Patru mandate și o răutate de neînțeles

Pe televizoare se precipită imagini cu duba demarînd din fața sediului Mediafax. Sînt tulburat, cunosc jurnaliști admirabili acolo, am lucrat cu mulți dintre ei, asta ca să fiu sincer și să declar în avans posibilele incoerențe din argumentație

joi, 11 decembrie 2014, 5:30

Pe televizoare se precipită imagini cu duba demarînd din fața sediului Mediafax. Sînt tulburat, cunosc jurnaliști admirabili acolo, am lucrat cu mulți dintre ei, asta ca să fiu sincer și să declar în avans posibilele incoerențe din argumentație.

Din informațiile noastre, neconfirmate încă, procurorii au emis nu cinci, ci patru mandate de reținere: Roxana Grigoruță (una dintre coordonatoarele businessului), Dana Cozac (director financiar), Dragoș Chiș (avocat specializat în insolvențe) și Sorin Dinu. Lichidatorul Dragoș Chiș s-a ocupat și de insolvența bazarului din Rahova al lui Gică Popescu.

Fostul șef Mediafax, Orlando Nicoară, a fost audiat și a plecat acasă.

Presa evoluează într-o piață vitregă și aproape toate companiile pierd bani cam din 2010 și pînă azi. La ce te poți aștepta într-o industrie unde publicitatea s-a redus cu peste 65% și unde nu se arată perspective? Apar disperările, prostituția profesională și infracțiunile economice. Unii închid, alții rezistă, fiecare reacționează în felul său, însă potențialul de dezastru este împlinit. A explicat și Dragoș Stanca, pe scurt.

N-o să pledez eu acum pentru Adrian Sârbu. Cînd lași un ziar financiar excepțional în materie de conținut și de atitudine în situația de a fi editat de o companie care nu-și plătește taxele înseamnă că ai un tupeu de business care se va înfunda la un moment dat.

Nu știm exact care sînt acuzațiile, trebuie să așteptăm ca să realizăm gravitatea sugerată de arestările oamenilor.  Nu e vorba că aș plînge pe umărul lui Sârbu, că nu am cerut solidarizarea nimănui cînd am fost controlați fiscal, ca ziar, companie și persoane fizice. Și în regimul PD-L și în cel USL.

Nici nu era cazul să ne vaicărim, e datoria statului să ne controleze. Și a companiilor să-și plătească impozitele și să nu mai mute brandurile de pe o firmă pe alta, într-o veselie. Ce n-a putut face Academia Cațavencu, de s-a spart în trei reviste și o groază de regrete, au putut face alții și asta nu a însemnat deloc o competiție corectă!

Am încredere în justiție, dar nu înțeleg neam satisfacția unor realizatori TV, în special de la Antena 3 și de la România TV, în fața derulării evenimentelor. Iar somațiile dinspre presă la adresa ziariștilor de la Gândul, Mediafax sau ProSport, de tipul ”Nu mai puteți scrie liber că n-ați plătit taxele!” trădează nu doar răutate, ci și neînțelegerea faptelor.

Majoritatea celor care jubilează acum n-au avut niciodată răspunderea unor colegi sau unor companii. Una e ideea că nimeni nu e mai presus de lege și alta e soarta angajaților de acolo, care n-au nici în un amestec și care, de altfel, nici nu sînt vizați de procurori. Despre sădirea iresponsabilă a acestui sentiment de culpă generală a scris Cristian Tudor Popescu. Sînt oameni acolo care și-au probat integritatea jurnalistică în decenii, că doar nu crede cineva că s-or apuca CTP, Negruțiu, Ștucan, Lelia Munteanu sau Pîslaru să scrie în funcție de frînele mașinilor de poliție!

Stat de drept înseamnă că nimeni nu e deasupra legii, dar și că ești singurul răspunzător pentru consecințele acțiunilor tale. Așa cum nu sînt de vină programatorii de la Siveco pentru ce a făcut directoarea companiei, la fel nu răspund în bloc jurnaliștii din grupul Mediafax pentru eventualele ilegalități sesizate de procurori și comise de persoane. De persoane,  nu de colective sau companii!

Funcția esențială a statului de drept în economie este apărarea proprietății, ceea ce înseamnă că însăși Mediafax Group este protejată chiar de către legea în numele căreia vor fi inculpați responsabilii.

Întotdeauna cînd e fraudat statul sînt lezați și angajații. La limită, nu știm dacă asta este situația și vom afla mai multe dacă procurorii vor ajunge în fața judecătorilor cu propunerile de reținere, o companie este apărată de lege chiar în fața abuzurilor propriilor acționari sau a unor angajați cu probleme. Tocmai pentru că firma are un rol social care depășește bilanțurile contabile.

Ziariștii își pot face treaba în continuare, nici statul n-are vreun interes să blocheze activitatea și nici n-ar fi legal să o facă. Iar Sârbu rămîne proprietar că nimeni nu-i poate lua acțiunile. Judecătorii decid în final, nu arestările.

Încă o dată. Informațiile despre Mediafax sînt în continuă schimbare, opiniile sînt calde, însă aș vrea să nu las loc pentru răstălmăciri.

În dosarul patronului meu, nu l-am căinat pe Dan Voiculescu după condamnare. Am spus și am scris că verdictul justiției în cazul ICA e sacru. Dacă nu cred că la Voiculescu a fost un proces politic, instrumentat de Băsescu, ar fi culmea să cred că la Sârbu e o răzbunare a procurorilor asmuțiți de Ponta. Nu cred asta.

Pur și simplu e încă o zi nasoală pentru situația presei.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

doina  •  11 decembrie 2014, 17:41

pai se bucura si ei acum, ca atunci cind erau puricati de fiscul lui blejnar (presupus infractor, nu? prieten cu bica si udrea ale caror actiuni din acea perioada ne oripileaza acum) cei de la mogulul sirbu erau bine merci si faceau evaziune la greu.

si nimeni nu scria despre asta ca de, udrea facea pictorial la revista mogulului.

ceea ce se intimpla zilele cetea pe la dna si diicot (parca cel din urma ucreaza mai abitir acum de cind e sefa la racoare!) ma face sa cred ca nu mai avem sansa sa ne revenim prea curind

Nicu  •  11 decembrie 2014, 18:18

Hai sa ne amintim cine a sadit aceasta ura. Este oare cel care a inventat expresia „tonomatele cu euro”?. Ura care a fost preluata si de ziaristii obsedati de cazul Voiculescu – de parca Voiculescu ar fi fost sursa tuturor relelor din tara asta. (nu zic ca e nevinovat, ci ca doar devenise o obsesie nationala).

Pana sa spunem ca e o lovitura pentru presa eu zic sa vedem acuzatiile. Sunt zeci de firme in cladirea respectiva, proiecte cu fonduri europene, comert cu diferite bunuri – solide sau lichide.

Nu cred ca a zis nimeni ca e mana lui Ponta, dar poate ca pana acum se inchideau ochii, pentru ca presa prea a devenit un instrument de protectie pentru anumite interesa. Curios sau nu si finantatorul revistei Kamikaze e tot la „all inclusive”, dar nu pentru ca era cainele de paza al democratiei, ci pentru niste ciordeli cu retrocedari.

PS. Sorin Dinu e fostul director financiar – pana prin 2011-2

oldrimsix  •  11 decembrie 2014, 18:19

stimate dle tolontan, ca cititor al cotidianului de sport pe care, fie si sub nume recuperat dupa 90,il conduceti, cu vechime de peste 56 ani, format ca cititor sub fraza regretatului ioan chirila, pe care il citati uneori, sunt nevoit sa va comunic, cu regret si franchete, nu ca ma indepartez de dv, ci ca dv va indepartati de linia echilibrata pe care ati urmat-o atata amar de veme,de cand va apreciez la superlativ.acest editorial e echilibrat numai in aparenta.

partea lui de solidaritate cu colegii jurnaliati e fara repros si pentru aceasta parte aveti rezervate multumirile si felicitarile meritate.

astept cu rabdare, in ciuda varstei care nu-migaranteaza exagerat de mult timp, sa va regasiti. pentru a avea bucuria sa va regasesc. cele bune, cu respect.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 18:25

2, Nicu: aveti dreptate, hai sa vedem acuzatiile

cristian  •  11 decembrie 2014, 18:27

Dl Tolontan,nu cred ca nu intelegeti ce spun colegii dvs de la Antena 3,sau daca nu intelegeti e grav ptr logica dvs.Se refera Mircea Badea la rolul pe care si-l asuma oameni ca CTP,de moralist in viata publica a acestei tari,care este asa cum este.V-am mai spus o data ca imi pare f rau ca suferiti de acest partizanat politic si ca v-ati departat mult de sport,ptr ca imi placeau mult articolele dvs,atunci cand erati ziarist.

mitica  •  11 decembrie 2014, 18:35

se strange latul..vine si randuk tau aifost si esti colaborator a lui Voiculescu

sandu  •  11 decembrie 2014, 18:37

Imi pare rau pentru jurnalistii din trustul Mediafax, vreau insa sa iti reamintesc ca la fel se bucurau si ei pentru problemele celor din trustul Intact, cand a inceput urmarirea penala impotriva Antenelor si JN, ma refer la dosarul de santaj, nu la la dosarul lui Voiculescu.
In special, jurnalistii de la Gandul si agentia Mediafax jubilau.
A, si inca un aspect: pana ieri, cand a fost publicat editorialul lui CTP, pe gandul si mediafax nu s-a dat nici macar o stire despre acest dosar. Cred ca, pentru credibilitatea jurnalistilor de acolo, era necesara macar o informare seaca.
Inca o data, imi pare foarte rau pentru ce se intampla la Mediafax, la fel cum mi-a parut rau si de problemele celor de la Intact si JN. Ma refer la situatia jurnalistilor.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 18:45

5, cristian: ce inteleg eu e ca se prezuma ca ziaristii de acolo au atitudini editoriale in functie de cine ii controleaza. Eu nu cred asta. Iti amintesc ca CTP a scris citeva editoriale de acid la adresa lui Traian Basescu si la adresa propunerii acestuia, Elena Udrea.

Lui Sarbu ii mersese bine sub cei doi.
Cine crede ca CTP, dar si alti oameni de acolo, se aliniaza greseste.

E opinia mea, nu oblig pe nimeni sa fie de acord cu ea. Dar e o opinie pe care mi-am format-o in decenii, repet, nu intr-o campanie electorala sau in citeva luni.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 18:47

6, mitica: ”colaborator a lui Voiculescu”. Genitivul este neiertator si apolitic 🙂

petrutos  •  11 decembrie 2014, 18:50

daca ai fi lucrat doar o zi cu sarbu ai fi auzit de 100 de ori intrebarea „dar de ce sa dau banii mei statului? el ea imi da mie”.asta a fost lozimca sub care au functionat si s-au specializat in evaziune!

Andrei  •  11 decembrie 2014, 18:51

cristian,
Mircea Badea ar trebui sa taca si sa stea aplecat la nivelul dosului lui Voiculescu asa cum o face de 10 ani incoace.

Tolontan a demonstrat coloana vertebrala in orice situatie cu riscul de a-si pierde functia.

Gadea si Badea de ce nu au putut face la fel?

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 18:52

10, petrutos: 6 ani am lucrat cu sarbu

George  •  11 decembrie 2014, 18:53

Daca Antena3 si-a platit taxele (si le plateste, din ceea ce stiu cel putin) iar Mediafax nu atunci te rog sa ma crezi ca cei de la Antena 3 au dreptul sa arate cu degetul si sa se bucure poate cand evazionistii sunt saltati.

Spun asta pentru ca in domeniul meu de activitate este aceeasi situatie : eu si altii suntem corecti, platim luna de luna sume mari ca taxe in timp ce altii se fac ca ploua, mai primesc somatii si amenzi din cand in cand (la care amana la fel achitarea), mai primesc iertari de datorii frecvent de la statul cel darnic si evident o duc muuuuult mai bine ca mine. Este asta competitie corecta ?????

Cei ce nu-si platesc taxele desi pot (la firme ma refer) sunt adevaratii asistati sociali ai acestei societati. Asa cum citeam undeva, ma doare si pe mine ca Mandruta e un tip „de dreapta” si urla complet deplasat in ultima perioada impotriva tuturor celor ce primesc 300 RON ajutor social in timp ce patronii lui nu platesc taxe de zeci de miliarde (sau, privind echivalent, primesc banii respectiv de la stat).

gigel  •  11 decembrie 2014, 18:55

Curata abordare, critica fata de managementul lui Sarbu, dar solidara fata de confratii jurnalisti.

Ai furnizat si primele nume de persoane retinute. Sunt sigur ca se vor confirma. Doar ne-ai obisnuit cu surse beton! Ca si anchetele gsp.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 18:57

13, george: poti taia cuvintul ”daca”.

Antena 3 isi plateste taxele la zi de la fondare. Acesta e un fapt dincolo de orice dubiu.

Si Antena 3 a fost controlata (de mai multe ori) si nu s-a plins in tirg ca i s-a trimis control de la Blejnar. Au venit, nu au gasit nimic si au plecat.

Asa ca da, inteleg ce spui, dar una e sa ceri companiilor din piata sa fie corecte si altceva e sa ataci jurnalistii din companiile acelea ca si cum ei ar fi vinovati pentru comportamentul celor care controleaza firmele.

qpax  •  11 decembrie 2014, 19:01

Aceeasi vrajeala … cum poate sa scrie liber un grup media, care este la mana insttitutilor statului, plin de datorii? Un alt grup media, detinut de aceasi persoana, care i-au fost sterse datoriile la stat? Scriu liber … ca sa zici tu? Sau care este smecheria? Iata ca nu mai vorbim doar de propaganda, prost management, ci de infractiuni financiare! De ce ii aperi?

Cei la care faci tu referire, de la Antena 3 (nu urmaresc romania tv, si nu ma intereseaza ce zic aia), au subliniat doar ipocrizia unor indivizi care scriu la aceste 2 trusturi de presa, pe buna dreptate … iti trebuie mult tupeu, sa scrii toata ziua de asistati sociali, in timp ce tot trustul la care lucrezi tu beneficiaza de asistenta sociala de la Statu Roman, aka insolventa, si mai comiti si infractiuni pe deaspura, care afecteaza bugetul de impozite si taxe.

Vad ca si tu te raliezi aceluiasi tupeu, specific speciei portocalii-maronii, de fiecare data; mai ai si mania persecutiei; cine nu te lasa pe tine sau pe evazionistei de la media pro/fax sa scrieti liber, sa faceti cata propaganda vreti voi, sa prezentati tot felul de realitati paralele? Nu va opreste nimeni, in fact aceasta propaganda pro-sistem e cea care v-a adus in stare de insolventa! Nu da bine la cetatean sa ai intodeauna o atitudine pro-institutionala, pro-presedentie … Romania a trait 45 de ani de slava a conducatorului iubit, si a securitatii, ne-am saturat de lingai ai sistemulului .. o sa dati toti faliment daca continuati pe linia asta, va garantez! Pai de cate ori credeti ca va sterge statul datoriile? Presa este intretinuta de cetateni, in piata libera si privata, nu de banii cetatenilor in piata publica centralizata! Voua va place concubinajul cu Statul … inseamna ca nu trebuie sa mai concurezi pe piata, ci ai garantate diverse facilitati finaciare, de la Statul pe care il slujesti, sacrificand libertatea de exprimare! Ce semnati, asta culegeti!

Cei de la Antena 3 se bucura, eu ma bucur, suntem milioane care ne bucuram, bratele capitalismului … care si pe asta l-ati transfoirmat in tema de propaganda si discrimnare pe considerente de a produce avantaje politice, unei anumite gasti … ziceam … bratele capitalismului v-au prins de gat in timp ce voi ne injurati si ne faceati comunisti, pe noi astia care chiar am schimbat regimul comunist, cu unul democratic-capitalist! Nu pot sa nu ma bucur, chiar daca mi-as dori chestia asta, mi-ar fi imposibil! Propaganda a intrat in insolventa … urmeaza falimentul! Si iata cum spuneam … cand voi indemnati la inchiderea A3, sechestrarea unui impbil / sediu, neinclus in nici un fel de litigiu … piata va fi cea care va va inchide, nu hoarda lui Kovesi!

acelas  •  11 decembrie 2014, 19:01

Cataline,

dar tu ai inteles neam de ce B1 tv si realitatea tv jubilau cand Voiculescu era dus in puscarie sau cand Antena 3 trebuia rasa de pe pamant in urma acestui proces, desi nu a fost parte in acest proces cu absolut nimic, ci doar fiind o proprietate a unui tert, fiica omului pt care jubilau canalele respective. nu mai punem presa scrisa 90%.: Gandul (in primul rand prin personajul spasmos, canibal si taliban F Negrutiu), Evz, romania libera, adevarul, cotidianul, curentul si alte bloguri, blogulete si kamizazi, pesurse si reporteri virtuali. Jubilau, isi frecau palmele si faceau spumele (de bucurie).

de ce n-ai scris sinatunci Cataline despre asa ceva. Despre acea indecenta, de talibanisme? Ai tacut malc complice, n-ai scos o vorbulita. Eu n-am inteles neam despre alea. Acum intelegi neam de ce Ponta dupa alegeri e linsat de realitatea tv si b1 tv de orice pe lumea asta, de la negocierile reusite si neterminate in genunchi cu fmi-ul pana la frunza care nu pica pe partea care trebuie pe pamant.

ma lasi sa nu inteleg neam de ce scrii despre anomalii numai dintr-o directie, numai cand iti convine? te rog sa ma intelegi.

multumesc.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 19:11

acelas, qpax: inteleg ce vreti sa spuneti, dar probabil ca n-ati citit ce va voi reda mai jos.

Am fost primul care am scris ca exista un plan de distrugere a A3, prin schimbarea proprietatii. Este exact lucrul despre care vorbesc mult acum cei de la A3.

18 august:
„A DOUA ȘTIRE am obținut-o cu ceva dificultate, din mai multe surse, de pe mai multe paliere. Există, și o spun cu toată răspunderea, o stare de așteptare a unor organisme ale statului român în legătură cu rapide consecințe negative asupra televiziunilor Intact. Altele decît confiscarea clădirilor, că aici există o sentință definitive și adio sedii în proprietate!

Așa cum Voiculescu nu-și înțelege condamnarea, anumite grupuri din stat nu înțeleg că pedeapsa se circumscrie strict legii și nu poate fi mutată pe planul distrugerii unei afaceri! Doar așa, pentru că nu-ți place conținutul ei sau pentru că îl consideri nerezonabil, ostil, nedrept sau nedemocratic. Zici că e nedemocratic, acționează la CNA sau în instanță, nu economic sau cu manta!

Se așteaptă și, dacă e cazul, se poate da o mînă de ajutor ca Antenele să-și frîngă gîtul! Nu din piață, nu de la concurență, ci din partea unor organigrame care n-ar trebui să tînjească după răzbunare! Pentru că răzbunarea îl distruge întotdeauna pe cel care se răzbună.
(…)
Dacă Antenele au fost construite pe practici incorecte, se vor prăbuși. Dacă nu, vor rezista. Dar nu statul decide asta”.

Tot textul e aici.
https://www.tolo.ro/2014/08/18/voiculescu-nu-si-intelege-condamnarea-statul-nu-intelege-consecintele/

Dupa cum vedeti, multe dintre ideile pe care le afirmati, ca cititori, le am si eu. Cu putin calm, vedem ca nu sintem atit de departati pe cit parem in argumente.

cristian  •  11 decembrie 2014, 19:11

Nu inteleg de ce in societatea actuala tb sa-ti fie frica sa recunosti ca te uiti la Antena 3.Eu ma uit.Nu mi se pare ca Mircea Badea ar fi lingaul lui Voiculescu…Si nu vad ce are atat de rau Voiculescu…mai mult decat Sarbu,despre care stim toti cum a inceput,G.C.Paunescu,sau altii.Cat despre CTP,dl Tolontan,eu nu am uitat cum ii ridica in slavi pe mineri in 90.Si cat il iubea pe Iliescu,pe care acum il face comunist batran.Si el este unul dintre vinovatii din cauza carora a ajuns tara asta,in halul asta.Aveti dreptate ca il critica pe Basescu,apoi s-a sucit brusc…si odata cu el toata redactia.De ce oare?Are legatura cu ce se intampla acum?Erau programate controalele astea de acum cativa ani?

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 19:14

19, cristian: perpetuati un mit fals. Niciodata CTP nu l-a iubit pe Iliescu si nu i-a ridicat in slavi pe mineri, asa cum scrieti! Niciodata!

Dupa cum nici eu nu cred ca Badea spune ceva pentru ca vrea Voiculescu. Badea spune ce crede el.

cristian  •  11 decembrie 2014, 19:27

Dl Tolontan,oi fi batran,la 46 de ani,dar am memorie buna.Eram student si innebuneam pur si simplu cand vedeam ca a scris iar un editorial in care-l lauda pe Iliescu,in Adevarul.Chiar asta nu puteti sa mi-o spuneti!Am trait acele vremuri,Dl Tolontan si nu puteti sa-mi stergeti amintirile astea cu gust amar.Chiar o sa caut un articol si daca-l gasesc vi-l postez aici.Ma mir ca in doar 25 de ani s-au uitat lucrurile astea si se neaga atat de vehement.

acelas  •  11 decembrie 2014, 19:28

tentot intrebi neam de ce Steaua e atat de ridicolo dupa decizia iccj asupra lui Becali. Articolul acela s-a scris evident la sugestia ta, prin idee, stil, curaj. Si f bine. De ce sa fii atat de umil, sa cazi in penibil, precum Becali si Steaua de azi. Raspunsul il stii si tu f bine, mai bine ca noi toti ceilalti, dar inca o data se dovedeste ca scrii numai cand doresti tu, ori eventual ca nu ti se va ataca (stirbi) reputatia de „in regula” cu acest jurnalist. Pai, daca scrii si I’ll aperi pe Becali azi, un nenorocit si un puscarias, risti sa-ti pierzi reputatia aia, pt care ai muncit o viata, doar nu o sa cazi si tu in vertejul in care se zbatr sadic acum unul ca Ponta? Nu face, deci.

Asadar, raspunsul. Pe care-l stii mai bine decat toti. Este efectul „justitiei cu parul” facuta de dna si servicii, de multe ori chiar la comanda politica. Scuza-ma, cand in tara ta ti se intampla sa fii condamnat da ti-ai recuperat personal masina de la hoti, sau pt ca ai dat niste bani recompensa tocmai pt ca un meci sa se joace corect si care avea toate auspiciile de a se pica la pace-blat (echipele fiind din acelasi oras, acelasi deocheat si combinatoriu Cluj), sa chiar si asa cand ti se calculeaza o suma de prejudiciu la maximul posibil istoric, adica cel din 2009, te poti astepta la orice! La absolut orice sa mai patesti. Becali la cat a fost de umilit si persecutat, nu uitati cererile pe banda respinse si din penitenciare, valabile pt orice detinut, dar pt el nu, este absolut confuz si pare cama pierdut busola. Simtul realitatii. Omul sufla si-n iaurt, iar noi ne miram din fotoliul de acasa ca a cazut in ridicol.

Apropos Cataline, cand vei scrie vreodata despre ce a devenit dna si serviciile in Romania asta uneori (cand „trebuie”, pt anumiti oameni) atunci cand ea a primit ajutor si credit neconditionat din partea SUA prin ambasada ei? Da, acest somn al creditului neconditionat a nascut uneori monstrii, a nascut decizii monstruoase, la comanda unor oameni politici, care aveau de platit polite altor oameni politici. Asta se intampla cand da credit neconditionat, nefiltrat unor oameni. Oriunde in lume. Oricand se pot naste abuzuri. Asta s-a intamplat zilele trecute si la Steaua si Becali. Dar tu pare ca nu vei scrie vreodata de asta, neam. Doar nu vrei sa te bage la index apoi, Plesu, Liiceanu, Pora, Macovei, S Matei sau alti patimasi, carr dau etichete de „buna purtare” tuturor in lumea asta.

Cand Cataline? Tine cu adevarul. Nici macar cu tine insuti.

.

Dinu  •  11 decembrie 2014, 19:37

Jurnaliștii nu nici o vină.Despre moralitatea oamenilor de afaceri nimic de adăugat.
La fel și despre cele doua posturi de televiziune ciomag.

fanulumocanu  •  11 decembrie 2014, 19:50

Tolo, nu stiu ce te bagi unde nu-i treaba ta. Aici nu aperi principii, nu aperi meseria de jurnalism. Nu vad de ce trebuie aparat CTP sau alti jurnalisti de opinie de opinia altora. Unde ajungem?

Si da, cand vinzi credibilitate trebuie sa te astepti ca orice pata fie si indirecta te afecteaza. Voi, jurnalistii, aveti standarde inalte fata de comprtamentul politicienilor(care tot incredere vand), si e bine asa, dar sunteti foarte ingadutori cui voi. Un politician care demisioneaza pentru o chestiune de onoare ar fi o chestiune normala. Sa ajungem ca pentru o chestiune de onoare un jurnalist macar sa taca.

George  •  11 decembrie 2014, 19:52

Tolo, evident ca daca o companie face evaziune nu poti acuza la gramada jurnalistii angajati acolo, ai dreptate aici.

Insa cand jurnalistii de acolo dau dovada de o ipocrizie maxima si acuza violent si cu spume la gura pe altii de exact ce fac patronii lor – atunci da, jurnalistii respectivi merita sa fie bagati in aceeasi oala.

Evident, nu am nimic cu CTP care este un tip super-corect.

Am insa cu jurnalisti de tipul celui „de dreapta” amintit de mine in un post mai sus. Repet, nu poti fi corect injurand cu ochii bulbucati pe amaratii care iau ajutor social 300 RON si sa ignori pe patronii tai care iau „ajutor social” prin evaziune de ceva zeci de miliarde.

A fi „de dreapta” inseamna in primul rand sa iubesti competitia cat mai corecta ce defineste o economie de piata reala – nu sa injuri pe saraci si sa acuzi de comunism pe oricine care intelege ca legea junglei totusi nu se poate aplica in o societate moderna.

Cristina  •  11 decembrie 2014, 20:45

Eu as vrea o tara „ca afara”. Ca in SUA, unde toata lumea tremura de frica IRS si isi platesc taxele la stat, de frica. Atata timp cat mie mi se retine (si vireaza la stat, ca firma e „cuminte”, deci fraiera)parlitul ala de impozit pe salariu, cat timp platesc impozitele de bugetul local etc, mi se pare foarte normal sa faca toata lumea la fel. Inclusiv Sarbu si angajatii lui. Nu am de ce sa le plang de mila si nu am de ce sa nu inteleg satisfactia Antenei 3 (n-am urmarit-o, dar chiar ma voi uita in aceasta seara).Spunea cineva mai sus si ii dau dreptate, Mediafax infiera „asistatii sociali” , dar evaziona in acelasi timp sume uriase (cel putin pentru bugetul meu, sunt chiar FOARTE uriase, scuzati pleonasmul). Asta le reprosez eu: dubla masura. Una scriau, alta faceau. In cel mai fericit caz, as numi asta ipocrizie. In cel mai rau caz, nesimtire.
Incep sa sper ca poate face ordine si in Romania, in sistemul fiscal. Astept cu nerabdare masurile concrete de recuperare a prejudiciului. Cu cifre. Nu numai de la Sarbu & comp., ci de la toti evazionistii.
P.S. Despre manelistii care etaleaza gretos bani „fara numar, fara numar” la care sunt sigura ca nu platesc impozite… nimic, nimic????

Mark  •  11 decembrie 2014, 21:01

Trustul Intact a beneficiat si de alte resurse nu numai din publicitate,nu mai rezista nici el mult,are sediile confiscate si o datorie de 46 mil de euro la o banca ce a ramas fara imobile si terenuri in favoare statului ….deci ,inca putin. Daca e bine sau nu acest dezastru …nu stiu, dar cu siguranta poate un cutremur in bransa nu strica,poate apare o internet-media ce se prefigureaza si vor ramane cativa care si conteaza . Acum nu mai avem presa aproape deloc,e o bataie de joc ,poate a venit timpul pentru altceva,poate e nevoie sa moara ca mai apoi sa reinvie.

kyx  •  11 decembrie 2014, 21:02

Sunt complet de acord: in orice sistem de drept (da!, chiar si in sistemul de drept din perioada comunista) din lume, raspunderea este individuala; de aceea exista si infractiunea de complicitate, printre altele.

Daca raspunderea ar fi fost altfel, orice angajat al carui sef se trezea acuzat, judecat si inchis pentru incalcari ale legii, se trezea coleg de celula cu seful, nevinovat fiind.

Un exemplu cunoscut – acum mai bine de un deceniu – la nivel mondial:
Fondatorul si CEO-ul Daewoo si-a furat propria firma cu 800 mil. dolari sau euro, nu mai tin minte valuta; dupa logica Antena 3 si Romania TV (si, din pacate, a multor altora), inclusiv angajatii din uzinele de la Craiova ar fi trebuit sa-si urmeze seful la inchisoare, idee stupida, abominabila, cretinoida si ma opresc aici cu „aprecierile”.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 21:14

21, cristian: cauta, dar nu vei gasi un articol in care CTP sa-i laude pe mineri

snickers  •  11 decembrie 2014, 21:47

Ia sa vad daca am inteles eu bine. Acei jurnalisti competenti care fac investigatii si in pricipiu sunt cainii de garda ai democratiei habar n-au ce se intampla in propria lor ograda? Sunt legitim. Bietii jurnalisti sunt doar niste victime, care in timp ce promoveaza neo-liberalismul, nu incearca sa se asigura ca angajatorul lor nu incalca legea neplatind taxele la stat.

Cum sa te numesti publicatie economica, sa dai lectii unui guvern, cand tu nu esti in stare sa-ti asiguri supravietuirea si-ajungi in insolventa?

Astia sunt jurnalistii de dreapta de la care am luat lumina? Astia sunt deontologii care una doua o dadeau cu statul de drept? Un stat in care angajatorul lor a fost scutit de la plata taxelor, ori a facut in asa fel incat sa fraudeze legea si sa nu l plateasca? Fara ca dragul de el, jurnalistul, sa fie revoltat, asa cum e revoltat, pe buna dreptate, pe derapajele guvernului.

Pe de alta parte e amuzanta atitudinea dragilor de internauti, care in perioada in care se judeca dosarul ICA, sau cand Voiculescu era chemat pe la DNA viralizau aceasta stire, satisfacuti. Pe cand acum, cand un alt trust de presa ajunge sa fie calcat de DNA, e liniste. E mai mult tam-tam cu plecarea lui Orlando Nicoara de la Mediafax, unul din cei acuzati de ilegalitati, decat de devoalarea faptelor de care sunt acuzati cei din grupul Pro. Si mi-e scarba, mi-e o scarba profunda de dubla masura, mi-e scarba de toti cei care sar in sus si jubileaza cand trust Intact are probleme, dar fluiera si se uita pe pereti ignorand elefantul din incapere, cand cei pe care ei ii simpatizeaza au probleme. Ani la rand jurnalistii de la Antena 3 erau acuzati ca sunt platiti cu banii unui securist. Dar n-am auzit niciun jurnalist de la RL, spre exemplu, sa fie deranjat ca salariul incasat multa vreme a ajuns la el din niste surse indoielnice, asa cum nu-i vad nici pe cei de la Gandul sau Mediafax sa-si dea demisia in grup dupa ce iau act de acuzatiile care se aduc celor care au condus sau conduc trustul. Nicidecum. Se comporta fix ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Anyway, traim niste vremuri foarte tulburi, in care niste indivizi carora le place sa se alinte ca fiind jurnalisti, platiti de niste oameni cu probleme penale, care au toate firmele in insolventa si cu datorii, ne invata economie si invata guvernul cum ar trebui sa dramuiasca finantele.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2014, 21:57

30,snickers: la partea cu dispretul pentru „prosti si needucati” din partea elitei „de dreapta” absolut de acord cu tine. Uite cum linia dintre succes si insucces e atit de fina… Si cum tot dispretul la adresa „gloatei” si „intretinutilor” se intoarce impotriva celor care l-au fundamentat teoretic.

In privinta faptului ca jurnalistii ar trebui sa-si investigheze propria companie, aici nu mai sint de acord. Nu ca ar trebui sa taca, evident, dar practic nu ai cum sa intri in posesia acelor informatii.

Cit despre raportul dintre ZF si Guvern, caci aici bati, hai sa o spunem pe cea dreapta: nici un guvern din lume nu s-ar descurca daca i-ar scadea in cinci ani veniturile de la 100% la 15%. Aceasta este scaderea pentru print din piata de publicitate.

Tolontan, despre cei REȚINUȚI în Dosarul Mediafax – Adrian Sârbu: „Patru mandate și o răutate de neînțeles” | Reporter Virtual | Portal  •  11 decembrie 2014, 22:04

[…] Articolul integral, aici. […]

snickers  •  11 decembrie 2014, 22:05

Catalin, e de datoria jurnalistilor sa se reinventeze si sa-si faca meseria profitabila, altfel pot sa-si gaseasca alte slujbe, ca tot promoveaza neo liberalismul. Dar maine poimaine o sa-l citesc pe Mandruta, care detesta asistatii sociali, c-o sa ceara subventii de la stat pentru ziarul la care e angajat.

Pe de alta parte, s-a ajuns mult prea departe cu ura si invrajbirea. Imi povestea bunica cum in urma cu o saptamana a fost sunata pentru un sondaj de opinie telefonic. Dupa ce a avut buna vointa de-a raspunde la absolut toate intrebarile, cand s-a ajuns la intrebarea „ce post de televiziune urmariti cel mai des”, bunica a raspuns sincer „Antena 3”, moment in care la celalalt capat al firului, un tanar internaut care tocmai si-a luat tara inapoi, a scos un sunet de dispret. Fireste ca bunica, un om batran cu foarte mult bun simt si cu frica de D-zeu n-a indraznit sa-i spuna ceva. O femeie simpla, care desi are 7 clase si peste 70 de ani, lucreaza si acum pamantul ca la 30 de ani. Si totusi ajunge sa fie privita cu dispret de-un idiot, caruia pana la urma ii face un serviciu, acceptand sa-i raspunda la un chestionar.

qpax  •  11 decembrie 2014, 22:05

http://www.youtube.com/watch?v=bW7JZh-nL_o

Uitati-l pe CTP = propaganda pura! Eu n-am vazut in viata mea un discurs atat fascist in mileniul 3! Petrece apropape 45 de minute incercand sa spurapuna diverse clisee gen: comunism, ceausism, securitate, tovarasu’, pe PSD, si pe INFRANGERA lui Ponta … acrediteaza ideea ca infrangerea se datoreaza ‘comunismului PSD-ului’. Pur si simplu ii ridiculizeaza pe cei care nu au votat cu Iohannis, si pune toata aceasta rezolutie de vot, pe seama lipsei de inteligenta … merge pana la a folosi sintagma ‘lipsa de discernamant’, daca nu motive frauduloase! Doamne Fereste!

Va asigur ca in orice democratie, un asfel de discurs fascistoid, rasial si puternic discriminat pe baza de optiune politica, se solda cu pierderea licentei de ziarist!

acelas  •  11 decembrie 2014, 22:26

Aha, ai fost primul care ai semnalat ca „exista un plan de distrugere a A3, prin schimbarea proprietatii”, iar pe de alta parte „nu cred că la Voiculescu a fost un proces politic, instrumentat de Băsescu”. Am inteles. Atunci cine o fi la mijloc? Eu cred ca Ponta e.

nenorocitull!

.

Nicu  •  11 decembrie 2014, 22:31

Problema principala este de credibilitate. Eu de exemplu am intrat azi dimineata pe site-ul Mediafax sa vad pe unde mai sunt perchezitii azi – pentru ca asa m-am obisnuit in ultimele zile: prima stire a zilei era cu perchezitii. Dar nu am vazut nimic si chiar m-am contrariat. Mai tarziu am aflat si de ce.

Cata incredere sa mai am in Mediafax care da doar stirile care le sunt convenabile. E asta singura exceptie? Cat sa il mai ascult pe CTP care zice ca nu se pricepe el la chestiile astea (cred ca e o premiera ca CTP sa nu aiba o opinie despre ceva) sau in site-ul Gandul care are o obsesie cu Ponta (au ajuns sa puna poza lui Ponta si la un articol despre coruptia din Bulgaria….). Oare Ponta e rau pentru ca e rau sau doar pentru ca nu a batut palma cu Sarbu?

Nu zice nimeni sa il faca albie de porci pe Sarbu, dar o informatie, o pozitie oficiala, nimic? Poate de asta simt nevoia sa compenseze baietii de la A3 🙂

Sa nu ne spui ca e normal sa nu scrii despre patron. Sa ne uitam la Bloomberg sau FT cum publica stiri despre propriul patron. Sau cum a relatat WSJ scandalul News of the World.

Catalin Tolontan: Patru mandate de retinere in urma perchezitiilor de la Mediafax Group. Cine sunt cei patru retinuti – Ziarul Profit  •  11 decembrie 2014, 22:50

[…] Tolontan scrie, pe blogul sau, tolo.ro, ca procurorii au emis nu cinci, ci patru mandate de retinere in urma perchezitiile de la Mediafax […]

ad  •  11 decembrie 2014, 23:07

statul de drept inseamna ca-ti platesti taxele conform legii si nu o eludezi:)asa cum toti platesc taxe si acesti jurnalisti trebuie sa faca la fel si grupul de firme din care fac parte…mie nu mi-ar conveni sa imi faca concurenta unul care nu-si plateste dările, desi eu achit tot…altfel, hai sa facem toti la fel, ca vezi Doamne nu ne descurcam…si sa nu platim taxele si sa facem ”facturici”…stiti evaziune fiscala tip ”suveica”:)pana la proba contrara cei retinuti sunt nevinovati…culmea: cat de important este principul de nevinovatie!

Nilam  •  11 decembrie 2014, 23:08

Pacat de ZF si asa nu aveam presa financiara…

Nobody  •  11 decembrie 2014, 23:14

„că doar nu crede cineva că s-or apuca CTP, Negruțiu, Ștucan, Lelia Munteanu sau Pîslaru să scrie în funcție de frînele mașinilor de poliție!”

CTP și Munteanu sînt jurnaliști. OK! Ce legătură au ceilalți?! Hai să fim serioși!
Restul sînt doar simpli slujbași la stăpîn. Se vede de la o poștă!
Pot înțelege complezența în spații private. Dar în spații publice, devine o schimonosire inutilă. E păcat pentru dumneavoastră să apelați la astfel de metode. Personal, vă văd mai aproape de jurnaliști decît de slujbași. Sper să nu mă înșel.

Catalin Tolontan: Patru mandate de retinere in urma perchezitiilor de la Mediafax Group. Cine sunt cei patru retinuti | Alfa  •  11 decembrie 2014, 23:25

[…] Tolontan scrie, pe blogul sau, tolo.ro, ca procurorii au emis nu cinci, ci patru mandate de retinere in urma perchezitiile de la Mediafax […]

Catalin Tolontan: Patru mandate de retinere in urma perchezitiilor de la Mediafax Group. Cine sunt cei patru retinuti | Presa Online  •  11 decembrie 2014, 23:45

[…] Tolontan scrie, pe blogul sau, tolo.ro, ca procurorii au emis nu cinci, ci patru mandate de retinere in urma perchezitiile de la Mediafax […]

jalabert  •  12 decembrie 2014, 1:17

gandul este o fituica care nu are nimic de-a face cu o presa civilizata. mai mult de 50% din articole si de 90% din editoriale sunt atacuri la adresa lui ponta. cate ziare occidentale cunoasteti domule tolontan cu aceste caracteristici atat de democratice?ar trebui o lege a presei care sa interzica atacurile si postarile ironice la adresa oricarei persoane. o lege care sa interzica linsajul mediatic. poti semnala civilizat derapajele unei persoane insa fara sa repeti sistematic informatia respectiva( ex.plagiatul lui ponta) si fara a face asocieri false si jignitoare (psd=comunism vezi titlul ultimului articol al redactorului sef negrutiu: partidul comunist a taiat 3 capete.) presa trebuie sa dea un semnal avand articole de bun simt si obligand astfel cititorii care isi exprima opiniile sa aiba o atitudine asemanatoare. cristian tudor popescu in loc sa dea un exemplu de cum este normal sa se faca presa in romania civilizat sare la jugulara oricui nu ii convine iar exemplele sunt multiple. pentru prostimea care il aduleaza este un om exceptional. pentru restul persoanelor care inteleg consecintele felului sau de a face jurnalism este o tragedie ca un individ ca dumnealui este liber sa publice. ctp este vinovat pentru ca el reprezinta un model pentru presa din romania, a fost atata vreme presedintele clubului roman de presa insa nu a inteles niciodata sa se comporte civilizat in interviurile si articolele sale. daca nu ma credeti domnule tolontan cautati ultimele 10 articole a lui ctp si o sa vedeti ca aproape toate sunt atacuri la adresa lui ponta.

petru  •  12 decembrie 2014, 2:34

In fine….nu-i chiar asa… Sarbu a fost genial in felul lui dar a fost si un bandit de prima mana. 25 ani a invartit banii cum i-a convenit , dand tzepe consistente la buget si partenerilor.

A sifonat sume uriase care i-au alimentat grandomaniile si au transformat Cenusarese in printese ( sa ne amintim, totusi, ca in basm nu erau mai multe Cenusarese dar la el…. ).

Geniul lui s-a mai estompat cu varsta dar nu a venit in schimb o intelepciune manageriala ci a continuat cu vechile suveici intretinute cu credit fiscal. Cat sa mearga smenul ?

In rest….ai dreptate. Pacat de profesionistii onorabili care pot ramane pe drumuri. Unii vor gasi de lucru , unii vor incerca altceva, asta-i viata. O singura observatie as avea privind integritatea jurnalistica. Acum cateva decenii ( cam 2 si ceva ) CTP scria la Adevarul. Chestia cu integritatea a venit ceva mai tarziu.

Si da, la Voiculescu ( ca si la Nastase )a fost proces politic. Adica un proces justificat pe fond dar instrumentat chronologic si procedural sub influenta politica. De aia spun eu : MM….

radu45  •  12 decembrie 2014, 3:14

Respect CTP si Tolontan, doi jurnalisti verticali.

jap jap  •  12 decembrie 2014, 4:44

N-am urmarit povestea, a devenit o rutina zilnica asta cu DNA-ul, in sfarsit, e un soi de serial de tv combinat cu reality-show filmat cu maiestrie, mari maiestri zic ca spectacolul ar fi chiar regizat. Mie imi place sa urmaresc firul etic al povestirii, nu prea sunt atent la personaje, ci la ce fac ele. Nici n-am lucrat cu ele, ce sa zic, am fost un umil (tele)spectator toata viata mea. Am ajuns deci, sa incrementam (chiar daca „incrementarea” oripileaza in masa oamenii de litere, totul in viata e facut din numere, viata se exprima prin numere si pentru numere traim, prin numere ne inmultim, viata noastra chiar a inceput, original, printr-un numar originar, soldat automat cu „incrementare”, adica pro-creatie), …la lectia numarul doi de etica. Problema pe care ne-o punem (aici in sens platonic!) astazi este daca etica e alba-neagra adica valoarea ei e binara, 0 sau 1, buna sau rea, sau daca e nu numar real, rational de preferinta (fiindca la numerele irationale imi lasa intotdeauna, am observat, o stare de turmentare) …si daca are sau nu zecimale. Adevarul e ca numarul e REAL! Fiindca de cand se dau pedepse, sau recompense, in justitie dar si la biserica si la serviciu, toata lumea stie ca se dau „proportional” cu greseala, respectiv cu binele facut. Valoarea binelui si a raului nu e un numar binar, e un numar real. Valoarea respectiva e palpabila, numarabila, altfel nu se pune, nimeni nu da para chioara pe valorile nepatrimoniale. Ar fi ca un fel de numar platonic. Ma intelegeti, trebuie sa pastram expunerea la un nivel accesibil, desi explicam azi o chestiune atat de suptila precum etica. Valoarea ei e un numar real, fiindca de exemplu si pedepsele corecte pentru greselile de etica(!?) ies cu virgula in general. 6 ani si jumatate cu executare, 2 ani si 3 luni cu suspendare. Observ ca rezolutia cu care opereaza judecatorii nu scade sub o luna, la zile de exemplu sau la ore. Hm… oare nefericitii aia care prind o trecere la ora de iarna in plus au vreo vina ca fac cu o ora mai mult de parnaie? Este etic? Nu. Sau ceilalti, care prind o trecere la ora de vara… La fel! Revenind, dat fiind caracterul de notorietate al faptului ca valorile etice au fost dintotdeauna numere discrete, rationale, reale, rezulta ca nu mai trebuie sa ma chinui sa va demonstrez acest lucru, sa-l probez. Stim de la tv: fiindca cozile la votare in diaspora au fost de notorietate, nu mai trebuie probate material in instanta. Poate doar la A3 unde au reusit sa filmeze contrariul. Contrariul cozilor. Dreptul jurnalistului la opinie! Libertatea de expresie! Independenta editoriala! Sunt decat un basist fanatic, un taliban al adevarului. Buuuun. Acuma, vedem ca avem trei televiziuni care au fiecare pacatele lor. Problema este cine rade mai tare si cine mai putin tare. Care e oare mai(!!) etica? Pe scurt, dintre cei trei ciobanasi traditionali (si penali), unul (P) fura statul fara ca acesta sa stie, unul (R) fura statul ajutat de stat, si unul (A) fura de la semeni la drumul mare. Sa le zicem, P, R si A. Amu, sa shadem stramb si sa judecam drept. (P) fura pe ascuns, deci stie ca face o greseala. Are deja un avantaj etic nepatrimonial, abstractie facand de prada. Unii martori (CT) mai zic ca acestia ar fura de foame. Fura de la stat, adica de la alt hot, mare pacatos in orice caz, hotul hotilor, asa ca parca e pe undeva o dreptate ce se intampla cand un hot mare este „facut” de un hot mai mic, nu? Pare -nu?- destul de etic ca un gainar sa fure un jefuitor in masa. Nu, copii? Sa ridice mana cei care e de acord! Bravo! V-am fentat, e gresit! Finca ca sa fii drept (cel mai drept, drept de tot) trebuie sa nu furi deloc, pe nimeni, in nicio situatie. Pana aici stiu eu sa explic, mai departe, daca va e foame, stiti: „…si ne da noua astazi painea cea de toate zilele…”. (R) fura de la stat cu concursul statului, adica de fapt ia ce-i pune statul in mana, adica e un egzemplu clasic de furt perfect legal, caci statul face legea si el nu greseste si are autoritate deplina de la popor (vox populi, vox dei). E un caz paradoxal de furt just. De unde sintagma „stat de drept”, cum e binecunoscut in epistemologia dreptului, pentru profesionisti. Sa ridice mana cine e impotriva. Nimeni. Cine se abtine? Nimeni. Gresit! E gresit. V-am prins! Chiar daca pare foarte just, e foarte rau sa furam cu ajutorul statului si din punct de vedere etic! De ce? Pana aici am stiut eu sa explic. Nu, hai sa va explic, ca va vad neajutorati. Suspans. „Continuarea in episodul viitor”. Iata cum un serial plicticos, dar pe intelesul populatiei largi, despre etica, ajunge, iata, ce sentiment inaltator, sa captiveze mesele… mese intregi de populatie. La gramada, de la distincsi filozofi la veritabili analfabeti, de la copii nevinovati la batrani versati, de la umili barbati la trupese femei, de la simpli pacatosi la clerici respectabili. Deci de ce e rau, ca nici nu are cine te prinde, ca doar statul iti da, n-ar fi decat un prost statul sa te prinda tot el dupa aia? E o speta foarte dificila de inteles spilul etic la ea, stimati auditoriu. „Adica cum?” iti urca in minte o revolta nestapanita, indignarea te invaluie, muschii de otel ti se-ncoarda istantaneu. Pai, nu vreau sa va vexez, dar nici in acest caz nu-i bine chiar daca e chiar legal. Fiindca nu e moral! Dar morala nu e legala, veti intreba voi legitim? Va vad ca va intrebati toti. Nu totdeauna, copii, sunt chestii morale care mai scapa de sub incidenta legii, dar in cazul particular al furtului de la stat, morala e perfect legala. Si pe urma sa facem abstractie de autoritatea si de calitatea de legiuitor a statului si sa pastram doar calitatea de complice la furt a statului. Ca, in fond, e o aproximatie destul de corecta in speta de fata. Atunci, tot asa cum nu e bine sa furi in grup, deci cu complici, impreuna cu bunii tai tovarasi de faradelegi, tot asa nu e bine sa furi ajutat de stat. Unde mai pui mai inveti si pe stat sa faca magarii, ca tine… Si asa e concurenta mare in meserie… E rau si acest tip particular de furt, deci. A fost putin mai complicata demonstratia, expunerea de motive -cum se zice in limbajul nostru profesional-, arida, insipida, dar sunt sigur ca acum ati inteles de ce e totusi rau sa mai continuam sa furam cu totii de la stat. Buuuun. (A) astia can fura, stiu ca fura de la alti hoti de teapa lor, poate nu intrutotul legal dar moral stau bine, veti obiecta voi. Iar mie mi-ar fi greu sa resping pledoaria dvs. Dar! E gresit sa furi de la alt hot. Finca nu stii niciodata egzact-egzact cat de hot este pagubasul, si cat de mult poti si trebuie sa furi de la el pentru a opera un furt corect, un furt just, cum se mai zice intre profesionali. Fiindca am demonstrat mai sus, ati retinut minte, ca va vad atenti, ca etica este un numar real, rational. Dar, atentie, nu cunosteti niciodata numarul exact inainte de a fura – deci nu stiti exact cat sa furati de la hot ca sa fiti „chit pa chit”, cum se zice la voi in popor. Riscati sa furati prea putin sau prea mult pentru a fi etic. Daca furi prea mult atunci ai facut din hotul de pagubas o victima nevinovata iar tu vei deveni un hot odios in locul lui! Daca insa furi prea putin de la hot, inseamna sa ramai de fazan, ca esti tu cel fraierit. Cea ce niciodata nu iti vei putea ierta. Daca vei afla. Vei fi vesnic chinuit de incertitudine. Ca sa nu mai zic ca hotul de pagubas se poate nimeri sa fie un om cinstit. Liniste, va rog, e intr-adevar foarte improbabil, aveti perfecta dreptate, e improbabil sa se-ntample sa nimeriti tocmai peste un om perfect onest. Dar s-au raportat asemenea situatii in cazuistica, deci, e rau. Dar, inca o data aveti dreptate, ca daca dai peste un om cinstit, un fraier, cum se mai zice pe la voi in popor, parca el e vinovat de ce-o sa i se intample, parca te incita, te instiga cumva, parca o cere el sa fie „facut”. Te sfideaza in fata parca pur si simplu cu aerele lui de om cinstit. Ca si cand si tu ai fi un fraier, ca si cand tu n-ai sti perfect ce hram poarta pe dedesupt. Si atunci „il faci”, perfect justificat. O merita. Si tu meriti banul lui, lasand la o parte ca ai facut dreptate. Ai luat de la un hot, un fudul, un increzut, care te-a sfidat, care se da mare, caruia i-au dat parintii cand a fost mic, l-au laudat invatatoarea, profa de mate, directorul, cu frigiderul plin tot timpul. E un act de dreptate, in fond. Nici nu mai trebuie demonstrat, nu, copii? Gresit, gresit, gresit! Cum „de ce?”? Finca e inetic sa furi de la un om care poate fi chiar cinstit. Nu stii niciodata peste ce fel de oameni dai. Poate ca a fost un copil ok, poate n-a fost premiant si poate ca are frigiderul plin numai de conserve rancede de sardine, heringi si macrouri. Si atunci, copii, n-ar fi chiar pacat sa furati de la el? Unde-ar mai fi atunci onoarea noastra de hoti cinstiti, cu o inima in piept, care merg la biserica duminica de duminica, si care sarbatoresc lunea din zori pana seara, toate gastile in perfecta armonie? Oricum, pana nu stii exact ce note a avut pagubasul in gimnaziu si cu ce are plin frigiderul… Deci, nu furam nici de la seaman. Asa, acum sa vedem cum arata clasamentul, cine rade mai tare si cine mai putin dpdv etic. (P) e cel mai putin hot ca fura ascunzandu-se, ii e deja rusine, (R) e un hot ceva mai orientat tot respectul pentru schemele folosite, iar (A) e cel mai hot manca-l-ar tata de smecher, are tupeu. Cat despre (B) si (D) nu merita nici macar sa zambeasca, ca nu stiu sa profita de oportunitatile economiei de piata.

Avocat retinut in dosarul de evaziune fiscala de la Mediafax/Au mai fost retinute 4 persoane – Ziarul Profit  •  12 decembrie 2014, 7:25

[…] Tolontan scrie, pe blogul sau, tolo.ro, ca procurorii au emis nu cinci, ci patru mandate de retinere in urma perchezitiile de la Mediafax […]

mihai  •  12 decembrie 2014, 7:31

Cred si eu ca antena 3 isi plateste taxele, dupa ce a fost fondata pe banii furati de voiculescu. Asta e ca si cum eu as fura sute de milioane de euro, dar mi-as plati apoi taxele. Si as arata cu degetul spre aia care se chinuie sa traiasca din salariu de 500 de euro si raman in urma cu plata intretinerii.
Cam cata nesimtire mai incape in antenisti? Stau si ma intreb.

Ramon  •  12 decembrie 2014, 7:58

d-le Tolontan
credeți că vom trăi toți mai bine dacă mai scrieți 30 de ziare și 4 agenții de știri ? Au trăit oamenii mai bine dacă Năstase s-a strofocat să mai deturneze ceva bani din buget, vs trofeul calității, numai să fie el ales, ca altfel a fost pe unde este Jiji acum ? Cunoașteți domeniul mult mai bine decât noi, dar când o fată la 20-24 ani face praf pe oameni cu zeci de ani intr-o meserie, credeți că este normal ? Extrapolat, putem toți să țipăm împotriva unuia sau altuia ? Cam astea-s agențiile de știri, asmuțite de vreun cotizant, sau de toți nebeneficiarii. Mă uit zilele astea la cotidianul Marca: 8 pagini in 1943, 32 pagini in 1980. Noi ce am făcut ? Ani de zile au fost terfeliți Mitică și Mircică, au fost schimbați de alții tineri și buni de gură. Dar iată ce au promovat ultimele alegeri: un șmecher, bun de gură, calcă în picioare pe toți eventualii opozanți, pe care-i tratează cu poliții d alea cu gaze lacrimogene, pen că acolo și demonstrațiile sunt adevărate, nu ca la noi numa când vine FMI. Ați creat o industrie falsă, după 1991, de la pupinc.. comunist la terfelirea actuală. Unde mai este calitatea, bunul simț, interesul pentru sporturi în cazul dvs ? Unde mai citim ce jucători a avut Steaua la handbal sau Miercurea Ciuc la hochei ? Unde aflăm cine mai e campion la șah sau cine joacă polo ? Știți foarte bine: sporturile mor în România și fără o mediatizare procesul este accelerat. Și atunci vreți (tot mai multe) companii de știri, ziare, reviste de satiră. Dar populația căreia vă prezentați este tot mai mică și nu pleacă numai cerșetorii ci și odrasle de directori, judecători, etc, în timp ce nealeșii împart bugetul și avuția țării familiei lor. Așa că fiecare înșeală cum poate, unii fură țara, alții trag din bugetul de stat. Acum, dacă Sârbu nu este arestat, de ce-l ponegriți pe el ? Evaziunea a fost făcută de angajați, probabil sub presiunea: iei salariu 10.000, descurcă-te, dar a fost Sîrbu conștient de evaziune ? Pentru că fiecare trebuie să plătească pe măsura incompetenței care se plătește cu salarii bune.

Cristianescu  •  12 decembrie 2014, 8:56

Despre presa din Romania se spune ca este a unuia sau altuia : `antenele lui Fane`, `televiziunea nationala a guvernului` s.a.m.d. Presa din Romania pare a fi partinitoare, sau macar parte din ea. Cei care detin(eau) trusturi de presa s-au aruncat in tot soiul de `jocuri` menite sa ii salveze de la `hora imprejurul legii`. Ne dorim o presa pentru care am mai si murit la revolutie – libera cu adevarat. Asadar obstructionarea justitiei si defaimarea sunt sanctionate prea bland in Romania cand este vorba de presa partinitoare. Daca se obstructioneaza activitatea DNA atunci solicitam sa ne dea conturile bancare astfel incat fiecare roman care mai crede in Romania sa poata dona. Daca fiecare roman reuseste sa doneze un singur euro ajung in conturile DNA peste 20 de milioane de euro.

Comentează