Fanioane și icoane la DNA

Mîine, în ultima ediție a lui 2014, Gazeta Sporturilor va publica episodul 1 al unui interviu cu procurorii care au lucrat la Dosarul Transferurilor

luni, 29 decembrie 2014, 8:22

Mîine, în ultima ediție a lui 2014, Gazeta Sporturilor va publica episodul 1 al unui interviu cu procurorii care au lucrat la Dosarul Transferurilor.

Doru Țuluș, șeful echipei, a fost greu de convins. Opt luni după verdict a tăcut. Iar înainte tăcuse 8 ani. 

El își amintește că ”Investigația a început în februarie 2006, în ziua în care un coleg citea tare în birou titlul de pagina întîi din Gazetă. Gică Popescu și Ioan Becali își șușoteau ceva unul altuia într-o fotografie. În ziar erau cifre, nume, informații și, dintr-o dată, în acea cameră în care abia intra lumina dimineții, am realizat că avem un caz”.

Dar procurorul își amintește și cum ziarul a ironizat lentoarea și rezultatele primelor etape ale procesului. În acei ani, procurorii mai și pierdeau cîte o repriză din meci. La rîndul lor, ziariștii care relatau cazul suportau maliția colegilor și neîncrederea publicului. Oamenii erau plictisiți de ”un subiect care nu va duce nicăieri, căci nimic nu se va schimba”.

Au fost 8 ani lungi în care, pornind de la o investigație de presă, justiția a ezitat, a înaintat, a cumpănit și, într-un final, a trimis după gratii opt nume mari ale fotbalului nostru.

Pînă la urmă, Țuluș s-a decis să vorbească.

”Citeam mesajele de la cititori de pe blog și realizam cît de puțină lume credea că se va face lumină”, i-a mărturisit fostul procuror criminalist clujean colegului Marius Mărgărit.

Marius a fost dintre cei care au urmărit cazul vreme de 8 ani. A relatat despre 67 de termene de judecată. 8 ani înseamnă, la nivelul presei de azi, o carieră întreagă. Deunăzi, o realizatoare TV a anunțat că va scrie o carte după ce a moderat decent o dezbatere de două ore între candidații la prezidențiale.

După atîta vreme, ziariști și procurori, nu ne datorăm nimic unii altora. Fiecare ne-am făcut treaba cum am știut mai bine.

Efortul de explicare al presei a fost stoic. Procurorii, după cum fair-play recunoaște Țuluș în interviul de marți, nu erau familiarizați cu mecanismul, iar publicul microbist, care știa cum se derulează transferurile, nu înțelegea care e problema. Sau, pur și simplu, nu avea încredere în justiție.

Opt ani. Orgoliile, rănile și suspiciunile s-au pierdut în urmă. Cînd am crezut că e de criticat, noi  am criticat și procurorii s-au supărat. Uneori ne-am cerut scuze și am rectificat. Alteori am rămas fermi alături de ceea ce am publicat.

Nu sîntem amici, asta nu e posibil între ziariști și procurori, cum nu e posibil să fii prieten cu aproape nimeni din afara acestor două meserii apăsătoare. Doar respectul profesiei celuilalt a rămas neștirbit.

La începuturile audierilor, asta o știm de la cei astăzi închiși, șefii din fotbal au remarcat pe birourile din DNA fanioane în culorile echipelor lor. Tipii din Parchet erau microbiști pe bune.

Țuluș însuși se ducea în tribună la meciurile mari ale Craiovei Maxima. Apoi a căpătat o slăbiciune pentru Gică Popescu. Dar asta n-a ajutat pe nimeni.

A fost, nu-i așa, un 2014 impecabil pentru DNA. Ce se va întîmpla în 2015?

Ieri, Laura Codruța Kovesi a făcut declarații pentru NPR, o rețea de radio de calitate din Statele Unite. ”Kovesi spune că moştenirea tatălui ei procuror şi credinţa ei ortodoxă o inspiră în căutarea dreptăţii”.

Pentru ca să nu existe nici un dubiu, pe siteul postului apare fotografia în care șefa DNA pozează în fața unui perete cu icoane.

Imaginea și ideea au ceva neobișnuit. Un șef anticorupție din UE își revendică inspirația profesională din religia majoritară a poporului său.

E mai degrabă un gest de politician, decît de magistrat.

Să ne imaginăm situația inversă oriunde în lume. Un cetățean român e cercetat de parchetul din Malaezia. Observă pe pereți inscripții din Coran și steaguri verzi. Procurorul șef al Federației Malaezia tocmai a declarat că el este inspirat de sharia, codul religios al Islamului. Cum v-ați simți și ce încredere ați avea ca străin de altă religie că veți fi investigat obiectiv?

DNA anchetează musulmani, pesediști, creștini, quakeri, evrei, fundași centrali la marcaj și liber cugetători. În fața procurorilor, dacă ai fost căpitanul echipei naționale de fotbal și al lui FC Barcelona sau apropiatul președintelui țării, se presupune că ai același drepturi. E de discutat dacă așa au stat lucrurile și dacă se va schimba ceva în viitor.

Deocamdată, a fost nevoie să pălească puterea de la Cotroceni ca să fie anchetați oamenii care au avut legătură cu Palatul. Retrocedările, Gala Bute sau Microsoft sînt dosare deschise și mai vedem.

Nu avem nici o certitudine că, după cei ai lui Traian Băsescu, oamenii lui Klaus Iohannis, noua sau vechea gardă intimă a puterii, nu vor beneficia de același tratament călduț din partea DNA. Sau cine ”face tandem” cu parchetul anticorupție are mai multe vieți la prezumția de nevinovăție, ca în jocurile pe calculator?

Pînă una alta, infinit mai puțin elogiată decît azi, DNA cea din 2006 l-a trimis pe Gică Popescu în fața instanței, iar judecătorii l-au condus în închisoare, deși oamenii aveau poza lui în albumul cu amintiri. Și păstrau fanionul echipei favorite pe pereți.

Între timp, în sediul de pe Știrbei sînt scoase în față icoane. Nu e vorba ce ții acasă sau pe birou, ci ce simți nevoia să afișezi.

Într-un proces, statul se prăvălește cu toată forța sa mundană. Are, de partea lui, premiza de onestitate, integritate și competență, toate garantate de către sistem.

Actul de justiție este oricum asimetric. Acuzatul pleacă, oriunde în lume, cu șansa a doua. Nu mai e nevoie ca procurorii să invoce și împuternicirea divină, ”her strong Romanian Orthodox faith inspire her to seek justice”. Kovesi reprezintă statul, nu e cazul să reprezinte și voia lui Dumnezeu. 

Iar Iohannis, ca președinte, nu un tandem cu DNA poate face, ci cu justiția. Că mai există și avocații și judecătorii pe aici și n-ar fi deloc democratic ca tribunalelor să li se ceară să pună în balanță o versiune a acuzării contrasemnată de președintele țării.

Ne găsim puterea în căi și în zei diferiți.

Cînd ajungem la DNA, în sala aceea de așteptare de la parter, imediat după ce treci de poarta ca la aeroport, sîntem egali. Nu ne lăsăm drepturile cetățenești la jandarm, împreună cu telefonul mobil. Și nu contează religia sau naționalitatea sau locul de muncă.

Uneori ne încurajează Rugăciunea Inimii, alteori „Ave Maria” a lui Schubert în interpretarea Mariei Callas, cine știe, poate mantra ”Om” a budiștilor. Sau orice altceva. E treaba noastră la ce ne gîndim în sala de așteptare și la ce ne rugăm în tăcere în metrou. Ducem aceleași drepturi profane.

Și, mai ales, avem garanția Constituției că justiția nu se termină, ci doar începe în încăperea de jos de la DNA, pe stînga, înainte să urcăm la etajele unde icoanele au luat locul fanioanelor.

 Așa arată pagina de articol a siteului National Public Radio (www.npr.org). Fotografia a fost realizată de către Gabriel Amza

Așa arată pagina de articol a siteului National Public Radio (www.npr.org).
Fotografia a fost realizată de către Gabriel Amza
 

Comentarii (54)Adaugă comentariu

mihaela ciobanu  •  29 decembrie 2014, 10:00

Nu sünt de accord si mi se pare nedrept sa interpretezi declaratia Laurei Codruta Kovesi in cheie personala. Lincoln spunea „I have been driven many times upon my knees by the overwhelming conviction that I had nowhere else to go.” Eu interpretez declaratia lui Kovesi in cheia lui Lincoln, o meserie care iti cere curaj in luarea deciziilor te duce uneori la a cere ajutor de la Dumnezeu, nu ai unde sa mergi in alta parte. Nu o interpretez in sensul perceptelor religioase, asa cum sugerezi tu.
Iti doresc un an 2015 cu putere de munca si impliniri profesionale!

marian  •  29 decembrie 2014, 10:16

Se pune intrebarea,reprezentanti ai Bisericii ,cand vor ajunge pe la DNA?Kovesi trebuie sa isi dea icoanele jos de pe pereti!

tardelli  •  29 decembrie 2014, 10:18

Spunea cineva ca nu exista in Romania mare afacerist care sa nu fi incalcat legea.Asa o fi .Dar in perioada de inceput a capitalismului in SUA toti afaceristii au fost niste ingeri ?Evident ca nu .Un exemplu clasic e Rockefeller.El a fost acuzat de strivirea concurenței, imbogatindu-se din reducerile impuse căilor ferate, mituirea oamenilor pentru a spiona companiile concurente, de a face acorduri secrete, de constrangerea rivalilor de a adera la Standard Oil Company sub amenințarea iesirii fortate a lor din afaceri, construirea de averi enorme pe ruinarea altor oameni, și așa mai departe. Mai la batranete a devenit si filantrop.
Ideea mea e ca acum ce e mai bine in Romania ?Sa-i bagam la puscarie pe toti afaceristii ce au gresit?Pana la urma ei au creat industria privata unde lucreaza milioane de romani.
Sa luam cazul in speta.Cei 8-9 oameni din Dosarul transferurilor au prejudiciat statul cu mai putin de 2 milioane de euro .Nu era mai bine recuperarea daunelor doar ?
Personal cred ca mai bine este declararea unui moment zero ,si nu anchetarea diferitelor fapte de acum 10-25 de ani.Capitalismul in orice tara la inceput a fost creat prin metode ilicite.Economia trebuie sa se dezvolte in ritm accelerat si nu prin frane din cauza arestarii a sute de industriasi romani.Sau e mai bine sa avem un capitalism detinut 90 % de cetateni straini?
Evident multi vor spune ca toti oamenii sunt egali in fata legii etc.

L4  •  29 decembrie 2014, 10:26

Ha, ha, deci asa era la munca la ei, unul citea ziarul cu voce tare, sa nu se plictiseasca ceilalti! Ioaaaaai…… Scena de film romanesc slab… Da scena faina…Sa traiasca domn Țuluș!

savicevici  •  29 decembrie 2014, 11:14

Singurul lucru care merita remarcat din intreg articolul este fotografia LCK. Felicitari pentru activitatea profesionala si pentru curajul de a-si marturisi credinta ! Un om care trebuie respectat . In rest , din pacate pt domnul Tolontan , „apa de ploaie ” …

Srbija  •  29 decembrie 2014, 11:19

Eu zic ca fiecare om are o sursa de insiparatie: un erou, un membru din familie, un personaj istoric, o carte, o relegie, un film/ desene animat, un personaj din carti, reviste, filme sau desene etc.
Deci nu mi se pare un lucru deplasat.Faptul ca o declarat ca tatal ei prezinta o sursa de inspiratie nu e problema, dar ca o zis ca credinta ortodoxa este o sursa de inspiratie – scoatem imediat spume la gura.
Cred ca Tolontan nu a gasit alt subiect decat religia ortodoxa.
Eu zic ca e ceva normal ca intr-o tara majoritara 98%-99% crestina, ca omul sa aiba tot dreptul din lume sa-si exprime credinta crestina.
Ne punem intrebarile stupide despre evrei, mulsumani, budisti sau chiar atei? Cred ca nu ati fost in viata voastra in tarile majoritare mulsumane sa vedeti ce au pe ziduri sau la budisti sau la evrei, chiar si in institutiile statale. Cand mergeti in Shaormerii libaneze sau turcesti din romania o sa vedeti tot feluri de simboluri religiose specifice mulsumanilor, asta opreste un crestin sa manance acolo?
De ce nu ne alarmam ca deasupra parlamentarilor exista 2 cruci ORTODOXE? Una foarte clara si alta in ciocul vulturului care face parte din stema noastra a Romaniei.
Stati voi linistiti ca nu deranjeaza pe un mulsuman, evreu sau budist o icoana sau o cruce, mai decraba deranjeaza pe un ateu care uraste popii.
Nu va mai ascundeti in spatele ”dreptatii”, cand incepeti sa scrieti articole penibile macar declarati de la un bun inceput” am probleme cu ortodoxia, am ortodoxofobia, sunt ateu etc” sa stie omul unde bateti campii.

Iulian  •  29 decembrie 2014, 11:28

Mi se pare ca faceti din tantar armasar. Daca nici credinta ta nu te poate inspira in cautarea dreptatii, atunci ce te poate inspira? Apoi, nu reiese de-aici ca ar aplica legi veterotestamentare ca sa pedepseasca vinovatii, doar ca din religie isi trage puterea, hotararea etc -iar comparatia cu sharia e trasa de par. Sharia chiar e o lege, cu o jurisprudenta sofisticata, cazuistica, aplicatii. Religia ortodoxa e o comunitate de principii si obiceiuri, nu un cod legislativ. Insinuati, deci, fara sa aveti dovezi, ca religia lui Kovesi ar impinge-o sa ia decizii absurde, sau nedrepte impotriva unor oameni care nu sunt ortodocsi.

salim abdulkerim  •  29 decembrie 2014, 11:37

Ne-am obisnuit sa suflam si in iaurt cand vine vorba de cum ar trebui sa fie institutiile statului:).

Da-mi voie sa cred ca a fost o intiativa nefericita a fotografului si o scapare a purtatorului de cuvant aceasta imagine. Ca si cetatean, nu ma deranjeaza deloc ca un om platit din banii mei sa explice resorturile motivatiei interioare care il determina sa actioneze in felul in care o face(cred ca la asta se refera replica dn-ei Kovesi).

Daca absolutizam toate gesturile si expresiile oamenilor care conduc institutiile statului o sa ajungem la o comunicare intepenita de genul celei practicate de BOR.Sunt gesturi si atitudini simbolice oarecum normale pe care noi le amendam din cauza faptului ca multe din simbolurile statului sunt amestecate cu religia ortodoxa.Un exemplu de simbol care este anormal practicat in statul roman este juramantul depus la judecata: un crestin este pus sa jure cu mana pe Biblie in timp ce un musulman este pus sa jure cu mana ridicata (nu exista Coran in salile de judecata).Acelasi juramant:), care este rostit de unul din judecatori….un alt exemplu:fiecare sala de tribunal sau sediu de institutie publica(parchet,politie,etc) este sfintita in ritual ortodox.Si sunt multe exemple…Daca statul ar fi avut un comportament laicizat cum ar fi normal ,nu ne-am fi pus problema daca e bine sau nu ca un sef al unei institutii publice care are 4% peste BOR in topul increderii romanilor( fara sa se afiseze la spovedanie sau la vreun hram) sa isi exprime,fara sa derapeze institutional, opiniile religioase intr-un interviu pentru un post de radio.Totusi ,”sa nu fim mai catolici decat Papa”:).

Cătălin Tolontan  •  29 decembrie 2014, 11:40

1, mihaela ciobanu: nu e nici o problema ca nu sintem de acord 🙂 Multumesc! Un an bun si dumneavoastra!

6, Srbija: cind publicul vrea de la persoanele publice declaratii religioase le impinge spre ipocrizie.

gina  •  29 decembrie 2014, 11:43

Mie mi se pare periculos si nesanatos pt o democratie ca a noastra sa-i divinizam pe procurorii dna.

Caci pina acum un an au facut pirtie pt coruptii palatului si acum chipurile s-au trezit…si hai sa vedem de exemplu profilul moral al procurorului din cazul voiculescu

Mihai  •  29 decembrie 2014, 11:46

religia ar trebui exercitata doar in privat…sau daca e ok sa ne expunem religia, atunci CNA-ul este cea mai mare ipocrizie

Mihai  •  29 decembrie 2014, 11:46

In general iti dau dreptate in ceea ce scrii; de data asta cred ca ai sarit putin inainte cu concluziile – de unde si pana unde banuiala ca, daca sefa DNA e ortodoxa si arata lumii lucrul asta, nu va fi obiectiva in meseria ce o face ?
Pana acuma nu ne-a dat motive sa credem ca a lasat religia sa dicteze in dosarele incheiate, de ce sa stam cu ochii pe „drobul de sare” de acuma inainte ? Eu personal cred ca de data asta cauti nod in papura, vezi motive de temere acolo unde nu exista.

Silvius  •  29 decembrie 2014, 11:51

Fanion si dosarul transferurilor, icoane si poate dosarul BOR…e in sertar.

cristi  •  29 decembrie 2014, 12:01

@Tolontan: E neobisnuit ca un procuror sa declare ca e inspirata de credinta ortodoxa si sa pozeze cu un perete de icoane, spui tu, dar atunci e neobisnuit sa spui ca etica protestanta a dus la aparitia capitalismului? Daca aceasta a doua afirmatie face cariera academica si e exprimata de decidenti de orice fel, de ce ar fi prima deplasata? Exista vreun indiciu care sa arate un abuz impotriva altora, de alte religii, confesiuni sau ideologii? Daca nu, nu exista niciun motiv de deranj. In rest, complet de acord cu tratamentul caldut aplicat prietenilor DNA.

mishu  •  29 decembrie 2014, 12:10

cei mai rai sunt cei care se cred dumnezei ei insisi. asa ca e bine asa cum e situatia aici.

iomisaici  •  29 decembrie 2014, 12:11

Și eu sînt de părere că șefa DNA s-a referit la altceva decât Cătălin spune în articol. E vorbă de ideea de bine/bun/dreptate din religia ortodoxă, la fel cum și alte religii le oferă.
Dar vorba lui, nu trebuie să fim toți de acord. Important e să îți susții părerea, dacă ai una.

An nou fericit la toată lumea!

mircea  •  29 decembrie 2014, 12:26

Tolo am un oarecare respect pt unele lucruri publicate de tine,poate din cauza obiectivitatii de care dai dovada uneori,dar in articolul de mai sus nici vorba de asta.lovesti intr-o institutie care face o treaba bunicica in tara asta fara a avea un temei solid.in primul rand inspiratia lu’ kovesi provine din faptul ca tatal sau a fost procuror(pt mine tata e inspiratia mea,pt tine poate ca nu functioneaza chiar asa.in al 2lea rand mircea basescu a fost cercetat si judecat in timpul mandatului fratelui sau,traian.si in al 3lea rand stii cum sta treaba di todeauna in orice stat din lumea asta,exista

salim abdulkerim  •  29 decembrie 2014, 12:27

am ascultat toate cele 4 min ale inregistrarii…reporterul trateaza echilibrat tema anticoruptiei in Romania fara sa se impiedice de motivatiile religioase ale procurorului sef:))…pe site apare o fraza despre religia procurorului-sef al DNA (al treilea paragraf) iar Mediafax crede ca e asa de importanta descrierea :)) ca o copiaza si o aseaza la al doilea paragraf(de parca nimeni nu o cunoaste in Romania!!)…vorbim despre manipulare??? sau despre parerea ta personala…astept urmatoarele articole pe tema asta sa ma lamuresc:)

valeriu  •  29 decembrie 2014, 12:32

domnule Tolontan, cautati mereu cuvinte spilcuite, cum ati facut si acum, dar ramaneti la comentarii de suprafata. cunostintele le aveti, dar vad ca va este foarte greu sa mergeti in profunzimea unui mesaj, preferand divagatiile necunoscute publicului larg! Cu respect!

vasali  •  29 decembrie 2014, 12:50

Am inteles!!!! Ortodoxa fiind nu poate ancheta un hindus de Plescoi! aha,OK!

max  •  29 decembrie 2014, 12:57

Serios? Ne facem griji ca musulmanul n-o sa aiba parte de un proces corect din cauza ca procurorul general al Romaniei e crestin-ortodox? Nu credeti ca mergeti cam departe cu fictiunea? Poate ca malaezianul dvs. o sa aiba parte de un proces corect tocmai pentru ca justitia din Romania inca e constienta de legatura filiala dintre drept, morala si religie. Mi se pare jignitor sa presupui ca cineva nu poate fi impartial din cauza ca e credincios. Pina una-alta, justitia functioneaza in baza ideii invechite ca binele si dreptatea izvorasc de undeva de mai presus de noi, si nu dintr-un algoritm matematic sau din suma intereselor conjuncturale ale oamenilor. Si subliniez, functioneaza, chiar daca mai face si greseli. Anuntati-ne cind veti gasi dvs. vreun artificiu prin care sa impartiti justitia din calculator sau dintr-un automat de cafea, ca sa fim feriti 100% de eventualele prejudecati obscurantiste ale vreunui magistrat.

Cred  •  29 decembrie 2014, 13:43

Orice cuvant ca preot,ortodox, manastire,etc poate cauza oamenilor isterie?Oameni buni,daca sunteti atat de raniti de aceste cuvinte,trairi sau suspectati o lipsa de traire autentica,de ce nu mergeti voi sa cercetati cu inima voastra CE SE INTAMPLA IN BISERICA LUI HRISTOS SI A MAICII DOMNULUI si CE ESTE CU ADEVARAT ORTODOXIA?
Ma indoiesc ca va pare autentic ceva din ce vedeti la televizor,despre politicieni,credinta,tratarea femilor,a copiilor,a OMULUI in realitate…nu va pare o dezumanizare a tot si a toate?

Nu va pare ca suntem agresati?V-ati pus vreodata intrebarea,dar daca sute de scandaluri sunt fabricate,de ce n-ar fi fabricate si cele legate de credinta/credinciosi.

Da,sunt oameni agitati si interiorul bisericii crestine,bolnavi fizic,psihic,uneori maniosi,uneori coruptibili,uneori curiosi sau farsei..va spun un secret,nu este un om pe pamant care sa nu fi gresit,chiar si dupa ce a fost la biserica,sau poate voi cei ce judecati sunteti..slava Domnului,ne puteti invata si pe noi ceilati,care venim din familii zbuciumate,cu tot felul de boli,neputinte.

Sansa noastra este ca ne putem schimba,si ca putem scapa de durerea care e adanca in sufetul nostru al tuturor.Si ce sansa mai mare vrem?

Sigur ca daca,veti deveni o majoritate,Dumnezeu lasa omului liberul albitru si veti “scapa” si de preoti si de credinta si de tot.

Uitati-va la Occident,totul civilizat,dar sec,gol.Ajungm si noi iute acolo…

Toti conducatorii nostrii care s-au luptat pentru tara asta,au fost niste inculti si niste prosti,ca in semn de multumire fata de Dumnezeu construiau manastiri?

Acum,nu se poate sa avem o catedrala mare care sa fie si un obectiv turistic important si un punct crestin de referinta pentru strainii ce ne viziteaza tara.
Trebuie ca biserica sa dea acesti bani sa se construiasca strazile care au fost deja platite la infinit si s-au furat acei bani tot de la domniile voastre din buzunar.Sau poate ca asa nu ar mai fi trebuit sa se contruiasca nici domul din Koeln,nici Sagrada Familia din Barcelona nici alte biserici,monumente care depun marturie fiecare de dragostea lor pentru Dumnezeu.

Crestinii,intr-adevar in masura disponibilitatii sufletesti,au DATORIA sa ajute,aici intra si biserica,preotii,oamenii care o formeaza.

Fratilor,preotul sta si cate 10 ore la spovedanie,stiati asta?Incercati sa faceti un exercitiu de imaginatie sa stai de vorba cu 50 de oameni,fiecare cu problemele lor sa zicem de 3 ori pe saptamana.

E usor sa stai in fata lui Hristos la o slujba,zilnic si sa-L slujesti cu luare aminte?Incercati,sigur dupa 5 minute o sa iesiti din biserica…pentru ca ..surpriza..o sa va plictisiti.Deci,el o avea ceva mai special,ca de pilda multe ore de rugaciune,pentru noi toti,inainte sa poata participa cu sufletul acolo.

Sau poate ca daca cuiva ii moare cineva intr-o zi,lui,preotului, in ziua respectiva, nu ii ajunge sa fie alaturi de familia indurerata?

Ati fost vreodata in preajma unei familii indurerate sa fiti voi singurul punct de sprijin,cum v-ati simtit dupa asta,ati mai fi putut cuantifica sa zicem faptul ca ati stat doar o ora langa cei in suferinta si sa va ganditi ca altul merge 8 ore la lucru si poate nu are nici o implicare sufleteasca?

Ce-o avea omul asta preotul de a devenit el mare subiect de scandal,cand auzim de preot sarim,sigur ia bani,si e cel mai cel?

Stim cu totii ca in realitate,nu vrem sa indreptam mintea spre ce gresim,spre ce putem indrepta si cum ne putem schimba si atunci batjocorim ce nu ne e in voie.

Preotul este un OM sau un om ca si ceilalti oameni.Daca Dumnezeu da sansa unui om ca si pe patul de moarte sa isi ceara iertare si e iertat,cine suntem noi sa judecam pe oricine,asa dupa bunul nostru plac?

A slabit dragostea tuturor,e drept,dar zicea un parinte,daca vreti preoti cinstiti nasteti-i.Cine mai naste azi,cine mai educa copiii in spirit crestin?Toata lumea se vede virtuoasa pe ea insasi si nu mai are nevoie de Dumnezeu.

Vom fi produsul propriului nostru EU,transformat in Dumnezeu.

Vai de noi si de mandria asta care ne face sa ne simtit cei mai cei!

ovidiu  •  29 decembrie 2014, 14:21

ANAF-ul când ajunge pe la BOR ???

vx  •  29 decembrie 2014, 14:31

Tolontane, esti un Gadea un pic mai rafinat, dar ramai tot un uracios.

Cătălin Tolontan  •  29 decembrie 2014, 14:48

24, vx: asa sint ziaristii uriciosi. Pentru cei dragutzi, cautati alte profesii 🙂

ovialex23  •  29 decembrie 2014, 16:02

„Deocamdată, a fost nevoie să pălească puterea de la Cotroceni ca să fie anchetați oamenii care au avut legătură cu Palatul. Retrocedările, Gala Bute sau Microsoft sînt dosare deschise și mai vedem.”

Tolontan, ca de obicei, nu uiti sa dai cu bita-n balta. Interesant ca nu pomenesti o vorbulita de cele 40.000 de ha de padure „dijmuite” de familia Hrebenciuc sau de tunul de cele peste 60.000.000 euro praduite de mentorul vostru (Voiculescu)!

In rest, toate cele bune.

dodo  •  29 decembrie 2014, 17:01

Tolontane, stiai ca: 1.Kovesi nu a instrumentat niciodata niciun rechizitoriu ? 2. A fost colega de facultate cu Emil Boc (1991 – 1995 Cluj Babes-B)?

asdfsd  •  29 decembrie 2014, 17:21

Tolontan (ca sa nu spun cu ce rimeaza), se inchina statului reprezentat de vajnicul Ponta, tatuca Iliescu, combinatorul Hrebenciuc, banilor de la patron, sau chiar patronului „luminat”, etc, etc. dar i se pare o aberatie ca mai sunt unii care cred in Dumnezeu.
Cred ca ar fi timpul ca si presa sa se innoiasca, sa nu mai promoveze figurile mereu triste ale celor scoliti intr-o mentalitate bolsevica, educati la scoala de matrapazlacuri a mogulilor de presa, impinsi in fata nu de cultura, inspiratie, idealuri nobile, ci de un vid al memoriei, al caracterului si al identitatii culturale a acestui popor. Facuti jurnalisti peste noapte …
Saracul Petre Tutea, iata pentru cine a suferit in puscarie. Iata cum o intreaga generatie de eroi si martiri ai neamului este batjocorita cu cea mai mare nerusinare de insi care se autointituleaza „jurnalisti” si care de 25 de ani sunt complici si tuteri a celor mai periculosi dintre infractori, a celor care au monopol asupra presei din Romania.

Marcel Anton  •  29 decembrie 2014, 17:37

O demonstratie perfecta , a la Tolo , cu doua concluzii aferente :
1.” Kovesi reprezintă statul, nu e cazul să reprezinte și voia lui Dumnezeu.”
2 . „Iar Iohannis, ca președinte, nu un tandem cu DNA poate face, ci cu justiția ” .

Si adaug , fotografia articolului este deliranta si chiar infricosatoare parca pregatind un fundamentalism justitiar .

Axinte  •  29 decembrie 2014, 18:08

Poate se uita Kovesi si peste HG prin care Ponta atribuie 50 mil pt stadionul din Craiova si toata tesatura de interese ce invaluie acest obiectiv !!! Adica au desfiintat Stiinta ca sa faca o clona pesedista pe care sa o alimenteze pe bani de la buget.

Cătălin Tolontan  •  29 decembrie 2014, 18:39

28,asdfsd: pe cit de putin ati citit din ceea ce a scris gazeta in toti acesti ani, pe atit de categoric sinteti.

Sint 20 de ani de investigatii, nimic nu e facut peste noapte.

Stiti cind a recuperat Fiscul 400.000 de dolari de la Gica Popescu? Imediat cind am publicat articolul.

Stiti cum a pus sechestru Fiscul pe 600.000 de euro despre care DNA spune ca au fost furati din MTS? La fel.

Asa ca nu avem nici un complex, dar nici unul. Investigatiile noastre au urmarit banul public, nu partide sau persoane.

Sinteti liber sa credeti orice, dar nu inseamna ca aveti dreptate cita vreme nu tineti cont de fapte, ci de propriile teorii.

La un moment dat desigur ca veti scapa de noi. Dar nu azi.

stan  •  29 decembrie 2014, 19:23

Dpomnule cetatean al Romaniei ”tolo”. Imi dau seama ca sunteti un VANDUT si un VANZATOR de tara si neam (ca multi altii de altfel, indiferent daca in 99% din articole Dvs. ati cautat dreptatea). Logica Dvs. de copil cu reale deficiente ma face sa ma cutremur. Pai mai tovarase , oare la curtile ROMANILOR ADEVARATI din Istoria Neamului nostru ROMANESC, Neagoe Basarab, Stefan cel Mare, Constantin Brancoveanu si multi , multi altii , unde fi sigur tovarase ca se judecau si negustori, oameni de alta religie/etnie cu SIGURANTA ERAU SFINTELE ICOANELE de care tu te dezici acum. Imi fac mea culpa ca te-am considerat cel mai bun jurnalist roman din toate timpurile: nu esti decat un mic rozator rosu. Si iti reamintesc ca INCA, 98% DIN CETATENII ROMANI SUNT ORTODOCSI, si mi se pare normal ca majoritatea sa decida. Dar nu, tu si altii ca tine incercati acum sa rasturnati adevaratele valori ale neamului Romanesc, sa fim toleranti, sa ii iubim pe toti … tradatori de NEAM si TARA.

stan  •  29 decembrie 2014, 19:33

Marcel Anton Says:
December 29th, 2014 at 5:37 pm
O demonstratie perfecta , a la Tolo , cu doua concluzii aferente :
1.” Kovesi reprezintă statul, nu e cazul să reprezinte și voia lui Dumnezeu.”

FRATE DELIRATI AICI MAI RAU CA IN CASELE DE TRATAMENT.
DUMNEZEU ESTE DREPTATE, ESTE ADEVARUL, ESTE LUMINA, PENTRU CA;
”LUMINA LUMINEAZA IN INTUNERIC
SI INTUNERICUL NU A CUPRINS-O ”. CONCLUZIA TA, FARA SA VREI, ESTE CA ROMANIA DEVINE UN STAT SATANIC CU MULTI SLUJITORI. SA MA IERTATI DACA V-AM JIGNIT.

teo  •  29 decembrie 2014, 20:38

Continuati,faceti o treaba o treaba foarte buna.Minerii din valea jiului sunt alaturi de voi.Cel mai bine ar trebui sa li se ia banii,toti nu 2 milioane de euro.

Tanar cetatean  •  29 decembrie 2014, 20:40

Remarc ca al doilea coment e prea tare si spune multe…Sarbatori fericite all Puteri noi pentru anul ce vine !! Nobody is perfect…!

uzu  •  29 decembrie 2014, 20:53

serios ? Catalin Tolontan vs Codruta Kovesi ?
hmm 🙂
un fel de cainii latra carvana trece.
pana una alta Kovesi (indirect) l-a bagat la zdup pe seful tau varanu’. asa ca poti fi usor suspectat de subiectivism.

Tanar cetatean  •  29 decembrie 2014, 20:58

Interesant articolul…si imi amintesc vag drumul greu ce a fost in timp cu acest dosar…articolele de inceput..banuieli…presiuni..acuzari..presiuni asupra procurorilor ….plangeri impotriva ziaristilor..Pacat ca pentru ziaristii..procurrii care au lucrat la caz nu exista prea multe satisfactii..materiale in principal.. ! A fi un bun ziarist..de investigatii…procuror..politist..etc e cumplit de greu si presupune pe langa inteligenta si munca….a fi corect si impartial..chiar dak uneori constiinta iti spune altceva ! Cu multi care vbeam constiinta le spunea ca Becali si Popescu sunt mielusei..nu lupi :)Insa degeaba se agita toata opinia publica dak sistemul inca merge prost..Unde e volum mare de munca putini oameni..si invers la stat degeaba Si asa e peste tot..justitie…finante..all efectiv Am fost intr.o zi la o Trezorerie erau 2 angajate la incasat banii si randuri de 20 metri..iar sus la etaje se plimbau hartii ! Pacat k ar putea merge mult mai bine ! But nobody is perfect…Puteri noi pentru un an mai bun ca ultimul va urez voua Gazetei Si noua tuturor !

Tanar cetatean  •  29 decembrie 2014, 21:02

In schimb avem 600 si de parlamentari intr.o tara asa saraca plus cabinetele lor..consiliere, tot tacamul Nu ne mai trebuie justitie..presa Sarbatori fericite si lor ! Desteapta-te romane La multi ani all

varano  •  29 decembrie 2014, 21:20

Verticalitatea, ca si element esential al unui caracter corect, ar trebui ghideze un formator de opinie, asa cum sunteti d-voastra, d-le Tolontan!Daca as spune ca mi-e rusine de rusinea aferenta crezului in care a fost redactat acest articol, nu as fi indeajuns de sincer, si o spun asumandu-mi total afirmatia!O persoana care isi raporteaza faptele credintei sale stramosesti si deontologiei in care a fost educata de catre al ei tata, este o persoana complexa, o persoana completa, o persoana care tinde spre verticalitatea de care vorbeam mai sus!Substratul afirmatiilor ca si element esential al articolului, este unul subiectivo-idiot, astfel incat, as sfatui oamenii educati si inteligenti sa raspunda intr-un mod echivalent afirmatiilor d-voastra ieftine de genul „Show Pacatos”!

maigret  •  29 decembrie 2014, 21:52

In primul rand,LA MULTI ANI!,Domnule Tolontan,sanatate si numai impliniri,Dvs. si familiei Dvs.
Nu cred in Kovesi,iar poza langa icoane mi se pare de un fariseism sinistru.

Dar,ii mai dau,crestineste,inca o sansa:vreau justitie si pentru baroneii din afara PSD!

Vreau JUDECAREA CORECTA A DOSARULUI FLOTA,vreau JUDECAREA CORECTA A LUI MIRCEA BASESCU,vreau JUDECAREA CORECTA A DOSARULUI GALA BUTE,vreau la pripon si hoti ca Berceanu,Videanu,Anastase,etc.

Nu ma dau in vant dupa PSD,dar prea a intrat in capul poporului astuia de saraci intr-o tara bogata ca numai pesedeii sunt furaciosii!HOWGH!

Octavian Stancioiu  •  29 decembrie 2014, 22:48

Articol absolut abject. Eu, ortodox practicant, cum ortodoxa este majoritatea populatiei României (o spun statisticile si recensamintele), ma simt profund discriminat (pentru a ma exprima in cheie postmodernă) de continutul randurilor de mai sus. Acum, la cateva zile dupa ce am sarbatorit Nasterea Domnului.

Sarbatori Fericite!

radu-ilarion munteanu  •  29 decembrie 2014, 22:57

intai de toate sarbatori fericite cu intarziere si un an 2015 si mai eficient.
apoi, daca e un fapt (laudabil) ca in justitie s-au petrecut lucruri dupa ce anvhetele dv au fost publicate, e in masura egala un fapt ca fratele expresedintelui n-a fost arestat decat dupa ce un post tv a publicat informatii despre inregistrarile cu acesta facute de fiul unui cunoscut interlop. doua fapte paralele si pozitive.
cat despre dna procuror sef al dna se lasa fotografiata in fata icoanelor, singurul fapt cu care mesajul imaginii se conjuga e teza de doctorat a dsale plagiata si cu discretia quasitotala cu care mass media comenteaza cazul.
sunt curios daca veti aproba comentariul si mai ales daca imi veti raspude. cu respect.
rim

costi  •  29 decembrie 2014, 23:25

In tot exista un Dumnezeu, oricare ar fi el. Fara el nimeni nu ar mai face nimic. Teama ar fi prea mare. Asa ca ar fi nimerit sa nu o mai acuzati pe LCK. Chiar asa, propun un nou simbol al luptei cu FIARA, LCK SI DNA. Ati avea ceva împotriva sau vreo alta propunere in momentul asta in care increderea DNA depasit-o pe cea a BOR!?

Puscas Marin  •  30 decembrie 2014, 8:18

Kovesi isi poate tine icoanele pe pereti, dar sa apara in NYT sau pe NPR in poze cu icoane strarneste confuzie. Americanii cred ca e angajata la vreo biserica.

Statul si biserica s-au despartit demult, fiecare isi are rostul ei in societate, sa declare ca pe baza credintei (care e ceva ce tine de intimitate) faci justitie (in spatial public), e mai degraba un semn de obscurantism.

Deocamdata nu am vazut nici un peste mare de la PDL sau din anturajul lui Basescu, sau pe Basescu insusi luat la intrebari de DNA sau trimis in justitie.

Sa speram ca asta se va intampla foarte curand si intr-adevar, justitia functioneaza IN MOD EGAL PENTRU TOTI, asa cum explica dl. Tolontan.

Foarte bun articolul!

laurentiu  •  30 decembrie 2014, 11:08

Octavian Stancioiu: „practicant” in sensul practicii preotilor ortodoxi din campania electorala, cand intre 2 trimiteri la numele Lui Dumnezeu, faceau o trimitere si spre ponta?

laurentiu  •  30 decembrie 2014, 11:11

poza e total neinspirata. inclin sa cred ca dep de PR nu exista in organigrama DNAului 🙂
sau continuand gluma, poate s-a dorit transmiterea mesajului „atentie ce faceti, pentru ca inaitne sa va „bata” Dumnezeu, va „bat” eu” 🙂

S-avem un 2015 plin de reusite!!!

Fanioane și icoane la DNA | România curată  •  30 decembrie 2014, 11:30

[…] citește textul integral pe Tolo.ro […]

17 Nentori Tirana  •  30 decembrie 2014, 14:01

Draga Totti, te-ai salvat cu o poza. Ce femeie frumoasa !

Ai grije sa aluneci cu bine in noul an !
La multi ani tie si acestei femei minunate !
PS te invidiez. Pe tine te-ar primi la un interviu.

pac-poc  •  30 decembrie 2014, 14:43

Free jiji, free jica, free meme, free !
preafericitul daniel sa fie rege!

fanulumocanu  •  30 decembrie 2014, 14:54

Tolo, dar nu te-ai gandit ca poate ce afiseaza, afiseaza pentru ea? Ca are nevoie de o sustinere morala consistenta, pe care din religia ei si-o extrage, ca are nevoie de un spate puternic, exact ca-n poza? Pot doar sa incerc sa-mi imaginez presiunea enorma la care e supusa femeia asta, si sunt absolut convins ca e greu sa gasesti un alt punct fix fiind in situatia ei.Vorbesc prostii,pentru toti e greu sa gasim un punct fix. Doar ca majoritatea beneficiem de luxul de a ne putea lasa dusi de vant,si doar cand ametim prea mult cautam reperul fix.

Comentează