Falimentul disprețului pentru ”proști”

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

luni, 3 noiembrie 2014, 1:48

UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).

Pentru cei care s-au culcat cu 6% între Ponta și Iohannis și s-au trezit cu 10%. Pentru cei care au crezut că Macovei va veni pe locul 3 cu peste 6%. Ce s-a petrecut?

Azi noapte, la o oră după închiderea urnelor, PSD anunța diferență de 10 procente între Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Pesediștii număraseră paralel doar primii doi candidați și adunaseră deja cam 40% dintre secții. Iar ordinea următorilor era: Tăriceanu, Udrea și Macovei.

La RTV, Ludovic Orban îl ia peste picior pe Liviu Dragnea, dar cu eleganță. ”Numărătoarea noastră va fi cea corectă”, spune reprezentantul ACL. E versiunea soft a refuzului de cunoaștere.

În studioul Realitatea TV, se practică wishful thinking în varianta hard. Ziariștii sînt mai orbi decît politicienii. De ce? Pentru că, vorba lui Ion Cristoiu, remarcată și de Vintilă Mihăilescu în ”Dilema”, ”spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer”. Iar ura are efectul răsuflării spulberate pe interiorul parbrizului rece. Nu mai vezi.

Ca și ACL, Rareș Bogdan nu crede în numărătoarea paralelă a PSD. Numai că, spre deosebire de ACL, ziaristul nici măcar nu ia act de ea.

Rareș e un realizator cu farmec și, deseori, își pune interlocutorul în condiția relaxării. În noaptea asta însă, refuză să creadă chiar și la ora 23, cînd PSD aproape că încheie numărătoarea paralelă pentru primii doi: Ponta 40,5 – Iohannis 29,4%.

Rivalii de la ACL număraseră pînă în acel moment sub 20% dintre secții și diferența la ei era de 6 procente, nu de 11. Cei din tabăra roșie sînt, în principiu, mai proști, că asta se crede despre ei.

În studioul Realitatea, Ion Cristoiu și Dan Andronic aproape că strigă la realizator că celelalte televiziuni pun pe ecran cifre mult diferite. ”Nu mai vorbiți despre numărătorile paralele, hai să discutăm pe sondaje!”, țipă și Rareș. Sondajele de la Realitatea arată 6 puncte între primii doi alergători. ”Eu mă duc să mă culc”, zice Cristoiu. Totul oscilează între glumă și indignare pentru ceea ce se întîmplă în străinătate.

”Uite, pesediștii mint, doar la 40% dintre secții au primit procesele verbale!”, tresare la un moment dat realizatorul, electrocutat în contactul cu butoanele telefonului. Deține proba minciunii PSD! ”Rareș, amesteci lucrurile”, îl roagă chiar și colega lui, Lavinia Șandru. ”Pe sms au numărat doar pe primii doi, iar acum le vin procesele verbale și-i numără pe toți”, explică ea.

La ora 1 noaptea, Gheorghe Flutur iese și spune că au ajuns cu numărătoarea paralelă la 40% dintre secții și că scorul este 37% – 32%. Cinci procente!  ”De la 40% se cam stabilizează”, zice Flutur. O reporteră de la fața locului inistă: ”Mai pot avea loc schimbăr majore?”. ”Nu prea, se cam stabilizează”, spune Flutur. Cei din platou nu mai înțeleg nimic. Publicul, nici atît. PSD dă 11 procente, ACL, 5.

La 60% dintre secții, se păstrează distanța de 5%. Apoi, începe dezastrul. La 82% dintre secții, ACL constată o diferență de 8 procente! La 90%, urcă la 9 puncte! Și, după ora două și jumătate noaptea, ACL admite că diferența între Ponta și Johannis e de 10%!

Ce s-a întîmplat între 60% și 100% dintre secții, cînd diferența s-a dublat de la 5 la 10 puncte?

Ca să se petreacă asta pe cele 40% dintre secții rămase a trebuit ca Ponta să aibă, în medie, 17,5% în plus față de Iohannis. Se poate? De pildă, în Argeș,  Ponta a obținut cu 30% mai mult, în Dolj, tot cu 30%. Dacă au venit cîteva județe din acestea, a fost suficient. Și o altă explicație din interiorul dreptei: în general, se strîng mai repede date de la organizațiile puternice, care adună voturi.

BEC oferă rezultatele oficiale. La 10:20 dimineață, după 98,3% din secțiile de votare, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, Klaus Iohannis 30,44 %, Tariceanu 5,40%, Elena Udrea 5,18%, Monica Macovei 4,46%.

E o dimineață dezamăgitoare pentru dreapta, dar e și momentul adevărului.

1. ”Proștii” de la PSD au fost mai deștepți decît ”maeștrii numărătorii paralele” de la ACL. Pentru prima oară după un deceniu, PSD a oferit rezultatele mai repede și cu un grad de acuratețe ridicat.  Față de datele de acum de la BEC au greșit doar cu un procent.

Cineva din tabăra lor a avut ideea să numere doar pe primii doi candidați pe baza sms-urilor. Asta e o lecție pentru cei care cred că monopolul inteligenței s-a înfipt la dreapta. Stați că mai vin!

2. Cetățenii și-au făcut treaba. Prezenta la vot pe tara a fost de 53,16%, doar cu o jumătate de procent sub cea din primul tur din 2004. Datoria e să vii la vot, nu să votezi cu cine vreau eu. Eu am votat cu Monica Macovei, dar nu înseamnă că restul merită descalificați. Macovei a luat 12% în București, peste Nicușor Dan în 2012. Dar e la fel de adevărat că Ponta a cîștigat în fața lui Iohannis în București!

3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.

De asemenea, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. Alt mit spulberat, nu-i așa? Unde apar aceste lucruri? Din cifrele IRES, cei care au făcut sondajul pentru DigiTV. Aaaaa, Vasile Dâncu, veți zice. Da, au dat rezulatele cele mai bune la exit-poll!

Și încă ceva, apropo de structura votului. Pentru prima oară, votanții din urban se apropie mult de cei din rural.

4. Incidentele de la secțiile din străinătate atestă un haos și-i frustrează pe bună dreptate pe miile de oameni care n-au mai apucat să voteze sau pe cei care au stat la cozi ca la sifoane pe vremea lui Ceaușescu.

Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.

Scenele de umilință din străinătate trebuie stopate, însă creșterea de la 1,5% voturi care vin din afară către, să zicem, un necesar 10%, nu se va realiza niciodată prin multiplicarea imposibilă a secțiilor, ci doar prin introducerea votului prin corespondență.

5. Am citit ce au scris Dan Tăpălagă și Cristi Pantazi azi, pe Hotnews. În o mie de chestiuni sîntem de acceași părere, în aceasta nu. Chestia cu ”elita ultraminoritară” este contraproductivă și, după părerea mea, falsă. Elită e și cel de la PSD care a avut ideea să-i numere doar pe primii doi și a obținut în două ore ce a obținut ACL într-un timp mai mult decît dublu.

Elită sînt sociologii IRES de la Cluj care au oferit un exit-pool la zecime pentru Tăriceanu (5,3 față de rezultatul de 5,4), Udrea (5,1 față de 5,18) și Macovei (4,5 față de 4,46)! Iar diferența dintre Ponta și Iohannis au apreciat-o, după datele de la ora 19, furnizate la 21!, cu o eroare de 0,4 puncte! Elita este definită profesional, nu ideologic.

6. ”În turul 2 se pleacă de la 0-0”, zic astăzi unele voci. Vedeți să nu! În termeni sportivi, se pleacă de la 2-0 pentru o echipă după primul tur. Ceea ce înseamnă că Iohannis ar trebui să cîștige returul cu 3-0, cu 4-1, cu 5-2 și tot așa. Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.

În mod realist, un 2-0 în deplasare se poate recupera, dar cu o mobilizare și cu o competență exemplare.

Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” și al ideii că ”sînt mai deștept decît toți interlocutorii mei, d-aia nu mă fac realizator de TV, hă-hă”, frază cu care Traian Băsescu a închis campania electorală vineri seara, la Realitatea TV.

Glumea și nu glumea președintele. E genul acela de haz cu care și-a căsăpit și adversarii și apropiații, de a ajuns să se ia și de revista ”22”, cînd a tresărit lumea care nu o mai citise de un deceniu! I-a scos din minți pe adversari și i-a îndepărtat pe aliați.

N-o mai luăm de la capăt cu ce au făcut politicienii de dreapta votanților de dreapta.

Știți ce mi-a scris azi un cititor? ”Lucrul care pe mine mă deranjează cel mai mult la această ultra-minoritate agresivă este ipocrizia dată de indulgența cu care privesc hoțiile propriilor favoriți”. Aici sau pe Hotnews nu au fost cauționați ”deștepții”, dar în alte locuri, da.

Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.

Sînt 10 puncte diferență între Ponta și Iohannis. Iar Macovei are 4,5%, aproape de Dan Diaconescu, cu 3,99%. 4,5% n-a mai luat niciodată un independent la prezidențialele din România, e mai mult decît Oprescu în 2009 (3,3%). Fețele tinerilor din spatele Monicăi macovei consacră sigurul cadru al bucuriei. A început o zi dezamăgitoare și vin altele și mai grele.

Însă nu inteligența e în insolvență, ci suficiența.

Comentarii (351)Adaugă comentariu

Marius  •  4 noiembrie 2014, 0:19

Domnule Catalin Tolontan, am crezut tot timpul ca sunteti un ins cu, coloana vertebrala, un deontolog si un profesionist, asta pana la citirea acestui articol.
Daca dumneavoastra ati considerat ca merita sa insultai inteligenta, celor care va citesc, pentru a servi interesele unui partid, atunci draga domnule, ramai cu bine.

PS
Prosti nu se fabrica…asa se nasc !

Paul  •  4 noiembrie 2014, 1:18

Divide et impera!
A reusit lupul sa convinga jumatate din oi (sau aproape, cica dupa statistici ar fi totusi in minoritate) sa le urasca pe restu’. O fi si asta vreun caz de sindrom Stockholm in stare avansata.
Incheiem un deceniu cu presedinte de dreapta, timp in care opt ani si guvernul tot de dreapta a fost. Si ne-a fost tare bine, nu-i asa? E legitim sa-i urasti pe aia saraci si prosti, mai ales cand tu, om educat, esti frustrat la maxim ca esti al naibii de aproape de conditia lor economica si stii ca n-ar trebui sa fii. Dar hai sa-i dam inainte cu ura reciproca, fara sa ne prindem cum oameni, apartinand unei ideologii care ramane mereu doar pe hartie, ne fura pe fata, ne rad tot in fata, iar tara(hai sa nu par nationalist), statul roman e prizonier in mainile lor.
Puneti pariu ca pana la urmatoarele alegeri se va vorbi deschis (a se citi: la televizor, in presa scrisa) despre introducerea votului cenzitar? Inainte, spre trecut, fratilor! Sa fie ca acum o suta, doua de ani, ca bine mai era.
P.S. Din lipsa de optiuni, l-am votat pe Santa Klaus.

alex  •  4 noiembrie 2014, 1:25

@erfg – in primul rand tin sa precizez ca iti raspund dupa cateva pahare consumate…
in al doilea rand…ideea este ca nu conteaza cum ca cineva fura, intotdeauna furtul va exista, problema este daca furi, macar sa o faci cu cap – mai bine furi 10% din „10000000andsoon” decat 99,98% din 1000. Suntem oameni, suntem usor de corupt, nimeni nu este perfect, dar daca raul facut reprezinta o mica parte din binele facut, rezulta ceva acceptabil si insignifiant – asta nu intelege majoritatea.
Am votat de prima data ce am avut dreptul sa o fac, si am sa o fac pana cand nu o mai pot face, asta nu inseamna ca am fost de acord cu ceea ce se intampla in Romania – free will – nu imi place, nu accept – de aceea am pleacat, si cu toate ca doare, nu voi reveni pana cand nu va fi ceva acceptabil din punctul meu de vedere. Problema nu sunt ei,(presedinte,parlamentul sau nu mai stiu eu ce) ci omul de rand care nu stie ceea ce i se cuvine sau ce drepturi are….so keep walking and

mergeti la vot, este ceva de care ar trebui sa va bucurati

dan_ezu  •  4 noiembrie 2014, 3:19

I: Ghinion.
R: Ghinion pentru cine?
I: Ghinion pentru mine.

Robert  •  4 noiembrie 2014, 3:57

Draga Catalin Tolontan,
Evident ca optiunea fiecarui cetatean este treaba lui si numai a lui. In timp ce unii doresc implicarea masiva a statului in vietile lor (vezi optiunea PSD), altii isi doresc o viata mai libera, cu posibilitatea izbandirii pe forte proprii (in principiu acesta este liberalismul). Ipocrizia prezenta este imbinarea celor doua; ceva de genul: As vrea sa fac ceva de capul meu dar daca nu iese as fi foarte fericit sa am o plasa de salvare numita STAT. Daca gresesc rog sa fiu amendat cu comentarii negative, dar rog in acelas timp sa ne uitam fiecare inauntrul nostru si sa fim sinceri. Acum se alege presedintele… Tinand cont de faptul ca avem o constitutie incredibil de proasta, nu prim felul in care sunt asternute drepturile cetatenesti, ci datorita faptului ca tehnic se contrazice in esenta, este o constitutie foarte proasta. Concret: In situatia in care va iesi presedinte candidatul care azi nu e premier, prerogativul desemnarii premierului nu ii este dat. In concluzie tehnicalitatea este foarte proasta. Sa nu ne amagim si sa nu facem din tantar armasar; Romania este o tara mica si neinsemnata care ofera un numar impresionant de candidati. De aceasta data optiunile s-au polarizat in jurul a doua nume; in opinia mea turul doi va fi o polarizare mai simpla si in cazul in care avem cu adevarat 71 din votanti oameni presupus inteligenti, linia de sosire ne va arata altceva decat acum. Desi ma doare sufletul sa spun asta, cred ca iesirea pe usa din dos a istoriei pentru psd este posibila numai daca aceasta formatiune va avea in mana atat fraiele presendetiei cat si pe cele ale guvernului; atunci nu vor mai exista scuze, atunci nu vor mai fi basisti si se va intelege ca politica interna nu poate oferi pomeni.
Cu durere in suflet am asternut aceste randuri; o zi minunata dintr-un loc pe glob,unde nu s-a putut vota.

talpaiadului  •  4 noiembrie 2014, 5:26

Un articol excelent!

C.P.  •  4 noiembrie 2014, 5:51

ptr. dl.Costica..de ce nenorocita mea de tara ?..
ptr. dl. Tolontan..sunt curios sa vad comentariile dvs. peste 6 luni de la alegerea dlui. ponta

gicuta  •  4 noiembrie 2014, 6:06

Coane Tolo ma bucura ca ai notat sub-valoarea suficientei pseudo-elitistilor care ne-au stors creierii cu procurorita comunista,convertita,peste noapte la inaltele idealuri,urmata indeaproape de nimfa prezidentiala.Electoratul,acela bine remarcat de dvs,nu e compus majoritar din prosti.Iar disfunctiile de „afara” nu puteau modifica rezultatele,ele fiind,desigur regeretabile.Ciudat,nimeni nu a remarcat ca,pentru prima oara,nu s-au semnalat incidente semnificative.Deci,”comunistii” au produs o competitie corecta in care asa zisa dreapta a capotat spectaculos,cel putin in primul tur.Orice ai spune,ea are,totusi sanse mari,daca se respecta macar in turul II (ACL + Macovei + Udrea + peremistii,vai de capul lor ! ).Daca nici asa nu castiga inseamna ca s-au si ne-au inselat si trebuie sa schimbe ceva din temelii.

Alex  •  4 noiembrie 2014, 6:38

@202 Tocmai m-ai convins sa merg la vot si sa votez împotriva neamtului. Multumesc.

Radu Alexandru Vasilescu  •  4 noiembrie 2014, 6:48

Cel mai bun si mai echilibrat articol pe tema alegerilor. Personal am votat cu Tariceanu si sunt indecis pentru turul II. Trebuie sa spun insa ca ma irita enorm propaganda cu „prostimea” care voteaza intr-un fel si „desteptii” care voteaza cu noi.

Catalin  •  4 noiembrie 2014, 7:01

71% din cei cu studii superioare sunt mai putini decat cei 33% cu studii medii. Ar fi trebuit sa specifici acest lucru.

Cristian Vimer  •  4 noiembrie 2014, 7:19

Citeva observatii. Cifrele nu mint, dar pot fi interpretate cum iti vine mai bine la mina. Inteleg ca au votat procentual mai multi cu studii superioare decit cei cu scoala primara. Dar asta nu inseamna nimic. Conform sondajului citat, numai 15% (cred ca e asta e un record) din voturile lui Ponta vin de la cei cu studii superioare. Se poate calcula exact cite voturi a luat fiecare candidat de la diversele categorii din sondaj, si poate revin cu asa ceva. O analiza amanuntita a cifrelor din sondaj si o comparatie cu cifrele din anii precedenti ar fi binevenita si poate ar duce la o cu totul alta concluzie. Nu stiu inca, dar ar fi bine daca ar analiza cineva (din presa, nu eu ca nu am timp) chestia asta.
Votul prin corespondenta s-a propus de 2 ori in parlament in ultimii 2 ani parca, si de fiecare data a fost respins. Inteleg ca au fost mai multi oameni la vot (banuiesc ca voturile din Moldova au fost mai multe), insa e imposibil de estimat citi ar fi venit daca organizarea n-ar fi fost (intentionat) defectuoasa. Multi au plecat in strainatate intre 2009 si 2014, nu putem calcula citi ar fi putut vota de fapt. As scrie mai mult din experienta mea de votant invins de sistem dar am scris deja pe facebook. Sper ca un link e ok. https://www.facebook.com/cristian.vimer/posts/10152522001608434

florin  •  4 noiembrie 2014, 7:21

Regula de baza e sa-i tii saraci si needucati, astfel cand le dai salarii si pensii ( un drept al lor de altfel ) sa li se para ca le faci un cadou, asa ii poti manevra cum vrei si cum majoritatea sunt astfel nu ai cum sa nu castigi. Problema va fi peste cativa ani cand lucrurile se vor schimba.

DANA  •  4 noiembrie 2014, 7:23

Prostii care sunt prosti? …aia prosti au luptat pentru tara in primele randuri mereu…datorita lor nu ai fost cracanat de turci…rusi…unguri…cu toate ca meritai din plin…cand castiga PSD toti sunt prosti .. cand vorbeste Base tau..si pierdeti…suntem tot noi prosti…ca murim de ras privind si auzind un astfel de specimen!!INVATATI limba romana…nu e grea…voi aia cu zeci de scoli…si pe aia ce candideaza…marii destepti..care sunt politruci!!

Cum s-a votat la prezidențiale în funcție de bogăția județului  •  4 noiembrie 2014, 7:24

[…] scrie Tolontan când scrie despre Falimentul disprețului pentru proști, pentru că asta s-a cam și întâmplat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Nu există, […]

Stelian  •  4 noiembrie 2014, 7:30

Uite Tolo ce votanti are Tonta:
http://www.gandul.info/politica/alegeri-prezidentiale-2014-cine-sunt-votantii-lui-victor-ponta-cel-mult-10-clase-majoritatea-din-sudul-tarii-13488137

Dan  •  4 noiembrie 2014, 7:57

Aduna procentele „dreptei” si o sa vezi ca a castigat. Ca e dezbinata, asta e alta problema.

Andrei B  •  4 noiembrie 2014, 8:05

Felicitari pentru realism si echilibru!

grig silviu  •  4 noiembrie 2014, 8:34

Domnule Tolontan,atingeti numai partial si directionat pe anumite intamplari -dispretul pentru”prosti”-dar acest dispret,dublat desigur de aroganta este prezent constant pe”dreapta”in mai multe privinte…de la faptele”dreptei”care,in prea multe privinte se manifesta aidoma”stangii”,pana la lipsa efortului de adresare,de educare,in final de dialog cu electoratul,poate majoritar neinformat suficient,poate mai putin educat,dar sigur neincrezator…Va apreciez articolul cu sublinierea ca subiectul este mult mai important si complex,decat cred unii…

vasile  •  4 noiembrie 2014, 8:45

ar trebui ca presa sa analizeze un pic si comisiile de votare : din cine sint formate, de catre cine, pe ce criterii, care e profilul presedintilor acestora, etc.in foarte multe cazuri aceste comisii sint niste cumetrii de interese locale .oamenii din ele depind 100% de administratia locala sau nationala.sint oameni ai primarului, ai secretarului, ai sefului de post, etc.reprezentantii partidelor sint si ei cumparati cu 0 suta doua de lei de catre cei care au interes in zona respectiva.asa ca una se voteaza in cabina si alta se consemneaza in lista finala. si acest lucru trebuie translatat de la nivelul prim ( sectia de votare ) pina la ultimul nivel, bec.

Ramon  •  4 noiembrie 2014, 8:57

D-le Tolontan
v-ați întrebat de ce industria comunistă, condusă după 1980 în mare majoritate de oameni cu studii superioare, a fost închisă sau retehnologizată 100 % ? De ce oameni ca Mitică Dragomir, Gigi Becali sau Nețoiu au ocupat pagina întâi atâția ani ? Nu cumva pentru că intelectualul a fost pregătit în orice, numai în ce trebuie nu ? Mulți sunt îngâmfați, ei știu doar să calce în picioare pe alții, să-i deconsidere și să fure. Acum vreo 6 ani candidau Vanghelie și Bodu. Oamenii au votat covârșitor împotriva celui cu diplomă, care aștepta (inutil) să fie adulat. Fără să faci nimic bun, oamenii nu te votează!
Observam reacția la cozile la votare din străinătate, cam același lucru s-a întâmplat ăn 2004, in secțiile speciale, numai că atunci Băse și Guță au țipat 3 zile că au fost furați. Iohannis, altă educație, speră să ajungă Nr.1 într-o țară unde dacă nu dai din coate nu ajungi nici profesor. Sondajele ACL posibil au fost făcute pentru încurajare, ceea ce dădea IRES nu mai lăsau speranțe. Dar oricâtă ură am avea pentru PSD, nu va putea fi învins întotdeauna. Am urmărit, vreo 10 ani, prestațiile miniștrilor PDL. Practic nu știau ce au de făcut, foarte puțini au avut habar cât de cât. Citeam o observație a unui cititor al blogului dvs care evalua ce făcuse ”dreapta” pentru români. Efectiv, nimic. Cei cu tupeu au furat cât au putut, ocolind legea sau măcar normele bunului simț, iar PSD le-a distrus zilnic imaginea, asta face orice opoziție din lume. Mă tem că zilele ageamiilor sunt pe terminate. Mă uitam și la gogomănia demiterii lui Corlățean. La noi nu există demisia de onoare și atunci cum să demiți un ministru de externe ? Ponta doar a făcut o aluzie, dar el va fi favorizat dacă diaspora nu va vota în corpore împotriva PSD. Efectiv, nu conta ce a votat diaspora, diferențele între primii 3 sunt de milioane de voturi, indiferent câți exilați ar fi votat, nimic nu s-ar fi schimbat.
Turul II incepe, intr-adevăr, de la 0-0. Acum au fost calificările, ca la alergări. Ponta are doar avantaj de cap de serie, numai că nu-l văd pe Iohannis că poate recupera, din păcate! Și nu contează câți diplomați votează, mai degrabă câți pomanagii, vorba lui Lăpușneanu, p… dar mulți. Și, totuși, ar fi de preferat să nu avem soarta Ukrainei. Acolo președintele ales, după eșecul revoluției portocalii, a fost alungat prin vocea celor ieșiți în stradă. Ce a câștigat Ukraina ? Mă tem că a ieșit în pierdere, teritorial și uman.

Rudolf  •  4 noiembrie 2014, 9:04

Eu ma tem ca a contat… cine a numarat voturile. Prea suspect ca un pontificator sa urle dupa 40% ca e nevoie etc, si la BEC dau 40.01%
Eu unu nu mai cred in coiincidente, si atata ne-au prostit cei de la FSN, PSD cum s-or fi numi acesti „revolutionari” ca am ramas prost de tot si deja cred ca nu au fost numaratorile chiar sincere 100%

gio  •  4 noiembrie 2014, 9:06

cifrele nu mint, 10% au votat pe suplimentare, dublu fata de acum 5 ani. ia zi Tolo, ce inseamna asta?

Raul  •  4 noiembrie 2014, 9:38

Am citit mai sus un comentariu care mi s-a parut foarte pertinent. Se facea referire la ideologia de dreapta, unde dezvoltarea individului prin forte proprii este valoarea doctrinara, in timp ce in ideologia de stanga, avem centrata ideea implicarii statului. Asistand la viata politica din Romania, pot spune ca sunt dezamagita de faptul ca nici dreapta, nici stanga nu respecta valorile doctrinare. Politicienii care activeaza pe dreapta, in marea lor majoritate nu au dezvoltat nicio activitate centrata pe valoarea individuala, aproape toti au fost, sau sunt slujbasi la stat, mai mult dorinta lor de a accede la putere este data de propasirea personala, prin intermediul functiilor ocupate prin diverse institutii, mai exact nu am vazut oamenii implicati in politica, care sa-si doreasca dezvoltatrea societatii in ansamblul ei, ci toti isi doresc ”sa-i schimbe pe ai lor cu ai nostrii„ pentru a rezolva interesele obscure ale unor grupuri. Acelasi lucru se intampla si pe partea stanga. Deci clasa politica romaneasca nu are niciun proiect, singurul proiect este cel al imbogatirii personale. Dar sa nu uitam, clasa politica este rezultatul a ceea ce votam si reprezinta imaginea noastra. Poate un vot masiv impotriva intregii clase politice, prin anularea bultenului de vot, ar ridica un semn de intrebare, politicienilor-politruci din Romania.

Valentin  •  4 noiembrie 2014, 9:43

Daca 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare, asta nu inseamna ca cei 71% l-au ales pe Ponta. Cei 71% au votat dispersat, pentru toti cei 14 candidati, pe cand majoritatea celor 33% si-au dat votul unui singur candidat.

Acelasi lucru si pentru raportul Bucuresti – provincie.

Monica a scos un scor bun, dar, dintr-un optimism excesiv probabil, m-asteptam la un 8%.

Radu  •  4 noiembrie 2014, 9:50

Judecata dumneavoastra, domnule Tolontan, ar fi corecta daca premizele ar fi corecte. Adica daca am fi siguri ca acuma nu s-au furat voturi. Stim doar ca acuma nu s-a mai votat in proportie de 70% in Teleorman; s-a votat in schimb in Olt, Arges si Dolj. Eu zic ca psd nu a mai organizat frauda in Teleorman, ci s-a mutat in alte judete. Sistemul de monitorizare a voturilor era deja pus la punct din 2012, cel cu sms-uri. As zice chiar ca stiau de la inceput cat de mult se poate fura. De acolo si exactitatea masuratorii. A fost inteligent Dragnea ca a gasit alta cale sa fure? Nu zic ca furtul de voturi ar fi monopol psd, dar credeti ca au luat degeaba primari si consilieri cu ordonanta? Daca nu stiti, va zic eu: i-au pus, culmea, prin tragere la sorti, in comisiile electorale, pe aceiasi oameni la aceleasi sectii ca in 2012.
Suntem exact in situatia politistilor din vestul Europei care se mira cat de „inteligenti” sunt infractorii romani.
Nu, domnule Tolontan, nu e inteligenta: e smecherie, smen, hotie. Si de asta, noi, electoratul de dreapta, (si se pare ca nu si Tolontan), NE-AM SATURAT.

droin  •  4 noiembrie 2014, 9:53

Nu reusesc sa inteleg de ceva timp si nimeni nu imi explica argumentat daca informatia este reala sau nu.
In 1990 erau inregistrati statistic 23 de milioane de romani, iar cei cu drept de vot au fost 17,2 milioane de romani, adica 75% din populatia tarii.
Astazi inteleg ca suntem aproximativ 20 de milioane si avem aproximativ 18.5 milioane de votanti, adica aproximativ 92% din populatia tarii.
In ultimul studiu demografic care l-am gasit, din 2002, erau nu mai putin de 5 milioane de minori din 21 de milioane de locuitori, adica, prin diferenta, erau 76% vontanti.
Am o problema si cu faptul ca teza cu 18.5 milioane de votanti ar fi adevarata, dar si ca ar fi falsa.
Daca e adevarata ne-am luat-o ca natiune. La revedere sistem de pensii si la revedere sistem publicde sanatate. Dar sa vedem partea plina a lucrurilor, daca nu o sa avem imigrare masiva in urmatorii 50 de ani atucni sigur nu vom mai avea someri.
Daca e falsa, si procentul de votanti este tot de aprox 75% din populatie, atunci avem nu mai putin de 3,5 milioane de voturi „de manevra” pentru organizatori, suficiente cred sa faca pe oricine presedinte.
Deci … ma lamureste si pe mine cineva?

Sinko Data  •  4 noiembrie 2014, 10:10

Tolo, citindu-ti articulusul, mi s-a facut dor de dialogul pe teme filosofice pe care l-ai avit cu Giovani Becali intr-o emisiune tv.

catalin  •  4 noiembrie 2014, 10:15

D-le Tolontan,ne veti impartasi optiunea dumneavoastra si pentru turul 2?
Banuiesc ca va veti indrepta catre Iohannis dar as vrea sa citesc si argumentele.

iondinsud  •  4 noiembrie 2014, 10:22

Felicitari,

Cu toate ca nu este un subiect nou, reprezinta eterna problema a partidelor de dreapta: nu reusesc sa ajunga la electoratul din zonele mai slab dezvoltate si cu educatie mai putina. Cu alte cuvinte o dreapta care ” se presupune a fi educata” nu reuseste sa comunice cu un electorat cu mai putina educatie. Oare sa fie vina celor mai putin educati sau dispretul arhisuficientei transmis prin ghinionul despre care vorbea Dl Iohanis la Gandul. Pentru cei care nu au inteles articolul dar se declara fani ai partidelor de dreapta poate ca ar trebui sa meditati, eventual sa il recititi. Optiunea de dreapta nu te face neaparat mai inteligent. Multa bafta Catalin si la cat mai multe articole reusite.

eugeniu  •  4 noiembrie 2014, 10:23

Tolo dragule , fiind un mare consumator de presa buna , nu am obiceiul sa felicit ziaristii – pentru ca se urasc intre ei – dar , acum nu am incotro , trebuie sa-ti zic de trei ori bravo . Frate , vorba lui N’Doi – banuiesc ca i-am scris corect numele – , ce bine ar fi daca mai multi dintre ziaristi s-ar scutura de partizanatul care nu are ce cauta la un ziarist si s-ar apleca la astfel de analize care atesta profesionalismul breslei . O singura obiectie : in Romania nu avem stanga si dreapta , ca ideologie zic ; mintea politicienilor nostri este confuza deoarece vin cu o educatie care nu le da posibilitatea sa se ” decanteze ” mental . Felicitari batrane .

Mateo  •  4 noiembrie 2014, 10:44

Dar ce neobosita esti tu, DANA, fă ! #264. Faci ore suplimentare ?

sorin85  •  4 noiembrie 2014, 10:47

Tolontan e un p r o s t

OM  •  4 noiembrie 2014, 10:48

1. Daca veti face o analiza corecta asupra celor 25 de ani de „capitalism securist”in care am trait ati putea observa ca 90% din marii moguli ai Romaniei, oameni de afaceri de succes, de „dreapta”au facaut averile din contracte nesimtite cu statul iar bunastarea dobandita nu e dintr-o inteligenta sclipitoare si dintr-o munca asidua si corecta ci din faptul ca au avut contacte in mediul politic reusind sa vanda statului un creion de 1 leu cu 10.000 de lei … ei bine … astia ne tin noua lectii despre economia de piata si plang dupa Basescu, Nastase si Iliescu si urla ca dispare „statul de drept”…Si evident pe langa astia, urla de dragul „statului de drept”si slugile celor de mai sus platite sa latre cu abnegatie astel incat sa nu cada de pe tron banditul ce le plateste solda grasa.

2. Nu-i mai injurati pe cei saraci cu duhul. Ei sunt rezultatul politicilor din aceeasi 25 de ani. Ca sa poata fura mai bine si in liniste, toti au preferat sa nu investeasca nimic in popor. Au lasat poporul fara scoala, fara sanatate, fara dreptul de a munci pentru o paine alba. Nu poti construi o tara puternica tinand un popor soar sarac si prost pe care sa-l mani la vot din 4 in 4 ani numai ca sa legitimezi hotiile pe care le faci in mandatele de demnitari castigate „democratic” . Si lucrul asta e valabil si pentru „dreapta”si pentru „stanga”.

3. Ati indus de 25 de ani ideea ca investitorii straini si politicile UE si FMI ne ajuta si cresc economia. De un milion de ori FALS !!! In 25 de ani rezultatul „dezvoltarii”Romaniei e o traiectorie de la tara cu datorii 0 la o tara cu 100 de miliarde de euro datorie si resursele in mainile ïnvestiorilor”. Numai niste limitati sau rauvoitori pot sa tot merga inainte cu ideea ca strainul vine in Romania de dragul acestui popor. Frati romani strainul vine aici doar ca sa faca profit cat mai mare pentru el, pentru familia lui, pentru firma lui si pentru tara lui. Asa cum exista concurenta intre firme exista concurenta si intre tari. Vrea oare Germania ca Romania sa fie mai dezvoltata ca ea. Nu mai fiti naivi … tocmai din motivul de mai sus am ajuns cu datorii si cu petrolul dat la austrieci … Noi nu mai suntem un concurent pentru nemti si americani … suntem s c l a v i i lor… iar din patru un patru ani ni se permite sa facem o simulare in care credem cca alegem cine da ca biciul in noi … si pana si la asta exista o regie.

dan  •  4 noiembrie 2014, 11:07

cel mai bun articol scris,felicitari!

stan  •  4 noiembrie 2014, 11:08

si tu Tolo? si tu?

Diana  •  4 noiembrie 2014, 11:10

Domnule Tolontan, jos palaria pentru articol. Pacat, pentru noi cititorii, ca nici 5% din presa romaneasca nu scrie la nivelul dumneavoastra. Scrieti uneori, foarte rar de altfel, gresit, si mie mi se pare ca patiti exact despre ce scrieti in articol, va credeti mai destept decat noi restul 🙂 …
Acum, asta e realitatea, generatia 40 de ani pe astia i-a produs
Sebastian Aurel Ghiță (n. 10 noiembrie 1978, Ploiești), Lia Olguţa Vasilescu (born 18 November 1974), Victor-Viorel Ponta(n. 20 septembrie 1972, București),Dan-Coman Șova (born April 9, 1973 in Bucharest) , Daciana Octavia Sârbu (born 15 January 1977), Elena Gabriela Udrea (born December 26, 1973)
Ei sunt, cu astia defilam.
De ce nu candidati domnule Tolontan?

liviusmaximus  •  4 noiembrie 2014, 11:17

Dl. Tolontan,
Analizati va rog ce inseamna „studii superioare” in tara universitatilor fabricante de diplome. Acesta nu mai este un criteriu relevant in intelegerea modului de gandire a unei categorii sociale. Acea categorie este la fel de reala ca si 80% din doctoratele obtinute in tara. As fi curios mai degraba care este procentul celor care au citit o carte in ultimul an din cei care s-au prezentat la vot… Frizerita mea are 57 de ani si a votat macovei. In pauzele dintre clienti are mereu o carte langa chiuveta. Vecina mea are 24 ani este studenta la spiru si a votat vadim. Nu am vazut nici-o carte in casa ei. I-am facut eu una cadou acum 6 luni. N-a citit-o inca. din lipsa de timp zice ea, privind un serial tv…Fata frizeritei este studenta la londra. Mama vecinei este cadru didactic !

m  •  4 noiembrie 2014, 11:24

update-ul ala e cea mai faina stire despre primul tur
lor nici macar nu trebuie sa le spuna cineva ce sa faca in turul 2
🙂

brainwhashingSRL  •  4 noiembrie 2014, 11:25

Fain articol, Catalin. Falimentul dispretului pentru prosti este cel care va veni de hac liberalismului cracanat pe alde Blaga, Falca, Videanu, Berceanu, si restul gastii din Transformers3.

Ca de obicei, cand emiti judecati elitiste si segregationste de genul „Cititorii nostrii sunt mai destepti ca ai lor!”, „Votantii nostrii sunt mai destepti decat ai stangii!” obtii contrariul a ceea ce vizai: desteptii se culca pe urechea( dreapta) a inteligentei lor superioare cu accente de aroganta ariana iar „prostii” se mobilizeaza sa demonstreze ca „..da’ multi” nu e vorba in vant. Se vede cu ochiul liber ca stanga a invatat ceva si ca STANGA s-a schimbat ( spre deosebire de DREAPTA, anchilozata si bine prinsa in cimentul suficientei), anul acesta s-au raportat foarte putine tentative de frauda ,anul acesta dreapta iar nu stanga a umblat pe carari ascunse cu sacosele, puii si galetile, anul acesta s-a exagerat in masurile antifrauda dar scopul a fost atins. Numaratoarea paralela, cu precautii farmaceutice a PSD-ului , i-a venit de hac numaratorii onirice ACL, care nici in al doispelea ceas nu-si vede bubele din cap: asocierea cu Basescu, pdl-istii incolonati ca o legiune pregatita de asalt in spatele lui Johannis incapabil de sentimente, mimica, exprimare si mobilizare. Dar cel mai grav mi se pare incapacitatea de a accepta ca cel de langa tine, egalul tau in drepturi , obligatii si libertati, vrea altceva !

Obstinatia cu care ne insultam parintii si bunicii, in varsta si „needucati”, care ne „mananca” viitorul cu pretentia lor de a primi o pensie dupa ce-au muncit 40 de ani si-au facut din noi oameni inteligenti, cu studii superioare , liberi sa-si exprime optiunea de vot.

Aroganta cu care, inconstient si perseverent, impart romanii in prostii din tara si desteptii de afara, oltenii/muntenii/moldovenii inculti si ardelenii destepti nevoie mare, tinerii instruiti care le stiu ei pe toate si batranii ca niste pietre de moara spanzurati de acesti tineri, bucurestenii si provincialii , barbati si femei, NOI ( a se citi cei care detinem adevarul absolut, avem proprietatea dreptatii si dreptul genetic de a decide pentru ceilalti) si EI ( categorie cuprinzand toate relele pamantului de pe plaiul mioritic, incapabil de optiune, decizie, gandire, evolutie, progres si in general unii care ar trebui inchisi intr-o rezervatei , cu sarma ghimpata , ca ne cam incurca).

Observ si cum , de indata ce expui in termeni obiectivi o analiza a ceea ce s-a intamplat in ziua si noaptea alegerilor esti acuzat ca te-ai „dat ” cu aia si se asteapta cu interes evolutia ta peste 6 luni, ca si cand opiniile trebuiesc batute in cuie, ce-ai spus azi nu poate fi contrazis maine( ca iar te dai cu ceilalti).

De fapt, intoleranta provenita nu din insuficienta instructie universitara( care in general ne blagosloveste cu o diploma si atat) ci din lipsa unei empatii profund umane , e cea care ne joaca feste.

Determinarea aroganta de a demonstra ca unii sunt superiori aprioric altora ( viciu de caracter greu de schimbat) si incapacitatea de a recunoaste ca la un moment dat ca ai gresit, ca-ti poti schimba, in urma argumentelor produse de X sau Y o opinie, asta este ceea ce duce la falimentul nostru ca si cetateni ai aceleiasi tari.

Aaaaa…si uitasem..categorisirea votantilor in functie de bogatia judetului, regiunii..e totala..

grisa  •  4 noiembrie 2014, 11:52

Nu inteleg de ce s-a pus asterix, n-am folosit un cuvant ireventios, ori, de cand cuvantul „m o r t i i” e vulgar ?

golan  •  4 noiembrie 2014, 11:59

70% din cei cu studii superioare nu e un numar mare. Doar 20-22% au studii superioare in Romania. Dar faptul ca politicienii cu sustinere „intelectuala” nu sunt capabili sa convinga si sa mobilizeze publicul fara educatie vorbeste de la sine. Nimeni in lumea asta nu-si doreste sa fie ‘condus’ de incompetenti, doar ca momentan, la capitolul competenta, toti candidatii par la fel. Mai putin Macovei, probabil, dar ea este aliata dictatorului, totusi. La ce sa te astepti de la votanti? Dar nici ACL-ul nu a fost in stare sa convinga.

Ionut  •  4 noiembrie 2014, 12:31

Daca intelegerea dumneavoastra despre statistica se rezuma la faptul ca 51% dintre tineri inseamna automat mai mult decat 44% dintre pensionari e grav si trist.
Daca intelegeti in schimb ca aceste cifre nu sunt relevante daca nu ne spuneti si cat reprezinta ca numere absolute, inseamna ca vreti doar sa manipulati, ceea ce este si mai trist.
In al doilea rand, cred ca excludeti intentionat o clasa de mijloc care in Romania din pacate nu se ridica prea mult deasupra maselor mai putin educate. Sa ai intre 25 si 50 de ani, de exemplu si sa nu ai studii superioare la cate diplome s-au dat in ultimii 20 de ani in Romania nu prea te face un geniu si nici nu iti ofera o suficienta stabilitate financiara pentru a fi greu de corupt.
In aproape toate orasele mari candidatul dreptei a obtinut un scor mai bun decat in restul judetului. Cred ca doar acest fapt ar trebui sa va arate ca nu aveti prea multa dreptate in ceea ce sustineti; doar daca cumva credeti ca s-au dus profesorii universitari sa voteze pe liste suplimentare in comunele din Teleorman.
Nu vreau sa fiu inteles gresit: dreptul de vot e universal si apartine si celui cu 4 clase deopotriva ca si unui om cu 2 facultati si 5 masterate.
Ceea ce deranjeaza e ca persoanele neinformate sunt usor influentabile si isi vand deseori votul, la propriu.

george  •  4 noiembrie 2014, 12:50

Tebuie schimbat sistemul de vot. Acest sistem de vot popular dovedeste cu fiecare ocazie ca este daunator.
Oferta electorala Romaneasca, ofera doar optiunea votului „impotriva” si permite manipularea masei de vot, intr-un mod mizerabil (tv, media, bannere, pliante, cumparare de voturi, mici, bere, galeti, brichete…pomana electorala, etc.).

Este nevoie de un sistem care sa aiba la baza diminuarea importantei votului popular.
Dreptul de vot trebuie sa fie castigat dupa indeplinirea unor criterii raportate la aportul in economie si/sau in societate.

Nu e normal ca votul unuia/uneia care nu a contibuit/contribuie cu niciun leu in economie, merge la cersesit si furt in vest/face Romania de rusine pe unde trece (stiti la cine ma refer) sau are pensie de boala pe naspa, ETC., sa fie egal cu votul unui, inginer, profesor, simplu muncitor, care platesc impozit/taxe/contributii raportate la munca depusa.

Inca un lucru, din moment ce unii puscariasi isi pierd dreptul de vot inseamna ca se poate. Inseamna ca exista baza, ca exita motive/criterii de pe urma carora iti pierzi dreptul de vot.
De ce nu s-ar putea introduce si alte criterii?!
Mai mult, pana la urma doar un grup/o organizatie/un partid conduce tara, nu gloata. De ce sa voteze gloata manipulabila, lenesa, cu pensie de boala obtinuta ilegal?!
Renuntarea la sistemulul de vot popular nu este o idee noua, are sute de ani vechime.

Soganul trebuie schimbat din „Cine voteaza conteaza” IN „Voteaza cine conteaza”!
In PRIMUL rand sa conteze cei care muncesc/platesc taxe/aduc bani/beneficii in economie, iar ceilalti sa conteze mai putin.
Mai simplu, prea multi prosti au drept de vot. Trebuie sa se diminueze importanta votului lor.

Astfel ca ar disparea si subiectul articolului dumneavoastra.

Sebastian  •  4 noiembrie 2014, 12:57

Eu inca sunt uluit si stupefiat in fata rezultatelor. Lumea da vina pe batrani si saraci , cum ca ei ar fi decis soarta alegerilor. Dupa cum ati precizat si dvs nu ei au avut cea mai puternica influenta, ci oamenii cu studii superioare. Cum au putut oamenii aia sa fie atat de orbi si de ignoranti incat sa il voteze pe Ponta in numar atat de mare nu inteleg.. Haideti sa intoarcem roata in turul doi, se poate sa mobilizam macar o parte din cei 47 % absenti! Se poate sa le incurcam planurile de a pune mana pe tot sistemul!

Orcan demontează teoria cu “proştii lui Tolontan” | Pagina de Politică | Parte din familia RV  •  4 noiembrie 2014, 13:09

[…] Sabin Orcan publică pe pagina sa de Facebook un text care demontează argumentaţia publicată de Cătălin Tolontan pe blogul personal pe tema rezultatului alegerilor din primul tur al prezidenţialelor. Tolontan (alăturat) scrisese […]

Gabriel  •  4 noiembrie 2014, 13:16

@tolo: daca nu esti convins ca doar tu ai dreptate: personal nu cred ca ailalti sunt prosti, pentru ca stiu cativa din ei si chiar nu sunt. motivele sunt de alta natura si greu vor fi evidentiate in sondaje. exista o generatie ce urca ierarhic in categoria „scoliti”, dar ei au facut facultatea pe cand depuneai un dosar si nici nu trebuia sa te duci. din pacate pentru ei si pentru noi toti, aceeasi generatie este astazi cel mai mult afectata de sindromul telenovelelor. invariabil, astfel de oameni (cu familiile lor cu tot ca de obicei asa ajunge Doljul -de unde scriu – la procentele actuale)ajung sa fie influentati de antene si deci elitismul lor este discutabil. nu o diploma e cea care da civilizatia. da, bucurestenii sunt o idee mai umblati, dar asta nu inseamna ca majoritarii care l-au votat pe ponta sint cei cu adevarat educati.

Pentru cine votez eu? | Orcan demontează teoria cu “proştii lui Tolontan”  •  4 noiembrie 2014, 13:35

[…] Sabin Orcan publică pe pagina sa de Facebook un text care demontează argumentaţia publicată de Cătălin Tolontan pe blogul personal pe tema rezultatului alegerilor din primul tur al prezidenţialelor. Tolontan (alăturat) scrisese […]

Tiberiu  •  4 noiembrie 2014, 13:36

Sper ca luat de val, nu ați fost atent la cifre! Daca tot prezentati statistici va rog mult sa clarificati din cei 71% cu studii superioare cati sub peste 34 de ani , cati sunt pensionari?
Cat inseamna 33% cu studii primare 100.000, 1.000.000 etc?
Cat inseamna ca număr tinerii între 18-34 ani , adică acei 51% si deasemenea cat inseamna ca număr cei peste 65 de ani , adică 44% din ei?
V-as mai ruga sa-mi comunicati ce procente s-au realizat in afara țării pe candidați,

Multumesc.

Adrian Fanaca  •  4 noiembrie 2014, 13:48

Faptul ca sondajul IRES nu ia in considerare un element sociodemografic foarte important, si anume venitul, spune ori ca romanilor le e frica sa-si spuna venitul, ori daca o fac, mint copios.

Comentează