Critica tîrnăcopului

Favorita a pierdut. Favorita noastră, desigur. Noi, românii, am delegat-o pe Simona Halep cu prima șansă la Australian Open. Și ea a fost evaporată de Makarova în puțin peste o oră de joc. 68 de minute mai exact

marți, 27 ianuarie 2015, 9:33

UPDATE: Colegii mei au adunat, pentru Gazeta de miercuri, opinii despre înfrîngerea Simonei Halep, de la personalități și temperamente diferite. Publicistul și avocatul Sever Voinescu și-a amintit de o declarație antologică a lui Michael Jordan:

”După înfrîngerea Simonei Halep mi-am amintit un citat din Michael Jordan, reprodus intr-o biografie a sa aparuta in 1998, anul in care s-a retras a doua oara din baschet si de la Bulls dupa ce isi facuse, sa zic asa, numarul istoric: ”Am ratat peste 9000 de aruncări în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de meciuri. De 26 de ori, colegii mi-au dat încrederea de a arunca mingea spre coș în ultima secundă pentru a cîștiga meciul și am ratat. Am eșuat de atîtea ori în viața mea. Și de aceea am reușit!”. Cind privim intrecerile sportive in larga perspectiva descoperim ca unul cistiga si toti ceilalti pierd, deci e mai multa infringere decit victorie. M-am gindit la Halep și mi-am amintit ca pina si  cei mai mari invingatori din sport raporteaza, de fapt, cu mult mai multe infringeri decit victorii in propriul lor palmares!”

Favorita a pierdut. Favorita noastră, desigur. Noi, românii, am delegat-o pe Simona Halep cu prima șansă la Australian Open. Și ea a fost evaporată de Makarova în puțin peste o oră de joc. 68 de minute mai exact.

6-4, 6-0 în 68 de minute! Simona a reușit să strîngă doar una dintre cele 9 șanse de break pe care le-a avut, în timp ce rusoaica a fructificat 5 din 6. Serviciul a trădat-o pe Halep. Așa cum se întîmplă în sport, care e un joc perfect cu sumă nulă, de la cei 12 centimetri în plus pe care îi are, Makarova a prăvălit în careul româncei una dintre cele mai bune zile ale serviciului ei. Unuia îi intră tot, celuilalt, nimic.

Luați de valul optimismului, am uitat cîteva fapte. Știți cîte campioane care au fost și lideri mondiali au poposit pe tabloul feminin? Șapte, iar Simona încă nu se numără printre ele: Serena și Venus Williams, Șarapova, Wozniacki, Jankovici, Azarenka și Ivanovici.

După părerea noastră era relativ ușor ca Halep să învingă aici, iar dezamăgirea e proporțională. Dar ultima oară cînd Șarapova a învins-o pe Serena a fost în 2004. Acum 11 ani!

Rusoaica a cîștigat aici în 2008, dar nu trecînd de americancă.

Și vorbim despre ”fenomenul Șarapova” care așteaptă de 10 ani să-și ia revanșa în fața lui Williams, într-una dintre cele mai spectaculoase rivalități feminine din toate sporturile imaginate de oameni. Asta ca să avem proporția fenomenului la care asistăm.

Și încă ceva. De-a lungul timpului, după cum observa un ziar din Noua Zeelandă, doar 7 campioni de la juniori ai Australian Open au ajuns pe tabloul principal al seniorilor! Imaginați-vă cît talent se pierde, ce zbatere reprezintă sportul și ce miracol, pînă la urmă, e să o avem pe Halep atît de sus.

Nu e nici o scuză și nici o celebrare a eșecului, dar e adevărul: singurul din istoria tenisului care a cîștigat titlul masculin în Australia și la juniori (1983) și la seniori (1985 și 1987) este Stefan Edberg. Unul singur a reușit dintre zecile de mii care au jucat de-a lungul anilor!

Reproșuri pentru Halep? Să avem puțintică răbdare. Pe 7-8 februarie o vom avea probabil aici, la noi acasă. Se joacă România – Spania, în Fed Cup, pe patinoarul din Galați.

Capacitatea arenei este de aproximativ 4.000 de locuri, toaletele vai de mama lor, vecinătățile, horror.

Patinoarul are 45 de ani vechime, a fost gîndit pe vremea lui Gheorghiu Dej și inaugurat pe vremea lui Ceaușescu. Statistica seacă asta spune: cele mai multe stadioane și săli din România au fost planificate de Dej, ce rușine pentru un neam atît de exigent cînd e vorba de campionii săi!

Marele eveniment al întoarcerii Simonei Halep acasă a început acum cîteva zile, cu tîrnăcopul. S-a spart gheața de pe patinoar, care săracu el n-are nici o vină, este unul istoric  pentru sportul nostru.

Cînd e vorba de așteptări sîntem la nivel de rachete din titan, iar în materie de ceea ce știm să facem am rămas la tîrnăcop.

Comentarii (85)Adaugă comentariu

kiko  •  27 ianuarie 2015, 9:54

nu mi a placut articolul…ma deprima de la inceput pana la sfarsit..

Luci  •  27 ianuarie 2015, 9:54

Ma bucur ca o avem pe Simona, nu ma intereseaza articolele voastre de tipul „Vezi pe ce loc ar puta ajunge Simona”. Vreau doar sa ma bucur ca o vad jucand din placere, ca arunca un rever in lung de linie, dintr-o pozitie imposibila, ce poate fi faza zile la AO. Clasament in topul mondial? Ii doresc sa ajunga macar 1 saptamana pe locul 1 si sa castige macar Roland Garrosul favorit, in rest sa fie sanatoasa si sa se bucure de ce i se intampla. Vom fi destui sigur in jurul ei cu placere si mandrie, ca si acum, chiar daca nu i se va intampla.

Cip  •  27 ianuarie 2015, 9:57

Asa este D-le Tolontan. Dar parca Simona trebuia sa o bata pe rusoaica asta „mica”, cu atat mai mult, cu cat, cu cealalta („mare”) are un complex. Am stabilit asta.
Altfel, ne creaza impresia ca le zdrobeste pe cele sub „20-30”, dar cand da de o nuca mai tare capoteaza. Si, in general, la turneele importante.
Dar suntem romani si pe de o parte ne dorim prea mult si prea repede, pe de alta parte ne multumim cu „bine e si asa”.
P.S. Intr-o mica legatura cu ultima fraza. Cred ca pentru amandoi a cazut un mit. Cel cu impartialitatea si intransigenta DNA. Nu-i asa?
Dar nu tarnacopul criticam noi acuma, chiar daca nu ar fi prea rau sa se intre cu el odata!

dragos  •  27 ianuarie 2015, 9:58

Statisticile sunt gresite, Halep a facut 1/9 break-uri, Makarova 5/6. http://2015.ausopen.com/en_AU/scores/stats/day14/2503ms.html

geo  •  27 ianuarie 2015, 9:58

Domnu Tolo, sa mai asteptam, aveti dreptate.
Asta dupa ce atita lume a zis ca machidoanca noastra nu a jucat stralucit in primele meciuri la AO, ca a avut un noroc chior ca a intilnit adversare mult mai slab cotate care au jucat prost ori foarte prost. I s-a mai reprosat ca are serviciul slab, ca nu vine prea des la fileu ca…atitea. Si nu a facut mai nimic pentru a isi imbunatati punctele slabe pe care stafful oricarui adversar il citeste cu usurinta.
Sa mai asteptam…

mike  •  27 ianuarie 2015, 9:59

dupa cum declara fostul antrenor plus ad marcu la halep a intervenit ca in alte cazuri AUTOMULTUMIREA

ROMICA_BUNICA  •  27 ianuarie 2015, 9:59

Catalin, mergi prea departe.
Infrangerea Simonei n-are legatura cu acumularile (sau lipsa lor) din copilarie.
Pur si simplu, Simona este infranta cu regularitate de jucatoare mai bine inzestrate fizic … de Dumnezeu. Nu cred ca Stalin are vreo bila alba in plus fata de Dej.

misu  •  27 ianuarie 2015, 10:03

Catalin, daca tot patinoarul e vai de mama lui, de pe vremea lui Dej, de ce nu se joaca Fed Cup la Cluj in sala Polivalenta nou inaugurata?
Ai cu siguranta puterea si influenta sa pui macar o intrebare.

Bibicul  •  27 ianuarie 2015, 10:09

Excelent articol, excelenta analiza a sportului romanesc.
Pe de alta parte, sa stam stramb si sa judecam drept. Odata cu Simona a fost eliminat si Nadal. Si in ce stil!. Si orice ar zice unii, Nadal are un palmares urias comparativ cu Simona. Nadal, locul 3 mondial(!!!), eliminat de Berdych, locul 7 mondial(nu 11 dar pe aproape).Ce parere aveti? Au norocul si forma de moment partea lor de vina sau nu?

bettina  •  27 ianuarie 2015, 10:15

Sigur ca ne pare rau ca Simona a pierdut!Un sportiv poate sa aibe zile proaste din diferite motive.Nu poti insa sa nu observi ca Simona pleaca la lupta de fiecare data cu un handicap(cel al inaltimii).Poti sa suplinesti lucrul acesta prin viteza si mobilitate dar asta te uzeaza! Cit despre arenele noastre ce sa mai vorbim!Guvernantii nostrii nu au reusit nici macar in Bucuresti sa faca ceva! In schimb adora sa faca poze cu sportivii care sunt pe val!

comabi  •  27 ianuarie 2015, 10:17

Frumos comentariu. Imi place si mai mult cu cat imi regasesc propriile idei in continutul sau. Ne-ar placea sa castige mereu, insa departe de a fi trist de infrangere. In urma cu ceva timp tanjeam dupa nopti pierdute pe durata a mai multor saptamani (gen SUA ’94) tinand pumnii unor romani. Intre timp, de cand cu Simona si nu numai,nu mi se mai pare ciudat sa ma trezesc in toiul noptii pentru un meci de tenis. Mda, sunt destul de obosit a doua zi, la birou, dar merita. Nu inteleg ce asteptari avem de la altii, pe cand noi nu reusim sa ne depasim (foarte multi dintre noi) conditia, in primul rand din cauza autolimitarii. Suma tuturor frustrarilor lor refuleaza in critici desantate si mistouri ieftine la adresa unor persoane doar pentru ca au pierdut un meci. Adica apanajul unui popor needucat. Eufemistic vorbind. Anyway, personal astept inca multe alte zile in care sa urmaresc tenis de inalta calitate. Inclusiv o victorie impotriva Spaniei. Sper sa invatam sa reusim sa fim mai educati si un pic mai discreti, daca nu sa si apreciem chiar si asemenea infrangeri.

vlad  •  27 ianuarie 2015, 10:20

Un articol chiar nepotrivit in momentul asta. Nu au sarit oamenii in capul lui Halep acum ca sa te apuci sa-i gasesti justificari din astea. Nu a jucat cu Sharapova sau Williams, ci cu o Makarova pe care o mai batuse. Nu consider ca e o surpriza uriasa ca a pierdut, aveam emotii serioase inca dinainte sa inceapa meciul. Problema este alta: atitudinea per total si defetismul din setul 2… pentru astea nu exista scuze si ar trebui sa fie un mare semn de intrebare pentru Halep si stafful ei. Ea intotdeauna trece rapid peste infrangeri, se gandeste la urmatorul turneu, asa reiese din toate declaratiile date…. dar uneori asta e rau.

Fata de 2013 si-a pierdut mult din combativitatea care a facut-o atunci celebra. De exemplu in 2013 era jucatoarea cu cel mai mare procentaj de mingi de break castigate: killer instinct disparut.

Mihai  •  27 ianuarie 2015, 10:21

7. Si Venus Williams.

Claudia  •  27 ianuarie 2015, 10:22

Toti ne intristam si este normal. Nu avem multi romani cunoscuti in lume, sau avem prea putini cu care sa ne mandrim si care prin ceea ce fac ei pun Romania pe harta, iar aceasta poate fi localizata mai usor de cei care habar nu au unde este tara noastra. Unii poate nici nu au auzit de Romania…
Nu inteleg de ce este criticata de unii…?! Cine sunt ei, cu ce drept? Atata timp cat statul nu a investit nimic in munca ei, nu avem niciun drept sa o criticam/judecam. Din pacate din banii nostri platiti catre stat nu au ajuns in munca si pasiunea Simonei Halep. Au ajuns in alte parti si suntem unde suntem! Poate daca ar fi ajuns si la ea macar cate 1 leu/an am avea o oarecare justificare a reactiilor negative de dupa cate un esec si nici atunci. Pana una alta este in top 5 mondial, ne aduce bucurii GRATIS!

k  •  27 ianuarie 2015, 10:22

Bravo CT!
Succes Simona!

fanulumocanu  •  27 ianuarie 2015, 10:27

Excelent, domne. Am remarcat si eu neobrazarea cu care Halep este criticata de suporteri de tenis fabricati chiar de ea. Facem treaba asta de cate ori avem ocazia, eram foarte exigenti si de neclintit cand judecam nationala de fotbal clasata pe locul 3 in lume, sau judecam foarte exact pe Belu si Bitang pentru nu stiu ce derapaje. Cand esti prostovan si rau esti obligatoriu si foarte exigent cu cei din jur.

jean  •  27 ianuarie 2015, 10:27

cred ca ai uitat-o pe Venus Williams printre numerele 1

pify  •  27 ianuarie 2015, 10:27

Ma intreb…de ce nu s-a jucat la Cluj in noua sala polivalenta multifunctionala si s-a ales Galatiul, intr-un patinoar de pe vremea lui Dej. E derpt Dej e aproape de Cluj, dat totusi vin niste oaspeti si noi ii primim intr-o sala „rece”.

Manevre!

Adi  •  27 ianuarie 2015, 10:36

BRAVO SIMONA! Pentru 9 victorii consecutive si o singura infrangere in 2015 din primele 2 turnee jucate, mentinerea pe locul 3 mondial, un nou sfert de finala la un Grand Slam, si e deja in carti pentru calificarea la WTA Finals 2015!

bigbear  •  27 ianuarie 2015, 10:37

Ne placem sa visam frumos si sa omitem realitate. Realitate este ca la nivel sportiv suntem si vom ramane mediocri, nu avem baze sportive, nu avem un plan, nu avem competitii puternice, nu suntem nimic in lume. Desigur, presa trebuie sa traiasca si ea si atunci in fiecare zi avem articole despre nationala de fotbal, despre Steaua, despre Bute sau Halep. Este nedrept sa ii urcam fals pe niste locuri unde ei nu sunt ca apoi sa ii coboram ipocrit. Noi nu am facut nimic pentru ei, ei nu ne datoreaza nimic, tot ce au facut au realizat prin forte proprii.
Noi nu putem sa facem performanta in sport pentru ca nu avem o baza, nu avem cluburi, nu avem pregatirea necesara. Ce vedem sunt doar exceptii care fara acea pregatire ajung la un anumit nivel insa nu pot sa ajunga pe primele locuri sau sa ramana acolo prea mult.
Insa este trist ca un om ca Tolontan, inteligent si bine pregatit profesional, incurajeaza mizeria din presa sportiva prin titluri bombastice, articole fara nici o baza si permiterea de comentarii delirante.
Este exact ce critica in articolul asta „daca noi nu facem, atunci cine?”.

Cătălin Tolontan  •  27 ianuarie 2015, 10:37

4, Dragos, 13, Mihai și 17 Jean,
Vă mulțumesc. Am modificat.

magus1349  •  27 ianuarie 2015, 10:48

„Cînd e vorba de așteptări sîntem la nivel de rachete din titan, iar în materie de ceea ce știm să facem am rămas la tîrnăcop.”
Asta ar trebui sa o repetam toti cand ne trezim dimineata.
Mestere, jos palaria!

stefanita  •  27 ianuarie 2015, 10:52

Dureros de adevarat articolul! Simona este un sportiv grozav, cel mai cunoscut sportiv roman pe plan international si de fapt toate fetele noatre din top 100 WTA sunt un paradox al situatiei din sportul Ro.
Simona a inceput bine anul, este evident ca are unde sa creasca in continuare, cred ca din pacate mentalul (emotivitatea) o incurca iar la capitolul acesta este dificil de lucrat… Stiu cum este sa intri intr-un meci oficial (chiar daca in alt sport) cu bratele grele, parca amortite…

Zed  •  27 ianuarie 2015, 10:56

Bătută pentru că atâta a putut azi și, undeva în background, de propriul caracter și mod de a privi lucrurile. Atât și nimic mai mult; restul e can-can gazetăresc.

lenan  •  27 ianuarie 2015, 10:56

Nu exista scuze pentru aceasta infringere. Makarova a jucat bine, insa in multe momente putin mai multe concentrare si ambitie ar fi intors partida irevocabil.
Simona, de cind a inceput sa apara ca un nume in tenis, are exact aceeasi problema: mentalul! Si vad ca nimeni din jurul ei nu o sfatuieste corect si nu reuseste sa ia masuri.
Nu se poate sa dezarmezi asa usor. Am regretat ca m-am uitat la meci, pentru ca dezarmarea ei poate fi luata si ca o lipsa de respect. Pentru cei care o sustin, asa, sufleteste. Sa nu discutam despre bani, ca devine interminabil, la fel cum a teminatia cuvintului se portiveste celor care ar trebui sa sustina sportul romanesc in general.

alb_rosu_in_VN  •  27 ianuarie 2015, 11:05

Simona nu are de ce sa fie suparata. Si nici noi. A ajuns foarte sus in turneu, iar astazi, pur si simplu, Makarova a fost mai buna.
Nu toti sportivii ajung sa fie numarul 1. Poate ca ea si-a atins deja nivelul maxim. In prima suta mondiala (si chiar mai jos) sunt sportive exceptionale, care joaca foarte bine, care lovesc foarte tare. Sa ne amintim cat de aproape a fost Panova (locul 150) sa o bata pe Sarapova in turul 2 la Australian Open.
Sigur, Halep era favorita contra rusoaicei, dar intotdeauna e greu de jucat contra unei stangace. Makarova a servit foarte bine (n-a facut nici o dubla greseala), in timp de Simona a facut vreo 10. In primul set aici s-a facut diferenta. In setul doi, Simona a cazut psihic, vazand ca orice ar incerca sa faca, nu-i reuseste (in afara de vreo 4-5 scurte).
Cred ca Simona a fost si putin crispata, gandindu-se ca si anul trecut a fost eliminata tot in aceeasi faza a competitiei.
Scorul final e mai dur decat realitatea din teren, dar victoria rusoaicei nu poate fi pusa la indoiala.
Cred ca daca va fi vreodata sa castige un Grand Slam, Simona nu va putea sa spere decat la Roland Garros, unde jocul mai lent ii ofera mai multe variante.

hc  •  27 ianuarie 2015, 11:20

catalin tolontan are dreptate…spargem ghata cu tarnacopul dar suntem duri cu analiza…a pierdut un meci…a pierdut si federer și nadal și ivanovici și radwanska și kerber și alții…a prins o zi slabă…se întămplă…e dezamăgitor pentru ea și pentru noi…dar trebuie să ne gădim la viitor…vine la galați,se va duce la alte turnee…BRAVO SIMONA!

Felix Moga  •  27 ianuarie 2015, 11:22

Ce ușor este pentru profani să critice! Ha! Simona a jucat și, de data asta nu a câștigat. Se poate întâmpla oricui. Rolul nostru nu este acela de a fi firoscoși. Cei care afirmă că pot mai mult decât poate ea să facă un pas în față. Fata asta merită aplauze, nu critici din partea ipocriților. Bravo, Simona pentru rezultatele de până acum. Data viitoare va fi rândul tău!

ionut  •  27 ianuarie 2015, 11:29

Nu mai e nimic de asteptat. Simona are nevoie de psiholog. E doua sau a treia oara cand face asta. Da impresia ca vrea sa piarda cat mai repede, ca un copil care se supara, isi ia jucariile si pleaca. Nu prea am vazut jucatori sa faca asta.Inteleg ca e presiune, ca lumea are asteptari de la ea dar e inadmisibil sa dai toate mingile afara sau in fileu doar pentru ca adversara joaca putin mai bine decat tine.Nu e nicio rusine sa si angajeze un psiholog, majoritatea campionilor au unul.Am crezut ca e diferita fata de celelalte jucatoare romance dar in ultimul timp imi da senzatia ca are cam aceleasi hibe.

Sorin  •  27 ianuarie 2015, 11:32

Bun articolul si la obiect, in contextul actual, nu neaparat in legatura cu acest fenomen, Halep. Daca statul ar investi in sali si terenuri de tenis unde se pot juca toti copii care doresc sa imbratiseze acest sport (sau oricare alt sport), atunci am putea spune ca e justificat sa avem asteptari la nivel de racheta de titan. Eu personal cunosc un singur teren de tenis, cu acces gratuit. Este construit in Bucuresti, acum cativa ani de catre primarie, neacoperit, in cadrul parcului Tineretului, unde este in permanenta „coada”.

Domnule Tolontan, am o remarca si sunt sigur ca toti cititorii sunt deranjati de acest aspect: este penibil cand citim pe gsp.ro articole de genul celui care expune pe ce loc ar ajunge Halep daca o serie de rezultate, mai mult sau mai putin halucinante s-ar produce. Sau ca adversara ei a fost suprinsa, intrati sa vedeti de ce!, sau ca primeste nu stiu ce sfaturi, etc, etc 🙂
Citind orice ziar online, eventual nu de sport si eventual nu romanesc, gasim cronici mai pertinente si pline de informatii interesante despre meciuri, pe care le citim cu placere.
Problema este ca sunt zilnic zeci de astfel de articole de o calitate extrem de scazuta in gazeta si nu ma refer doar la tenis.
Inteleg ca articolele premium sunt destinate celor cu abonament, dar totusi si site-ul care este gratis (cu reclamele de rigoare) au nevoie de continut de o calitate mai ridicata din motive evidente…
Va multumesc.

corvineus  •  27 ianuarie 2015, 11:38

perfecta dreptate ai! bravo, simona!

sergent  •  27 ianuarie 2015, 11:40

se pare ca atata poate… cred ca noi ii cerem prea mult.. cred ca pentru a ajunge nr.1 , NU are calitatile necesare, nici fizic, nici psihic si nici o vointa necesara pentru a trece peste momentele dificile dintr-o partida…cedeaza prea usor…dar spune mereu ca se se simte bine si ca e multumita de jocul ei…oare staful ei ce zice de faptul ca aproape niciodata, cand joaca cu o jucatoare mai „bunicica”, NU stie sa schimbe ceva tactic in joc, pentru a intoarce in favoarea sa, stuatia dificila in care se afla…e mai usor sa CDEZI…halal staf tehnic!!!…si-a dorit (eu nu cred ca EA) antrenor roman !!( oare ce performante a avut Ionita, astfel incat colaborarea lor sa duca la progres

Flory UK  •  27 ianuarie 2015, 11:44

Simona a avut o zi rea . Punct . Stim ca are talent ,are plusuri si minusuri ca orice alt jucator . Si mai are ceva :sinceritate ,modestie ,rare la jucatorii de top . Interviul dat dupa meciul pierdut a demonstrat acest lucru . Sa vorbim despre tarnacoape ,conditii proaste pt FED Cup ? Sa fim seriosi si sa multumim acestor tinere talentate ca vin sa joace pt Romania ,desi Ministerul Sportului sau cum s-o numi acum , nu a facut si nu face nimic pt ele . Media ? La fel ?Fotbalul romanesc ,care este zero barat in acest moment umplu primele pagini , In loc sa adati pe prima pagina sportivi de top ,care aduc medalii si rezultate fantastice pt sportul romanesc ,voi aratati si scrieti stiri despre niste fotbalisti mediocrii ,scandaluri si sefi de club bagati in puscarii . Sa fim seriosi ,D-le Tolontan. Simona Halep ar trebui ,Irina Begu, Tecau, Mergea, Dulgheru ,Niculescu ? Eroi , La fel ca si fetele la gimnastica, Spada, sportivii de la caiac-canoe,handbal, baschet ,mai nou ,astia sunt de prima pagina si cu astia ar trebui sa inceapa Stirile sportive ,nu cu imberbii din fotbalul romanesc. Putin respect din partea presei si Profesionalism . Luati exemplu de la britanici ,de la presa , Media din Regat si veti intelege ce vreau sa spun.

Critica tîrnăcopului | România curată  •  27 ianuarie 2015, 11:56

[…] Citește editorialul integral pe tolo.ro […]

Io  •  27 ianuarie 2015, 12:04

superb comentariu!

pai asteptarile nu costa, realizarile impun sacrificii!

cum spune socriu-miu, multi dau din gura, dar nu-s in stare sa faca o cotioaba pentru caine!

Respect Simona Halep!

Lary  •  27 ianuarie 2015, 12:29

Salut tuturor.
Domnule Tolontan ce facem gasim scuze?Facem comparatii intre simona Halep si Venus si Serena,Sharapova si alte jucatoare care au castigat deja Grand Slam-uri??Este treaba lor daca sunt eliminate din tururile inferioare insa tocmai acolo,in locurile vacante trebuie sa intre Simona,daca vrea sa devina cu adevarat o jucatoare mare.Nu putem gandi ceva de genul „lasa frate ca si Nadal a fost eliminat sau Federer cand esti Marius Copil sau lasa frate ca si Serena a fost eliminata cand esti Simona Halep”.Pai aceia sunt jucatori imensi care au facut si fac istorie chiar daca ies de la un turneu pentru ca deja au 2-3 titluri acolo si vor sa bifeze un titlu in alta parte.Ce facem acum jucam la alibi?E lasa ca mai ciupesc un pic de ici un pic de colo(puncte si ceva banisori )si merge treaba.Asa se vede diferenta intre jucatorii mari si cei care raman in istorie ca si mari maestrii.In turneele de Grand Slam Simona nu trebuie sa joace pentru neam si tara,trebuie sa joace pentru renumele ei altfel va ramane acolo in statistica ca si prima jucatoare din Roamania care a fost pe locul 3 WTA cateva luni.
Si un exemplu de final si va las.Cand s-a vorbit mai mult in presa internationala despre simona Halep,cand a pierdut finala la Roland Gaross cu Sharapova sau cand a scos din Turneul Campioanelor simbolul tenisului feminin Serena Wiliams?Una este sa joci si sa castigi in fata acestor jucatori si jucatoare imense si alta este sa fii pentru cateva luni pe locul 3 WTA castigand turnee mici si batand jucatoare de locuri 20-30!

Bogdan  •  27 ianuarie 2015, 12:35

Simona este o mare campioana si a facut un salt urias in ultimii doi ani.
Dar are inca multe probleme in a invinge contra jucatoarelor puternice de top 10.
Pentru jucatoare de tenis de nivelul ei nu e relevant faptul ca la Galati e o situatie deplorabila pe terenul ce va gazdui FED Cup sau ca Romania nu are conditii acceptabile pentru sportul alb.
Cu siguranta ca isi permite sa gaseasca un teren bun de antrenament daca vrea sa se antreneze in Romania. Ar putea sa si-l organizeze chiar acasa daca nu cumva il are deja.
Iar turneele la care participa ea sunt in marea lor majoritate in alte tari, deci e prea mic contactul cu lucrul facut la tarnacop.

Problema infrastructurii sportive si nu numai este majora in Romania. Dar nu as lega-o de exceptii.
E o problema ce ne afecteaza dezvoltarea in orice domeniu si cred ca ar merita o abordare mai profunda.
De ex cred ca ar avea ecou o campanie pe care sa o duceti precum ati facut-o in cazurile de coruptie legate de sport. O mica analiza comparativa in care sa aratati cam care este valoarea economica, sociala si de imagine pe care o infractuctura sportiva coerenta si dezvoltata o poate aduce unei tari. Si exemple de buna practica care sa arate cum ar putea Romania sa accelereze trecerea de la era tarnacopului in mileniul 3.

Ati cobiit!  •  27 ianuarie 2015, 12:36

Ba băieți, cand atat de pompieristic făceați calculele alea idioate cum ajunge Halep pe locul 1 daca Serena pierde in optimi si ea castiga turneul la faptul ca poate ii vine ciclul in timpul turneului nu v-ati gandit?!
De cate ori s-a dovedit ca socoteala de acasa cu aia din târg nu se potrivesc?! Voi sunteți ca ala de joaca la Loterie si se apuca sa isi faca planuri ce va face cu premiul cel mare inainte de extragere … Patetic!
Simona e buna, insa departe de a fi cea mai buna, asa ca lasati-o in pace nu ii mai cereți ce nu poate: Grand Slam! Pt asta trebuie sa fi fie exceptional, fie sa ai mult bulan, iar ea n-are nici una nici alta …

NICOLAE  •  27 ianuarie 2015, 12:36

Capul sus Simona, noi suntem mandri de tine pentru tot ceeace ai facut pana acum si mai poti face, fiind extreme de tanara. Sa lucrezi mai mult la pregatirea psihica si vei urca si mai mult. Tu care lupti pentru fiecare punct, cum sa depui armele pentru ca ai pierdut primul set ? Fa-ti acel joc stralucit si din placerea de a juca !
Hai Simona !

nic  •  27 ianuarie 2015, 12:52

Doamne cati neaveniti si atotstiutori comenteaza pe aici. Si cu cat sunt mai „critici” cu atat isi dau mai multe aere de superioritate. Niste nulitati frustrate. Baaaaaiiiii in sport se mai si pierde, mai ai si zile proaste. Oare ce ati scris aceiasi critici atunci cand Simona juca finala la Singapore, sau la Roland Garos, sau la Madrid, sau la Doha sau alte si alte meciuri importante.

politehnikus  •  27 ianuarie 2015, 13:04

Marea noastra sportiva mai are mult pana o sa ne convinga ca este talentul pe care unii refuzam sa il vedem.Sceptic din fire si cu bube in cap (ca tot romanul) ma indoiesc sincer ca Halep va castiga vreodata vreun turneu de mare slem (chiar daca se retrag Sarapova si Williams), care va avea mult de luptat cu jucatoarele tinere care vin din urma.Toti prietenii ma cearta ca nu sunt roman, ca nu imi place Halep, ca nu stiu ce .
Cele nu’s cate turnee castigate in ultimii ani nu au nicio relevanta atata timp cat sunt castigate in fata unor adversare din afara primului 10 mondial (nu le mai punem pe cele care sunt in primul 10 si care au acelasi stil de a juca).Mereu o ne place sa elaboram fraze pompoase gen:a jucat finala la Roland Garros, a jucat semifinala la Wimblendon , a ajuns in sferuri la Australian Open….bine , bine zic si eu, dar cand castigam si noi ceva!? Pentru americani conteaza intodeauna primul loc, noi romanii facem titluri de glorie in orice sport ca: am ajuns in finala, in semifinala, sferturi, am eliminat pe nu stiu care…bla, bla, bla. Nu ar trebui totusi sa ne laudam cand chiar castigam ceva?
Mi-as permite cateva lucruri enervante observate la Halep
-a schimbat un antrenor bun (Fissette) cu unul mediocru (Marcu) cu o mentalitate tipic romaneasca, incapabil de reactie si solutii in momente cheie ale jocului
-nu si-a imbunatatit nimic din hibele pe care le avea vis-a-vis de joc :primul serviciu, venirea la fileu, ruperi de ritm…mereu acelasi joc tern de pe spatele terenului .
-nu are antidot impotriva jucatoarelor inalte, care stau bine fizic si care stiu si jocul (gen Williams, Sarapova, Makarova e.t.c)
-are moment detul de enrvante cand pierde game-uri la rand fara riposta, game-uri ce cantaresc uneori destul in economia partidei (vezi cu Makarova si altele).
Este certitudine ca Halep este un numar 3 de circumstanta, muncitoare (nu si talentata !) care trebuie sa mai munceasca mult mai mult pentru a estompa din decalajul care exista intre ea si jucatoarele care chiar conteaza.Asta implica si schimbarea antrenorului cat si vizite mai dese la un psiholog pentru ca risca sa aiba mentalitate de roman (de loser in momentele cheie), lucrul pe care sincer nu il vazusem la ea in momentul ascensiunii in ierarhia ATP.Pana atunci ramane doar o buna jucatoare de tenis cu oarece aspiratii la varful ierarhiei.Este plina tara de sportivi esuati, nascuti talente si morti sperante !
Batai sore cu moarte ca cea de aseara si ca cea din finala de la Turneul Campioanelor ar trebui sa dea de gandit oricarui aplaudac.Pana atunci ne vom aducem aminte over and over again de aceiasi Nastase, Tiriac si Ruzici….si cred ca suntem singura natie (din Europa) care facem titluri de glorie din infrangeri.

adrian  •  27 ianuarie 2015, 13:12

daca e sa fim realisti,trebuie sa recunoastem ca asta este valoarea Simonei.nu-i nicio rusine sa spunem asta,e adevarul.haideti sa facem un exercitiu de imaginatie:sa ne intoarcem cu 15-20 de ani in urma si sa ne gandim care dintre marile vedete ale WTA de azi ar smulge vreun game,unul singur! unei Graf sau Seles…tot realist vorbind,locul in top 10 al Irnei Spirlea acum 15 ani valoreaza infinit mai mult decat 3-ul Simonei de astazi.valoarea competitoarelor nu suporta comparatie.

doru  •  27 ianuarie 2015, 13:45

Consider articolul foarte bun (din multe puncte de vedere, pe care nu vreau sa le explic aici), iar finalul sau mi se pare exceptional. Felicitari.

Horia  •  27 ianuarie 2015, 14:51

Cand h2h e 16-2, nu se poate numi nici macar rivalitate, ce sa mai zic de „una dintre cele mai spectaculoase rivalități feminine din toate sporturile imaginate de oameni”. Poate rivale pe plan sentimental, sau financiar. Sportiv, nicidecum, e ca si cum ai compara Brazilia cu Grecia la fotbal.

oSorin  •  27 ianuarie 2015, 14:58

daca doar 7 campioni AO de juniori au ajuns pe tabloul principal al AO, inseamna ca altii care au avut rezultate mediocre sau doar satisfacatoare in juniorat au ajuns …

Vasile  •  27 ianuarie 2015, 15:09

S-a muncit mult la patinoarul din Galati, s-a refacut aproape tot si arata bine, dar matale D-l Tolontan iti place mai nou sa dai cu tarnacopul in balta si sa arunci cu vorbe fara sa faci ceva informare pe teren, pardon, mata esti sef; sa trimiti un „gigel” sa faca vreo doua poze „horror”. Bafta!

alex  •  27 ianuarie 2015, 15:36

Simona a pierdut si atat, a fost favorita dar jocul ei nu s-a ridicat la nivelul locului din WTA. Felicitari Simona pt parcurs si pt viitoarea victorie impotriva spaniei din F

alex  •  27 ianuarie 2015, 15:42

Simona a pierdut
Chiar daca a fost favorita jocul ei a fost mult sub locul in clasamentul WTA, adversara ei jucand foarte bine, fiind ajutata de serviciu si de catava retururi decisive
Cat despre distrugerea unui patinuar pt a inlocui gheata cu o suprafata care sa se preteze la tenis…folosind o tehnica demna de mileniul 3, nimic nou
Suntem idioti
Tot de idioti am darmat stadionul Lia Manoliu, stadion care se preta la fotbal, rugby, atletism si am construit Arene Nationala, un stadion frumos intradevar pe care se poate juca doar fotbal

sim  •  27 ianuarie 2015, 15:57

Ok. Simona a cazut. A cazut psihic, a cazut moral. Nu i-a mers nimic. A fost umilita. Da, EA a fost umilita, nu noi. Ii e greu acum. Toata presa. toti cronicarii straini jubileaza, o desfiinteaza ….
Egreu…Trebuie sa se ridice, sa isi linga ranile, sa se adune. Nu ii e usor.
Concurentele s-ar bucura sa scape de ea. Mai ales americanii, care nu o rabda. E greu.
Cine ar putea sa o ajute? Sa ii dea o cat de mica incurajare?
Daca nu noi romanii, noi, ai ei. E a noastra nu?
Hai Simona! Hai, trece. Si ne ridicam noi din nou.
Valoarea nu am pierdut-o. O avem. Doar moralul, ,, Hai. Sus si de la capat!

alin  •  27 ianuarie 2015, 16:01

la randul meu sunt suparat si eu ca a pierdut Simona,asteptarile sunt mari si din cate vad fanii devin fani la victorii, la infrangeri majoritatea se transforma in critici care daca ar aplica cu atata vehementa critica in standardele lor personale sunt sigur ca Romania ar deveni o tara de genii si de campioni.nu suntem multumiti niciodata si mai ales in acest caz(locul 3 mondial),cati dintre cei care critica sunt locul 3 in activitatea pe care o intreprind?

Comentează