DW: ”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”

Recomandarea zilei: o analiză a lui Horațiu Pepine, ”Deutsche Welle”, remarcată inițial de pagina de politică

vineri, 13 februarie 2015, 7:45

UPDATE 2: ZUGRAVEȘTE ȚARA, NU CELULA! Conform Mediafax, Elena Udrea a adresat azi o cerere ca să zugrăvească celula, să schimbe mobilierul și să pună tapet ”pe banii ei”. Să facă o donație, adică. Este suprarealist ceea ce trăim. Fostul ministru este în arest pentru că este acuzată că a transformat ”banii noștri” în ”banii ei”. Sigur că, în acest moment, e un cetățean nevinovat. Dar n-ar fi fost, totuși, mai bine să fi zugrăvit ea țara tuturor, în loc să-și zugrăvească celula ei?!
Cîtă vreme sînt suspiciuni puternice că ”banii ei”, că veneau de la Cocoș sau de la Ana Maria Topoliceanu, erau bani publici furați, poate că ar fi mai bine să se abțină să-i mai cheltuiască încă o dată pentru propriul confort.  Că poate se dovedește că sînt ai noștri, nu ai ei și nu mai vrem să-i facem încă o donație!
Sau și în celule cei cu bani sînt avantajați dacă toți sîntem egali în fața legii? Celulă cu tapet, asta vrea Udrea. Este aceeași mentalitate că orice se poate cumpăra. Inclusiv privilegii în fața justiției.
Un fel de ”Hai că vă fac eu celulele, dacă voi nu sînteți în stare!”. Păi dacă nu se fura atît poate că erau bani și de celule și de spitale și de șosele.

UPDATE 1: Al doilea articol care merită citit îi aparține lui Paul Krugman, în The New York Times, despre motivele pentru care Liderii țărilor mici umilesc națiunea și pe ei înșiși și e remarcat de Cotidianul.ro. Similitudinea cu situația din România ultimilor ani e copleșitoare: ”În mod normal te gândești că opțiunea cea mai bună a premierului unei țări este de a face lucrurile care să-i asigure realegerea. Aceasta este strategia dominantă, indiferent cât de sumbre sunt perspectivele. Dar în epoca globalizării și a UE-ficării, cred că liderii țărilor mici se află, de fapt, într-o situație diferită. Dacă îți închei mandatul fiind apreciat de grupul de la Davos, atunci poți fi eligibil pentru o mulțime de contracte la Comisia Europeană, FMI sau alte fleacuri, chiar dacă ești cu totul disprețuit de conaționalii tăi. Mai mult, într-un fel este un plus să fii disprețuit de ei. Argumentul suprem al solidarității cu ”comunitatea internațională” este să faci ceea ce comunitatea internațională vrea, chiar dacă întâmpini o rezistență masivă din partea poporului tău’”. Cînd o scrie Rogozanu, la noi se strîmbă din nas, poate Krugman o avea mai multă trecere. Mecanismul psihologic descrie este 100% real.

Recomandarea zilei: o analiză a lui Horațiu Pepine, ”Deutsche Welle”, remarcată inițial de pagina de politică.

Capturați de perspectiva apropiată, nu ne dăm seama ce trăim cu adevărat. Pepine ia o distanță critică și, fără nici un fel de patimă, ne arată nu doar cum ne vedem, ci cum sîntem în aceste zile în care problemele penale ale Elenei Udrea s-au transformat într-o telenovelă națională.

Observînd-o pe Elena Udrea cum defilează spre arest ca și cum ar merge la Gala premiilor Oscar, ziaristul de la DW susține că, în lipsa rușinii, justiția își pierde din sens. El observă că ”În România, lucrurile au dobândit în ultima vreme un aer extrem de ciudat. Condamnaţii pentru fapte de corupţie se bucură de un regim de detenţie extrem de indulgent, au acces la internet, lansează petiţii, ţin bloguri, pe scurt, participă la dezbaterea publică şi, odată ce au reuşit să se elibereze, sunt invitaţi la  solemnităţi publice ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Alte cîteva pasaje, dar textul merită citit integral:

”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”.

”În teorie, umilirea publică (cătuşele, ridicarea cu forţa etc) are rostul de a descuraja o infracţiune viitoare şi de a-l readuce pe vinovat în limitele unei conduite legale. Cu condiţia însă, ca omul în cauză să resimtă ruşine. Dacă acuzatul afişează superbia unui prizonier de război, a unui patriot învins de duşmani, întreaga mizanscenă a umilirii îşi pierde eficacitatea”.

”Sistemul penal românesc neglijează prevenţia negativă, care ar pretinde izolarea reală a condamnatului şi excluderea lui din societate”.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

Cezar  •  14 februarie 2015, 15:47

tuturor basistilor care au furat si fura in continuare, le transmit
deja traditionalul, SA TRAITI BINE….LA PUSCARIE!
ce activi sinteti pe net!HUO!

gore  •  14 februarie 2015, 16:44

Cum nu stiti domnule David,pa vechii ca si noii securisti lucreaza impreuna,ba mai au si un coleg secrtar in ministerul justitiei desi e ofiter activ,si atunci cum sa nu aibe domnul Tolontan subiecte,caci le primeste gratis si la ordin,sau poate chiar credeti ca domnul Tolontan e ziarist? mare dezamagire,numai citandui pe ziatistii germani,aflam de fapt ca la noi nu se face justitie,ci manipulare, santaj,dezinformare,linsaj mediatic etc.Nu justitia da verdicte,nu justitia judeca ci ziaristii,ei judeca ei dau verdicte,ei ne mint toata ziua si noaptea cu toate mijloacele posibile,ziare ,televiziuni,desi menirea ziaristilor e doar una singura,de a informa publicul corect,si nu pentru a face justitie.

Zugrăvește țara, nu celula | România curată  •  14 februarie 2015, 16:54

[…] Mai mult pe Tolo.ro […]

Ipse  •  14 februarie 2015, 18:01

D-le Tolontan banii pe care-i primesti ca simbrie de la Intact or fi ei bani facuti cinstit, de preacinstitul Voiculescu&Famiglia ? …or in cazul tau banu` nu are miros ?

Stiu destui care se uita foarte des peste umar cand ies pe strada.

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2015, 18:06

104,ipse: „Stiu destui care se uita foarte des peste umar cand ies pe strada”. Nu tine cu amenintari, obtineti efectul invers.

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2015, 19:03

75, mihai: multumesc, e intr-adevar, horatiu pepine de la DW. Am modificat.

jalabert  •  14 februarie 2015, 21:15

nu este normal ca un cel mai important ziar de sport din romania sa nu aloce nici macar 2 randuri pentru a anunta victoria romaniei intr-o competitie oficiala in schimb sa anunte toate barfele din fotbal. mai bine se numea gazeta fotbalului & halep.

Mihai  •  14 februarie 2015, 22:01

Acum parapanta nu suporta conditiile de celula?!Dar cand fura banii publici nu se gandea ca cu acei bani poate un detinut avea o celula civilizata?Sa stea si sa suporte,sa vada consecintele hotiilor facute de grupul parlamentarilor din 89 incoace,personal nu m-as lasa induplecat,dar in Romania ma astept ca in scurt timp sa-si varuiasca celula in roz cu dungulite aurii de aur,wc-ul de portelan de 50 de karate trimis special de pe Marte si sa zambeasca ostentativ celorlati muritori de rand inchisi pentru gainarii…din pacate nimic nu o sa se schimbe!

Camelia  •  14 februarie 2015, 22:40

Dle Tolontan,sunteti o mare dezamagire.Desi lucrati la gazeta sporturilor,vad ca subiectul principal pe care il abordati zilnic este Elena Udrea.Atacurile astea ale dstra impotriva ei ma fac sa gindesc ca e ceva la mijloc cu arestarea asta a ei.Nu vreti sa ne spuneti cite ceva si despre Monica Macovei,fost procuror ceausist?ca stiu ca o admirati f.mult.

qpax  •  14 februarie 2015, 22:44

Comentez doar titlul: DA … cand sistemul se dovedeste a fi MAI INFRACTOR, MAI ABUZIV, MAI PERICULOS, MAI TOXIC (pentru democratie) … decat cel incatusat … cel incatusat devine victima, si cateodata erou (vinovatia sau culpa, DACA exista, este un element subsidiar … si cu siguranta INCERT). Este pur si simplu dinamica civilizatiei si mentalitatii in care traim! Este acel gen de rotita-failsafe … pe care … cu toata propaganda voastra … de ofiteri acoperiti, nu o veti putea schimba pentru ca nu vorbim de constiient, ci de subconstiient … cu care nu stiti sa lucrati cp la nivelul lui 2015. Eu cred … ca toate castele voastre de nisip (ce crezi tu si Coldea and co. ca mare branza ati facut), se vor narui in cele din urma … ca si moartea, este … inevitabil! :)) Mai incercat si pista cu Big Brother … daca primiti unda verde … inseamna ca ‘manipularea udrea’ a dat rezultate … daca nu … my money are…

alex  •  15 februarie 2015, 8:43

Deci… ?
Apreciez inteleciunea de a nu raspunde cind va depasesc unele comenaterii si ami ales amanunte, ca cel trimis de mine (vedeti ca ocolsec ne-romanescul „postat”)!
Dupa cum puteti obsreva din comenatriile multora care, ca si pe mine, ne doare’n „bashketzi” de mizeria de acasa (dar nu tocmai, intru-cit raminem conectati Pina cind? Da, poate ca am fost si noi lasi ca am plecat, dar cei care au ramas si pot face diferenta sunt si mai lasi, chiar tradatori daca nu trec peste acel ego care ne face pe noi, romanii, sa gindim , ca suntem detinatori adevarului absolut. Si asta la nivel individual, adica eu, tu , noi..!
Inca odata , retine!!!, clubul Locomotiva!!! unul din locurile de unde au plecat noi capiatlisti inclusiv seful tau care afost mare priten cu Vintu (asta in caz ca nu sti deja!), Parca imi amintesc de tine fiind pe acolo, desi cred ca erai ceva mai tinar. Filipoiu arbitru, , daca ai fost pe acolo trebuie sa-ti amintesti.
Hai ca am mai trimis un mesaj care-l bagi la dosarul personal de informatii!

alex  •  15 februarie 2015, 9:09

Si inca ceva:
Dupa cum spune si un alt Roman mai la nord de mine din Canada, Bute este cunoscut si apreciat in America de Nord ca sportiv.Nu inteleg de ce nu te-a dat in judecata deja pentru ca-i folosesti numele? Ce-i aia „gala Bute” folosit in presa de scandal? Este baiat bun, altfel cred ca a invatat traind in America atitia ani, ca ar fi putut sa va ceara daune masive pentru ca ii este folosit numele. Omul asta a alergat zzeci de mii de kilometri ca sa fie ce este! A muncit pentru gloria vaut-o si pumnii in cap pe care i-a luat! Voi ce a-ti facut ca sa-i folositi numele? De ce nu esti mai rezeravta in titulatura? De exemplu „gala de box diN … ” orasul in care s-a tinut 9 ca nu nstiou unde s-a tinut) , sau Gala pentru medalia…, etc, etc. Eu, va-si beli daca mi-ati folosi numele in asociere cu peneali si corupti cum altfel sunt ABSOLUT toti, din toate partidele, din toate structurile, etc. Cum am spus intr-un mesaj nepublicat de tine: putregai pina in maduva , maduvelor oaselor. Nici macar nu poti sa alegi de partea cui sa fi pentru ca abolut toti sunt la fel: si voi-si ei! Toti dupa bani, si cam atit, ceea ce nu ar fi rau daca ar fi o masura! Definitiv, propganda Westica acistigat, numai ca nimeni nu a „citit” ce scrie cu litere mici sub reclama, si anume „munca si iar munca pentru a avea ce vedeti in reclame” In Romaia s-a inteles ca asta este un fel de „aprrori” deci avem fara sa facem nimic, iar exemplul a fost avem daca furam, casa-i modelul „fura tata fur si eu”

Presa de la altii vs. presa de la noi | IceWorld|Deuterium core  •  15 februarie 2015, 9:48

[…] aruncat un ochii peste blogul lui Tolo, printre altele a citat un articol preluat de cotidianul.ro din NewYorkTimes in care se da cu […]

Dr.Acu  •  16 februarie 2015, 4:07

”Sistemul penal românesc neglijează prevenţia negativă, care ar pretinde izolarea reală a condamnatului şi excluderea lui din societate”.

Despre ce preventie negativa poate sa fie vorba cand „justitia independenta” si „presa independenta” fac spectacol telavizat dand circ „prostimii”!?

Dm. CT,
De ce a trebuit „justitiei independente” 4 ani sa se sesizeze cand tu le dadeai mura in gura probe?
Cati 40 de ani trebuie sa mai treaca sa se sesizeze „justitia independenta”cu privire la DEZASTRUL SILVIC vazut de toata lumea numai de SRI „independent” si „Justitia Independenta” NU? Nu-I vorba caci NICI TELEVIZIUNILE „INDEPENDENTE”, PRESA „INDEPENDENTA” in general, NU PUN PRET PE SPECTACOLUL CU TAIETORII DE LEMNE!!!! Ma mir chiar ca nici Mona Macovei nu-i deranjata de „lovitura padurii” macar tot atat cat a fost deranjata de lovirea lui basescu prin referendum, adica sa spuna europenilor ca padurile romanesti sunt ABUZATE!!

brod  •  16 februarie 2015, 11:29

da, aveţi dreptate.

şi mai tristă este cohorta de jurnalişti şi canale media care, deja, s-au aliniat în apărarea acestor bandiţi! de la proaspăt vopsitul B1TV la acelaşi RTV, li se plânge de milă. iar REALITATEA TV face, deja, o propgandă (nici măcar abilă) pentru „mai mult aer şi condiţii civilizate” în puşcăriile patriei.adică nu ajung celulele VIP?

să înţelegem că iniţiativele zugrăvitor-faianţatoare ale elenei udrea se vor un îndemn şi o soluţie pentru ceilalţi pârnăiaşi, îmbuibaţi din banii furaţi de la stat?

albescu  •  18 februarie 2015, 6:34

Ceea ce e absurd si cred ca intretine aceasta stare de alienare este ca si dupa judecata chiar daca se decide ca banii sunt furati acestia raman in posesia hotului. Deci degeaba se dovedeste ca sunt banii nostrii, tot banii ei sunt. Si asta cu ajutorul CCR

biro  •  18 februarie 2015, 22:29

obrazul gros cu nesimtire se tine, au acaparat banii publici ca si cum ar fi ai lor

service gsm  •  19 februarie 2015, 13:01

de acrord cu biro!

Comentează