Falimentul disprețului pentru ”proști”

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

luni, 3 noiembrie 2014, 1:48

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

Pentru cei care s-au culcat cu 6% între Ponta și Iohannis și s-au trezit cu 10%. Pentru cei care au crezut că Macovei va veni pe locul 3 cu peste 6%. Ce s-a petrecut?

Azi noapte, la o oră după închiderea urnelor, PSD anunța diferență de 10 procente între Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Pesediștii număraseră paralel doar primii doi candidați și adunaseră deja cam 40% dintre secții. Iar ordinea următorilor era: Tăriceanu, Udrea și Macovei.

La RTV, Ludovic Orban îl ia peste picior pe Liviu Dragnea, dar cu eleganță. ”Numărătoarea noastră va fi cea corectă”, spune reprezentantul ACL. E versiunea soft a refuzului de cunoaștere.

În studioul Realitatea TV, se practică wishful thinking în varianta hard. Ziariștii sînt mai orbi decît politicienii. De ce? Pentru că, vorba lui Ion Cristoiu, remarcată și de Vintilă Mihăilescu în ”Dilema”, ”spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer”. Iar ura are efectul răsuflării spulberate pe interiorul parbrizului rece. Nu mai vezi.

Ca și ACL, Rareș Bogdan nu crede în numărătoarea paralelă a PSD. Numai că, spre deosebire de ACL, ziaristul nici măcar nu ia act de ea.

Rareș e un realizator cu farmec și, deseori, își pune interlocutorul în condiția relaxării. În noaptea asta însă, refuză să creadă chiar și la ora 23, cînd PSD aproape că încheie numărătoarea paralelă pentru primii doi: Ponta 40,5 – Iohannis 29,4%.

Rivalii de la ACL număraseră pînă în acel moment sub 20% dintre secții și diferența la ei era de 6 procente, nu de 11. Cei din tabăra roșie sînt, în principiu, mai proști, că asta se crede despre ei.

În studioul Realitatea, Ion Cristoiu și Dan Andronic aproape că strigă la realizator că celelalte televiziuni pun pe ecran cifre mult diferite. ”Nu mai vorbiți despre numărătorile paralele, hai să discutăm pe sondaje!”, țipă și Rareș. Sondajele de la Realitatea arată 6 puncte între primii doi alergători. ”Eu mă duc să mă culc”, zice Cristoiu. Totul oscilează între glumă și indignare pentru ceea ce se întîmplă în străinătate.

”Uite, pesediștii mint, doar la 40% dintre secții au primit procesele verbale!”, tresare la un moment dat realizatorul, electrocutat în contactul cu butoanele telefonului. Deține proba minciunii PSD! ”Rareș, amesteci lucrurile”, îl roagă chiar și colega lui, Lavinia Șandru. ”Pe sms au numărat doar pe primii doi, iar acum le vin procesele verbale și-i numără pe toți”, explică ea.

La ora 1 noaptea, Gheorghe Flutur iese și spune că au ajuns cu numărătoarea paralelă la 40% dintre secții și că scorul este 37% – 32%. Cinci procente!  ”De la 40% se cam stabilizează”, zice Flutur. O reporteră de la fața locului inistă: ”Mai pot avea loc schimbăr majore?”. ”Nu prea, se cam stabilizează”, spune Flutur. Cei din platou nu mai înțeleg nimic. Publicul, nici atît. PSD dă 11 procente, ACL, 5.

La 60% dintre secții, se păstrează distanța de 5%. Apoi, începe dezastrul. La 82% dintre secții, ACL constată o diferență de 8 procente! La 90%, urcă la 9 puncte! Și, după ora două și jumătate noaptea, ACL admite că diferența între Ponta și Johannis e de 10%!

Ce s-a întîmplat între 60% și 100% dintre secții, cînd diferența s-a dublat de la 5 la 10 puncte?

Ca să se petreacă asta pe cele 40% dintre secții rămase a trebuit ca Ponta să aibă, în medie, 17,5% în plus față de Iohannis. Se poate? De pildă, în Argeș,  Ponta a obținut cu 30% mai mult, în Dolj, tot cu 30%. Dacă au venit cîteva județe din acestea, a fost suficient. Și o altă explicație din interiorul dreptei: în general, se strîng mai repede date de la organizațiile puternice, care adună voturi.

BEC oferă rezultatele oficiale. La 10:20 dimineață, după 98,3% din secțiile de votare, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, Klaus Iohannis 30,44 %, Tariceanu 5,40%, Elena Udrea 5,18%, Monica Macovei 4,46%.

E o dimineață dezamăgitoare pentru dreapta, dar e și momentul adevărului.

1. ”Proștii” de la PSD au fost mai deștepți decît ”maeștrii numărătorii paralele” de la ACL. Pentru prima oară după un deceniu, PSD a oferit rezultatele mai repede și cu un grad de acuratețe ridicat.  Față de datele de acum de la BEC au greșit doar cu un procent.

Cineva din tabăra lor a avut ideea să numere doar pe primii doi candidați pe baza sms-urilor. Asta e o lecție pentru cei care cred că monopolul inteligenței s-a înfipt la dreapta. Stați că mai vin!

2. Cetățenii și-au făcut treaba. Prezenta la vot pe tara a fost de 53,16%, doar cu o jumătate de procent sub cea din primul tur din 2004. Datoria e să vii la vot, nu să votezi cu cine vreau eu. Eu am votat cu Monica Macovei, dar nu înseamnă că restul merită descalificați. Macovei a luat 12% în București, peste Nicușor Dan în 2012. Dar e la fel de adevărat că Ponta a cîștigat în fața lui Iohannis în București!

3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.

De asemenea, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. Alt mit spulberat, nu-i așa? Unde apar aceste lucruri? Din cifrele IRES, cei care au făcut sondajul pentru DigiTV. Aaaaa, Vasile Dâncu, veți zice. Da, au dat rezulatele cele mai bune la exit-poll!

Și încă ceva, apropo de structura votului. Pentru prima oară, votanții din urban se apropie mult de cei din rural.

4. Incidentele de la secțiile din străinătate atestă un haos și-i frustrează pe bună dreptate pe miile de oameni care n-au mai apucat să voteze sau pe cei care au stat la cozi ca la sifoane pe vremea lui Ceaușescu.

Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.

Scenele de umilință din străinătate trebuie stopate, însă creșterea de la 1,5% voturi care vin din afară către, să zicem, un necesar 10%, nu se va realiza niciodată prin multiplicarea imposibilă a secțiilor, ci doar prin introducerea votului prin corespondență.

5. Am citit ce au scris Dan Tăpălagă și Cristi Pantazi azi, pe Hotnews. În o mie de chestiuni sîntem de acceași părere, în aceasta nu. Chestia cu ”elita ultraminoritară” este contraproductivă și, după părerea mea, falsă. Elită e și cel de la PSD care a avut ideea să-i numere doar pe primii doi și a obținut în două ore ce a obținut ACL într-un timp mai mult decît dublu.

Elită sînt sociologii IRES de la Cluj care au oferit un exit-pool la zecime pentru Tăriceanu (5,3 față de rezultatul de 5,4), Udrea (5,1 față de 5,18) și Macovei (4,5 față de 4,46)! Iar diferența dintre Ponta și Iohannis au apreciat-o, după datele de la ora 19, furnizate la 21!, cu o eroare de 0,4 puncte! Elita este definită profesional, nu ideologic.

6. ”În turul 2 se pleacă de la 0-0”, zic astăzi unele voci. Vedeți să nu! În termeni sportivi, se pleacă de la 2-0 pentru o echipă după primul tur. Ceea ce înseamnă că Iohannis ar trebui să cîștige returul cu 3-0, cu 4-1, cu 5-2 și tot așa. Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.

În mod realist, un 2-0 în deplasare se poate recupera, dar cu o mobilizare și cu o competență exemplare.

Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” și al ideii că ”sînt mai deștept decît toți interlocutorii mei, d-aia nu mă fac realizator de TV, hă-hă”, frază cu care Traian Băsescu a închis campania electorală vineri seara, la Realitatea TV.

Glumea și nu glumea președintele. E genul acela de haz cu care și-a căsăpit și adversarii și apropiații, de a ajuns să se ia și de revista ”22”, cînd a tresărit lumea care nu o mai citise de un deceniu! I-a scos din minți pe adversari și i-a îndepărtat pe aliați.

N-o mai luăm de la capăt cu ce au făcut politicienii de dreapta votanților de dreapta.

Știți ce mi-a scris azi un cititor? ”Lucrul care pe mine mă deranjează cel mai mult la această ultra-minoritate agresivă este ipocrizia dată de indulgența cu care privesc hoțiile propriilor favoriți”. Aici sau pe Hotnews nu au fost cauționați ”deștepții”, dar în alte locuri, da.

Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.

Sînt 10 puncte diferență între Ponta și Iohannis. Iar Macovei are 4,5%, aproape de Dan Diaconescu, cu 3,99%. 4,5% n-a mai luat niciodată un independent la prezidențialele din România, e mai mult decît Oprescu în 2009 (3,3%). Fețele tinerilor din spatele Monicăi macovei consacră sigurul cadru al bucuriei. A început o zi dezamăgitoare și vin altele și mai grele.

Însă nu inteligența e în insolvență, ci suficiența.

Comentarii (351)Adaugă comentariu

Florin  •  4 noiembrie 2014, 14:04

Nu exista prosti, ci doar oameni neinformati.

Cei dezinformati sunt tot neinformati.

Exista partide si structuri de putere care au creat dezinformare si conditii pentru bararea accesului la informatie (istoric vorbind, din 89 pana azi).

Exista partide si structuri de putere care au facut initial informare si au creat acces la informatie, dar au sfarsit prin a proceda ca si ceilalti cand au fost prinsi la borcan sau la savarina, dupa caz.

Prin urmare, avem acelasi tip de practica politica sau de democratizare de ambele parti ale parleazului doctrinar.

Ramanem cu imagini grotesti insa: un clovn ascultator, crescut in incubator tocmai datorita acestor doua calitati, un minoritar respectat in sat, dar mai putin la el acasa si pe o excelenta ministra care face figura angajatilor de institut care s-au legat cu catuse de birou inainte de privatizare.

Vorba’ceea: mamaie, aici e capatul troleului! Mai departe merge rata de 11 noaptea, dar nu vine in fiecare zi!

Hai sa asteptam rata si sa speram ca nu ne mananca lupii! Good night, Romania, whereever you are!

Florin  •  4 noiembrie 2014, 14:20

Aiuritoare discutiile cu structura votului pe nivele de pregatire etc.

Sa zicem ca eu sunt candidatul X, fac autostrada in doi ani din imprumut extern, fac salariile minime pentru cei cu studii 500 de euro, scutesc de taxe investitorii straini nou veniti pentru xxx luni.

Vine Y si spune ca mareste pensiile, garanteaza plafon minim de 400 ron pentru someri, creste ajutoarele sociale, creste bugetul sanatatii cu 30 la suta.

Eu nefiind prea destept, intreb: oare de ce e nevoie in romania? cam cati oameni sunt impactati si pe ce termen de x si de y?

GS  •  4 noiembrie 2014, 14:24

Cataline, ma intreb ce inseamna „71% dintre votanții cu studii superioare” cand avem sute de facultati care produc someri sau vanzatori?
Parerea mea. Nivelul facultatilor de azi e comparabil cu cel al liceelor din ani 70.

uapxela  •  4 noiembrie 2014, 14:29

Domnule Tolontan,uitati (sau omiteti) faptul ca procentul de „inteligenti” de 70% (de care ma indoiesc) este raportat la un procent de oameni cu studii superioare care in Romania este undeva sub 20%,iar cel de 33% (si de acesta ma indoiesc) este raportat la 80% din populatie fara studii superioare.Daca vorbim in cifre abosulte vom vedea ca cei 70%(oare?!?) sunt mai putini decat ceilalti 30% (oare?!?)

Ilinca  •  4 noiembrie 2014, 14:39

Mare atenție că 71% nu e mai mare decât 33%, în analiza asta. 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! Prin „71% votanții cu studii superioare au venit la vot” să se înțeleagă clar că nu înseamnă că 71% dintre votanții care au venit la vot au studii superioare.

Cuvântul „votant” e prost utilizat în analiza asta pentru că cititorii pot face confuzie între votantul – persoana care a venit la vot și votantul – persoana care are drept de vot. Iar, cuvântul „”doar” așezat frumușel înaintea lui 33% arată că s-a dorit să se creeze confuzia aceasta. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, faceți un calcul astfel încât să transformți procentele în număr de persoane folosind ca bază de calcul „numărul de persoane cu drept de vot și studii superioare” și „numărul de persoane cu drept de vot și studii primare”.

Supporter  •  4 noiembrie 2014, 15:03

Este absolut normal ce s-a intamplat.

Cei de stanga voteaza mai de dimineata iar cei de dreapta mai pe seara. La numararea voturilor apar mai intai cei de dreapta.

Desi votarea a fost una din cele mai linistite din ultimii 25 de ani
va eunumar cateva strategii din teren. Cititi si cruciti-va:
-In unele orase reprezentantii unui partid au facut un recensamant al persoanelor (cu CNP si tot tacamul) care sunt plecate din tara. Nu stiu exact de ce dar presupun pentru a le folosi dreptul de vot.
-In unele sate primariile i-au pus pe oameni sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca se vor prezenta la vot. Hartia fara valoare insa, dar, la unii mai slabi de inger, tzine. In unele cazuri li s-a inmanat si o sacosica cu ulei, faina etc.
-Cei cu ajutoare sociale au fost anuntati de primari ca daca nu iese cine trebuie au semnale ca nu se vor mai da bani de la centru.
-Pensionarii au primit in plicul de pensie un pliant din care reiese ca daca vor vota cu cine NU trebuie atunci li se vor taia pensiile.

Fata de alte scrutinuri precedente nu am mai primit semnale legate de turismul electoral (cel putin nu in zona mea).

dum  •  4 noiembrie 2014, 15:32

„Elita este definită profesional, nu ideologic.” Nu cred ca se refereau la elita profesionala, ci la cea intelectuala. Un intelectual e mai mult decat un bun profesionist, e un individ care influenteaza oamenii printr-o autoritate care depaseste limitele profesiei. In general in istoria lumii (de la Socrate si dinaintea lui) acesti intelectuali sunt in genere in opozitie cu viata cetatii si de cele mai multe ori ‘ajutati’ sa se sinucida de ‘oamenii de bine’. Recomand cu caldura apologia lui Socrate, ar trebui sa fie lectura obligatorie pt orice muritor. Sau Isus de pilda, care era de profesie dulgher daca nu ma insel..

Stefan R  •  4 noiembrie 2014, 15:57

Un articol scris f lucid cu care sunt 100% de accord. Suficienta si aroganta votantilor Monica Macovei (prieteni si familie in cazul meu) este absolut evidenta.Pe atat de evidenta incat a fost exploatata f usor de PSD…deosebit de usor
In alta ordine de idei sunt un om de stanga ….dar am votat cu K.Iohhanis. Infratirea absolut obscena PSD plus BOR mi-a provocat scarba.Este clar ca PSD este un partid care nu are nicio legatura de substrat cu doctrina de stanga (asa cum nu a avut PCR niciodata)
PSD se intituleaza partid de stanga dar practicile lor dezumanizeaza la fel de mult cam cum dezumaniza patronul infierat de Marx prin scrierile lui .Ma refer la santajul ieftin gen mici bere un cupon de masa in cadrul campaniilor in lungul timpului

detasare si resemnare dupa 16 nov?

raul  •  4 noiembrie 2014, 16:02

Daca pricep bine, draga (s)Tolo,
1. Exista si la PSD&co. oameni „isteti” (opusul „prostilor”). Intrebarea mea e : fara o mare majoritate de ignoranti (47%), borfasi (vreo 5-7%) si manipulati (20%), total 73% din populatie, ce-ar mai face acesti „isteti” ?
2. Un insitut de sondaj apropiat puterii a dat cele mai fiabile prognoze. Exista deci profesionisti si la ei. Normal!
De cand e lumea, manipularea, intoxicarea, diversiunea, au fost concepute profesionist, de niste… profesionisti. Iar acum constatam ca ei au reusit. De aia nu sunt „prosti”, pentru ca au gasit mai prosti ca ei ?
3. Vantul incepe sa bata in alta directie si nu e prea bine ca ziarist sa faci ¶¶ cotra vantului.
Si atunci ne imbeti cu sofisme.

Walhallanu  •  4 noiembrie 2014, 16:12

Lung prilej de vorbe şi de ipoteze …

Ca să fie limpede ce se votează în turul 2:
1. Ponta = omul americanilor
– adică euroatlantic, pro-NATO, axa Bucureşti-Londra-Washington
– urmaş direct al lui Băsescu; faptul că cei doi nu se înghit e o chestie absolut secundară pentru americani
– nu prea are chef să candideze şi să iasă preşedinte, nu sub steragul american, în orice caz; ar fi vrut să fie liber de constrîngeri, dar dacă nu se poate, nu se poate, şi basta

2. Johannis = omul nemţilor (prin extensie, omul U.E., şi al aliaţilor nemţilor, anume ruşii)

Partea proastă este că fiecare din cei doi are în spate cîte o gaşcă de hoţi. Şi atunci:
– americanilor le pasă prea puţin cine şi cît fură, atîta vreme cît interesele lor politico-militare sînt bine protejate (vezi America Latină spre comparaţie)
– ruşilor le pasă prea puţin cine şi cît fură, atîta vreme cît capătă şi ei un comision din furt (cu cît mai gras cu atît mai bine)
– nemţilor le cam pasă de furtişaguri, le-ar vrea cît de cît sub control, dacă nu chiar definitiv stopate, pentru că ar vrea să se implice şi economic (cel mai probabil prin nişte interpuşi ruşi, din păcate), nu doar politic

Aşa că, asta e radiografia votului din 16 noiembrie. Voi hotărîţi ce şi cum.

Oli  •  4 noiembrie 2014, 16:29

Domnule Tolontan,
legat der punctul 4 din articolul dumneavoastra: „cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.”
Va rog sa faceti diferenta intre vin 147mii de votanti si voteaza toti sau vin 1milion(cifra oarecare)si ajung sa voteze 153mii.
Este strigator la cer ce s-a intamplat peste tot in diaspora. Si nu cred ca puteti afirma ca modificarile locatiei urnelor de ultima ora si completarea formularelor numai in prezenta personalului a fost facuta spre a falicita numarul voturilor potrivnice PSD in diaspora. SAU? Un calcul simplu: sunt 10 urne de vot->fiecare votant are nevoie de 10min sa completeze formularul si sa voteze=>maxim 60votanti pe ora la acea sectie.(timpul este limitat) Telul este atins foarte simplu. In Germania 5 sectii de votare. Alo?5?
Ar fi interesant daca aveti date despre evolutia cetatenilor romani din Rep. Moldova. A crescut atat de mult numarul? Sau care este motivul pentru dublare sectiilor de votare?
Salutari de departe!

Nasty  •  4 noiembrie 2014, 16:37

Nu cred în ziariștii care lucrează la patroni, având opinii clare politice.
Mai zic și ei ceva, dar trebuie obligatoriu să preia ceva din refrenele patronului.
Așa e contractul…

Werder Bremen  •  4 noiembrie 2014, 17:14

cat la suta din popilatia tarii are studii superioare domnule Tolontan? Din punct de vedere al acuratetii sociologice articolul sufera

radu  •  4 noiembrie 2014, 17:28

O radiografie laser d-le Tolontan.
Esecul politicii aproape fasciste dusa de dreapta nu trebuie insa sa ne bucure. Repararea faliilor produse in Ro de aceasta aberanta continuare a politicilor gangsterist-comuniste(dusmanul de clasa, lupta de clasa, samd.), imbracata in draperia”suntem de dreapta, ba!” si de practicile propagandist-securistice va fi in sarcina noului locatar de la Cotroceni, dar nu numai. Sper sincer sa avem in sfarsit un target, un tel, chiar un proiect de tara, dar mai ales nu mai vreau incrancenare si ura. E trist ca au murit oameni ca sa putem fi liberi si sa votam cum ne dicteaza constiinta si le terfelim sacrificial ignorand acest principiu fundamental al democratiei: libera alegera. Cat de tristi sunt intelectualii si hipsterii de dreapta cu atitudinea lor aproape nazista „daca nu esti cu noi esti impotriva noastra”. Compromitrea dreptei si a politicilor lor este totala , sa speram ca se va reusi dupa alegeri o reconstructive a unui veritabil partid de dreapta fara tristii de azi, dar ma indoiesc. Nici stanga nu sta pe roze, dar lucrurile par a fi coagulate, pe cand in dreapta asistam la scene absolut dezgustatoare, si in comportament si in gandire.
Sa speram ca o urcare a nivelului de trai va schimba treptat lucrurile si ca generatiile ce vin sa priveasca timpurile de azi zambind asa ca la o piesa de Caragiale.

nimann  •  4 noiembrie 2014, 18:01

domnule tolontan nu sunt de acord cu tine
cu prostii si desteptii.baietii de la psd au avut grija ca numaratoarea lor sa fie facuta prin softul lor.vai ce rapizi au fost cu numaratoarea zici.pai sigur cred ca la fiecare 15 minute primeau informatii direct de la soft pe cand ceilalti se chinuiau.si totusi daca cei de la acl aveau dreptate?si daca psd-ul a botezat acolo un 3-4 % in favoarea lui ponta?daca baietii acestia pt care albul este negru si negru alb si-au tras partea votului?ar fi fost tare daca monica macovei avea suportul unui partid.si daca nu erau candidatii de serviciu?sa zicem ac aveam alegeri cu 3-maxim 4 candidati in primul tur.cum ar fi arata votul.m-as bucura daca ar castiga ponta-am avea ocazia sa vedem prostia etalata la nivel inalt,si sigur peste 2 ani psd-ul va intra in opozitie.pentru dreapta acesta este adevaratul obiectiv.

Vigilante  •  4 noiembrie 2014, 18:53

COMENTATI CIT MAI PUTETI !
Dottore e foarte deranjat de mobilizarea care se face pe Internet impotriva sa …
Gurile sparte din PSD vehiculeaza ideea unui control strict al Internetului din motive de „siguranta nationala” si s-ar dori si o „TAXA pe TRAFICUL de DATE” , dupa modelul Ungaria – Belarus, care sa ajute la „echilibrarea bugetului”…
STATI ACASA LA CALCULATOR SI NU IESITI LA VOT SI O SA VEDETI CIT O SA VA COSTE NETUL DACA IESE MITOMANUL PRESEDINTE !

Cristianescu  •  4 noiembrie 2014, 20:12

Un stat recunoscut ca atare de ONU, are la baza carta universala a drepturilor omului. Despre acest lucru nu vorbeste nici un guvern sau om politic roman. Cand un om politic roman se va angaja sa o respecte, atunci cu siguranta ca prin oral, OMUL, va fi adus la valoarea numelui sau si acel dispret va disparea definitiv. A fi respectat inseamna sa respecti. Recitind-o si vazand rezultatul alegerilor ma ingrijorez si mai tare, deoarece observ ca romanii considera normal ca oamenii politici sa le calce in picioare drepturile, pentru simplul motiv ca nu si le cunosc. La pachet cu obligatiile cetateanului, printre care a plati taxe si impozite, iar cea mai cunoscuta fiind tva,exista si drepturi. De fiecare data cand cumparam ceva, 24 % adica valoarea tva merge la bugetul statului, deci la plata omului politic, politistului s.a.m.d.
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/declaratia-universala-a-drepturilor-omului.php

Rosu Dan  •  4 noiembrie 2014, 20:21

Nu mai spune, te rog, ca esti votant de dreapta. Nu te crede nimeni.

cetateanul  •  4 noiembrie 2014, 20:35

Norocul dvs Dle Tolontan, e ca sunteti ziarist sportiv, si cand nu veti mai avea voie sa scrieti de politica o sa va continuati cariera destul de marunta continuand pe latura sportiva. Ca oricum nu va ia nimeni in seama drept analist politic. Pai daca Basescu iase din politica, despre cine o sa mai scrieti? Ca despre Ponta n-o sa vi se dea voie. Si ca sa folosesc un termen sportiv, degeaba va imbracati in straie de dreapta, ca v-a iesit camasa rosie cu secera si ceocanul din pantaloni, si se vede de la distanta…..

Sorin  •  4 noiembrie 2014, 20:48

„3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.”

– Asta nu imi spune mare lucru. Daca din cei 33% doar cu studii primare 90% au votat cu Ponta nu pot spune in continuare ca ,,prostii” decid soarta tarii ?

Cristina  •  4 noiembrie 2014, 20:48

Foarte tare articolul, domnule Tolontan!

Eu fac parte dintre cei care au dat cu flit votului de duminica, pentru simplul motiv ca niciunul dintre distinsii candidati nu m-au convins ca merita sa-mi deranjez coafura pana la sectia de vot. Unde da, as fi votat pe liste suplimentare, fiindca nu eram in localitatea de resedinta.

Citind insa cateva pagini din comentariile acestui articol, cred ca ma voi duce sa votez in turul II si o voi face cu Ponta, chiar daca nu mi-e absolut deloc simpatic si chiar daca am fost simpatizanta PNL in ultimii 10 ani de drept de vot (m-am si dus la toate votarile, ca un soldatel disciplinat, doar pentru a constata ce „puie” mi-au dat basescu si pedelistii lui, acum resapati exact sub sigla PNL).

Ca PMP nu se pune, macar aia au avut sangele in instalatie de a defila sub stindardul ilustrei blonde prezidentiale, pe fata. Restul pedelistilor au migrat spre PNL si l-au otravit. Cu scuzele de rigoare pentru omul Iohannis, ca politician este zero.Fara carisma, incapabil sa lege doua vorbe fara notite (sau suflat in casca, ce-o fi), pare o simpla marioneta in mana lui Blaga. Care a mai avut si tupeul sa il flancheze in declaratia de dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, in caz ca nu aflasem care-i sunt aliatii neamtului.

Ponta este, fara discutie, o j i g o d i e. Imi cer scuze pentru duritatea termenului. Dar o sa ajung sa-l votez, cu scarba, fiindca macar el nu mi-l readuce in Guvern nici pe Videanu, nici pe Blaga, nici pe Anastase. Si, daca am mare noroc, poate chiar o sa mai prind pana ies la pensie si un proces cu condamnare pentru basescu si blonda lui muza.

Cat despre voturile emigrantilor (nu inteleg termenul „diaspora”, hai sa respectam adevarul), m-a incantat mereu convingerea lor ca, dupa ce s-au stabilit bine merci in tari caldute, democratice, unde au bani, au siguranta zilei de maine si restul acadelelor proclamate, au si dreptul (sau obligatia) de a se simti responsabili pentru noi, p-limea si p-ostimea ramasa pe meleaguri neaose, sa ne lumineze si sa ne arate cum trebuie votat.

Zicea un nene mai sus ca „a lasat 3000 euro in Romania” intr-un concediu. M-a impresionat pana la lacrimi, asta da contributie la bugetul de stat si al meu, personal, o sa dorm mai fericita si o sa-i dau si acatiste!

Constat cu un zambet amar ca majoritatea „elitistilor” la care faceati referire in articol n-au inteles nimic din acesta, isi mentin parerea ca votantii lui Ponta sunt iremediabil si profund cretini, manelisti, cocalari si, fireste, needucati. Si moldoveni sau olteni. Cu regret , le infirm convingerea, nu ma calific in sus-numitele categorii si, culmea, mai traiesc si in Banat. Ghinion, vorba candidatului neamt.

Multumesc, domnule Tolontan.

cetateanul  •  4 noiembrie 2014, 20:56

Ponta nu va ajunge niciodata la Cotroceni ! Turul 2 va fi altceva.

Statisticile nu ajuta la nimic cind vine vorba de furia maselor de oameni, ati vazut ce s-a intamplat la Munhen, la Paris, in Londra? Oamenilor liberi (nu cei spalati pe creieri din Romania) nu le plac hotii. Apropo, o fi facuta revizia elicopterului lui Ceausescu?

soriniz  •  4 noiembrie 2014, 21:51

Eu i-as inscrie la prosti si pe votantii de stanga si pe cei de dreapta, deci si pe mine, si ca sa nu se supere nimeni, si pe absenteisti.

Barzan Dragos Andrei  •  4 noiembrie 2014, 23:32

Citez:”cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.”
Stimate domn Tolontan v-ati gandit asa putin cand ati spus aceste cuvinte magulitoare cam cati romani au venit in Londra din 2009 pana in 2014.Doar asa un simplu gand?Sau e nevoie sa va dau cateva pagini de pe facebook cu grupuri de romani aflati in Londra in care nu exista zi fara ca cineva sa sa intrebe ce acte ii sunt necesare pentru ca abia a sosit in Londra sau UK.Exista o vorba aici printre cei care suntem printre straini:”5 milioane sunt plecati din tara si alti 3 milioane asteapta un telefon de la un prieten”.Dar deee….ne place sa asternem fraze sa dea bine la cititori..nu?Ma asteptam la mai mult de la dumneavoastra.Duminica am plecat din Kensington-Londra,sediul consulatului dupa 4 ore de stat la coada lasand in spatele meu in jur de 1500 de persoane, si problema nu a fost lipsa stampilelor ci spatiul foarte mic si personalului insuficient pentru un asemenea numar de persoane.La un calcul simplu :erau 5 persoane care completau datele personale in tabelele aferente(asta lua cam 25-30 de secunde de fiecare),pana iti dadeau stampila ,votai si aduceai stampila inapoi trecea mai bine de un minut.Nu stiu daca se poate invoca dreptul la libera informare pentru a putea accesa datele cu privire la cati votanti au fost la consulat dar va asigur ca nu au putut vota mai mult de 4500 de persoane,inmultit cu trei sectii de votare in Londra ne da un total de 13500 raportat la o comunitate de peste 120 000 de romani si acest numar este o apreciere minima.Cu tot respectul va saluta o persoana care probabil va sta alte 6 ore pe 16 noiembrie.

AndreiDinGalati  •  4 noiembrie 2014, 23:42

am urmarit in ultimele 2 zile comenturile la articol. foarte interesante de altfel, unele mai inteligente altele mai tampitele, cum e si tara noastra cu bune si cu rele.dar cele mai amuzante mi se par cele legate de ideologie.cum poti vorbi de ideologie cand ai politicienii care au trecut de cel putin 2 ori in cariera lor de la stanga la dreapta sau invers sau centru. intrebati politicienii de ideologie sa vedeti raspunsuri de te crucesti.singura ideologie e a CIOLANULUI si ciolanul numit Romania va avea tot atata carne indiferent ca il apuci din capatul drept,stang sau din mijloc

Nelu  •  5 noiembrie 2014, 3:09

Cei din Rep. Moldova , dupa ce ca au primit cetatenia româna , asa cum meritau , fiind a treia generatie sau chiar a patra de la rusificarea fortata , nu au putere de comparatie.
Vreo 9000 de oameni au votat acolo si marea majoritate , cu Ponta , caci ei nu stiu ce este aia democratie , presa libera , sa spui NU , când simti ca este ceva în neregula.
Ei vorbesc si voteaza , ca „sa nu supere pe nimeni” , adica , fara creier.

Ramon  •  5 noiembrie 2014, 8:04

rolul alegerilor este să alegi pe cei care crezi că îți vor aduce un trai mai bun. La noi dreapta doar a adus o iluzie. Ea a adus neo-îmbogățiți. Mulți acuză comunismul sau securismul. Total fals. În acele vremuri averea pe care o puteai face era limitată, altfel ajungeai la ilicit. Era suficient să ai mașină și să botezi ca să dai explicații. Acum multele mari averi, făcute prin impărțirea econimiei capitaliste și furturile din bugetul de stat, cu asentimentul celor de la putere, eventual cu contracte perfecte sunt mult, imensa mai mari ca pe vremea comunisștilor. Cine speră astăzi că cineva venit la putere va face ceva pentru noi este un naiv. Cine își închipuie că media eswte echidistantă, corectă, în folosul democrației, este la fel de naiv. Țara s-a împărțit în 15 milioane cerșetori ai unui standard de trai și 100.000 care dau cât pot să trăiască bine. Atutudinea lui Ponta și a altor meneștri PSD este de aroganță, tupeu. Aseară am văzut-o pe ministra de finanțe care a căpătat și ea aceleași apucături. Setea de putere eset imensă, se promite orice, se măresc alocațiile pentru copii (BTW, pe vremea lui nea Nicu erau 200 lei/lună), se iartă de greșeli. Să nu uităm că benzina s-a scumpit cu 0,5 lei, sunt microbuze care bat 350 km goale, spațiile comerciale din centrul orașelor stau goale, la țară nu merită să ții deschis un biet magazin. Firește, suntem liberi să fim naivi. Nu contează că avem diplome, nuci măcar nu realizăm că trebuie să păcălim 6 mln votanți. Țipăm, acuzăm furtișaguri, dar speranțele sunt 0. Toți care speră să ajungă la putere o fac pentru a-și împărți bugetul de stat, nu pentru a face ceva ăentru oameni. Dacă cineva crede că Iohannis poate face ceva pentru noi este naiv. Îl votăm pe Iohannis numai pentru a spera că nu vom fi conduși de Ponta, ca și C-escu în 1996, după care a început marea concediere.

ersin  •  5 noiembrie 2014, 8:24

Ai scris cu rosu: „au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. ” , dar se pare ca tu nunu sti diferenta dintre „au votat” si „votanti” SAU vrei sa-i faci din vorbe pe prosti?? Dai niste procente din „oale” diferite fara sa ne zici cati sunt in fiecare oala sa facem singuri calcule,daca tu ne dai doar procente.
Deasemeni ,si a mai remarcat un antevorbitor, ne zici tu in intelepciunea ta ca au venit 71% dintre votantii cu studii superioare la vot fata de 33% dintre cei cu studii medii ATENTIE -dintre votanti adica cei cu drept de vot.Sa facem o mica socoteala: Sa presupunem ca din 1000 de persoane cu drept de vot 200 au studii superioare deci 71% din200 ar fi 142 CU STUDII SUPERIOARE care AU VOTAT iar din restul 800 au fost 33% ceea ce inseamna 264 de oameni care au votat din „PROSTIME” cum zici tu. Asa ca nu mai arunca procente fara nici o legatura,amesteci mere cu gutui cu banane si cu nuci si te rogi sa nu se prinda „prostimea”

Alegerile prezidenţiale la Cluj şi avertismentul lui Dâncu | Tiberiu Fărcaş  •  5 noiembrie 2014, 8:40

[…] O analiză excepţională a turului 1 publică  jurnalistul Cătălin Tolontan AICI […]

Andrei  •  5 noiembrie 2014, 9:48

Dupa parerea mea Romania merge pe un drum total gresit!

Lizi  •  5 noiembrie 2014, 10:15

Buna, sunt total dezamagita, de cele intimplate,este prima oara cind ma bucur ca nu traiesc aici cu voi.Romania avea nevoie de o schimbare radicala, si uite ca nu a facut-o pentru ca nu a inteles sau poate nu a vrut sa inteleaga ca deviza DREPTATE, ËGALITATE,FRATERNITATE, nu mai poate exista, ca acest sistem corupt si invechit este perimat.Ne divizam , de ani buni, in stinga , dreapta,etc fara sa intelegem ca de fapt ce alegem noi este de fapt , partea de suprafata, ca dincolo in spatele marionetelor politice , care sub deviza diverselor partide isi umplu buzunarele,sta un sistem foarte bine organizat care dirijeaza din umbra destinele unui popor, sau popoare.Poate daca Romania ar fi avut acest curaj ar fi fost un inceput.Pacat, pacat pentru generatiile urmatoare.Ginditi-va ce s-ar fi intimplat daca am fi lasat toti deoparte stinga , dreapta si restul si am fi votat toti pentru binele Romaniei si al nostru, UNITI, .Ne divizam pentru niste idei in care nu crede nimeni nici macar ei , marionetele sisitemului bancar. Asa reusesc sa ne tina in friu, DEZBINATI, cu credinte false si cu frica zilei de miine.

Cip  •  5 noiembrie 2014, 10:57

Foarte frumos D-le Tolontan ceea ce faceti.
Din pacate, tare ne-am obisnuit cu toata mizeria politica si o toleram fara echivoc.

O mica mostra aici:

mineralogiebaiamare.blogspot.ro

Un vechi admirator care lupta, din pacate doar, cu „penita ascutita”

Nord  •  5 noiembrie 2014, 11:01

Dle Tolontan,

cred ca ambele tabere(dvs si dl Tapalaga) au omis rolul televeziunilor aservite.Tineti cont ca un roman mediu, isi petrece in medie 4 ore la televizor.Nu uitati ca si „revolutia din 2012” a fost mai mult mediatica.Nu ignorati faptul ca majoritatea celor care voteaza au ca principala sursa de recreere televizorul, si dupa cum se vede TV-ul, LED-ul etc tampesc!
Nu cred ca mai este vorba de elite sau majoritati idioate, ci de oameni informati vs oameni manipulati.
Cred cu tarie ca Partidul A3 si al lui RTV au adus cel putin 2 mil de voturi.
Sa ne vedem sanatosi in turul doi, apoi Dumnezeu cu mila!

Cătălin Tolontan  •  5 noiembrie 2014, 11:10

333, Nord: tot timpul am scris si am spus ca A3, de pilda, face propaganda si ca asta nu e presa, ci teleevanghelizare, dar nu cred ca cineva poate comensura asta in voturi.

Felul in care traiesc oamenii, experientele lor personale, cred ca acestea cintaresc cel mai mult in decizia de vot.

vvrt  •  5 noiembrie 2014, 11:45

Tolontan, esti un trepanat.

Savior  •  5 noiembrie 2014, 12:07

Am lecturat multe opinii pro si contra. Ma declar un supervotant de dreapta. In esenta de 25 de ani n-am votat decat dreapta. Acum l-am votat pe Tariceanu. Si mi-am spus ca in cazul in care Ponta il numeste prim-ministru pe Tariceanu pentru prima data in istorie voi fi in aceiasi barca cu parintii mei si voi vota „STANGA”. Chiar daca totdeauna ai de ales raul cel mai mic, e bine sa-ti folosesti acest drept. Cel putin iti asumi propriile greseli si nu vei mai da vina pe altii : prosti sau destepti. Un vot nu conteaza, dar votul tau conteaza pentru tine. In rest s-auzim numai de bine…

o portocala  •  5 noiembrie 2014, 12:29

Nu i-as zice dispret fata de ceilalti, ci univers paralel. Asta am facut. Cel putin, eu si multi dintre prietenii mei de aici. Am trait online unde (uitandu-ma acum inapoi) nu ne-am informat, ci ne-am selectat informatiile care sa ne confirme convingerile. Ne-am imbatat cu apa chioara pe retelele de socializare, cand – de fapt – la vie est ailleurs. Iar cand am vazut rezultatele partiale seara ne-am dus sa ne culcam (pe-o ureche) convinsi ca e « imposibil ! pana maine dimineata sigur mai scade din diferente».

Dusul extrem de rece a venit, insa, nu cu sifonul, ci direct cu furtunul, de la prietenii din copilarie (aia de-i stii de pe vremea lu’ « tara, tara vrem ostasi »), care te anunta in scris ca « voi, astia care va informati de la Vocea Americii si Europa Libera, vreti sa decideti viitorul tarii noastre, in care noi platim pensii in timp ce voi huzuriti prin strainataturi ». Cam despre asta e: despre ura si universuri paralele.

Si mai e ceva: in campanie toti candidatii se compara unii cu altii. Ob-se-dant! Cred ca la sfarsit o sa aiba nevoie sa le plateasca cineva niste sedinte de terapie. In pana lui Hector, mi-as dori sa aud de ce sunt buni ei, in sine. De-aia intreb: sanse sunt sa mai vedem interviuri ca in 2009?

cineva  •  5 noiembrie 2014, 13:03

cum e cu votul:

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18467565-alo-opozitia-ziaristi-dna-sri-ong-uri-ocupa-cineva-cele-11-din-voturi-listele-suplimentare-cineva-curios-cunoasca-turistii-studentii-din-giurgiu-olt-calarasi.htm

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18468317-monica-macovei-cere-biroului-electoral-central-renumarea-buletinelor-vot-anulate.htm

Peste 13%. Castigi si mama alegerilor indiferent de educatie si alte alea.
La noi se fura ordinar:
1. stim ca s-a votat mai greu, au fost de completat formulare. Ponta dixit. corect?
ar fi fost normal ca numarul separatilor sa scada sau sa fie cel putin egal.
2. Cum s-a furat in tara asta pana acum? Una din metodele obisnuite: pui niste reguli complicate pe care doar putini stiu cum sa le ocoleasca, unde sa dea etc. Unii au formulare completate, altii nu…
3. Scandalul cifrelor de la referendum. Ca nu suntem atatia, ca de fapt suntem 2-3 milioane mai putin. Au facut ceva sa schimbe? nu. ergo mortii pot vota linistiti.
4. Iata cifrele:
· Total vot pe liste suplimentare in 2014, turul I: 963.987 – si nu e terminata numaratoarea, nu m-am uitat la cifrele finale!
· Total vot pe liste suplimentare in 2009, turul I: 479.196
· Total vot pe liste suplimentare in 2009, turul II: 617.135

ANALIZA Marile semne de intrebare ale alegerilor: 10% din voturi au fost in sectii speciale / De unde au venit turistii care au votat in Ilfov, Giurgiu, Mehedinti, Olt si Calarasi?

5. Stim deasemenea ca studentii nu prea au putut vota si au fost sicane. Deci studentii, intelectualii care traditional fura pentru dreapta si straini au fost blocati cat s-a putut. inca un motiv sa fi fost mai putini.
6. Nu e intamplare, cand stim ca oricine vrea sa castige alegerile in Romania, trebuie sa fure.
Victor Ponta a recunoscut in fata intregului popor roman ca PSD a furat! Vedeti video:
https://www.youtube.com/watch?v=8hEfzktmiSs

Iata de unde provin cele zece procente. PSD stiau cat trebuie sa fie diferenta. Turul 2 2009 acolo a furat mai bine dreapta. Acu stanga a furat un 3-400k in plus. 2-3 procente. De aici si diferenta fata de sondaje care initial dadeau 7 procente diferenta. De aici si dezamagirea PSD de duminica seara, si de ce si-au revenit marti.
Diferenta e suficienta sa garanteze victoria.
Tocmai de aia e important sa iasa minim 1 mil de oameni in plus la vot sa compenseze cat fura astia + diferenta oricum naturala. Stanga oricum are mai multi sustinatori decat dreapta traditional.

La vot, cu totii!

Adrian Kuttesch  •  5 noiembrie 2014, 19:40

Afirmatia ca 71% dintre votantii cu studii superioare reprezinta un numar mai mare decat 33% dintre votantii cu studii primare este incorecta. Iata de ce:

Conform mediafax (http://www.mediafax.ro/social/recensamant-2011-date-finale-numarul-absolventilor-de-studii-superioare-s-a-dublat-in-ultimii-zece-ani-11084293): 14.4% din populatie a absolvit studii superioare, iar 44.2% doar studii primare.

71% din 14.4% (71*0.144) este 10.224% si reprezinta procentul din populatie care a votat si care are studii superioare.

33% din 44.2% (33*0.442) este 14.586% si reprezinta procentul din populatie care a votat si care are doar studii primare.

14.586 este cu aproximativ 43% mai mult decat 10.224, deci putem spune ca numarul persoanelor cu studii primare care au votat este cu 43% mai mare decat numarul celor cu studii superioare.

flo-ww  •  5 noiembrie 2014, 19:47

Tolontan, stiai ca romanii de dreapta, intelectualii de la Londra sunt in mare parte zidari si zugravi care au luat 30 de euro pentru un vot si pentru a sta 5 ore cu o pancarta in mana indignati ca nu pot vota, sa le vada intelectualii cu facebook din tara? „Eroii” au castigat o zi de munca in plus, au lucrat ca intelectualii si ei o data! In Romania mita electorala si autobuzele sunt verificate de DNA, in afara cine crezi ca se ocupa? MI 5?

Sa ne uitam un pic la date | Educatie, Societate si Bridge  •  5 noiembrie 2014, 21:40

[…] Articolul lui Catalin Tolontan a avut o idee oarecum similară cu cel pe care l-am scris eu dar pleca de la premiza ca educația (sau mai degrabă lipsa ei) nu mai este principalul factor în votul acordat PSD-ului. El se baza pe sondajul IRES. Mi-am găsit un pic de timp să arunc o privire pe datele IRES si m-a izbit modul diferit de prezentare a datelor. În general când se prezentau date statistice referitoare la vot se arăta distribuția voturilor în funcție de vârstă și de studii. IRES a colectat datele acestea dar le-a prezentat ușor diferit. În loc să ne spună de exemplu câți din cei cu studii superioare l-au votat pe Ponta și câți pe Iohannis ne-a spus care este ponderea celor cu studii superioare în votanții lui Ponta și respectiv a lui Iohannis. De asemenea nu au prezentat date decât pentru primii 5 candidați, lăsându-ne să ghicim ce s-a întâmplat cu restul. […]

dudu  •  6 noiembrie 2014, 5:14

Dle Tolontan, va lasati furat de limbaj si va place sa impartiti lumea in prosti si destepti. De aici – 1000 de greseli de logica pe care le faceti in acest articol.
Nu imi bat capul sa vi le semnalez, pentru ca sunt 99% sigur ca nici dvs nici altcineva nu va citi comentariul asta.
Vreau doar sa va spun cum sta treaba cu sondajele, pentru ca am condus si eu numeroase operatiuni de acest gen:
Cand faci un sondaj „la rece”, iti alegi esantionul – vrei atati barbati/femei, atati absolventi de liceu/facultate. Respondentii ii alegi individual, fie dintr-o baza de date existenta (se pot obtine, inclusiv de la INS, dar mai greu si pe sub mana), fie in etapa premergatoare interviului. Intri in casa omului, intrebi, de exemplu, cati absolventi de liceu sunt in gospodarie. Daca e unul, spui ca vrei sa vorbesti cu ala. Daca nu e niciunul, spui „Multumesc!” si treci la usa urmatoare (mai exact, la a 3-a sau a 4-a usa urmatoare). S.a.m.d.
Exit-poll-ul este un sondaj „la cald”. Nu iti alegi esantionul, ci iei pe cine iese de la vot. Cei care fac sondaje stiu ca un exit-poll are un grad de eroare mult mai mare, tocmai pentru ca nu iti alegi esantionul. Motiv pentru care acesta este de minim 30 de ori mai mare decat la un sondaj traditional. Dupa ce ai strans 30-40.000 de raspunsuri, ponderezi rezultatul pe grupe de varsta, educatie, urban/rural etc. (adica elimini din ecuatie o parte din raspunsuri).
Criteriul de baza este rezultatul votului, restul indicatorilor fiind supusi „ponderarii”. Daca IRES ar fi dat, de exemplu, rezultatele exit-poll-ului pentru Bucuresti, ati fi vazut ca eroare lor pe local e mult mai mare decat cea pe national, si poate ca v-ati fi dumirit ca nu e tot ce pare a fi.
Dar pe dumneavoastra v-a pacalit faptul ca ei au bunghit rezultatul votului si de asta credeti ca la fel de exacte sunt si datele demografice. Pe dumneavoastra si pe 99,999% din cetateni, care nu stiu cum se face un sondaj.
Si inca o chestie – nimeni nu o sa minta ca are educatie mai proasta. Daca cineva minte, el va spune intotdeauna ca are educatie mai buna decat in realitate…

Reconcilerea națională… | Raspunsul Uman (fost Prin Lentila Ratiunii)  •  6 noiembrie 2014, 7:32

[…] și raționament cam ca atunci când a votat pentru ACTA. Degeaba ne căcăm pe noi, domnilor Tolontan și Guran, cu reconcilierea, cu recunoașterea faptului că totuși nu țăranii și ne-educații […]

luc  •  6 noiembrie 2014, 14:11

Ati facut harcea parcea din statistici, procente si mai ales concluzii.
Sper ca citind si comentariile precedente, va veti da seama ca nu ati spulberat nici un mit. Romania este condusa in continuare pe baza votului oamenilor needucati, usor de manipulat si dezinformat. Prezenta la vot in procent ridicat al celor cu studii superioare nu arata decat o implicare sporita a acestora din urma in incercarea de a impiedica un dezastru. In mod evident sunt prea putini pentru a avea succes.

Petru Clej  •  7 noiembrie 2014, 13:46

Domnule Tolontan,

În 2014 au votat în străinătate 161262 de alegători (față de 95068 în 2009), o creștere de 70%.

Această creștere reflect creșterea numărului de români care se află în afara frontierelor României.

În unele țări cum ar fi Marea Britanie numărul votanților a crescut spectaculos, de la 4078 în 2009, la 9949 în 2014.

Și totuși la Londra, unde votează majoritatea alegătorilor români din Regatul Unit au fost aceleași trei secții de votare ca în urmă cu cinci ani.

În aceste condiții, nu e de mirare că atâția oameni nu au putut vota pe data de 2 noiembrie.

BASTEA BOGDAN  •  7 noiembrie 2014, 16:10

Domnu Tolontan ati facut cea mai buna analiza.
Sper sa inteleaga poporul ceea ce trebuie din aceasta analiza.

Cristian Vimer  •  7 noiembrie 2014, 18:08

Modul in care au fost prezentate si folosite cifrele astea deformeaza complet realitatea. Am fost si eu socat la inceput, dar ceva totusi nu parea in regula. S-au prezentat proportiile totale pe nivel de studii, apoi proportiile pe nivel de studii din voturile fiecarui candidat. Ceva lipsea din ecuatie.
Asa ca m-am asezat, dupa citeva zile, cind am avut timp, am pus numerele in excel, si le-am combinat cu rezultatele ultimului recensamint. Iata concluziile. Au votat 9.732.232 persoane (53% din populatia cu drept de vot). Au votat 71% din cei cu studii superioare, 78% din cei cu studii medii, si 34% din cei cu studii sub 10 clase. Din lene, am analizat numai numarul celor cu studii superioare. Ponta a luat 40.4% din voturi, iar 15% din ele au fost date de cei cu studii superioare. Iohannis a luat 31.4% din voturi, din care 47% au fost date de cei cu studii superioare, iar Macovei 4.5% din care 47% au fost cei cu studii superioare.
Datele lipsa, pe care le-am scos din rezultatele la ultimul recensamint: procent populatie: studii superioare 14.4%. Probabil un pic mai mult din procentul celor cu drept de vot, dar nu cred ca relevant.
Calcule simple:
1. Procentul celor cu studii superioare pentru fiecare candidat:
Ponta 31%, Iohannis 47%, Macovei 11%
Pare mult pentru Ponta? Iata cit inseamna in total voturile celor cu studii superioare:
Ponta 6%, Iohannis 9.1%, Macovei 2.1%
Asa e ca nu mai arata spectaculos?

Cristian Vimer  •  7 noiembrie 2014, 18:52

Daca nici un om cu studii superioare n-ar fi votat cu Ponta, tot ar fi luat 34.34%.
Daca ar fi votat toate persoanele cu studii superioare care s-au prezentat la vot cu Iohannis, acesta ar fi luat 41.5%.
Diferenta de 7.2%. Nici macar nu s-ar fi inversat proportiile.
Vreti concluzii? Ajungeti voi la ele. Ideea e ca statisticile pot fi manipulate si folosite pentru a „demonstra” orice concluzii, de obicei cunoscute dinainte de cei care le folosesc.

Traian21  •  9 noiembrie 2014, 10:59

Nu mai acuzati pensionarii, pe cei din judetele sarace, si pe cei cu mai putine studii, ca nu aici „…exista o explicatie!”
Incercati sa imaginati un sistem de numarare a voturilor care sa nu includa agenti acoperiti sau slugoii ai partidelor! Un sistem de numarare si comunicare a datelor transparent (public, pe internet de exemplu). Un sistem in care mortii sa nu poata vota, in care …. mai sunt cateva metode „clasice” de fraudare eficienta, dar as insista degeaba.
Nimeni nu a remarcat cati au votat cu Iliescu in 1990. Mai adaugati-i pe cei care au votat cu opozitia si veti afla cati locuitori a avut Romania de la Burebista incoace 🙂

Educat și needucat… | Cristian Dima Blog  •  10 noiembrie 2014, 16:54

[…] l-au votat pe Johannis, ba chiar și din rândul celor cu studii inferioare. Mai apare și un jurnalist sportiv care spune că mitul intelectualilor cum că cei educați și cei tineri îl votează pe Johannis […]

Comentează