Falimentul disprețului pentru ”proști”

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

luni, 3 noiembrie 2014, 1:48

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

Pentru cei care s-au culcat cu 6% între Ponta și Iohannis și s-au trezit cu 10%. Pentru cei care au crezut că Macovei va veni pe locul 3 cu peste 6%. Ce s-a petrecut?

Azi noapte, la o oră după închiderea urnelor, PSD anunța diferență de 10 procente între Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Pesediștii număraseră paralel doar primii doi candidați și adunaseră deja cam 40% dintre secții. Iar ordinea următorilor era: Tăriceanu, Udrea și Macovei.

La RTV, Ludovic Orban îl ia peste picior pe Liviu Dragnea, dar cu eleganță. ”Numărătoarea noastră va fi cea corectă”, spune reprezentantul ACL. E versiunea soft a refuzului de cunoaștere.

În studioul Realitatea TV, se practică wishful thinking în varianta hard. Ziariștii sînt mai orbi decît politicienii. De ce? Pentru că, vorba lui Ion Cristoiu, remarcată și de Vintilă Mihăilescu în ”Dilema”, ”spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer”. Iar ura are efectul răsuflării spulberate pe interiorul parbrizului rece. Nu mai vezi.

Ca și ACL, Rareș Bogdan nu crede în numărătoarea paralelă a PSD. Numai că, spre deosebire de ACL, ziaristul nici măcar nu ia act de ea.

Rareș e un realizator cu farmec și, deseori, își pune interlocutorul în condiția relaxării. În noaptea asta însă, refuză să creadă chiar și la ora 23, cînd PSD aproape că încheie numărătoarea paralelă pentru primii doi: Ponta 40,5 – Iohannis 29,4%.

Rivalii de la ACL număraseră pînă în acel moment sub 20% dintre secții și diferența la ei era de 6 procente, nu de 11. Cei din tabăra roșie sînt, în principiu, mai proști, că asta se crede despre ei.

În studioul Realitatea, Ion Cristoiu și Dan Andronic aproape că strigă la realizator că celelalte televiziuni pun pe ecran cifre mult diferite. ”Nu mai vorbiți despre numărătorile paralele, hai să discutăm pe sondaje!”, țipă și Rareș. Sondajele de la Realitatea arată 6 puncte între primii doi alergători. ”Eu mă duc să mă culc”, zice Cristoiu. Totul oscilează între glumă și indignare pentru ceea ce se întîmplă în străinătate.

”Uite, pesediștii mint, doar la 40% dintre secții au primit procesele verbale!”, tresare la un moment dat realizatorul, electrocutat în contactul cu butoanele telefonului. Deține proba minciunii PSD! ”Rareș, amesteci lucrurile”, îl roagă chiar și colega lui, Lavinia Șandru. ”Pe sms au numărat doar pe primii doi, iar acum le vin procesele verbale și-i numără pe toți”, explică ea.

La ora 1 noaptea, Gheorghe Flutur iese și spune că au ajuns cu numărătoarea paralelă la 40% dintre secții și că scorul este 37% – 32%. Cinci procente!  ”De la 40% se cam stabilizează”, zice Flutur. O reporteră de la fața locului inistă: ”Mai pot avea loc schimbăr majore?”. ”Nu prea, se cam stabilizează”, spune Flutur. Cei din platou nu mai înțeleg nimic. Publicul, nici atît. PSD dă 11 procente, ACL, 5.

La 60% dintre secții, se păstrează distanța de 5%. Apoi, începe dezastrul. La 82% dintre secții, ACL constată o diferență de 8 procente! La 90%, urcă la 9 puncte! Și, după ora două și jumătate noaptea, ACL admite că diferența între Ponta și Johannis e de 10%!

Ce s-a întîmplat între 60% și 100% dintre secții, cînd diferența s-a dublat de la 5 la 10 puncte?

Ca să se petreacă asta pe cele 40% dintre secții rămase a trebuit ca Ponta să aibă, în medie, 17,5% în plus față de Iohannis. Se poate? De pildă, în Argeș,  Ponta a obținut cu 30% mai mult, în Dolj, tot cu 30%. Dacă au venit cîteva județe din acestea, a fost suficient. Și o altă explicație din interiorul dreptei: în general, se strîng mai repede date de la organizațiile puternice, care adună voturi.

BEC oferă rezultatele oficiale. La 10:20 dimineață, după 98,3% din secțiile de votare, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, Klaus Iohannis 30,44 %, Tariceanu 5,40%, Elena Udrea 5,18%, Monica Macovei 4,46%.

E o dimineață dezamăgitoare pentru dreapta, dar e și momentul adevărului.

1. ”Proștii” de la PSD au fost mai deștepți decît ”maeștrii numărătorii paralele” de la ACL. Pentru prima oară după un deceniu, PSD a oferit rezultatele mai repede și cu un grad de acuratețe ridicat.  Față de datele de acum de la BEC au greșit doar cu un procent.

Cineva din tabăra lor a avut ideea să numere doar pe primii doi candidați pe baza sms-urilor. Asta e o lecție pentru cei care cred că monopolul inteligenței s-a înfipt la dreapta. Stați că mai vin!

2. Cetățenii și-au făcut treaba. Prezenta la vot pe tara a fost de 53,16%, doar cu o jumătate de procent sub cea din primul tur din 2004. Datoria e să vii la vot, nu să votezi cu cine vreau eu. Eu am votat cu Monica Macovei, dar nu înseamnă că restul merită descalificați. Macovei a luat 12% în București, peste Nicușor Dan în 2012. Dar e la fel de adevărat că Ponta a cîștigat în fața lui Iohannis în București!

3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.

De asemenea, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. Alt mit spulberat, nu-i așa? Unde apar aceste lucruri? Din cifrele IRES, cei care au făcut sondajul pentru DigiTV. Aaaaa, Vasile Dâncu, veți zice. Da, au dat rezulatele cele mai bune la exit-poll!

Și încă ceva, apropo de structura votului. Pentru prima oară, votanții din urban se apropie mult de cei din rural.

4. Incidentele de la secțiile din străinătate atestă un haos și-i frustrează pe bună dreptate pe miile de oameni care n-au mai apucat să voteze sau pe cei care au stat la cozi ca la sifoane pe vremea lui Ceaușescu.

Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.

Scenele de umilință din străinătate trebuie stopate, însă creșterea de la 1,5% voturi care vin din afară către, să zicem, un necesar 10%, nu se va realiza niciodată prin multiplicarea imposibilă a secțiilor, ci doar prin introducerea votului prin corespondență.

5. Am citit ce au scris Dan Tăpălagă și Cristi Pantazi azi, pe Hotnews. În o mie de chestiuni sîntem de acceași părere, în aceasta nu. Chestia cu ”elita ultraminoritară” este contraproductivă și, după părerea mea, falsă. Elită e și cel de la PSD care a avut ideea să-i numere doar pe primii doi și a obținut în două ore ce a obținut ACL într-un timp mai mult decît dublu.

Elită sînt sociologii IRES de la Cluj care au oferit un exit-pool la zecime pentru Tăriceanu (5,3 față de rezultatul de 5,4), Udrea (5,1 față de 5,18) și Macovei (4,5 față de 4,46)! Iar diferența dintre Ponta și Iohannis au apreciat-o, după datele de la ora 19, furnizate la 21!, cu o eroare de 0,4 puncte! Elita este definită profesional, nu ideologic.

6. ”În turul 2 se pleacă de la 0-0”, zic astăzi unele voci. Vedeți să nu! În termeni sportivi, se pleacă de la 2-0 pentru o echipă după primul tur. Ceea ce înseamnă că Iohannis ar trebui să cîștige returul cu 3-0, cu 4-1, cu 5-2 și tot așa. Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.

În mod realist, un 2-0 în deplasare se poate recupera, dar cu o mobilizare și cu o competență exemplare.

Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” și al ideii că ”sînt mai deștept decît toți interlocutorii mei, d-aia nu mă fac realizator de TV, hă-hă”, frază cu care Traian Băsescu a închis campania electorală vineri seara, la Realitatea TV.

Glumea și nu glumea președintele. E genul acela de haz cu care și-a căsăpit și adversarii și apropiații, de a ajuns să se ia și de revista ”22”, cînd a tresărit lumea care nu o mai citise de un deceniu! I-a scos din minți pe adversari și i-a îndepărtat pe aliați.

N-o mai luăm de la capăt cu ce au făcut politicienii de dreapta votanților de dreapta.

Știți ce mi-a scris azi un cititor? ”Lucrul care pe mine mă deranjează cel mai mult la această ultra-minoritate agresivă este ipocrizia dată de indulgența cu care privesc hoțiile propriilor favoriți”. Aici sau pe Hotnews nu au fost cauționați ”deștepții”, dar în alte locuri, da.

Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.

Sînt 10 puncte diferență între Ponta și Iohannis. Iar Macovei are 4,5%, aproape de Dan Diaconescu, cu 3,99%. 4,5% n-a mai luat niciodată un independent la prezidențialele din România, e mai mult decît Oprescu în 2009 (3,3%). Fețele tinerilor din spatele Monicăi macovei consacră sigurul cadru al bucuriei. A început o zi dezamăgitoare și vin altele și mai grele.

Însă nu inteligența e în insolvență, ci suficiența.

Comentarii (351)Adaugă comentariu

Bro  •  3 noiembrie 2014, 19:29

Statistica, bat-o vina: este important sa stim cati votanti au studii superioare, dar si mai important este sa stim cu cine au votat cei cu studii superioare, si cu cine au votat tinerii.

Alexandru Jecu  •  3 noiembrie 2014, 19:30

Daca ai urmarit campania electorala pentru prezidentiale si votezi Ponta, esti fie idiot, fie complice! Atata abjectie, prostie si minciuna din campania pesedista nu pot fi ignorate! Mai pe scurt. Chiar daca nu ai habar de politica, exista un criteriu infailibil, la indemana omului normal: bunul gust! Daca esti om de bun gust, nu poti vota Ponta, numai daca te uiti la fata lui! Mai mult! Daca esti cel mai inversunat nationalist, romanul ultra, care detesta alogenii din start, nu poti vota Ponta, cu fata lui de asiatic, ca pe primul roman al tarii!

Cosmin  •  3 noiembrie 2014, 19:41

Alegatorii lui Victor Ponta (PSD-PC-UNPR): cel mai mare procentaj (44%) il au cei care au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar cei cu studii superioare sunt in proportie de 15%. 42% dintre votanti sunt din mediul rural. 31% au varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, iar 24% au 65 de ani si peste. Victor Ponta a fost cotat de exitpoll-ul IRES cu 40,2% (40,33 – rezultate oficiale la numararea a 98,3% dintre voturi).

©IRES

Catalin  •  3 noiembrie 2014, 19:43

corectie… poţi fi inteligent dar prost (am întâlnit nenumarate specimene de acest fel – e.g. comentariul cu nr 153)

Marian  •  3 noiembrie 2014, 19:43

Tolo, nu pot sa-ti neg articolul, are puncte de vedere bune.
Asta e tara in care traim, astea sunt alegerile majoritatii care si-a exprimat optiunea.
Exact acelasi tip de optiune care ii tine pe multi fara carte, fara apa calda, cu baie in curte si cu consumul minim de sapun pe cap de locuitor din Europa civilizata. E perfect corelata cu saracia, daca nu chiar cauzata de ea.

Pentru ca majoritari la vot au fost cei cu studii medii, intre 34-65 ani, eu mi-as dori sa vad defalcarea pe paturi sociale (dar nu saraci si bogati), ci direct ca angajator:
– angajati la privat
– mici intreprinzatori
– angajati la stat/regii/etc
– pensionari
– asistati social
– agricultori (astia in ce categorie se afla?)

Pentru ca ai vedea, cel mai probabil, un pattern; cei dependenti de stat/guvern/biserica (ultimele pomene) au votat in majoritate intr-o anumita directie. Asta ar explica mai bine directia votului decat studiile sau chiar varsta.

Iti recomand un alt articol, cu niste observatii realiste:
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/turul-unu-observa%C8%9Bii/

rochi balboa  •  3 noiembrie 2014, 19:50

Unde au fost cei 7,4 milioane care au votat pt suspenderea lui base? L-ar fi scos pe plagiator castigator din primul tur! Asta sa ne explice tolontan daca nu cumva e din tabara prostilor si el! Sau numai dragnea are raspunsul la aceasta intrebare incomoda?

Lucian  •  3 noiembrie 2014, 19:53

„Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.”
Daca stie cineva sau daca doate dl Tolontan sa imi spuna as vrea sa stiu mai multe despre experimentul cu pricina. Unde as putea sa citesc mai multe sau cum sa il caut pe google? Va multumesc!

Marius  •  3 noiembrie 2014, 19:57

”să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.”
Atata timp cat ei sunt mai multi, nu e nici un fel de mit.

rares  •  3 noiembrie 2014, 20:04

totul e o comedie.
melescanu,de ex,pt ce a intrat in cursa?
ponta,nominealizeaza tv pt dezbateri,dar sare peste tv nationala,cum e posibil…
ponta are prea multe rele in spate,full…plagiat,ofiter,baroni, ministri, dosare, probleme
nu cred ca poate ajunge presedinte,si sa castige,nu mi-l pot imagina in functia de presedinte
in feb-mar 2015 vom iesi in strad,inclusiv cei care l-au votat pe mickey mouse

Ponta peste Iohannis în București. Comentarii? | Jurnal roz de cazarmă și nu numai  •  3 noiembrie 2014, 20:06

[…] multe aici, pe blogul lui Cătălin […]

Cristian Popescu  •  3 noiembrie 2014, 20:08

Comparatia procentelor sinistrei cu cele ale lui Nicusor Dan e stupida.

Costica  •  3 noiembrie 2014, 20:17

Cand vad cum atatia indivizi care secred destepti explica ei cum Ponta e salvarea Romaniei, imi creste inima ca la 45 de ani am reusit SA FUG din nenorocita mea tara. Brancusi: „v-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci , si mai prosti!” Am revenit in strainatate dupa o calatorie in tara, in concediu, cu masina, trecand din nord pe la barsana pana in est la Galati ca apoi sa ies prin Timisoara dupa cea ma luat calea sudului si pasul Oltului spre vest. Am lasat in tara 3000 de euro, asa , ca pentru cei care sustin ca noi nu contribuim si ca nu avem drept, ca nu stim … Coruptia este omniprezenta si la vedere, copii sunt invatati de la clasa I ca „trebuie sa dai , ca daca nu…!” Meditatii la clasa I ! Si voi veniti sa ne explicati ce maret viitor aveti cu Ponta…Vai de capul vostru , habar nu aveti ce inseamna o viata intr-o democratie functionala, in care alegatorii isi controleaza alesii pe ce cheltuiesc banii si au disacernamanatul de a face diferenta intre demagogie si ideologie. Va vine sa credeti ca un PM suedez a demisionat pentur ca s-a aflat ca si-a luat un parfum si ciocolata cu cardul de servici? Ca consilierii locali din orase sunt BENEVOLI? Uitati-va acum la exercitiile financiare ale „alesilor’ nostri…Pentru mine Ponta va fi mereu hotul cu doctorat , ce primeste de 12 ani 25% in plus la salariu ca „spor de doctorat” pe care nu il au decat smecherii din institutiile bugetare si alte chestii ale statului ca in privat ti se da … Ponta pe hotie a incasat deja cateva zeci de mii de euro in plus din banii mei, caci eu abia am plecat de un an. Pentru asta era ingropat definitiv in orice tara cu oameni cu cap, in schimb in Romania sunt prea multi ca ala cu olimpiade ce ne explica el ca il alege pe Ponta dar nu mai spune de ce…Ma desteptule, sa ne dai si noua o masura economica luata de Ponta care a dus la crestere economica…In schimb eu pot sa va spun ca smecherii PSD trag 20 miliarde de euro anual din investitiile publice la nivel de tara. De aia are Ghita si Antena bani, de aia sunt peste tot. Din bugetul general de 100 miliarde euro, 20 miliarde euro ajung princ contracte ale statului la ei si apoi la partid prin „donatii” cam 10%, 200 milioane euro…sa ma mir de ce sunt atatia postaci PSD? Nu am de ce …Tariceanu? Pai stiti ce a facut asta cu Portile de Fier II? Siti ca acum , cu grupuri electrogene noi, Se opreste centrala cate o luna pe an in timp ce sarbii cu aceleasi grupuri de acum 40 de ani nu au nimic? stiti cat pierde statul? sute de milioan de euro. Dar hotul asta si-a tras cateva sute de milioane de euro la modernizare. Cand era ministrul industriilor CDR, prin 1997, ca eu nu uit…asta asa , pe langa multe alte potlogarii ca PM…Aveti memorie scurta? Votatii, , vai de tara noastra. Si asa ne-o ocupa altii, nu aia care au venit cu afaceri , ci aia care se tot „aclimatizeaza”…250 de ani va mai rezista”natia romana”. Poate nici atat. Nu credeti? Unde sunt romanii, stapanii lumii 2000 de ani? „Loc de veci”? Vedeti prin cimitire un mormant mai vechi de 40-50 de ani al prostului de rand? Poate pe la tara …

Dani  •  3 noiembrie 2014, 20:23

Un 2-0 se poate recupera si cu un arbitraj corect. Ceea ce nu va fi cazul. Se stie ca cei care organizeaza alegerile pot sa le cistige foarte usor, daca tin cu adevarat.
Ginditi-va doar la procentele obtinute pentru exit-pool-uri in functie de virsta si studii. Se stie ca batrinii si cei cu studii cel mult medii se prezinta la urne dis de dimineta, in timp ce tinerii si intelectualii spre seara. De asemeni, se stie ca batrinii vorteaza in general stinga, iar tinerii dreapta. Ori rezultatele acestea schimba tot ce stiam pina acum despre actul electoral la romani. E ceva putred la BEC…
P.S.: Cu totii cunoastem pozitia trustului „Intact” vis-a-vis de esicherul politic autohton. De aceea, acest articol nu ma mai mira. Ma mira doar faptul ca Tolontan se murdareste in a scrie fix ceea ce haznaua ideologica a lui Felix ii ordona sa scrie. „Coloana vertebrala” o fi doar o legenda ori Tolontan are o criza de lumbago? Se cere un tratament de urgenta si cel putin o saptamina concediu medical, in caz contrar se cronicizeaza.

oSorin  •  3 noiembrie 2014, 20:35

domnu’ Tolontan, e ca in fotbal – nu esti sigur de victorie pana cand nemtii nu sunt in autocar …

Cristi R.  •  3 noiembrie 2014, 21:06

Ponta e dator vandut pe viata Antenei 3 si lui Dragnea. Fara ei nu ajungea unde este azi.

Baietii lui Voiculescu si-au facut treaba cu foarte mult profesionalism. Dragnea din functia pe care o are in PSD pot spune ca si el si-a dovedit cu prisosinta profesionalismul. Victor Ponta a avut sansa de a fi inconjurat numai de profesionisti. Pacat ca el nu lasa aceiasi impresie ca cei care l-au propulsat in pozitia actuala.

Cei ce au urmarit cu asiduitate Antena 3 in ultimii 4-5 ani nu pot fi convinsi cu nici un fel de argumente si vor vota cu ochii inchisi Victor Ponta sau orice alt candidat ce se opune lui Basescu si Blaga-PDL .
Ura pentru Basescu a tranformat un mincinos si un plagiator in Fat-Frumos.

Tot ce pot sa spun este un citat din George Orwell:
„Un popor care voteaza impostori, hoti si tradatori, nu este victima!
ESTE COMPLICE !”

PS. „71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare!”
Pentru cei slabi pregatiti la matematica concluzia ar fi ca au venit la vot de doua ori mai multi votanti cu studii superioare decat cei cu studii primare.
Cum acestia reprezinta de fapt majoritatea ma multumesc cu faptul ca dumneavoastra domnule Tolontan veti intelege unde bat.

Radu  •  3 noiembrie 2014, 21:06

Din pacate sudul si Moldova voteaza in cntinuare comunistii! Daca nu va iesi Johannis din cauza prostimii din sud si est, poate ca ar fi timpul sa ne despartim sa traim fiecare cum vrem: unii cu comunistii si altii cu occidentul!

lll  •  3 noiembrie 2014, 21:07

om trai si om vedea, nu am votata de data asta dar peste doua saptamnai sigur votez, si familia mea, si cativa prieteni care nu au ajuns la vot, nu conteaza cati km sunt pana la sectia de votare.

Andreea Ticu  •  3 noiembrie 2014, 21:09

Lamureste-ma te rog: cum numara astia? ce e numaratoarea paralela? de unde stiu astia cum a votat lumea? ce se intampla, cand se umple o urna de voturi se iau si se numara, apoi urna e golita si voturile sunt duse spre BEC? Ce e numaratoarea asta paralela??

gio  •  3 noiembrie 2014, 21:11

pt catalin psdistul cu olimpiadele. eforturile tale de a te legitima in categoria oamenilor inteligenti si culti, deci altfel decat psdistul antenist obisnuit, sunt penibile. Daca argumentul tau este cresterea economica ai pus capac. Pontacul n-a facut decat sa creasca taxele, sa faca rectificari pe minus si sa taie investitiile, deci sa vii sa spui ca ai votat ponta ca merge bine economia ma face sa cred ca esti printre cei mai rai votanti ai plagiatorului. Vorba Presedintelui Traian Basescu, lui ponta ii bubuie economia in cap ))

nick  •  3 noiembrie 2014, 21:17

Tara neguvernabila! Legea ? Ce-i asta? La ce bun? Ciolanu’ conteaza!
Oportunism, delatiune, hotie, mafie, nelegiuire! Tara in care se intampla atatea si totusi nu se intampla…NIMIC! Tara muribunda!
Dezolanta imagine!

MGFX  •  3 noiembrie 2014, 21:29

Nu exista Romanie educata, exista doar exceptii educate. Educatia in Romania este moarta de zeci de ani. Majoritatea cetatenilor, tineri sau batrani, inghit pe nerasuflate cam tot ce se spune la TV, fara sa mai treaca si prin filtrul ratiunii, fara sa verifice cat adevar exista in informatia primita. Am intalnit suficiente cazuri de oameni carora le arati negru pe alb unde e greseala, dar nu fac decat sa dea din umeri si raman la parerea lor.
Tara asta e pe moarte, din pacate.

Radu  •  3 noiembrie 2014, 21:30

Referitor la punctul 3: procentele in acest caz nu se pot compara in valoare absoluta fiindca sunt din baze diferite: 70% din oameni cu studii superioare, 30% din oameni fara studii superioare. Ce procentaj din populatia tarii are studii superioare?

lilian  •  3 noiembrie 2014, 21:44

harta votului a aratat clar ca ardelenii l.au ascultat pe iohanis si au votata impotriva moldovenilor, muntenilor, oltenilor, dobrogenilor. si bineinteles ca nu vor schimbare, unde s.au dus toate investitiile daca nu in ardeal, celorlati nu ni s.a dat nici macar speranta sa visam la autostrazi sau mari proiecte de dezvoltare ca ale clujului sau sibiului

Costica  •  3 noiembrie 2014, 21:54

Exemplu de manipulare antenista:
“71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare!”
Mari procente , nu?
Studii superioare – 17% din populatie
Studii primare – peste 50%
71% din 17% este 12% din populatie
33% din 50% este 16,5% > 12% adica daca trimufator prezinta cifrele , in fapt la aceasi prezenta a „primarilor” ar trebui sa se prezinte la vot cel putin 97,1% dintre cei cu studii superioare ca sa ai o sansa plus ca toti ar trebui sa voteze intr-un singur fel, lucru ce nu se intampla, prea multi cu doctorate ca a lui Ponta sunt in tara…

Ben Ami  •  3 noiembrie 2014, 22:01

un articol cu adevarat ok se afla aici: http://sociollogica.blogspot.ro/2014/11/turul-unu-observatii.html

Cristi  •  3 noiembrie 2014, 22:03

Cam asa am gandit despre alegerile acestea, dar ati expus mai frumoas!

gavrila  •  3 noiembrie 2014, 22:15

Da Tolo ai dreptate, votantii lui ponta nu sunt prosti, sunt doar insi profund corupti. Traiasca hotia si minciuna, cele doua valori supreme ale romanilor. Nu sunt de dispretuit, sunt doar de compatimit. Atunci cand sunt dovediti ca hoti si cu toate astea tu, votant ii delegi sa administreze banii pentru care tu muncesti, stiind ca ii vor fura, iti meriti soarta orice se va intampla.

Vlad  •  3 noiembrie 2014, 22:15

Dupa 10 ani ne trezim ca am ajuns… exact de am plecat!

2004 – Dezinteresul si dispretul PSD-ului pentru diaspora. (declaratiile halucinate a lui Nastase cu privire la importanta care ar trebui sa-l aibe votul din strainatate)
2014 – Dezinteresul si dispretul PSD-ului pentru diaspora. (declaratiile lui Ponta de aseara)

2004 – un premier cu peste 40% in turul 1.
2014 – un premier cu peste 40% in turul 1.

2004 – un primar cu 33% in turul 1
2014 – un primar cu 30% in turul 1

Coincidenta este prea delicioasa ca sa fie trecuta cu vederea.

Alex  •  3 noiembrie 2014, 22:21

Nici studiile superioare nu mai sunt ce au fost! Cu mii de locuri la universitati private, unde e de ajuns sa platesti taxa ca sa promovezi, cu sute de locuri in provincie…Nu stam bine deloc nici in clasamentele internationale la capitolul invatamant superior.

Alex  •  3 noiembrie 2014, 22:25

De la Rock FM citire: câteva statistici interesante, ca să înțelegem procentele. Peste 2500 alegători au vârsta peste 100 de ani 🙂

– 18,3 milioane de români au drept de vot. Dintre aceştia, 5,6 milioane au vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.
– 4,1 milioane de români cu vârsta între 18 şi 34 de ani şi 1,25 de milioane cu vârsta între 35 şi 44 de ani au cont pe Facebook
– 845.109 de alegători au peste 80 de ani!
– 1.853 de alegători au vârsta de 100 de ani şi 2.538 au peste 100 de ani, iar 227.104 au vârsta de fix 18 ani
– cetăţenii cu drept de vot din mediul urban sunt mai numeroşi decât cei din mediul rural, 57,53% faţă de 42,47%.

Catalin Neacsu  •  3 noiembrie 2014, 22:32

Maestre, nu prea e cum zici tu. Vezi studiul de mai jos. Sigur, incercam sa nu fim patimasi dar avem un adevar cert: votantii psd (ponta) sunt in marea lor majoritate manelisti (cu pretentii de intelectuali – eventual facultati particulare gen spiru haret) si analfabeti. Asa ca lasa-ne cu „dispretul fata de prosti” depasit in opina ta: prostii raman prosti, chiar daca au o anumita siretenie.

Alegatorii lui Victor Ponta (PSD-PC-UNPR): cel mai mare procentaj (44%) il au cei care au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar cei cu studii superioare sunt in proportie de 15%.
Monica Macovei: este singurul, dintre primii cinci candidati, care are alegatorii cu cea mai mare pondere din randul celor cu studii superioare (47%).

Cercetare IRES: Cata scoala au si unde traiesc votantii lui Ponta, Iohannis, Udrea, Macovei. Compatibilitatile din turul II

image

Cercetare IRES: Cata scoala au si unde traiesc votantii …
Circa o treime dintre alegatorii care s-au prezentat la urne duminica, la prezidentiale, au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar mai putin de un…
View on http://www.hotnews.ro

Preview by Yahoo

venus  •  3 noiembrie 2014, 22:32

toata lumea stie ca antenele si gsp sunt ale lu voiculescu= partidu conservator si de aceea tolo danseaza cum canta voiculescu ,,,, si un alt sfat pentru catalin tolontan POLITICA NU E PENTRU TINE FRATE , MAI BINE ITI STA CA SI COMENTATOR LA UN MECI DE FOTBAL
PACE TUTUROR!!!!

Alex Barbu  •  3 noiembrie 2014, 22:35

Cu tot respectul pentru articol, cred ca incercati sa fiti artificial de neutru. Singura observatie de care m-as lega este legatata de vontatii Domnului V. Ponta. Publicatii cunoscute ca fiind impartiale (e.g. Digi24) au facut profilul (nu voi publica linkuri externe aici, fiecare poate cauta singur). Mai detaliat pe gandul, dar ei nu sunt la fel de impartiali:

– peste 39 de ani, maxim 10 clase, locuieste la oras
– 19% din electoratul sau are sub 39 de ani. 19% * 40% = 8% din tinerii sub 39 de ani au votat cu Dansul. 8% !

Despre ce vorbim atunci? De ce incercam sa gasim scuze pentru stratificarea sociala si culturala? Este clar ca partidul Dumnealui, se hraneste din oamenii fara acces la presa bine informata, si se „informeaza” de la postul de casa.

Impartialitatea fortata este o forma de partizanism.

In rest, tot respectul meu, o seara buna sa aveti.

Alex Barbu  •  3 noiembrie 2014, 22:36

@231 :)) ai postat in timp ce scriam si eu. E bine ca nu sunt singurul „nebun” din tara asta.

remus  •  3 noiembrie 2014, 22:47

Da, faina si realista analiza!

burdufel  •  3 noiembrie 2014, 22:55

In fiecare zi cand deschid calculatorul,verific ce mai scrie pe blog Tolo.Astazi,cu tristete,constat ca esti ,ROSU’. E treaba ta,dar pt mine este ….O mare dezamagire…..!!

Sorin N  •  3 noiembrie 2014, 22:57

În primul rand sunt oameni, și apoi niște procente. Decât sa ii hulim ca sunt analfabeți și săraci, mai bine sa ii trimitem la școală pe copii lor. Peste 10-15 ani culegem roadele.

http://www.ovid.ro

MrQ  •  3 noiembrie 2014, 23:01

Atatia prosti cu diploma are Romania ca suntem ultima tara din Europa.
Imi este sila de suficienta, ipocrizie, fudulie. Generatiile tinere sunt un dezastru, sinistru! Tara asta nu are nici un viitor. Va ramane mereu scufundata in intuneric si ignoranta, tiganie si superficialitate! Talibani mai indoctrinati ca parintii lor claditori ai comunismului.

fem!  •  3 noiembrie 2014, 23:04

Inteligența nu reiese din studiile pe care le ai. Ci din consecințele alegerilor pe care le faci. Într-un an, doi, vedem dacă ăștia care l-au ales pe Ponta sînt proști sau deștepți.

Danil Sihastru  •  3 noiembrie 2014, 23:07

Trebuie sa ne asezam putin si sa ne aducem aminte ca votam pentru Presedinte si nu pentru Parlament si ca influenta in viitorul tarii nu este prea mare.Vorbim de Stanga si Dreapta. Ce partid in Romania este cu adevarat de dreapta si care este cu adevarat de stanga? Amintiti-va ca l-am votat pe Basescu(inca miroase si acum)ca salvatorul tarii si a sfarsit ca groparul natiunii.Toti sunt o apa si un pamant, o gasca de raptori care incearca sa pacaleasca natia asta naiva care nu se mai maturizeaza odata.Nici unii dintre ei nu vor voi ca aceasta natiune sa scoata capul din tzarana caci altfel va fi din ce in ce mai putzin de furat. Am avut mari asteptari de la uniunea europeana ca vor incepe sa impuna formarea unui sistem legislativ care sa fie din ce in ce mai putin corupt dar se pare ca mai au si ei de lucrat la capitolul coruptie. Cine se lupta pentru presedentie? Un sistem pliat pe realitatile interne (care stie cum sa duca de nas pe cei ramasi si ce a mai ramas din tara aceasta) si un sistem de carton(pictat in graba pentru a incerca un ultim asalt la reduta ciolan) care este inca bantuit de fantoma demonica a lui Basescu. Ambele sunt iluzorii.Iluzorie este credinta ca Ponta care nu are controlul PSD poate face ceva de la el putere (chiar daca ar putea, nu l-ar duce capul) si iluzorie este credinta ca un naiv ca Johanis prostit si de PSD nu de mult ar aduce schimbarea adica sa faca lucruri bine facute dar din materiale strimbe. Nici el nu crede ce spune dar se supune dorintei de a ajunge cat mai sus(mai aproape de ciolan)ca sa mai poata lua niste apartamente ieftine.Daca i-ar iesi chestia asat ar fi multumit.Inca nu-si da seama de marimea ciolanului pentru ca daca ar intelege cat este de mare si-ar rupe gatul sa reuseasca.Ve-ti vedea ca profetia emanata de el pentru Ponta (ca acesta va dispare din politica daca va pierde Prsedentia)i se va intampla chiar lui pentru ca Antonescu abia al asteapta sa piarda pentru a-l trimite inapoi la Sibiu cum au facut si PSD-isti.Dar este prea naiv sa inteleaga.Asa ca indiferent cu cine votati va fi tot o varza.S-au detasat doua tabere: una cu fanatici PSD-sti(si ei stiu bine de ce sunt asa) si una cu visatori(care nu stiu bine de ce sunt asa) care inca mai cred in iluzii si promisiuni de carton.Cei mai realisti sunt cei care nu s-au prezentat la vot…. dar este iresponsabil(necetatenesc) acest lucru ar spune si unii si altii caci fara fraieri nici unii dintre ei nu ar putea accede la ciolan. Deunazii am fost aproape impins de la spate de cineva indemanadu-ma sa merg la vot.I-am raspuns ca nu prea as merge
pentru ca nu m-a convins nici-un candidat. Dar in euforia lui uitase sa ma intrebe daca votez cu Ponta. Cand i-am spus ca nici Ponta nu m-a convins atunci a spus : bine atunci mai bine sa ramai acasa!

vlad  •  3 noiembrie 2014, 23:07

Domnule Tolontan, in general spuneți bine ce spuneți in postarea dvs. Am totuși o mica nedumerire vizavi de concluzia cu nr 3. La care tineri cu „studii superioare” care au votat in număr mare va referiți? La cei care au urmat aceste „studii” la filialele „prestigioaselor” facultăți particulare, filiale situate la coltul blocului in mai toate orășelele de provincie? La generații întregi de posesori de diploma tipărite pe banda rulanta după 1989 care in final ajung sa vanda tot in „boutique-ul” familiei? Sau eventual la posesorii de diploma de bacalaureat de dinainte de introducerea supravegherii video?
Fiți sincer domnule Tolontan si recunoașteți ca ați vrut sa folosiți calificativul intelectuali in loc de tineri cu studii superioare dar v-ați abținut in ultima clipa, nu-i așa?

cavaleru paul  •  3 noiembrie 2014, 23:20

MANIPULARE

Asta e manipulare:
,,3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.”
,,Draga Tolo” te suspectez de inteligenta ..dar cu acest punct 3 ai dat-o in bara.Citeste comentatiul lui Costica de la nr.224.Nu stiu daca acele cifre sunt corecte dar sigur ideea e corecta.
Nu pot sa cred ca o semenea concluzie a fost debitata de mintea ta…macar daca puneai ghilimelele.Aveai o circumstanta atenuanta.
In alta ordine de idei tu pui antagonismul asta ,,destepti-prosti” la modul propriu al cuvintelor.Dar chiar si tu ar trebui sa stii ca ,,prosti”semnifica nu neaparat ca nu au un IQ mai mare sau ca au nu stiu cate facultati lipsa.Semnifica faptul ca sunt informati.Poti sa ai doar liceul dar daca accepti diversitatea surselor de informatii poti fi mai ,,destept”decat unu cu 4 facultati care citeste doar Jurnalul National.Cam despre asta e vorba.E vorba de informare,de o minte aerisita.Iar despre ,,prosti”..nu sunt prosti ca nu au mers la scoala.Cunosc profesori universitari de fizica, chimie, filozofie care scosi din laboratorul lor sunt catastrofe=prosti in lumea reala ( social , sentimental , experienta de viata etc ).Uite la Iasi : in oras a castigat neamtul , in judet a castigat plagiatorul .Capisci ?

cavaleru paul  •  3 noiembrie 2014, 23:23

Corectie :,,Semnifica faptul ca NU sunt informati ”

Daniel N  •  3 noiembrie 2014, 23:25

Cataline, mitul cu „prostii” decid NU A FOST spulberat.

„71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare” arata doar ca cei cu studii superioare si-au facut mai mult datoria civica decat cei cu studii primare. Si atat; nimic mai mult.

De ce ? Pentru ca 71% sa zicem din 100 de oameni cu studii superioare inseamna 71 de voturi. Pe cand 33% din 300 inseamna 100 de voturi. Deci sunt mai multe voturi din partea celor fara studii superioare. Acum nu stiu exact care e numarul celor cu sau fara studii superiaorea in Romania, dar de acea ziceam ca ce spui tu nu zice nimic legat de cine „decide” soarta tari. Insa in anul 2000, populatia activa a Romaniei (15-64 ani) numara 10,5 milioane persoane, ponderea celor cu studii universitare fiind de ~ 10%. Adica de zece ori mai putini decat cei doar cu liceul, nu de 3 ori ca in exemplu meu. Asa ca mitul NU A FOST SPULBERAT.

Victoras  •  3 noiembrie 2014, 23:40

@212 Costica….Cei 3000 de euro despre care vorbesti i-ai lasat la ceva manastire sau i-ai donat unui spital sau orfelinat sau ai cumparat de ei lucruri care acolo de unde vii costau 10000 de Euro.
Demagogia unora intrece cu mult propria lor inchipuire si mai indraznesc sa dea si sfaturi.
Nici cu cei ca tine nu se face Romania mai buna.Scuteste-ne.

mihai  •  3 noiembrie 2014, 23:49

Nu prea ma conving calculele tale, catalin, 71 % din cei cu studii superioare, adica ? nu am statistici, dar citi din cei 10 milioane de votanti pot fi cei cu studii superioare si apoi vorbim de un 71 % care ar fi putut vota in proportie de 85 % cu Johannis-Macovei. Elita e profesionala, nu ideologica (si totusi ideologiile nu sunt egale intre ele, axiologic vorbind), dar a vota cu ponta inseamna as zice nu atit o chestie de optiune,cit de informare si de buna credinta, pentru ca esti ori ignorant-neinformat ori de rea credinta daca-l alegi,nu poti sa-l alegi pentru ca preferi viziunea lui politica(???) sau pentru vreo alta calitate ce ar impune cu adevarat respect

Cum a pierdut PONTA alegerile prezidentiale |  •  3 noiembrie 2014, 23:56

[…] PS2 Articol frumos scris de TOLONTAN. […]

marian0904  •  4 noiembrie 2014, 0:09

PDL-imea agresiva a iesit iar la bataie. Cum adica prostimea si saracimea sa puna un presedinte? Cat despre coruptie, a demonstrat Macovei ca e numai la PSD. Daca acum sunt oarecari motive de galagie (specialitatea PDL), urmeaza, in primul rand, duelurile Iohannis vs Ponta. Aici cred ca vor fi aparea si surprizele. Pentru ca daca Ponta vine cu ce a facut el bine sau rau in 2 ani, Iohannis va trebui sa treaca de la generalitatile/banalitatile debitate pana acum la chestii concrete. Una dintre ele ar fi numele primului ministru pe care-l va pune dupa alegere. Cat despre Udrea, sunt sigur ca nu va vorbi cu procurorii despre dosarele ei.

Ovidiu  •  4 noiembrie 2014, 0:10

Respect pentru luciditate!

cristian  •  4 noiembrie 2014, 0:12

„cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul. ”

eu nu vad nici o legatura…e un fel de ce are una cu prefectura…oamenii au iesit mai multi la vot in 2014 pt ca asa au simtit…atunci a fost atunci, acum e acum…putea sa organizeze votul si Papa de la Roma daca oamenii nu aveau chef sa voteze…ce s-a intamplat acum a fost un fel de razbunare…adica hai ma sa va aratam noi ca la Paris s-a furat acum 5 ani…pai despre asta e vorba???…sa umilesti atatia oameni pt a puncta ceva?…nesimtire crasa…ne meritam soarta…

Comentează