Copiii din discursul Regelui Mihai

S-a întîmplat conform vorbei din fotbal: ”Pe nemți ești sigur că i-ai bătut abia cînd îi vezi urcați în autocar”. Îi poți conduce cu orice scor la pauză sau chiar pînă în minutul 90, dar ei nu vor ceda.

luni, 17 noiembrie 2014, 12:54

S-a întîmplat conform vorbei din fotbal: ”Pe nemți ești sigur că i-ai bătut abia cînd îi vezi urcați în autocar”. Îi poți conduce cu orice scor la pauză sau chiar pînă în minutul 90, dar ei nu vor ceda.

După primul tur, Klaus Iohannis a refuzat să urce în rata de Sibiu. A rămas aici, așa cum a rămas cînd ai lui au plecat în Germania, imediat după Revoluție. Pentru el, România nu a fost o obligație, ci o alegere.

Și, în această seară mai caldă decît anotimpul, dar așa a fost și în decembrie ’89 și așa a fost mereu în zilele speciale, ”neamțul” a întors rezultatul de la pauză, cînd era condus cu 3-0.

Acum cîteva zile, citam studiul celor de la openpolitics despre șansele ca Johannis să revină.  Oamenii de acolo avut o inspirație calmă. În 18 țări și 25 de ani de alegeri, doar într-un caz din zece s-a petrecut o revenire după o inferioritate de 10 puncte. Dar ei au analizat statistica. Niciodată nu se știe.

Curg imaginile cu Johannis în Piața Universității și adevărul e că doar de două, trei ori în Europa de după căderea Zidului s-a întîmplat ca outsiderul să răstoarne toate pronosticurile într-o asemenea manieră.

Studiile vor arăta de unde au venit cei aproape 1,6 milioane de oameni în plus față de primul tur. Cercetătorii vor afla cine sînt ei și cum am reușit să revenim la un număr de votanți egal cu cel din primul tur al alegerilor din 2000, cînd entuziasmul electoral era mult mai mare.

Văzîndu-i acum, printre steagurile României și măștile Vendetta, îți amintești discursul Regelui Mihai din Parlament. ”Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a spus, în octombrie 2011, Regele.

Copiii invocați de el au ieșit în stradă. Vin din viitor, ca în filmele SF, vin nervoși că le lăsăm o casă vraiște. Regele nu a avut băieți, dar uite că i-a rămas o țară.

N-a fost un vot pozitiv, să nu ne mințim. A fost un vot de dispreț și de iritare teribile. Cînd sondajele au apărut pe TV nimeni nu a înțeles nimic. Noroc cu încrederea celor de la IRES, care au făcut eventul.

Însă nu doar emoția, nu doar ura, nu doar empatia cu diaspora, nu doar disperarea, nu doar eventualitatea răcoritoare a unei alte seri cînd mogulii pierd, ci și o nouă filozofie generațională a creat votul din această zi. În studioul B1 TV, Ion Cristoiu observă: nu mai funcționează vechiul model politic. Nu mai merge cu pomana și cu aparatul de voturi.

Ce vrea această generație, concept mai degrabă civic decît biologic, pentru că s-au revoltat oameni de diverse vîrste? Simplu de zis, complicat de realizat. Să nu mai fim ultimii din Europa. Să fie băgați în seamă și să nu mai cheltuiască niște incompetenți ai prezentului din buzunarul viitorului.

Istoricul britanic Niall Ferguson a muncit un capitol întreg în cartea sa ”Marele declin” pe această temă. El spune că tot mai mulți cetățeni ai Europei simt că se comite o fraudă la adresa viitorului lor. Gata, să depășim faza bugetelor multianuale! E nevoie de bugete și de responsabilități intergeneraționale. Cît din ce cheltuim sau din deciziile pe care le luăm îi afectează pe cei care sînt astăzi copii și tineri? ”Ar trebui pregătite rapoarte pe generații”, scrie Ferguson.

Măștile albe cu mustăți negre ne somează. Actuala farsă a produs disoluția contractului social între generații. Ei nu mai vor să fie conduși în maniera opacă și necinstită și au declarat-o răspicat: dintr-un milion de voturi în minus în dimineața de duminică, nu se va lumina de luni și Johannis va avea un avans de peste 600.000 de voturi.

Victor Ponta s-a urcat în autocar. Oamenii strigă de pe margine.

Vor respect, dar și salarii mai mari. Vor condiții de carieră mai bune și autorități mai transparente.

Dacă e cu adevărat înțelept, noul președinte al României nu-și va revendica personal albul măștilor. Oricine a făcut-o, oricine a folosit puterea discreționar, s-a trezit cu ei la ușă.

Ura împotriva lui Ponta a fost înainte ura împotriva lui Băsescu și a fost anunțată de ura la adresa lui Năstase. ”Două Românii” a zis, în 2004, Adrian Năstase, gîndindu-se în primul rînd la geografie și la educație. E mai mult de atît.

Coborîți din cărțile de economie, din discursul Regelui și evadați de pe facebook, copiii au ieșit în stradă ca să ne ceară factură pe fiecare chestiune care-i privește. Ne-au împrumutat țara, o vor înapoi că și ei au luat-o de la alții, care le urmează și care și-au tras deja măștile pe față, privindu-i cu un zîmbet atent.

Comentarii (171)Adaugă comentariu

adi_stelistul  •  17 noiembrie 2014, 10:29

Din punctul meu de vedere cea mai mare victorie a zilei de ieri este spulberarea mitului lui „garantat Vanghelie”. Adica a ideii ca liderul din teritoriu, corupt pana in maduva oaselor, trebuie menajat, in ciuda deficitului de imagine pe care-l produce, pentru ca aduce voturi. Lectia pe care toate partidele care si-au dezvoltat structuri puternice trebuie sa o invete este ca s-a terminat. Nu va mai protejati coruptii, ei nu pot face nimic impotriva vointei electoratului. Ei pot castiga doar cand electoratul e abulic. Si iata cum Johannis a castigat in fief-ul lui Oprisan si intr-al lui Mazare. E foarte posibil ca inclusiv PSD sa incerce sa se elibereze de sub tirania baronilor locali dupa rezultatul de ieri. Pentru ca acestia le aduc mai multe deficite decat beneficii.
De acum incolo toate strategiile electorale trebuie regandite.

ana_radu  •  17 noiembrie 2014, 10:38

Asa ne place noua romanilor sa credem ca am castigat ceva ……nu am castigat nimic. A fost o manipulare la nivel online si diaspora, o negare……si in concluzie avem aceeasi Marie dar cu alta palarie(se numeste Iohanis continuatorul regimul Basescu, Blaga, Udrea, Macovei)

cosmin  •  17 noiembrie 2014, 10:41

MA bantuia de ma mult timp un gand, dupa ziua de ieri a devenit o certitudine, Romania e pe linie dreapta spre destinul Iugoslaviei, se va segrega in 4-5 state, oricum e un lucru uimitor ca an rezistat atata timp uniti,in mod paradoxal Ceausescu poarta aceasta „vina” ….

Stefan  •  17 noiembrie 2014, 10:42

Ce frumos spus!!! Bravo! !!!

„Văzîndu-i acum, printre steagurile României și măștile Vendetta, îți amintești discursul Regelui Mihai din Parlament. <<<>>, a spus, în octombrie 2011, Regele.

Copiii invocați de el au ieșit în stradă. Vin din viitor, ca în filmele SF, vin nervoși că le lăsăm o casă vraiște. Regele nu a avut băieți, dar uite că i-a rămas o țară.”

Vlad  •  17 noiembrie 2014, 10:44

Nu imi vine sa cred ca dupa atatia ani de ciuma rosie mai sunt romani care au votat cu ponta…

Adrian  •  17 noiembrie 2014, 10:45

Ultimele ore de campanie ale lui Victor Ponta (parodie Hitler)
https://www.youtube.com/watch?v=Im3Hkm6KLpU&feature=share

prenumenume  •  17 noiembrie 2014, 10:58

„Pentru el, România nu a fost o obligație, ci o alegere.”

Pai bineinteles, doar aici putea fura in liniste, in Germania era in secunda 2 dupa gratii…e trist ca am avut 2 candidati manipulabili, oricine ar fi iesit, va iesi in primul rand foarte rau pentru noi…disperatii care se bucura ca a iesit santa klaus, sa reflecteze un pic la perioada magica a politicii romanesti, cand am avut ministri senzationali gen nutzi, berceanu, adriEan marmureanu, meh-re-u, etc…ei, ghiciti ce…vorba cantecului, dupa ani si ani, SE VOR INTOARCE :))) si, ca sa folosesc termeni fotbalistici, preferati de dl. Tolo, e foarte posibil sa vina cu o achizitie noua pe postul de prim-ministru: chiorete, un mega-transfer…

Mai vorbim prin iarna…dupa inca o runda de reduceri cu 25%, din pacate nu reduceri de preturi 😉 sa nu se repete scenariul din 2011…

Sa nu se inteleaga faptul ca psd ar fi fost o solutie mai buna! Nu, categoric nu! Pentru ca: PDL/PNL/ACL/USL/PSD = aceeasi mizerie!

fanulumocanu  •  17 noiembrie 2014, 11:16

Iar incepem, domne, cu povestile astea, cu tinerii care stiu chestii, cu tinerii care revendica chestii? Nu cred ca are rost sa deturnam victoria asta de etapa, ne vom trezi prinzand fluturi si bagand fise in peturi, in proteste puerile. Salarii mai mari,trai mai bun, hedonism de cumetrie- tot acolo o sa ajungem daca nu strangem pumnul pentru institutii corecte, justitie oarba, ca baza pentru o societate a bunului simt. Intr-o societate cu repere solide descoperi si traiul bun.

DANIELU  •  17 noiembrie 2014, 11:20

In primul tur am votat cu unul din cei cu 4 %.
Acum am votat raul cel mai mic, dupa parerea mea, pentru ca altceva nu aveam. Recunosc ca am votat ANTI-PONTA si nu PRO-IOHANNIS, si cred ca fóarte multi au votat asa.
Asta e … astia suntem, cu astia defilam !

john.peris  •  17 noiembrie 2014, 11:22

Buna ziua domnule Tolontan, am avut incredere in romanii din Diaspora si ei nu m-au dezamagit, le multumesc si multumesc tinerilor pentru curaj si implicare , impreuna am reusit un lucru extraordinar , am invins de doua ori comunismul , la interval de 25 de ani, daca in 89 am invins un sistem criminal condus de batranii comunisti acum am invins un sistem mult mai complex , mult mai periculos pentru Romania, un sistem condus de copiii comunistilor si acest fapt va da forta si incredere acestei natii !Dumnezeu sa ne ajute !

Adi_cel_mic  •  17 noiembrie 2014, 11:53

Cel mai frumos lucru dupa acest vot este ca, un simplu om din popor a putut cu o singura foaie de hartie si o mica stampila sa faca dreptate, sa condamne si sa fie mai presus de toata puterea, banii, influentele, minciunile si hotiile lor de guvernanti.

Ponta nu a vrut sa castige alegerile, a vrut sa le fure si a crezut ca inca mai merge asa.

Poate ca Iohannis nu va schimba nimic in bine, dar castigul principal al acestui vot, este ca, dupa 25 de ani, poporul a facut UN PRIM PAS spre adevarata libertate. Pacat ca a trebuit sa treaca atat timp si cine stie cat va dura pana ajungem la sfarsitul drumului.

Bogdan  •  17 noiembrie 2014, 11:59

Dle Tolontan,

Cum zice Firicel, „chiar si-asa”, vei continua ancheta Galei Bute sau…. ? Eu cred ca NU dar evident ca ai dreptul la replica..

Multumesc!

stefan  •  17 noiembrie 2014, 12:01

Singurul sentiment pe care il am in acest moment, este asemanator cu cel pe care l-am simtit in’94 cand Prunea a iesit ca berbecul la meciul cu Suedia. Un sentiment de frustrare si de naucire. Nu-mi pot intelege semenii cum pot vota continuarea unui regim odios, prin alegerea unei marionete.Mi-e sincer mila de toti acesti tineri, care au votat la manipularile unui fost procuror comunist(macovei).Dar asa se intampla cand votantii se informeaza doar de pe facebook iar teme precum comunismul au efect in 2014.Peste 5 ani asteptam ca doamna macovei sa vina cu tema extraterestrilor psd-isti.
Acum nu ramane decat reactivarea camarilei basiste: Udrea, Videanu, Macovei, MRU, Blaga, Blejnar etc.
Felicitari pentru eliberarea Romaniei votanti de facebook!!!

brod  •  17 noiembrie 2014, 12:07

bine spus. aşa e.
cât despre regele mihai…hmm…la propriu, el chiar a moştenit ţara. că s-a arătat demn, sau nu, de moştenirea asta… (şi mă refer la perioada de după 1990. de citit interviul lui neagu djuvara). dar, sincer să fiu, nu pot să observ, oricât m-aş strădui, că ar fi împrumutat-o de la domnu’ duda. lui i-o lasă, parcă, moştenire. cu fata cea mare cu tot.

în parlamentul româniei, pe la 1867-68, un politician anti-carlist se temea, în gura mare, că românii ar putea deveni prea nemţi. maiorescu i-a răspuns: „nu asta ar fi cel mai mai rău. ci ca regele să devină prea român!”

NICOLAE  •  17 noiembrie 2014, 12:10

Cel mai bun articol pe care l-am citit in ultimii ani.

geo  •  17 noiembrie 2014, 12:25

Sincer sunt placut surprins de poporul Roman dupa ce l-am impuscat pe ceausescu ca sa scapam pe comunism,l-am votat pe cancerul Romaniei ,ion iliescu si psd cu 86% si nu mai credeam in Romani,asa poate mai exista o speranta,mica cei drept dar exista…oricum lucrurile sunt mult mai complicate decat ne imaginam noi…Iohannis daca se debaraseaza se unele cei din pnl si pdl ar fi un prim pas spre ceva bun in viitor…eu am o speranta doar in omul Iohannis nu si in alianta lui,la Ponta poate aveam ceva incredere in el dar cu psd-ul in spate nu imi provoca doar sila…sincer imi pare rau de Ponta ca simplu cetatean dar ca membru psd sunt foarte bucuros ca a pierdut,oricat ne-am bucura ptr Iohannis trebuie sa recunosc ca Ponta este un politician bun si categoric nu este un fraier,tineretea lui putea duce la ceva bun dar psd-ul il trage inapoi.

Burebista  •  17 noiembrie 2014, 12:31

Domnule Tolontan sunteti un optimist , daca credeti in aceasta piveste cu Feti Frumosi ce cresc intr- o zi ca altii in sapte ! Eu sunt mai pragmatic si cum spunea Fox Mulder din filmul Dosarele X , am invatat sa nu mai cred in coincidente si in minuni ! Nu pot si nu am cum sa cred ca toate institutiile de sondaj, pot fi atat de depasite in turul 2 , in conditiile in care in turul 1 si de- a lu gul istoriei au fost ” brici ” ! Nu pot sa nu ma intreb ce s- ar fi intamplat cu votul in turul 2 , daca domnul Johanis s- ar fi prezentat macar onorabil la confruntarile televizate !?? Aveam surpriza sa castige alegerile precum unicul conducator iubit 97 – 98%! Nu pot sa cred in minuni cand nici sustinatorii lui de presa si media , oameni cu destula experienta , nu ii dadeau macar sansa sa faca 46 %. Insa pot sa cred ca in conditiile in care la ora actuala suntem principala ” perfuzie ” pentru mai marile puteri fin UE , nu ne mai decidem demult noi destinul ! Ca atare, dati- mi voie sa cred ca „magia” tovarasului Basescu din 2009 s- a repetat si in 2014 ! Mai pe scurt exercitiul de imaginatie al domnului Banciu , cu masini negre si invitatii nocturne la anumite ambasade , au fost mai mult decat realiste !

PS. Pacat ca dupa 25 ani am ajuns sa avem de ales intre un impostor si un sef de hoti !

Niculae Moromete  •  17 noiembrie 2014, 12:49

Zisa Regelui Mihai ar trebui scrisa pe toate cartile de istorie si mai ales pe manualelel scolare. Ar trebui sa fie esenta juramantului militar si al celui de investire in vreo functie publica.

Multumesc domnule Tolontan ca ati adus-o in atentia cititorilor Dvs. !

cosmin  •  17 noiembrie 2014, 12:52

E foarte trist daca in anul 2014 au ajuns sa fie etalon capsunari manelisti, spalatori de vase, ingrijitori de batrani si copii de bani gata,din familii de boieri, care studiaza la Viena si Paris…..Nu crede nimeni ar trebui sa ne indreptam privirea spre adevaratele elitele tarii….?

Bulă  •  17 noiembrie 2014, 13:10

Romanii au votat impotriva lui Tonta -Alioșa Rusofilul ,a lui Felix-Voiculescu-Infractorul ,a lui Hrebenciuc-Infractorul,Dragnea ,Mazare,Porcusor Constantinescu,Iliescu-KGB,Oprisan,Vanghelie,Oprescu-Panseluță delapidata-Mossad,tot ce inseamna partidul mafiot PSD ,etc ,etc,etc.
Romanii nu vor in EurAsia ,alaturi de criminalul Putin si China Roșie.
Romanii nu vor un Maimuțoi ,pe post de presedinte !
Jos mafia PSD!

andrei  •  17 noiembrie 2014, 13:14

Iohannis a castigat dezbaterile televizate, pe amandoua. Asta nu vor sa inteleaga autistii din presa si din partide, incremeniti in niste manuale de politica scrise de comunisti acum cateva zeci de ani.
Iohannis a castigat detasat pentru ca a aratat romanilor ca este la fel ca ei, sincer, cu bun simt, tacut si le-a mai aratat ca Ponta este exact ca cei care ii calaresc pe romani de multe zeci de ani, tupeisti, aroganti, sfidatori, mincinosi, autosuficienti.
Exact ce a fost nevoie ca sa mobilizeze cateva milioane de romani care de douazeci si cinci de ani stau cuminti in coltul lor, ca niste Cenuserese, romani care au prea mult bun simt ca sa se bage in cocina cu porcii. Astia sunt romanii care ieri si-au castigat tara inapoi.

scarface  •  17 noiembrie 2014, 13:18

Tolo, bun articol !!!
Daca te uiti prin structura votantilor lui Ponta o sa vezi 50% cu studii primare. Sunt oameni fara informatii, care se intreaba primarul si popa cu cine sa voteze.
Internetul a produs o revolutie peste tot in lume. Mobilizarea la vot a fost datorita acestui tip de socializare. Chiar daca nu a reprezentat un vot constient pro Iohannis, tinerii si ce educati s-au revoltat impotriva minciunii, arogantei si lipsei de idei proprii, manipularii, sforarilor si pomanagiilor.
Am vazut aseara revolta conclavului de la A3 contra Internetului. Penibilul nu mai are nevoie de exemplificare!!!

Cata  •  17 noiembrie 2014, 13:28

in ce lume primitva traim si de ce minuni este capabil omul! omul este dumnezeu dar a uitat asta si sta in genunchi si se umileste pentru iertare! o lume deviata de la normalitate care trieste emotii penibile generate de activitati derizorii, umilindu-si propriul suflet! treziti-va oameni!

Octavian Stăncioiu  •  17 noiembrie 2014, 13:38

Copleșitor editorial. Cel mai bun citit de mine, pe teme politice, în ultimii ani. Scris (din nefericire) de un mare gazetar sportiv…

sabin  •  17 noiembrie 2014, 13:44

SA TRAITI BINE! FRATI ROMANI, ORIUNDE VA AFLATI- zicea un clasic in viata, acum cativa ani in urma. Si-a terminat mandatul traind int-adevar bine! Dar noi care l-am ascultat ce ne spunea si i-am dat puterea ca el si familia extinsa, sa le fie bine, am primit lovituri sub plex. Ne-a durut tare cand ne-a usurat buzunarele de veniturile ce ni se cuveneau ca urmare muncii depuse, am inceput sa nu mai facem fata platii facturilor si datoriilor la banci, necesarului de medicamente pentru intretinerea sanatatii si multe altele.Ma intreb atunci, care este diferenta intre cele doua tabere care se autointuleaza stanga si dreapta?
Sa luam tabara de stanga, dupa cum ii caracterizeaza dreapta, folosind asta drept slogan in campaniile electorale:
-sunt hoti, corupti, incompetenti, puscariabili, etc. De acord, dar acestia chiar daca sunt asa cum sunt caracterizati,chiar daca se considera ca folosesc alte mijloace de scoatere bani din buzunarele oamenilor prin taxe si impozite, nu au recurs niciodata la taieri de salarii si/sau pensii;
Tabara de dreapta :
– sunt la fel de hoti, corupti, incompetenti, puscariabili,etc.dar pe deasupra, au grija doar de averile lor, de acumulare de noi averi, in schimb de cei pe care-i conving sa-i voteze au grija sa le aplice corectii prin lovituri directe si bruste!
Nu le trbuie prea mult sa aplice loviturile, doar o conferinta de presa in care Presedintele anunta sec : Pentru tot aparatul bugetar, fie el compus din medici, profesori militari, etc, se reduce fondul de salarii cu 25%. Scurt. Se are in vedere reducerea pensiilor cu 15%. Scurt.
Unde e diferenta ?
Daca exista hoti, corupti, etc, nu e treaba stangii sau dreptei, este treaba justitiei care in Romania este independenta.
Treaba stangii si/sau a dreptei este de a se ocupa de restul problemelor tarii, astfel incat promisiunile din campaniile electorale in baza carora au obtinut votul sa fie respectate.
Tare as vrea o lege care sa prevada condamnari pentru inducerea in eroare a maselor pentru obtinerea votului cu promisiuni care la final de mandat nu au fost realizate.
Oricum,
SA TRAITI BINE FRATI ROMANI, ORIUNDE VA AFLATI!

Solak  •  17 noiembrie 2014, 13:45

Dar sunt 3 tururi:
In turul I, PSD a invins ACL.
In turul II, romanii au invins PSD, ingroziti de perspectiva acapararii puterii absolute de catre acestia.
In turul III, presedintele va fi decis de ICCJ. Se va alege intre K.I. si T.B.
De ce atata graba cu concluziile?

James  •  17 noiembrie 2014, 13:46

Probabil marea majoritate a celor 1.6 mil de votanti in plus sunt din randul consumatorilor de facebook care in proportie covarsitoare nu au trecut de Bac sau au trecut pe burta si acum au descoperit ca e „cool” sa voteze. In primul tur li s a parut prea greu sa aleaga intre multi, asa cu A si B e mult mai usor. Si, pe cine sa alegi intre un „comunist” si un „neamt”. Alegi neamtul, desi n ai trait in comunism si habar nu ai unde e Germania pe harta.
Asta e din pct meu de vedere partea trista a lucrurilor, ca se poate alege viitorul unei tari pe baza votului unor pseudo cetateni ai tarii.

Walder  •  17 noiembrie 2014, 13:48

Scrii frumos Tolontane, dar trebuie sa iti reamintesc ca dupa fiecare alegeri unii s-au bucurat, altii s-au intristat insa toti au sperat intr-o schimbare in mai bine. Ceea ce nu se va produce in Romania pentru ca nimeni nu va putea lupta cu mentalitatea stramba, caracterul indoielnic si spiritul mercantil al romanului. Si mai ales al aceluia caruia nu-i pasa de nimic altceva in afara de vanitate, oportunism si avere. Pacat!

Catalin  •  17 noiembrie 2014, 13:51

Domnule Tolontan,

Iata parerea mea despre ce s-a intamplat la aceste alegeri:

In timpul regimului Basescu, s-au substituit metodic valorile reale ale unei societati moderne cu instinctele primare agresive si violente. Societatea a fost „educata” sa aprecieze mesaje de genul „facem dreptate, ii bagam la puscarie” in locul mesajelor gen „obtinem crestere economica”, „promovam valorile culturale”. Distructiv versus constructiv. Acesta e de fapt modul fundamental prin care regimul Basescu a distrus Romania.

Pe o societate transformata in burete de absorbit mesajele distructive cum am spus mai sus, s-au impins mesaje gen „comunistii”, „pro-rusii”, „pro-chinezii”, „puscaria” care au fost absorbite extrem de bine deoarece societatea era educata ca mai sus.

Retelele de socializare au atins foarte mult electorat „necalificat” sa discearna corect. Necalificat inseamna cu sistemul de valori alterat ca mai sus. Si l-au atins cu mesajele celor care au avut o prezenta mai puternica in mediul online, care sunt indiscutabil „basistii”. Acele caricaturi mediatizate pana la refuz.

Cam asta a fost. Celor care spun „nu mai puneti vina pe Basescu” eu le spun ca da, Basescu e de vina pentru alterarea societatii in acest fel. Societatea nu e capabila sa rejecteze valorile elaborate daca e hranita metodic cu mesaje ce apeleaza la instinctele primare, deoarece creierul uman alege intotdeauna calea cea mai usoara (path of least resistance), si evident ca toti sunt mai calificati in domenii care sunt intiparite in creier de milioane de ani.

Poporul nu s-a trezit deloc, la aceste alegeri. El a fost manipulat timp de multi ani si indretptat spre acest tip de gandire non-constructiva.

Ce se poate face, oare ?

Deocamdata (5-10 ani), nu prea mult. Societatea trebuie sa sa dea cu capul foarte des de problemele provocate de alterarea valorilor ei fundamentale, si de fiecare data o sa invete cate ceva, putin cate putin. Evolutia o sa fie lenta, cu exceptia cazului (neverosimil) in care cei care au alterat valorile societatii realizeaza ce au facut si inceteaza sa faca asta, pentru binele natiunii.
Un lucru care ar putea accelera evolutia spre pozitiv a societatii este o educatie mult mai puternica incepand din primii ani de scoala, si promovarea ideii ca prin educatie este cel mai bun mod de a reusi in viata.

Deocamdata munca in afara Romaniei combinata cu nivelul slab de trai din tara noastra le demonstreaza tinerilor ca pot supravietui decent si fara educatie, un lucru nociv pentru Romania (deoarece, printre altele, alegem lideri slabi, primitivi) dar benefic pentru celelalte tari.

Panda  •  17 noiembrie 2014, 13:53

Sunt sibian, scarbit de toate partidele politice, stabilit in Germania de 4 ani.

Asa cum a facut-o la Primarie, cand a castigat al doilea mandat cu un procent mai mare de voturi decat la primul, Iohannis o va face si la Presedintie.
Vom avea un presedinte pentru 10 ani.
Romanii vor fi multumiti de el pentru ca omul asta se tine de cuvant, nu-i place doar sa vorbeasca aiurea.

Majoritatea celor care l-am votat Presedinte am votat doar omul Iohannis, nu ACL-ul.
Suntem scarbiti de intreaga clasa politica, de-aia am ales sa plecam din tara.

Iohannis nu e omul nimanui, nici al lui Antonescu si cu atat mai putin al lui Basescu.
Atat Antonescu cat si Ponta au incercat sa se foloseasca de imaginea lui pentru a castiga capital politic.
Au luat teapa!

Odata ajuns la Cotroceni, Klaus Iohannis chiar va fi Presedintele Romaniei, in sensul ca va uita de orice partid sau alianta.

Nu-l comparati pe acest om cu Iliescu sau cu Basescu.

Basescu si PDL-ul l-au tras mult in jos, altfel poate ar fi castigat din primul tur.
Cred ca si-a dat seama si se va delimita de ei.

De asemenea cred ca o va desemna prim-ministru pe D-NA Monica Macovei.

Sper sa se intample asa fiindca daca va face altfel romanii il vor sanctiona peste 5 ani.

Doru Toma  •  17 noiembrie 2014, 14:31

Toata lumea comenteaza, si comenteaza, precum ca, odata cu venirea lui Iohannis in fruntea republicii, se vor schimba asa de multe lucruri incat, dupa instalarea Cotroceni, pe strazile, aleile, ulitele din Romania, va curge lapte si miere. Vad ca nimeni nu ridica problema „puterilor” presedintelui Romaniei. Pentru ca, daca nu ma insel, puterea legislativa – cea mai importanta – este a parlamentului. si, daca iarasi nu ma insel, majoritatea parlamentara este a PSD-ului. Deci Iohannis poate sa vrea sa faca multe – si doresc din tot sufletul sa fie „neamt” adevarat, dar nu vad cum va reusi. Poate doar folosind metoda Basescu : santajul si discreditarea. Pe baza informatiilor de la „servicii”, care sunt in mana presedintelui. Deci, pentru a nu va plictisi prea mult, ca si concluzie, eu nu prea cred ca se vor schimba multe lucruri – desi o doresc.
Ponta are dreptate cand spune ca nu va demisiona – are o majoritate parlamentara in spate si nimeni nu poate – legal – sa-l dea jos. Deci incompetenta, furtul, „baronii”, etc etc vor exista in continuare.
Iar Iohannis, chiar daca ar avea „sangele” lui Basescu, nu va putea face nimic.
Sa dea Domnul sa ma insel.

DonC  •  17 noiembrie 2014, 14:39

Un articol extraordinar!!!! BRavoo

lord belial  •  17 noiembrie 2014, 14:42

iohannis a iesit presedinte pt ca noi, tinerii, am facut revolutie pe net, in strada, si la urna.
noi, publicul. nu voi, presa. in nici un caz tu, tolontane, care erai mai preocupat sa scrii despre ce vraji ti-a mai facut tie udrea, decit despre genocidul democratic din diaspora, unde romanii erau batuti cu pulane si gazati pt ca voiau sa isi exercite dreptul la vot.

singurul trust de presa cit de cit echidistant in toata campania a fost digi24. cind va vad acum pe toti avintati in discursuri, ma apuca sila. un rind nu ati zis de bine de iohannis si acum sinteti toti la masa victoriei. rusine gazetari rumani.

Johnny Mnemonic  •  17 noiembrie 2014, 14:57

good point………Back to the Future 🙁

A.D.  •  17 noiembrie 2014, 15:08

„Văzîndu-i acum, printre steagurile României și măștile Vendetta, îți amintești discursul Regelui Mihai din Parlament. ”Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a spus, în octombrie 2011, Regele.”

Americanii ar ramane cu gura cascata, sa afle ca pe Rege il citeaza! Sa le spuna careva.

mirela  •  17 noiembrie 2014, 15:12

„Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri” – este, de fapt, o adaptare dupa un foarte vechi proverb indian (america de nord).

grant  •  17 noiembrie 2014, 15:12

vazand rezultatul acestor alegeri ma simt mandru ca sunt roman

Tudor  •  17 noiembrie 2014, 15:24

e incredibil cum fanii lui Ponta folosesc cuvinte şi citate ale celor de dreapta.Când văd mai jos că un pontist îl citează pe Petre Ţutea nu mi-a venit să cred.Îi reamintesc că fraza „am făcut 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi” a fost rostită de marele nostru filozof după alegerile din 20 mai 1990, când poporul l-a votat pe Ilici -KGB.
Acum doar 45% l-au votat pe urmaşul lui Ilici KGB, astfel că poporului i-a prins bine cearta primită de la Petre Ţutea.

Copiii din discursul Regelui Mihai | Revista ARMONIA – Saltmin Media  •  17 noiembrie 2014, 15:36

[…] Sursa: https://www.tolo.ro/2014/11/17/copiii-din-discursul-regelui-mihai/ […]

Copiii din discursul Regelui Mihai | România curată  •  17 noiembrie 2014, 15:46

[…] Continuarea pe Tolo.ro […]

Tipi tip  •  17 noiembrie 2014, 16:00

Ce cauti frate Tolontan in presa sportiva!? Lasa-le naiba de puncte si goluri! Vino de ne incanta pe teme sociale, politice si de ce nu culturale. Mi-a placut nespus articolul! Frumos mai asterni cuvintele-n simtire! Daca esti, ramai om!

cosmo  •  17 noiembrie 2014, 16:01

e absolut reconfortanta sa vezi, ca dupa:
– campaniile furibunde de indobitorcire duse de antena 3 sau rtv
– ordonanta scandaloasa de migratie a primarilor si metodele lor din epoca de aur ( vezi ex. govor)
– pomeni electorale aruncate in stanga si-n dreapta
– etc, etc

exista inca suficienti oameni care sa creada in niste principii fundamentale, care nu se lasa mintiti sau cumparati cu o sticla de ulei sau o suta de lei la salariu, care vor un viitor normal si decent, astfel incat pinocchio si ai lui sa sufere o usturatoare infrangere
poate ca tara asta are totusi o sansa.

Obiectiv  •  17 noiembrie 2014, 16:11

Nemtii nu mai sunt…nemti nici macar la fotbal (pentru ca au avut si au in ultimul timp arabi, fotbalisti de culoare si polonezi in lot, dar si pentru ca, dupa CM, s-au cam facut de ras in fata Argentinei, Poloniei si Irlandei), daramite intre Carpati, unde au putut fi „contaminati” de catre majoritari!
Daca cei din spatele lui Iohannis(din ACL si din PMP, acestia din urma trecand de partea lui, dupa fiasco-ul din primul tur al celor doua femei) vor vrea sa treaca in prim-plan, atunci n-am obtinut chiar nimic!
Daca DNA-ul se va ocupa si de sinistrii/sacalii/hienele din jurul (intr-un moment sau altul)lui basescu, atunci am fi pe un drum bun.

simplu  •  17 noiembrie 2014, 16:17

E bine sa nu strici un moment de bucurie indiferent al cui. Fara discutie ca toti ne dorim o tara cu o democratie infloritoare si o viata buna. Dar se poate oricum ? Cu aceeasi de 25 de ani? Ii cunoastem , stim ce toxici sant si cat de corupti dar peste noapte ii evaluam.
Ce bucurie pe tineretul care crede ca a pus la Cotroceni pe cine a voit. E greu de inteles pentru romani ca Iohanis nu a aparut din neant ci ca urmare a unor intelegeri ? Chestia ca nu „va negocia votul romanilor cu nici-un partid politic” poate sa tina dar se negociaza de un an ! Iar daca nu voia Basescu nu iesea . Si nu trebuie explicat. Se va vedea imediat, s-a batut palma de non combat, s-au stabilit imunitatile. Urmeaza un razboi teribil pentru guvern, adica bani. Lui Ponta nu i se va respecta ce i s-a promis.Famiglia s-a reunit, Johanis pe poate tine de serate si medalii.

simplu  •  17 noiembrie 2014, 16:21

To Solak

Am citit acum, ai perfecta dreptate, maine putem afla asta.

terentesititina  •  17 noiembrie 2014, 16:38

Bai frate m’ai ametit de’a binelea! Regele, copiii, Niall de la Harvard, generatiile,etc. Ultima-ti fraza m-a lasat chiar bouche bee:cine sint bre urmasii copiilor nostri care deja se uita atent, cu masile pe fata? De atita fervoare si entuziasm nu se mai intelege on cu persoana in proza matale. Acu’ cu nen’tu Iohannis. Brava lui sa-i fie de bine. Fac insa pariu ca intr-un an decurs de azi o sa-l injuri-si nu numai tu- cum ca a facut asta si n-a facut-o pe ailalta.
Stai sa vezi…

oSorin  •  17 noiembrie 2014, 17:17

stii care e paradoxul? un vot negativ pentru un personaj care castiga alegerile pentru primaria Sibiului cu peste 86-88% de zici ca e totalitarism acolo.
vot negativ ? – in diaspora a avut 80-90%, pana si in Coreea de Nord Iohannis a castigat!

am tot cerut un antrenor strain la echipa nationala, de preferinta neamt. Am primit mai mult – un presedinte neamt.

Sper sa vad multe finale castigate!

marynboy  •  17 noiembrie 2014, 17:30

Mai oameni buni ,ca sa-l votezi pe Ponta exizistau 3 variante…. 1.Sa ai afaceri cu statul 2.Sa aianumite interese .3.Sa nu te duca capul

adi  •  17 noiembrie 2014, 17:38

Cred ca este un moment in care paridele politice ar trebui sa-si clarifice doctrina.La ora asta nu mai stii cine-i de stinga cine-i de dreapta.Au ajuns patronii sa voteze stinga si salariatii dreapta.

Radu Tanasescu  •  17 noiembrie 2014, 17:59

Raspunsul e mai simplu, si poate parea arogant, incerc sa-l fac sa nu fie.

Oamenii au evoluat, accesul la informatie ne-a dezvoltat IQ-urile mult peste fosta generatie care nu era conectata.

Sunt studii peste studii care arata ca generatia conectata se gandeste si la „cum ar fi”, „ce ar fi fost daca”, „cum m-as simti eu daca eram in aceeasi situatie”.

Nu ne mai gandim la burta noastra si atat, ne gandim la viitor, ne uitam in urma si analizam istoria recenta, cautam sens, nu mai suntem dispusi sa credem in orice lozinca, vrem dovezi, vrem sa aflam concret.

Suntem mai rationali si mai putin condusi de ura, ura pentru Ponta nu era directionata strict impotriva lui ca individ, ci impotriva viitorului pe care ameninta la televizor ca il va distruge. Si nu, normal ca n-a spus-o asa, dar acum stim sa citim printre randuri, stim sa recunoastem minciuna de acest gen si sa aflam mai mult din adevar, chiar daca nu tot.

Suntem constienti ca nimeni n-o sa faca nimic pentru noi daca nu e fortat sa o faca, si stim ca noi suntem singurii care putem sa fortam aceasta schimbare.

M-am culcat aseara in Romania prejudecatilor, a urii si a lipsei ratiunii. M-am trezit in Romania oamenilor ca mine, pentru prima oara simt ca nu mai fac parte dintr-o minoritate. Si vom fi din ce in ce mai multi, iar daca aceasta clasa politica nu se reformeaza odata cu noi, ii vom inlocui sau le vom lua noi locul.

Comentează