv. Ceea ce face ca totul sa fie si mai dezamagitor.

Respect Cataline pentru curajul de a publica un astfel de articol stiind (foarte probabil, ma gandesc) ce fel de reactii o sa starneasca. Majoritea comentariilor vin doar sa intareasca rationamentul din spatele articolului, iar pe mine nu pot sa ma faca decat sa vreau sa emigrez intr-o pestera, undeva. Profund dezamagitor.

Cinste tie Cataline ca risti „ostracizarea”, cand ti-ar fi fost atat de comod sa te lipsesti de acest articol. Pentru mine, esti mare om !

Referitor la ce spui in articol, cred ca multe dintre voturile lui Ponta sunt datorate acestei parti de public. Oamenii astia isi fac singuri rau ( cauzei pentru care considera ca lupta ) cu o consecventa demna de o cauza mai buna.

Marian  •  3 noiembrie 2014, 19:29

Domnul Tolontan, respect pentru munca dumneavoastră dar de data asta ați scris un comentariu de competiție sportivă, de cifre, de statistici dar n-ați surprins esența lucrurilor. NU este vorba despre disprețul pentru proști, aici nu este vorba despre proști, este vorba despre cât preț pun oamenii pe justiție. Da, exact cum spunea CTP, în alegerile astea se votează o femeie legată la ochi cu o balanță și o sabie în mână. Dacă ar arăta ca o fufă din ziarele de scandal ar mai avea ceva șanse, eventual dacă ar fi și ușor dezbrăcată, dar așa cum arată ea, șansele sunt mici. Altfel cum vă explicați că județele unde baronii sunt deja arestați pentru corupție, se votează masiv PSD. Adevărul trist este că țara asta are un procent trist de mare de needucați, de oameni dependenți de pomana statului. Ăsta e bazinul electoral al PSD. La asta s-a adăugat și Băsescu pe final de mandat care, din dorința de a-și pregăti partidul de retragere, a făcut cioburi dreapta si asa lovită de măsurile nepopulare de austeritate luate de guvernul Boc. Asta e esența domnul Tolontan. Și mai este ceva penibil, un partid ia cele mai multe voturi în condițiile în care l-a protejat pe ILiescu atâția ani de judecata crimelor din decembrie 89 si mineriadele din 90. Eu nu le-aș zice proști, le-aș spune needucați iar la această situație au contribuit toate guvernele din țara asta.

Comentează