DNA, SRI și retragerea unei procuroare de la Cluj

Exagerările presei. Elena Botezan, șefa DNA Cluj, este numită de jurnaliștii locali "Doamna de Fier a anticorupției din Transilvania"

marți, 9 decembrie 2014, 11:20

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Exagerările presei. Elena Botezan, șefa DNA Cluj, este numită de jurnaliștii locali „Doamna de Fier a anticorupției din Transilvania”.

Dar lista nu e exagerată, ci, dimpotrivă, rezumată. În urma dosarelor alcătuite de oamenii Elenei Botezan, primarul Sorin Apostu a fost condamnat la 4 ani de închisoare, vicele CJ Radu Bica la 5 ani de închisoare, iar președintele CJ Horia Uioreanu este și el trimis în fața judecătorilor.

La mijlocul lui noiembrie 2014, Elena Botezan a anunțat că pleacă din DNA. Era la jumătatea mandatului de procuror șef. A cerut să meargă judecător la Curtea de Apel Cluj.

Evenimentul Zilei a relatat printre primii în presa națională cazul care a trecut aproape neobservat.

Plecările abrupte din instituțiile de forță sînt mai mereu explicate prin „motive personale”. La fel a procedat și Elena Botezan. ”Decizia mea este de ordin personal, nu trebuie căutate alte substraturi”.  Lucra de 10 ani în DNA Cluj și de 15 ani în magistratură.  Ca și în cazul Marianei Alexandru, adjuncta de secție DNA de la București pensionată cam în aceeași perioadă, după 30 de ani de magistratură, misterele ard mărunt. Incontestabile rămîn dosarele rezolvate.

Ambele procuroare au multe nume mari condamnate: prim-miniștri, miniștri, foști șefi din serviciile secrete, primari, politicieni din curcubeul politic.

La Mariana Alexandru unele surse ne-au vorbit despre „cel puțin neglijență în fața unor scurgeri de informații al căror destinatar final era Viorel Hrebenciuc”. Speța se cercetează încă, e vizat un ofițer judiciar din DNA. Dosarul și lămurirea întîrzie, dar justiția are propriul timp de clarificare. Alte surse susțin că procuroarei i s-a căutat cu dinadinsul ceva. Calm, vom aștepta și vom afla.

De pildă, apropo de scurgerile către Hrebenciuc, în discuția cu Mitică Iliescu politicianul PSD rostește un prenume, despre care am aflat că ar fi al unuia dintre șefii DNA, un bărbat, cu care se înțelege că pedesistul vorbea curent la telefon. Am întrebat DNA și au negat că Hrebenciuc s-a referit la acel procuror. Sîntem într-un joc al oglinzilor în care inculpații aruncă nume de ”cîrtițe” pe care nu le posedă, de fapt?

Indiscutabil e că, în cazurile ambelor șefe din DNA, s-au scurs informații toxice care le-au întunecat orizontul carierei. Care au vrut să le compromită. De ce?

„În ceea ce-o privește pe Elena Botezan, ea a purtat o discuție în contradictoriu cu un ofițer de informații, cu puțin timp înainte de a anunța că pleacă din DNA”, susține un om din justiție. Sursa nu pretinde că acesta e singurul motiv al renunțării, dar descrie un tablou „în care SRI începe să dețină din ce în ce mai multă putere”.

Dan Tăpălagă și Ion Cristoiu au scris în ultima vreme despre „riscul transformării DNA în divizia penală a SRI”. Întîmplarea cu șefa DNA de la Cluj vine în această logică. Cristoiu crede că se vorbește prea puțin despre servicii pentru că acestea rulează armate de ofițeri acoperiți în media. Este mai vechea ipotează a lui Liviu Mihaiu.

În elogiul general la adresa DNA și SRI, ca aliați pe frontul anticorupției, nu e simplu să relatezi contra curentului. Dar dacă mergi doar pe terenuri sigure faci PR, nu jurnalism.

E limpede că există o intenție ca, „în numele unui bine superior”, mai multe instituții să galopeze. Efectul public este copleșitor și pozitiv. „Rămîne de văzut însă cum vor merge în instanță aceste dosare. Pentru că, deocamdată, marile condamnări n-au fost bazate pe înregistrări, pe stenograme, ci pe probele adunate după buna tradiție a muncii de procuror”, spune o altă sursă din justiție.

Un judecător, altă voce cu care am discutat, observă că ”în ultima vreme DNA vine cu tot soiul de interpretări, cum să le zic, inovative”. Privesc magistratul cu care vorbesc. Nu e ironic, e doar întrebător și curios ce se va întîmpla cu aceste dosare în instanță.

Într-un an și ceva de mandat, Laura Kovesi a părut că eliberează dosare „de sertar”, că se aerisesc nume neașteptate, care pînă acum era menajate, dar a și pierdut cîțiva oameni cheie din structura centrală și locală a DNA. Iar SRI a căpătat o vizibilitate mult mai mare în investigațiile procurorilor.

Înainte, emisarii serviciilor de informații nu apăreau nici la bilanțul anual al parchetului anticorupție! Nu era un detaliu organizatoric, era o poziționare. ”Ne furnizați informații și atît”, li se spunea celor de la SRI.

Acum, în ochii publicului, serviciile sînt coautorii campaniei anticorupție. Și nu pentru că presa exagerează sau pentru că publicul este pasionat de conspirații, ambele sînt adevărate într-o anumită concentrație, ci pentru că așa comunică DNA, așa a vrut DNA să se înțeleagă.

Ultimele vești din presa locală susțin că Elena Botezan nu va prinde un post la secția penală de la Curtea de Apel Cluj, unde își exprimase dorința să ajungă, ci la cea de contencios administrativ.
E o nouă exagerare a presei. Sau poate nu.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

titi  •  9 decembrie 2014, 12:04

Bravo tolo ! Vaz ca ai ajuns de te pricepi si la servicii secrete. Sper ca nu la fel de bine ca la aritmetica … Ca tot nu mi-ai ( ne-ai ) explicat cum mama-naibii 1800 euro/mp e mai mult decat 2400 euro/mp !?! Remember ? Patinoar Brasov ( constructie nou-nouta, 4 tribune , statie gheata etc – costuri aprox.1800-1900 euro/mp ) versus Patinoar Miskolc ( constructie 1974 , adaugare 1 tribuna la cea existenta si refacere acoperis desigur – cost aprox 2400 euro/mp) ! Aude ?

GandescDeciExist  •  9 decembrie 2014, 12:06

Elena Botezan este „creația” lui Daniel Morar.
Fostul expert al DNA Targu Mures, Dumitru Gheorghiu, il acuza pe Daniel Morar ca si-ar fi angajat sora in Primaria municipiului in schimbul “albirii” primarului Dorin Florea in mai multe dosare penale.
in conditiile in care primarul municipiului, Dorin Florea, primise o solutie de neincepere a urmaririi penale intr-un dosar penal instrumentat de structura centrala a DNA si mai avea inca sase dosare in lucru la structura teritoriala Mures.
Hilarion Botezan, inspector ISCTR şi cumnatul şefei DNA Cluj Elena Botezan, este urmărit penal de un an jumătate. Cu toate că magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au retrimis dosarul său spre procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru demararea urmăririi penale, cazul zace acolo timp de un an şi jumătate. Culmea este că procurorii DNA au demarat un nou dosar în care sunt vizaţi capii ISCTR, şeful pe şapte regiuni, Rareş Pop, şi Crişan Claudiu Vasile dintr-un dosar instrumentat de Elena Botezan.

brod  •  9 decembrie 2014, 12:17

domnule tolontan, poate că evaluările sau părerile lui liviu mihaiu ar trebui luate ţinând cont şi de interesele sale, dar şi ale grupului din care face parte. când bătea vântu prin delta dunării, guvernatorul nu prea iubea serviciile secrete de stat; radu timofte dispăruse, geoană pierduse alegerile… dar există şi cele private – în care, acelaşi SOV, era bine „implementat”, ba chiar coordona de zor! (să ne aducem aminte, prin 1994, cine îl însoţea pe celebrul truţulescu – fugar, înaintea arestării pentru „ţigareta 2”)
cât despre SRI – este mare lucru că ei nu-i anunţă pe cei interceptaţi /ascultaţi (sau, mă rog, n-a apărut, până acum, aşa ceva).
iar scurgerile de informaţii asupra anchetelor în derulare – aici, celebrele „surse” provin de la… nu-i aşa?

Name required  •  9 decembrie 2014, 13:11

Sigur ca se produce o schimbare de paradigma, care poate avea de a face cu noul conflict SUA – Rusia, in care partea americana are nevoie de un stat ordonat, disciplinat, in prima linie (vs. un stat clientelar corupt de tip african). Partea neplacuta este ca sistemul judiciar este, in realitate, slab, adica nu poate functiona autonom si are nevoie de sustinere masiva de la serviciile de informatii; in consecinta, prin aceasta conjunctura pe fond nefireasca, serviciile nu se vor reforma, ci isi vor pastra caracterul gonflat si nedemocratic (de ex. o buna parte din filaj, interceptari, monitorizarea mediului virtual se face mai departe ilegal; dar nu verifica nimeni). Traim in plin post-communism, nu va mai iluzionati. Tranzitia continua (de fapt e pe stand-by).

df  •  9 decembrie 2014, 13:19

Cine se crede papa-lapte asta?

Emil  •  9 decembrie 2014, 13:30

In principiu, rotatia cadrelor e saluatara: ar permite promovari, ar stimula o competitie in institutie si ar reduce riscul ca anumite persoanje sa acumuleze prea multa putere si influenta, inerente oricarei functii de conducere. Important ar fi ca in spatele acestor stramutari sa existe un temei, o metodologie – acesta e semnul intrebarii.

Cătălin Tolontan  •  9 decembrie 2014, 13:44

5, df: nu ma cred nimeni, sint un ziarist curios si cu care vorbesc oamenii pentru ca au incredere. Hai ca nu e un pacat atit de grav sa publici liber niste informatii si opinii, marcindu-le pe fiecare ca atare!

mihai  •  9 decembrie 2014, 13:49

Prea mult substrat, subiectul e alunecos si periculos!

Cătălin Tolontan  •  9 decembrie 2014, 14:02

8, mihai: e periculos daca am inceput sa zicem ca e periculos sa ne exprimam liber 🙂 hai ca nu e chiar asa de misterios si nici periculos

make  •  9 decembrie 2014, 14:19

Maior e seful. Omul acesta si-a dat seama ca SRI trebuie sa isi justifice oarecum la vedere alocarile uriase de la buget. Multi cartitori subliniau ca „serviciile” mananca banii tarii degeaba, or G. Maior si-a dat seama ca trebuie sa puna in vitrina rezultatul muncii subalternilor sai. De aici au inceput sa apara marile dosare insotite de precizarea „investigatie sprijinita de SRI”. Nu stiu ce fac celelalte servicii, dar oamenii lui Maior chiar lucreaza si se vede. Acuma se cam se exagereaza cum ca el stabileste presedintii Romaniei… sau poate nu ?

florin  •  9 decembrie 2014, 14:32

„Alunecos” subiectul… precum sapunul scapat din mana la dus la … Colibasi :). Imi imaginez si eu ca se duce o lupta intre vechile si noile structuri de capusare a bugetului statului si de protejare a „butoanelor” si procurorii/judecatorii onesti care au primit un impuls evident odata cu rezultatul alegerilor din 16 noiembrie. Intr-un articol anterior spuneai ca serviciile secrete s-au trezit si si-au dat seama ca nu merge ca pana acum. Eu eram reticent. Viitorul apropiat cred ca o sa faca lumina in privinta castigatorului din aceasta lupta. Si e evident ca sunt oameni in Servicii care daca nu sunt anihilati si ei, nu doar „butoanele”, totul e in zadar. Se recurge si la metoda „batul prin gard”.
Tolo, ai grija pe unde calci, joci Minesweeper „for real” 🙂

er  •  9 decembrie 2014, 14:44

Nu cunosc structura SRI, dar cred ca doar o sectiune, si aceea relativ mica, strange si furnizeaza informatii catre DNA.Mai mult decat atat,parchetul este doar o parte a disputei juridice.Observatiile dumneavoastra ma determina sa cred ca cei vizati sunt procurorii.Probabil ca unii dintre dansii vor mai multa putere decat au nevoie.

Tolontan: lauda exagerată a DNA&SRI e PR, nu jurnalism | Pagina de Politică | Parte din familia RV  •  9 decembrie 2014, 15:16

[…] Jurnalistul Cătălin Tolontan publică pe blogul personal o scurtă analiză despre mişcările din DNA şi din serviciile secrete, soldate, pe de o parte, cu lovituri dure date corupţiei politice, pe de alta, cu ieşiri din sistem ale unor magistraţi cu performanţe greu de egalat. Este vorba de mai vechiul caz al Marianei Alexandru, procuroarea care a instrumentat dosarul lui Adrian Năstase, dar şi alte cazuri de răsunet, care s-a retras subit din magistratură. De asemenea, pe lista celor care fac un pas înapoi, sau eventual lateral, a mai intrat şi Elena Botezan, de la Cluj, autoarea unor anchete nimicitoare în plan regional, concretizate în condamnarea sau trimiterea la judecată a unor nume grele din zona Clujului. „Plecările abrupte din instituțiile de forță sînt mai mereu explicate prin “motive personale”. La fel a procedat și Elena Botezan”, scrie Tolontan. Jurnalistul sesizează şi riscul ca unii jurnalişti să fie percepuţi drept agenţi de PR ai DNA sau ai SRI relatând foarte pătimaş despre activitatea celor două instituţii, altfel cu merite incontestabile. Iată un pasaj din textul lui Tolontan: […]

brod  •  9 decembrie 2014, 15:40

ce ziceam despre serviciile secrete privat(izat)e şi despre SOV?

http://www.evz.ro/medodele-de-afaceri-ale-lui-catalin-chelu-afaceristul-presupus-decedat-in-iordania-si-care-a-invatat-meserie-de-la-sorin-ovidiu-vintu.html

articol evenimentul zilei azi, 9 dec. 2014

maigret  •  9 decembrie 2014, 15:47

Teoria conspiratiei,deci,domnu´Tolontan…Daca as fi jurnalist in Romania,prima intrebare pe care i-as pune-o PUBLIC oricarui mahar,politician,judecator,procuror sau capetenie de medici ar fi daca e sau nu MASON!!!
Ati ramane „uimit” domnule,de cate ne-raspunsuri ati primi…Daca tot sustineti ADEVARURI,spuneti-l romanilor si pe cel mai mare:de cine suntem condusi cu ADEVARAT!

Catalin  •  9 decembrie 2014, 15:48

Domnule Tolontan, un procuror dobindeste in timp o deformatie profesionala ce il face inapt pentru a putea fi un foarte bun judecator la sectia penala. Poate ca nu este chiar atat de rau sau de imoral ca nu a ajuns Doamna Botezan la o alta sectie decat cea penala.

Traian Băsescu a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al DNA Cluj a Elenei Botezan | Ziarele De Azi  •  9 decembrie 2014, 16:09

[…] “«În ceea ce-o privește pe Elena Botezan, ea a purtat o discuție în contradictoriu cu un ofițer de informații, cu puțin timp înainte de a anunța că pleacă din DNA», susține un om din justiție. Sursa nu pretinde că acesta e singurul motiv al renunțării, dar descrie un tablou «în care SRI începe să dețină din ce în ce mai multă putere»”, potrivit tolo.ro. […]

marius  •  9 decembrie 2014, 16:41

„… se aerisesc nume neașteptate, care pînă acum era menajate”
tare ziarist

jap jap  •  9 decembrie 2014, 18:14

Texte care iti inchipui ca te indreptatesc sa te simti important in meserie. Un fel de masaj propriei vanitati. E greu cu etica. E greu de ales intre valori inalte, pe care nu le intalnesti curent, intre care rar esti pus sa alegi. Raul cel mai mic. E usor sa gresesti in situatii din astea. Grav, inevitabil. Precum cu Plame si Libby. Cine-a avut dreptate? Eu, cand e vorba de a alege intre interesul national sau interesul comun sau bine in general si o frectie de deontologie jurnalistica de parada, eu imi bag picioarele in ultima. Hai sa traduc, sa reduc dificultatea problemei si inaccesibilitatea valorilor, sa folosesc o parabola, o pilda, o metafora, o alegorie. Nu sunt jurnalist, sunt antreprenor. De succes, sunt competitiv, angajez, dau salarii, contribui la buget, fac donatii, sustin comunitatea, tin discursuri, merg la biserica. Extrag materii prime, fratilor, am zacamant, am oameni, am utilaje, am knowhow. Fac export, ce stiti voi. E bine, nu? Da, asa faci daca vrei „sa faci afaceri, nu PR” ca sa citez pe CT. Export busteni. Sau: fac fracking, scot petrol din piatra seaca. Deja nu mai e bine, e chiar rau, sunt un erou cazut. Incepe razboiul (de pilda, deocamdata), eu fac fracking scot petrol pentru tara ca toate conductele din Rusia au secat. E bine iar, sunt un erou, ce bine ca avem resurse, ca ne permit sa nu crapam de frig iarna, sa nu mai fim alte 5 decenii furati si f. de rusi, ce bine ca le-am explorat din timp, ca sa stim pentru zile negre. Sau… ba nu, e tot rau, ca frackingul lasa urme pentru mii de ani pe cand de rusi scapam noi iar in 5 decenii. Sau… ba da, e tot bine ca inca 5 decenii sub rusi ar inseamna ca ramanem (si mai) inapoiati, ca invatam o limba urata si de circulatie restransa, ca facem foame. Ca disparem ca natie, pe scurt. Ca ca stat sigur disparem. Asta-i intrebarea mea, ca antreprenor, aaa… scuze, adica ca jurnalist, e deontologic frackingul, aaa… scuze, adica datul pe goarna de chestii, oricare, de oriunde, oricand? E el etic? Sau e mai nuantat putin? Un jurnalist nu are el, uneori, valori superioare deontologiei? Si nu ma refer aici la vanitati desarte sau la bani, audienta, notorietate, imagine, sa facem o clipa abstractie de astea. „E limpede” ca ca jurnalistul ajuta la rezvarea contradictiilor societatii, nu? El vine cu feedbackul, transparent, obiectiv, intransigent, deontolog si expune problemele societatii luminii purificatoare a tiparului. Orice teme, orice probleme, orice dileme. Nu conteaza. Nu moare nimeni daca (sau „ce”) apare la ziar. O munca importanta, cruciala, pentru societate. De asta e si garantata libertatea cuvantului si imunitatea jurnalistului. Vin rusii cu RT. Vin agenti de influenta jurnalisti sub acoperire (caghebisti). „Rusine, ofiterii acoperiti din presa, afara!” Abia au venit, nu pleaca, sunt omuleti verzi, fara insemne pe microfoane. Ei nu fac propaganda dusmanului, ei doar dau stiri, fac niste comentarii. Politica… geopolitica… puncte de vedere. Orice teme, orice probleme, orice dileme. Nu conteaza. Nu moare nimeni daca (sau „ce”) apare la ziar. O munca importanta, cruciala, pentru societate. De asta e si garantata libertatea cuvantului si imunitatea jurnalistului. Suntem in croaziera de lux cu barca pe Dunare, 67% dintre turisti stau pe marginea din stanga sa nu le vina soarele in ochi. Nu mai e loc liber pe partea stanga, e fund langa fund. Barca se apleaca periculos pe stanga, cei din centru fug repede pe dreapta, sa echilibreze barca. Cat de cat. Apar nori spre rasarit, o sa vina furtuna. Bate si vantul. Valuri. De ce v-ati dus pe dreapta, zice stanga. Capitanul zice: stimati turisti, stim ca nu ati platit ca sa va pun la munca, dar iata vine furtuna, suntem in mijlocul apei, hai sa vaslim toti la mal si acolo mergem in camere si jucam popo-prostu si bem ceai. De acord? Facem un exercitiu civic, invatam sa vaslim, o sa aveti ce povesti nepotilor cum era sa va inecati si cum ati dus barca la mal. Stanga: uite la aia ca s-au dus la dreapta, parca suntem ciumati, si noi am platit la fel, vrem sa fim tratati ca turisti egali, nu vaslim. Dreapta: voi ati mers primii pe stanga mai intai. Ba voi. Ba voi. Ba voi. Capitanul: mai baieti, hai putin lasati asta, hai sa ducem barca la mal si pe urma vedem. Stanga: nu, am platit bilet intreg cu reducere, suntem in concediu, avem dreptul la o vacanta decenta, ca orice om al muncii, ca in Constitutie. Dreapta: are dreptate turistii, F: sa aruncam in apa capitanul! Stanga: daaaa! S,D: nu se lasa al dracu’, s-o agatat de carma. C: hai mai baieti, ca sunt capitan, trebuie sa ascultati ordinul meu in situatii din astea: secund, taie ancora, nu mai e timp, vine furtuna, ne scufundam ca prostii. S,D: nuuuu, avem dreptul la o croaziera decenta, la soare si liniste. C: Maestre, hai tu ca esti mare, du-te si tu pe dreapta, sa echilibrezi, ca ai mai multa greutate. M: eu? Eu sunt de centru, echidistant, obiectiv, eu fac aici jurnalism, nu PR. C: bai maestre, tine macar carma fixa, ca dam noi cu secundul si inca cativa pe dreapta cumva din vasle, poate scoatem barca la mal, ca nu mai e timp de fandoseli. Bai frate, asa turisti n-am mai avut niciodata, astia mai bine mor decat sa puna mana pe vasla. Si jurnalistii. Voi nu vedeti ca vine furtuna? M,S,D: o sa-ti facem reclamatie la la capitanie, sa-ti suspende brevetul, am mai fost in croaziera, cu capitanu’ Zburdalnicu si am fost tratati si respectati ca turistii. F: hai sa-l suspendam ca suntem suficienti! M: secundul e sluga ta, n-are demnitate. E pitic. Zburdalnicu e frumos. D: Da, are fatza de secund! S: Are [fatza] de capitan, nu? M: eu nu pun mana pe carma, nu-i treba mea sa tin directia, nu de aia ne-am castigat noi libertatea la revolutie ca sa blocam carma. Si tocmai eu, marxist… eu sunt jurnalist, sunt independent! C: Vezi ca Independenta s-a scufundat deja. Biruinta, cat sunt eu capitan, n-o sa pateasca ca Independenta. A scot la liman. Adio! Macaragiul: ayatollahul tupeului si nesimtirii. S,D: daaaa! F: sus-pen-da-rea, sus-pen-da-rea. De ce nu strigati, hai cu totii! Sunteti niste nespalati. Pe creier. B: imi vine sa chem o barca cu mineri. Secundul: capitane, hai, lasa-i, vedem noi ce facem dupa! C: eu ma fac agricultor. F: a vandut flota, sus-pen-da-rea. D: da, sa fie capitan la el in port nu peste noi, mai ramanem si noi fara slujba. M: se grabeste la FMI, sefa lui. Nu-s prost. Vad in globul de cristal. C: E clar, e mat. Macaragiu: fu rosu, acu s-a-nverzit si maestru’. C: Vasliti secundule, dreptii mei, lasa ca carmim cumva din vasle. Vreau miscare! Dilema mea, alegorica si retorica: e epica etica?

DNA, SRI și retragerea unei procuroare de la Cluj | România curată  •  9 decembrie 2014, 22:46

[…] Continuarea pe tolo.ro […]

Mille  •  10 decembrie 2014, 1:46

Tolo, nu spun ca e rau sa urmaresti indeaproape miscarile din dna,insa pe noi publicul larg ne intereseaza rezultatele, iar de ceva timp, nu de mult, am auzit expresii de genul „scapa cine poate” si „nu cred ca mai ramanem multi”. sunt inca multe institutii absolut nereformate de care nu citesc nimic niciodata. pe alea de ce nu le monitorizati?

fotbal  •  10 decembrie 2014, 11:08

te saluta cu buna dimineata! un devorator fidel al mesajelor tale. imi explici intr-o zi, daca ai dispozitie, ce inseamna expresia din mijlocul ghilimelelor? „bine facut cu forta”. ma confuzeaza usor la cap : )

ps: am auzit-o rostita de tine in rubrica de la radio, ieri dimi

Cătălin Tolontan  •  10 decembrie 2014, 14:14

21, mille: ai dreptate, sint multe institutii nereformate. Dar scriem despre ele, de ce spuneti ca nu scriem? Totusi, ati citit aici indelung despre MTS, ANAF si alte institutii.

16, catalin: tranzitia de la procuror la judecator este un pas obisnuit in toate tarile cu justitie puternica. Sigur ca exista anumite reflexe, dar nu sint de acord cu tine ca un procuror ajunge deformat plastic astfel incit nu mai poate fi un judecator impartial. Nu cred ca putem limita dreptul oamenilor de a se schimba profesional. Experienta arata ca aceasta maleabilitate exista si e rezonabil sa credem in ea. Poate gresesc, dar asta cred.

Ramon  •  10 decembrie 2014, 17:30

pentru fiecare om condamnat rămân alți 1000 care nu au ajuns sau nu vor ajunge în justiție, la fel de vinovați. În plus, cei care conduc nu fac nimic pentru populație, mai degrabă pentru cei care îi susțin pe ei: construcții exorbitante, la prețuri umflate astfel încât să fie satisfăcuți clienții. Ar trebui să găsim o soluție de a face ceva fără să poată fi implicată clientela, de exemplu normarea fiecărei lucrări, justificarea pe net a fiecărui stat de plată, posibilitatea ca să fie văzute aceste lucrări de oricine, VOTUL UNUI NUMĂR SEMNIFICATIV DE CETĂȚENI PENTRU DERULAREA SAU NU A UNEI LUCRĂRI (de ex de ce să cheltui 20 milioane pentru un nou stadion unde vin 2000 plătitori pe meci). Până la urmă cred că este imposibil ca tot corpul procurorilor români să verifice toate hoțiile celor care au condus CJ, primării sau ministere.

ion  •  10 decembrie 2014, 21:30

@gandesc, deci exist: nu au fost angajati doar rudele celor de la DNA, ci si a celor de la PNA, florea avand obligatii la fosta nevasta a lui Sandu de la PNA si la finul pascan:)

Avocat  •  11 decembrie 2014, 11:14

Doamna Botezan este o profesionista, a avut rezultate certe. Faptul ca a ales sa devina judecator este optiunea dansei, nu este treaba nimanui din ce cauza. Succes, doamna Botezan.

Livia  •  12 decembrie 2014, 15:57

Domnule Tolontan, de unde va luati sursele? din filmele americane ?? http://adevarul.ro/entertainment/celebritati/catalin-tolontan-jurnalist-am-invatat-meserie–filmele-americane-1_50ad2d877c42d5a663902f32/index.html

Daniel  •  12 decembrie 2014, 16:51

Care e stirea? este chiar mai avantajoasa functia de judecator. Si nu vad unde e problema. art 61 din legea 303/2004 spune clar: la cererea motivata, judecatorii pot fi numiti in functia de procuror, iar procurorii, in functia de judecator, prin decret al presedintelui Romaniei, la propunerea CSM, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

A.  •  12 decembrie 2014, 19:15

Iată că Elena Botezan a fost repartizată exact unde dorea, adică la secţia penală a Curţii de Apel Cluj.

Cred că exageraţi.

Eugen  •  14 decembrie 2014, 14:07

Pana acum 2-3 ani ne plangeam ca e coruptie in tara, eram criticati in toata lumea pentru acest flagel de o imensa amploare. De un timp baronii, coruptii cad pe capete si ceva se misca evident in bine in directia asta. Nici acum nu-i bine, pentru ca se lauda DNA-ul si SRI-ul? E ceva de rau in asta? Ar trebui ignorate aceste institutii care curata cel mai mare rau care afecteaza tara sau cum, ca nu va inteleg dle Tolontan?

Boboc Anton  •  17 decembrie 2014, 18:35

Cand veniti la Baia Mare ca primarul Catalin Chereches ne terorizeaza, parca suntem in Vestul salbatic aici si nu intereseaza pe nimeni. Are trust de presa care minte cum respira, zilnic. Primarul are dosare penale cu vraful dar nu l ridica nimeni?

Dany82  •  3 ianuarie 2015, 13:07

Le-au tras-o si lor :)) http://vorbesteliber.com/ofiteri-sri-jefuiti-au-ramas-fara-legitimatiile-de-serviciu-telefoane-si-bani/

Comentează