Patru mandate și o răutate de neînțeles

Pe televizoare se precipită imagini cu duba demarînd din fața sediului Mediafax. Sînt tulburat, cunosc jurnaliști admirabili acolo, am lucrat cu mulți dintre ei, asta ca să fiu sincer și să declar în avans posibilele incoerențe din argumentație

joi, 11 decembrie 2014, 5:30

Pe televizoare se precipită imagini cu duba demarînd din fața sediului Mediafax. Sînt tulburat, cunosc jurnaliști admirabili acolo, am lucrat cu mulți dintre ei, asta ca să fiu sincer și să declar în avans posibilele incoerențe din argumentație.

Din informațiile noastre, neconfirmate încă, procurorii au emis nu cinci, ci patru mandate de reținere: Roxana Grigoruță (una dintre coordonatoarele businessului), Dana Cozac (director financiar), Dragoș Chiș (avocat specializat în insolvențe) și Sorin Dinu. Lichidatorul Dragoș Chiș s-a ocupat și de insolvența bazarului din Rahova al lui Gică Popescu.

Fostul șef Mediafax, Orlando Nicoară, a fost audiat și a plecat acasă.

Presa evoluează într-o piață vitregă și aproape toate companiile pierd bani cam din 2010 și pînă azi. La ce te poți aștepta într-o industrie unde publicitatea s-a redus cu peste 65% și unde nu se arată perspective? Apar disperările, prostituția profesională și infracțiunile economice. Unii închid, alții rezistă, fiecare reacționează în felul său, însă potențialul de dezastru este împlinit. A explicat și Dragoș Stanca, pe scurt.

N-o să pledez eu acum pentru Adrian Sârbu. Cînd lași un ziar financiar excepțional în materie de conținut și de atitudine în situația de a fi editat de o companie care nu-și plătește taxele înseamnă că ai un tupeu de business care se va înfunda la un moment dat.

Nu știm exact care sînt acuzațiile, trebuie să așteptăm ca să realizăm gravitatea sugerată de arestările oamenilor.  Nu e vorba că aș plînge pe umărul lui Sârbu, că nu am cerut solidarizarea nimănui cînd am fost controlați fiscal, ca ziar, companie și persoane fizice. Și în regimul PD-L și în cel USL.

Nici nu era cazul să ne vaicărim, e datoria statului să ne controleze. Și a companiilor să-și plătească impozitele și să nu mai mute brandurile de pe o firmă pe alta, într-o veselie. Ce n-a putut face Academia Cațavencu, de s-a spart în trei reviste și o groază de regrete, au putut face alții și asta nu a însemnat deloc o competiție corectă!

Am încredere în justiție, dar nu înțeleg neam satisfacția unor realizatori TV, în special de la Antena 3 și de la România TV, în fața derulării evenimentelor. Iar somațiile dinspre presă la adresa ziariștilor de la Gândul, Mediafax sau ProSport, de tipul ”Nu mai puteți scrie liber că n-ați plătit taxele!” trădează nu doar răutate, ci și neînțelegerea faptelor.

Majoritatea celor care jubilează acum n-au avut niciodată răspunderea unor colegi sau unor companii. Una e ideea că nimeni nu e mai presus de lege și alta e soarta angajaților de acolo, care n-au nici în un amestec și care, de altfel, nici nu sînt vizați de procurori. Despre sădirea iresponsabilă a acestui sentiment de culpă generală a scris Cristian Tudor Popescu. Sînt oameni acolo care și-au probat integritatea jurnalistică în decenii, că doar nu crede cineva că s-or apuca CTP, Negruțiu, Ștucan, Lelia Munteanu sau Pîslaru să scrie în funcție de frînele mașinilor de poliție!

Stat de drept înseamnă că nimeni nu e deasupra legii, dar și că ești singurul răspunzător pentru consecințele acțiunilor tale. Așa cum nu sînt de vină programatorii de la Siveco pentru ce a făcut directoarea companiei, la fel nu răspund în bloc jurnaliștii din grupul Mediafax pentru eventualele ilegalități sesizate de procurori și comise de persoane. De persoane,  nu de colective sau companii!

Funcția esențială a statului de drept în economie este apărarea proprietății, ceea ce înseamnă că însăși Mediafax Group este protejată chiar de către legea în numele căreia vor fi inculpați responsabilii.

Întotdeauna cînd e fraudat statul sînt lezați și angajații. La limită, nu știm dacă asta este situația și vom afla mai multe dacă procurorii vor ajunge în fața judecătorilor cu propunerile de reținere, o companie este apărată de lege chiar în fața abuzurilor propriilor acționari sau a unor angajați cu probleme. Tocmai pentru că firma are un rol social care depășește bilanțurile contabile.

Ziariștii își pot face treaba în continuare, nici statul n-are vreun interes să blocheze activitatea și nici n-ar fi legal să o facă. Iar Sârbu rămîne proprietar că nimeni nu-i poate lua acțiunile. Judecătorii decid în final, nu arestările.

Încă o dată. Informațiile despre Mediafax sînt în continuă schimbare, opiniile sînt calde, însă aș vrea să nu las loc pentru răstălmăciri.

În dosarul patronului meu, nu l-am căinat pe Dan Voiculescu după condamnare. Am spus și am scris că verdictul justiției în cazul ICA e sacru. Dacă nu cred că la Voiculescu a fost un proces politic, instrumentat de Băsescu, ar fi culmea să cred că la Sârbu e o răzbunare a procurorilor asmuțiți de Ponta. Nu cred asta.

Pur și simplu e încă o zi nasoală pentru situația presei.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

carol  •  12 decembrie 2014, 9:21

Domnule Tolontan , esti plin de intalegere pt CTP lupul moralist al natiei romane. …..Despre asta e vorba.

Sincer, daca erai angajatul meu , eu Dan Voiculescu , nu te mai tineam nici macar 5 minute pt atitudinea ta total lisita de loialitate. Daca nu puteai spune ceva care sa-ti dovedeasca loialitatea pt cel care iti ofera o paine ok , mai bine taceai ..inteligent.

Oare de ce nu te-ai,,regasit,, la celelat trust cu care acum empatizezi???? Fata de trustul Intact nu ai avut nici o strangere de inima si nici nu te-am vazut la …plimbare. URAT CARACTER DOMNULE TOLONTAN!!!

gima  •  12 decembrie 2014, 9:53

cataline daca mai continui sa ai impresii ca cele enumerate in articol o sa ti se potriveasca rima aceea celebra : foaie verde drum de fier, te paste un transplant! unde ? la mediafax. ai grija fratioare ca a trecut timpul basistilor. o sa-ti vina si tie rindul la satir!
pacat de tine ca esti baiat tinar, inca, dar daca vei continua cu atitudinea asta de fronda impotriva vintului, o sa te uzi.

rapidist de cand ma stiu  •  12 decembrie 2014, 9:57

Domnule Tolontan, problema presei romanesti este ca se da,,independenta” cand, e clar, este aservita politicului! Normal ar fi sa spui,tu,patron. ,,domnule,eu sunt cu x si toata politica editoriala se indreapta impotriva lui y”! Pai cum sa te mai citeasca lumea si sa vina publicitate cand tu te ,,dai independent” si cand colo faci politica mai ceva ca ziarele de partid din anii ’90?!Pacat de ,,Gandul”, chiar au fost independenti odata! Si dati-mi voie sa va contrazic in privinta ziaristilor,corect,n-au ei nici o vina ca sefii lor au facut si fac evaziune,vina lor este ca accepta sa se prostitueze pentru un amarat de salariu! Stiti foarte bine la ce ma refer!

brod  •  12 decembrie 2014, 10:11

la începutul lui 1997, când noua guvernare CDR se aşeza, cineva mare de acolo l-a chemat pe un viitor mogul de presă şi i-a spus că, în programul lor electoral intra şi recuperarea către stat a impozitelor neplătite.
„ce face, măăă!?!” a mârâit mogulul. „păi, dacă mă luaţi aşa, pun (…) pe voi şi,n 6 luni vă dau jos de parcă n-aţi fi fost”.
CDR-istul cu rang înalt a înţeles ameninţarea. iar lucrurile au tot mers mai departe…
dacă e să luăm declaraţiile recente, a. sârbu s-ar fi înfăţişat la ponta, în această toamnă şi i-ar fi spus că-l face preşedinte, dar să-l lase în pace cu AVAS-ul.(declaraţi ponta).cum sunt lăsaţi atâţia alţii.. .
apoi, sârbu a povestit cum se milogise ponta de el să-l invite, cu daciana, la „dansez pentru tine”…
pont

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2014, 10:53

43 jalabert, 53, rapidist de cind ma stiu: uitati ca inainte ca DNA sau parchetele sa porneasca aceasta moara impotriva coruptiei aceste subiecte au fost semnalate in media.

p.c.  •  12 decembrie 2014, 11:24

mai tolontane,tu ai o rautate rafinata in tine si esti basist pana in maduva oaselor.ceea ce este evident pt. oamenii informati din aceasta tara tu ca ziarist te faci ca nu vezi si bati campii.bai tolontane traiesti intr-un stat mafiot aranjat de basescu.niciodata dna nu actioneaza la zicerile lui ponta ci doar a lui basescu.presiunile dna-ului spre anumite posturi tv sau ziare sunt facute cu schepsis pt. ca presa din romania trebuie sa devina toata UNA,acestea trebuie sa ridice in slavi pe al nostru conducator(viitor prim ministru) ,fiul acestui popor,cel mai, cel mai dintre toti.inainte era cantecul acela ,mai stii si tu ….ceausescu romania acum va fi basescu romania.absolut toate ziarele si televiziunile ,exceptie antenele si jurnalul national sunt legate ombilical de basescu.aceasta presa basista este platita de basescu ca doar banii furati de acest mafiot sa-i foseasca la plata ziaristilor cel pup in poponeata.altfel mor.sunt multe de zis dar ma opresc aici

g48ri3l  •  12 decembrie 2014, 11:31

Mda…e clar…esti PROST!

Ioan  •  12 decembrie 2014, 11:31

Am si eu o intrebare pentru tine: de ce nu ai avut aceasi reactie cand ziaristii din trustul meiafax jucau tontoroiul pe cadavrele antenistilor dupa condamnarea lui voiculescu?

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2014, 11:48

58, Ioan: am raspuns ceva mai sus exact intrebarii pe care mi-o pui tu. Probabil ca n-ai sesizat raspunsul. E Ok, il mai dau o data.

Dupa condamnarea lui Dan Voiculescu eu am scris ca exista oameni care urmaresc preluarea/lezarea Antenei 3. Si ca nu trebuie sa plateasca jurnalistii in urma unui proces unde nu au avut nici un amestec.

Dupa cum n-am avut nici o retinere sa scriu ca, in ciuda faptului ca eu nu cred ca Voiculescu este o victima politica, proprietatea lui in media este aparata de lege si atita vreme cit el este in inchisoare.

La punctul 2 al articolului ai toate detaliile.

https://www.tolo.ro/2014/08/18/voiculescu-nu-si-intelege-condamnarea-statul-nu-intelege-consecintele/

Marinica  •  12 decembrie 2014, 11:51

Traiesti inn afara realitatii, draga d-le ziarist.
„Justitia” din Romania se aplica in modul urmator:
Avocatul „apararii” lucreaza mana in mana cu procuratura si cu judecatorul pentru a-l convinge pe cel suspectat ca ar trebui sa se recunoasca vinovat ( inainte de a se admninistra vreo proba la dosar) pentru ca asa e mai bine pentru el… ca sa „optiomizeze” anii de puscarie, rezultati din condamanrea viitoare, care e sigura, inaintea dovedirii oricaror fapte.
Iar, daca nu cel suspectat nu „coopereaza”, este foarte posibil ca reprezentantii statului sa atace firma, defaimand-o in fata pietei, astfel incat vor ramane toti pe drumuri, angajati, familiile lor, etc.
Acum pricepi de unde vine atitudinea celor pe care ii critici ?
Au atitudinea unor oameni care stiu in ce tara traiesc.
Desigur, ceea ce nu stiu ei, este ca… LE VA VENI SI RANDUL LOR.
Iar asta nu depinde de nimeni ( nici de noi si nici de ei) pur si simplu asa e stabilit, sa mearga toti la puscarie, rand pe rand.

vlad  •  12 decembrie 2014, 12:24

Dl. Tolontan,

angajatii chiar nu cunosc ce potlogarii face patronul? ca-i plateste din evaziune?? mai ales cei cu contracte… come on… se stie mafia de acolo.

de ce nu sunteti corect? imbatraniti urat. sau poate ca nu ati fost niciodata corect, asa v-am perceput mult timp, in mod fals. nu o sa va mai citeasca nimeni in cativa ani, putini.

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2014, 14:04

61, vlad: vorbim despre companii cu mii sau sute de angajati. Realizati desigur complexitatea unor astfel de companii.

De unde sa stie angajatii ce face patronul? Am mai dat exemplul Siveco. Credeti ca programatorii stiau ce se intimpla la nivelul conducerii?

Nelson MAcovei  •  12 decembrie 2014, 15:02

Tolo, inseamna ca ai uitat fericirea celor din presa atunci cand se vorbea de inchiderea A3, dupa sentinta din procesul Voiculescu. Asa ai reactionat si atunci, sau atunic nu era rautate, era doar informare… A dreaq deontologia asta….

gogu  •  12 decembrie 2014, 15:49

Domnule Tolontan,

Cand a fost vorba de confiscarea sediului intact atunci ai inteles rautatea celorlalti colegi de breasla?Cand a fost controlul antenelor/realitatii(pe atunci anti-basista) pe vreamea micului Boc ai inteles si atunci rautatea celor care jubilau.

„Sînt oameni acolo care și-au probat integritatea jurnalistică în decenii, că doar nu crede cineva că s-or apuca CTP, Negruțiu, Ștucan, Lelia Munteanu sau Pîslaru să scrie în funcție de frînele mașinilor de poliție!”

Asa ceva nu crede nici un copil de 4 ani.Daca Dumneata vezi vreo diferenta intre presa politica de tip gandul/ctp si antena3/gadea inseamna ca ai o grava problema.

Daca Dumneata vezi vreo diferenta intre Voiculescu si Sarbu inseamna ca de asemenea ai o problema.

Ce nu inteleg e altceva!Daca Voiculescu te-a lasat sa scrii ce vrei de ce dracu nu poti fi nici macar Dumneata cat de cat obiectiv?

Marcu  •  12 decembrie 2014, 15:55

@51 carol, spalatule_pe_creier, raportul e invers decat zici : varanul castiga de pe urma lui Tolo nu el ii da o paine acestuia. Daca asta nu ti-e clar, atunci ramai blocat in mintea ta de comunist imbacsit.

radurazvan  •  12 decembrie 2014, 16:56

Domnule Tolontan,
Aceasta practica nu e deloc noua. Ati fost in anii 90, daca nu gresesc, in acest trust, coordonat sau detinut, cum doriti sa spuneti, de Adrian Sarbu. Este adevarat ca existau angajati care luau o parte din bani „in plic”, nu pe statul de plata? Ca sa nu spun ca majoritatea salariatilor erau de acord tacit cu aceasta procedura, dar nu suflau o vorba? Despre ce vorbim?
Poate plecarea echipei dvs. din trustul mediapro are legatura si cu acest aspect, si este laudabil. Dar e pacat ca a fost ascuns „sub pres” acest adevar ani de-a randul!

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2014, 17:05

66, radurazvan: nu stiu nimic de la mediapro despre ”bani in plic”. Iar plecarea noastra de acolo a fost o vinzare a ziarului, asa ca nu poate avea o legatura cu ipoteza dvs, nu ne laudati degeaba 🙂

jalabert  •  12 decembrie 2014, 18:18

domnule tolontan faci o confuzie. eu nu m-am pronuntat in dosarul MEDIAPRO pentru ca nu consider normal sa ne pronuntam inainte sa o faca justitia. pe mine ma deranjeaza modul in care face cristian tudor popescu presa. intotdeauna l-au caracterizat atacurile mizerabile. critica lui nu este una constructiva ci una destructica si intr-un fel el este vinovat de modul in care se face presa azi, pentru modul smecheresc in care se face presa. ctp care a fost atata vreme presedintele clubului roman de presa ar trebui sa inteleaga ca reprezinta un model si atacullajugulara cuiva precum si linsajul mediatic pe care persoana sa l-a facut initial la traian basescu si mai nou la ponta sunt caracteristicile unui indivit senil nu a unui jurnalist respectabil dintr-o tara civilizata.paradoxal obraznicia lui basescu si a lui ponta au prins tocmai pentru ca in romania este apreciata obraznicia cu care ne-a familiarizat tudor gheorghe si ctp. din acest motiv consider ca daca ctp ar avea putina demitate ar lasa aceasta profesie in pace pentru ca a facut mult rau jurnalismului din romania. romania are nevoie de jurnalisti de calitate precum marius tuca, radu naum, ioanitoaia sau dumneavoastra nu de indivizi spumati precum negrutiu sau ctp.

Maria  •  12 decembrie 2014, 20:11

Cei vinovati trebuie sa plateasca daca au facut mizeriile astea, e foarte clar. Insa cine se bucura? Cei cu bani de la Crescent (Intact), sau furati de Vantu sau Elan (Realitatea), sau bani din donatii basiste (b1), sau poate cei cu bani din licitatii cu statul pe banda (RTV), etc. Sa nu uitam ca in top 4 datornici la ei sint exact Realitatea,RTV,Intact,B1 …poate cu banii astia plateau niste datorii la stat. Si sa nu uitam, agentia asta evationista, furnizeaza continut catre miniziare,ziare,televiziuni. Cati dintre noi nu umplem jurnalele tv cu stiri de la ei si cu imagini din „arhiva”, cati dintre noi nu bagam pe site stiri de la ei? Mizeria este peste tot in media, eu zic sa nu ne mai dam sfinti si fecioare.

Patru mandate și o răutate de neînțeles | România curată  •  12 decembrie 2014, 21:07

[…] Continuarea pe tolo.ro […]

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2014, 21:31

68, jalabert: cristian tudor popescu e un mare gazetar. Mai simplu de atit nu am cum s-o spun.

jalabert  •  12 decembrie 2014, 21:59

ctp e un mare jurnalist asa cum can-can este o publicatie respectabila pentru ca are tirajul cel mai mare. intr-o tara civilizata ctp nu se califica jurnalist nici macar la o revista de clasele V-VIII. este trist ca un facator de presa ca ctp este vazut de dumneavoastra drept un mare jurnalist in timp ce altii care isi vad de treaba, sunt civilizati fara sa aiba prezente senzationale pline de spume cum este si cazul colegului dumneavoastra radu naum trec neobservati.

jalabert  •  12 decembrie 2014, 22:09

respect dreptul dumneavoastra sa-l considerati pe ctp un mare jurnalist chiar daca nu sunt de acord asa cum respect modul in care puteti dumneavoastra domnule tolontan sa faceti presa fara sa insultati pe nimeni. eu consider ca nu este suficient sa poti manui condeiul pentru a te califica drept un mare jurnalist ci mai trebuie sa ai si caracter.

jalabert  •  12 decembrie 2014, 22:21

consider ca romanilor le lipseste respectul fata de cineva care are o alta viziune decat a lor. de la inversunarea de a-si impune dreptatea punctului de vedere asa cum o face ctp, plesu, cartarescu sau liceeanu a ajuns societatea romaneasca atat de divizata. .

Nica Leon  •  13 decembrie 2014, 8:39

Măi, Cătăline, dacă tu, ce te dovedeşti, chiar şi în această scriitură, a fi teribil de jalnic, te crezi ziarist, atunci eu sînt popă.
Dacă ai fi dovedit suficientă minte, ai fi putut şi singur să înţelegi prostiile pe care singur, probabil, le-ai scris aici.
Aşa fiind, eu am convingerea că vă meritaţi, cu prisosinţă, soarta şi pentru că ziariştii români fac parte din cea mai distrugătoare adunătură socio-profesională, adică foarte mulţi dintre ei au fost şi sînt cei mai mari duşmani ai societăţii româneşti, umbre care şi în ultimii 25 de ani, după ce eu v-am dăruit libertate şi după ce v-am scos din latrina în care şi voi viermuiserăţi, pînă în însîngeratul şi ruşinosul Decembrie 1989, atît de disciplinaţi şi teribil de tăcuţi, pentru a vă da astfel şansa să deveniţi oameni,au continuat şi continuă, nepregetat, să slujească cu credinţă numai minciuna şi cenzura, determinînd ca astăzi dezastrul să fie cvasiprezent în România, ce este încă tot o mocirlă pestilenţială, în care adevărul, dreptatea, demnitatea, libera dezvoltare a personalităţii umane şi cinstea să fie mereu interzise, la fel cum erau şi în vremurile de tristă amintire.
Dă, Doamne, mintea românului cea de pe urmă!

Cristian Calin  •  13 decembrie 2014, 10:49

E in regula d-le Tolontan. Nu multi oameni pot observa obiectivitatea cu care va exprimati opiniile. Unii o numesc ”basism”. Pana cand? Pana cand se va muta DNA-ul in sediul Latrinei 3. Masinarie de prostit poporul cu televizorul foarte bine bine pusa la punct, urmata de televiziunea ”non-comunistului Sebastian Ghita”, asa numita Romania TV.

Ana  •  29 decembrie 2014, 11:32

„Dacă nu cred că la Voiculescu a fost un proces politic, instrumentat de Băsescu, ar fi culmea să cred că la Sârbu e o răzbunare a procurorilor asmuțiți de Ponta. Nu cred asta.”
„Ar fi culmea” iti tradeaza orientarea „impartiala” si „obiectivitatea”, „deontologule”!

Cristi  •  29 decembrie 2014, 23:53

@51- carol,
In vizunea ta, loialitatea este mai importanta decat respectarea legii. Asta se numeste Mafie. Drum bun in Sicilia, sau si mai bine, in Rusia. Acolo este ceea ce cauti tu.
@56 – p.c
„presiunile dna-ului spre anumite posturi tv sau ziare sunt facute cu schepsis pt. ca presa din romania trebuie sa devina toata UNA,acestea trebuie sa ridice in slavi pe al nostru conducator”
Pai Mediafax-ul si trustul Pro, TOCMAI CA IL SUSTINEAU PE BASESCU (in niciun caz nu trageau in el). Si totusi au fost calcati de catre DNA. Spui tu ca la ordinul lui Basescu…Basescu da ordin sa se inchida trustul care-l sustine…Cat aveai IQ-ul ultima oara cand l-ai masurat?…:)

Comentează